Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Finaldags i Kalmar

Unghästtoppar som gör upp på Kalmartravet, STL-vinnare skiftar från en Halmstadtränare till en annan och så beger sig Jörgen Sjunnesson till Belgien för att köra ett tvååringslöfte.
Som så många gånger tidigare berörs allt mellan himmel och jord i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Despot Power vann ett E3-försök i juni. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Despot Power vann ett E3-försök i juni. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Kalmartravets tre- och fyraåringsserier har nått målet – ikväll väntar två finaler med 150.000 kronor i förstapris i varje. Fyraåringarnas final ser bland annat två finalitser i Svenskt Travderby, Johan Lejons Galantis (e. Zola Boko) och Robert Berghs Västerbo Lexington (e. Muscle Mass).

Bland treåringarna finns det stora hemmahoppet Despot Power (e. Readly Express). Thomas Madsens stjärna har passerat trekvarts miljon kronor insprunget under säsongen och i juni hade han två toppveckor, där seger i uttagningsloppet till långa E3 följdes upp av andraplatsen i finalen bakom Global Badman. På hemmaplan har han tre segrar på fyra starter. Dags att förbättra statistiken ytterligare ikväll?

***

2

Johan Untersteiner har fått ett spännande nyförvärv. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

För Petri Puro stundar en höftoperation och stallets hästar har sedan en tid tillbaka börjat spridas ut bland andra tränare.

Johan Untersteiner har fått miljonärskan Sharp Dream (e. Royal Dream) från Halmstadkollegan och nu stärker han även upp med den av Puro delägde Maestro Crowe (e. Love You) 1.14,4al/273.800 kr.

Den femårige valacken vann ett klass II-försök på hemmaplan i mars, men har därefter en fjärdeplats som bäst på tre starter varav den senaste gjordes den 8 augusti.

***

3 Tre svenska banor tävlar på fredagen. Solvalla (första start 12.20) bjuder på nio lunchlopp. I ett lopp av bronsdivisionsklass möts bland annat trion Vulcano O.P. (e. Ideale Luis), Vien Vici (e. Varenne) och Cyrano de B. (e. S.J.’s Caviar som alla vunnit rikstotolopp i år.

Tävlingarna på huvudbanan Kalmar (18.20) saxas med Romme (18.30), där tio treåriga kallblodsston möts i ett ST-lopp. Svenskfödda och -ägda B.W.Anita (e. Bork Odin) finns i regi norrmannen Jan Roar Mjölneröd, där det blivit finalplats i tre klassiker, svenska och norska Kriteriet samt norska Oaks. Nu startar hon på svensk mark för första gången sedan fjärdeplatsen i Kriteriestoet på Dannero i augusti.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar. 

***

4 Efter att Italiano Vero (e. Ready Cash) slagit nytt banrekord för tvååringar så hamnade torsdagens Grupp III-lopp på Vincennes en aning i skymundan.

Det handlade om montéloppet Prix de l’Ile d’Oleron (€75.000) för fem- till tioåriga hästar som högst tjänat 850.000 euro och bäst av de 14 deltagarna var Daïda de Vandel (e. Real de Lou), tränad av Laurent Claude Abrivard och riden av Alexandre Abrivard.

Det sjuåriga stoet lade beslag på 33.750 euro på segertiden 1.13,4/2.850 meter före raketspurtande Dayana Berry (e. Scipion du Goutier) och Diamant de Treabat (e. Kuadro Wild).

***

5

Jörgen Sjunnesson beger sig till belgiska Mons för att köra lopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Jörgen Sjunnesson befinner sig i Mons denna fredag för att köra Ole Bo (e. Muscle Massive) 1.15,4/€22.485 i tvååringsloppet Owners Cup L (€31.900) över 1.750 meter autostart.

Hingsten som tränas av Robert Gramüller har inlett karriären med en seger och två andraplatsen. Bland triumferna syns fullträffen i tyska Breeders Crown för tvååriga hingstar och  valacker i oktober och nu inleder hästen från spår åtta bakom bilen i ett lopp som även innehåller två svenskfödda hästar.

Lluc Boko (e. Yarrah Boko) tränas av Paul Hagoort och körs av Robin Bakker medan Finn Verkaik sitter upp bakom Jeroen Engwerdas Luther King Boko (e. Robert Bi) i jakten på de 14.500 euro som vinnaren får.

***

6V75-aktuella Kajta Melkko har stallet i absolut toppform. I tisdags vann Carat du Goutier (e. Quido du Goutier) lopp i Eskilstuna, under onsdagen följde Vixus (e. Viesker) upp med en tredjeplats i Verners lopp på Solvall och under torsdagens lunchtrav i Örebro kunde hon räkna hem en trippel!

Faktum var att Solvallatränaren sände just tre hästar till Närkebanan och då såväl Jennifer Web (e. Like Prayer), Love Eagle (e. Love You) som Good Quick (e. Unique Quick) fick segerdefilera så blev hon hundraprocentig.

Idag publicerar Sulkysport veckans V75-tips till Jägersro där Melkko har en duo till start i Exaudio Vici (e. Quatre Juillet) och Elian Web (e. Like A Prayer).
Stundar nya segrar?

***

7 Kvällens tävlingar på Vincennes är helt fria från utlandsfödda hästar, men en svensktränad, franskfödd häst syns i vilket fall i startlistan. Det är Stall Courants Ganja d’Am (e. Bold Eagle) som Jörgen Westholm startar i fyraåringsloppet Prix Eurynome (€26.000) i lag med Gabirele Gelormini.
Halvsystern till Archangel Am (e. Going Kronos) 1.11,6ak/2.415.055 kr tillmäts ingen större möjlighet av den franska facktidningen Paris-Turf utan placeras som elva i deras rank.

Även Graignes arranger fredagstrav och dit sänder Prix de Bretagne-aktuelle Tomas Malmqvist tre hästar i form av Golden Grace (e. Ready Cash), Early Pactol (e. Othello Bourbon) samt Grand Chasseur (e. Bold Eagle).

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva