Fokustema
Fokus: Svenskt Travderby
Läs senare

”Känslan blir inte annorlunda”

Robert Bergh vet redan hur det känns att vinna Svenskt Travderby och på söndag har han tre chanser till en ny titel i travsportens blå band. Hans val föll på Hail Mary.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh var mannen bakom tre försöksvinnare till Derbyt. Han hoppar upp bakom Hail Mary i finalen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh var mannen bakom tre försöksvinnare till Derbyt. Han hoppar upp bakom Hail Mary i finalen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Fakta

Bergh i Svenskt Travderby:

År – Namn – Resultat

 • 1995: Castor Cafe – 3
 • 1996: Västerbo Tomorrow – 6
 • 1997: Remington Crown – 1
 • 2000: Simb Zipper – 0
 • 2001: Hilda Zonett – 1
 • 2001: Kent Index – 0
 • 2003: Tsar d’Inverne – 1
 • 2003: Garros – 5
 • 2005: Crown Kemp – 2
 • 2006: Fantasy Broline – 6
 • 2006: D.J. Seabrook – 0
 • 2006: Orchidee d’Aunou – 0
 • 2009: Staro Cold Carat – 4
 • 2011: Kadett C.D. – 5
 • 2011: Aleksej – 0
 • 2014: Bandit Hornline – 0
 • 2016: Angle of Attack – 0
 • 2018: Transcendence – 5
 • 2018: Spickleback Face – 6
 • 2019: Pinto Bob – 0
 • 2020: Hail Mary – ?
 • 2020: Power – ?
 • 2020: Västerbo Lexington – ?
Expandera

– Klart att det var ett svårt att bestämma sig och det blev Hail Mary på läget. Visst fanns det mycket att fundera på kring detta, men i grund och botten har det egentligen ingen större betydelse för mig. Jag skulle bli jätteglad om någon av mina hästar vinner och tror inte känslan blir annorlunda oavsett om jag sitter i sulkyn eller inte, säger Robert Bergh.

Även om Robert Bergh tillhör landets skickligaste kuskar så är det ändå tränarrollen som är den viktiga biten för honom.

– Att vara med på hela resan med hästarna och sedan lyckas få allt att stämma runt storlopp som Derbyt. Sådant är väldigt inspirerande och sedan att få ha så unika hästar som jag har i år gör inte saken sämre. Det är ju inte i varje kull som man dansar fram tre sådana här travare…

”Nu får det vara bra med den biten”

Hail Mary, Power och Västerbo Lexington löste alla sina uppgifter i kvalet med seger och alla tre imponerade dessutom.

– Jag är faktiskt ganska confident med alla tre hästarna. Till kvalet tog jag av Hail Mary bootsen och jag har kunnat lätta honom undan för undan från att haft dubbla boots tidigare. Det var också lite lättning på Power och det föll också ut väl. Nu får det vara bra med den biten.

Fakta

Robert Berghs Derbyhästar:

 • Hail Mary (h e. Googoo Gaagaa-Dreams U.S.)
  1.11,3am/1.373.000 kr, 16 st: 13-1-0.
  Körsven: Robert Bergh. Ägare: Stall Mary AB, Handen. Uppfödare: Jörgen Sjunnesson & Holger Gustavsson.
 • Power (h e. Googoo Gaagaa-La Vici)
  1.11,0am/6.134.000 kr, 21 st: 10-6-0.
  Körsven: Per Lennartsson. Ägare: In the Zone AB, Bromma. Uppfödare: Ronny & Vanja Olofsson.
 • Västerbo Lexington (h e. Muscle Mass-Temple Street)
  1.10,4ak/663.000 kr, 21 st: 4-5-3.
  Körsven: Rikard N Skoglund. Ägare: Per-Olof Persson, Tie HB, AB Torp & Småhus. Uppfödare: Västerbo Stuterit AB.
Expandera

Att både Hail Mary och Power är med i finalen i Svenskt Travderby är ingen större överraskning – inte heller att Västerbo Lexington finns med bland de tolv enligt Robert Bergh.

— Både ifjol och i år har jag sagt att Västerbo Lexington är en häst som kommer att kvala in till årgångsloppen, men när jag sade det förra året var det inte så många som trodde på mig. En tung, knubbig häst med armbågsskydd, men jag har hela tiden känt att potentialen finns där. Att han sedan fått vänta med finlir med barfota och tussar är en annan sak. Jag tycker att han steppat upp bra efter försök- och finalkvällen i Sprintermästaren.

Hail Mary. Foto Adam Ström/Stalltz.se

För Hail Marys del har det mesta gått spikrakt fram till Derbyt.

– Det var egentligen bara ett lopp som han varit lite sämre i. Annars tycker jag att det knallat på bra för honom. För hans del har jag bara gått och väntat på hösten. Jag har väntat på att det skulle bli lite mer tävlingshäst över honom och där är han nu. Det flytet på väldigt bra för Hail Mary.

”Otroligt laddad i våras”

Bekymmer har det däremot varit med fjolårets Kriterievinnare Power.

– Han var så otroligt laddad i våras och jag behövde inte fundera på hans resultat, utan det gällde bara att få honom lugn. I två-tre veckor släppte jag Power i hagen och sedan började vi köra enkla turer med honom och det kändes ganska snabbt att det var mer harmoni runt honom.

Power satte världsrekord som treåring i Nahars lopp. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Robert Bergh kunde öka på träningsdosen efter hand och efter det har det inte varit några problem alls.

– Förvisso hade jag tänkt att starta honom en månad tidigare än jag gjorde, men då var det bara massor av kortlopp utskrivna för fyraåringar och av den anledningen fick jag ligga lågt. I sammanhanget gör det inget eftersom det finns så många lopp för Power under hösten.

Bollens nummer avgjorde

Med ett bättre utgångsläge i finalen hade Robert Bergh valt att köra Power i finalen.

– Men nu vann Hail Mary den bollen och jag tror att jag har en vettig chans att hålla upp ledningen.

Det enda som var lite pirrigt var hur Power skulle uppträda

Nu får Robert Bergh vara med i Derbyt till skillnad från försöket där han fick se Hail Mary, Power och Västerbo Lexington vinna sina respektive försök från sidlinjen.

– Eftersom hästarna hade känts så bra i träningen var det inga problem alls. Det enda som var lite pirrigt var hur Power skulle uppträda eftersom han var så enormt tokig i årsdebuten på Jägersro. Nu fungerade allt bra för hans del, men det fanns å andra sidan inga fåglar som störde honom den här gången.

”Lite mindre träningsdos än normalt”

För Robert Berghs finaltrio blir veckan före Derbyt nästan precis som en ”vanlig” vecka.

– I huvudsak får de träna i backe, gå någon lätt intervall i slutet av veckan och lite mindre träningsdos än normalt, men ganska likt som det brukar vara.

Robert Bergh. Foto Stalltz.se

Robert Bergh ser fram emot Derbyt på söndag som inte på något sätt är givet vem som tar hem det mäktiga förstapriset på fyra miljoner kronor för alla hästar utom Usain Töll, som inte är med i premiechansningen.

– De hästar som fått spår sju, åtta, elva och tolv brukar i normala fall vara matlappsjägare, men så ser det inte ut i år.

På söndag runt klockan 17.00 vet vi vem som vunnit Svenskt Travderby anno 2020 och för Robert Berghs del jagar han sin fjärde gula kavaj efter tidigare ha vunnit med Remington Crown, Hilda Zonett och Tsar d’Inverne.

Fokustema
Fokus: Svampen
Läs senare

”Mi Ma Orthus en stjärna från första början”

Tvåårige Mi Ma Orthus har varit ett stort utropstecken de första månaderna av kullens tävlande. Uppfödningslöpningen är han inte anmäld till och därför blir lördagens Svampen i Örebro det viktigaste loppet denna säsong för Joakim Elfvings Jocose-son.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Joakim Elfving-tränade Mi Ma Ohrtus vid seger på Solvalla tillsammans med Rikard N Skoglund. Foto Martin Langels/ALN
Joakim Elfving-tränade Mi Ma Ohrtus vid seger på Solvalla tillsammans med Rikard N Skoglund. Foto Martin Langels/ALN

– När startlistan kom och han hade fått spår elva suckade jag väl lite. Spår elva i Örebro över 1.600 meter…nej det är ingen höjdare. Men när jag tittar närmare på det kanske det inte är så hopplöst ändå. De två Kolgjini-hästarna, Wäjerstens och Båths och Lugauers där framme, det är väl lite upplagt för att det kan bli högt tempo? I så fall är det bara att hoppas att min häst sitter i slagläge när det är upploppsdags, för Mi Ma Orthus har redan hunnit visa att han trivs väldigt bra med att gå på rulle, säger Joakim Elfving.

Joakim Elfving tränar Mi Ma Ohrtus. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det gjorde Mi Ma Orthus när han tog sin hittills främsta seger, den senast i ett Breeders Crown-lopp på Solvalla. Då satt Rikard N Skoglund i tredje par utvändigt och Mi Ma Orthus avgjorde på snyggt sätt. Spurtade väldigt bra gjorde hästen också i Bergsåkers Breeders Crown-lopp i augusti, då från köposition.

Fakta

Mi Ma Orthus

hingst 2 år e. Jocose – Quantum Octavia e. Malabar Circle Ås
4 st: 2–1–0
Rekord: 1.17,2m* – 1.14,8ak
Insprunget: 265.000 kr
Uppfödare: Anna Maria Hanses, Vikarbyn
Ägare: Anna Maria Hanses, H & B Karlsson
Tränare: Joakim Elfving, Romme
Körsven: Rikard N Skoglund, Solvalla
Skötare: Sanna Kumanto
Övrigt: Mi Ma Orthus mormor är den snabba Sessan Starlet (e. Farm King – Gina Freight) 1.13,8ak*/945.500 kr med 22 segrar på 64 starter på 1990-talet. Sessan Starlet har lämnat en miljonvinnande avkomma: Quantum Oliver 1.12,2ak/1.046.000 kr, vilken är helbror med Mi Ma Orthus moder Quantum Octavia. Ytterligare en helbror, Quantum Aramis, tog rekordet 1.12,1 och sprang in 800.000 kr.

Mi Ma Orthus mamma Quantum Octavia tog två segrar på 53 starter, rekordet 1.15,2ak och sprang in 112.000 kr. Mi Ma Orthus är första avkomman och Quantum Octavia tävlade efter att ha fölat 2018 sedan under 2019 (nio starter, 11.000 kr insprunget), året efter Mi Ma Orthus fötts.

Expandera

Det är enda gången som en av lördagens svåraste konkurrenter om segern i Svampen, Global Catwalk slagit Mi Ma Orthus, vilken har 2-1 i inbördes möten på Daniel Wäjerstens tvååring. De möttes redan i debuten på Bergsåker och visade båda stjärnstatus direkt. Det gick 1.13,5 sista varvet när Global Catwalk försökte pressa Mi Ma Orthus trött, men Joakim Elfvings häst svarade säkert. Och visade samtidigt direkt i sin första start prov på det mesta en bra travhäst ska ha, både fysiskt och mentalt, i sin vektygslåda med egenskaper.

– Ja, visst var det så. Men det var ingen överraskning för mig, det han visade i första starten. Mi Ma Orthus har varit en häst som stuckit ut ända från början, ja sedan han kördes in redan i april-maj före sommarbetet som ettåring. Han har gjort allt rätt både på och bredvid banan, är förnuftig på alla sätt. Här hemma är han hur mysig oh social som helst, intresserar sig till exempel mer för vad vi människor gör än om det kommer några ston i närheten, säger Joakim Elfving.

Intresserar sig till exempel mer för vad vi människor gör än om det kommer några ston i närheten

Utseendemässigt går det att ana att Express Ride är farfar, Mi Ma Orthus har drag av den där gracila långbentheten som kännetecknat Elithingstutnämnde Express Ride.

– Ja, eller hade…För med starterna och tävlandet har han utvecklats, grovnat och lagt på sig muskler. Mi Ma Orthus är kraftfullare nu än för ett par månader sedan, och jag tycker också att det syns i loppen att han utvecklas och går framåt fysiskt. Till exempel tog han det tuffa lopp han fick näst senast, då han gick utvändigt utan rygg och åkte dit på målfoto, på rätt sätt och har efter det blivit ännu bättre. Så är det väl med hästar som har det där lilla extra, de tar steg framåt i utveckligen av tuffa uppgifter.

Fakta

Mi Ma Orthus fyra lopp hittills

 • Bergsåker 6/8. Tvååringspremiären. Mi Ma Orthus stack direkt till ledningen från springspår och fick efter 1.20,1 första varvet stenhård press på slutrundan av Global Catwalk. Höll säkert undan på 1.17,3/2.140 sedan slutkilometern travats efter 1.13,7 och båda hästarna imponerade.
 • Bergsåker 28/8. Årets första Breeders Crown-lopp för tvååringar. Mi Ma Orthus backades sist, hade en dålig rygg i tredjespår i sista kurvan och via underkant 1.14 sista 400 meterna spurtade hästen över upploppet vasst till sjätteplatsen på 1.16,1a/2.140. Global Catwalk (e. Broadway Hall – Karalta Buye Bye) vann på 1.15,6.
 • Solvalla 9/9. Uttagning till Breeders Course. Mi Ma Orthus hamnade utvändigt ledaren och höll till målfotoförlust, slagen av norske Thai Brooklyn (e. Broadway Hall – Muscle Shirt) på 1.14,8a/1.640 på kladdig bana. Detta efter 1.13,6 sista 500 meterna.
 • Solvalla 7/10. Ännu ett Breeders Crown-lopp. Mi Ma Orthus spurtade från tredje par utvändigt via underkant 1.12 sista 500 meterna (på kraftigt kladdig och blöt bana) till säker seger på 1.16,1a/2.140 och slog nu närmast den Global Catwalk som vann BC-loppet på Bergsåker.
Expandera

Mi Ma Orthus är en häst med stark Rommeanknytning – eller snarare dalaanknytning. Mormor är den tuffa Sessan Starlet, snabbloppssto i Rommeamatören Rolf Eks regi och ofta körd av Claes Eskilsson, på 1990-talet. Sessan Starlets dotter Quantum Octavia återbördades till Dalarna – Vikarbyn nära Rättvik närmare bestämt – av Anna Maria Hanses, vilken fött upp och fortfarande är delägare i Mi Ma Orthus.

– Det är mycket Dalarna i den här hästen. Jag fick honom från Anna Maria för inkörningen förra våren och sedan kom hästen tillbaka till mig efter sommarbetet. Han har varit här ”hela vägen”, och det är förstås väldigt tacksamt och stimulerande att ha en sådan här individ, som känns att det är något extra, att jobba med. Visst, han är bara i början av karriären men med tanke på de pengar hästen redan tjänat blir hans matchningsmöjligheter som treåring begränsade så att det egentligen redan nu går att börja planera upplägget, säger Joakim Elfving.

Väldigt tacksamt och stimulerande att ha en sådan här individ, som känns att det är något extra

Mi Ma Orthus pappa Jocose (e. Express Ride – Ourasine) vandrade nyligen vidare till de evigt gröna ängarna efter att ha drabbats av tarmproblem. Jocose är avkommevärderad med omdömet A – näst högsta efter Elit – för sin förärvning.

Jocose. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Men när det började stå klart att Jocose var en avelshingst av bra kvalitet var det nästan redan för sent. Han drabbades av accelererande fertilitetsproblem (att ha den närmast helt sterile Ourasi som morfar var säkert inget plus i sammanhanget och pappa Express Ride var heller inte okomplicerad när det gällde fertiliteten) och fick som avslutning på sin avelskarriär gå som lösdriftshingst.

Menhammaruppfödde Jocose har först och främst lagt Stochampionats- och Drottning Silvias Pokal-vinnaren Activated (u. Marelle) vilken också var framstående som tvååring och andrahandsfavorit, som oplacerad dock, i just Svampen. Jocose-dottern Uncertain Age (u. Missis) – en seger som tvååring – vann E3. Jocose-sonen Sucre (u. Sugar No Cream) var tvåa i både Uppfödningslöpningen och E3 och galopperade som hårt betrodd i Svampen.

Dubblar sitt tidigare bästa år

32-årige Joakim Elfving gör sitt hittills bästa år som tränare med nästan 60 segrar och över fyra miljoner kronor inkört med två och en halv månad kvar av året. Det är redan nu en fördubbling av Elfvings tidigare bästa siffror, från 2018. Antalet hästar på träningslistan uppgår till 68 och Joakim beskriver 2020 som ”ett kanonår”.

Fakta

Joakim Elfvings tränarstatistik

Antal hästar i träning: 68
Dessa består av 15 ettåringar, 19 tvååringar, nio treåringar, nio fyraåringar och 16 femåriga och äldre hästar.

2016: 132 starter, 13 segrar, 614.500 kr inkört
2017: 121 starter, 8 segrar, 615.800 kr inkört
2018: 152 starter, 31 segrar, 2.074.100 kr inkört
2019: 202 starter, 19 segrar, 1.939.300 kr inkört
2020: 296 starter, 59 segrar, 4.144.100 kr inkört

Främsta segrarna i år: Med treåriga stoet Clockwork (e. Zola Boko – Quelque Part) i ett lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie och Breeders Crown-försök, Mi Ma Orthus i Breeders Crown-lopp för tvååringar. Fyraåriga kallblodet Moddson (e. B.W.Modde – Flamm Jäntan) i Sleipner Cup Final.

Expandera

– Ja, både de unga hästarna och de äldre har gjort det fantastiskt bra. Det började direkt i vintras med att treåriga stoet Clockwork gav mig väldigt bra reklam och sedan har det bara fortsatt. Jag har plats för ett 40-tal hästar på min gård Rommeholen, och har resten inkvarterade på Romme och hyr även boxar på Kvistgården.

Hästar på tre ställen alltså; risk att det blir splittrat?

– Nej, så känner jag det inte. Jag har väldigt bra personal som jag kan lita på och dessutom är allt väldigt nära Romme. Det handlar om någon kilometer i avstånd mellan stallen, så det är inga problem alls med att ha koll på allt, säger Joakim Elfving och fortsätter:

– Nu har jag ett 20-tal ettåringar inne och lika många tvååringar. Det är en sits jag aldrig varit i tidigare och det känns förstås väldigt stimulerande och spännande för framtiden att ha ett stall som ser ut på det sättet.

Clockwork vann stoavdelningen för treåringar i Margaretas Tidiga Unghästserie i mars. Foto Mathias Hedliund/Sulkysport

Mi Ma Orthus är alltså ett starkt kort i tvååringskullen och på söndag har Elfving sedan två hästar med i Breeders Crown-semifinalerna på Solvalla. Den ovan nämnda Clockwork (e. Zola Boko – Quelque Part) och fyraåriga stoet Queen Roc (e. Maharajah – Queen Roc) som i våras anslöt till Elfving från Hans R Strömbergs stall..

– Clockwork räknades till kullens bästa ston i vintras, men hon utvecklades inte och i somras hade kullsystrarna kommit ifatt henne. Något var tvunget att hända om hon inte skulle bli passerad och inte räcka till i sin klass längre, så vi lade därför om träningen radikalt. Det verkar ha gett väldigt bra effekt. Nu känns Clockwork riktigt uppåt igen, och jag hoppas hon ska kunna vara med och slåss om finalplatserna i Breeders Crown. Vi ska dessutom testa ryckhuva för första gången på söndag. Queen Roc fick bakspår, hon hade behövt ett bra läge för att ha chans att göra sig gällande, så för hennes del ser det svårare ut.

Men först och främst gäller det för Mi Ma Orthus i Svampen.

– Det är prima liv där. Hästen har fortsatt att kännas väldigt bra efter segern senast, men som sagt, från sitt startspår är han utlämnad åt vad som händer i loppet och vad de andra gör, säger Joakim Elfving.

Fakta

Tidigare vinnare av Svampen

År/vinnare (far) – Kusk – Tränare – Segertid

 • 2011 Dreams Take Time (h e. Andover Andover) – Örjan Kihlström – Jim Oscarsson – 1.15,5a
 • 2011 Dairy Queen (s e. Quite Easy U.S.) – Björn Goop – Per Engblom – 1.16,6a
 • 2012 Tumble Dust (h e. Crazed) – Erik Adielsson – Tomas Malmqvist – 1.14,6a
 • 2012 Denim Boko (s e. Chocolatier) – Per Nordström – Per Nordström  – 1.14,0a
 • 2013 Elton Attack (v e. Gigant Neo ) – Jorma Kontio – Tomas Malmqvist – 1.16,0a
 • 2014 Tunika (s e. Zola Boko) – Björn Goop – Tomas Malmqvist – 1.14,6a
 • 2015 Dixi Sisu (s e. Ready Cash) – Per Nordström – Per Nordström – 1.14,0a
 • 2016 Executive Caviar (h e. S.J.’s Caviar) – Björn Goop – Joakim Lövgren  – 1.14,3a
 • 2017 Maze Runner (v e. G.H.Nemo) – Johnny Takter – Marcus Lindgren – 1.13,3a
 • 2018 Global Adventure (h e.  S.J.’s Caviar) – Erik Adielsson – Svante Båth – 1.13,3a
 • 2019 Sayonara (s e. Donato Hanover) – Carl Johan Jepson – Fredrik Wallin – 1.14,8a

De två första åren kördes Svampen i två avdelningar, en för ston och en för hingstar/valacker.

Expandera

 

 

Fokustema
Fokus: Historia
Läs senare

Uppståndet ur ruinerna

Han vandrade i ruinerna genom det krigshärjade Berlin den 2 maj 1945.
En månad senare såg han till att det blev travtävlingar i den tyska huvudstaden.
I förra veckan – efter 75 år – valdes Kurt Bading in i tyska travets Hall of Fame.
Av
Ulf Lindström
Upplåst för dig som är prenumerant
Karlshorst i forna Östberlin – 20 år efter efter Andra världskriget men minst sagt välfyllda läkare. Mycket var en mans förtjänst. Foto ur 90 Jahre Travrennbahn Mariendorf
Karlshorst i forna Östberlin – 20 år efter efter Andra världskriget men minst sagt välfyllda läkare. Mycket var en mans förtjänst. Foto ur 90 Jahre Travrennbahn Mariendorf
Kurt Bading väckte liv i travsporten efter Andra världskriget. Foto trab-halloffame.de

Den östtyska nationalsången var vacker, men ond.

Kurt Bading invaldes förra veckan i tyska travets Hall of Fame. Samtidigt ärades plats också för Werner Bandermann, Horst Pätzel, Harald Japke och Manfred Schulz bland travets storheter. Även fem hästar invaldes: Solo, Stentor, Puramus, Ritterstern och Donansor.

Det var tyska travets egen återförening, Östtyskland, DDR:s återkomst.

Kurt Bading avled ett halvår innan murens fall 1989, vid 84 års ålder. Ännu för en vecka sedan hade hans gärning förbigåtts. Varken Karlshorst eller Mariendorf, de två Berlin-banorna, hade instiftat ett minneslopp under de 30 år som förflutit.

Badings avtryck i travet gick över stock och sten, bokstavligt. Den 2 maj 1945 tog han sig genom ruinerna från Berlins norra del till Mariendorf, ett stycke söder om centrum. Han hade förhoppningen att vid banan finna ett hundratal hästar vid liv, krakar men lika fullt. Han räknade hälften som livskraftiga. De hade överlevt på halm, deras skötare hade vaktat dem i boxarna från att beslagtas som föda av berlinarna, frigivna krigsfångar och Röda Arméns soldater.

En månad senare gick första starten på Karlshorst. Bading, tillsammans med bagarmästare Paul Holz, hade utverkat tillstånd att hålla travtävlingar av Sovjetunionens kommendant i Berlin, general Bersarin. Denne hade övertygats av Badings argument om nytta och nöje, skatteintäkter inte minst.

Han räknade med 500 gäster. Det skulle efterhand bli 30.000, varav många lockades av gratis grönsakssoppa

Röda Armén kommenderades att transportera hästar till banan, till den del av Karlshorst som inte fungerade som landningsbana för flygvapnet. Bading beordrades också att sörja för restaurangserveringen. Han räknade med 500 gäster. Det skulle efterhand bli 30.000 personer i publiken, varav många lockades av gratis grönsakssoppa från fältkök. De fick se Dedy vinna första loppet.

1952 års tyske Derbyvinnare Puramus, som tjänade drygt 100.000 öst-mark.

Året efter var Kurt Bading och hans fru ägare av vinnaren av tyska Derbyt: Sichel (e. Challenge-Gloria Dear e. Walter Dear). Sichel hade nio veckor innan start skiljts från sitt stoföl (e. Fridigo)!

Bading fortsatte sin verksamhet i travet som journalist, blev kvar i öst efter att muren restes 1961. Han var en källa till irritation i DDR:s politik. Kommendanten, däremot, fick ett minneslopp. Så hade Bersarin också avlidit i förtid, i en motorcykelolycka nära Brandenburger Tor ett par veckor innan Badings premiärdag.

DDR-travets sulkyprofiler på Karlshorst – landets enda bana med totalisator – var Werner Bandermann (1931-2012), som proffstränare, och Manfred Schulz (1940-) som amatörkusk. De vann och förlorade championat av politiska orsaker.

Två framgångsrika östtyska kuskarna och tränarna, Manfred Schulz och Werner Bandermann, är nyinvalda i Hall of Fame. Foto trab-halloffame.de

Bandermann, med tolv titlar efter 1961, kritiserade statens tilldelning av foder till hästarna. När han nekades att delta i EM för kuskar avsade han sig medlemskap i partiet och ansökte om utresetillstånd. ”Aldrig,” blev svaret.

Schulz, som nekats tränarlicens eftersom hans far var egenföretagare före kriget, fick aldrig något officiellt erkännande för sina 25 championat. Han förvägrades också att mäta sig med europeiska amatörer.

Östtysk avel var givetvis undermålig, inte bara på grund av att den nekades valuta för inköp av hingstar och fölston från väst. Genetik, arv, är politiskt omöjligt att hantera i kommunismen. Så fick falskspelet till följd att man avlade på amerikanskt material till att härstamningar blev museala, exempelvis med Peter the Great bara några generationer tillbaka. Rekorden hos avkommorna till östtyska hingstar frös omkring 1.20.

DDR:s främste avelshingst: Stentor. Foto trab-halloffame.de

DDR:s ledande förärvare var Stentor (född 1957 e. Allegretto). Hans mor, Stella Maris (e. Muscletone) vann tyska Derbyt 1943 (hon blev kvar hos ägaren i öst). Cirka ett dussin av Stentors ofullständigt bokförda kullar födda mellan 1969 och 1981 tjänade över 150.000 kronor.

Två, Marathon och Lennert, vann vardera nära en miljon kronor. Nu är valutakurser svåra att översätta meningsfullt för de gamla öststaterna – rubler, östmark, forinter, euro – men när hästarna vann i Öst-Berlin, Moskva, Budapest och Prag är det värt respekt.

Fakta

Segerrikaste travare från DDR

Häst (far) – Segrar

 1. Latinus född 1971 e. Leonidas – 85 segrar
 2. Elbsturm född 1977 e. Macbeth D. – 72 segrar
 3. Mondstern född 1965 e. Wandervogel – 70 segrar
 4. Robert född 1971 e. Kilwater – 67 segrar
 5. Edelwein född 1975 e. Stentor – 61 segrar

Källa: 90 Jahre Trabrennbahn Mariendorf.

Expandera
Fokustema
Fokus: Historiska storlopp
Läs senare

Minnet om minnesloppen

Det börjar bli i grevens tid att uppfriska minnet om minnesloppen, om en putslustig påminnelse om Graf Kalman-Hunyadys Gedenkrennen tillåts.
Är det trav-Europas äldsta minneslopp? Sveriges äldsta ligger åtminstone 30-talet år efter.
Häng med på en utflykt i storloppshistorien med stora svenska travnamn!
Av
Ulf Lindström
Upplåst för dig som är prenumerant
Först Prix d'Amérique – sedan Graf Kalmar Hunyady Gedenkrennen: Queen L. och Stig H Johansson 1993! Ur Wiener Travrennverein 125 Jahre
Först Prix d'Amérique – sedan Graf Kalmar Hunyady Gedenkrennen: Queen L. och Stig H Johansson 1993! Ur Wiener Travrennverein 125 Jahre

Graf Kalman-Hunyadys Gedenkrennen går på söndag på Krieau-banan i Wien. Det är förmodligen Europas äldsta minneslopp, kört sedan 1898. Sveriges äldsta – C.L. Müllers på Jägersro – avhölls första gången 1927.

Sulkysport välkomnar rättelser ifall minnet svek oss om något äldre lopp, som att du kan påminna ditt regionala travsällskap om försummade minneslopp.

Minns Ni Sportspegelns vinjett från tv-programmets begynnelse? Foto SVT Play

De svenska minnesloppens storhetstid sammanföll med en-kanals-tv. Sportspegeln, när den i vinjetten hade travkusk framför sulkyn och hästen vid tömmarna, rapporterade fylligt om bland andra Solvallas Walter Lundbergs Memorial.

Här går det att se den klassiska vinjetten från SVT [extern länk].

Loppet, över minst 3.000 meter, höll ett förstapris på respektabel nivå. När Sören Nordin vann sitt första Lundbergs 1939 med Quarth Axworthy (Fels-Medina) på 1.24,4 var det 3.600 kronor. Det motsvarar ungefär 100.000 idag.

Nu handlar det inte om byggmästare, utan det Habsburgska kejsardömet. Greve Kálmán Hunyady von Kéthely (1828-1901) hade sina anfäder i orten Hunyady, idag i Rumänien.

Familjens slott och Greve Kálmán Hunyady von Kéthelys gravplats, Ivanka pri Dunaji, Bratislava, Slovakien.

Familjen förlänades ett gods beläget utanför Bratislava, Slovakien som blev berömt för får- och hästuppfödning. Greven blev förste ordförande i Wiens travsällskap, varefter minnesloppet instiftades vid hans död.

Graf Kalman-Hunyadys Gedenkrennen var ett europeiskt prestigelopp ännu till mitten av 1980-talet. Meadow Road vann 1984.

Torbjörn Jansson lyfter på hjälmen efter Meadow Roads triumf 1984. Ur Wiener Travrennverein 125 Jahre

Därefter blir namnkunniga segrare färre emellan. Queen L. var affischhäst när hon, som årets PdA-vinnare, gästade och vann Hunyady 1993 trots tillägg. Som dunderfavorit nödgades travförbundet upphäva oddsgarantin, minimum 1,10, på vinnarspelet.

Tidigare, 1974, hade också Florestan (e. Star’s Pride-Roquepine) flyttat reglerna. Ännu innan hans papper var klarerade i Frankrike valde kretsen att kvala honom som treåring i Wien. Godkänd. Dagen efter, trots att loppet var utskrivet för fyra år och äldre, vann han för Gerhard Krüger på 1:21,9a. Därefter avlade Florestan franskt trav ur sitt inmålade hörn, till exempel till en som är Florestan 4+4…

Minnets minne om Graf Kalman-Hunyady är reserverat för ”miraklet,” Gelinotte (e. Kairos-Rhyticere) som med Charlie Mills vann 1957. Österrikes mediala uppmärksamhet om stoet räckte långt utanför travets kretsar, i likhet med det i Sverige för Frances Bulwark. Så hade hon fem Müllers och två Lundbergs i sitt bälte.

Gelinotte och Charlie Mills efter segern 1957. Ur Wiener Travrennverein 125 Jahre

Hur ska minnesloppen vårdas? Mer pengar? Lika originellt som att tillsätta mer räkor i räksalladen. Hedervärt för Solvalla är att Lundbergs sedan 2018 uppgraderats till drygt 200.000 kronor i förstapris.

Som poängserie? Fyra minneslopp (för fyraåriga och äldre hästar) samma år? Solvalla, Åby, Jägersro och Bergsåker väljer själva sina ben av redan befintliga, ST erbjuder bonuspott på en miljon för de tre främst placerade (500.000 – 300.000 – 200.000).

Greve C. G. Wrangel.

Loppets namn bör givetvis inte säljas till ett däcks-fabrikat. Vackrare, faktiskt ”i grevens tid,” vore att uppkalla det efter greve C. G. Wrangel och hans Handbok för hästvänner från 1887.

Riskfyllt? Några minneslopp har av historien hunnits ikapp och därefter raderats. Några är alltså försummade. Ett som, obegripligt nog, saknas i USA är det till John Wallace. Han sammanställde den första stamboken för Standardbreds. Om två år, 2022, är det två hundra år sedan han föddes. Men Wallace var inte mediatränad. Han använde nedsättande epitet om redaktörer i konkurrerande travtidningar  – yttranden som i vår tid anses bäst lämnade i de allt djupare, mörkare och större arkiven.

Nya? Minneslopp är med ytterst få undantag trevliga inslag. Små- och mellanbanorna har gott om plats för sina lopp till regionernas respektive profiler i kultur, näringsliv, politik, sport – och trav.

Enklast, trots allt? UET, europeiska travfederationen, får som bekant inte till något i en handvändning. Det (upp)finner hellre arbete åt sig själv i och med spretande regler i Europa. Bara att harmoniera bett – 38 olika varav 14 nu är förbjudna i Sverige, 43 i Frankrike varav fyra nu är förbjudna – tar sin tid. (UEFA:s idé? Enighet om en dimension av rund fotboll.)

Ett Grand Memorial för europeisk bauta inom travet? Varför inte – efter att hans politiska grodor kontrollerats och Wiens travsällskap kanske blir återbetalningsskyldigt – uppgradera och finansiera Graf Kalman-Hunyadys Gedenkrennen till 200.000 euro i förstapris?

Årets upplaga är ett av de bättre på senare år. Tipsen nämner svenskfödda Prosperous och Panoramic och franskfödda Viking d’Hermes, samtliga i nederländsk regi. Conrad Lugauers Nero Maximus, hemmahopp, är platsaktuell.

Här är startlistan till söndagens lopp:

Krönika