Fokustema
Avel
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Fler stuterier lägger ner hingsthållning

Antalet hingststationer i Sverige minskar. Till i år lade Alebäck ner att ha livehingstar. Staro International är under försäljning. Och nu står det klart att två anrika hingststationer till, Erikssund och Översta Gård nästa år kommer att ha tomt i hingststallen.
Av
Lars G Dahlgren
Antalet stationer och stuterier med travhingstar uppstallade minskar. Till nästa år lägger både Erikssund och Översta Gård ner hingsthållningen. (Bilden är från ett annat stuteri). Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Antalet stationer och stuterier med travhingstar uppstallade minskar. Till nästa år lägger både Erikssund och Översta Gård ner hingsthållningen. (Bilden är från ett annat stuteri). Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Vi lägger ner allt runt uppfödning nu. Grabbarna (alltså Fredrik B och Henrik, reds. anm.) har några fölston som jag inte vet vad de ska göra med, men jag förmodar att de skickar bort dem för betäckning, säger Bengt Larsson på Erikssund.

– Vi kommer att fortsätta med seminverksamhet men inte ha några egna hingstar uppstallade nästa år, säger Dan Hultberg på Översta Gård.

Erikssund utanför Sigtuna etablerades som travstuteri i början på 1960-talet då Ellert Larsson köpte den stora gården. Ellerts söner Bengt och Björn fortsatte med uppfödning och travträning och nu är nästa generation ”Larssons”, Fredrik B och Henrik, plus Peter G Norman igång med tränarverksamheten på Erikssund. På 1980-talet inleddes Erikssunds storhetstid gällande uppfödning och hingsthållning med först Songcan uppstallad, sedan Sugarcane Hanover och därefter har både Viking Kronos och Scarlet Knight haft Erikssund som bas enskilda säsonger.

Den sista riktiga kullen ”Sund-hästar” (den egna uppfödningen) som föddes var 2012-orna med In Toto Sund (e. Ken Warkentin – Marsia L.B.) som passerat fem miljoner kronor insprunget och In Vain Sund (e. Revenue – Staro Yasmine) med 3,7 miljoner.

– Det blev en avslutning med stil, kan man väl säga. Nu är det alltså slut med hingsthållningen också, eller det blir åtminstone ett uppehåll. Om något eller några av våra barn eller någon annan kommer på att de vill börja med uppfödning här igen finns möjligheten kvar, vi river ju liksom inte stallet, säger Bengt Larsson.

Den sista hingsten på Erikssund blev The Bank (e. Donato Hanover – Lantern Kronos) som stått där sedan han avelsdebuterade som fyraåring 2016 med full bok, 150 ston, och de två senaste åren har han haft 50 ston på sin svenska språngrulla.

Översta Gård i Hallsberg etablerades som travstuteri i slutet på 1960-talet av Anders Hultberg och drivs nu av sonen Dan. Avelsverksamheten ska fortsätta nästa år, men utan egna hingstar utan fokus blir på seminverksamhet.

– Huvudskälet är att om ska du får ekonomi i hingsthållningen måste du ha hingstar som får minst 50 ston. Den kategorin hingstar har vi haft svårt att attrahera och egentligen hade vi därför tänkt lägga ner hingsthållningen redan till i år. Men så importerade Tomas Thell Ready Cash-sonen Express Bourbon från Frankrike och Thell övertalade oss att ta honom. Det blev bra, Express Bourbon hade 66 ston i Sverige, men nu har vi sagt nej till att fortsätta med ha egna hingstar nästa år. Vi fortsätter som seminstation. Den biten i verksamheten känner vi nu är lättare tack vare det nya distributionsnät för färsksperma som hästtransportören Mats Augustsson byggt upp. Det fungerar verkligen bra, säger Dan Hultberg och fortsätter:

– Men att vi inte ska ha egen hingst är inget oåterkalleligt, om det kommer erbjudande om någon hingst som ”man inte kan tacka nej till” är vi inte sämre än att vi kan ompröva vårt beslut, säger Dan Hultberg.

Förutom Express Bourbon har i år också Royal Fighter (e. Varenne – Fröken Julie) stått på Översta.

Att det i och med de senaste årens ”omstruktureringar” på stora stuterier nu börjar finnas fler avelshingstar än det finns hingststationer som kan och vill stalla upp hingstar börjar Dan Hultberg märka.

– Ja, det märks att flera av de etablerade lagt ner och nu lägger ner egen hingsthållning. Jag har tackat nej till förfrågningar. Det känns som att hingstägarna har fått börja jobba för att hitta någonstans att överhuvudtaget få in sina hingstar, säger Dan Hultberg.

Fokustema
Avelshingst
Läs senare

Hambletoniantvåa till Sverige

Han är pappa till tre dollarmiljonärer i USA. Nu kommer Crazed till Sverige för avelsarbete nästa år. Platsen blir Löftadalens Stuteri.
Av
Mathias Hedlund
Crazed stallas upp i Sverige 2020. Foto Stalltz.se
Crazed stallas upp i Sverige 2020. Foto Stalltz.se

Crazed (e. Credit Winner-Mary Lou Hall) var själv en topphäst på banan och tjänade över en miljon dollar. Hans tävlingskarriär innefattade 19 starter (9-2-2) hos Frank Antonacci och största segrarna togs i Colonial ($500.000) och Matron Stakes ($259.275) som treåring. Samma år vann Crazed försök i Hambletonian Stakes ($70.000), slutade tvåa i finalen i Hambletonian Stakes bakom Deweycheatumnhoweoch trea i Canadian Trotting Classic.

Efter tävlingskarriären har han verkat på andra sidan Atlanten och varit listhingst i bland annat Sverige. Bland hans USA-födda avkommor märks Crazy Wow, 1.08,8ak*/$2.648.502, världsrekordhållaren J.L.Cruze, 1.08,3ak*/$1.460.009, och Gural Hanover, 1.09,0ak*/$1.016.527.

I Sverige har han 68 avkommor som är tre år och äldre. Bäst av dessa är Antonio Tabac, 1.10,2ak*/2.668.466 kr, och ytterligare fyra miljonärer finns. Crazed är även pappa till danske Derby- och Criterium Continental-vinnaren Tumble Dust, 1.10,5/4.788.456 kr.

Crazed stallas upp på Löftadalens Stuteri och priset blir 25.000 kronor vid levande föl plus bokningsavgift.

Fokustema
Avelsvärdering
Läs senare

Readly Express fick rekordpoäng

Readly Express var redan avelsvärderad när han nu visades för nämnden igen. Bedömningen blev rekordpoäng, en siffra som sannolikt aldrig kommer överträffas: 97 av det maximalt möjliga 100.
Av
Lars G Dahlgren
Readly Express. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Readly Express. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Att Readly Express (e. Ready Cash – Caddie Dream) avelsvärderades på nytt – första gången var efter treåringssäongen då han fick 83 poäng – var mest av akademiskt intresse. Han har ju både som fyra-, fem- och sexåring varit en av Sveriges mest använda avelshingstar och i år fick han maximalt tillåtna 150 ston på sin svenska språngrrulla fast han gick till avel så sent som veckan efter Elitloppet.

Avelsvärderingsnämnden hittade nu inte mycket att anmärka på och 97 poäng av maximalt möjliga 100 är egentligen ett ”omöjligt” högt resultat. Det innebär att både pappan och mamman, plus tävlingskarriären är av absolut världsklass. I Readly Express fall får väl detta sägas stämma.

Pappa Ready Cash är Europas nu ledande avelshingst, mamman Caddie Dream är efter Viking Kronos från en toppmödernelinje, höll själv hög klass och har utöver Readly Express lämnat kulltoppen Caddie Lisieux (e. Ready Cash). Tävlingskarriären stannade på 23 miljoner kronor och segerrrekordet 1.08,9. Med det är Readly Express den sjätte vinstrikaste svenskfödde hingsten någonsin bakom Gidde Palema, Torvald Palema, Zoogin, Opal Viking och Maharajah.

Den tidigare rekordhållaren vad gäller poäng på avelsvärderingen var Elitloppsvinnaren Exploit Caf (e. Toss Out – Vaiolet Caf e. Friendly Face) med 91 poäng.

Readly Express rekordhöga poäng, 97, var inte den enda hingsten som stack ut i bedömningarna. Att Googoo Gaagaa hamnade klart lägre än Who’s Who, Campo Bahia och Attraversiamo måste man säga känns rätt knepigt efter dennes pyramidala succé med sina första svenskfödda tre- och fyraåringar, men det har förstås att göra med att Googoo Gaagaas udda härstamning med passgångarblod inte smäller speciellt högt i avelsvärderingsnämdens bedömingsmalllar.

Mycket högt förväntat avelsvärde (>86 poäng)

Readly Express (7 år e. Ready Cash – Caddie Dream e. Viking Lavec) 1.08,9ak*/23,2 mkr – 97 poäng

Högt förväntat avelsvärde (71-85 poäng)

Who’s Who (5 år e. Maharajah – Reality Pride e. From Above) 1.11,1am*/6,9 mkr – 83 poäng
Campo Bahia (4 år e. Muscle Hill – Americandream A.T. e. Extreme Dream) 1.10,6am*/3,9 mkr – 82 poäng
Attraversiamo (4 år e. Kiss Francais – Rhythm Kronos e. Viking Kronos) 1.10,5am*/8,2 mkr – 80 poäng
Googoo Gaagaa (10 år e. Cam’s Rocket e. Kora’s Trotter e. Veeba Rova) 1.08,9ak*/6,0 mkr – 75 poäng

Medelmåttigt förväntat avelsvärde (56–70 poäng)

Belker (3 år e. Scarlet Knight – Oki I Can e. Amer I Can) 1.11,8ak/2,6 mkr – 69 poäng
Benjamin Evo (6 år e. Kadabra – China Tea Party e. Muscles Yankee) 1.11,2ak*/1,9 mkr – 68 poäng
Cab Lane (4 år e. Muscle Hill – Sybaris Hanover e. Cantab Hall) 1.12,3am*/0,7 mkr – 61 poäng

Lågt förväntat avelsvärde (<55 poäng)

Northern Charm (4 år e. Muscle Hill – Clothie e. Coktail Jet) 1.12,3ak*/€71.000 – 54 poäng
Montdore (9 år e. Love You – Self Made Woman e. Self Possessed) 1.10,1ak/3,0 mkr – 53 poäng

Avkommebedömd: Donato Hanover (15 år e. Andover Hall – D.Train e. Donerail) 1.08,5ak*/27,2 mkr – värdeomdöme A (näst högsta möjliga, Elit är högre),’’

Fokustema
Elitloppsvinnare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Adressbyte

Scarlet Knight-sonen och Elitloppsvinnaren Iceland byter land inför avelssäsongen.
Av
Cecilia Kristoffersson
Iceland och Johnny Takter vid Elitloppsvinsten 2015. Foto Adam Ström/stalltz.se
Iceland och Johnny Takter vid Elitloppsvinsten 2015. Foto Adam Ström/stalltz.se

Iceland (e. Scarlet Knight), 1.10,2ak/9.656.832 kr, har de senaste åren verkat i Italien, men är nu på plats i nya hemlandet Slovenien. Här står han uppstallad tre mil utanför huvudstaden Ljubljana hos Tomaz Kosak som även har avelshingstarna Impeto Grif och Legendary Lover K. hos sig.

I nuläget är det inte klart vad priset kommer bli för att betäcka med Iceland nästa säsong.

Iceland Falls (u. Uppsala Kronos e. Donato Hanover), 1.16,2am/88.500 kronor, är Icelands vinstrikaste svenskfödda avkomma och han själv tog sin största seger i Elitloppet, men vann också Solvallas Jubileumspokal.

Icelands äldsta kull är tre år i Sverige och totalt finns det 26 svenskregistrerade avkommor efter honom. Två hästar ur den första årgången (elva hästar) har varit ute och tävlat och en av dem är Iceland Falls.

Men det ska också sägas i sammanhanget att Iceland stod uppstallad i Italien även sitt första år i aveln och där finns fyraåringar som startat.

Bäst har det gått för Zita Errenne (u. Lip Fans As), 1.13,7/16.203 €, och han har totalt 22 avkommor i Italien.