Fokustema
Tisdagstävlingar
Läs senare

Fina hästar i små fält

Nästa tisdag körs Grains lopp på Solvalla. Blott fem treåringar vill tävla om förstapriset på 100.000 kronor.
Av
Ola Lernå
Belker krigade ned Alien Kronos vid senaste mötet. På tisdag möts treåringarna på nytt på Solvalla. Foto Mia Törnberg
Belker krigade ned Alien Kronos vid senaste mötet. På tisdag möts treåringarna på nytt på Solvalla. Foto Mia Törnberg

Vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning, Belker (e. Scarlet Knight) är en av dessa och han ställs bland annat mot Alien Kronos (e. Infinitif). Duon bjöd på en härlig fight i sin senaste start där Belker gick segrande ur striden.

Ytterligare ett treåringslopp, stängt vid 49.000 kronor för ston, har lockat sex hästar med ett förstapris på 70.000 kronor.

Sex fyraåringar kommer ut och tampas om 70.000 kronor där Stoletheshow (e. Dream Vacation) får möta sina krafter med Viking Grace (e. Jimmy William).

Startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag är klara i eftermiddag.

Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V86: ”Enda sporten en fet gubbe…”

Han sticker ut. I intervjuer och uppträdande.
Och numera också i resultat.
– Jag är så otroligt förtjust i travsporten. Det är ju den enda sport där en fet gammal gubbe kan vara och med slåss med de bästa, säger Bollnästränaren Mikael Cedergren.
Av
Ola Lernå
Bollnästränaren Mikael Cedergren sticker ut, i intervjuer men numera också i resultat. Ikväll har han två intressanta V86-hästar. Foto ALN
Bollnästränaren Mikael Cedergren sticker ut, i intervjuer men numera också i resultat. Ikväll har han två intressanta V86-hästar. Foto ALN

Ikväll vankas det V86-tävlingar på Solvalla och Åby. 44-årige Mikael Cedergren åker från Bollnäs till Solvalla med två hästar.
– Egentligen hade jag hittat ett lopp på Färjestad för Tale of Jacks (V86-2). Men Kaj Widell ville starta på Solvalla. Förmodligen för att han har närmare hem, även han börjar ju bli gammal, säger Cedergren och lägger iväg ytterligare en oefterhärmelig skrattsalva innan han tillägger:
– Kaj är väldigt viktig för min rörelse och lägger verkligen ned sig när det gäller att hitta bra uppgifter till hästarna.
Tale of Jacks tillhör de mest betrodda i kvällens trevarvslopp.
– Jag tycker inte att han var som bäst senast och därför kommer vi prova pg-skor ikväll.
Oj, det låter som ett risktagande?
– Han var jättefin i söndagsjobbet med de skorna och skulle det inte fungera i värmningen så får vi byta tillbaka, men planen är att köra med pg.
Vad är känslan för tre varv?
– Han tacklade 2.640 meter på bra sätt, jag tror att han klarar tre varv också. Jag tycker att uppgiften ser spännande ut.
Cedergren selar även ut Chiptime (V86-6), en startsnabb häst som denna gång får prova bakifrån.
– Han är lite vek, men har gått bra i år som åttaåring och i princip tjänat mer i år än vad han gjort under hela sina karriär tidigare. Han har gjort något bra lopp bakifrån på Solvalla, en jag tycker alltid att han mött någon häst som är för bra. Enda ändringar ikväll är att det blir open-eye istället för helstängt då jag inte vill ha honom het.
Vilket resultat vill du ha för att vara nöjd ikväll?
– Jag är nöjd när mina hästar gör vad de kan och bra lopp. Om det är någon annan som är bättre; må så vara, men jag håller så klart med om att det ser intressant ut på förhand ikväll.
Cedergren har passerat miljonen inkört som tränare för första året och har fyllt på stallet rejält. Det finns fem tvååringar och sju ettåringar.
– Det kommer faktiskt ytterligare några ettåringar. På gott och ont är jag med och har en del i de flesta hästarna. Det ställer ytterligare krav; jag har en plan. De ettåringar jag tidigare var supernöjd med att ha i stallet kanske vi kommer avyttra och istället behålla de jag bara drömt om. Kvalitén på materialet nu är fantastiskt!
Så vad är målet för 2020?
– Att ha roligt!
Det brukar som bekant smitta av sig. Både bland hästar och hästägare.

Fokustema
The Black Book live
Läs senare

Följ auktionen i Harrisburg direkt

Klockan 16 i eftermiddag inleds den sista dagen av den fem dagar långa auktionen i Harrisburg. Svenskarna har verkligen varit på köphumör under och auktionen har visat rekordsiffror. Följ auktionen live här från klockan 16 svensk tid! Idag fortsätter mixed sale där i huvudsak starthästar bjuds ut.
Av
Mia Törnberg
Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Öppning för maktskifte?

Öppnades en dörr för maktskifte i fransk travsport inom kort? Det hoppas i alla fall företrädarna för tankesmedjan equistratis, efter att 22 av 25 platser för ”socioprofessionella” i travförbundets beslutande församling gått till tankesmedjans kandidater.
Av
Lars G Dahlgren

För tre år sedan bildades tankesmedjan equistratis som en bred folkligt förankrad organisation med modernisering, reformer och förnyelse av travsporten på agendan. Denna tankesmedja har vuxit fram som ett uttalat oppositionsalternativ till travförbundets nuvarande sätt att ledas och styras, vilket betraktas som konservativt och styrt av det som enligt stallbacksjargongen kallas Mayenne-familjerna, bestående av några stora och inflytelserika hästägare och uppfödare som varit verksamma länge.

En av frontfigurerna i equistratis är till exempel Pascal Berthou, som är en av huvudägarna i Ready Cash. Equistratis nuvarande ordförande är Prix d’Amérique-vinnaren Meaulnes du Cortas ägare Jean-Pierre Barjon, vilken har flera hästar i träning hos Björn Goop.

Under oktober har röstning pågått på banorna till en del av travförbundets beslutande församling som heter ”socioprofessionnelle du trot”, vilket är en sammanslagning av hästägare, uppfödare, tränare och ryttare/kuskar. Utfallet av ”socioprofessionella omröstningen” (10.700 röstande) blev en gigantisk framgång för equistratis. Av de 25 platserna som det röstades till besätts 22 (!) av equistratis kandidater.

Därför vädrar nu intresseorganisationen/tankesmedjan stor optimism inför kommande val av ny SECF-president. Sannolikt framförs nu Jean-Pierre Barjon som förslag till ersättare efter Dominique de Bellaigue som räknas in som en ”Mayenne-familjernas” man.