Fokustema
Solvalla
Läs senare

Femta raka för Musique d’Inverne

Fem starter fem segrar. Musique d’Inverne är alltjämt obesegrad efter att ha vunnit loppet för treåriga ston i Margaretas Tidiga Unghästerie på Solvalla.
Av
Lars G Dahlgren
Stig H Johansson-tränade Musique d'Inverne och Erik Adielsson. Foto Tommy Andersson/ALN
Stig H Johansson-tränade Musique d'Inverne och Erik Adielsson. Foto Tommy Andersson/ALN

Dottern till Un Mec d’Heripre och Symfoni Amok imponerade dessutom stort. Hon landade på 1.13,1a/2.140 meter efter att ha akterseglat medtävlarna med tiotalet meter på upploppet, med Evelyn (e. Muscle Hill – Royalty Forever) som närmast sörjande på 1.13,6.

Fakta

Musique d’Inverne

sto tre år e. Un Mec d’Heripre – Symfoni Amok e. Sugarcane Hanover
5 st: 5–0–0
Rekord: 1.17,6m* – 1.13,1am*
Insprunget: 500.000 kr
Uppfödare: Alexander Bard & Ulrich Bermsjö
Ägare: Lennart Lovén Bygg AB, Edsbro
Tränare: Stig H Johansson, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Alexandra Brink

Expandera

– Tidigare har hon visat att hon är bra, idag visade hon att hon är mycket bra, sade Erik Adielsson om det Stig H Johansson-tränade stoet.

Musique d’Inverne fick överta ledningen i första kurvan och det gick sedan fortare än vad Adielsson tänkt sig.

– I de första starterna var hon nästan lat och loj, men idag var det tvärtom. Jag ville inte skicka henne maximalt från start för att hon kändes så laddad utan hoppades få överta ledningen. Det fick vi, men sedan slappnade hon inte av andra halvvarvet riktigt som jag önskade, sade Erik Adielsson.

Stig H Johansson ropade in Musique d’Inverne för 160.000 kronor på Kriterieauktionen för två år sedan. Nu tog hon klivet in i kulleliten bland stona.

trav, travsport, sulkysport, v64, solvalla
Raoul Engblom-tränade Ad Hoc och Carl Johan Jepson. Foto Tommy Andersson/ALN

Ad Hoc (e. Yankee Glide – Reality Ås) fick en tung resa i Margareta-loppet för treåriga hingstar och valacker, utvändigt ledaren i 1.12,-tempo första varvet. Han stod pall för det och vägrade över upploppet att släppa Holy Water (e. Pastor Stephen – Longisland Icetea) förbi sig på 1.13,6a/2.140.

Fakta

Ad Hoc

hingst tre år e. Yankee Glide – Reality Ås e. Garland Lobell
9 st: 4–2–0
Rekord: 1.15,7m* – 1.13,6am*
Insprunget: 501.500 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Norebyns Fastighetsförvaltning AB
Tränare: Raoul Engblom, Axevalla
Körsven: Carl Johan Jepson, Färjestad
Skötare: Gunilla Engblom

Expandera

– Det här kändes bra, senast galopperade han i sista kurvan bort en trolig finalplats i E3. Det är en väldigt talangfull häst, men en liten gangster, han springer och bryter, sade Carl Johan Jepson som körde.

– Vi köpte Ad Hoc på auktion. Han har hela tiden varit något speciellt men samtidigt opolerad. Ibland ser han spöken överallt och går knappt att köra hemma, men han blir bättre och bättre, sade tränaren Raoul Engblom.

Fyra segrar på nio starter hittills är facit för Ad Hoc som köptes på det första Wenngarn Sales, 2016, för 360.000 kronor.

Indy Lane (e. Ready Cash – Margo Hall) hamnade pyrt på det utvändigt ledaren i det tempostarka Margareta-loppet för fyraåriga hingstar och valacker. Jorma Kontio försvarade positionen med Björn Röcklinger-hästen när Output Pressure kom i tredjespår dryga varvet kvar, och det var rätt val. Indy Lane vann ohotad på 1.12,6a/2.140

Fakta

Indy Lane

valack fyra år e. Ready Cash – Margo Hall e. Like A Prayer
8 st: 6–0–2
Rekord: 1.18,4m* – 1.12,6am*
Insprunget: 542.000 kr
Uppfödare: Prestera International AB, Lund
Ägare: Journey Hästar AB, Enköping
Tränare: Björn Röcklinger, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Isabelle Orsimo

Expandera

– Han hade en bökig treåringssäsong, och det visade sig att han hade en testikel uppe i ljumsken. Det var det som var felet och efter kastration har han blivit så här bra. Jag har trott jättemycket på den här hästen hela tiden, sade Björn Röcklinger.

Indy Lane var sjätte dyraste häst på Elitauktionen 2015. 510.000 kronor behövde Hekki Taipale (Journey Hästar) lägga upp för Ready Cash-sonen och med de 300.000 kronor segern i Margaretas Tidiga Unghästserie gav har Indy Lane återgäldat köpeskillingen. Indy Lane inledde tävlandet med två segrar sent som treåring och har nu fyllt på till sex förstaplatser på åtta starter.

Ingemar Alin-uppfödda fyraåriga stoet Baronesse Ima (e. Maharajah – Ima Tsarina) vann i årets första runda i Margaretas Tidiga Unghästserie i vintras och nu upprepade Butterfly Ima (e. Orlando Vici – Just Dandy) den bedriften.

Fakta

Butterfly Ima

sto fyra år å e. Orlando Vici – Just Dandy e. Andover Hall
20 st: 4–0–3
Rekord: 1.17,5m – 1.11,2ak
Insprunget: 516.000 kr
Uppfödare: Ingemar Alin, Ljusdal
Ägare: Stall Piloten
Tränare och körsven: Åke Lindblom, Örebro
Skötare: Heidi Forsgren

Expandera

Åke Lindblom placerade Butterfly Ima i rygg på ledande Mellby Fashion och när luckan kom 150 kvar hade hon pigga ben att avgöra på.

– Jag kände att jag hade mycket kvar, det var bara att sitta och vänta på luckan, sade Åke Lindblom.

Butterfly Ima var ute på Elitauktionen 2015 men fick lämna ringen utan bud – som osåld. Några dagar senare köptes hon till Åke Lindbloms stall.

– Jag har fött upp två ston som är fyra år och båda har vunnit Margaretas-lopp, det är helt otroligt, sade Ingemar Alin.

Treåriga stoet Zeta Kronos (e. Donato Hanover) är en dotter till toppmärren Fame Currit (e. Viking Kronos – Union Madigan).

– Hon är väldigt stänkrädd men ändå förnuftig, sade Ulf Ohlsson om Reijo Liljendahl-hästen som fick svinga sig på i tredjespår från kön 750 meter kvar och i sin andra start vann på 1.15,4/2.140.

Tre tiondelar långsammare var finskfödde treåringen Marrakesh (e. Ready Cash – Mygodwhata Face) när han debutvann från dödens. Timo Nurmos tränar och Jorma Kontio körde hästen.

 

Fokustema
E3-revansch Kalmar
Läs senare

Riordan laddar mot Derbyt

En seger på livets första 16 starter.
Fyra segrar på de fem senaste.
Jerry Riordans Fighter Kronos fortsätter att imponera i höst och vann E3-revanschen i Kalmar ikväll.
Av
Mathias Hedlund
Jerry Riordan-tränade Fighter Kronos och Gusva Johansson vann E3-revanschen i Kalmar. Skärmbild ATG Live
Jerry Riordan-tränade Fighter Kronos och Gusva Johansson vann E3-revanschen i Kalmar. Skärmbild ATG Live

Fighter Kronos (e. Muscle Hill) inledde tävlingskarriären med en hel del galopper och svaga resultat, men i höst har bitarna verkligen fallit på plats för den toppstammade treåringen.
Efter segern i Kriterierevanschen på Solvalla i senaste starten var han stor favorit i kvällens E3-revansch i Kalmar med 150.000 kronor till vinnaren – och han motsvarade alla förväntningar tillsammans med Gustav Johansson.

Limoncello Boko (e. Muscle Mass) försvarade ledningen utan prut från innerspår för sin tränare André Eklundh, medan Gustav Johansson tog det väldigt lugnt med Fighter Kronos.
Fast inte så länge. Efter 400 meter bytte han köposition mot platsen utvändigt om ledaren och tempot var bra, 1.14,0 första kilometern.

Ut på slutrundan såg Fighter Kronos själv ut att vilja springa snabbare och Gustav var inne på samma linje. På sista bortre långsidan gick Fighter Kronos i rejäl närkamp med Limoncello Boko och redan in i slutsvängen var ett litet grepp kopplat.
Limoncello Boko stretade emot, men 150 kvar avgjorde Fighter Kronos definitivt. Ortega Newport (e. Maharajah) kom loss sent från tredje invändigt och sköt till vasst som tvåa, medan Limoncello Boko höll till tredjeplatsen.

Segertiden skrevs till vassa december noteringen 1.13,1a/2.140 meter.
– Han var bara bäst idag och blir bättre och bättre hela tiden. Han har utvecklats hela året och förstod inte tidigare va det gick ut på. Det är en häst som har det lilla extra, sade Gutav Johansson i segerintervjun.

Fighter Kronos plockade hem fjärde segern (och ett andrapris) på de fem senaste starterna. 
– Han var inte perfekt med skor på, men han har huvudet och ville bara trava. Det var så nära galopp i första kurvan, men han klarade det. Nu blir det bokslut för året. Derbyt blir det stora målet nästa år, sade Jerry Riordan till ATG Live.

Riordan har full koll på mödernet

För tränaren Jerry Riordan är Fighter Kronos sprungen ur en välbekant familj. Riordan tränade modern Vamp Kronos (e. Ready Cash), 1.11,2ak*/4.576.377 kr, och även mormor Beauty America (e. Pine Chip), 1.12,7ak/5.745.385 kr.

– Jag är mycket stolt över Fighter Kronos. Förmodligen har jag tränat runt 50 hästar från den här familjen. Mormors mor Meadowbranch Emily kom till Italien i samma veva som jag åkte dit. En sentimental förbindelse mellan oss kan man säga, men också att Fighter Kronos har många anledningar till att inte vara en bra häst, men hans stamtavla överväger det mesta, sade Jerry Riordan efter segern i Kriterierevanschen i förra starten.

Fokustema
Örebro torsdag
Läs senare

Miljonärska i E3-revansch

E3-revansch för ston med 150.000 kronor till vinnaren i Örebro på torsdag.
Då dyker bara sex hästar upp bakom startbilen.
Här är startlistan!
Av
Mathias Hedlund
Melba Westwood var ensam på målfotot och vann Vårfavoriten med fyra längder för Magnus A Djuse. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Melba Westwood var ensam på målfotot och vann Vårfavoriten med fyra längder för Magnus A Djuse. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Ikväll är det E3-revansch öppen klass och åtta hästar anmäldes till loppet i Kalmar. Nästa torsdag i Örebro är det dags för revanschdags för enbart ston, men blott sex hästar kommer till start.

Det i särklass mest meriterade namnet är Mattias Djuse-tränade miljonärskan Melba Westwood (e. Quite Easy), som bland annat slutade fyra i korta E3-finalen i Gävle i somras. Årets enda seger hittills kom i Vårfavoriten på Solvalla i april.

Startlista E3-revansch, ston
Örebro torsdag, 2.100 meter autostart:
Häst (far) – Kusk (tränare)

  1. Melba Westwood (e. Quite Easy) – Carl Johan Jepson (Mattias Djuse)
  2. Queen Gold (e. Quid Pro Quo) – Mats E Djuse (Fredrik Wallin)
  3. Get Gas (e. Maharajah) – Johanna Lind (Stefan P Pettersson)
  4. Hidethewinemoney (e. Orlando Vici) – Kevin Oscarsson
  5. Panthere d’Inverne (e. Brillaintissime) – André Eklundh
  6. Gosa Gosing (e. Readly Express) – Björn Goop
Fokustema
ATG
Läs senare

V85 eller istället för V75?

Kommer V75 att ersättas av V85?
Idag fanns det uppgifter om att ATG skulle lansera en stor nyhet.
Så blev det inte…
Av
Claes Freidenvall
Går V75 i graven och ersätts av V85? Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Går V75 i graven och ersätts av V85? Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Däremot skriver Sportbladet att V75 kan bli ersatt av V85 på lördagar. Enligt uppgifter till Sportbladet kommer den nya spelformen att sjösättas hösten 2025.

I en intervju med Sportbladet är ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth förtegen…

– Vi arbetar ständigt med hur vi kan utveckla vårt erbjudande i stort och smått, lördagar är inget undantag. Om något skulle bli aktuellt, vi har ett beslut och vi har något att kommunicera lovar vi att återkomma, säger Lord Skarplöth till Sportbladet.

1974 startade ATG riksomfattande V65. Det byttes ut mot V75 1993. Vad om händer med V75 återstår däremot att se…