Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Åby är som gjort för att ha auktion”

Ny arena. Premiär för auktion. SM-helg.
Åbytravet har en toppmodern anläggning och satsar på framtiden.
– SM är den dagen med bäst utveckling för Åby och arrangemanget går att bygga ännu större, säger banans sportchef Jon Walter Pedersen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Åbys sportchef Jon Walter Pedersen ser Åby i såväl toppen som botten i två av listorna från Pegasus årsrapport. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Åbys sportchef Jon Walter Pedersen ser Åby i såväl toppen som botten i två av listorna från Pegasus årsrapport. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Under nästan tio år har Åbytravet moderniserats och i våras var det invigning för Åby Arena. Med nytt hotell och stor mässhall finns stor potential i anläggningen.
– Jag har varit med på hela resan från paddocken till allt stått klart. Det har tagit tid, men samtidigt har tiden gått fort. Jag tycker att det är skönt att allt är på plats och nu blir det mycket jobb med att dra in pengar för vad arenan har kostat. Vi är mycket nöjda med resultatet och det känns skönt att personalen får lite ”pay back”. Det har varit byggarbetsplats i många år och arbetsmiljön har inte alltid varit trevlig under den perioden, berättar Jon Walter Pedersen, 51.

Åby Arena är samlingsnamnet för såväl Åbytravet som Åbymässan. I början av året var det premiär för den första mässan. Foto Malin Albinsson/MVA foto

I början av året hade Åbymässan premiär med fackmässan Trend & Form och om en vecka hålls hästauktion för första gången. Kristofer “Fölet” Jakobsson är konferencier och leder auktionen med Patrick Wickman. Första utrop är klockan 17.00.
– Vi hade auktion på Åby två gånger kring 2013-2014, men den hölls utomhus och vi tänkte att det inte gick att fortsätta med det upplägget. Vi tog beslutet att vänta på den nya arean med mässhall innan vi skulle starta upp igen. Åby är som gjort för att ha auktion. Vi behöver inte hyra något, vi har boxar och allt på plats.

Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Åbytravet har samarbete med Emmelie Arneng, Yearling Sale.
– Vi är inte nöjda här utan vi hoppas att utveckla auktionen i framtiden. Vi har fint samarbete Emmelie och det känns jättebra. Hon säger att det bra tryck på kreditansökan till auktionen och det verkar finnas köpare.

Auktionen är kommande fredag och på lördag ska åtta svenska mästare koras; Svenskt Mästerskap, Sto-SM, Monté-SM, Lärlings-SM, Amatör-SM, Ungdoms-SM, Montéryttar-SM och Ponny-SM kategori A.
– Vi smygstartade för två-tre år sedan med föreläsningar för ungdomar och lärlingar och ska bygga vidare på det. Vi har konferenser för stora sällskap och hoppas bli en mötesplats för hela travsporten. SM-helgen ligger bra i tiden.

Två auktionskvällar 2020?

Är ni intresserade av att köra ytterligare en tävlingsdag när så mycket travfolk är samlade på Åby?
– Vi är inte sugna på att köra tävlingar lördag-söndag och fredagen är tänkt att ha auktion på. Nästa år hoppas vi tävla onsdag och lördag och arrangera auktioner torsdag-fredag.

Åtta SM-vinnare ska koras. Finns det utrymme för fler kategorier?
– Nästa år kommer Dam-SM att köras på Åby, men jag vet inte om det är permanent. Jag tycker att det hänt mycket på några få år och jag har kämpat för att få med monté på V75-kupongen. Aktiva pratar om att de satsar mot SM och vi har fått till ett bra arrangemang. Nu har konceptet blivit på riktigt och det är säkert möjligt att ha ännu fler lopp, men till exempel Kallblods-SM ska nog inte köras här. Åby kör ju inte så mycket kallblodslopp och de är bättre att ha på andra banor.

En olycklig krock kommande helg är ”VM-loppet” på Yonkers och Europaderbyt på Vermo.
– Vi vill såklart ha de bästa aktiva och planeringen är inte optimal, men datumen ändras från år till år och avsett blir det krockar i tävlingskalendern. Åby kan inte göra något åt den här krocken.

I år ska vi minst nå 5.000 besökare med hjälp av auktionen och att folk är på plats

SM-dagen lockade drygt 4.300 besökare 2018 och Pedersen hoppas på större publik kommande helg.
– Tidigare kördes Åby Stora Pris i september och vi flyttade det loppet till augusti. Då har folk fortfarande semester och Åby Stora har tagit stryk, men det vi har tappat där har vi tagit igen det mesta på SM. I år ska vi minst nå 5.000 besökare med hjälp av auktionen och att folk är på plats.

Slutligen, vad betyder det för Åby att Power och Robert Bergh vann Svenskt Travkriterium på Solvalla förra helgen?

Power och Robert Bergh. Foto Simon Hagen

– Det är jättekul. Robert har varit på Åby ett par år nu och det är verkligen roligt att han vinner Kriteriet. Fullträffen betyder mycket för Åby och vi ska hylla Power både på auktionen och under SM-dagen. Redan i mars såg jag hästen i ett jobb på Åby och Bergh sade att han trodde redan då att det kunde vara en av de bättre i årgången.

Här kan ni läsa en intervju med Vermos sportchef Miika Lähdeniemi om UET-helgen i Helsingfors nästa helg.

Fakta

Föreläsningar i Goop-salen i Åby Arena

Under fredagen arrangerar Svensk Travsport två föreläsningar med inriktning på ”Hästen & Framtiden”. Dessa är gratis att lyssna på.

 • Malin Connysson – 13.00-14.00

Hon är agronomen som under flera år varit forskningsansvarig på Wången. Hon har medverkat i ett flertal olika studier när det gäller travhästar och under en timme delar hon med sig av resultaten från bland annat en barfotastudie på travhäst och hur transport till tävling påverkar travhästen.

 • Marie Rhodin – 14.30-16.00

Hon är veterinären som specialiserat sig på hästens biomekanik, skador och smärta i hästens rörelseapparat och har under flera år forskat med objektiva mätmetoder för att se hur hästens rörelsemönster påverkas vid exempelvis en hälta. Att hältutreda en häst är svårt och kräver många gånger mycket mer än bara ett böjprov på en rak löpargång.

Fakta: www.travsport.se

Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Alltid vågat gå min egen väg”

Från restaurangansvarig på Rättviktravet till V75-kusk.
På lördag kör David Nylander egentränade Elsas Faks i finalen i Dubbelcupen i Gävle.
– Jag är skitnöjd om hästen går felfritt och gör ett bra lopp, men visst ger det lite pirr att jag har en häst som kan vinna om det stämmer, säger amatörkusken.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Elsas Faks på Rommetravet. ”Det blir svårt att bli bäst i byn med Ante och Tina Lisell som grannar. Jag och Ante pratar nästan dagligen och där har jag fått mycket hjälp”, säger David Nylander. Foto Thomas Gustafsson/ALN
Elsas Faks på Rommetravet. ”Det blir svårt att bli bäst i byn med Ante och Tina Lisell som grannar. Jag och Ante pratar nästan dagligen och där har jag fått mycket hjälp”, säger David Nylander. Foto Thomas Gustafsson/ALN

I drygt 20 år verkade David Nylander i restaurangbranschen. Han har drivit såväl golf- som travrestaurangen i Rättvik i Dalarna. För drygt tolv år sedan startade han Big Street BBQ & Bar som fortfarande finns kvar i orten.
– Det är ett kvitto på att mina idéer fungerar. Jag sålde restaurangen och tänkte ta det lite lugnt i ett-två år. Under den perioden började jag leta efter en gård och målet har varit att skaffa hästar. 2012 köpte jag en stuga i Gärdsjö, en dryg mil från Rättvik, som jag har byggt om till en stor gård.

Fakta

David Nylander – kuskstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)

 • 2017 – 1 st: 0-0-0 – 0
 • 2018 – 50 st: 0-1-2 – 82.800
 • 2019 – 58 st: 1-4-3 – 152.500
 • 2020 – 35 st: 3-2-0 – 161.900
Expandera

Nu driver Nylander en firma med flera strängar på sin lyra.
– Jag brukar säga att vi utför allt arbete innanför tomtgränsen. Det är mycket trädgårdsjobb, mindre entreprenad och en del städarbete. Vi har haft min gård i Gärdsjö som utgångspunkt, men det är 15 personer som är anställda och blir lätt rörigt. Den här veckan har vi faktiskt flyttat till en lokal i Rättvik.

Tränar efter eget huvud

David Nylander är uppvuxen på en gård och fick djur- och hästvana i tidig ålder. 2017 gick han licenskurser för både träna och köra travhäst.
– Jag är ambitiös och målinriktad och mina ambitioner är att satsningen ger resultat. Min far gick bort 2016 och tyvärr fick han inte vara med på den här satsningen, men från honom har jag lärt mig massor och sedan kör jag mycket efter eget huvud. Jag har en känsla för djur och är lyhörd. Sedan har jag alltid vågat gå min egen väg. Jag har själv tränat mycket och gör det fortfarande en hel del.

En styrka jag har är att vara kontinuerlig; nöta på och gör jobbet varje dag året om

Amatörtränaren har tävlat i bodybuilding och vet hur viktigt det är med rätt kost och rutiner.
– Jag tycker att det är intressant att höra hur andra tränar, men vill förstå varför de gör på ett visst sätt och kanske ta in delar i min egen verksamhet. En styrka jag har är att vara kontinuerlig; nöta på och gör jobbet varje dag året om.

David Nylanders egna bilder:

Hur har du tagits emot som ny aktiv i travsporten?
– Bra, tycker jag. De flesta tycker att det är roligt att det kommit en ny som satsar på hästar. På banorna kring Rättvik känner många till min farsa och det har bara varit positivt. Från början var det dock tufft att köra lopp, men redan nu har jag blivit mer accepterad.

För Nylander var det givet att han ska träna och köra hästarna själv i tävling.
– Absolut, jag har valt att köra själv och tar om resultaten blir sämre på grund av det. Nu har jag valt det här upplägget och vill ge det chansen. Sedan tror jag inte skillnaden är så stor på den nivån jag tävlar på. Det gäller att hålla hästarna pigg, glada och se till att de travar. Jag tror även att det är viktigt med kontakten mellan häst och kusk.

Har vunnit fyra lopp

Han gjorde kuskdebut strax innan nyår 2018 och har hunnit med att köra 145 lopp, vilket gett fyra vinster. Sex kallblod återfinns på träningslistan.
– Jag har skaffat bättre begagnade hästar som haft en del problem. Några har varit skadade som jag fått fräscha upp och samtliga hästar har blivit bättre och sprungit snabbare rekord hos mig. Med det materialet jag haft så tycker jag att det har gått bra och om jag i framtiden får bättre förutsättningar får jag höja ribban.

Stallets stjärna är Järvsöfaks-sonen Elsas Faks som på lördag startar i finalen i Dubbelcupen med 200.000 kronor till vinnaren. Rättviktränaren köpte hästen för drygt 14 månader sedan från Jan-Olov Perssons stall.
– Jan-Olov kände min far och jag brukar träffa honom på travbanorna. Jag sade till honom att jag sökte en starthäst och han hade lite olika alternativ, där jag föll för Elsas Faks. Han var talangfull och lite av en snackhäst som yngre, men hästen har svagt psyke och då blir det tufft i ett stall med många topphästar. Jag har jobbat mycket med hans självförtroende. Elsas Faks kan springa, men han är snurrig och det gäller att ha honom lugn och stabil. Vi fokuserar på att han ska må bra och känna sig trygg.

Det var fränt att vi fick en seger och att hästen fick visa andra också att han är bra

Elsas Faks skrällde till över 100 gånger pengarna i Bollnäs i mars och följde upp med en ny fullträff i Romme en vecka senare.
– Jag kände i vintras att han gick framåt mycket. Han var lugnare och jag hade förhoppningar när vi startade, men det stämde inte i loppen. Jag var inte chockad när han vann i Bollnäs, men det var fränt att vi fick en seger och att hästen fick visa andra också att han är bra.

Blev för uppskruvad med täta starter

David Nylander och Elsas Faks provade i V75 på Dannero på Påskaftonen, men där blev det galopp.
– Propositionen var passande och jag kunde inte hålla mig från att gå ut där, men det blev för täta starter ett tag och han kom upp i varv. Nu har Elsas Faks fått en vilsam period; han känns bra och är lugnare.

Fakta

David Nylander – tränarstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)

 • 2017 – 25 st: 1-0-2 – 80.900
 • 2018 – 53 st: 0-1-2 – 91.100
 • 2019 – 68 st: 1-5-4 – 190.200
 • 2020 – 38 st: 3-2-0 – 163.400
Expandera

Det var en extraomgång på Dannero och på lördag blir de premiär på ”riktigt” på V75. Sjuåringen startar på grunddistansen 2.140 meter och står ensam från springspår.
– Läget är bra, det bästa vi kunde få. Hästen tycker att det är jobbigt med många hästar runtomkring sig och nu kan vi vända upp själva från springspår. Jag hoppas att Elsas Faks ska trava iväg fint och hålla sig i skinnet. Vi möter jättebra hästar, men det är inte tuffare motstånd än vi mött på sistone.

Känner du någon press?
– Jag har själv inga krav på mig själv och tycker att bara att det ska bli roligt.

Fakta

Elsas Faks

Kön: brun valack
Född: 26 maj 2013
Härstamning: Järvsöfaks-Elsa S.A.
Intjänat: 373.800 kronor
Resultat: 64 st: 5-10-4
Rekord: 1.26,3m* – 1.26,5ak
Ägare: David Nylander AB, Rättvik
Uppfödare: Jan-Olov Persson, Hudiksvall
Tränare och körsven: David Nylander (a), Rättvik

Expandera

Startlistor till lördagens tävlingar.

***

Den här fredagsintervjun var för öppen för alla. För att bli prenumerant på Sulkysport och få tillgång till alla artiklar – klicka här.

För 799 kronor per år – eller 79 kronor per månad – ges tillgång till hela Sulkysports digitala plattform, samt tre tryckta, högkvalitativa specialutgåvor hem i brevlådan.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Stort att representera Danmark”

Skiveproffset Jeppe Rask och Apapmand ska försvara Danmarks färger i söndagens storlopp på Charlottenlund.
– Jag har varit egen tränare i drygt fyra år och det blir häftigt att vara med i Copenhagen Cup, säger Rask.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Apapmands största seger i karriären hittills kom i stora amatörloppet KG Bertmarks Minne 2017 med Steffen Christiansen. Nu är han och tränaren Jeppe Rask hemmahoppet i Copenhagen Cup. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Apapmands största seger i karriären hittills kom i stora amatörloppet KG Bertmarks Minne 2017 med Steffen Christiansen. Nu är han och tränaren Jeppe Rask hemmahoppet i Copenhagen Cup. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Åttaårige Apapmand (e. Ens Snapshot) har vunnit 24 av karriärens 61 starter och tjänat strax över 900.000 danska kronor. Hans främsta meriter är från svensk mark. Förra sommaren vann Jeppe Rask silverförsök på Årjäng med åttaåringen och sedan slutade hästen fyra i finalen. 2017 vann Apapmand KG Bertmarks Minneslopp på Jägersro. Då tränades hästen av Anders F. Jensen och kördes av amatören Steffen Christiansen.

Fakta

Tränarstatistik Jeppe Rask

År – Resultat – Inkört (danska kronor)

 • 2016 – 46 st: 1-6-6 – 44.450
 • 2017 – 51 st: 7-2-8 – 83.028
 • 2018 – 71 st: 15-10-6 – 457.572
 • 2019 – 108 st: 24-14-14 – 1.022.906
 • 2020 – 26 st: 4-5-5 – 106.350
Expandera

Att Apapmand (V75-6) skulle gå ut i söndagens Copenhagen Cup var inget Jeppe Rask hade i tankarna från början.
– Det här blir det tuffaste loppet Apapmand start i, men när vi fick möjligheten vill jag ta chansen och det blir stort att representera Danmark. Egentligen var planen att starta i silverdivisionen, säger Rask.

Hästen har gjort en start i år och då vann han på 1.15,8/3.200 meter i ett lopp i Odense.

Han var fin i årsdebuten och hästen har tränat starkt både innan och efteråt

– Allt känns perfekt. Han var fin i årsdebuten och hästen har tränat starkt både innan och efteråt. Eftersom Apapmand inte är så snabb ut är läget helt okej även om spår nio vore det bästa, fortsätter Skivetränaren.

Bäst prispengar i unghästloppen

Han har för dagen 27 hästar på träningslistan och det är tydligt att han satsar på yngre förmågor. Blott sex av travarna är äldre än fyra år. Jeppe Rask blev egen tränare 2016 efter att ha arbetat fyra år hos Bo Westergård och tre år hos Flemming Jensen. Förra året passerade stallet för första gången en miljon danska kronor.
– I Danmark är det bäst prispengar i unghästloppen och därför satsar jag på yngre hästar, berättar 28-åringen.

Femåriga Danielle D D (e. From Above US) är uppanmäld i söndagens stoelit där hon möter betydligt mer rutinerade konkurrenter. Förra året vann hästen Grand Circle 4-års Hoppechampionat i Odense – en triumf som var värd 205.000 danska kronor.
– Det var stort när Apapmand vann silverdivisionen i Sverige, men det penningmässigt största hittills är Danielles vinst i Grand Circle. Hon har fått mycket pengar på sig och är uppe i en tuff klass.

Danielle D D har bara ett 1.13-rekord och det behöver vi förbättra

Danielle D D startar i V75-2.
– Jag hoppas att hästen blir tuffare och utvecklas av att tävla i hårda omgivningar. Eventuellt får hon gå till avel nästa år, men det beror på hur hästen tävlar den här säsongen. Danielle D D har bara ett 1.13-rekord och det behöver vi förbättra.

I V75-7 sitter Rask upp bakom Torben Hovgaard-tränade Wham Bam Boo.
– Spåret är ingen fördel och han kan vara lite besvärlig i volten, men det är en ganska bra häst. Däremot är nog konkurrenterna som står längst bak för tuffa. Jag har inga heta chanser i omgången, men Wham Bam Boo är troligen den bästa, avslutar Jeppe Rask.

Fakta

Copenhagen Cup 2020

2.011 meter autostart
Förstapris: 250.000 danska kronor
Häst – Körsven

 1. Makethemark – Ulf Ohlsson
 2. Chianti – Björn Goop
 3. Arazi Boko – Jos Verbeeck
 4. Milligan’s School – Ulf Eriksson
 5. Zacon Gio – Roberto Vecchione
 6. Heart of Steel – Peter Untersteiner
 7. Mister F Daag – Robin Bakker
 8. Vitruvio – Alessandro Gocciadoro
 9. Generaal Bianco – Johan Untersteiner
 10. Apapmand – Jeppe Rask
Expandera
Fokustema
Fokus: Avelshingsten Hard Livin
Läs senare

Värd en bättre bokstav än ”B”?

Avelsvärderingsnämnden satte i höstas värdeomdömet B för avelshingsten Hard Livin. Det är näst lägsta betyget, innebärande ”godtagbar förärvning”. Igår gav Hard Livin ordentligt svar på tal om att han tycker att han är mer värd än så: Dottern Diana Zet vann Drottning Silvias Pokal och sonen Don Fanucci Zet var knappt slagen tvåa i Konung Gustaf V:s Pokal.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Hard Livin med Daniel Redén. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Hard Livin med Daniel Redén. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Ända sedan Bellatrix Zet (e. Hard Livin – Kentucky Kemp e. Diesel Don) började springa bra på sommaren som treåring hade Daniel Redén förstått att Hard Livin är en avelshingst som duger.

– Ja, jag trodde att han var det innan det också, utifrån blodslinjerna och hur han är själv som individ och var på banan när han tävlade både i USA och hos mig. Men nu VET vi att han är bra, eller hur?, säger Daniel Redén.

Fakta

Hard Livin

USA-född hingst 13 år e. S.J.Photo – Affinity e. Victory Dream
76 st: 11–17–6
Rekord: 1.13,1m – 1.10,0ak
Insprunget: 5.468.170 kr
Uppfödare: Brittany Farms, Kentucky, USA
Ägare: Stall Zet
Tränare: I USA: Jimmy Takter. I Sverige: Daniel Redén
Kommentar om stammen: mamman Affinity har även lämnat danske Derbyvinnaren och Criterium Continental-vinnaren Tumble Dust (e. Crazed) 1.10,5ak*/4,8 mkr, Stosprinternvinnaren Spirit Of The Day (e. Amigo Hall) 1.11,7ak/1,5 mkr och USA-födde Photo Maxx (e. S.J.’s Photo) 1.10,8ak/$644.000.
Främsta meriter:
USA: andraplatser i Matron Stakes (3 år) och Pennsylvania Sire Stakes final (2 år)
Sverige: andraplats i KymI GP (Finland), seger i Guldbjörken (Umåker)
Avelsvärderad: 2012 med högt förväntat avelsvärde, 77 poäng
Debutår i aveln: 2013
Antal svenskregistrerade avkommor hittills: 159
Dessas starter: 459 st, 57 segrar, 9.007.794 kr insprunget
Avkommebedömd hösten 2019: värdeomdöme ”B”, godtagbar förärvning
Hard Livin är i år uppstallad på Björkhaga Stuteri, Löberöd, Skåne

Expandera

När Diana Zet i månadsskiftet september-oktober i höstas vunnit Oaks stod Daniel lutad mot en boxvägg i hans stall på Solvalla när vi pratade om Hard Livin som avelshingst. Han konstaterade: ”pass upp för Don Fanucci som börjat med fyra segrar på fem starter”.

Så rätt han hade. Ett drygt halvår sedan gjorde Domn Fanucci Zet ett superlopp som tvåa bakom Aetos Kronos (e. Bold Eagle – Will Of A Woman) i Kungapokalen och fullbordade en tävlingsdag som för Redén och Hard Livin betydde seger i de fyraåriga stonas största årgångslopp över medeldistans och andraplats i hingstarnas motsvarighet.

– Det är ju ett kanonresultat och vilka kanonprestationer hästarna gjorde. Jag är så stolt och glad över vad både hästarna och alla som jobbar i stallet åstadkommer, säger Daniel Redén.

Hard Livin har på sitt sätt varit med ända sedan Redan började sin karriärresa som privattränare för Stall Zet. 2009 köptes första hästen i USA, Russell Hill (e. Conway Hall – Southwind Maywood). Året efter gjordes två nya köp: Shaq Is Back (e. Credit Winner – Viveca Hall) och – just det – Hard Livin (e. S.J.s Caviar – Affinity). Den sistnämnde kostade 35.000 dollar och hade varit i Jimmy Takters vård som unghäst. Det får man säga var ett juste pris för en hingst vilken som två- och treåring hängt med så hyfsat i kulleliten att han gått till final i Hambletonian och varit tvåa i Pennsylvania Sire Stakes final som tvååring. Hard Livin avsluatde hos Takter med att vara tvåa i Matron Stakes och det ligger nära till hands att tro att priset på Hard Livin bestämts före den starten.

Fakta

Affinitys avkommor

2002 Graceful Image (sto e. Balanced Image) ostartad
2003 Peaceful Image (sto e. Balanced Image) ostartad
2004 Photo Maxx (valack e. S.J.’s Photo) 1.10,8ak/$644.000
2006 Spirit Of The Day (sto e. Amigo Hall) 1.11,7ak/1.470.929 kr
2007 Hard Livin (hingst e. S.J.’s Caviar) 1.10,0ak/5.468.170 kr
2008 Pilgrims Snapshot (valack e. Classic Photo) 1.17,7/DKK 9.150
2010 Tumble Dust (hingst e. Crazed) 1.10,5ak*/4.788.456 kr
2011 Anna Greta (sto e. Chocolatier) 1.12,4ak/322.750 kr
2012 Atomic Rain (valack e. Muscle Hill) 1.13,7am/322.750 kr
2013 Bourbon Rain (valack e. Conway Hall) 1.13,0ak/216.597 kr
2014 Casual Rain (sto e. Muscle Hill) 1.14,4am*/145.176 kr
2015 Dollar Rain (sto e. Muscle Hill) 1.13,4ak/75.830 kr
2016 Explosive Rain (sto e. Conway Hall) 1.14,9am/151.900 kr

Affinity (född 1998 med tävlingsmeriterna 4 st: 0–0–1, 1.15,5ak/15.878 kr) köptes från USA 2010 av danske uppfödaren Thomas Lind-Holm som från 2011 haft henne placerad i den svenska stamboken.

Expandera

Russell Hill och Shaq Is Back blev ”hyggliga snabbloppare” i Sverige som äldre, Hard Livin var lite vassare: tvåa i Kymi GP och gulddivisionsseger (Guldbjörken). Men sedan dess har ju Stall Zet snäppat upp kraftfullt, och en sån som Hard Livin har haft svårt att göra sig utrymme där.

– Det är väl tyvärr så det blivit. Vi har om jag minns rätt endast haft fem Hard Livin-avkommor. De här tre som tävlat, en som är tre år nu och en som är två. Men de har verkligen stuckit ut, och just nu önskar jag verkligen att vi hade fler såna, säger Daniel.

Men du säger ju att du förstått i flera år nu att det är kanonhingst?! Och hyllar mamman Affiinity som ett superfölsto, kommande från en fantastisk blodslinje, Exciting Speeds genom Panty Raid. Och så ”supermorfadern” Victory Dream på det? Och S.J.’s Caviar/S.J.’s Photo som en hingstlinje som ”alltid är att lita på”?

– Ja, jag vet. Det låter ju helt punschigt och ologiskt att vi har så få Hard Livin-avkommor när jag har de här åsikterna om blodet och känslorna för hingsten. Men vi kan inte ha hur många fölston som helst…och det är många fina andra hingstar vi fått fram som också är värda chansen. Men jag kan ju önska att det finns andra som inser att Hard Livin är värd att satsa på i aveln…dessutom till priset 19.000 kronor vid levande föl. Tänk att kunna få en Diana Zet eller Don Fanucci Zet för det priset!

Just Diana Zet ser Daniel som en kopia av Hard Livin.

Slutstriden i Drottning Silvias Pokal där Diana Zet avvisade Grande Diva Sisu (utvändigt) och Tonique (invändigt). Foto: Adam Ström/StallTZ.se

– Hon är sin pappa upp i dagen. Hennes vilja och inställning är också fantastisk. I vintras hade Diana det kämpigt, problem med en tand som ledde till infektion så att hon inte kunde tränas en period. Men hon har kommit ifatt väldigt fort. Jag begrep att hon var tillbaka då hon började vara oberörd av intervallerna i djupsanden och sprang omkring och gnäggade och ”pratade” mellan intervallerna och efter jobben. Jag sa till Örjan Kihlström det, att bli inte överraskad om hon börjar gnägga och prata när ni är i mål, säger Daniel Redén.

Så blev det också. Efter att Diana Zet svarat de vasst spurtande Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) och Tonique (e. Love You) sista 100 meterna på 1.12,6a/2.140 började hon i kurvan efter mål gnägga.

Skötaren Jenny Sundin, Diana Zet och Örjan Kihlström. Foto Adam Ström/StallTZ.se

– Örjan hade ju förstås hunnit glömma att jag sagt det där och blev livrädd! Det kan nämligen vara ett tecken på att hästen håller på att kollapsa och kanske dö när de börjar gnägga i ett sånt läge, i samband med eller anslutning till en hård prestation. Men den här gången var ju bara Diana som ville prata lite efter att ha vunnit ett stort lopp, skrattar Daniel Redén.

 

Diana Zet är efter italienska stoet Marsia L.B. (e. Windsong’s Legacy – Zenia L.B,), som kommer från ett verkligt toppmöderne – Delicious och Delmonica Hanovers. Marsia L.B. blev Elitstoutnämnd efter Diana Zets Oaks-seger, hon har nämligen också lämnat toppstoet In Toto Sund (e. Ken Warkentin) 1.10,0ak*/5,0 mkr.

Fakta

Marsia L.B:s avkommor

2012 In Toto Sund (sto e. Ken Warkentin) 54 st: 17–11–10, 1.10,0ak*/5.003.716 kr
2013 Reverend Dred (valack e. Pastor Stephen) 67 st: 19–11–10, 1.12,7ak/631.550 kr
2016 Diana Zet (sto e. Hard Livin) 13 st: 6–2–1, 1.12,6am*/4.553.000 kr
2018 Faeza Zet (sto e. Ken Warkentin)
2019 Groucho Zet (hingst e. Ken Warkentin)

Expandera

– Marsia L.B. är väl det mest högklassiga sto Hard Livin betäckt. Då blev det en kulletta! Den första jag hade efter Hard Livin var Bellatrix Zet. Hon var undan det sämsta sto jag någonsin tränat. Bellatrix mamma var helt omöjlig! Jag trodde knappt mina ögon när Bellatrix hängde med i kulleliten. Och mamman till Don Fanucci…det är en amerikansk märr med passgångarstam (Kissed By The West e. Western Terror – Kissed By A Fool e. Jenna’s Beach Boy) som jag försökte få att trava och det var ett hopplöst projekt. Gick inte på nåt vis att få ner henne till 1.30. Vi tog två föl. Hennes första avkomma är Kiss Of Judas (e. Pastor Stephen) som vann på 1.14,1 förra året och som vi nyligen sålde till Finland. Den andra är Don Fanucci Zet. När han skiljts från mamman slumpade vi bort Kissed By The West på en internetauktion, dräktig med Hard Livin igen. Vilket ohyggligt misstag det var så här i efterhand…nu är märren i Danmark, säger Daniel Redén.

I Lisa och Victor AB, Nacka Strand, ägo, närmare bestämt – som drivs av Global Farms Hans Nelén.

Första åren i aveln stod Hard Livin till tjänst för levande föl-avgiften 10.000 kronor. Efter Diana Zets Oaks-triumf höjde Stall Zet i år till 19.000.

Hard Livin som treåring. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

– Men det är nog fortfarande för billigt, om man ser till vad han är kapabel att lämna, skrattar Daniel Redén.

Även om Stall Zet inte skaffat speciellt många Hard Livin-ättlingar har hingsten ändå fått chansen hyfsat med kullar i storleksordningen 17-37 hästar. De två största årgångarna har ännu inte nått banan: 2017-kullen består av 35 svenskfödda och 2018-pållarna är 37 till antalet.

Fakta

Hard Livin kull för kull

2014

Antal svenskfödda i kullen: 17
Startande: 14
Segrande: 7
Snabbaste: Bellatrix Zet (u. Kentucky Kemp e. Diesel Don) 1.11,6ak
Antal över 100.000 kr inspunget: 6
Antal över 500.000 kr insprunget: 1
Tre vinstrikaste:
Bellatrix Zet (sto u. Kentucky Kemp e. Diesel Don) 27 st: 4–4–4, 1.11,6ak/878.400 kr
Let’s Go Ernie (valack u. Lada Graff e. Jag de Bellouet) 30 st: 5–2–3, 1.14,1m*/395.600 kr
Broximus Zet (valack u. M.T.Halleluja e. Kadabra) 31 st: 6–3–5, 1.13,8ak/317.390.
Kommentar: Bellatrix Zet var trea i korta E3 och sexa i långa E3 2017, sexa i Drottning Silvias Pokal 2018. Tränades av Daniel Redén. Nu i avel. Let’s Go Ernie (hos Nicklas Westerholm) har vunnit två lopp i år.

2015

Antal svenskfödda i kullen: 19
Startande: 9
Segrande: 6
Snabbaste: Fiddlesticks (u. World Wide Wings e. Conway Hall) 1.14,5ak
Antal över 100.000 kr inspunget: 5
Antal över 500.000 kr insprunget: 0
Tre vinstrikaste:
Fiddlesticks (valack u. World Wide Wings e. Conway Hall) 9 st: 1–1–1, 1.14,5ak/154.960 kr
M.G.Livin Miracle (sto u. Friendly e. Rite On Line) 15 st: 3–3–1, 1.15,4m/134.000 kr
Jussi Bryne (valack u. Bonnie Kemp e. Barbeque) 29 st: 1–0–2, 1.14,9am/130.400 kr
Kommentar: Fiddlesticks tjänade alla sina pengar som treåring. Har nu exporterats till Schweiz.

2016

Antal svenskfödda i kullen: 29
Startande: 11
Segrande: 7
Snabbaste: Don Fanucci Zet (hingst u. Kissed By The West e. Western Terror) 1.11,5am
Antal över 100.000 kr: 4
Antal över 500.000 kr: 2
Antal över 1.000.000 kr: 1
Tre vinstrikaste:
Diana Zet (sto u. Marsia L.B. u. Windsong’s Legacy) 13 st: 6–2–1, 1.12,6am*/4.553.000 kr
Don Fanucci Zet (hingst u. Kissed By The West e. Western Terror) 10: 6–1–2, 1.11,5am/843.000 kr
Bon Bini (sto u. Mellby Butterfly e. Going Kronos) 9 st: 3–1–2, 1.14,5al/197.000 kr
Kommentar: Diana Zet vann Oaks som treåring och nu Drottning Silvias Pokal. Tränas av Daniel Redén. Hos denne finns också Dan Fanucci Zet, tvåa i Konung Gustaf V:s Pokal. Bon Bini, tränad av Håkan B Svensson, vann på Solvalla i fredags.

2017

Antal svenskfödda i kullen: 35
Startande: 3
Segrande: 0
Snabbaste: Silpinge Prince (u. Silpinge Surprise e. Super Arnie) 1.18,1m
Tre vinstrikaste:
Redfield (valack u. Sanda Surprice e. Defi d’Aunou) 4 st: 0–0–0, 1.18,5m/24.000 kr
Silpinge Prince (valack u Silpinge Surprise e. Super Arnie) 2 st: 0–0–0, 1.18,1m/5.000 kr
Ann’s Bip Noa Bell (sto u. Bips Ann Noa Bell) 1 st: 0–0–0, 500 kr

2018

Antal svenskfödda i kullen: 37

2019

Antal svenskfödda i kullen: 24

Expandera

Diana Zet vägrade släppa någon förbi sig

Aetos Kronos fjärde grupp I-seger