Fokustema
Fokus: V86 Bergsåker
Läs senare

”Är bättre än någonsin”

2017 sprang Tangen Happ 1.19,3a/1.640 meter i Elitkampen.
– Jag har laddat för Elitkampen sedan dess. Ifjol fick jag inte igång honom, men nu är pusselbitarna på plats, säger Björn Karlsson inför dagens genrep på Bergsåker.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Haap och Björn Karlsson genrepar inför det stora målet – Elitkampen på Solvalla sista söndagen i maj.
Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Tangen Haap och Björn Karlsson genrepar inför det stora målet – Elitkampen på Solvalla sista söndagen i maj. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Elitkampen körs söndag den 26 maj och i år uppgår förstapriset till en halv miljon kronor. Björn Karlssons tioåring (han föddes den 8 maj 2009!) Tangen Haap (e. Lome Elden) vann Vårbjörken lekande lätt i den senaste starten trots spår tolv över sprinterdistans.
– Jag tycker att Tangen Haap är en helt annan häst än när han sprang 1.19,3 i Elitkampen för två år sedan. Han är numera mer snabb än stark och känns mer färdig än tidigare. Jag tycker att hästen är bättre än någonsin, säger Solängettränaren.

Fakta

Tangen Haap

Kön: brun hingst
Född: 8 maj 2009
Härstamning: Lome Elden-Tangen Mai
Intjänat: 2.166.500 kronor
Resultat: 79 st: 35-9-11
Rekord: 1.19,3ak – 1.22,4k
Ägare: Stall Sedin HB, Arnäsvall
Uppfödare: Kvaale Nilsen Signe & Nilsen J.G
Tränare och körsven: Björn Karlsson, Solänget
Skötare: Ida Karlsson

Expandera

På Bergsåker ikväll genrepar Tangen Haap (V86-1) inför storloppet på Solvalla och på nytt har hästen spår tolv över sprinterdistans.
– Elitkampen är det stora målet och det blir inget offensivt upplägg, men jag vill ändå ha ett bra svar och att han går som snabbast över upploppet. Nu är Tangen Haap så bra att jag ändå tror att han har bra chans att sluta tvåa bakom Månprinsen A.M.

Avvaktar balansen

Karlsson är i valet och kvalet om det blir barfota runt om eller inte.
– Hästen ska tävla barfota runt om i Elitkampen och det är länge sedan vi kört utan skor. Jag vill testa att barfotakörningen fungerar och att han inte blir för lätt, men jag har som sagt inte bestämt mig än.

Hästen är svår i voltstart, men har mognat och jag blev förvånad när han felade senast

Tangen Haap får slå lite ur underläge, men stallkamraten Backegubben (V86-5) är favorit i ett försök i Dubbelcupen. Björn Karlsson hoppas kvala in till finalen, Gunnar Wallbergs Minne, i Gävle lördag den 18 maj. Där uppgår förstapriset till 200.000 kronor.
– Det krävs att Backegubben tar en fin placering och felfri tror jag att hästen är med och gör upp om segern.

Björn Karlsson har fött upp Backegubben, som hittills vunnit nio av 20 starter. Foto:Christer Norin/ALN

I senaste starten gick femåringen bra efter galopp, men det är voltstart igen och det är ingen fördel.
– Hästen är svår i voltstart, men har mognat och jag blev förvånad när han felade senast. Nu ska jag utrusta Backegubben med flärpskor fram och barfota bak, vilket ska öka chanserna till att köra felfritt. Jag tycker inte att hästen var lika bra senast som vid segern näst senast, men banan var lös under fredagen i Umeå och min häst behöver fästa. På Bergsåker brukar underlaget vara bra.

Provar mot ledningen

Solängetproffset tycker att det ser ut som dödensrisk vid felfri avgång.
– Men jag kommer att prova mot ledningen. Backegubben är stark och rejäl och tål även att springa utvändigt utan rygg. Zitor och Joker C.K. är bäst över sprinterdistans och skulle min häst galoppera känns loppet öppet. Jag tycker nästan att U.R.Faxe är den tuffaste konkurrenten, avslutar Björn Karlsson.

Här finner ni startlistor till kvällens tävlingar på Bergsåker och Solvalla.

Fokustema
Fokus: Åby Stora Pris
Läs senare

”Fantastiskt att komma tillbaka till högsta nivån”

Moni Viking satte världsrekordet 1.11,9 över 3.180 meter när han på oerhört imponerande sätt vann Harper Hanovers Lopp Elitloppshelgen. Nu är det dags för nästa långloppsuppgift, Åby Stora Pris.
– Nu möter ju Moni Viking hästar i absoluta eliten varenda gång, men i Åby Stora Pris är distansen till hans fördel, säger uppfödaren och ägaren Jan Lyng.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Full fart mot världsrekord och seger i Harper Hanovers lopp. Nu är det Åby Stora Pris som gäller för Moni Viking och Björn Goop, innan fokus ställs om mot vintermeetinget. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Full fart mot världsrekord och seger i Harper Hanovers lopp. Nu är det Åby Stora Pris som gäller för Moni Viking och Björn Goop, innan fokus ställs om mot vintermeetinget. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Moni Viking har blivit bättre för varje säsong och som sjuåring tagit klivet in i högsta europeiska eliten. I Björn Goops händer har starke Moni Viking vunnit två 3.140-meterslopp, där ibland Harper Hanovers lopp och därutöver varit trea-fyra i de finska storloppen Kymi GP och St Michel Ajo. Det sistnämnda loppet på 1.09,4a/1.609 meter.

Fakta

Moni Viking

norskfödd hingst sju år e. Maharajah – Jeunesse Doree e. Coktail Jet
42 st: 12–7–4
Rekord: 1.11,9l* – 1.09,4ak
Insprunget: 3.743.161 NOK
Uppfödare och ägare: Jan Lyng, Levanger, Norge
Tränare och körsven: Björn Goop, Färjestad
Skötare: Mikka Johansson

Expandera

– Jag tycker att det är fantastiskt att Moni Viking kunnat komma till högsta nivån med tanke på de allvarliga skador hästen haft, både en senskada och en allvarlig hovbensfraktur med dålig prognos, säger Jan Lyng.

Att det är lång distans som Moni Viking främst gör sig gällande på råder inga tvivel om och Åby Stora Pris ska bli det verkliga avstampet mot hästens tredje vintermeeting på Vincennes. Den bildsköne fuxen Moni Viking vann alltså Harper Hanovers lopp på världsrekordet 1.11,9 över 3.180 meter med voltstart. Propulsions 3.100-metersvärldsrekord med autostart på tusenmetersbana lyder 1.12,8.

Dags att spela huvudrollen även i Åby Stora Pris för Moni Viking? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Så logiskt, om Moni Viking gör en prestation i nivå med dem i Paralympiastayern och Harper Hanovers lopp, lär den som ska besegra Moni Viking denna lördag få inrikta sig på att det nog då behövs en putsning av världsrekordet…

 

Norrrmannen Jan Lyng, från orten Levanger i Tröndelag en bit norr om Trondheim, är uppfödare – nu med sex-sju fölston – hästägare och även amatörtränare. Moni Viking är en egen produkt, undan Menhammaruppfödningen Jeunesse Doree (e. Coktail Jet – Sweet Young Thing) som han köpte hösten 2005, när Jeunesse Doree var en ostartad treåring. Hon hade försökt kvala men galopperat och blivit ej godkänd.

Fakta

Startlistan i Åby Stora Pris

3.140 meter autostart. Förstapris 2.000.000 kr:

 1. Ble du Gers – Per-Oleg Midtfjeld (tränare: Frode Hamre)
 2. Cokstile – Wim Paal
 3. Handsome Brad – Carl Johan Jepson (Ulf Stenströmer)
 4. Pacific Face – Giuseppe Lubrano
 5. Velvet Gio – Jorma Kontio (Magnus Dahlén)
 6. Who’s Who – Örjan Kihlström (Pasi Aikio)
 7. Don Williams – Mika Forss (Markku Nieminen)
 8. Moni Viking – Björn Goop
 9. Mindyourvalue W.F. – Robert Bergh
 10. Makethemark – Ulf Ohlsson (Petri Salmela)
 11. Cyber Lane – Johan Untersteiner
 12. Very Kronos – Erik Adielsson (Svante Båth)
Expandera

– Jag gillade stammen. Jeunesse Doree såldes av Menhammar som fölstoprospekt på hösten då hon var tre år, men jag tränade henne under vintern och fick sedan fråga Menhammar om det var okej att jag började starta henne, eller om de sålt just med kravet att hon skulle vara fölsto. Det var okej att tävla och Jeunesse Doree gjorde det rätt bra, vann ett par norska V75-lopp och sprang in drygt 300.000 kronor, säger Jan Lyng.

De två första avkommorna när hon sedan sattes i avel, två döttrar efter Up Front Larry, blev ingen succé, men sedan kom Moni Viking (e. Maharajah) 2013. Han klev fram som av topparna i den fantastiska norska 2013-kullen som bland annat också innehåller Cokstile (e. Quite Easy U.S. – Joystile) vilken räknas som Moni Vikings svåraste antagonist om segern i Åby Stora Pris.

– Jag tränade Moni Viking själv till på sommaren då han var tre år. Då skickade jag hästen till Frode Hamre, för att han skulle förbereda hästen för Kriteriet. När man ska vara med i de största loppen måste man låta de bästa tränarna göra jobbet. Jag har varken kunskap eller träningsmöjligheter att kunna toppa för en stor uppgift som de bästa tränarna har. Det är ju så att de som blir de största och mest framgångsrika tränarna är de som har den förmågan och känslan. Hamre gjorde ett toppjobb och Moni Viking var tvåa i Kriteriet, säger Jan Lyng.

När man ska vara med i de största loppen måste man låta de bästa tränarna göra jobbet

Men vägen till stjärnorna blev långt ifrån spikrak.

– Nej, fyraåringsäsongen försvann på att Moni Viking ådrog sig en skada tidigt på säsongen. Jag tog hem hästen hit och funderade på vad som var lämplig rehabträning när jag träffade Lutfi Kolgjini på en resa i Danmark. ”Låt honom trampa vatten” var det tydliga råd jag fick, och då skaffade jag en sådan här träningsmölla som man kan fylla med vatten. Där fick Moni Viking jobba på för att komma tillbaka och bygga upp sig igen, berättar Jan Lyng.

Fakta

Moni Vikings karriär

2016: 10 st: 1–3–3, 1.12,7am, 708.923 NOK
2017: 2 st: 1–0–0, 1.14,7am*, 30.000 NOK
2018: 13 st: 1–4–0, 1.11,4am, 647.398 NOK
2019: 9 st: 4–0–0, 1.12,6am, 704.006 NOK
2020: 8 st: 5–0–1, 1.09,4ak, 1.652.834 NOK

Expandera

Han tränade hästen själv som femåring och Moni Viking var snabbt uppe på toppnivå. Han slutade tvåa i Europamatchen Oslo Grand Prix-helgen och var med i Solvallas Jubileumspokal.

– Där gick han 1.11,4 som oplacerad, men det var i starten efter, i V75 på Bergsåker, som Moni Viking på allvar visade vad han hade för kapacitet. Då gick han i dödens på Handsome Brad och var slagen med nos på 1.11,5, och förbi denne steget efter mål, säger Jan Lyng.

Planen på att prova i Frankrike hade då redan tagit form.

– Moni Viking hade varit på Vincennes som treåring som norsk representant i Europeiskt Treåringsmästerskap (slutade trea, reds.anm) och var också norsk representant där i Europeiskt Femåringsmästerskap två år senare.Det var lite roligt, Anders Lindqvist körde som den ambassadör han är runt oss och visade allt, och han sa väldigt tydligt: Se nu till att inte bli trea, för då blir hästen utestängd från alla vanliga lopp under vintermeetinget på grund av grupploppsspärren fransmännen har. Moni Viking slutade fyra…Pierre Vercruysse fick hästen i träning och gjorde ett fantastiskt jobb, säger Jan Lyng.

Moni Viking och Pierre Vercruysse vid en av vinterns segrar på Vincennes. Foto Gerard Forni

 

Moni Viking vann två lopp på Vincennes vintern 2018-19 men fick så sin andra allvarliga skada och Lyng fick användning för sin vattenträningsmaskin igen. När Moni Viking åter åkte till Pierre Vercruysse inför vintermeetinget 2019-20 hade Vercruysse ännu mer i tömmarna. Det blev tre segrar på Vincennes och ytterligare en på Enghien innan coronapandemin förändade alla förutsättningar och planer.

– Frankrike stängde och Norge stängde. Jag hade tänkt ta hem hästen hit som jag gjort säsongerna innan, men den enda travsport som var igång i våras var Sveriges. Så jag kontaktade Björn Goop och frågade om han ville ha hästen i träning.. Jag var full av beundran av vad Frode Hamre gjorde med Moni Viking, imponerad av Pierre Vercruysse arbete, och så kom Björn Goop. Vilka superproffs han och hela hans team är, Moni Viking har där blivit ännu bättre! Att han satte världsrekord i Harper Hanovers lopp var ”helt rått” och efter det finns det egentligen ingen återvändo. Nu måste Moni Viking möta de bästa i de största loppen. Det är väldigt tufft och jag är noga med att det inte blir för täta starter. Hästen har redan haft två allvarliga skador, det ska inte bli en till för att han matchas för tufft, säger Jan Lyng.

Den här vintern är det de största loppen som siktet ställs mot…

Målet framöver är dock klart:

– Det blir vintermeetinget i Paris och Vercruysse igen. Den här vintern är det de största loppen som siktet ställs mot…

Med andra ord: Prix d’Amérique.

 

Jan Lyng var för drygt tio år sedan med om en allvarlig olycka, då en tvååring sparkade honom illa väldigt illa i ansiktet med svåra frakturer som följd. Det var farhågor att Lyng kunde få men för livet. Men varken yrkeskarriären (som entreprenör) eller travträneriet behövde läggas åt sidan och de skadade delarna av ansiktet och pannbenet är återuppbyggda med titanplattor.

Jan Lyng har i intervjuer i norska media sagt att hästarna blev en viktig del i rehabiliteringen efter skadorna – när det är sommarljust i princip dygnet runt kunde han när han kände för det sela på en häst och ge sig ut på en långtur och bara njuta av sommarnaturen, dess ljus, ljud och dofter. Superrehabilitering för både kropp och själ.

Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Han har nu halvdussinet fölston och fyra egenuppfödda hästar i träning. Moni Vikings mamma Jeunesse Doree är dock inte kvar bland fölstona.

– Nej, hon togs bort i vintras. Men jag har kvar hennes två yngsta döttrar, de enda två föl hon fått efter att Moni Viking föddes. Den ena är fem år och efter Ready Cash och hon gick till avel redan förra året. Hon har ett hingstföl i år efter Born In The U.S.A. och eftersom han är efter Muscle Hill har fölungen den spännande korsningen Muscle Hill på ett Ready Cash-sto, som dessutom är syster med en topphäst…Det treåriga stoet är efter The Bank och går också till avel, säger Jan Lyng.

 

Moni Viking har inte startat i Norge i år och det har sina orsaker. Jan Lyng tackade nej till en inbjudan till Oslo Grand Prix. I ren protest! I vintras kom det nämligen fram att när spelbolaget Rikstotos förra direktör Harald Dörum fick sparken så utlöstes en fallskärm på flera miljoner kronor.

Detta samtidigt som norsk travsport i år tagit ett väldigt stort sparpaket – på grund av att Rikstoto haft svag ekonomisk utveckling och backat kraftigt de senaste åren – som slår hårt mot prispengarna.

Någon var tvungen att säga ifrån

– En toppdirektör fick en stor fallskärm samtidigt som de aktiva i sporten sliter och tappar en massa prispengar. Någon var tvungen att säga ifrån. Jag visade mitt missnöje genom att tacka nej till att låta Moni Viking vara med i Oslo Grand Prix, säger Jan Lyng.

Fakta

Jeunesse Doree

svenskfött sto 2002 e. Coktail Jet – Sweet Young Thing e. Nevele Pride
Död 2020
41 st: st: 9–3–3
Rekord: 1.15,2k – 1.16,7am
Insprunget: 336.100 NOK
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Jan Lyng, Levanger, Norge
Tränare: Jan Lyng (a)
Avkommor:
2009: Moni Up (sto e. Up Front Larry) ostartad, död, inga avkommor
2012: Moni Amoure (sto e. Up Front Larry), 11 st: 0–3–1, 1.17,3am, 36.244 NOK. Död, inga avkommor
2013: Moni Viking (hingst e. Maharajah), 42 st: 12–7–4, 1.09,4ak, 3.743.161 NOK
2015: Moni Paris (sto e. Ready Cash), 4 st: 0–0–0, 1.15,9am, 10.000 NOK.
En avkomma: hingstföl fött 2020 e. Born In The U.S.A.
2017: Moni Bank (sto e. The Bank). Ostartad, går till avel.

Expandera

 

 

Fokustema
Fokus: Hambletonian Stakes
Läs senare

Det ska vara passgång i år!

Årets upplaga av Sveriges ”Hambletonian” – Sprintermästaren – vanns av en travare med passgångare i blodet. Kan det bli samma sak i Hambletonian Stakes i år?
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Utvändiga Ramona Hill plockar ner Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck i spurten för Andrew McCarthy. Foto: Lisa Photo
Utvändiga Ramona Hill plockar ner Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck i spurten för Andrew McCarthy. Foto: Lisa Photo

Passgångare tycks vara på modet i år. Fråga Don Fanucci Zet, eller varför inte Ramona Hill? I Tony Alagnas flyfotade sto rinner det också passgångarblod på mödernet precis som hos Daniel Redéns Don Fanucci Zet.

Ramona Hills mödernelinje, hämtad från worldwidepedigree.com

Ramona Hills mormors mormors mor Terry’s Girl Penny, 1.15,5*/$14.909, är fallen efter passgångarna Penn Hanover (e. Tar Heel), TT 1.13,5/$187.096 och Terry Ann (e. Greentree Adios), 1.18,2*/$12.184. I sammanhanget kan nämnas att Terry Anns far Greentree Adios är morfar till flerfaldige championhingsten Zoot Suit – tvåa i Hambletonian Stakes 1976 bakom Steve Lobell.

Terry Ann debuterade som treåring, tävlade till och med tolv års ålder, men gjorde inget större väsen av sig. Detta kan utläsas av vinnarrekordet 1.18,2 och 12.184 intjänade dollar.

Inte heller i aveln gjorde hon något avtryck och det hade inte heller hennes mor Miss St Patrick (e. Dexter Worthy), 1.19,9*/$6.105, eller mormor Gail Grattan (e. Oro Grattan II), 1.23,6*, gjort. Gail Grattans vinstrikaste avkomma var Pat B (e. Follow Up), 1.21,4*/$16.830, medan det gick lite bättre för Miss St Patrick med Francis T Leary (e. Airliner), 1.16,0*/$45.916, Pink Poppy (e. Airliner), 1.17,0*/$17.007, och Terry Ann.

Fyndköp för 500 dollar

Fyra avkommor fick Terry Ann – alla efter passgångarhingstar – och Ramona Hills mormors mormors mor Terry’s Girl Penny var den enda som lyckades ta sig till tävlingsbanan. Hon startade 55 gånger (9-8-5), men utbytet blev magert. Hon slet ihop 14.909 dollar under 1980-talet.

Terry’s Girl Penny betäcktes både med passgångare och travare. Sex avkommor fick hon och bäst lyckades kanadensiskan Ramerizi, fallen efter Speedy Crown-sonen Face to Face, 1.13,0*/$147.866.

Hela 127 gånger (29-20-11) startade Ramerizi för två olika tränare – Gordon Rayner/ William Burleigh – och tog vinnarrekordet 1.12,6 och sprang in 433.344 dollar. Högsta prissumman i ett lopp – 25.000 dollar – drog hon in som tvåa bakom No Sex Please på Greenwood Raceway 1992. Samma år valdes hon till ”Årets Äldre Sto” i Kanada.

Ramerizi var ett riktigt fyndköp. Två gymnasielärare från Ontario – Bill Burleigh and Mike Schertzer – betalade löjliga 500 dollar för henne som femåring!

Betäcktes med travare och passgångare

Terry’s Girl Penny blev mor till ytterligare två travare. Devlish Tim (e. Star Challenge), 1.17,1/$275, gjorde blott en start och slutade femma. Hurricane Katie (e. Royal Ballad) förblev däremot ostartad. Hennes tre avkommor, fallna efter passgångare, tog sig däremot till tävlingsbanan; Hurricane Lucy (e. Odds Against), 1.14,7/$84.929, Leisure Profit (e. Tarragon Hanover), 1.12,6*/$45.978, och Profit Mistress (e. Armbro Emerson), 1.15,5/$8.770. Duon Hurricane Lucy och Leisure Profit fick jobba hårt för brödfödan med 124 respektive 110 starter.

Ramerizi blev ett riktigt lyckokast i aveln. Hon blev mor till världsrekordhållaren Misterizi (e. Mr Lavec), 1.09,0*/$597.027, som vann Nat Ray Trot 2008 på Meadowlands på nya världsrekordet 1.09,0 för äldre hingstar på milebana.

Misterizi och Tim Tetrick vid segern i Nat Ray Trot 2008. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Ett rekord som stod sig i nästan sex år innan nyligen bortgångne Sebastian K. slog till på 1.08,5 på samma bana. Idag delas världsrekordet mellan Archangel och Sebastian K. med tiden 1.08,4. Karriären inrymde 17 segrar på 79 starter för Misterizi.

Ramerizi lämnade också på tävlingsbanan framgångsrika duon Lindsey Fireimage (e. Balanced Image), 1.12,7*/$203.363, och Ram’s Billy Brisco (e. Brisco Hanover), 1.13,2/$191.232. Hela 207 starter och 28 segrar blev det för valacken Ram’s Billy Brisco, medan stoet Lindsey Fireyimage gjorde i sammanhanget blygsamma 31 framträdanden och tog fyra triumfer.

Två av Ramerizis andra döttrar Celtic Contessa och Celtic Merizi – båda efter svenskfödde Hambletonian-tvåan King Conch – blev aldrig något av värde på tävlingsbanan.

Förvisso startade Celtic Contessa fem gånger (0-1-0), men utbytet blev magert – rekordet 1.14,6 noterade hon som slagen och endast 4.200 dollar tickade in på kontot. Celtic Merizi kom däremot aldrig till start.

I avelsboxen har båda stona lyckats bra. Celtic Merizi blev mor till fem avkommor och där utmärker sig duon Loose Change Louie (e. San Pellegrino), 1.11,6/$473.874, med 25 vinster på 142 starter och Paris Oaks (e. Mr Lavec), 1.13,6/$89.943.

Tjänade inte en endaste dollar

Celtic Contessa är den som så småningon leder fram till Ramona Hill via Love Lockdown (e. Cantab Hall), 1.14,0, vilken startade två gånger utan att tjäna en endaste dollar.

Majestic Son med Trevor Ritchie vann Breeders Crown på Woodbine 2006. Foto Clive Cohen/New Image Media

Celtic Contessa är också mor till den kanadensiske storstjärnan Majestic Son (e. Angus Hall), 1.09,6/$1.993.157, som bland annat vann Breeders Crown och Canadian Trotting Classic, slog ett världsrekord för fyraåriga hingstar på tusenmetersbana med tiden 1.10,2 och utsågs till ”Årets Häst” och ”Årets Treåring” i Kanada 2006 trots att ”hemmahästen” Glidemaster vann Hambletonian Stakes samma år. Det sade en hel del om Majestic Sons kapacitet.

Diskad måletta i Hambletonian

Mor blev också Celtic Contessa till K T Cha Cha (e. Angus Hall), 1.11,5/$128.009, och Ramzan (e. Kadabra), 1.11,1/$134.825. Förstnämnda K T Cha Cha har sin främsta avkomma i What the Hill (e. Muscle Hill), 1.09,5*/$1.345.999, som blev diskad måletta i Hambletonian Stakes 2017 – Perfect Spirit tilldömdes segern – men som vann flera andra storlopp det året; Breeders Crown, Canadian Trotting Classic och TVG Open.

Invändige Perfect Spirit och Åke Svanstedt vinner Hambletonian sedan utvändige What the Hill diskats för ha stört en konkurrent. Foto Adam Ström/stalltz.se

Hon är också mormor till Lifetime Royalty (e. Royalty For Life), 1.11,0/$120.161, via Cha Cha Gilde (e. Yankee Glide), 1.14,6/$13.820, som också lämnat Srf Stable-ägda Magic Carpet Glide (e. Kadabra), 1.14,8am/76.100 kr, vilken har gått in i aveln i år och är dräktig med Cantab Hall.

Ramona Hills mormor Love Lockdown har sin främsta avkomma i Double L Lindy (e. Muscles Yankee), 1.09,6*/$294.764, med tolv vinster på 46 starter,. Hon är också mor till Ramonas mamma Lock Down Lindy (e. Lucky Chucky), 1.09,5*/$193.744.

Lock Down Lindy. Foto: Lisa Photo

Tony Alagna tränade henne och hon vann försök i Merrie Annabelle och slutade trea i finalen bakom toppstona Mission Brief och Jolene Jolene. Försök vann också Lock Down Lindy i Hambletonian Oaks, New York Sire Stakes och dessutom slutade hon tvåa finalen i Empire Breeders Classic.

Ramona Hill som ettåring. Foto: Lina Alm

När Ramona Hill klev upp i ringen på Fasig-Tipton Sales Pavilion i Lexington som katalognummer 42 klubbades hon bort för 70.000 dollar.

Fakta

Ramona Hill

Brunt sto 3 år e. Muscle Hill-Lock Down Lindy e. Lucky Chucky
Rekord: 1.08,7*
Prissumma: 652.549 dollar
Resultat: 10 st: 8-0-2
Tränare: Tony Alagna
Körsven: Andrew McCarthy
Ägare: Bradley Grant, Crawford Farms Racing, Robert Leblanc & The Gym Partners
Uppfödare: Crawford Farms, Syracuse, New York
Auktionspris: 70.000 dollar (Lexington Selected Yearling Sale)
Segrar: (2 år): Breeders Crown (C$789.474), Bluegrass, div. ($82.000), International Stallion Stake, div ($72.800), consolation i Kentuckiana Stallion Management ($30.000) plus två försök i Kindergarten ($10.000). (3 år): Delvin Miller Memorial ($253.500) och försök Hambletonian ($50.000).

Expandera

Stentuffa Ramerizi är som någon uttryckte saken den ”nya” Amour Angus i kanadensisk travsport. Hon är också mormor till Striking Lindsey (e. Striking Sabra), 1.11,0*/$629.601, och Action S.J. (e. S.J.’s Photo), 1.11,0/$197.048, via Lindsey Fireyimage samt mormors mormor till Ramona Hill (e. Muscle Hill), 1.08,7*/$627.549.

Hämtat från worldwidepedrigree.com
Fokustema
Fokus: Rekordhästen
Läs senare

”Hon bet av mamma fingret”

En sänkning av svenska rekordet med fyra tiondelar – från dödens!
No Doubt är hästen ingen behöver tvivla på längre.
Här är hans historia med anor från en rysk Elitloppshäst.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
På nya svenska rekordet 1.10,5ak vann No Doubt och Emilia Leo E3-kval. Foto Lennart Kihlman/ALN
På nya svenska rekordet 1.10,5ak vann No Doubt och Emilia Leo E3-kval. Foto Lennart Kihlman/ALN

Gårdagens största uppvisning bland flera i E3-kvalen på Färjestad stod Emilia Leos treårige hingst No Doubt (e. Make It Happen-Als Alicia) för. Efter ett lopp mestadels utvändigt om tappre ledaren Vegan Face (e. E L Titan) slog hon klorna i denne kort före mål och på måltavlan seglade 1.10,5 upp i segertid.

Fakta

No Doubt

Hingst 3 år e. Make It Happen-Als Alicia e. Deliberate Speed
Resultat: 9 st: 4–0–0
Rekord: 1.16,3m* – 1.10,5ak*
Intjänat: 308.500 kr
Uppfödare: Lena Wilstrand och Emilia Leo
Ägare: Stall Pelw HB, Borlänge
Tränare: Emilia Leo (a), Romme
Körsven: Emilia Leo, Romme

Expandera

Nytt svenskt rekord och en putsning av Standouts notering från 2012 med fyra tiondelar. 1.10,9 har även svenskfödda duon Heavy Sound och Aetos Kronos noterat vid seger efter Standout.

– Jag vet ju att hästen är bra, men trodde inte att han skulle behöva springa 1.10. Det hade väl räckt med 1.12 i kvalet, sade Emilia Leo med ett leende till ATG Live efter segern.

Jag ville visa med en egentränad häst att jag kan det också

No Doubt är hennes och mamma Lena Wilstrands egna uppfödning och ägodel. Emilia sköter träningen och det är något landets segerrikaste tjej ägnar sig allt mer åt.

– Jag ville visa med en egentränad häst att jag kan det också och tänker träna häst mer framöver, sade Emilia.

Att hästen betyder mycket för Emilia råder inga tvivel om. ”Han är mitt barn”, säger hon, och mamma Als Alicia (e. Deliberate Speed), 1.13,4ak/114.800 kr, känner hon väl.

– Det var henne jag körde när jag började tävla, sade Emilia.

Hon är riktigt elak, men hon lämnar fina ungar med bra löpskalle

Als Alicia är en minst sagt hetlevrad dam. Det har bland annat mamma Lena fått erfara.

trav, travsport, sulkysport, solvalla, elitloppet
Emilia Leo. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Hon är riktigt elak och svår att ha att göra med, men hon lämnar fina ungar med bra löpskalle. När hon fött en helsyster till No Doubt i år bet hon av ett finger på mamma, berättade Emilia.

Als Alicia har fått fyra avkommor. Noifsandbuts (e. Jaded) är född 2014 och gjorde tolv starter (2–3–2), tjänade 117.700 kronor och travade 1.14,9ak som snabbast. 2017 föddes No Doubt, 2018 fick hon sonen All Options (e. Pato) och så i år ett stoföl efter Make It Happen.

Mödernet är gediget och har lämnat både topphästar och en hel del goda travare. Det går faktiskt hela vägen tillbaka till den från Sovjetunionen importerade hingsten Potok (e. ryske Pervenets), som föddes 1950. Fyra år senare kom han till Sverige genom Stall A.K.O:s försorg. Bakom stallnamnet fanns Sven och Björn Bengtsson, far och son. Vid sidan om travhästar importerade Bengtsson för övrigt kaviar och krabbor.

Potok var med i Elitloppet 1957, där han slutade oplacerad i båda heaten och tränades och kördes av Olov Hansson. Enligt Svensk Travsports data stannade karriären vid två segrar på 28 starter och rekordet 1.20,0k för Potok.

Ägarna Stall A.K.O. testade även ryskt blod i Elitloppet med stoet Pichta (e. Palladin), som togs in till Sverige 1955 och startade fyra år i rad i Solvallas internationella storlopp, 1956–1959. Som bäst var hon trea i ett heat 1957.

Inside vann både SM och Nordiskt Mästerskap med Birger Widell

Men det är Potok det ska handla om. Som avelshingst fick han 43 svenskfödda avkommor, som tillsammans på 1.840 starter vann 101 lopp och tjänade nästan 600.000 kronor på 1950- och 1960-talet. Den framgångsrikaste var Karamazow som gjorde över 300 starter och vann 22 av dessa. Bland annat segrade hingsten i Östgötaloppet på Mantorp 1966 med sin tränare Karl­-Erik Fergéus i vagnen.

Det är som morfar Potok nådde sina största framgångar avelsmässigt. Inside (e. Lep Hanover-Helianthus e. Potok) vann både SM och Nordiskt Mästerskap 1976 tillsammans med Birger Widell, den sistnämnda segern delades med Frances Marie. Potok är även morfar till Stochampionatstvåan Jenny Lep (e. Lep Hanover-Pia Orloff) 1973 och Buntic (e. King Bunter-Helianthus), som var trea i Derbyt och Kungapokalen, samt fyra i Sprintermästaren 1974.

Och kopplingen till No Doubt då? Jo, Potok är mormors mormors mormors far till den nybakade svenske rekordhållaren.

Ur det här mödernet hittas hästar som Lukas Gallant (e. Meadow Gallant), 1.12,1ak/3.262.500 kr, som under hela sin framgångsrika karriär tränades av Vaggerydsamatören Torsten Bloom. En annan är Als Lille John (e. Sherwood), 1.13,2am/1.670.633 kr. Först ut var annars Kalle Kanon (e. Atout du Moulin), 1.15,8ak/660.300 kr, som föddes 1981 och vann 24 lopp. Hans mamma Gagarina var en dotter till Potok.

Från worldwidepedigree.comMödernelinjen från Gagarina till No Doubt går via Miss Georgia, Miss Blaze, Als Super Blaze till treåringens mamma Als Alicia.

Och sedan det här med hetlevrade damer i stammen. Marie Nilsson är uppfödare till One Wish (e. Turbo Thrust), 1.14,0am/540.300 kr, som tävlade duktigt som unghäst hos Claes Svensson och bland annat vann Breeders Crown-semifinal som treåring. Stoets mamma Als Amelie (e. Allen Hanover) var syster med Als Lille John och No Doubts mormor Als Super Blaze. Så här sade Marie om Als Amelie i en intervju med Trav- och Galoppronden inför Breeders Crown-finalen 2009:

”Av alla hundratals hästar mina föräldrar haft genom åren var Als Amelie den absolut värsta. Det var med livet som insats att bara ta in henne från hagen.”

Det finns mycket historia bakom No Doubts möderne – och nu fortsätter han själv att skriva den tillsammans med Emilia Leo.

Nästa anhalt: E3-final på Romme den 15 augusti!

Fakta

Rekordutveckling svenskfödda treåriga h/v (kort distans auto)

Namn (stam) – Bana/år – Kusk – Distans – Tid

 • Mignon (e. Casanova-Ninon – Solvalla 1964 – Gunnar Nordin – 1.600 – 1.19,9a
 • Daniel (e. Court Day-Sandy Hook) – Solvalla 1968 – Håkan Wallner – 1.600 – 1.18,6a
 • Active Bowler (e. Super Bowl-Noble Annie) – Solvalla 1978 – Sören Nordin – 1.640 – 1.16,6a
 • Mustard (e. Tibur-Dancing) – Solvalla 1979 – Sören Nordin – 1.640 – 1.15,5a
 • Speedy Fly (e. Speedy Spin-Notta) – Gävle 1981 – Olle Goop – 1.640 – 1.15,3a
 • Tangens (e. Lep Hanover-Junette Edition) – Kalmar 1984 – Hans Ahlbin – 1.640 – 1.15,1a
 • Window W. (e. Zoot Suit-Wenche W. – ) – Eskilstuna 1985 – Olle Goop – 1.640 – 1.14,7a
 • Window W. (e. Zoot Suit-Wenche W. – ) – Bergsåker 1985 – Olle Goop – 1.640 – 1.14,4a
 • Union Shark (e. Wholly Arnie-Terrific Daughter) – Bergsåker 1990 – Stig H Johansson – 1.640 – 1.14,3a
 • Top Love (e. Quick Pay-Alfi Love) – Gävle 1992 – Åke Svanstedt – 1.640 – 1.13,5a
 • Simb Zipper (e. Flying Irishman-Zorbas Girl) – Bergsåker 1999 – Robert Bergh – 1.640 – 1.12,7a
 • Staro Showbiz (e. Supergill-Emma Gee San) – Eskilstuna 2001 – Torbjörn Jansson – 1.640 – 1.12,3a
 • Luxury Ås (e. Pine Chip-Nobella Lobell) – Färjestad 2003 – Lars Lindberg – 1.640 – 1.11,8a
 • Standout (e. Ganymede-Ebony D.K.) – Gävle 2012 – Stefan Melander – 1.640 – 1.10,9a
 • Heavy Sound (e. Ken Warkentin-Illustre November) – Gävle 2015 – Kenneth Haugstad – 1.640 – 1.10,9a
 • Aetos Kronos (e. Bold Eagle-Will of A Woman) – Örebro 2019 – Johan Untersteiner – 1.609 – 1.10,9a
 • No Doubt (e. Make It Happen-Als Alicia) – Färjestad 2020 – Emilia Leo – 1.640 – 1.10,5a
Expandera