Fokustema
Nyhet
Läs senare

Finalklar valde annat lopp: ”Inget straff”

Conrad Lugauer-tränade Gaya de Prevenche var inkvalad till lördagens final av Dam-SM på Solänget, men startade istället under tisdagens tävlingar på Jägersro.
– Teoretiskt hade den lagligt kunnat starta på såväl Jägersro och Solänget, men nu har hästen startförbud under den period där den var förhindrad att tävla på grund av loppet på Solänget, säger Per Wetterholm på ST:s sportavdelning.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
ST:s Per Wetterholm. Foto: stalltz.se
ST:s Per Wetterholm. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Häst eller körsven som anmälts till detta lopp kan ej startanmälas till annat uttagningslopp förrän detta lopp körts. Häst eller körsven kan ej heller startanmälas om de redan är inkvalade till finalen eller till annat lopp som förhindrar deltagande i finalen. Ettan och tvåan är skyldiga att delta i finalen på Solänget 23 juli 2022.

Så lyder texten i propositionen till Dam SM-uttagningarna inom vilket Gaya de Prevenche vann ett lopp på Jägersro den 5 juli.
Ordet skyldig gör lätt att man tänker att man inte har annat val än att starta i finalen, men så tycks inte vara fallet.
– De har deklarerat att de inte vill vara med i finalen och vi kan inte tvinga dem när de inte vill. Däremot har vi nu satt startförbud tre dagar före och efter loppet på Solänget, det vill säga från 21-25 juli.

”Går inte tvinga”

Tisdagens start var aldrig nära att bli hindrad av ett startförbud.
– Nej, teoretiskt hade den lagligt kunnat starta på Jägersro samt på Solänget, det hade vi aldrig kunnat hindra.

Låter inte ordet skyldig som något man är tvingad till? Något som inte går att frångå?
– Det kanske är ett ord vi behöver titta på, men tvinga folk till att starta går inte. Däremot skulle det kunna gå att formulera så att det framgår att man inte får starta någon annanstans över huvud taget mellan uttagnngslopp och final, men som sagt; det är något vi får titta på framöver och diskutera.

Någon bestraffning blir inte heller aktuell för tränaren Conrad Lugauer i det aktuella fallet.
– . Det är inget regelbrott som gjorts. Därmed kan vi inte bestraffa. Det går inte bestraffa för att det strider mot ett propositionsvillkor, det blir samma sak som om någon har felanmält en häst och det får man inte heller startförbud för, avslutar Per Wetterholm.