Fokustema
V75 Champions
Läs senare

”Flera har jag sett upp till”

Bergsåkerlärlingen Sofia Frilén hade rekordår i sulkyn 2017.
Svallvågor av framgångarna har gett dubbla travgalor och en plats i V75 lärlingschampions.
– Segern i Lars Lindbergs Minne är svårslagen, säger 26-åringen.
Av
Pär Gustafsson
För lärlingen Sofia Frilén väntar travgala både den här helgen och nästa - och framför allt en uppsittning i V75 Champions för lärlingar på Solvalla nästa lördag. Foto Martin Langels/ALN
För lärlingen Sofia Frilén väntar travgala både den här helgen och nästa - och framför allt en uppsittning i V75 Champions för lärlingar på Solvalla nästa lördag. Foto Martin Langels/ALN

Sofia Frilén är lärling hos Ingemar Söderberg och i samband med Sundsvall Open Trot ifjol gjorde hon V75-debut. Hon gav stallets Ellieann (e. Up Front Larry) perfekt resa i lärlingsloppet Lars Lindbergs Minne och fick segerdefilera inför 14.732 besökare. Förstapriset var finfina 200.000 kronor.
– När jag tänker tillbaka på den dagen tror jag fortfarande att det är en dröm. En svårslagen höjdpunkt. Jag har fantiserat om att köra på V75 sedan jag var liten. Att sedan få vinna på hemmaplan under just Sundsvall Open Trot-helgen var verkligen häftigt, säger lärlingen.

Fakta

Inkvalade lärlingar

 • Oskar J Andersson
 • Kevin Svedlund
 • Sofia Frilén
 • Maxime Marais
 • Joakim Granlund
 • Clara Jonasson
 • Linus Svensson
 • Christian Cracchiolo
 • Kim Moberg
 • Sandra Eriksson
 • Mads H Nielsen
 • Ville Karhulahti
 • Henriette Larsen
 • Preben Sövik
 • Jens Laursen
  Reserver: Felicia Molin, Marc Elias och Fredrik Berg.
Expandera

Totalt vann hon fyra av 68 styrningar 2017 och körde in 434.450 kronor. Skrällsegern med Ellieann har gett henne en plats i V75 lärlingschampions.
– Jag hade ingen aning att jag skulle få köra där innan Ingemar skickade en bild med lärlingarna. Skoj att redan nu ha klart med en V75-styrning och det är inga dåliga kuskar i loppet. Flera av dessa har jag sett upp till sedan jag körde ponnytrav.

Sofia Frilén laddar upp med dubbla galor innan det är dags för att mäta sig med landets bästa lärlingar.
– I helgen har Bergsåker sin travgala. Jag är nominerad till Årets Lärling och Ellieann till Årets Sto. Sedan ska jag på den stora galan för första gången helgen efter.

Nytt upplägg på V75-Mästaren

Årets Häst-galan arrangeras fredag den 23 februari i Stockholm och dagen efter körs V75-tävlingar på Solvalla med nytt upplägg. De 15 segerrikaste kuskarna i V75 under 2017 gör upp i sex avdelningar och de 15 segerrikaste lärlingarna gör upp i ett lopp. Det innebär att samtliga sju V75-lopp kommer att innehålla 15 ekipage.

Fakta

Inkvalade körsvenner

 • Örjan Kihlström
 • Johnny Takter
 • Carl Johan Jepson
 • Peter Untersteiner
 • Johan Untersteiner
 • Per Lennartsson
 • Björn Goop
 • Robert Bergh
 • Peter Ingves
 • Ulf Ohlsson
 • Jorma Kontio
 • Kaj Widell
 • Erik Adielsson
 • Christoffer Eriksson
 • Lutfi Kolgjini
  Reserver: Thomas Uhrberg, Torbjörn Jansson och Ulf Eriksson.
Expandera

– Vi har under de senaste åren känt att V75 Champions eller tidigare V75 Mästaren inte riktigt har fått den uppmärksamhet som loppet och de aktiva förtjänar. Vi vill helt enkelt lyfta V75-champions med en kuskmatch och genom att köra sex lopp istället för ett så får vi ett bättre tävlingsmoment. Samtidigt kommer samtliga sju lopp på V75-kupongen att vara en del av V75-champions, då det sjunde loppet är V75 lärlingschampions, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport, i ett pressmeddelande.

Kampanj
10 veckor för 299 kronor
Prova 10 veckor med både pappers- och e-tidning
Endast 29,90 kr per vecka för den bästa sportbevakningen
Beställ
Fokustema
V86 Solvalla/Bergsåker
Läs senare

Gamla kämpar gjorde upp

Två gamla härliga kämpar gjorde upp om segern i Solvallas snabblopp. Tioårige Star Advisor Joli och elvaårige On Track Piraten.
Av
Lars G Dahlgren
Star Advisor Joli höll undan för On Track Piraten. Foto Leif Norberg/ALN
Star Advisor Joli höll undan för On Track Piraten. Foto Leif Norberg/ALN

Star Advisor Joli (e. Look de Star – Rocco’s Advice) rev för André Eklundh sin vana trogen åt sig ledningen när han hade ett bra startspår i Solvallas snabblopp och stannande där in i mål till sin femte årsseger på tio starter. Sofia Aronssons tioårige fux höll undan för On Track Piraten, vilken sista varvet gick utvändigt ledaren, på 1.13,3a/2.140.

Fakta

Star Advisor Joli

valack tio år Look de Star – Rocco’s Advice e. Malabar Man
101 st: 39–13–15
Rekord: 1.14,8m – 1.10,7ak
Insprunget: 3.093,718 kr
Uppfödare: Lisa & Jonathan Blomqvist.
Ägare: Stall B-laget – Easy.
Tränare: Sofia Aronsson, Axevalla.
Körsven: André Eklundh, Åby.
Skötare: Ellen Johansson

Expandera

– Star Advisor Joli är en underbar häst som älskar att springa fast han är tio år och idag gjorde sin 101:a start. 100 kvar kändes det klart, men han vet var mållinjen är och fuskar gärna lite sista biten, så han slog av på takten, sade André Eklundh.

Huvudloppet för kvällen kördes på Bergsåker, finalen i Norrlands Elisterie för ston med 150.000 kronor i förstapris. 77-oddsaren Texan Rose (e. Text Me – Niji Seahouse) avgjorde på kortspeed från rygg ledaren på 1.14,6/2.140. Anders Wallin tränar vinnaren.

Fakta

Texan Rose

sto fem år e. Text Me – Niji Seahouse e. Pine Chip
58 st: 7–1–8
Rekord: 1.14,2k* – 1.13,8ak
Uppfödare och ägare: Lars Nyh, Ljustorp
Tränare: Anders Wallin, Bergsåker
Körsven: Henrik Svensson, Bergsåker
Skötare: Cajsa Buhlér

Expandera

– Anders sa att hon var fint i ordning. Det var tryck i benen både från start och till slut. Jag fick den rygg jag ville ha, Peak Chimney, och hoppades att Ulf Ohlsson skulle köra undan vad som gick sista varvet i leningen, och det gjorde han, sade Henrik Svensson som körde Texan Rose för första gången.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
1–3–12–10–4–4–3–10
Utdelning:
Åtta rätt: jackpot
Sju rätt: 49.437 kr
Sex rätt:1.252 kr
Omsättning: 24.701.209 kr

Expandera

Dragon Starfly (e. Juliano Star – Elles W.Lolita) var tufft anmäld söndag-onsdag och efter fem raka galopper har det blivit två raka vinster i snabb följd. Micael Melander körde fram utvändigt ledaren ledaren med Robert Bergh-hästen som vann på 1.15,7a/2.140.

Kvällens bästa prestation stod treårige Surf’n Turf för. Sonen till Scarlet Knight och Classic Queen pullade elakt utvändigt ledaren för Örjan Kihlström men hade ändå tillräckligt med luft i lungorna för att sticka undan på 1.12,3a/1,640. Andra raka segern för den Catarina Lundström-tränade hästen som i somras var i final i korta E3.

 

 

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Say That Again spräckte nollan

En perfekt resa i andra utvändigt större delen av loppet banade vägen för Björn Goop-tränade Say That Again i Prix du Cafe du Commerce de Forges Les E (€30.000) i Mauquenchy idag.
Av
Claes Freidenvall

Matthieu Verva satte in attacken vid utgången av sista sväng och Say That Again (e. Viking Kronos-Kiss Me Again) kopplade greppet mitt på upploppet, men de två invändiga hästarna Cabalera och Cactus d’Yvel höll emot duktigt.

Say That Again.

Segertiden för Say That Again blev 1.16,6/2.850 meter och ägarna Stall Kennys kunde räkna in 13.500 euro.

För den åttaårige valacken var det årets första vinst på fransk mark. Ifjol blev tre triumfer, varav en på franska huvudstadsovalen Vincennes i Prix de la Chartre sur Le Loir (€48.000).

Fokustema
Försäljning
Läs senare

Obesegrat löfte i ny regi

Johan Untersteiner är på väg att få ett högintressant treårigt tillskott i stallet.
Av
Ola Lernå

Det handlar om treårige Behind Bars (e. Maharajah) som inlett karriären med två raka segrar för sin ägare, tränare och kusk Viktor Lyck.
Behind Bars inledde karriären med seger på Romme och vann senast på Solvalla noterandes rekordet 1.16,8/2.140 meter som förde upp hästen på 60.000 kronor intjänat.
Hästägare hos Johan Untersteiner har visat intresse för Behind Bars och endast en veterinärundersökning återstår innan Behind Bars byter tränare.
Behind Bars (e. Maharajah – Quarantine e. Varenne) är lillebror till årets Derbytrea Alone 1,11,5ak/1.531.500 kronor.

Sport