Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Flera gråa hårstrån?

Dyrast gick tillbaka. Har Beads hittat stilen? Tre års avstängning för doping. Charlottenlund i blickgånget. Toppsto ur tiden. Spanskt Derby med svenska avelshingstar. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Engblom hade en vinnare i Chester igår. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Per Engblom hade en vinnare i Chester igår. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 Har Per Engblom äntligen fått Beads (e. Archangel-Nepentha) på rätt köl igen? Kvalloppet på världens snabbaste tid anno 2021 skvallrade om att något stort kan vara på gång igen.

– Alla gråa hår jag har – och det är inte många – dom har jag fått av Beads, har Per Engblom sagt tidigare till Beads hälftenägare John Bootsman.

Beads. Foto: Amanda Stephens

Segertiden i kvalet i torsdags med ny körsven – läs Yannick Gingras – skrevs till 1.08,6 över 1.609 meter på Meadowlands. På fredag årsdebuterar Beads i ett försök i Graduate Series ($75.000) för fyraåringar på Meadowlands. Totalt har karriären utmynnat i sju segrar på 24 starter och 278.824 dollar. Största meriten är en finalseger i Kentucky Sire Stakes ($250.000) ifjol.

***

2 Ett års avstängning och 10.000 dollar i böter har Kevin Lare dömts till sedan en av hans hästar tävlat med den förbjudna substansen oxycodone i kroppen vid seger på Pocono Downs den 22 mars i år.

Golden Son (e. Majestic Son) vann loppet på 1.11,5 och ägaren tappar förstapriset på 7.500 dollar. Oxycodone är en opioid och den kan användas både som smärtstillande och lugnande medel.

Sedan tidigare har Kevin Lare dömts till två års avstängning och det betyder att han inte är en fri man förrän den 12 maj 2024! Alltså om tre år…

Kevin Lares mest kända travare är Snow White (e. Self Possessed-Mom’s Millionaire), 1.10,1*/$1.432.056, som vann Goldsmith Maid ($652.950), Breeders Crown ($650.000), Oakville Stakes (C$575.400), Delvin Miller Memorial ($300.000) och satte världsrekord.

***

3 Kanadensiska toppstoet Elegantimage (e. Balanced Image-Eclair Hanover), 1.11,6/$955.368, har gått ur tiden och hon blev 27 år gammal. Hon vann 20 av 41 lopp och sedan 2000 har Elegantimage en löpning uppkallad efter sig för treåriga ston.

Elegantimage.

Fyra guldfinaler i Canadian Breeders Championship, Ontario Sire Stakes, Oakville, Robert Stewart Memorial och Simcoe Stakes finns på meritlistan. I aveln kan hon skryta med avkommor som Elegant Serenity ($511.173), Body Balance ($184.852) och Ebony Strike ($112.123).

***

4 Idag avgörs den 88:e upplagan av det spanska Derbyt Gran Premi Nacional (€100.000) för treåringar på Hipódrom Son Pardo på Mallorca med 46.000 euro till vinnaren. Loppets två vinstrikaste hästar är båda avkommor efter Love You; Ivana de Font (€15.314) respektive Ivan de Font (€11.951).

Fem av finalisterna i Gran Premi Nacional har svenska pappor. From Above har två avkommor, Maharajah, One Too Many och Zola Boko en vardera.

Gran Premi Nacional (€100.000)
Priser: 46.000-23.000-12.000-7.000-5.000-3.500-2.500-1.000 euro.
2.150 meter, autostart.

 1. It Hes Love Rs (e. Gristan Mar) – C. Riera M.
 2. Instint de Clide (e. Silver Mixo) – P. Estelrich
 3. Il Capo Mar (e. Mago d’Amore) – G. Andreu
 4. Indio (e. Maharajah) – D. Oliver
 5. Ivan de Font (e. Love You) – J.A. Riera
 6. Ilove Duran (e. One Too Many) – A. Frontera
 7. Ivana de Font (e. Love You) – A. Valls
 8. Il. Lusio Am (e. Athos d’Ecajeul) – Ant. Andreu M.
 9. Ita Ges (e. Ulk Blue) – M. Riera B.
 10. Independent (e. From Above) – M. Bosch
 11.  Iwishicould (e. Infinitif) – J. Verbeeck
 12. Indian Above (e. From Above) – J. Fuster A.
 13. Invictus Grif (e. Libeccio Grif) – B. Mascaro
 14. Itu de Font (e. Zola Boko) – J. Carreras P.
 15. Infinita Vx (e. Mago d’Amore) – A. Riera B.
 16. Iocdeco Tf (e. Oh Deco Sb) – J. Pocovi

***

5 Typhoon Face blev dyrast på Travera-auktionen igår och han såldes för 150.000 kronor. Jim Oscarsson-tränade Florist hade högsta budet men gick tillbaka för 520.000 kronor.

Florist och Kevin Oscarsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Resultat Travera-auktionen 15 maj:

 • Typhoon Face (valack 6 år e. Muscle Hill-Noa Noa)
  1.13,8am/254.561 kr. 29 st: 3-4-3.
  Pris: 150.000 kr, Marco Hautakoski, Finland.
 • Global Worthy (sto 6 år e. S.J.’s Caviar-Arabe Hanover)
  1.14,3ak/315.200 kr. 40 st: 9-1-1.
  Pris: 100.000 kr, Anonym köpare.
 • Mister Lee (valack 6 år e. Love You-Order By Cancan)
  1.13,7ak/107.200 kr. 17 st: 2-2-1.
  Pris: 38.000 kr, Carola Tunström, Eskilstuna.

Åter:

 • Florist – 520.000 kr
 • Mae Luiza F. – 55.000 kr
 • One Last Fire – 22.000 kr

Osåld:

 • Crown Up

***

6 Listan över stjärnhästar som vunnit dansk travsports största internationella lopp, Copenhagen Cup, är många. Loppet har tappat Grupp I-status, men fortfarande lockar det starka namn.

Cyber Lane startar i Köpenhamn idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I eftermiddagens upplaga slåss tio deltagare om 300.000 danska kronor – eller drygt 400.000 kronor – och fyra av dem tränas i Sverige: Cyber Lane, Sevilla, Benjamin Evo och Heart of Steel.

Skriver någon av dessa, eller någon annan, in sig i samma historieböcker som superstjärnor som Walter Dear, Gelinotte, Frances Bulwark, Roquepine, Ideal du Gazeau, Jorky, Lutin d’Isigny, Campo As, S.J.’s Photo, Zoogin, Moni Maker, Victory Tilly, Gidde Palema, Steinlager, Mara Bourbon, Your Highness och många andra.

En av dagens deltagare vet redan hur det känns att vinna Copenhagen Cup. Johan Untersteiners Cyber Lane, som är storfavorit på förhand, vann loppet för tre år sedan.

Charlottenlunds internationella stordag innebär också V75-spel från Sverige. Sulkysports tipsexpert Emil Persson bjuder på spelstuga med roliga och troliga vinnare, och favoriterna i fara, idag på morgonen.

Här är startlistorna till Charlottenlunds söndagstävlingar.

***

7 Charlottenlund står för grannlåten, men de svenska banorna ligger inte på latsidan denna söndag. Hela fyra banor är i elden!

Boden (första start 11.00) och Tingsryd (11.10) är först ut med breddtrav och för landets enda 1.609-metersbana Tingsryd, handlar det om årsdebut. Sju tävlingsdagar väntar under sommaren på smålandsbanan och den stora tävlingsdagen är söndagen den 15 augusti.

Eftermiddagen ser tävlingar på både Lindesberg (13.10) och Hagmyren (14.00). I Lindesberg jagar Global Collection (e. Brillantissime) andra segern i femte starten i ett treåringslopp. Fredrik Wallins sto vann på 1.15,8/2.140 meter med voltstart i livets enda felfria start hittills. Övriga tre har slutat med galopp.

På Hagmyren bjuds det kallblod i tre av fem V5-lopp och ett av dessa är nioårige valacken Sölvsveds Atlas (e. Moe Odin), som kom till Jan-Olov Perssons stall i december och fem starter i nya regin har givit tre segrar, varav två raka.

Här är startlistorna till söndagens tävlingar.

Fokustema
V75-jackpot Örebro
Läs senare

V75-jackpot: ”Nästan osannolik”

Karriärens bästa år som tränare 2023 och raketstart på det nya året.
Fyller Maria Törnqvist på årets segertåg med vinst i lärlingsloppet när det är stor V75-jackpot i Örebro?
Så här säger hon om sin trio.
Av
Mathias Hedlund
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hästen det handlar om är fint stammade, femåriga stoet Gelato Pellini (e. Trixton), vars mamma Jullan (e. Juliano Star), 1.13,3am*/1.571.814 kr, tävlade duktigt i Stig H Johanssons regi. I avelsboxen har hon bland annat blivit mor till Julia Palema (1,5 miljoner).

Dit har Gelato Pellini en bra bit att vandra, men hennes vinterform går inte av för hackor och sent omsider börjar Maria Törnqvists travare få utdelning på sitt kunnande.
– Vi tyckte redan förra året att hon hade kapacitet att kvala in till Stochampionatet, men det häxade hela året. Det var stolpe ut med startspår och lopputveckling. Det var jobbigt att inte få utdelning, men nu fått det, sade Maria till V65 Direkt.

Maria Törnqvist-tränade Gelato Pellini och Dwight Pieters. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sedan slutet av november har sex starter givit tre segrar och ytterligare två pallplatser, däribland en tredjeplats i ett diamantstoförsök från spår tolv över sprinterdistans.
– Hon har hållit formen länge, verkligen länge, och att begära att det ska hålla i sig är nästan osannolikt, men hon känns jättefin hemma och finns ingen anledning att tro att hon tappat formen, sade Maria.

Nu har hon dragit fjärdespår bakom bilen tillsammans med Julian Cordeau i lärlingsloppet (diamantstoet) över medeldistans.
– Att det varit 1.600 meter i senaste starterna är mer en tillfällighet. Hon är start och snabb och tål att göra jobb utvändigt. Ledningen vore en fördel och startsnabbheten är god. Normalt kan hon öppna rejält och spår fyra-fem i Örebro är gynnsamt.

Tänt till av montéstart?

Törnqvist plockar även ut en duo i bronsdivisionen (V75-7), men där var inte Fru Fortuna nådig. Spår elva och tolv blev utfallet av spårlottningen för Fighter Simoni (e. Orlando Vico) och Bold Request (e. Bold Eagle).
– Fighter Simoni gillade att tävla under sadel senast. Han är stark och om det blir hårt tempo så är han stark till slut. Han gillar att spurta och gå bakifrån. Jag är övertygad att äldre hästar tycker det är roligt att tävla under sadel som omväxling när man kan rida mer spårsnålt när inte vagn bakom sig. Det var bra för hästen när han fick gå invändigt.

För Bold Request är utgångsläget inte alls passande.
– Han är en frontrunner. Jag gillar hästen jättemycket och han har väldigt hög lägstanivå, men har fräschörproblem. Jag ställde av honom i tid förra säsongen för att träna och jag hoppas att han håller ihop bättre i år, sade Maria Törnqvist till V65 Direkt.

***

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck

Fokustema
Danmark
Läs senare

Extreme närmar sig start

Efter snart två års frånvaro från tävlingsbanan börjar danske stjärnan Extreme äntligen närma sig comeback i sin nya regi.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Träningen av Extreme går enligt plan, och vi har nu gjort ett schema när han kommer tillbaka till tävlingarna. Naturligtvis beroende på vädret under den kommande perioden, säger Flemming Jensen till travservice.dk.

Flemming Jensen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Flemming Jensen har lagt upp schemat för Extreme (e. Chocolatier-Swiss Watch), 1.09,7ak*/3.176.738 dkk. I slutet av mars ska han gå ut i ett provlopp och den 5 april är comebacken i Ålborg planlagd till.

För Flemming Jensen kvalade Extreme den 27 november förra året i Ålborg på 1.19,1/2.140 meter med ett galoppinslag. Senaste starten skedde i Paralympiatravet 2022 och då slutade han tvåa bakom Who’s Who i regi Steen Juul och bjöds in till Elitloppet.

Fick ett år på sig

Tyvärr drabbades han av en skada samma vecka som Elitloppet skulle köras och tvingades strykas från starten. Drygt ett år senare – i juni 2023 – flyttades Extreme till Flemming Jensen. Den nye tränaren fick ett år på sig för att försöka få Extreme i stridbart skick och i samband med flytten sade delägaren Peter Willhelmsen till travservice.dk då:

– Flemming har antagit utmaningen och vi har gett honom fram till den 1 april 2024. Om Extreme inte är tillbaka då måste vi inse att hans tävlingskarriär är över.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Bästa möjliga start

Har man en mor som själv blev miljonärska och därtill är syster till en derbyvinnare får man per automatik förväntningar på sig.
Av August Zonetts tävlingsdebut att döma så har han förutsättningar för att leva upp till det!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra
segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Daniel Wäjersten hade en riktig toppkväll på Bergsåker med fyra tränarsegrar på lika många försök.

Den hundraprocentiga kvällen inleddes med seger för treårige August Zonett (e. Pojke Kronos) som utan omsvep löste sin uppgift i Svensk Travsports Unghästserie.

Fakta

August Zonett

Treårig svartbrun valack e. Pojke Kronos–Ester Zonett e. Pine Chip

St: 1: 1–0–0, 1.18,3m, 50.000 kr

Ägare: Stall Zonett.
Uppfödare: Tomwik AB, Sundsvall.

Tränare: Daniel Wäjersten, Bergsåker.

Från springspår uppträdde hästen som en rutinerad tävlingshäst, pep till tät med lätthet och joggade ifrån sina konkurrenter med två längder för att komma hem på 1.18,3/2.140 meter.

Underlaget bedömdes som lätt, men flera aktiva uttryckte under kvällen att banan var lite krävande och tungsprungen så tidsnoteringen var nog lite vassare än vad den ser ut att vara.

Triumfen var värd 50.000 kronor och redan på onsdag väntar ny start för August Zonett hemma på Bergsåker.
– Han kvalade redan i november, har alltid legat i framkant och har rätt uppfattning. Vi kom iväg bra från start och nådde ledningen. Vi fick bestämma en bit och han gick undan på ett fint sätt, sade Daniel Wäjersten i Bergsåkers vinnarcirkel.

Supersto

August Zonett har toppstammade Pojke Kronos (e. Donato Hanover-Flicka Kronos) som far och är den förste av totalt åtta avkommor till hingsten att ha startat från hans kull född år 2021.

Totalt finns det 181 avkommor efter Pojke Kronos bland vilka Otroligosåfin, 1.11,5ka/949.500 kr – som vann i Östersund för tio dagar sedan och snart passerar miljon intjänat – nått längst.

August Zonetts mor Ester Zonett (e. Pine Chip) 1.12,6ak/1.472.197 kr vann 14 av 68 starter under sin karriär som bland annat innehöll en tredjeplats i Sto-SM år 2011 bakom Dileva Käll samt Global Kitten.

Därtill vann hon fyra STL-lopp och Grand Prix de Noel (€30.000) i franska Bordeaux.

August Zonett är hennes sjätte avkomma och bland de tidigare är det två som gjort avtryck i form av Klara Zonett (e. Maharajah) 1.13,2ak/419.900 kr samt Elsa Zonett (e. Pojke Kronos) 1.13,2ak/200.200 kr.

Ester Zonett är i sin tur halvsyster till superstoet Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell) 1.10,5ak/15.434.377 kr, men det finns ytterligare en miljonär med i syskonskara i form av Palmer Zonett (e. Lindy’s Crown) 1.12,0ak/1.602.126 kr.

August Zonetts stamtavla på BreedersBible.com.