Fokustema
Prix d'Amérique
Läs senare

Fler topplopp på Vincennes

Vincennes bjuder inte bara på Prix d'Amérique på söndag utan flera andra intressanta löpningar och däribland Grupp III-loppen Prix Helen Johansson (€105.000) och Prix Jean-Rene Gougeon med flera svenska deltagare.
Av
Claes Freidenvall
In Toto Sund och Örjan Kihlström (mitten) vid segern i Kjell P Dahlströms Minne. Nu ska stoet försöka vinna Prix Helen Johansson. Foto: Micke Gustafsson/ALN
In Toto Sund och Örjan Kihlström (mitten) vid segern i Kjell P Dahlströms Minne. Nu ska stoet försöka vinna Prix Helen Johansson. Foto: Micke Gustafsson/ALN

Örjan Kihlström drog innerspår med Breeders Crown-vinnaren In Toto Sund i Prix Helen Johansson (€105.000), medan de andra svenska hästarna lottades till bakspår och däribland Derbysto-segrarinnan Evin Boko.

Örjan Kihlström sitter egentligen i buren under Prix d’Amérique-helgen, men eftersom avstängningen är under åtta dagar ger det franska travförbundet dispens för grupplöpningar.

Day Or Night In är det mest intressanta blågula bidraget i Prix Jean-Rene Gougeon (€105.000) och Johan Untersteiners travare börjar från bricka två bakom bilen, medan danskfödde Elitloppsdeltagaren Takethem startar från bakspår och körs av Björn Goop.

Startlistor:

Prix Helen Johansson
2.100 meter, autostart.

 1. In Toto Sund-Örjan Kihlström
 2. Blooma d’Heripre-Eric Raffin
 3. Roxanne Bar-Roberto Andreghetti
 4. Attaque Parisienne-Sebastien Ernault
 5. Blue Story-Pierre Levesque
 6. Sharon Gar-Jean-Philippe Monclin
 7. Shadow Gar-Pietro Gubellini
 8. Agora-Yoann Lebourgois
 9. Beaute de Bailly-David Thomain
 10. Geisha Sund-Robert Bergh
 11. Cathy A Quira-Romain Derieux
 12. Roberta Zack-Dominik Locqueneux
 13. Trinity Zet-Franck Nivard
 14. Caly Loulou-Matthieu Abrivard
 15. Bauloise Haufor-Charles-Julien Bigeon
 16. Trendy Ok-Alessandro Gocciadoro
 17. Tessy d’Ete-Jean-Michel Bazire
 18. Evin Boko-Björn Goop

Prix Jean-Rene Gougeon (€105.000)
2.100 meter, autostart.

 1. Bon Copain-Francois Lecanu
 2. Day Or Night In-Johan Untersteiner
 3. Aprion-David Thomain
 4. Clarck Sotho-Anthony Barrier
 5. Aufor de Mire-Charles-Julien Bigeon
 6. Amiral du Bisson-Thierry Duvaldestin
 7. Baxter du Klau-Jean-Michel Bazire
 8. Bad Boy du Dollar-Matthieu Abrivard
 9. Blues d’Ourville-Pierre Houel
 10. Alderman-Eric Raffin
 11. Bolero des Vignes-Alain Laurent
 12. Cash and Go-Franck Nivard
 13. Chant des Sirenes-Francois-Pierre Bossuet
 14. Takethem-Björn Goop
 15. Radieux-Dominik Locqueneux
 16. Arthuro Boy-Yves Dreux
 17. Global Respons-Christophe Martens
 18. Montdore-Robert Bergh

Fotnot: startlistorna till samtliga lopp hittar ni här.

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.