Fokustema
V75 Champions
Läs senare

”Flera har jag sett upp till”

Bergsåkerlärlingen Sofia Frilén hade rekordår i sulkyn 2017.
Svallvågor av framgångarna har gett dubbla travgalor och en plats i V75 lärlingschampions.
– Segern i Lars Lindbergs Minne är svårslagen, säger 26-åringen.
Av
Pär Gustafsson
För lärlingen Sofia Frilén väntar travgala både den här helgen och nästa - och framför allt en uppsittning i V75 Champions för lärlingar på Solvalla nästa lördag. Foto Martin Langels/ALN
För lärlingen Sofia Frilén väntar travgala både den här helgen och nästa - och framför allt en uppsittning i V75 Champions för lärlingar på Solvalla nästa lördag. Foto Martin Langels/ALN

Sofia Frilén är lärling hos Ingemar Söderberg och i samband med Sundsvall Open Trot ifjol gjorde hon V75-debut. Hon gav stallets Ellieann (e. Up Front Larry) perfekt resa i lärlingsloppet Lars Lindbergs Minne och fick segerdefilera inför 14.732 besökare. Förstapriset var finfina 200.000 kronor.
– När jag tänker tillbaka på den dagen tror jag fortfarande att det är en dröm. En svårslagen höjdpunkt. Jag har fantiserat om att köra på V75 sedan jag var liten. Att sedan få vinna på hemmaplan under just Sundsvall Open Trot-helgen var verkligen häftigt, säger lärlingen.

Fakta

Inkvalade lärlingar

 • Oskar J Andersson
 • Kevin Svedlund
 • Sofia Frilén
 • Maxime Marais
 • Joakim Granlund
 • Clara Jonasson
 • Linus Svensson
 • Christian Cracchiolo
 • Kim Moberg
 • Sandra Eriksson
 • Mads H Nielsen
 • Ville Karhulahti
 • Henriette Larsen
 • Preben Sövik
 • Jens Laursen
  Reserver: Felicia Molin, Marc Elias och Fredrik Berg.
Expandera

Totalt vann hon fyra av 68 styrningar 2017 och körde in 434.450 kronor. Skrällsegern med Ellieann har gett henne en plats i V75 lärlingschampions.
– Jag hade ingen aning att jag skulle få köra där innan Ingemar skickade en bild med lärlingarna. Skoj att redan nu ha klart med en V75-styrning och det är inga dåliga kuskar i loppet. Flera av dessa har jag sett upp till sedan jag körde ponnytrav.

Sofia Frilén laddar upp med dubbla galor innan det är dags för att mäta sig med landets bästa lärlingar.
– I helgen har Bergsåker sin travgala. Jag är nominerad till Årets Lärling och Ellieann till Årets Sto. Sedan ska jag på den stora galan för första gången helgen efter.

Nytt upplägg på V75-Mästaren

Årets Häst-galan arrangeras fredag den 23 februari i Stockholm och dagen efter körs V75-tävlingar på Solvalla med nytt upplägg. De 15 segerrikaste kuskarna i V75 under 2017 gör upp i sex avdelningar och de 15 segerrikaste lärlingarna gör upp i ett lopp. Det innebär att samtliga sju V75-lopp kommer att innehålla 15 ekipage.

Fakta

Inkvalade körsvenner

 • Örjan Kihlström
 • Johnny Takter
 • Carl Johan Jepson
 • Peter Untersteiner
 • Johan Untersteiner
 • Per Lennartsson
 • Björn Goop
 • Robert Bergh
 • Peter Ingves
 • Ulf Ohlsson
 • Jorma Kontio
 • Kaj Widell
 • Erik Adielsson
 • Christoffer Eriksson
 • Lutfi Kolgjini
  Reserver: Thomas Uhrberg, Torbjörn Jansson och Ulf Eriksson.
Expandera

– Vi har under de senaste åren känt att V75 Champions eller tidigare V75 Mästaren inte riktigt har fått den uppmärksamhet som loppet och de aktiva förtjänar. Vi vill helt enkelt lyfta V75-champions med en kuskmatch och genom att köra sex lopp istället för ett så får vi ett bättre tävlingsmoment. Samtidigt kommer samtliga sju lopp på V75-kupongen att vara en del av V75-champions, då det sjunde loppet är V75 lärlingschampions, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport, i ett pressmeddelande.

Kampanj
10 veckor för 299 kronor
Prova 10 veckor med både pappers- och e-tidning
Endast 29,90 kr per vecka för den bästa sportbevakningen
Beställ
Fokustema
Hästaffär
Läs senare

Svenskduo köper Ecurie D.

Flera har försökt köpa jättetalangen Ecurie D., men ingen har lyckats.
Fram tills nu.
Sulkysport kan avslöja att den obesegrade treåringen numera finns i svensk ägo!
Av
Emil Persson
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN

Det är Jean Pierre Dubois som fött upp och även ägt danskregistrerade hingsten som inlett med fyra raka segrar i Frode Hamres regi.
Superlativerna har haglat från kors och tvärs efter varje triumf och trots att Ecurie D. (e. Infinitif) 1.13,4am*/270.000 kronor inte är anmäld till något av de klassiska, danska unghästloppen har intresset varit stort från flera hästägare.

Nu har också affär gjorts och Ecurie D. finns numera i svensk ägo. Bakom köpet står Marko Kreivi från Göteborg (Göteborg Smart Repair Center AB) samt Süleyman Yüksel från Skövde (Global Glide AB).
Den sistnämnde är bland annat känd för att importerat avelshingsten Global Glide (e. Yankee Glide) till Sverige medan Kreivis stora travsatsning är desto färskare. På kort tid har det dock vuxit lavinartat och vid en sökning på Göteborg Smart Repair Center AB på travsport.se dyker det upp 22 hästar av varierande åldrar, men med en sak gemensam. Samtliga är toppstammade, oavsett om det är tävlingshästar eller fölston.
– Jag bestämde mig på allvar under fjolåret att satsa på travet efter att sålt mitt företag och är väl framförallt inställd på avelsbiten, men kommer även bedriva tävlingsverksamhet. Jag är bekant med Johan L Sundgren sedan 90-talet och kommer stötta honom ordentligt när han tar ut proffslicens efter årsskiftet, men Ecurie D. kommer få vara kvar i träning hos Frode Hamre. Det känns rätt med tanke på vilket bra arbete de gjort med hästen, säger Marko Kreivi.

”Känns speciellt”

Efter Ecurie D.:s andra start i karriären började tankarna på att försöka köpa löftet.
– Ja, det var för två-tre månader sen, men jag fick inte med mig någon delägare i första skedet. Det är klart att det inte varit en fördel att det dragit ut på tiden, men nu är affären i alla fall klar vilket känns väldigt bra. Jag har förstått att det var många intresserade så det är klart att de här känns speciellt, medger Kreivi.

Marko Kreivi till vänster tillsammans med V75-aktuella duon Restless och Johan L Sundgren. Foto: MVA Foto

På söndag startar Ecurie D. i Slaget vid Axevalla Hed på Axevalla, men ingen av de nya ägarna kommer finnas på plats!
– Jag befinner mig i Budapest just nu och ska vidare till Italien. Vi båda har haft planer som varit inbokade sen länge och det känns givetvis tråkigt att missa loppet, men jag såg honom på plats vid Åbystarten i juni. Det är en fantastisk individ, det tycks alla vara överens om som kommit nära hästen, avslutar Kreivi.

Till helgen har han ytterligare fyra hästar till start på Axevalla. Under fredagen startar Vikens Dome (e. Symphonic Hanover), under lördagen Restless (e. Ready Cash) och under söndagen testar duon Fleur Mearas (e. Love You) och Jasmin Band (e. Dream Vacation).

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Dreammoko till Björn Goop

Björn Goop har fått in fjolårets Elitloppsfyra Dreammoko i träning.
Av
Emil Persson
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sexåringen kommer närmast från en tre starter lång sejour hos Wilhelm Paal där han gjorde sin senaste start på Jägersro i tisdags och fick nöja sig med en femteplats på 1.11,8a/1.609 meter.

I fjol hade Timoko-sonen Dreammoko ett betydligt bättre år. Utöver den nämnda fjärdeplatsen i Elitloppet slutade han även tvåa i Gran Premio della Lotteria bakom Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) ihop med just Björn Goop som kusk.
I september vann han även Silverörnen på Solänget med Peter Ingves som tömförare.

Totalt har karriären inbringat 5.423.012 kronor med sex segrar på 54 starter. Det är Jan Stins från Nederländerna som äger sexåringen.

Fokustema
Nederländerna
Läs senare

Breeders Course-kval i Wolvega

Sju hästar gör upp i morgondagens Breeders Course-kval på Victoria Park-banan i Wolvega och vilka som tar sig vidare till finalen på Jägersro står redan klart.
Av
Emil Persson

Det är nämligen bara två hästar som är startberättigade i Breeders Course av de sju deltagarna. Dels Paul Hagoort-tränade Andromeda Font (e. Love You) som ströks i Breeders Course-finalen under Elitloppsdagen och därtill Arquana As (e. Chapter Seven) som tränas och körs av Erwin Bot.

Finalen avgörs på Jägersro under Hugo Åbergs-kvällen den 30 juli över 1.640 meter, men av någon oförklarligt anledning så körs morgondagens kval över 2.100 meter!
I morgondagens lopp stundar 5.000 euro till vinnaren medan finalen lockar med 600.000 kronor.

Startlista Breeders Course-kval Wolvega
2.100 meter, förstapris: 5.000 euro

 1. Jari L Petnic (e. Marco di Jesolo) – Frank Westerveld
 2. Andromeda Font (e. Love You) – André Bakker
 3. Arquana As (e. Chapter Seven) – Erwin Bot
 4. Frosted (e. Father Patrick) – Robin Bakker
 5. Jo Jo Harley (e. Caen Oldeson) – John de Leeuw
 6. Alex HP (e. Ideale Luis) – Rick Ebbinge
 7. Patrick de Haan (e. Yarrah Boko) – Patrick de Haan