Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Åter Derbyvinnare – efter 36 år

1983 skötte Eddie Sjöö Derbyvinnaren Micko Fripé.
I söndags – 36 år senare – var han tillbaka i Jägersros vinnarcirkel när delägde Attraversiamo upprepade Micko Fripés bedrift.
– Attraversiamos seger skapade en helt otrolig känsla som inte går att jämföra med något annat jag upplevt på en travbana, säger Eddie Sjöö.
Av
Emil Persson
Eddie Sjöö, med blommor sträckta i luften, efter Attraversiamos Derbyseger. Foto Simon Hagen
Eddie Sjöö, med blommor sträckta i luften, efter Attraversiamos Derbyseger. Foto Simon Hagen

Att en derbyseger smäller högt för vem som helst är enkelt att räkna ut, men det är lika enkelt att förstå att den blir monumentalt stor för Eddie Sjöö.
Är man uppvuxen två kilometer från Jägersros trav och galoppbana, har sprungit där sen tidiga tonåren och därtill jobbat i stallarna kan det liksom inte bli större.
Är man en ”Jägersman” så är Svenskt Travderby det största. Punkt slut.

Eddie Sjöö. Foto Simon Hagen

– Jag körde min första häst en lördagsmorgon 1974 hos Karlis Veritis. Det handlade om långsamkörning ute på stora banan och det var tre hästar som skulle vara körda innan klockan tolv. Var man inte på plats klockan halv åtta fick man en utskällning, trots att man inte fick en krona i betalt, minns Sjöö.

Det där är något som Jimmy Takter alltjämt idag tar upp så fort vi träffas

En levande oval där 40-50 ekipage kunde vara ute samtidigt på travbanan minns Sjöö som hamnade i Gert Schermans stall efter att lumpen var avklarad.
– 1980 blev jag erbjuden jobb hos Bo William Takter och tog det med glädje. Man behövde kunna rida för att jobba där och jag sade att jag hade den kunskapen. Jag hade ju ridit, men det var som tio-elvaåring. Det där är något som Jimmy Takter alltjämt idag tar upp så fort vi träffas.

Hos Takter fick han sköta topphästar och uppleva stora stunder. Stochampionatstvåan Frida Major var en, men den främsta av dem alla – i alla fall den som levt kvar tydligast i historieböckerna – var Micko Fripé.
– Bo William kvalade in hästen via det extrakval som fanns på den tiden och hade fått hästen i träning kort tidigare. Där och då var det ju det största man upplevt på en travbana och något väldigt speciellt som skötare, men det jag fick uppleva i söndags slog allt…

Sadlade om till grönsakshandlare

För Sjöö var tiden med att jobba aktivt med travhästar över 1986. Ryggproblem satte helt enkelt stopp.
– Jag började som grönsakshandlare och höll på med det fram till 1995. Då köpte jag in mig i en spelbutik i Malmö som jag drev fram till  2015, men nu jobbar jag som projektledare för ett företag som sysslar med betong och borrning.

Hästarna har han aldrig släppt och som hästägare har han nått goda resultat, även om han är tydlig med att det varit en och annan nitlott också under resans gång.
– Jag är glad och tacksam att jag träffade Tobias Persson och Calle Wihlborg och har kunnat ha ett samarbete ihop med dem. Jag brukar ta små delar i hästarna och sprida riskerna, men känslan är lika speciell för det när det går bra.

Kriterievinnare

Sahara Fairytale, Rue de Bac, Beckman och Kriterievinnaren Deimos Racing är bara några av alla de stjärnor Sjöö delägt eller alltjämt deläger.
Och så topparna då hos Svante Båth, segermaskinen Le Miracle (e. Taurus Dream) och den färske Derbyvinnaren Attraverisamo (e. Kiss Francais).

Deimos Racing och Erik Adielsson. Foto Mia Törnberg

– Vilken fantastisk historia det är med Attraverisamo. Han hade stått för försäljning för 90.000 kronor hos Svante Båth, men ingen ville ha honom. Jag hade sagt till min fru att jag var sugen på någon unghäst och några dagar senare pratade jag med Calle Wihlborg. Då hade han i sin tur pratat med Svante Båth som sagt att detta kunde vara något extra utifrån ett jobb han hade kört. Svante körde ytterligare ett toppjobb och de blev erbjudna stora pengar för hästen, men Calle ringde 14 dagar senare och sade att de bestämt sig för att behålla hästen och att jag skulle få köpa tio procent för den summan vi hade pratat om två veckor tidigare.

Efter en stark treåringssäsong gick Attraverisamo in som en av förgrundsfigurerna till årets säsong och Sjöö minns när förhoppningar började stiga lite extra.
– Skötaren Linda lade ut bilder på hästen i februari och han såg helt lysande ut! Det var en ”aha-upplevelse”, man förstod verkligen hur fint hästen mådde. En häst som såg ut så måste bara vara riktigt bra.

Det finns förhoppningsvis mer kvar att uppleva med såväl Attraversiamo, Deimos Racing och Le Miracle

Säsongens utstakade plan har följts till punkt och pricka och i söndags kom utdelningen därefter.
– Det är lustigt med travet. När han förlorade kvalet gick luften ur, men sen när han fick spår sex var det luft i ballongen på nytt. Det har varit en omtumlande och fantastisk resa från i söndags och dagarna efteråt. Man var som i en bubbla, alla känslor bara svallade. Där stod man i vinnarcirkeln efter en Derbytriumf – som ägare – och såg så många människor runt omkring som gratulerade.

Attraversiamo vid söndagens Derbyseger. Foto Simon Hagen

Man kan lätt tro att Eddie Sjöö känner sig mätt och närmast färdig som hästägare utifrån det han nu upplevt, men så är inte fallet.
– Dels finns det förhoppningsvis mer kvar att uppleva med såväl Attraversiamo, Deimos Racing och Le Miracle, men sen är jag med på en fölmärr efter Ready Cash också som hade varit kul att betäcka med Attaverisamo, avslutar Eddie Sjöö.

Attra bäst utan att vara som bäst

Fokustema
Fokus: Fredagsintervju
Läs senare

”Han skulle få spa-känsla”

Calle Crown sprang in över en miljon kronor i Paris förra vintern.
Nu har femåringen laddat vid havet för en ny vinter i Frankrikes huvudstad.
– Det har varit en dröm att ha starthäst på Vincennes och när det börjar med seger blir det ännu bättre, säger delägaren Fredrik Nilsson.
Av
Pär Gustafsson
Calle Crown tränar i vatten i Frankrike. Foto Fredrik Nilsson
Calle Crown tränar i vatten i Frankrike. Foto Fredrik Nilsson

Great Challenger-hingsten Calle Crown vann Vincennes-debuten i Prix de Clermont-Ferrand (€80.000) i oktober ifjol och bärgade ytterligare fem pallplaceringar på Paris-banan förra vintern.

Fredrik Nilsson (närmast hästen) är en i delägargänget bakom Calle Crown. Foto Martin Langels/ALN

– Det har blivit flera turer till Paris, men jag har inte sett så mycket av andra delar av Frankrike. Jag tycker att det var trevligt att komma ut på landsbygden och det blev även en dag i på auktionen i Deauville, säger Fredrik Nilsson.

Han var förra veckan till Frankrike och hälsade på hästen ute vid havet i Merville-Franceville i Normandie.
– Vi ville att han skulle få lite spa-känsla och njuta vid havet. Hästen har haft det bra och förhoppningsvis kan han tända till lite extra. Calle var på ett fantastiskt ställe, det var mycket fint där. Det var ordning och reda och bra underlag att träna på. Stallet låg ungefär 800 meter från havet. Jag har sett flera bilder på hästar som tränat vid havet och var skoj att få uppleva det själv.

Han gick många tuffa lopp förra vintern och vi tog beslutet att hästen skulle få en lugn period och laddas för nästa vintermeeting

Femåringen har varit ute vid havet i drygt fem veckor och till helgen flyttar han tillbaka till träningsanläggningen Grosbois.
– Hästen har inte varit skadad, men i sista starten innan uppehållet var han nära att gå omkull och fick en vrickning. Han gick många tuffa lopp förra vintern och vi tog beslutet att hästen skulle få en lugn period och laddas för nästa vintermeeting. Det är tufft för en nybliven femåring och vi valde att stå över sommarens lopp i Sverige för att ge honom ordentligt med uppladdning.

Under hela karriären har hästen tränats av Jägersros Tomas Malmqvist.
– Calle har körts en timme om dagen vid havet hos Victoriane Goetz och han har tränat hela tiden. Nu ska hästen förberedas för tävling och jag skulle tro att han gör comeback om drygt en månad. När han började med seger i Paris fick vi blodad tand. Från början kunde vi tro på den här resan med Calle.

Foto Fredrik Nilsson
Foto Fredrik Nilsson
Foto Fredrik Nilsson
Foto Fredrik Nilsson
Foto Fredrik Nilsson

Hästen har totalt startat 32 gånger (9-5-7) och tjänat över 2,3 miljoner kronor.
– Under uppehållet har jag klättrat på väggarna och nu börjar snart det roliga igen. Hästen har hjärta och lungor för att tävla på Vincennes och trivs jättebra där. Det har inte varit några blufflopp han fått. Tidigare har han startat mot jämnåriga, men nu blir det lite andra lopp och förhoppningen är att hästen har utvecklats. Det vore kul om vi kunde prova i någon B-lopp, men vi får se hur det utvecklar sig.

Allt en ägare på plats när Calle startar

Totalt är det elva delägare på den dubble miljonären.
– Vi är ett gäng på drygt fem-sex personer som sett de flesta starterna på plats i Paris. Vi försöker alltid ha någon representant på banan när han startar och det blir mycket resande i höst. Men samtidigt måste det stämma med arbete och familj om man ska kunna komma iväg.

Ettårige Garmin (e. Great Challenger-Victory Please) köptes tidigare i år på auktion och är danskfödd.
– Det är liknande gäng som på Calle Crown. Hästen är på inkörning hos Henrik Thomsen och sedan ska han i träning hos Tomas, avslutar Fredrik Nilsson.

Calle Crown med Christoffer Eriksson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Fakta

Calle Crown

Kön: mörkbrun hingst
Född: 28 mars 2014
Härstamning: Great Challenger-Hillary
Intjänat: 2.333.740 kronor
Resultat: 32 st: 9-5-7
Rekord: 1.10,3ak* – 1.12,5l*
Ägare: Easy KB, Uppsala
Uppfödare: Helle & Lene Hjorth
Tränare: Tomas Malmqvist, Jägersro
Främsta meriter: Seger i Kriterie-Revanschen 2017, Prix de Clermont-Ferrand (€80.000) på Vincennes 2018 samt andrapris i Prix de Picardie (€90.000) i samma år.

Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Travintresset är på topp”

Thomas Linder har hittat tillbaka till travsporten.
På söndag sitter Jägersroamatören bakom Infinitus i K.G. Bertmarks Minne 2019.
– Jag har kört Bertmarks en gång innan, men det var med en chanslös häst på 90-talet. Det här är det största loppet jag ska köra, säger 54-åringen.
Av
Pär Gustafsson
Infinitus och Thomas Linder. Amatören har vunnit två av 36 styrningar 2019. Förra säsongen blev det tre segrar på 32 lopp. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Infinitus och Thomas Linder. Amatören har vunnit två av 36 styrningar 2019. Förra säsongen blev det tre segrar på 32 lopp. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Thomas Linder körde ett lopp 2005 och hade sedan uppehåll fram till 2017 där han hade åtta styrningar med tredjepriser som främsta merit.
– Jag hade en dålig period i livet med separation, sämre ekonomi och jag kände ingen glädje med hästarna. Under tio år, om ens det räcker, körde jag inte häst över huvud taget, berättar Linder.

Vändningen kom när Thomas och hans sambo köpte hans föräldrahem.
– En gård med renoveringsbehov. Det växte fram att travet var roligt och vi ställde iordning en box och köpte en häst. Sakta började travintresse komma tillbaka och sedan har det rullat på.

Tanken att vi ska ha fem-sex hästar när vi renoverat klart

Thomas Linder och Cecilia Rosenberg har idag fölstoet O’Lloyd (e. Revenue), 1.14,9ak/97.054 kr, ett hingstföl efter Maharajah och starthästen Andover Cup (e. Andover Andover) 1.14,4ak/112.068 kr.
– Nu är travintresset på topp igen och tanken att vi ska ha fem-sex hästar när vi renoverat klart. Andover Cup har varit skadad.

Infinitus och Thonas Linder slog av Man of Steel och Håkan B Johansson. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

K.G. Bertmarks Minne är ett av de största loppen för Nordens amatörer och speciellt för Jägersrokuskar. Linder fick chansen bakom Joakim Lövgren-tränade Infinitus i försöket i mitten av augusti och duon vann på 1.13,5a/2.140 meter.
– Infinitus är inte snabb ut, men vi hade tur som hittade ner i andra ytter och jag kunde sitta kvar till 600 meter återstod. In på upploppet förstod jag att vi skulle sluta sämst tvåa. Man of Steel slår vi normalt inte, men han slog av på takten och min häst avslutade 1.10 sista 500.

Linder berömmer Lövgren för att ha lättkörda och vältränade hästar och att han fick chansen bakom Infinitus var en slump – även om han körde en del åt Jägersroproffset på 1990-talet.
– Vi har alltid pratat är vi träffats, men nu hade jag varit borta länge från travet. Det är en tillfällighet att jag kör åt honom igen.

Nyckeln till styrningen kommer från februari i år. Thomas skulle köra Brizys Amatörmästare på Jägersro och lottades på Dream of Nature – vilken tränas av Lövgren. Hästen vann från spets och tjänade 50.000 kronor.
– Framgång föder framgång, konstaterar amatörkusken.

Fakta

K.G. Bertmarks Minne

År – Häst – Amatör
2009 – Prick du Ling – Marko Hakkarainen
2010 – Redingman – Tapani Jauhola
2011 – Elstar Pride – Bjarne Albinsson
2012 – Obi-Wan – Håkan B Johansson
2013 – Namale Kronos – Håkan B Johansson
2014 – Västerbo Mission – Hannu Korpi
2015 – Chatain – Erlend Rennesvik
2016 – Sylvester – Hanna Lähdekorpi
2017 – Apapmand – Steffen Christiansen
2018 – La Diva Rossi – Linda Pulkkinen

Expandera

Söndagens final i K.G. Bertmarks Minne körs som V75-5 och förstapriset uppgår till 150.000 kronor.
– Jag brukar gå igenom loppen jag ska köra och söndagens start har jag läst på ordentligt. Loppet är öppet, det känns som att minst fem-sex hästar kan vinna. Infinitus är en av de och positionerna kommer att bli avgörande. Min häst är inte så snabb ut, men vi har bättre spår än i försöket och jag siktar på att hitta vettigt slagläge.

La Diva Rossi och Linda Pulkkinen vann K.G. Bertmarks Minne förra året. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Thomas Linders hittills största seger i sulkyn var försöket till K.G. Bertmarks Minne i år.
– Jag körde två V75-lopp på 1990-talet, men med chanslösa hästar. Det här är något annat. Jag har inte direkt haft K.G. Bertmarks Minne som något mål utan tar loppen som de kommer. Det är inte lönt att stressa upp sig. Sedan gäller det att ha en A-, B- och C-plan. Det fungerar inte att bara ha en idé hur loppets ska köras, avslutar Linder.

Fakta

K.G. Bertmarks Minne 2019

2.140 meter autostart
Förstapris: 150.000 kronor
Häst – Amatörkusk

 1. L’Amour Bonanza – Julie-Ann Gjerstad
 2. Panther Face – Johan A Nilsson
 3. Ambrogio – Janne Lukkari
 4. Infinitus – Thomas Linder
 5. Minnestads Ecuador – Henrik Johansson
 6. Seven Cru – Per Anders Thuresson
 7. Ulk Delle Selve – Hannu Korpi
 8. Porthos Race – Mats Holmstedt
 9. Wham Bam Boo – Mads Petersen
 10. Bastian T. – Steffen Christiansen
 11. Pelle Barosso – Oscar Ginman
 12. Alegra B. – Hanna Lähdekorpi
Expandera

Här finner ni startlistor till Jägersros dubbla V75-omgångar.

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Ska bli riktigt roligt”

2018 vann Peter H Sjöberg lärlingsloppet Lars Lindbergs Minne.
I år sitter Halmstadkusken bakom toppstoet Shadow Gar och på måndag plockar han ut proffslicens på hemmaplan.
Av
Pär Gustafsson
Peter H Sjöberg satte dit Eppur Si Mouve i V75 hemma i Halmstad i somras. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Peter H Sjöberg satte dit Eppur Si Mouve i V75 hemma i Halmstad i somras. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

För ett år sedan jobbade Peter H Sjöberg hos Johan Untersteiner och lärlingen gjorde resan till Sundsvall med två hästar. Han körde själv Dear Friend i Lars Lindbergs Minne och Pastore Bob slutade trea i Sundsvall Open Trot i händerna på Peter Ingves.

Fakta

Peter H Sjöberg

År – Resultat – Inkört (kr)

2015 – 23 st: 4-1-2 – 117.494
2016 – 30 st: 4-4-5 – 248.847
2017 – 11 st: 4-1-2 – 56.500
2018 – 55 st: 7-4-5 – 696.353
2019 – 31 st: 4-3-1 – 347.400

Expandera
– Jag visste att Dear Friend var bra i ordning, men voltstart var ett frågetecken och det blev flera omstarter. Hästen galopperade två gånger, bland annat vid det första försöket. Efter den fadäsen gjorde jag lite småändringar och lät henne sköta sig själv lite mer, minns Sjöberg.

I den giltiga starten hittade Dear Friend till ledningen och drog i 1.14-tempo.
– Hon kändes fin hela vägen och så bra känsla jag hade 400 kvar har jag aldrig haft i ett travlopp tidigare. Jag bara åkte undan och Dear Friend har fortsatt att tjäna mycket pengar efter segern på Bergsåker förra året.

Känslomässigt går det inte att slå V75-segern med Eppur Si Muove hemma i Halmstad i somras

Stoet landade på 1.13,1/2.140 meter och tjänade 250.000 kronor.
– Penningmässigt är det min största seger, men känslomässigt går det inte att slå V75-segern med Eppur Si Muove hemma i Halmstad i somras.

43-åringen har de senaste åren jobbat hos Thomas Uhrberg, Marcus Lindgren, Johan Untersteiner och nu senast Stefan Persson.
– Jag hade proffslicens kvar när jag jobbade hos Uhrberg och i december är det tio år sedan jag pausade den. När jag senast hade egna hästar är 12-13 år sedan.

Proffstränare på måndag

Men nu är det dags igen – på måndag plockar han ut proffslicensen i Halmstad.
– En orsak är att Stefan Persson ska bli privattränare hos Lähdekorpi. En annan anledning är att vi köpte en gård för drygt två år sedan. Min tanke är att han en liten verksamhet, fem till sju hästar, och sedan ska jag kört fort och sko en del hos Jerry Riordan, berättar Sjöberg och fortsätter:

– Jag kommer att börja med tvååringar, Hip Hurray Boko, Cosmorita och två ”projekt” som haft bekymmer med skador. Jag har samarbete med Håkan Gysenius, vi har hästar ihop och han har en komplett konvalescent-anläggning. Projekten är Kanada-födde Follett (e. Muscle Hill), som ägs av Stall Courant och Vexil Kronos (e. Muscle Hil). Han kommer från Riordans stall.

Peter H Sjöberg med Dear Friend och skötaren Amanda Höynä efter segern i Lars Lindbergs Minne 2018. Foto Christer Norin/ALN

Peter H Sjöberg berättar att han har plats för sju hästar.
– Just nu är det sju platser och hur det blir det framöver får framtiden utvisa. Jag har en slinga på 1,2 kilometer på gården och gott om skogsvägar. Sedan är det mindre än 20 minuter till travbanan och träningsmöjligheterna går inte att klaga på.

Vi åkte upp till Sundsvall i onsdags och resan har gått bra med Riordans hästar

Fast innan har åter börjar som proffs ska han göra en sista insats som lärling. Sjöberg hade inga tankar på att delta i Lars Lindbergs Minne i år igen, men när han fick frågan för en vecka sedan att köra toppstoet Shadow Gar var svaret givet.
– Det är en snygg häst som sprungit in över en miljon kronor de tre senaste åren och det ska bli riktigt roligt att köra henne. Vi åkte upp till Sundsvall i onsdags och resan har gått bra med Riordans hästar.

trav, travsport, sulkysport, v75, solvalla, elitloppet
Shadow Gar. Foto Jeannie Karlsson

 

Pine Chip-dottern har tjänat över 5,4 miljoner kronor efter 25 vinster på 93 försök. I den senaste starten satt hon fast på 1.10,9a/2.140 i EM för ston.
– Jag har inte pratat något taktiskt med Jerry, men spontant känns det som att jag ska försöka hitta en bra rygg och vi gynnas om det blir rejäl körning mellan hästarna på startvolten. Med bra ryggar kommer Shadow Gar att spurta ner många.

Bergsåker kör dubbla V75-omgångar i helgen och här finns startlistor.

Fakta

Lars Lindbergs Minne

2.140 meter voltstart
Förstapris: 250.000 kronor
Häst – Lärling

 1. Chapter N.Deo – Anders Eriksson
 2. Queen Of Sand – Clara Jonasson
 3. Jazza Håleryd – Samu Sundqvist
 4. Dallas As – Oskar Florhed
 5. Emmylou – Kajsa Ljunghager
 6. Hunkydory Degato – Niclas Hammarström
 7. Hossiana Boko – Marcus Lilius
 8. Visa As – Rebecca Dahlén
 9. Windy Ammik – Lukas L Svedlund
 10. Walkie Talkie – Mats E Djuse
  2.160 meter
 11. Inga In Heaven – Johan Brandel
 12. Ginny Weasly – Caroline Åkerlund
 13. Hevin Boko – Kaj P Jussila
 14. Ladyofthelake – Piere Nyström
 15. Shadow Gar – Peter H Sjöberg
Expandera