Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Finalvinst för Lorentzon

I skymundan av Hambletonian-dagen kördes det sulkytävlingar på 15 andra banor i USA och bland annat på Red Mile i Lexington och där höll sig Anette Lorentzon i framkant.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Hennes Zazu Ås (e. Lionhunter-Marabou Ås) hade lekstuga i finalen i Kentucky Fair Sire Stakes ($15.000) för tvååriga hingstar och valacker. Elliott Deaton serverade valacken en resa i vinnarhålet och på upploppet försvann han ifrån med tio längder på 1.12,8/1.609 meter.

Det var andra segern – Zazu Ås har också tre andraplatser – på fem starter och valacken är både uppfödd och ägd av ACL Stuteri. Zazu Ås är andra avkomman efter Marabou Ås (e. Chocolatier), 1.13,9/$9.768, och hennes första heter Almondy Ås (e. Allstar Hall), 1.13,7/$69.411.

Dubbelt Dejarmbro

På Scioto Downs avgjordes två divisioner i Governor’s Cup ($57.000) för treåriga hingstar och valacker och båda gick till söner till Dejarmbro. Först ut var Pass the Vape (u. Vapor Rises e. Vaporize) och Derek Watiker. Från spets vann valacken med en halv längd på 1.11,8.

Ledningen var även segermelodin för Two B Wonkenobi (u. Shannon Hall e. Garland Lobell) och Sam Widger. Valacken kom hem på 1.10,5 och mätte ut segermarginalen till 2,5 längder.

Fokustema
Franck Ouvrie
Läs senare

Han har taktiken klar!

Han har redan kört en Elitloppsvinnare, men aldrig på tävlat på Solvalla eller i Sverige. Möt Franck Ouvrie som hamnade i travets värld av ren slump...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Franck Ouvrie har varit förstekusk bakom Davidson du Pont när tränaren Jean-Michel Bazire haft andra uppsittningar och var tvåa i Prix d'Amérique i vintras. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Franck Ouvrie har varit förstekusk bakom Davidson du Pont när tränaren Jean-Michel Bazire haft andra uppsittningar och var tvåa i Prix d'Amérique i vintras. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Franck Ouvrie bodde ett stenkast från travbanan Le Croisé-Laroche i norra Frankrike, men var aldrig där som ung grabb. Vägen till travet skulle gå via ridsporten, eller rättare sagt följde han med sin syster till en ridskola. På ridklubben bläddrade Frank i ett hästmagasin och läste en artikel om en travskola i Graignes.

Earl Simon är på plats på Stora Alby. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Trots att jag aldrig varit på trav så tyckte jag det lät väldigt intressant. Samma kväll som jag läst artikeln pratade jag med min mamma om saken och hon tyckte att jag skulle prova på om jag ville göra det. Jag fyllde i ett registreringsformulär och några månader senare började jag på travskolan i Graignes, säger Franck Ouvrie.

Då var Franck 15 år gammal, men från början handlade det inte så mycket om hästar…

– Jag tror att jag målade fler boxar än jag körde jobb med hästar under mitt första skolår. Ett tag kändes det som jag hade valt helt fel spår och jag talade med skolans rektor Pierre Drion om saken. Han kände Jean-Pierre Dubois och tyckte att jag skulle göra min praktik hos honom. Hos Jean-Pierre målades det inga boxar – jag såg aldrig en färgburk där – utan det var häst från tidig morgon till sen kväll.

Dubois nyckeln till framgång

Mötet med Jean-Pierre Dubois förändrade mycket för Franck Ouvrie.

Jean-Pierre Dubois. Foto Stalltz.se

– Det gäller att träffa rätt personer i rätt tid. Hade jag inte kommit med i Jean-Pierre Dubois team hade jag säkert gjort något helt annat idag.

Samma dag som Franck Ouvrie slutade på travskolan i Graignes började han jobba heltid hos Dubois.

– Jag tillbringade lite tid i Aunou innan jag började på Dubois träningscenter i Melun. Själva tävlingsbiten kom in ganska sent i bilden för mig. Jag red och körde lopp första gången när jag var 18 år. Första loppet körde jag i januari 1989 på Vincennes och slutade femma med Quartz du Buisson. Min första seger tog jag den 11 mars 1990 i Alencon med Tavolino.

Fakta

Större segrar:

Grupp I:

Prix de l’Etoile
2014: Black d’Avril – Frederic Prat

Grupp II:

Prix de la Ville de la Capelle
2013: Commander Crowe – Fabrice Souloy

Prix d’Europe
2014: Un Mec d’Heripre – Fabrice Souloy

Prix de la Cote d’Azur
2010: Pomerol de Laumac – Franck Boismartel

Prix Jean-Luc Lagardere
2014: Un Mec d’Heripre – Fabrice Souloy

Prix de l’Union Europeenne
2014: Sanity – Malin Löfgren

Prix Paul Viel
2014: Black d’Avril – Frederic Prat

Grand Prix du Conseil General des Alpes Maritimes
2018: Un Mec d’Heripre – Philippe Billard

Prix Gaston Brunet
2018: Earl Simon – Jarmo Niskanen

Prix Octave Douesnel
2018: Earl Simon – Jarmo Niskanen

Prix de Bretagne
2019: Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire

Prix de la Marne
2020: Earl Simon – Jarmo Niskanen

Prix des Ducs de Normandie
2020: Earl Simon – Jarmo Niskanen

Prix Fromagers de Thierache
2015: Roi du Lupin – Jean-Paul Marmion

Grupp III:

Grand Prix de la Federation du Nord
2013: Sanity – Malin Löfgren

Grand Prix la Voix du Nord
2013: Sanity – Malin Löfgren

Grand National du Trot (försök)
2013: Reggae d’Urzy – Frederic Prat
2013: Sthieric – Franck Ouvrie
2013: Sthieric – Franck Ouvrie

Prix de Brest
2014: Sanity – Malin Löfgren

Grand Prix de la Federation du Nord
2018: Un Mec d’Heripre – Philippe Billard

Expandera

Franck Ouvrie vann också några lopp i sadel, men det var inget som passade honom speciellt bra utan det är i sulky som han tagit 1.141 av sina 1.153 segrar i karriären.

Kört Elitloppsvinnare

I hela sitt liv har han umgåtts runt stjärnhästar och det började med Jean-Pierre Dubois B-årgång. Stora namn som Elitloppsstartande Bahama och avelshingsten Biesolo fick han köra i lopp. Franck Ouvrie har också vunnit med några svenska topptravare och däribland Elitloppsvinnaren Commander Crowe.


Franck Ouvrie har redan känt på en Elitloppsvinnare. I La Chapelle 2013 körde han Commander Crowe till seger. Foto Gerard Forni

– Det är den bästa utländska travaren som jag kört. Jag fick också vinna några lopp med Sanity, men han var inte alls av samma klass som Commander Crowe.

Första gången i Sverige

På söndag väntar något helt annat för Franck Ouvrie när han svingar sig upp bakom Earl Simon i Elitloppet. Han har aldrig kört lopp på Solvalla eller i Sverige, men är internationellt bevandrad och har tävlat i många länder utanför Frankrikes gränser…Belgien, Holland, Italien, Irland, Schweiz och USA för att nämna några nationer.

Fakta

Franck Ouvrie

Född: september 1971 i Villeneuve-d’Ascq
Familj: gift med Cécile och far till två barn, Ilona och Tristan
Tidigare arbetsgivare: Jean-Pierre Dubois (tio år), Jean Maizeret, Ecurie de la Merite (sju år), egen tränare sedan 2009
Antal segrar som kusk: 1.153 (1.141 sulky, 12 sadel)
Antal segrar som tränare: 363
Bästa häst tränat: Sthieric, vann två försök i Grand National du Trot och tvåa i finalen.
Största segern: Prix de l’Etoile med Black d’Avril 2014

Expandera

– Jag ser inte det som någon nackdel att det är första gången som jag kör i Sverige. Det kan till och med vara en liten fördel. Nu blir ju inte Elitloppet som tidigare med publik och det blir lättare för mig att koncentrera mig på min uppgift än om det skulle varit 25.000 personer på läktaren.

Såg Varenne vinna

Även om Franck Ouvrie saknar erfarenhet av Solvalla har han varit där som åskådare under Elitloppshelgen.

– Ett av åren när Varenne vann var jag på plats och det var en fantastisk upplevelse. Inför Elitloppet i år har jag studerat de senaste tio årens upplagor och jag har tittat lite extra hur kuskarna agerat från spår åtta.

Earl Simon blir Franck Ouvries första uppsittning i Elitloppet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Just spår åtta intresserar förstås Franck Ouvrie lite extra eftersom Earl Simon har dragit det sämsta spåret bakom bilen.

– Det gick ju bra för Dijon….och spår åtta behöver inte vara så dåligt. Jag kommer att köra på väntan i försöket och skulle vi ta oss till final blir det ett offensivare upplägg. Normalt tycker jag att Earl Simon ska kunna ta sig till final och som jag ser det har vi kommit i det lättaste försöket.

”Aldrig varit bättre än nu”

Franck Ouvrie talar länge och mycket väl om Earl Simon.

– Jag tror att han aldrig varit bättre än han är just nu. I Prix des Ducs de Normandie i Caen gled han bara med och jag väntade länge innan jag satte in attacken. Earl Simon vann mycket enkelt. Jag är väldigt nöjd med hur hästen känns. Han har blivit mer stark, mer muskulös och Earl Simon går från alla positioner.

Franck Ouvrie vann Prix de I’Etoile på Vincennes med Black d’Avril 2014. Foto Gerard Forni

Franck Ouvrie är en flitigt anlitad catchdriver och har inte bara kört Earl Simon med framgång. Han har också varit tvåa med Davidson du Pont i Prix d’Amérique, men han har bara vunnit ett Grupp I-lopp tidigare. För sex år sedan tog han hem Prix de l’Etoile med Black d’Avril.

Men Franck Ouvrie försörjer sig inte bara som catchdriver, utan han tränar ett 25-tal hästar. På Grosbois har han större delen av sin verksamhet, men han har också en liten gård i Châteaudun.

Fokustema
Norge
Läs senare

Obesegrad i 27 starter

Lesja Odin vägrar att förlora och igår tog det norska kallblodet sin 27:e raka seger sedan debuten.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

På Jarlsberg vann Lesja Odin (e. Moe Odin-Spiktara) för Öystein Tjomsland på nya rekordet 1.22,0a/1.609 meter och segermarginalen mättes ut till två längder ner till Ramstad Balder efter att sjuåringen avrundat sista 500 meterna på 1.20,7. Triumfen var värd 14.000 norska kronor.

Lesja Odin vid sin 27:e raka seger igår.

Totalt har Lesja Odins karriär inbringat 544.000 norska kronor. Han debuterade med vinst för Geir Vegard Gundersen den 28 augusti 2016 och sedan dess har Moe Odin-sonen gått obesegrad genom karriären.

Modern Spiktara (e. Spikeld), 1.28,3ak*/217.000 norska kronor, gjorde bara 22 starter, men vann nio av dem. Lesja Odin är hennes första avkomma.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Elitloppshästar” i kval

Elitloppshästar på ”fel” sida Atlanten. Kommer ni ihåg vinnarna? Tvååringar kvalar i USA. Får bara värmas en gång. Caroline Holm prisad. ”Stämmer inte ATG”. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Manchego efter ha satt världsrekord för ston med tiden 1.07,7. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Manchego efter ha satt världsrekord för ston med tiden 1.07,7. Foto: Adam Ström/stalltz.se

1 Igår drog Elitauktionen igång och det har redan kommit en del bud på de 46 utbjudna ettåringarna. Auktionen pågår till den 1 juni klockan 21.30. Högsta budet hittills är 200.000 kronor för stoet Janis Joplin Sisu (e. Trixton-Siren Hall). Hela listan hittar ni här!

***

2 Rykten om obligatoriska covid-19-tester för att starta på Meadowlands visade sig bara vara just rykten, men däremot rekommenderar staten New Jerseys guvernör detta starkt.

Gimpanzee. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Däremot får hästarna som ska kvala idag på Meadowlands bara värmas ett varv (1.609 meter) och skötarna som ska ta emot hästarna får inte samlas i grupp. Nästa vecka drar tävlingarna igång på the ”Big M.” efter ha haft stängt i tolv veckor.

Här är startlistorna till dagens kvallopp på Meadowlands och två tänkta Elitloppshästar dyker; Gimpanzee och Manchego.

***

3 Örjan Kihlström dubblade som kusk, Timo Nurmos som tränare. Kommer Ni ihåg hur det gick i rikstotofinalerna på Elitloppslördagen förra året?
Här är finalvinnarna 2019:

Lopp – Vinnare (far) – Segertid – Körsven/Tränare

Harper Hanovers lopp: Eelis (e. Enjoy Lavec) 1.13,1 – Olli Koivunen/Timo Nurmos
Lady Snärts lopp: Mellby Free (e. Muscle Hill) 1.10,7a – Björn Goop/Björn Goop
Silverdivisionen: Heart of Steel (e. Cantab Hall) 1.11,8a – Peter Untersteiner/Peter Untersteiner
Bronsdivisionen: Bucks To Burn (e. Ready Cash) 1.11,6a – Örjan Kihlström/Daniel Redén
Klass I: Norton Commander (e. Gift Kronos) 1.11,1a – Conrad Lugauer/Conrad Lugauer
Klass II: Viking Brodde (e. Muscle Hill) 1.11,4a – Örjan Kihlström/Timo Nurmos
Diamantstoet: A’Nana de Bohem (e. Un Mec d’Heripre) 1.14,4 – Oskar J Andersson/Jörgen Westholm

***

4 Elitloppshelgen är årets största i Sverige – inte bara sportsligt sett. Topphästar drar mycket spel och förra året klev V75-omsättningen upp i 117 miljoner kronor på Solvalla. Utdelningen på sju rätt blev 10.170.199 kronor.

Hur går det i år? Sulkysports tipsexperter har analyserat omgången för att vara med och hugga om miljonerna. Här hittar Du V75-tipsen!
Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

5 Till Årets Hästföretagare har Stall Caroline Holm AB utsetts. Caroline Holm driver en tävlingsverksamhet med travhästar, inkörning av unghästar och rehabilitering av skadade hästar. Hon fick motta priset vid Hästrådet.

– En förebild inom hästnäringen och ett utmärkt exempel på när ett aktivt landsbygdsföretagande utvecklas och erbjuder både attraktiva träningstjänster för hela landets travhästägare, arbetstillfällen och öppna landskap. Syftet med Årets Hästföretagare är att lyfta fram goda exempel på framgångsrika hästföretagare, som också är bra förebilder somkan inspirera andra, säger Erica Lindberg, verksamhetsansvarig för LRF Häst
Läs hela pressmeddelandet här!

***

6 Hockeyettan stämmer ATG kunde läsas i Sulkysport för en tid sedan. ”Vi vill bara bekräfta att Hockeyettan inte har stämt ATG”, hälsar Ronnie Glysing, ordförande Hockeyettan.

***

7 Admiral Allstar (e. My MVP-Minor Skirmish) är den snabbaste tvååringen så här långt i USA. I torsdags kvalade han på Northfield Park och vann med drygt tre längder på 1.16,7/1.609 meter.

Edward Miller tränar Admiral Allstar, vilken såldes för 16.000 dollar på Ohio Selected Sale. Ostartade modern Minor Skirmish (e. Conway Hall) har tidigare lämnat Allies Gift ($174.258) och Keruffle Cookie ($153.840).