Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Alltid haft en dröm att ha egna hästar”

Johnny Forslind har travsporten som stort intresse.
Nu vill han ta chansen som ägare och uppfödare och 53-åringen har en spännande häst i fyraårige Mr Clayton J.F.
– Jag vet att det är otroligt små marginaler i den här sporten och man måste ha fötterna på jorden, säger hästägaren och uppfödaren.
Av
Pär Gustafsson
Mr Clayton J.F. med tränaren Stefan Arvidsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Mr Clayton J.F. med tränaren Stefan Arvidsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Johnny Forslind är i sammanhanget färsk som uppfödare och hästägare.
– Tidigare var jag runt väldigt mycket på banorna kring Bollnäs som spelare och publik, men jag har inte mycket hästbakgrund. Min far körde visserligen ett par lopp på 1960-talet och hade en nordsvensk. Och min faster köpte Noble Action (e. Noble Victory-Lou Sidney), 1.15,3ak, 318.505 kr, från USA. Däremot har jag alltid haft en dröm att ha egna hästar, säger han.

Öppningen kom för drygt åtta år sedan när Forslind köpte en gård.
– Jag byggde om ladugården till boxar och skaffade ett par hästar för att prova. Skulle det inte fungera fick de bli avelston. Jag tränade och höll på…och det blev avelston.

Det är lugnt och harmoniskt i stallet och både hästar och personer trivs

Johnny driver två företag, timmerbilar och skogsmaskiner, och även tiden är en bristvara. Där kommer Bollnäsproffset Stefan Arvidsson in i bilden.
– Stefan och jag hade haft sporadisk kontakt. Jag kände inte att jag hann med, men jag ville prova och ge travsporten chansen. Jag frågade om han kunde träna mina hästar och det var inga hinder.

Skyndar långsamt

För dagen har Forslind sex hästar i träning hos Bollnästränaren.
– Jag uppskattar både Stefan och hans personal. Det är lugnt och harmoniskt i stallet och både hästar och personer trivs. Arvidsson är en grym tränare som får resultat när han får chansen och sedan är vi på samma våglängd. Vi bygger långsamt och jag har inga problem om hästarna blir utan pengar om de är fräscha och fina över mål.

Är du delaktig i träningen?
– Jag är välkommen att komma och köra, men jag har inte hunnit. Det är roligt att sitta bakom hästar och jag ska vara med och köra när jag får tid.

Fakta

Mr Clayton J.F.

Kön: brun valack
Född: 19 maj 2015
Härstamning: Uptown Yankee-Wishing Well
Intjänat: 397.600 kronor
Resultat: 20 st: 2-2-6
Rekord: 1.13,6ak–1.14,2m
Ägare: HJF Entreprenad AB, Alfta
Uppfödare: HJF Entreprenad AB, Alfta
Tränare: Stefan Arvidsson, Bollnäs

Expandera

Hur många hästar har du hemma på gården?
– Jag har tre fölston och ett föl (e. Uptown Yankee–B.B.S.Lucky). Sedan väntar Wishing Will ett föl efter Executive Caviar nu i maj. Wishing Will är otroligt förståndig och klok. Hon är som en hund och kan gå lös på gården. Huvudanledningen till att jag föder upp hästar är för att behålla dem. Jag kan en del om stammar och försöker klura ut vilka hingstar jag ska välja till mina ston, men jag är en amatör och går mycket på magkänsla.

När Wishing Well fått sitt föl har har ägaren och uppfödaren totalt fött upp sex hästar. Två av dessa har startat och hittills värst är V75-aktuella Mr Clayton J.F. (e. Uptown Yankee).
– Han har varit hela tiden hos Stefan och han har fått gott om tid på sig att forma hästen. Det är en riktig Arvidsson-produkt. I början var Mr Clayton J.F. lite nervös och opålitlig. Vi har byggt långsiktigt, hästen har mognat och utvecklats och vill tävla. Han är omtyckt i stallet och och jag gläds med Stefans framgångar.

Klar för klass I-finalen under Elitloppshelgen

I april har han slutat tvåa och trea i klass I-försök. På Åby förra helgen avslutade han strålande till tredjepriset från ”omöjligt” läge. Fyraåringen sprang 1.07,5 sista 200 meterna, vilket var det tredje snabbaste upploppet på hela tävlingsdagen.
– Det var ett otroligt tufft försök och jag hade på förhand varit nöjd med en slant. Det såg svårt när han låg sist och över upploppet tänkte jag. Är det där min häst… Jag blev imponerad av avslutningen. Jag försöker alltid ordna med jobbet så att jag kan följa på tävlingar och hittills har jag inte bommat någon start för mina hästar.

trav, travsport, sulkysport, örebro, v75, jackpot
B.B.S.Jhonny. Foto Christer Norin/ALN

I Örebro på lördag är det dags för nytt försök i klass I och då får Mr Clayton J.F. (V75-1) inte slå ur underläge.
– Han är klar för finalen och då valde vi att starta på lördag igen. Då är det tre veckor till finalerna. Nu gäller det att han kliver iväg och får bra position. För springa det kan hästen och normalt slutar han långt framme. Jag är nöjd om Mr Clayton J.F. slutar bland de fyra främsta.

Har du haft starthäst under Elitloppshelgen tidigare?
– Jag har både varit på plats många gånger och sett på tv och tänkt tanken. Att det skulle vara häftigt att ha starthäst under den helgen och nu ser det lovande ut.

Åttaårige B.B.S.Jhonny (e. Campbell Hall), 1.13,0am, 497.250 kr, är den vinstrikaste hästen Forslind har i träning.
– Jag köpte honom som ettåring och det har varit ett bra köp, men hästen har haft otur. Han fick en sparkskada av en hagkamrat som inte upptäcktes av veterinär. Stefan kunde inte ta i hästen och han sade att något måste vara fel. Det efter att Jhonny gjort tre starter.

trav, travsport, sulkysport, örebro, v75, jackpot
Johnny Forslinds hittills största seger kom hemma i Bollnäs förra sommaren när B.B.S.Jhonny vann V75-lopp i händerna på Örjan Kihlström. Foto Hanold/ALN

När man kollade upp B.B.S.Jhonny en andra gång upptäcktes en sprucken kindtand som togs bort.
– Skötaren tog hem hästen efter ingreppet, men det läkte inte som det skulle. Vi kollade upp honom igen och hittade en bit till. Hästen var inflammerad och det krävdes ytterligare två operationer och Johnny var borta i nästan två år.

Som sexåring gjorde hästen efterlängtad comeback och den säsongen vann han fyra av tio starter och förra året blev ännu bättre. Fuxen vann ett klass II-försök hemma i Bollnäs i slutet av juli och slutade sedan tvåa i finalen.
– V75-segern på hemmaplan är en av de största upplevelserna i mitt liv. Det var otroligt glädje och jag blir nästan tårögd när jag tänker tillbaka. Jag får nypa mig i armen, otroligt häftigt. Dessutom var min snart 90-åriga mor, som också är lite travintresserad, på plats. Tyvärr fick B.B.S.Jhonny en gaffelbandsskada i samband med finalen på Åby, men han är fit for fight igen och tanken är att börja starta i juni igen.

4–8 maj: Hitta vinnarna på 15 banor

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Travintresset är på topp”

Thomas Linder har hittat tillbaka till travsporten.
På söndag sitter Jägersroamatören bakom Infinitus i K.G. Bertmarks Minne 2019.
– Jag har kört Bertmarks en gång innan, men det var med en chanslös häst på 90-talet. Det här är det största loppet jag ska köra, säger 54-åringen.
Av
Pär Gustafsson
Infinitus och Thomas Linder. Amatören har vunnit två av 36 styrningar 2019. Förra säsongen blev det tre segrar på 32 lopp. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Infinitus och Thomas Linder. Amatören har vunnit två av 36 styrningar 2019. Förra säsongen blev det tre segrar på 32 lopp. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Thomas Linder körde ett lopp 2005 och hade sedan uppehåll fram till 2017 där han hade åtta styrningar med tredjepriser som främsta merit.
– Jag hade en dålig period i livet med separation, sämre ekonomi och jag kände ingen glädje med hästarna. Under tio år, om ens det räcker, körde jag inte häst över huvud taget, berättar Linder.

Vändningen kom när Thomas och hans sambo köpte hans föräldrahem.
– En gård med renoveringsbehov. Det växte fram att travet var roligt och vi ställde iordning en box och köpte en häst. Sakta började travintresse komma tillbaka och sedan har det rullat på.

Tanken att vi ska ha fem-sex hästar när vi renoverat klart

Thomas Linder och Cecilia Rosenberg har idag fölstoet O’Lloyd (e. Revenue), 1.14,9ak/97.054 kr, ett hingstföl efter Maharajah och starthästen Andover Cup (e. Andover Andover) 1.14,4ak/112.068 kr.
– Nu är travintresset på topp igen och tanken att vi ska ha fem-sex hästar när vi renoverat klart. Andover Cup har varit skadad.

Infinitus och Thonas Linder slog av Man of Steel och Håkan B Johansson. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

K.G. Bertmarks Minne är ett av de största loppen för Nordens amatörer och speciellt för Jägersrokuskar. Linder fick chansen bakom Joakim Lövgren-tränade Infinitus i försöket i mitten av augusti och duon vann på 1.13,5a/2.140 meter.
– Infinitus är inte snabb ut, men vi hade tur som hittade ner i andra ytter och jag kunde sitta kvar till 600 meter återstod. In på upploppet förstod jag att vi skulle sluta sämst tvåa. Man of Steel slår vi normalt inte, men han slog av på takten och min häst avslutade 1.10 sista 500.

Linder berömmer Lövgren för att ha lättkörda och vältränade hästar och att han fick chansen bakom Infinitus var en slump – även om han körde en del åt Jägersroproffset på 1990-talet.
– Vi har alltid pratat är vi träffats, men nu hade jag varit borta länge från travet. Det är en tillfällighet att jag kör åt honom igen.

Nyckeln till styrningen kommer från februari i år. Thomas skulle köra Brizys Amatörmästare på Jägersro och lottades på Dream of Nature – vilken tränas av Lövgren. Hästen vann från spets och tjänade 50.000 kronor.
– Framgång föder framgång, konstaterar amatörkusken.

Fakta

K.G. Bertmarks Minne

År – Häst – Amatör
2009 – Prick du Ling – Marko Hakkarainen
2010 – Redingman – Tapani Jauhola
2011 – Elstar Pride – Bjarne Albinsson
2012 – Obi-Wan – Håkan B Johansson
2013 – Namale Kronos – Håkan B Johansson
2014 – Västerbo Mission – Hannu Korpi
2015 – Chatain – Erlend Rennesvik
2016 – Sylvester – Hanna Lähdekorpi
2017 – Apapmand – Steffen Christiansen
2018 – La Diva Rossi – Linda Pulkkinen

Expandera

Söndagens final i K.G. Bertmarks Minne körs som V75-5 och förstapriset uppgår till 150.000 kronor.
– Jag brukar gå igenom loppen jag ska köra och söndagens start har jag läst på ordentligt. Loppet är öppet, det känns som att minst fem-sex hästar kan vinna. Infinitus är en av de och positionerna kommer att bli avgörande. Min häst är inte så snabb ut, men vi har bättre spår än i försöket och jag siktar på att hitta vettigt slagläge.

La Diva Rossi och Linda Pulkkinen vann K.G. Bertmarks Minne förra året. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Thomas Linders hittills största seger i sulkyn var försöket till K.G. Bertmarks Minne i år.
– Jag körde två V75-lopp på 1990-talet, men med chanslösa hästar. Det här är något annat. Jag har inte direkt haft K.G. Bertmarks Minne som något mål utan tar loppen som de kommer. Det är inte lönt att stressa upp sig. Sedan gäller det att ha en A-, B- och C-plan. Det fungerar inte att bara ha en idé hur loppets ska köras, avslutar Linder.

Fakta

K.G. Bertmarks Minne 2019

2.140 meter autostart
Förstapris: 150.000 kronor
Häst – Amatörkusk

 1. L’Amour Bonanza – Julie-Ann Gjerstad
 2. Panther Face – Johan A Nilsson
 3. Ambrogio – Janne Lukkari
 4. Infinitus – Thomas Linder
 5. Minnestads Ecuador – Henrik Johansson
 6. Seven Cru – Per Anders Thuresson
 7. Ulk Delle Selve – Hannu Korpi
 8. Porthos Race – Mats Holmstedt
 9. Wham Bam Boo – Mads Petersen
 10. Bastian T. – Steffen Christiansen
 11. Pelle Barosso – Oscar Ginman
 12. Alegra B. – Hanna Lähdekorpi
Expandera

Här finner ni startlistor till Jägersros dubbla V75-omgångar.

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Ska bli riktigt roligt”

2018 vann Peter H Sjöberg lärlingsloppet Lars Lindbergs Minne.
I år sitter Halmstadkusken bakom toppstoet Shadow Gar och på måndag plockar han ut proffslicens på hemmaplan.
Av
Pär Gustafsson
Peter H Sjöberg satte dit Eppur Si Mouve i V75 hemma i Halmstad i somras. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Peter H Sjöberg satte dit Eppur Si Mouve i V75 hemma i Halmstad i somras. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

För ett år sedan jobbade Peter H Sjöberg hos Johan Untersteiner och lärlingen gjorde resan till Sundsvall med två hästar. Han körde själv Dear Friend i Lars Lindbergs Minne och Pastore Bob slutade trea i Sundsvall Open Trot i händerna på Peter Ingves.

Fakta

Peter H Sjöberg

År – Resultat – Inkört (kr)

2015 – 23 st: 4-1-2 – 117.494
2016 – 30 st: 4-4-5 – 248.847
2017 – 11 st: 4-1-2 – 56.500
2018 – 55 st: 7-4-5 – 696.353
2019 – 31 st: 4-3-1 – 347.400

Expandera
– Jag visste att Dear Friend var bra i ordning, men voltstart var ett frågetecken och det blev flera omstarter. Hästen galopperade två gånger, bland annat vid det första försöket. Efter den fadäsen gjorde jag lite småändringar och lät henne sköta sig själv lite mer, minns Sjöberg.

I den giltiga starten hittade Dear Friend till ledningen och drog i 1.14-tempo.
– Hon kändes fin hela vägen och så bra känsla jag hade 400 kvar har jag aldrig haft i ett travlopp tidigare. Jag bara åkte undan och Dear Friend har fortsatt att tjäna mycket pengar efter segern på Bergsåker förra året.

Känslomässigt går det inte att slå V75-segern med Eppur Si Muove hemma i Halmstad i somras

Stoet landade på 1.13,1/2.140 meter och tjänade 250.000 kronor.
– Penningmässigt är det min största seger, men känslomässigt går det inte att slå V75-segern med Eppur Si Muove hemma i Halmstad i somras.

43-åringen har de senaste åren jobbat hos Thomas Uhrberg, Marcus Lindgren, Johan Untersteiner och nu senast Stefan Persson.
– Jag hade proffslicens kvar när jag jobbade hos Uhrberg och i december är det tio år sedan jag pausade den. När jag senast hade egna hästar är 12-13 år sedan.

Proffstränare på måndag

Men nu är det dags igen – på måndag plockar han ut proffslicensen i Halmstad.
– En orsak är att Stefan Persson ska bli privattränare hos Lähdekorpi. En annan anledning är att vi köpte en gård för drygt två år sedan. Min tanke är att han en liten verksamhet, fem till sju hästar, och sedan ska jag kört fort och sko en del hos Jerry Riordan, berättar Sjöberg och fortsätter:

– Jag kommer att börja med tvååringar, Hip Hurray Boko, Cosmorita och två ”projekt” som haft bekymmer med skador. Jag har samarbete med Håkan Gysenius, vi har hästar ihop och han har en komplett konvalescent-anläggning. Projekten är Kanada-födde Follett (e. Muscle Hill), som ägs av Stall Courant och Vexil Kronos (e. Muscle Hil). Han kommer från Riordans stall.

Peter H Sjöberg med Dear Friend och skötaren Amanda Höynä efter segern i Lars Lindbergs Minne 2018. Foto Christer Norin/ALN

Peter H Sjöberg berättar att han har plats för sju hästar.
– Just nu är det sju platser och hur det blir det framöver får framtiden utvisa. Jag har en slinga på 1,2 kilometer på gården och gott om skogsvägar. Sedan är det mindre än 20 minuter till travbanan och träningsmöjligheterna går inte att klaga på.

Vi åkte upp till Sundsvall i onsdags och resan har gått bra med Riordans hästar

Fast innan har åter börjar som proffs ska han göra en sista insats som lärling. Sjöberg hade inga tankar på att delta i Lars Lindbergs Minne i år igen, men när han fick frågan för en vecka sedan att köra toppstoet Shadow Gar var svaret givet.
– Det är en snygg häst som sprungit in över en miljon kronor de tre senaste åren och det ska bli riktigt roligt att köra henne. Vi åkte upp till Sundsvall i onsdags och resan har gått bra med Riordans hästar.

trav, travsport, sulkysport, v75, solvalla, elitloppet
Shadow Gar. Foto Jeannie Karlsson

 

Pine Chip-dottern har tjänat över 5,4 miljoner kronor efter 25 vinster på 93 försök. I den senaste starten satt hon fast på 1.10,9a/2.140 i EM för ston.
– Jag har inte pratat något taktiskt med Jerry, men spontant känns det som att jag ska försöka hitta en bra rygg och vi gynnas om det blir rejäl körning mellan hästarna på startvolten. Med bra ryggar kommer Shadow Gar att spurta ner många.

Bergsåker kör dubbla V75-omgångar i helgen och här finns startlistor.

Fakta

Lars Lindbergs Minne

2.140 meter voltstart
Förstapris: 250.000 kronor
Häst – Lärling

 1. Chapter N.Deo – Anders Eriksson
 2. Queen Of Sand – Clara Jonasson
 3. Jazza Håleryd – Samu Sundqvist
 4. Dallas As – Oskar Florhed
 5. Emmylou – Kajsa Ljunghager
 6. Hunkydory Degato – Niclas Hammarström
 7. Hossiana Boko – Marcus Lilius
 8. Visa As – Rebecca Dahlén
 9. Windy Ammik – Lukas L Svedlund
 10. Walkie Talkie – Mats E Djuse
  2.160 meter
 11. Inga In Heaven – Johan Brandel
 12. Ginny Weasly – Caroline Åkerlund
 13. Hevin Boko – Kaj P Jussila
 14. Ladyofthelake – Piere Nyström
 15. Shadow Gar – Peter H Sjöberg
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag fastnade direkt för Usain Töll”

2016 vann Donatello Sisu den korta E3-finalen på 1.11,7a/1.609 meter.
På lördag har Admir Zukanovic en ny chans – med den minst rutinerade hästen.
Av
TOBIAS NILSSON
Admir Zukanovic. Foto Hanold/ALN
Admir Zukanovic. Foto Hanold/ALN

Admir Zukanovic har på lördag Usain Töll (u. Cotton Waste) till start i den korta E3-finalen för hingstar och valacker. Googoo Gaagaa-sonen är med sina fyra starter i karriären den minst rutinerade hästen i fältet.

– Usain blir bättre och bättre för varje start, säger Åbytränaren.

E3 Finalen 2016; Donatello Sisu och Stefan Söderqvist, Admir Zukanovic samt uppfödare och ägare. Foto Martin Langels/ALN

Slog Makethemark och Pastore Bob

Skulle det bli en skrällseger för Usain Töll är det inte Admirs första E3-seger eftersom han 2016 vann med Conway Hall-sonen Donatello Sisu. Hästen vann till nästan fem gånger pengarna och slog bland annat Makethemark (e. Maharajah) och Pastore Bob (e. From Above).

Fakta

Donatello Sisu

valack sex år e. Conway Hall – Dear Ans e. Muscles Yankee

25 st: 6-1-1
Rekord: 1.14,1 am – 1.11,0 ak
Insprunget: 1.348.600 kronor
Uppfödare:  Sisyfos Breeders AB, Sigtuna
Ägare:  Denco HB, Kållered
Tränare: Admir Zukanovic

Expandera

– Det är tre år sedan jag vann med Donatello. Vi har haft ett litet ”break” med unghästar, men i denna kullen har vi två fina. Förutom Usain Töll har vi också Make A Dream H.C (e. Dream Vacation).

Usain Töll gick aldrig på någon auktion utan det var uppfödaren Inge Karlsson som hörde av sig till Stall Denco.

Usain Töll har ett fantastiskt psyke och han är väldigt tacksam att arbeta med. Helt okomplicerad

– Det tar cirka 20 minuter från stallet att åka till Inges gård och han ringde för att bjuda oss på en kväll med unghästkoll och grillat. Jag fastnade direkt för Usain Töll och vi köpte honom där och då. I dagsläget känns det som att han var prisvärd, berättar 34-åringen.

Fakta

Usain Töll

valack tre år e. Googoo Gaagaa – Cotton Waste e. Smok’n Lantern

4 st: 1-2-0
Rekord: 1.16,2 am – 1.12,0 ak
Insprunget: 130.000 kronor
Uppfödare:  Carlsson Inge & Lindström Robert
Ägare:  Denco HB, Kållered
Tränare: Admir Zukanovic
Körsven: Stefan Söderkvist

Expandera
Usain Töll är efter den aktuelle hingsten Googoo Gaagaa som börjat aveln väldigt bra och en av kullens bästa treåringar Bythebook (u. Stellar Value) har samma pappa. Även Robert Berghs hårde hingst Power är efter Googoo Gaagaa.

Usain Töll från uttagningarna på Bergsåker. Foto Lars Jakobsson/TR Bild

– Usain Töll har ett fantastiskt psyke och han är väldigt tacksam att arbeta med. Helt okomplicerad, berättar Åbytränaren och fortsätter:

–  Inför E3-kvalet på Bergsåker stod han i stallgången med 38 i puls och generellt är han väldigt lågpulsad.

Nu är målet att försöka göra om bedriften från 2016 och vinna korta E3. Det kommer bli en svår uppgift eftersom hästar som Aetos Kronos (e. Bold Eagle), Belker (e. Scarlet Knight) och Global Adventure (e. S.J.’s Caviar) finns med i startlistan.

– Det är svårt att säga hur bra han kan bli då han bara startat fyra gånger i karriären, men tar han sig igenom detta lopp på ett bra sätt är givetvis nästa mål Kriteriekvalet.

Från dubbeljackpot till Derbykval

Fakta

Admir Zukanovic

Ålder: 34
Hemmabana: Åby
Licens: A-tränare
Hittills inkörda pengar 2019: 1.373.300 kronor
Segerprocent 2019: 12
Antal hästar i träning: 31

Expandera

 

Sport