Fokustema
Travets storheter
Läs senare

Fem nya namn till Hall of Fame

Readly Express, Robert Bergh, Timo Nurmos, Jomar Blekkan och Liv Haslie.
Idag blev det klart med fem nya namn i Hall of Fame.
Av
Claes Freidenvall
Readly Express har blivit invald till Hall of Fame. Foto Mia Törnberg
Readly Express har blivit invald till Hall of Fame. Foto Mia Törnberg

Hall of Fame är ett samarbete mellan Sverige och Norge och som inleddes 2007. Sedan starten har 65 två- och fyrbenta valts in och först ut var Sören Nordin och Ulf Thoresen.

Här är de senast invalda i Hall of Fame:

Robert Bergh, Timo Nurmos, Readly Express, Jomar Blekkan och Liv Haslie. Foto: Hall of Fame

Readly Express

Föddes till stjärna och ingen kan säga att han inte levde upp till förväntningarna. Och mer därtill. Readly Express vann Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby, Europaderbyt och ingen kommer någonsin glömma när han besegrade Bold Eagle i Prix d’ Amérique 2018.

Readly Express vann också Solvallas Jubileumspokal, Svenskt Mästerskap, Jämtlands Stora Pris, Prix de France och Grand Criterium de Vitesse.

På 37 starter vann han 28 lopp och tjänade 24.711.565 kronor. På vägen valdes han till Årets 3-åring, Årets 4-åring, Årets Äldre (tre gånger) och Årets Häst (två gånger).

Readly Express är numera avelshingst och hans första kull innehåller unghäststjärnorna Honey Mearas, 1.11,5am*/6.721.000 kr, Calgary Games, 1.11,7al*/6.585.000 kr, och Revelation, 1.12,2am/2.104.900 kr.

Motivering:

”Han föddes till stjärna och infriade alla förväntningar och mer därtill. Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby var bara början på en karriär som kröntes med en fantastisk seger i Prix d’ Amérique och avslutades med ett gripande avsked framför Elitloppspubliken på Solvalla.”

***

Robert Bergh

Han är inne på sitt 30:e år som proffstränare och hästarna har i snitt vunnit lopp varannan dag sedan 1993. Det är dock inte bara bredden som imponerar när det gäller Robert Bergh, utan han kan peka på segrar i de flesta större lopp i Europa. Nu får spillevinken från Sundsvall, med räven bakom örat och glimten i ögat, även en välförtjänt plats i Hall of Fame.

– Det är klart att jag känner mig stolt. För att nå hit går det inte bara att gnugga på, utan det gäller att vinna storlopp ibland också, säger Robert Bergh.

Robert Bergh har gått den långa vägen från extrahjälp i Ove Svedins stall på Bergsåker till anställning hos Alf Jonsson, Tommy Hanné, Bo Eklöf och Åke Svanstedt, till en egen framgångsrik verksamhet.

Karriären har varit formidabel. Han förknippas bland annat med Nahar, Hilda Zonett och Remington Crown, som alla tre vann massor av lopp för Robert. Men också många andra topphästar som vunnit storlopp både i Sverige och utomlands. Totalt har Robert över 5.000 segrar som tränare och han närmar sig 4.000 som kusk! Inte många i Sverige som kan matcha de siffrorna

Motivering:

”Robert Bergh har under 30 år som proffstränare kontinuerligt tagit fram stjärnhästar och visat både en imponerande bredd och toppar. I Sverige har han vunnit nästan allt som går att vinna och även tagit för sig bra utomlands. Vid 53 års ålder tillhör han fortfarande Sverige-toppen och med sina över 5.000 tränarsegrar är han nu värd att ta steget in i travsportens Hall of Fame.”

***

Timo Nurmos

Han började köra häst redan när han var tre år gammal och tog sin första seger som 16-åring. Timo Nurmos firade stora framgångar i Finland innan han flyttade till Sverige där han började om från noll.

Han har därefter haft en enastående karriär som bland annat omfattar seger i Prix d’ Amérique, tio Kriteriesegrar, nio Derbyn, allsvensk tränarchampion och mångfaldig Solvallachampion, Årets Tränare samt mycket mer.

Timo Nurmos karriär och framgångar präglas av en sällsynt hästkunskap och en målmedvetenhet och noggrannhet av yppersta klass. En ständig hunger och jakt på nya segrar speglas även av att han hela tiden söker nya vägar och utmaningar när det gäller allt som rör hästen, framför allt träningsbiten.

– Jag har aldrig gått den enkla eller lättaste vägen. Det gäller att hela tiden vända på varenda sten och man når inte framgångar om man inte ger allt. Men det är också roligt när man ger allt och får fina resultat.

Bland många stjärnor som han har tränat är världsrekordhållarna Calgary Games, Readly Express och Villiam de bästa.

Motivering:

”Timo Nurmos har en lång och framgångsrik karriär bakom sig där han år efter år har tränat fram nya stjärnor och radat upp segrar i de största loppen. Framför allt på unghästsidan har finländaren häpnadsväckande resultat genom hela tio Kriteriesegrar och nio vunna Derbyn. Nurmos hästar kännetecknas av att ständigt ha en exceptionell hög segerprocent. Hans framgångar präglas av en noggrannhet och målmedvetenhet som har gjort honom till en av de främsta tränarna genom tiderna. Timos nyfikenhet och ständiga förmåga att vilja fortsätta att utvecklas har gjort att han har varit fast förankrad i den absoluta toppen i ett par decennier.”

***

Jomar Blekkan

Jomar Blekkan har i tre decennier varit suverän inom centralnorsk travsport. Det har gett över 4.500 segrar, två nationella mästerskap, fyra NM, två mästerskap på Biri, fyra i Harstad, sex i Östersund, 30 på hemmabanan Leangen och en lång rad klassiska storloppssegrar.

4.550 segrar är inte lätt med Trondheim som utgångspunkt. 2001 och 2002 blev han den första kusken i modern tid utanför Östnorge att bli nationell mästare. Leangen, Biri, Bjerke, Östersund och Harstad stod på menyn varje vecka.

Norsk kallblodssport har under många år haft sina bästa hästar i mellersta Norge – i Jomar Blekkans rike. Jomar Blekkan har fått äran att köra två av de allra bästa, Bork Rigel och Alm Rau Jo. Bork Rigel vann allt utom Derbyt. Det är karriärens bittraste förlust, men hästen tjänade 13,6 miljoner, vann 168 lopp och valdes in i Hall of Fame 2015.
Alm Rau Jo var den största talangen. Han travade 1.29,6 som tvååring och tryckte till med 1.23 sista 500 på dålig bana i december.

Motivering:

”Jomar Blekkan har i tre decennier varit suverän inom centralnorsk travsport. Det har gett över 4.550 segrar, vilket placerar honom som fyra när det gäller vinster i Norge. Bland vinsterna kan tio Derby- och åtta Kriterium i Norge och Sverige nämnas. Han har vunnit 42 championtitlar, tagit fyra NM och två nationella mästerskap och vid 68 års ålder är han lika sugen på att vinna som för 30 år sedan!”

***

Liv Haslie

Hon blev den första kvinnliga professionella travtränaren i Norge 1975. Och det var efter en lång kamp där hennes mod och starka vilja ledde till den jämlikhet som vi alla tar för given idag.

Liv Haslie är ”still going strong” som travtränare – 80 år – och kan se tillbaka på en framgångsrik karriär där Nimbus Goals seger i Norskt Travkriterium och Slogum Jarls fina resultat med bland annat en andraplats i Norskt Derby och segrar i storlopp som Kristiania Cup på Bjerke, St Hallvard Cup i Drammen, Nesttuns Elitlopp i Bergen och Ramslands Minneslopp på Forus visade hennes klass som travtränare.

Motivering:

”Hon var Norges första kvinnliga professionella travtränare och har berett vägen för sina medsystrar med en okuvlig vilja, samt ett stort hästintresse. Damen från Skarnes, inte så långt från gränsen till Sverige, kan se tillbaka på många år i sportens tjänst. Hon är fortfarande aktiv vid 80-års ålder och har skapat förtroendet var hon än har vandrat.”

Fakta

Invalda i Hall of Fame

År, Namn

 • 2007: Sören Nordin, Ulf Thoresen

 • 2008: Stig H Johansson, Steggbest

 • 2009: Big Noon, Karsten Buer

 • 2010: Bulwark, Rex Rodney

 • 2011: Berndt Lindstedt, Alm Svarten

 • 2012: Uno Swed, Frances Bulwark, Gunnar Eggen

 • 2013: Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg

 • 2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander

 • 2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström

 • 2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop
 • 
2017: Steinlager, Åke Svanstedt, Stefan Hultman
 • 
2018: Elding, Viking Kronos, Torbjörn Jansson

 • 2019: Jorma Kontio, Roger Walmann, Scarlet Knight, Jimmy Takter
 • 
2020: Erik Berglöf, Jim Frick, Moe Odin
 • 
2021: Lutfi Kolgjini, Maharajah, Owe Wassberg

 • 2022: Readly Express, Robert Bergh, Timo Nurmos, Jomar Blekkan, Liv Haslie
Expandera