Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Finalseger för Takter

I natt kom andra segern för Jimmy Takters nyförvärv Swandre the Giant i finalen i Indiana Sire Stakes ($85.000) för tvååriga hingstar och valacker tillsammans med Yannick Gingras på Hoosier Park. Dessutom vann Staffan Linds Martini Show consolation till samma löpning.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nancy Takter tillsammans med sin far Jimmy på auktion i Lexington. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Nancy Takter tillsammans med sin far Jimmy på auktion i Lexington. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Från ledningen gick Swandre the Giant (e. Swan For All-Adagio) ifrån med drygt två längder på 1.11,8/1.609 meter. Det var tvååringens nionde seger i elfte starten och det var hans fjärde finalseger i Indiana Sire Stakes.

Swandre the Giant. Foto: Dean Gillette

Swandre the Giant är undan Adagio (e. Valley Victor), 1.11,8/$216.330. Mormor Village Ballet (e. Mr Lavec) är ostartad, men har också lämnat Nureyev (e. Striking Sahbra), 1.11,1/$425.311, och Capt Serious (e. Explosive Matter), 1.11,1/$197.911.

På samma bana vann Staffan Linds Martini Show (e. Swan For All-Barmaid) consolation i Indiana Sire Stakes ($18.500) för Christian Lind och från rygg ledaren avgjorde duon med hals på 1.13,0 i ett lopp där Jenny Melanders Smooth Aceleration (e. Swan For All) slutade fyra på 1.14,1.

För Martini Show var det andra segern i karriären och han delägs av Staffan Lind och Karl-Erik Bender. Han kostade 45.000 dollar på Hoosier Yearling Sale ifjol och modern Bar Maid (e. Cantab Hall), 1.13,5/$34.617, startade 53 gånger och vann två lopp.

Avlade maiden

På Harrington Raceway avgjordes finalerna i Delaware Standardbred Breeders Fund ($100.000) för tvååringar och hingstarnas och valackernas final gick till Just As Striking (e. Anders Bluestone-Ringside Katie) och Eddie Dennis. Från ledningen höll valacken undan med en halv längd på 1.15,7.

Det var karriärens första seger i fjärde starten för Just As Striking. Han är undan Ringside Katie (e. Dream Vacation), 1.13,4/$21.368, och halvbror med Im So Striking (e. So Striking), 1.10,3/$359.695.

Stonas final gick till Disco Soliel (e. CR Commando-CR Penny Lane) och Rod Allen efter en resa i tredje inner och dödens kunde hon avlägga maiden i sin andra start. På upploppet gick Disco Soliel ifrån med 2,5 längder och landade på 1.15,7.

Ostartade modern CR Penny Lane (e. Lindy Lane) har tidigare lämnat CR Commando-trion Copper Harbor ($178.657), Penny Paratrooper ($130.770) och Sky Marshal ($122.230).

Segermaskiner toppade

Finalerna i Maryland Sire Stakes ($67.000) för tvååringar hölls på Rosecroft Raceway och inledde gjorde Pats A Keeper (e. Lockkeeper-Wark Woman) och stoet tog sin sjätte seger och är obesegrad. Från spets vann hon med en längd för Jared Moyer på 1.12,7.

Pats A Keeper har tidigare vunnit en final i Maryland Sire Stakes och även då var det 33.500 dollar i förstapris. Modern Wark Woman, 1.11,5/$171.523, vann nio lopp på 51 starter och Pats A Keeper är hennes andra avkomma.

För lasixtävlande Whoopdee Goo (e. Googoo Gaagaa-Get Rich Quick) var det ”bara” femte segern i sjunde starten när han valacken vann den manliga finalen i Maryland Sire Stakes ($67.000) och han gjorde det från spets och med hals. Precis som Pats A Keeper var det hans andra finaltriumf i Maryland Sire Stakes och han landade på 1.11,6 för Jim Morand.

Ostartade modern Get Rich Quick (e. Cantab Hall) kommer från samma möderne som Scarlet Knight. Mormors mor Crown Thy Good är mormor till Stefan Melanders Hambletonian-vinnare.

Fokustema
ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson-Viitala
Läs senare

”Väldigt glädjande att vi kunnat bibehålla vår attraktion”

– Det är väldigt glädjande att vi kunnat bibehålla vår attraktion och att vi ser att kunder som kom till ATG under de exceptionella förhållandena under pandemiveckorna i våras stannat kvar.
Det säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala om det starka ekonomiska resultatet under tredje kvartalet.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG
Lotta Nilsson Viitala. Foto ATG

En viktig fråga för ATG, sedan framförallt sportspelsläget i takt med att pandemirestriktionerna lättats allt mer stabiliserats, är om de nya kunder som lockades till ATG när svensk travsport höll igång i normal omfattning när i princip allt annat var nerstängt skulle hänga kvar och fortsätta spela framförallt V75 och V86. För man kunde ju tänka sig att spelare som satte in 2.000 kronor på ett kanske nyöppnat ATG-konto i mars-april skulle spela bort dessa, men medan kanske inte gör en ny insättning hos ATG när det spelarna tidigare omsatt på kommit igång igen. Om så är fallet kommer ATG att se en successiv avklingning av den resultatökning som blev konsekvensen av pandemi-restriktionerna, tillbaka till den nivå man låg på innan.

Fakta

Nyckelal

ATG:s nettospelsintäkter
Kvartal tre 2019 och 2020:

Nettospelsintäkter
2020: 1.380
2019: 1.167
Ökning: 213 (18,3 %)

Rörelseresultat (koncern):
2020: 618
2019: 449
Ökning: 169 (37,6 %)

Första nio månaderna 2019 och 2020

Nettospelsintäkter
2020: 3.919
2019: 3.258
Ökning: 661 (20,3 %)

Rörelseresultat (koncern):
2020: 1.638
2019: 1.038
Ökning: 600 (57,8 %)

Alla belopp i miljoner kronor

Expandera

– Jag förstår hur du menar och det här, som handlar om spelares beteenden, är givetvis något ATG noga försökt följa på detaljerad nivå. Vi kan väldigt glädjande konstatera att det fortfarande in till i början av oktober sett bra ut. ATG har lyckats attrahera nya kunder, som sedan stannat kvar. Spelet på hästar ökade med 17 procent under tredje kvartalet jämfört med samma månader förra året, säger Lotta Nilsson Viitala.

Att just ”hästspelsaffären” går så bra är positivt ur flera aspekter. Dels så är det ju ATG:s kärnverksamhet, dels är vinstmarginalen på hästspelen hög, och dels – poängterar Lotta Nilsson Viitala – medför omsättningsökning på de befintliga hästspelen små kostnadsökningar för ATG. Ef

– Där har vi väldigt bra skalbarhet. Både tekniskt och personellt klarar vi tillväxt på hästspelen utan att det berör mer än de kostnader som är rörliga, det vill säga bland annat skatten och ombudsprovisioner. Så det vi ser är ökad effektivitet, intäkterna har ökat utan att kostnaderna gjort det, säger Lotta Nilsson Viitala.

det vi ser är ökad effektivitet, intäkterna har ökat utan att kostnaderna gjort det

Effekten av att just hästspelen går bra kan ses i faktarutan här intill. Nettospelsintäkten – alltså det som blir kvar av omsättningen när spelarna fått ut sina vinster – ökade årets första nio månader med 20 procent. Men effekten i ATG;s resultat – där även skatt och kostnader är tagna – är att detta ökat med hela 58 procent jämfört med 2019!

Som en konsekvens av resultattillväxten på hela 20 procent för de nio första månaderna – storleksordningen 600 miljoner kronor bättre än 2019 – håller alltså ATG på att bygga ett oerhört starkt resultat för 2020. Hur detta ska disponeras blir en spännande fråga in på det nya året när allt ska summeras och utdelning av resultatet ske till ägarna, trav- och galoppsporten. I det sistnämnda finns ett negativt kapital på över 300 miljoner kronor att ”kvitta bort”. Samtidigt har utbetalningarna från ATG till sporten både 2018 och 2019 varit högre än spelintäkterna egentligen medgivit vilket gjort att ATG har ett lån till kreditinstitut på en miljard kronor att hantera, som givetvis ska betalas av.

Dessutom har ATG gjort stora investeringar de senaste åren som håller på att skrivas av. De immateriella tillgångarna uppgår till 866 miljoner kronor (var 881 miljoner vid årsskiftet 2019-20) och de materiella tillgångarna 445 miljoner (495 miljoner vid årsskiftet) Takten i avskrivningarna på tillgångarna är nu 70 miljoner kronor per kvartal.

Lotta, det har börjat pratas om att ATG kanske ska använda det fina resultatet för 2020 till att öka avskrivningarna, vilket i så fall skulle kunna minska vad sporten kan få i överföring i form av koncernbidrag eller aktieutdelning, vilket av alternativen det nu blir?

– Det ligger inget i sådant prat, om det nu har uppstått sådant. Avskrivningarna är strikt reglerade och reglementerade. Dem kan man inte ändra hur som helst, det skulle vi helt enkelt inte få göra enligt lagar och regelverk. Enda gången en avskrivning ändras är om man avslutar något i förtid; säger att den här investeringen gav inte den förväntade utdelningen och har blivit obsolet, så den avvecklas i förtid. ATG:s övergripande mål är också att betala ut så mycket som möjligt till ågarna, alltså trav- och galoppsporten, men resultatdispositionen är en styrelsefråga, säger Lotta Nilsson Viitala.

Hur ska överskottet disponeras?

Att ATG:s 2020-resultat lär innebära ett mer glädjefyllt budget- och affärsplanearbete inför 2021 än de senaste åren kan konstateras redan står klart, med förstås den givna reservationen att omvärldsfaktorer och politiska beslut snabbt kan ändra saker,

– Resultatet för 2020 har först byggts av exceptionella förhållanden i våras och försomras. Därefter har vi sedan glädjande kunnat se att tillväxten i hästspelen fortsatt även efter att främst sportspelsutbudet efter det akuta pandemiläget normaliserats. ATG:s resultat för tredje kvartalet är över förväntningarna. Men coronasituationen i världen är fortfarande oroande och det kan gå snabbt åt fel håll för oss. Ett tävlingsstopp för hästsporten skulle vara helt förödande, säger Lotta Nilsson Viitala.

Här kan hela ATG:s ekonomiska rapport för tredje kvartalet 2020 läsas.

 

Nytt toppkvartal för ATG

Fokustema
ATG kvartalsrapport
Läs senare

Nytt toppkvartal för ATG

ATG fortsätter att gå starkt även eftervårens och försommarens stora positiva ekonomiska covid 19-effekt för bolaget. Tredje kvartalet 2020 blev endast något svagare än andra kvartalet och är med skyhög marginal det bästa q3 som ATG någonsin gjort.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto: Micke Gustafsson/ALN
Foto: Micke Gustafsson/ALN

ATG:s verkställande direktör Hasse Lord Skarplöth konstaterade i den ekonomiska rapporten för första halvåret att tilväxten varit unik som effekt av att svensk travsport i princip var ensamt i världen om att erbjuda attraktiva spel på hästar medan ”sportvärlden stod stilla” under några pandemi-nedstängningsveckor i mars och april innan saker rullade igång så smått igen i maj.

Lord Skarplöth förutspådde att resterande 2020 fortfarande skulle innehålla tillväxt, men på lägre nivåer.

Fakta

Nyckeltal tredje kvartalet

ATG:s nettospelsintäkter
Period: kvartal tre 2019 och 2020

Hästspel i Sverige
2020: 1.176
2019: 1.003
Ökning: 173 (17,2 %)

2018 var nettospelsintäkten denna period 1.037 mkr

Sportspel i Sverige
2020: 106
2019: 65
Ökning: 41 (63,1 %)

Kasino i Sverige
2020: 58
2019: 67
Minskning: 9 (13,4 %)

Från Ecosys (Danmark)
2020: 40
2019: 32
Ökning: 8

Sammanlagt
2020: 1.380
2019: 1.167
Ökning: 213 (18,3 %)

Rörelseresultat (koncern)
2020: 618
2019: 449
Ökning: 169 (37,6 %)

Ersättning till hästsporten för bild, ljud, sportdata
2020: 126
2019: 138
Minskning: 12 (8,7 %)

Alla belopp i miljoner kronor

Expandera

– Jag fick rätt i att den procentuella ökningen av nettospelsintäkterna blev lägre under det tredje kvartalet i jämförelse med andra kvartalet. Men fel i att ökningen blev väsentligt högre än väntat, skriver Hasse Lord Skarplöth i kommentaren till den ekonomiska rapport för tredje kvartalet som ATG presenterade på fredagmorgonen.

Bättre resultat än ATG självt förväntat sig alltså.

Ökningen av totonettot på ATG:s hästspel under andra kvartalet var monstruösa 33 procent jämfört med samma månader 2019. Under tredje kvartalet är ökningen hälften så stor – 17 procent – men det går ändå att dra slutsatsen att ATG lyckats behålla en hel del av de spelpengar som hittade till hästspel under pandemimånaderna. Det återstår att se om dessa spelare hänger kvar även när de tusenlappar som de flyttade in på sina ATG-konton under pandemin  efterhand blir förbrukade, eller om de då gör nya insättningar hos ATG.

Hasse Lord Skarplöth vågar i det sammanhanget förutspå att ökningen, eller om man så vill, den fart, ATG har ska hålla i sig även under årets sista tre månader.

– Jag tror på fortsatt tillväxt för ATG fram till nyår men är ödmjuk inför att myndigheters beslut och omvärldshändelser kan komma kasta allt över ända, skriver Hasse Lord Skarplöth.

Jag tror på fortsatt tillväxt för ATG fram till nyår

Att säga att ATG nu ”går som tåget” är absolut ingen överdrift. Pengarna har fortsatt strömma in under månaderna juli, augusti och september samtidigt som ATG lyckats med konststycket att bromsa sin kostnadssida så att kostnadsmassan – trots att det högre spelet drar med sig vissa högre löpande kostnader – inte har ökat.

Över 200 miljoner i ökning

Nettospelsintäkterna under tredje kvartalet ökade med drygt 200 miljoner kronor, till 1.380 miljoner och för de nio första månaderna 2020 är ökningen hela 661 miljoner. Alltså i spelnetto, det som ATG utöver att betala sina egna kostnader ska försörja trav- och galoppsporten med.

Fakta

Nyckeltal första nio månaderna

ATG:s nettospelsintäkter i Sverige
Period: första nio månaderna 2019 och 2020

Hästspel
2020: 3.343
2019: 2.834
Ökning: 509 (18,0 %)

2018 var nettospelsintäkten denna period 3.086 mkr

Sportspel
2020: 243
2019: 177
Ökning: 66 (37,3 %)

Kasino
2020: 224
2019: 188
Ökning: 36 (19,1 %)

Från Ecosys (Danmark)
2020: 109
2019: 59
Ökning: 50

Sammanlagt
2020: 3.919
2019: 3.258
Ökning: 661 (20,3 %)

Ersättning till hästsporten för bild, ljud, sportdata
2020: 509
2019: 474
Ökning: 35 (7,4 %)

Rörelseresultat (koncern)
2020: 1.638
2019: 1.038
Ökning: 600 (57,8 %)

Alla belopp i miljoner kronor

Expandera

Det ekonomiska utfallet för ATG i år ser alltså ut att ha förutsättningar att kunna ”reparera” det negativa egna kapital på drygt 300 miljoner kronor som pokalårsutbetalningarna 2018-19 åsamkat Svensk Travsport, år då ATG:s intjäningsförmåga inte varit stark nog för att täcka upp kostnadsmassan och de ökade avskrivningar som de stora investeringarna i omställningen till licensmarknad inneburit.

ATG:s ”resultat före transaktioner med ägare”, det som vid årets slut ska användas för att betala prispengar och drift av banor, var vid september månads utgång 2.162 miljoner. Förra året vid samma tidpunkt var den posten i den ekonomiska redovisningen 1.542 miljoner. 620 miljoner kronor bättre alltså.

Framförallt är det de starka omsättningarna på V75 och V86 som grundlagt resultatet. Dessa spelformer ärdessutom kraftfulla ekonomiska resultatmaskiner för ATG eftersom de är högavdragsspel. 65 procent av insatserna går tillbaka till spelarna medan 35 procent, minus spelskatten på 18 procent av spelavdraget, hamnar i ATG:s kassakista.

Före omregleringen till licensmarknad årsskiftet 2018-19 blev den ekonomiska uppdelningen av varje spelad hundralapp på V75 och V86 att 65 kronor gick tillbaka till spelarna, 12 kronor blev spelskatt och 23 kronor kvar till ATG. Efter omregleringen till licensmarknad med sänkt spelskatt till 18 procent blir fördelningen 65 kronor till spelarna, sex kronor i skatt och 29 kronor till ATG. Vilket förstås ger ordentlig skjuts till ATG:s ekonomiska resultat.

– V75 på lördagarna har mer som regel än undantag legat över 100 miljoner kronor i omsättning. V86 på onsdagar fortsätter att locka nya kunder och i samband med V86 Super Days i september sattes nytt omsättningsrekord med nästan 60,2 milljoner. Samtliga våra stora varumärken visar tillväxt i jämförelse med fjolåret, skriver Hasse Lord Skarplöth.

Fotnot: Sulkysport återkommer under fredageftermiddagen med en intervju med ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.

 

 

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Leon lyfter med besked

I takt med att hösten gjort entré tycks Leon Zon funnit sitt livs form.
Under torsdagskvällen räknade From Above-sonen hem andra raka segern.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det var på Åby det hela utspelade sig och insatsen som valacken stod för var riktigt rejäl. Trots att han fick gå utan rygg i tredjespår de sista 800 meterna från tredje utvändigt så kämpade han sig till ett grepp 25 meter före mål i lag med Peter Ingves.
Segertiden skrevs till 1.15,3a/2.640 meter och förstapriset uppgick till 40.000 kronor.
– Hästen var jättefin som tvååring, men det strulade hela treåringssäsongen. Vi har trucklat med balansen, han har sprungit och varit spänd, men nu har han stabiliserat sig de sista sex-sju starterna och då kommer också framgångarna, sade Stefan P Pettersson i intervju på Åby efter torsdagens seger och tillade:
– Det här är en riktig From Above:are, han är stark och kan springa hur länge som helst bara han håller sig lugn. Nu har han börjat kännas lugnare och nu ser det riktigt bra ut, sade Stefan P Pettersson.

Leon Zon ägs av Frackstad Lantbruksaktiebolag, precis som Petterssons gamla stjärna Oasis Bi (e. Toss Out).
Modern Coco Robin (e. Credit Winner) ser Leon Zon som sin femte och sista avkomma. I syskonskaran har samtliga hästar vunnit lopp och allra bäst har det gått för Legoholm Zon (e. Pine Chip) 1.11,2ak/1.108.2000 kr som själv vann 13 lop på 68 starter.

Leon Zon är nu uppe i sex triumfer på 25 starter och har tjänat 303.162 kronor, något som gör honom näst mest framgångsrik i syskonskaran.

Krönika