Fokustema
3.140 meter
Läs senare

Fler stayerlopp inom STL

Lördagens Klass I-försök på Solvalla sticker ut.
3.140 meter autostart är en nymodighet i STL:s klassystem, men något som såväl spelare som aktiva kommer få vänja sig vid.
– Samma förutsättningar kommer gälla i ett lopp i februari och ett i mars och sett till antalet hästar till lördagens lopp så finns det en efterfrågan, säger ST:s Mattias Stenby.
Av
Emil Persson
Tre varv ska hästarna allt oftare få springa i STL-loppens klassystem efter det att startbilen släppt iväg fältet. Foto Mia Törnberg
Tre varv ska hästarna allt oftare få springa i STL-loppens klassystem efter det att startbilen släppt iväg fältet. Foto Mia Törnberg

Det är han som skriver ut propositionerna till lördagsloppen och ligger bakom nymodigheten. Till lördagens Klass I-försök anmäldes 23 hästar vilket var fler än i någon annan av lördagens STL-propositioner.

Fakta

3.140-lopp i februari & mars

Lördag 16 februari: Axevalla, Bronsdivisionen

Lördag 23 februari: Bergsåker, öppet stolopp

Lördag 9 mars: Klass II, Färjestad

(Lördag 23 mars: Momarken, öppet)

Expandera
– Det finns inte så stort utrymme att mixtra med de här loppen och utöver de vanliga, fem STL-propositionerna är det ju i regel något kallblodslopp eller stolopp. Nu började vi med att testa detta i klass I och det var många hästar anmälda till det här loppet tidigt. Det verkar som att tränarna siktar mot ett sådant här lopp när de väl dyker upp så det blir fler av den här propositionstypen, säger Stenby.

Närmast på Axevalla den 16 februari och då är det bronshästarna som får mäta sina krafter. Därefter är det ett klass II-försök i mars, då på Färjestad den 9 mars.
– I april blir det klass I-hästarna igen. Jag övervägde att skriva ut ett silverförsök över 3.140 meter autostart, men det är flera andra stayerlopp den perioden och jag är rädd att det skulle ta hästar från varandra.

Svenskt rekord?

Lördag den 23 februari kommer det dessutom köras ett stayerlopp för ston på Bergsåker. Då handlar det om 3.140 meter voltstart och hästar över tre volter där ”superstona” som tjänat över 1,4 miljoner hamnar på 60 meters tillägg.
– Nu skriver jag inte Solvallas propositioner längre, men under den tid jag så gjorde så testade jag att skriva ut något sådant lopp per år för ston och märkte att det fanns tränare som siktade dit. Det är väldigt gamla svenska rekord som gäller över 3.140 meter för ston så där finns även en chans att bli historisk.

En annan nymodighet till lördagarna är att man fortsätter med ljus anmälan till STL-finalerna.
– Vi gjorde så till den 26 december och fortsätter med samma upplägg till den 2 februari då Åby arrangerar finalerna. Det är ju ingen hemlighet vilka som har kvalat in till finalerna så vi har valt det här upplägget, avslutar Mattias Stenby.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Portland tvåa med galopp

Portland och Björn Goop kunde inte stå emot 23-oddsaren Victor Ferm i Prix de Fontainebleau (€47.000) på Vincennes idag och fick glädja sig åt en andraplats efter ha inlett med startgalopp.
Av
Claes Freidenvall
Utvändige Victor Ferm är starkast i spurten och plockar ner Björn Goop (röd dress) och Portland. Foto: Gerard Forni
Utvändige Victor Ferm är starkast i spurten och plockar ner Björn Goop (röd dress) och Portland. Foto: Gerard Forni

Björn Goop tog sats från jumboplats med Portland drygt 1.200 kvar och övertog täten från Victor Ferm (e. Nad Al Sheba-Gavina di Casei) 800 meter från mål. Från rygg ledaren slank Victor Ferm ut vid upploppets början för Andrea Guzzinati och femåringen hade inga större problem att plocka ner 17-för-tio-favoriten på 1.14,4/2.850 meter.

Portland (e. Ganymede) noterade 1.14,5 som tvåa och andraplatsen var värd 11.750 euro. Björn Goop hade också Pelle Barosso (e. Explosive Matter) till start och han slutade femma på 1.14,7, medan Goops tredje häst – Mac Smily – hamnade utanför prisbordet.

Förra året vann Mauro Baroncini-tränade Victor Ferm bland annat Gran Premio Citta di Follonica (€33.000) och den femårige hingsten ståtar med 13 vinster på 43 starter och drygt 150.000 euro på kontot.

Victor Ferm är undan Gavina de Casei (e. Uronometro), 1.13,9ak/€106.336, och hon har också lämnat Renuka Ferm (e. Love You), 1.13,1ak/€69.420.

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.