Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Fina siffror rakt igenom”

Oskar J Andersson föll för hästen som ettåring.
Igår debuterade Nuncio-sonen My Dreams på bästa sätt.
Inte ens lång väntan före start och löshäst kunde stoppa ”ligisten”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar J Andersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Oskar J Andersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Inatt vann svenskfödde treråringen Thereisnolimit (e. Nuncio-What’s Your Limit) övertygande från ledningen på nya rekordet 1.09,0a/1.609 meter. Bara en svenskfödd treåring – Green Manalishi 1.08,7/1.08,9 – har vunnit på snabbare tider genom historien.

Några timmar tidigare vann en annan treårig Nuncio-son och även om det handlade om helt andra tider var det en prestation som lovar gott.

Eskilstunatränaren Oskar J Andersson plockade ut My Dreams (u. Dream Play e. Dream Vacation) för debut i nolloppet i Årjäng. Det blev stökigt innan loppet när en konkurrent kom loss och starten fördröjdes.

– My Dreams är lite av en ligist och därför höll jag mig kvar på banan när det blev en löshäst. Jag ville inte visa honom utgången alltför många gånger, utan försökte få honom att fokusera på att springa runt den här ovalen. Det  är faktiskt bara andra gången han är på en bana, första gången var i kvalet, sade Oskar J Andersson i vinnarcirkeln.

Fakta

My Dreams

Hingst 3 år e. Nuncio – Dream Play e. Dream Vacation
Resultat: 1 st: 1–0–0
Rekord: 1.17,2m*
Intjänat: 20.000 kr
Uppfödare: Rune Vidar & Mai-Lis Nordum 
Ägare: Nortronic KB, Sala
Tränare: Oskar J Andersson, Eskilstuna
Körsven: Oskar J Andersson, Eskilstuna
Skötare: Paula Gyllenberg

Expandera

Några stökiga tendenser visade inte My Dreams när loppet släpptes iväg. Från springspår kördes han behändigt till ledningen, där han fick hållas i lugnt tempo, 1.20 första rundan. På sista bortre långsidan skruvades farten upp och när Oskar släppte av honom 200 kvar stack han ifrån med många längder till överlägsen seger. Efter 1.14,5 sista 700 meterna  skrevs segertiden till 1.17,2/2.140 meter för My Dream i tävlingsdebuten.

– Jag såg honom som ettåring på Ekeby Gård och gillade verkligen vad jag såg. Han hade de linjer jag ville se hos en häst och jag hade väldigt fina siffror på honom rakt igenom. När vi tränat upp honom har han haft lätt för sig hela tiden. Det är psyket vi fått jobba allra mest med, sade Oskar J Andersson.

Att Oskar fått arbeta med psyket hos gårdagens vinnare har han erfarenhet av från syskonen.
– Det har inte alltid varit förnuftigt och jag har haft att göra med syskonen också hos Jörgen Westholm, sade Oskar.

Mamma vann Stokriteriet

My Dreams är alltså en son till Nuncio och norskfödda stoet Dream Play (e. Dream Vacation), som själv hade en kort men framgångsrik tävlingskarriär i Norge. Som treåring vann hon Stokriteriet på Bjerke tillsammans med Lars Anvar Kolle och i träning hos Trond Anderssen.

Dream Play kvalade även in till norska Oaks (seger i försöket men struken ur finalen) och Prinsesse Märtha Louises stoavdelning som treåring.

Totalt gjorde Dream Play 18 starter (5–0–3), tog rekordet 1.14,8ak och tjänade 552.683 kronor.
Dream Play har också gjort det minst sagt bra i avelsboxen: fyra hästar i startbar ålder och alla har vunnit lopp.

  • 2015 Dream Cash (h e. Ready Cash) – 1.12,5am/402.500 kr
  • 2016 Easy Cash (h e. Ready Cash) – 1.11,1ak*/1.069.500 kr
  • 2018 Farfars Dream (h e. Maharajah) – 1.13,0am*/292.500 kr
  • 2019 My Dreams (h e. Nuncio) – 1.17,2m*/20.000 kr

Easy Cash har lyckats bäst av avkommorna hittills. Som tre- och fyraåring tävlade han i regi Jörgen Westholm och var som trea i uttagningslopp till Svenskt Travderby bakom Aetos Kronos och Ultion Face inte långt från att knipa finalplats. Sedan bytte hästen regi till Robert Bergh och femåringssäsongen gav dubbla triumfer i bronsdivisionen.

Sedan förra veckan återfinns han hos André Eklundh, precis som lillebror Farfars Dream, som vunnit fem av tolv starter och i eftermiddag skulle ha startat inom V75 i Årjäng men fått strykas på grund av en lättare halsinfektion. Farfars Dream vann klass II-försök i juni.

My Dreams. Källa breedersbible.com