Fokustema
ATG:s nya styrelse
Läs senare

”Fler måste få chansen”

Tidigare idag gick det ut ett upprop från flera tunga namn inom travsporten och den springande punkten är att de drygt 30 personer som skrivit under brevet vill se möjligheten att kunna välja mellan en större krets namn än vad som nu syns vara görligt till ATG:s nya styrelse i maj.
Sulkysport har talat med fem personer som skrivit under uppropet.
Av
Claes Freidenvall
Idag kom ATG med sitt bokslut för 2024. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Idag kom ATG med sitt bokslut för 2024. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

När det blev klart att staten både lämnar ifrån sig makten och sina platser i ATG:s styrelse den 8 maj i år så kommer spelbolaget få en ny typ av styrelsesammansättning.

– Då är det också viktigt att ATG ska skötas av affärsmässiga principer och utan travpolitisk inblandning i styrelsen, säger Marjaana Alaviuhkola, som tagit på sig rollen som samordnare i det Upprop som publicerades tidigare idag på Sulkysport.

Marjaana Alaviuhkola
Marjaana Alaviuhkola. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Enligt valberedningens instruktioner ska tre av styrelsens sju ledamöter ”inneha ledande förtroendeuppdrag eller likvärdig ställning inom ST och SG”. Därtill fastslås att enligt aktieägaravtalet har ST möjlighet att nominera sex av sju kandidater och SG den sjunde kandidaten till styrelsen.

– Meningen med uppropet är inte att söndra, utan precis tvärtom. Med den här gemensamma rösten vill vi vara konstruktiva. Valberedningens instruktion är inte helt bestämd ännu och om den information jag fått är rätt så uppstod inte någon diskussion om detta i konsortiet vid det senaste mötet, säger Marjaana Alaviuhkola, som var ordförande i Svensk Travsport 2019-2022.

Tas frågan upp nästa vecka?

Konsortiet har sitt nästa möte redan på tisdag, den 11 februari.

– Det känns oerhört viktigt att diskutera detta eftersom det är ett så stort beslut. För många är det svårt att få sin röst hörd i travet, det gäller såväl den enskilda hästägaren, uppfödaren som tränaren eftersom vi har den beslutstrukturen vi har via intresseorganisationer och travsällskap. Nu hoppas vi att de som är valda och fattar besluten lyssnar på oss.

Flera av de personer som undertecknat brevet är rädda för att ATG inte kommer skötas av affärsmässiga principer, utan att bolaget styrs av särintressen. Samtidigt öppnas det en ny värld när inte staten längre ligger som en våt filt över ATG när den nya styrelsen ska väljas.

– Det är en helt annan situationen idag. Länge levde ATG under monopol och på senare tid har det skett en omreglering av spelmarknaden plus skilsmässan mellan ägarna, ST och ATG. Idag är ATG på väg någon annanstans när staten, som styrt fram till nu, lämnar bolaget. Då blir ATG som vilket bolag som helst och ska verka på en mycket tuff marknad och då behövs en knivskarp styrelse.

”Vi vill ha de skarpaste hjärnorna”

Marjaana Alaviuhkola utesluter inte att någon inom kretsen av de som” innehar ledande förtroendeuppdrag eller likvärdig ställning inom ST och SG” inte kan platsa.

– Samtidigt finns det väldigt många inom travet som är hästägare, har djupa kunskaper om sporten och har stor erfarenhet av affärslivet och skulle verkligen kvalificera sig. Men om man inte har förtroendeuppdragen blir man utesluten. Det tycker vi är fel – vi vill ha de skarpaste hjärnorna till ATG:s styrelse. Valberedningens instruktion innebär att det finns en en väldigt liten krets av människor att välja mellan och vi tror att den är alldeles för trång. Många av de som sitter ordförande i ett travsällskap eller BAS-organisations drivs av det lokala. Så var det en gång i tiden när jag engagerade mig i det lokala travsällskapet i Halmstad.

Utifrån en sådan snäv krets är det inte helt lätt att hitta ”rätt” personer till att vara med och driva ett bolag i mångmiljardklassen.

– Från maj är ATG som vilket bolag som helst som ska kunna konkurera på en väldigt tuff marknad och då krävs det ett helt annat affärstänk. Och jag tror inte det vore bra om politik och affärer blandas samman. Vi vill se möjligheten till ett större urval och inte bara begränsa de här platserna till förtroendevalda. Då är faran att vi får in travpolitiska intressen i styrelsen och det skulle hämma ATG.

Och här är några andra röster:

Joakim Lövgren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Det är troligt viktigt att vi har rätt folk på rätt plats och att de som får plats i ATG:s styrelse kommer dit på rätt grunder. Viktigt är också att kompetens väljs före någonting annat och exempelvis inte personer med särintressen eller som har egna agendor. För mig och mina kollegor skulle det kännas tryggt om styrelsen i ATG kommer dit för att sköta ett spelbolag och inget annat. Istället vill vi att ST ska utnyttja sitt ansvar som ägare och ge direktiv och att ATG arbetar utifrån de ramar som ST sätter, säger Joakim Lövgren, proffstränare Jägersro.

Anders Ström. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Anders Ström, grundare & delägare Stall Courant:

– Vi stöder uppropet eftersom det är avgörande att ATG som trav- och galoppsportens ekonomiska motor får bästa tänkbara förutsättningar att leverera. Spelmarknaden i Sverige är enormt konkurrensutsatt – det vet jag eftersom jag har lång erfarenhet av den. Då måste ATG ha absolut bästa team på plats i styrelsen.

– Jag tror inte på att rekrytera nästan halva styrelsen ur en pool av representanter för olika intresseorganisationer. Det är bättre att de som arbetar inom ST fokuserar på sportens utmaningar. För de finns.

– Ägarstyrning går att utverka löpande genom direktiv och stämmor. Man kan möjligen tänka sig att ST:s verkställande direktör är ledamot i styrelsen, det är en vanlig ordning när det gäller dotterbolag.

Patrik Sandin. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Patrik Sandin, ordförande i Svensk Travsports Centralförbund 2002-2010, har också undertecknat skrivelsen:

– Med det här uppropet vill vi ge möjlighet för andra inom travet att vara med ATG:s styrelse och inte bara folk från den inre kretsen. Jag tror det är viktigt att bredda möjligheten av kandidater till styrelsen i ATG.

Robert Lindström.

Robert Lindström, Broline och Offspring International:

– Det är otroligt viktig att de personer som ska sitta i ATG:s styrelse har branschkompetens om spel och driva bolag. ATG är en mångmiljardindustri och då riskerar vi med nuvarande förslag till statuter inte få det. För min del gäller att vi ska ha en så kompetent och proffsig styrelse som det är möjligt för det här en mycket större fråga än det travpolitiska spelet.