En profil som har lätt till skratt och skämt och inte är rädd att säga vad han tycker. Anders Högberg gjorde sig ett namn inom travsporten som amatörtränaren bakom Flower Man på 1980-talet och efter 20 års uppehåll hittade han tillbaka till travet för tiotalet år sedan. Då hade han bytt ras – från varmblod till kallblod.
Det var utmaningen som lockade. Att testa gränserna med något nytt och hitta drivet. Som han säger själv: ”Jag hade ju redan gjort en topphäst av ett stamlöst varmblod”.
Han köpte ett fint stammat kallblodssto från Norge, tävlade en säsong, betäckte och nu står han där med avkomman Lome Lux (e. Lome Brage) som försöksvinnanre i Svenskt Kallblodskriterium och med nummer ett på vojlocken i finalen på Dannero på söndag.
Lome Lux
Hingst 3 år e. Lome Brage – Reime Blesa e. Bork Odin
Resultat: 14 st: 5–1–1
Rekord: 1.28,6m – 1,25,9ak
Intjänat: 275.428 kr
Uppfödare: Anders Högberg
Ägare: Anders Högberg
Tränare: Anders Högberg, Gävle
Körsven: Anders Högberg, Gävle
Uppgiften är att tampas med sex hästar från Jan-Olov Perssons stall och tre från Öystein Tjomslands. Det kunde ha varit en enklare sådan…men Anders Högberg är ingen person som lägger sig platt och ger upp på förhand.
– När jag började om med kallbloden sade Jan-Olov ”vad roligt att du valde kallblod när du började med trav igen”. Jag svarade: ”vi får se om du tycker det är lika roligt sen också”, skrattar Anders.
Vem får skratta på söndag? Svaret kommer på Dannero, men vi tar Anders Högbergs historia inom travsporten från början, från genombrottet.
Det ”stamlösa” varmblodet var Flower Man (e. Beef’n Bottle-Lady Profit), som var som en saga på 1980-talet. Anders Högbergs morfar var nära vän med hästens uppfödare Sture Hockman och Anders köpte hästen som föl. Någon spikrak väg till nästan två miljoner kronor insprunget när karriären summerades var det inte. Men roligt, det hade Anders Högberg på vägen.
– Det var en sagoresa. Ett enda lopp misslyckades vi egentligen i. Veckan före Derbyt lämnade jag in honom till Bo William Takter, som valde att ta bort martingalen till loppet. Det blev dubbla galopper och jag tror inte att han förlorat annars, säger Anders Högberg om travets blå band 1986, där Jet Ribb vann på 1.16,8 och Flower Man var först bland de oplacerade på 1.17,1a.
Totalt gjorde valacken 179 starter (23–31–16), travade 1.13,2ak som snabbast och tjänade 1.940.445 kronor.
Under många år var han en rikstotokändis i Sverige och även flitig gäst utomlands.
– Med Flower Man brydde jag mig inte om att resa långt, han tävlade ofta mot de bästa, men egentligen började han inte vinna förrän som femåring, säger Anders och plockar fram ett minne från det året, Forus Open 1987.
– Jag hade bara tränat hästen hemma och så åkte vi till Stavanger och mötte Rex Rodney och Callit. Ulf Thoresen körde och satt i tredje utvändigt med Callit framför. 600 kvar tog Thoresen i högertömmen och Flower flög fram, men galopperade. Rex Rodney vann loppet, men jag tror att Flower hade slagit dem. Man är väl halvgalen, men håller på för att det är så roligt, säger Anders och berättar om andra lopp, andra resor med Flower Man.
Det blev ju en hel del segrar också, som V65-lopp som treåring, Fyraåringsrevanschen på Romme, Kuopios Elitlopp som äldre, och många fler.
– Flower Man var en enastående träningsprodukt. Tänk om man haft en häst med stam och talang och tränat på samma sätt, säger Anders.
Träningsfilosofin då som nu handlar om att ha en häst som kan tävla länge. En rejäl grundträning i botten och många mil.
Men innan Anders Högberg kvalificerade sig till söndagens final i Svenskt Kallblodskriterium med egna uppfödningen Lome Lux (e. Lome Brage) hade han sedan länge lagt av med travsporten. Eller i alla fall tagit ett uppehåll på 20-talet år.
– Jag hade inte varit på en travbana på 20 år när jag träffade Fredrik Palm på krogen och köpte en häst, en billig en. Jag ville ha en utmaning och gick över till kallbloden. Jag hade ju redan gjort en bra häst av ett stamlöst varmblod, sade Anders efter att han vunnit uttagningsloppet till Kriteriet förra veckan.
Kallblod blev det och under 2010-talet har han haft hästar som Tomtegubben (e. Järvsöviking), 1.24,8k/554.083 kr och som äldre unghäststjärnan Sjö Odin (e. Moe Odin), 1.21,2ak/1.751.798 kr, men ett segerlöst norskt kallblodssto bär grunden till dagens framgångar.
Anders köpte finfint stammade Reime Blesa (född 2014 e. Bork Odin) som tvååring.
– Jag fick tips om att hästen var till salu och hon har ruggigt bra stam. Men tyvärr hade hon problem med halsen, hon fick inte luft och ville inte ta i. Hon var nog på väg mot final i Kriteriestoet när hon galopperade och vann inget lopp som treåring. Jag tänkte att det kunde bli bra om hon fick bli mamma och sedan komma tillbaka, säger Anders.
Reime Blesa födde Lome Lux 2019 och kom tillbaka till tävlingsbanan året efter.
Ytterligare 40 starter gjorde hon som sex- och sjuåring, men efter att ha slutat oplacerad i november förra året bytte hon tävling mot mammaliv för gott.
– Nu är hon dräktig med Lome Brage, säger Anders belåtet.
Reime Blesa fick aldrig vinna lopp – 60 st: 0–3–7 – men det har både hennes syskon och framför allt sonen Lome Lux gjort.
Hennes mamma Tekno Gnista (e. Eng Svarten) kan nog stå på tur för att utses till Elitsto inom kallblodssporten. Eller vad sägs om dessa syskon till Reime Blesa?
- 2015 Reime Kongen (e. Bork Odin), 1.23,0/1.118,697 nok
- 2017 Hopp Karoline (e. Bork Odin), 1.26,6/954.686 nok
- 2018 Reime Blesen (e. Mörtvedt Jerkeld), 1.25,5/550.234 nok
Hopp Karoline vann Kriteriestoet på Dannero och slutade tvåa i Derbystoet i Östersund, medan fyraårige Reime Blesen så sent som förra helgen tog tredjeplatsen i Svenskt Kallblodsderby.
– Det är ruggigt bra stam helt enkelt, säger Anders.
Tekno Gnista är själv själv syster med topphästen och trefaldige miljonären Tekno Jerken (e. Mörtvedt Jerkeld), 1.19,1ak/3.253.740 norska kronor.
Hur bra är då det senaste stjärnskottet ur släktträdet, Anders Högbergs egna produkt Lome Lux (e. Lome Brage)? Ja, att hästen är bra råder inga tvivel om. Och tro inte att Högberg själv någon gång tvivlat på det heller. Förhoppningarna, drömmarna, framtidstron och optimismen har funnits där egentligen sedan Lome Lux föddes den 15 maj 2019.
– Jag ville satsa en gång till i livet och som Lome Lux såg ut redan när han föddes. Han var med i unghästvisningar och fick höga betyg, jag tycker att han är exteriört perfekt.
Han tränar hemma i Älvkarleby, där han har en sandrakbana, en slinga på tre kilometer och dessutom kan det bli turer på landsvägen.
– Jag kör en del där i lätt trav. Jag har till och med kört ned till macken för att handla choklad med Lome Lux, säger Anders med ett skratt.
Jag kör väldigt ofta ”åttor”, det har jag till och med gjort på banan och folk undrar om jag inte är riktigt klok
Mycket grundträning är ledordet – och en liten teknikbana.
– Där får han gå över rötter och stenar och träna kroppen. Jag kör väldigt ofta ”åttor”, det har jag till och med gjort på banan och folk undrar om jag inte är riktigt klok. Men mina hästar går från alla lägen, från alla spår. De är vana att svänga och har bra balans i kroppen.
Lome Lux har varit loket för kallblodskullen född 2019. Den som alltid gått i tät. Han gick premielopp och kval redan i början av mars som tvååring och tävlingsdebuten skedde närmast rekordtidigt, den 17 januari på Romme, mot äldre hästar. Treåringsloppen för kallblod drar inte igång förrän i mars i Sverige.
Det blev seger direkt på 1.36,1/2.140 meter och Lome Lux tävlade utan käk i sina första starter.
– Helt fantastiskt. Jag har haft en djävulsk press den här veckan. I Norge har de skrivit helsidor om honom; det har varit två stora reportage i norsk travmedia. Det här är min första uppfödning. Det är ett unikum, han är ju så tidig, sade Högberg direkt efter segerloppet.
Han hade en plan, eller rättare sagt, HAR en plan. Det behöver inte innehålla seger i Kriteriet, men hästen ska inte nå sin topp förrän som sexåring. Vägen dit har gått genom att starta i lopp. Med 14 starter innanför västen inför Kriteriet är han den i särklass mest rutinerade treåringen. Näst flest starter i år i den svenska kullen har Ängsblomster (e. Tekno Odin) gjort med elva. Av konkurrenterna i Kriteriet har Re Finans (e. Järvsö Björn) gjort flest starter, nio.
– Det går inte att köra en treåring max varje gång. Då har du ingen häst kvar. Kallblod är inte som varmbloden, de tål inte att jagas på samma sätt. Lome Lux har fortfarande aldrig gått sig tom i ett lopp och han har skaffat enorm hårdhet.
14 starter har givit fem segrar och den största kom i Kriteriekvalet. Som snabbast har Lome Lux travat 1.25,9 över sprinterdistans på Hagmyren i somras som trea bakom norska duon Bore Mikkel och L.D.Odin. Bore Mikkel är söndagens favorit.
– Jag har ingen aning om var botten är, jag tror att han kan springa fortare än på Hagmyren. Loppen har han vunnit med krafter kvar och han har varit pigg efter varje lopp. Hästen är så cool och svarar alltid när andra kommer utvändigt.
På Hagmyren tävlade hästen för enda gången hittills barfota runt om och till finalen blir det lite justeringar:
– Jag har ändrat skoningen lite, det var så grov bana när försöken gick så då tävlade han med träningsskor både fram och bak. Nu drar jag bakskorna och sätter på en väldigt lätt järnsko fram för att öka vikten lite. Jag hoppas att den lättningen blir bra. Då har jag gjort allt jag kunnat på förhand.
Tålmodig träning och matchning har tagit ekipaget till söndagens stora lopp på Dannero med 500.000 kronor till vinnaren.
Då ställs han mot sex hästar från Jan-Olov Perssons stall och tre från Öystein Tjomsland.
– Det är lurigt när Tjomsland och Persson har nästan ett helt stall till start. Det är klart att man bli lite utlämnad själv då. Jag har mest respekt för Tjomslands Bore Mikkel (e. Moe Odin), säger Anders.
Han är katten bland hermelinerna i söndagens startfält. Att någon annan skulle köra Lome Lux har inte funnits på kartan. ”Det skulle vara som att gräva sin egen grav”.
– Och jag är hellre fyra än kör för en bättre placering och riskerar målgalopp. Lome Lux ska vara som bäst när han är sex år.
Fast det är klart – Anders Högberg skulle inte säga nej till att vara som bäst redan på söndag.
Anders Högberg tycker till om...
…Kriteriet och Derbyt:
– De ska köras för fyra- respektive femåringar. Tänk en Kriteriefinal fyra fyraåringar på Elitloppslördagen inför den publiken. Det skulle lyfta kallblodssporten. Det är roligare att ha fått sett hästarna tävla och bli profiler innan de stora loppen och bättre för hållbarheten. Satsa sedan på något liknande Breeders Crown för sex-, sju och åttaåringar. Vi behöver skapa en bred och stark kallblodssport.
…Ulf Thoresen:
– Det har aldrig funnits en kusk som Thoresen. Han höll alltid hästen på bettet och fick dem att springa snabbare än någon annan. Jag förstår inte hur, men det var en fantastisk kusk som körde åt mig flera gånger.