Fokustema
Fokus: Tekno Eld
Läs senare

Från Elitloppet till Kallblodsderbyt

SANDEFJORD. Från varmt till kallt. Från skor till kostymer. Då Lennart Bäwerholm stod och krattade löv på sitt sommarställe fick han infallet att köpa en häst att tävla på Bjerke med. Han tog sig längre än så. Hästens namn var Rite On Line.
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
Lennart Bäwerholm på sitt kontor på Giovani. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Lennart Bäwerholm på sitt kontor på Giovani. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Här bjuder vi på lite extra långläsning om Tekno Elds ägare och uppfödare – Lennart Bäwerholm – i ett längre reportage som publicerades i vår Årsrevy:

Vi fick av Lennart Bäwerholm veta att bästa sättet att ta sig från Oslo till hamnstaden Sandefjord var snabbtåget. Sagt och gjort. Efter två timmars resväg glider vi in på stationen i Sandefjord centrum. Här bor runt 40.000 personer permanent, men det är en populär semesterort och invånarantalet dubblas under sommarmånaderna. Det ser inte mycket ut för världen vid första anblicken, men vilken pittoresk stad som växer fram! De kulturmärkta husen ligger insprängda mellan nybyggen på vägen ner mot hamnen.

Här bor Lennart sedan 30 år tillsammans med frun Sissel och deras dotter Sophie. Han började tidigt inom textilbranschen genom att efter skolan jobba på Peters byxshop i Göteborg. Efter militärtjänstgöring i Kalmar startade Lennart Peters Dandy, den första skinn- och skobutiken i Göteborg. Per-Olof Ahl var en av kunderna och han blev så imponerad av Lennart att han bad Lennart söka en ledig tjänst inom KappAhl-koncernen.

– Jag fick jobbet och då jag varit på Kapp-Ahl en längre tid fick jag i samma veva jobberbjudanden från Hong Kong, Helsingborg, Stockholm och härifrån Sandefjord, säger han.

Så hur hänger då textil- och travbranschen ihop i Lennarts fall? Vi tar det från början

Valet föll på Sandefjord och Lennart blev anställd chef på textilföretaget Giovani.

Slipsar, Lennart Bäwerholm, Sulkysport

– Jag började arbeta här i april 1987 och i februari 1988 köpte jag det. Av andra har jag flera gånger hört att jag var med och skapade ett nytt mode i Norge under den perioden. Omsättningen sköt i höjden i en rasande fart och jag utökade med Skandia som gör slipsar och accessoarer för män. Då hade vi egen slipsfabrik och jag ritade och designade kläderna till Giovani själv, även fast jag inte är utbildad designer. Nu gör jag inte det längre, men min fru Sissel är designer och hon jobbade tidigare på BikBok. För elva år sedan startade vi ett eget märke, Ane Mone, för damer och hon ritar de kollektionerna själv.

Fakta

LENNART BÄWERHOLM

Ålder: 68 år.

Familj: Frun Sissel, 53 år, gemensamma dottern Sophie 17 år, Isabelle 29 år och bonusdottern Celina, 50 år. Berner sennenhunden Molly, 4 år. 

Hobby: Det blir mest jobb, men alla former av sport. Företaget Giovani sponsrar det norska landslaget i fotboll sedan 19 år, sponsrade tidigare det norska landslaget i handboll och Sandefjords handbollslag Runar, där Lennart var ordförande i fyra år. Tidigare var norske toppkusken Vidar Hop också sponsrad av Giovani. 

Äter: Allra helst hemma omgiven av familj och vänner. En fin grillad köttbit, bakad potatis och goda grönsaker med ett glas rött vin till. Vi är en väldigt social familj 

Reser: Två gånger per år. Gran Canaria över jul och nyår varje år och påsken spenderas i Phuket i Thailand.

Expandera

Så hur hänger då textil- och travbranschen ihop i Lennarts fall? Vi tar det från början.

– Jag är född på en gård i Dalsland och där hade vi alltid hästar, inte travhästar då, men arbetshästar. När jag var sex flyttade hela familjen till Göteborg och pappa tog då med mig till Åbytravet för första gången. Där och då föddes mitt travintresse, men pappa ägde aldrig några travhästar själv utan han och min farbror var på plats för sporten och spelade i liten skala.

va fasiken, här sitter jag med pengar i handen och varken du eller Atle har någon häst att sälja till mig?

Den första travhäst Lennart ägde själv var Lasse Scott (vann 19 av 295 starter och tjänade 231.985 kronor, reds. anm.). Med på hästen var även Pieter Ahl.

– Jag kan inte ta gift på detta, men om jag inte missminner mig var han den vinstrikaste hästen på Åby 1976? Eller jo, jag är rätt säker på att han var vinstrikast, men inte på det exakta året…

Lennarts minne är skarpt, sånär som på ett år. 1975 var Lasse Scott som fyraåring vinstrikaste häst alla kategorier på Mölndalsbanan.

Under tiden i Göteborg låg Halmstad nära till hands. Där spenderade Lennart mycket tid i sällskap med en annan Lennart, Forsgren, och han hade häst i träning hos Gunnar Hallberg.

– Där gick vi runt mycket i stallarna och man lärde kände folket bakom kulisserna. Jag har investerat flera miljoner i travet tack vare den gemenskap och den positiva känslan som finns inom travfamiljen. Det är mycket ge och ta, precis som i ledarskapet inom företagslivet. Det är ingen som slutat hos mig på Giovani förrän det är dags att gå i pension och jag tror den som jobbat kortast tid hos mig i dagsläget har varit här i 17 år.

Fakta

Kuriosa

Lennart Bäwerholm var med och instiftade samt sponsrar Ulf Thoresens Minneslöpning på Jarlsberg. 
– Ulf var hos mig när jag ville att han skulle köra Prince Mystic. Jag sade till honom att när han vunnit 5.000 lopp kunde han vinna 5.000 till. ”Nej, jag är slut”, svarade han mig då. Jag klädde upp honom i en fin kostym innan han åkte härifrån. Två veckor senare gick Ulf bort, säger Lennart. 

Ulf Thoresen är Norges främste kusk genom tiderna och  avled 1992, blott 46 år gammal. Bland många stora segrar märks Hambletonian Stakes och VM-loppet. Ulf blev kuskchampion i Norge 16 gånger.

Expandera

Medan snön yr runt fönsterna visas vi runt i Giovanis och Ane Mones lokaler. Här sker inte längre någon egen produktion de är bara grossister som jobbar mot återförsäljare.

Elitloppet är ett lopp Lennart aldrig missar att uppleva på plats och de är ett gäng på tio personer som varit på Solvalla de senaste 25 åren. Däremot åker han inte lika ofta på ”vardagstrav” längre.

– Det är många som säger att de inte har tid att åka runt, men man tar sig alltid tid till att göra det man vill, så det kan jag inte skylla på. Några av dessa tio som är med på Elitloppet har bytts ut under åren, men är i stort sett de samma. Vi reser på fredagsmorgonen härifrån och åker sedan till Bo Hjertsson och ser lunchtravet, grillar, kastar boule och kosar oss. En av de bästa upplevelserna vi haft under Elitloppshelgen var när Harpers Joker vann fyraåringseliten 2008. Han var inte någon av de mer betrodda och Björn Goop, som körde honom då, sade att han aldrig kört så fort med en häst sista biten tidigare.

Foto Jeannie Karlsson

Tidigare år har Lennart varit på plats på Elitauktionen, men de senaste åren har det inte blivit av. Framöver kommer han dock att fortsätta gå på varmblodsauktioner både i Norge och Sverige för att köpa och tävla med varmblod, medan uppfödardelen fokuseras på kallbloden.

– Jag kommer ihåg en gång då jag hade bestämt mig för att köpa en häst och det är någon som sitter och bjuder emot mig. Efter ett tag ser jag att det är en av mina kompisar, han hade druckit lite, och jag frågade ”Vad håller du på med, varför ska du ha upp priset?”, berättar Lennart med ett skratt och även om han till största delen pratar svenska smyger det sig in ett och annat norskt ord här och där.

– Året efter ropade samma kille in en häst utan att ha kredit och de fick kalla på mig i högtalarna för att komma och lösa ut hästen.

1997 hade Lennart nyss sålt en häst och ville återinvestera pengarna i en ettåring. Han hade hittat den han ville ha och åkte till Derbyauktionen i Malmö.

– Jag kan inte räkna Revenue som att jag ropat in honom på auktion, då det blev något strul. Jag undrar om det inte var något bombhot mot auktionen? I varje fall kom han aldrig upp i ringen. Jag ringde upp ”Ludde” (Kolgjini) dagen efter och sa att jag ville köpa Revenue. Han svarade nej och jag sade att ”va fasiken, här sitter jag med pengar i handen och varken du eller Atle har någon häst att sälja till mig?” Okej, svarade Ludde, men då ska hästen vara kvar i min träning, berättar Lennart och fortsätter:

– Han framhöll hela tiden Revenue som en stjärna och de vann Svensk Uppfödningslöpning under den tiden jag hade honom i min ägo, men hästen hade problem med framknäna och då jag senare fick ett bud från en tysk hästägare antog jag det. Men det kom aldrig några pengar och jag sa till ”Ludde” att om hästen nu är så bra som du säger, varför köper du inte honom själv…? Det gjorde han för samma pris som jag fått av tysken och det blev en väldigt bra affär för dem. Det är väldigt glädjande att sälja en häst som fortsätter att utvecklas och gå bra.

Den andra visade sig vara Rite On Line

Roligaste köpet då?

– Helt klart Rite On Line. Jag krattade löv på vårt sommarställe och fick för mig att jag ville köpa en häst som kunde starta på Bjerke. Jag ringde Atle Hamre och fick då veta att han visste av två hästar som kunde vara aktuella. Den ena hette L.B. Elit. Jag sa att jag kunde ju inte ha en häst som hette Lennart Bäwerholm Elit och sa att jag tar den andra.

Fakta

Rite On Line

Hingst född 1991 

Stam: e. Supergill – Emerald City e. Nevele Pride

Resultat: 119 st: 47-18-14

Prissumma: 11.863.006 kronor

Rekord: 1.11,0ak

Meriter: Segrar i Åby Stora Pris 1998, Hugo Åbergs Memorial 1998 och 1997, Forus Open 1999, Haralds Westlins minneslopp, Palio dei Comuni, Treåringseliten på Solvalla.

Fem vinstrikaste svenskregistrerade avkommor: Harry Haythrow 1.09,7ak/4.703.300 kr, Rite on Track 1.11,8am/4.245.964 kr, Conrads Epilog 1.10,4ak/3.693.553 kr, Art on Line 1.11,2ak/3.494.575 kr, Born to Dance 1.11,5ak/2.524.216 kr.

Expandera

Den andra visade sig vara Rite On Line och han skulle starta samma kväll som Lennart tog kontakt med den dåvarande ägaren.

– Jag sa till honom att låt hästen starta. Du får behålla eventuella prispengar från ikväll, jag tar risken om det händer något och gör en direktöverföring av pengarna. Så blev det, jag minns inte vad han gjorde i loppet, men när jag kom till Bjerke och fick se honom var det precis vad jag ville ha. En svart och fin racermodell av häst. Efter det fixade vi till honom lite och vilken fantastiskt rolig resa han gav oss sen…

Rite On Line segrade i 47 av sina 119 starter och tjänade 11.863.006 kronor, men det är två segrar med omständigheter runt omkring som sticker ut lite extra för Lennart.

– Inför Åby Stora Pris 1998 stod vi uppe på läktaren på Åby och nedanför oss stod hela Zoogins hejaklack i sina gröna tröjor och hattar. Då var det en kille som ropade upp till oss ”Spela Zoogin” varvid jag svarade på plats eller? Sen sa jag att han skulle få min kavaj om min häst vann, men att jag ville ha hans utstyrsel om Zoogin vann. Rite On Line vann och jag höll mitt ord. Han fick min kavaj, men jag hade glömt bort att min totobong, där jag spelat 10.000 kronor vinnare på Rite On Line, låg kvar i innerfickan… Och jag hade ingen aning om vem killen var. Min dotter lyckades dock hitta honom och sa ursäktande att hennes pappa hade en bong i kavajfickan. Han tog upp den, stirrade på den och sa ”fy fan, FY FAN!” innan han välvilligt lämnade över den. Jag träffade personen på Dannero i somras, han kom fram och frågade mig om jag kom ihåg den historien.

Fakta

Stora unghästsegrar i Sverige

 

Oaks: Sissela Ås – 1995

Breeders Crown: Sissela Ås – 1995

Derbystoet: Princip Ås – 1996

Långa E3: Mack Action Ås – 1997

Korta E3: Mack Action Ås – 1997

Derbystoet: Mack Action Ås – 1998

Uppfödningslöpningen: Revenue – 1998

Expandera

Ett annat lopp som speciellt satt sina spår i Lennarts minne är Hugo Åbergs Memorial samma år.

– Jag brukar roa mig med att kolla på värmningarna då jag är på plats. Så även denna dag. Atle kom och frågade mig inför loppet ”Jaha Lennart, vad hittar vi på idag?”. Jag sa att du gör precis som du vill, men enligt mig är det bara att köra till spets, för den vet vi att ni får och sedan släpper du inte till någon som inte har nummer 8, 9 eller 10 på vojlocken.

Rite On Line är den som skapat historien för Lennart, men Prince Mystics betydelse ska inte förringas

Axel Jacobsen kom fram utvändigt om Rite On Line och ställde frågan. Atle bara kikade ut över högeraxeln och skakade på huvudet. Frisky Frazer hade startat från bricka sju. 900 meter från mål kom Jim Frick fram på utsidan med Running Sea för att ta lugn dödens.

– Då sade Atle ”Kör!”. Kör? frågade Frick förvånat med så kort bit kvar av loppet, men gled gladeligen fram och övertog. När de svängde in på upploppet möttes de av publikens jubel. Frick körde undan och gav på så sätt Rite On Line luckan. Atle vann sedan med några längder och blev geniförklarad för den styrningen.

Rite On Line är den som skapat historien för Lennart, men Prince Mystics betydelse ska inte förringas.

– Prince Mystic skulle starta från innerspår i Åby Stora Pris mot Peace Corps. Kvällen innan var det en tillställning för alla i kretsen kring hästarna och de tog upp alla ägare för en intervju om deras häst. Då Leif ”Loket” Olsson frågade mig vad jag trodde om Prince Mystics chanser sa jag att han leder runt om och att det kunde vara kul för Peace Corps ägare att få gratulera mig någon gång. Dagen efter kom en journalist fram till mig och frågade om jag verkligen trodde att det var värt att spela Prince Mystic. Mitt svar var ja och jag hade rätt.

Fakta

Prince Mystic

Hingst född 1986 

Stam: e. Mystic Park – Princess Crown e. Speedy Crown

Resultat: 48 st: 22-7-0

Prissumma: 2.618.189 kronor

Rekord: 1.12,2ak

Meriter: Segrar i Momarkens Grand Prix och Åby Stora Pris.

Fem vinstrikaste svenskregistrerade avkommor: Carmolas Prince 1.13,3ak/1.686.973 kr, Prince Valliant 1.12,3ak/1.433.723 kr, Harpos King of Pop 1.12,3ak/1.013.200 kr, Masterpiece 1.12,4ak/871.000 kr, Space Race 1.13,2ak/839.200 kr.

Expandera

Att dessa framgångar skulle stigit Lennart åt huvudet är inget man märker av utan han framhäver hela tiden att gemenskapen och den sociala biten är vad som gjort att han stannat och fortsatt att satsa.

– Jag unnar alla ägare att få uppleva segrar och gratulerar alltid de andra om de slår mina hästar. Denna glädje runt omkring allt är vad som hållit mig kvar. De hästar jag haft som inte fungerat ger jag hellre bort till ett bra hem istället för att ta bort dem eller byta tränare. Jag anser att tränaren ska ha den respekten gentemot hästägaren att han ska vara ärlig och ge all information som krävs och veta att de alltid gjort sitt yttersta för hästen.

Då smälte pappahjärtat i mig och vi betäckte henne med Moe Odin

En hel del fina ston har funnits i Lennarts ägo och framgångar har även nåtts på andra sidan Atlanten.

– Jag har haft trevliga upplevelser med Sissela Ås, Princip Ås och Mack Action Ås, men dessa köpte John-Erik Magnusson tillbaka som fölston efter avslutade tävlingskarriärer. Uppfödning har inte varit ett jätteintresse tidigare, även om det blivit några varmblodsavkommor under åren. Jag har oftast valt att köpa mina hästar istället.

Finns det inga motgångar alls på hästägarsidan?

– Absolut. Det gick så otroligt dåligt ett tag att jag behövde ändra något. Jag tog då kontakt med Jan-Olov Persson, då jag tänkte att spänningen varar lite längre i kallblodsloppen i alla fall. Jag köpte två kallblod av honom, men de var riktigt dåliga. Då ringde jag Persson igen och sa att det här håller inte om jag ska fastna för kallblodssporten. Spänningen blev onödigt lång då de aldrig kom i mål. Då gjorde jag mig av med de två dåliga kallbloden och fick köpa Eldsiri.

Eldsiri (e. Järvsöfaks-Stjernesiri e. Elding) gjorde det väldigt bra, vann 17 av sina 32 starter och tjänade 1.826.250 kronor. Hon var överlägsen kulletta bland stona.

– Jag hade inga planer på att börja med uppfödning, men min dotter Sophie tyckte att Eldsiri var så söt och ville ha ett föl efter henne då hon slutade tävla. Då smälte pappahjärtat i mig och vi betäckte henne med Moe Odin. Jag tyckte även att det var ett bra sätt att engagera hela familjen i travet.

Fakta

Eldsiri

Sto född 2006 

Stam: e. Järvsöfaks-Stjernesiri e. Elding
Resultat: 32 st: 17-7-1
Startprissumma: 1.826.250 kronor
Rekord: 1.24,6ak
Meriter: Kriteriestoet (Sverige), Stokriteriet (Norge), Oaks (Norge), Stoderbyt (Norge) samt tvåa i Derbystoet i Sverige.
Avkommor: Sirifaxa (sto 5 år e. Moe Odin) 1.27,7m/369.976 kr, Tekno Eld (hingst 4 år e. Tekno Odin) 1.25,4k*/891.565 kr, Eld Rask (hingst 3 år e. Tekno Odin), Eldborken (hingst 2 år e. Bork Odin), Eld Tekno (hingst 1 år e. Tekno Odin).

Expandera

Den första avkomman blev Sirifaxa, 1.27,7m/369.976 kronor, och då Lennart väl låtit betäcka Eldsiri tänkte han att det skulle vara kul att få en hingst. Tekno Odin blev nästa partner i avelsboxen och fjolårets svenske Kriterievinnaren Tekno Eld, 1.25,4k/891.565 kronor, blev resultatet.

– Han fick tyvärr en hovbensfraktur i höstas och har simtränats två gånger i veckan sedan dess. Årets huvudmål är Kallblodsderbyt i Östersund och det går inte förrän slutet av juli så vi har gott om tid på oss. Precis innan jul fick jag glädjande nyheter att allt verkar läka ihop fint och han kan nog börja tränas som vanligt i början av februari. Denna säsong är väldigt viktig för honom och vi väntar med att avelsvärdera honom, säger Lennart.

Och tillägger snabbt:

– Men ni skulle se treåringen! Han är också efter Tekno Odin och är riktigt fin. Med honom kommer vi försöka gå samma väg som Tekno Eld tog till Kriteriet. Han är lika talangfull och tidig som Tekno Eld och det kan bli ett roligt år.

Tekno Eld efter segern i Zorn-loppet, Travsport, Sulkysport
Tekno Eld. Foto Jeannie Karlsson

I samband med Kriteriet på Dannero i somras var Lennart och hälsade på sina kallblod.

– Handen på hjärtat så är ettåringen efter Tekno Odin den snyggaste hittills. Han  är vacker som en tavla, säger han om Eld Tekno.

Vistelsen i Sandefjord lider mot sitt slut och efter en sightseeingtur genom staden kör Lennart till stationen. Väl där ser han en bekant och efter vårt avsked ropar han glatt till herren som står i taxikön:

– Vart ska du? Hoppa in jag skjutsar dig!

Framgångar och ett gott liv till trots. En varmare och mer ödmjuk människa får man nog leta efter.

Från något han sagt han aldrig skulle syssla med till att ha flera lovande kallblod.

Klädhandlaren har blivit kallblodskung och blickar mot nya klassiska segrar.

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Börjat nå dit man önskar”

Kriteriekval på fredagen, V75-tävlingar under lördagen och Klasselöpsfinaler på söndagen.
Oskar Kylin Blom har ett späckat veckoslut att se fram emot.
– Att vi är med i de sammanhang som man vill kunna ta för sig i är ett kvitto på att vi gör något rätt, säger Gävletränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Atomic Face är Oskar Kylin Bloms bidrag i kvällens uttagningslopp till Svenskt Travkriterium. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Atomic Face är Oskar Kylin Bloms bidrag i kvällens uttagningslopp till Svenskt Travkriterium. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Med sina 63 hästar på träningslistan fortsätter Oskar Kylin Blom att ständigt flytta fram positionerna.
Fjolårets siffror vad gäller antal stallsegrar och när det kommer till inkörda prispengar är redan passerat när två tredjedelar av året har gått.

I helgen har Gävletränaren alla möjligheter att förbättra siffrorna ytterligare. I kväll är han i hetluften på Solvalla då Atomic Face (e. Explosive Matter) ska kvala till Svenskt Travkriterium.
– Sedan han kom till mig har jag haft målet att sikta mot hösten. Han kvalade in till Breeders Crown under midsommarhelgen och nu väntar Kriteriet, det lopp vi verkligen har siktat mot. E3 har aldrig varit på tal och jag vill säga att det varit rätt så raka vägen med den här hästen.

Ja, rätt så säger Kylin Blom. Efter segern i klassiska Juliloppet i Örebro den 15 juli har inte Atomic Face synts till i tävlingssammanhang.
– Jag hade tänkt göra ett lopp mellan Juliloppet och kvalen, men han blev lite förkyld efter Örebrostarten. Det är egentligen det enda bakslag vi haft med den här hästen. Då fick avstyra de planerna och bara träna inför det här, men jag känner att jag har honom där jag vill ha honom. Han gick ett jobb inne på Gävletravet i förra veckan för att lätta upp kroppen lite för hemma tränar han bara i sanden.

Gick det fort?
– Nja, det var ett jobb bara, helt enkelt. Han gav mig de signaler jag vill ha honom och känner att det här loppet är väldigt spännande. Min häst visade i Örebro att han har bra styrka i kroppen och då han är väldigt startsnabb så drömmer jag om att kunna leda från start till mål. Jag har höga förväntningar på hästen.

”Ett av sitt livs lopp”

Tidigare under veckan testades rycktussar på Atomic Face med effekt vilket han nu kommer att utrustas med i lopp. Samma sak gäller Eld Tekno (e. Tekno Odin), en av Kylin Bloms två finalister i de norska Klasselöpen.
I slutet av juni kom fyraåringen som i fjol var sjua i Norskt Travkriterium till Kylin Bloms stall. På kort tid har han lyckats göra hästen till deltagare i såväl den svenska som norska Derbyfinalen.
– Han var sjuk när han kom till mig och det blev kort med tid till försöken. Det viktiga var att få honom frisk och jag har bara byggt honom i de här tre loppen han fått hittills. Nu tycker jag att det känns som att han är där jag vill att han ska vara. Hästen är hingstig, alertare och riktigt på gång nu. Det kan behövas något lopp till innan han är i full form, men jag har ändå en känsla av att han kommer göra ett av sitt livs lopp på söndag.

Eld Tekno och Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Efter strykning på Wolt (e. Moe Odin) står nu Eld Tekno med spår sex istället för sju.
– Som jag kan läsa det så tror jag ingen annan vill ha dödens, det göra att jag får en lättare väg ner i banan. Jag vill vara med och tävla och räds inte att testa i dödens, det får bära eller brista.

Eld Tekno ses som en uppstickare i sitt lopp medan treårige Mjölner Malvin (e. Mjölner Herkules) tillhör favoritskaran i Kriteriefinalen.
– Han var jättebra i försöket och hade återhämtat sig fint efter det tuffa lopp han fick han fick i Kriteriefinalen här i Sverige. Det var tacksamt att han fick ett snällt lopp i försöket och han kändes dessutom både bättre både då och nu efteråt. Jag tycker dock inte att aluminiumskor fram och barfota bak som han gått i de två senaste starterna varit optimalt utan nu får han järnskor på fram, det känns helt enkelt bättre. Rygg på Brenne Odin är mitt drömscenario och min är väldigt speedig.

Hur långt kan det räcka?
– Jag vill inte bedöma de andra på det sättet, men jag är väldigt nöjd med min häst. De kommer inte köra ifrån min häst och om han tävlar på hundraprocentig nivå och tar i så kan han överraska och springa väldigt fort, men vi har inte sett botten på Brenne Odin ännu.

Skräller i Bollnäs?

Däremellan ska Kylin Blom även hinna med STL-tävlingar i Bollnäs. Stallet startar två egna hästar och bland dem tycks Anna Mauds Lassie (e. Chocolatier) bli totalt bortglömd i Diamantstoförsöket.
– Men hon är i bra form och känns otroligt fin. Senast fick hon dödens vilket inte är hennes melodi, men hon höll bra. Här står hon tufft inne, men jag tycker att hon visat att hon klarar av att möta de här hästarna. Jag är faktiskt inte alls främmande för att hon kan vara med långt fram här om det stämmer lite; hon har en härlig speed om vi kan spara den.

Morotai Degato (e. Maharajah) ska i sin tur pröva lyckan i näst högsta klassen. Efter tre silverlopp har han ett tredjepris, ett sjättepris och ett ”ägg” på sitt cv.
– Han gick en 1.11-tid full väg näst senast på Hagmyren och gjorde det bra. Senast valde jag bort att fullfölja i rygg på Chapuy, det var inget bra val av mig. Sedan fick han göra jobbet själv och fick dåligt med fäste så jag inte den insatsen var så tokig även om det kanske inte blixtrande om honom. Hästen är i alla fall bättre än raden; här hemma i träningen tycker jag att han känns finare än någonsin.

Kylin Blom har med andra ord spännande hästar att tävla med i dagarna tre, men tycks inte hetsa upp sig alltför mycket.
– Man hinner inte tänka så mycket på det. Det är klart att det är roligt och spännande, men jag känner att vi är med i de här loppen allt oftare nu och inte är nya i sammanhanget. Det gläder mig; det är ett kvitto på att vi gör något rätt, avslutar Oskar Kylin Blom.

Fokustema
Fokus: Kallblods-SM
Läs senare

”Hästen är bättre i år än förra året”

Hans första häst vann en handfull gulddivisioner.
Bästa hästen idag har redan vunnit SM – i monté.
Nu jagar Stefan Dellbros tolvåring Don Viking SM-guld även för sulky.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

50-årige Stefan Dellbro har levt med travsporten i många år och det som började med delägde varmblodet Let Me Fly på 1990-talet har de senaste decennierna fortsatt med både liten uppfödning och de senaste åren en handfull hästar i stallet som B-tränare.

Förra året var han mannen bakom det vinstrikaste svenskfödda kallblodet i landet i Don Viking (e. Järvsöviking) med 753.415 kronor insprunget – och det segerrikaste svenskfödda stoet i då fyraåriga lillasystern Wild Donnan (e. Voje Spik), som vann fem lopp! Dessutom klev Stefan över miljonen insprunget för stallets hästar för första gången.

– Att ha Sveriges vinstrikaste häst och dessutom segerrikaste sto är ganska fränt att lyckas med som en liten amatör, säger Stefan Dellbro.

Fakta

Tränarstatistik

Stefan Dellbro som tränare:

  • 2016 – 11 st: 0–3–2 – 124.500 kr
  • 2017 – 9 st: 3–2–0 – 112.200 kr
  • 2019 – 31 st: 8–5–3 – 786.700 kr
  • 2020 – 43 st: 10–7–8 – 1.016.215 kr
  • 2021 – 29 st: 6–2–4 – 400.993 kr
Expandera

Det började alltså med familje- och kompishästen Let Me Fly (e. Speedy Fly), 1.12,9ak/1.959.250 kronor, som Stefan bland annat ägde tillsammans med Halmstadtränaren Marcus Lindgren. Let Me Fly inledde hos Umåkertränaren Jan-Erik Erikson innan den stora utveckling kom hos den då färske proffstränaren Robert Bergh.

Totalt gjorde gjorde 80 starter (26–13–8) och vann en handfull gulddivisionslopp, däribland Top of Europe Trot i Boden 1994 och Malmloppet i Skellefteå både 1994 och 1995.

När hon lastades av hemma efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören

Stefan köpte i samma veva varmblodet Norciana (född 1982 e. Glasgow), 1.16,8k/209.250 kr, som fölsto.

– Hon var grå när hon tävlade och vann bland annat en rikstotofinal för Karl-Gösta Fylking, men när hon lastades av hemma på gården efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören, berättar Stefan med ett skratt.

Norcianas blod lever fortsatt vidare i Dellbros travverksamhet. Dottern Shy Beauty (e. Big Spender) vann själv V75-lopp i Dellbros träning för 20 år sedan och är mamma respektive mormor till de två varmblod som Stefan tränar idag: nioårige sonen Corroded (e. Pine Chip), 1.11,5ak/945.093 kr, respektive dottersonen treårige Il Stefano (e. Il Villaggio).

Corroded är tillbaka hos Stefan Dellbro efter flera år hos Robert Bergh. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Corroded är tillbaka hos Stefan efter flera år i regi Robert Bergh.

– Han har varit svår att få igång, tyvärr är hans hovar inte av bästa kvalitet och det har varit problem med hans fötter. Jag tycker att jag börjar få tillbaka honom någorlunda, men det är fortfarande långt från hästens inneboende kapacitet. Han ska gå barfota för att fungera och då måste han ha hovar och kropp med sig, säger Stefan.

Treårige Il Stefano har dock långt kvar till tävlingsdebut.

– Han är liten och blev kastrerad sent. Sedan har vi tagit bort lösa benbitar och det har varit rätt mycket bekymmer. Kanske kan det bli kval i höst, men det krävs nog en vinter med träning till för hästen, säger han.

Stefan äger fortfarande mamman Give Me V. (e. Fill V), som bara fått ett föl, just Il Stefano.

– Eventuellt låter jag betäcka henne igen, jag har ju haft några generationer i stammen och Shy Beauty lämnar väldigt fina travare, så jag skulle gärna få ett stoföl för att blodet ska leva vidare. Det är roliga hästar att jobba med.

Men hästen för dagen – och de senaste säsongerna – i Stefan Dellbros stall är tolvårige kallblodsvalacken Don Viking (e. Järvsöviking). Efter sju sorger och åtta bedrövelse i mitten av 2010-talet – läs: tre gaffelbandsskador – har ett långsiktigt och tålmodigt arbete med den hetlevrade hästen givit enastående resultat. Efter långt skadeuppehåll och noll starter 2017 gjorde Don Viking comeback 2018 och sedan dess har han svarat för detta:

  • 2018: 9 st (3–2–0) – 112.200 kr
  • 2019: 21 st (7–5–2) – 737.000 kr
  • 2020: 23 st (5–4–5) – 753.415 kr
  • 2021: 13 st (5–1–1) – 267.693 kr

Bland meriterna finns framför allt segern i monté-SM för kallblod och andraplatsen i SM för sulky förra året, samt segern i dubbelcupens final i Bollnäs 2019.

– Jag är glad varje säsong han kan hålla på, men hästen tål att starta och hårda upplägg, han tar loppen bra. När vi kommer hem efter tävlingar och jag släpper ut honom i hagen drar han iväg en rejäl repa. Han trivs med livet, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förra året gjorde Don Viking en fin insats som tvåa bakom Månlykke A.M. i SM och upplägget inför årets svenska mästerskap liknar det från 2020. Don Viking är hemkommen efter en långresa till finska Ylivieska, där han startade i finska storloppet ”Valackfursten” med lopp två dagar på raken för två veckor sedan.

Han galopperade i den korta uppgörelsen, medan han slutade femma i långloppet efter offensiv styrning till ledning varvet från mål efter ett varv i tredjespår. Inget upplägg som passar tolvåringen.

– Det blev mest kattskit den här gången. Han reste inte lika bra som förra året och hade dessutom inget resesällskap som då. Han kan vara lite känslig med mat och vätska när han reser långt. Förra året gick det bra till Finland, men inte den här gången. Han var lite tagen och hade tunnat ur på grund av för lite vätska, säger Stefan.

Efter hemkomsten har Don Viking hittat formen igen.

– Han tog ikapp det fort när vi kom hem. Han har gått två backjobb och känns fin och laddad i träning. Just upplägget med start två dagar i rad gjorde honom väldigt gott när det kom till SM ett par veckor senare och jag hoppas det ger samma resultat nu.

Sandra Eriksson körde Don Viking för första gången i SM ifjol och det slutade alltså närmast med succé och andraplatsen. Nu hoppar Sandra upp igen – för fjärde gången – och utgångsläget är fina spår tre bakom startbilen.

– Sandra är duktigt på att köra kallblod och får hästarna att gå hela vägen. Förra året öppnade han bra i SM, men ska inte gå i tät. Bara han får springa i ryggar gör det inte så mycket om han ligger på under vägen. Det viktiga är att ha rygg till 400-500 meter från mål, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förhoppningarna och möjligheten att försvara SM-silvret?

– Hästen är bättre i år än förra året, han har blivit stabilare och inte lika känslig för till exempel nya kuskar som tidigare. Gunnars häst blir förstås svår att slå, men de andra hästarna tycker jag att han matchar. Kan han vara trea-fyra är jag nöjd, men det finns inget att klaga på inför loppet, säger Stefan.

Efter SM kommer – SM. Nåja, det lär bli någon start emellan, men den 24 september är det svenskt mästerskap i monté, där Don Viking är titelförsvarare. Att han gillar disciplinen råder inte minsta tvivel om. I april satte han svenska rekordet 1.23,3a/2.140 meter tillsammans med Lena Fritz på just Bergsåker och i ett sprintrace på Solänget i början av augusti vann han på 1.19,4a/1.140 meter.

Under sadel har Don Viking gjort tolv starter, vunnit sex av dem och slutat tvåa fyra gånger!

Fakta

Don Viking

Valack 12 år e. Järvsöviking – Donnan e. Gyllfen
Resultat: 112 st: 25–19–14
Rekord: 1.22,1k – 1.22,4ak
Insprunget: 2.102.408 kr
Uppfödare: Anneli Oskarsson, Vindeln
Ägare: Donnans Hästar KB, Vindeln
Tränare: Stefan Dellbro, Umåker
Körsven: Sandra Eriksson, Boden

Expandera

Däremot lämnar Stefan tråkiga besked gällande Don Vikings femåriga lillasyster Wild Donnan. Stoet tjänade över en kvarts miljon kronor förra året utan att vara anmäld till de klassiska loppen och visade i våras att hon räcker i konkurrensen även mot äldre hästar.

– Tyvärr fick hon känning i en bakkota i somras och nu blir hon borta fem-sex månader för att läka ihop och rehabiliteras. Hon har ju tjänat så mycket pengar att i princip måste hon ned på svenskt rekord varje gång för att vinna lopp. Det känns som det finns en hel del kvar i henne och avel är inte aktuellt, om det inte skulle bli några bakslag under läkningsprocessen, säger Stefan.

Istället får Stefan Dellbro se Don Viking jaga en topplacering i Svenskt Mästerskap. Fjolårets andraplats i loppet visar att den finns inom räckhåll!

Fokustema
Fokus: Inför Solvallsa Jubileumspokal
Läs senare

”Admiral As är redo för det här”

– Admiral As visade i bronsdivisionsfinalen på Färjestad att han förtjänar sin plats på den här nivån. Sedan dess har vi siktat på Jubileumspokalen. Nu är det upp till bevis.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Admiral As vid segern i Victory Tillys lopp  för Örjan Kihlström, före Axl Rose som också är med i Jubileumspokalen. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Admiral As vid segern i Victory Tillys lopp för Örjan Kihlström, före Axl Rose som också är med i Jubileumspokalen. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det säger Reijo Liljendahl om sin toppintressante Admiral As inför Solvallas Jubileumspokal, Femåringen har imponerat enormt i sommar och nu ska han ut mot – bland annat – Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet.

Fakta

Admiral As

Italienfödd valack fem år e. Ready Cash – Galiera As e. S.J.’s Photo
22 st: 13–1–0
Rekord: 1.15,7l* – 1.10,8am*
Insprunget: 1.270.500 kr’
Uppfödare: Allevamento Della Serenissima Ss, Italien
Ägare: SRF Stable
Tränare; Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Mats E Djuse, Hagmyren
Skötare: Pernilla Sundling

Säsong för säsong:

2019: 8 st: 6–0–0. Bästatid: 1.13,8am*. Insprunget: 387.500 kr
2020: 10 st: 4–1–0. Bästatid: 1.11,3ak*. Insprunget: 452.500 kr
2021: 4 st: 3–1–0. Bästatid: 1.10,8am*. Insprunget: 430.500 kr

Meriter:
Som treåring: Seger i Breeders Crown-försök.
Som fyraåring: Sexa i Konung Gustaf V:s Pokal. Seger i Breeders Crown-försök. Andraplats i Breeders Crown-semifinal.
Som femåring: Seger i försök och final i bronsdivisionen, samt Victory Tillys lopp.

Expandera

– Ja…och inte bara det utan också mot Aetos Kronos, Alrajah One, Hail Mary, Click Bait och några riktiga topphästar till. Jubileumspokalen har i år lovat att bli ett kanonlopp och blev det också. Visst, Admiral As var förra året med i Kungapookalen och Breeders Crown-finalen och utmanade Ecurie D. Elitloppshelgen, men det här är ännu en nivå högre. Samtidigt har Admiral As tagit stora steg inför den här säsongen och är nog också en, om inte till och med två, nivåer bättre än han var som fyraåring, säger Reijo Liljendahl.

Admiral As har varit en snackhäst ända sedan Reijo Liljendahl ropade in Ready Cash-sonen för rekordbeloppet 360.000 euro på ITS-auktionen i Itaiien för fyra år sedan, för SRF Stables (Lennart Ågren) räkning. Det var helt enkelt en riktigt högättad läckerbit. Men förhoppningarna att snabbt kunna ta igen en sid del av inköpsbeloppet i de italienska stora årgångsloppet fick skrinläggas när Admiral As kasterades som tvååring. Valacker får inte vara med i till exempel italienska Derbyt.

Admiral As när han köptes in av Reijo Liljendahl för 360.000 euro. Foto Gerard Forni

– Det hade hästen knappast varit ändå. Admiral As var en talangfull och rejäl häst redan från början, men ändå inte tidig. Alla ingredienserna fanns där, men varken fysik eller psyke var redo att börja ställas inför höga trav tidigt. Vad Ready Cash-psyket kan ställa till med när man ”trycker på knappen” tidigt med de hästarna finns det många exempel på och i Admiral As fall är dessutom mödernet hårt. Det har varit högpresterande hästar på mödernet, men ojojoj vilka tuffa individer det också har varit. Lennart och jag bestämde tidigt att med Admiral As skulle vi ha en långsiktig plan, med mål att få en topphäst som äldre, säger Reijo Liljendahl.

Det har varit högpresterande hästar på mödernet, men ojojoj vilka tuffa individer det också har varit

Som treåring tog Admiral As ändå sex segrar på åtta starter.

– Ja, men vi testade inga hårdare sammanhang. Och Ulf Ohlsson körde hästen försiktigt. Målsättningen var att utveckla Admiral As i lagom takt och ha fokus på att han skulle ”hålla sig på mattan” och vi ville inte ta några risker att Admiral As skulle kunna börja skruva upp sig och bli tuff att hantera eller köra.

Fakta

Mödernet

Admiral As mamma Galiera As (e. S.J.’s Photo – Victoria Sib) var en stjärna med elva segrar på 30 starter, rekordet 1.11,8ak och 162.000 euro insprunget. Som treåring vann hon Gran Premio Orsi Mangelli Filly och som fyraåring Gran Premio d’Europa Filly. Galiera As har tidigare lämnat en miljonvinnande avkomma, Vincent As (född 2014 e. Muscle Massive), 1.11,8ak/1.237.000 kr.

Admiral As mormor Victoria Sib (e. Armbro Goal – Tackle Box) är ännu vassare i aveln. Utöver Galiera As har hon lämnat Faliero As (e. Lemon Dra), 1.12,8ak/€489.000, och Doria As (e. Lemon Dra), 1.13,1ak/€301.000.

Expandera

Fyraåringssäsongen inleddes med att AdmIral As var med i Kungapokalen – som Aetos Kronos vann före Don Fanucci Zet och Click Bait, tre av huvudaspiranterna på segern även i Jubileumspokalen. I försöket gjorde Admiral As ett topplopp efter tidig galopp och i finalen  spurtade Admiral As mycket bra i skymundan som sexa. Men sedan började det spöka.

Galopp kort före mål som tvåa på en låg 1.09-tid bakom Ecurie D. i Fyraåringseliten Elitloppshelgen sedan Admiral As gått en mycket stark långspurt, Och ny galopp, nu i första kurvan, i Breeders Crown-loppet i Rättvik midsommarhelgen.

Reijo Liljendahl. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Något var uppenbart fel, Admiral As är en alldeles för bra häst för att hålla på och galoppera. Veterinär kollade honom, och det hittades en lös benbit som opererades bort. Hästen blev bättre efter det, men inte perfekt. Benbiten var inte hela sanningen bakom problemen, säger Reijo Liljendahl.

Benbiten var inte hela sanningen bakom problemen

Admiral As kom tillbaka till hösten med fokus på Breeders Crown. Han gick till final, men där hamnade han helt snett på det, tredjespår i 800 meter innan han kom fram till ledande och vinnande Hail Mary.

– Det blev tufft, och Admiral As höll bra då han slutade som den förste utan prispengar. Han fick alltså ”sina tuffa skallar” i Kungapokalen, Fyraåringseliten och Breeders Crown, men utan att tjäna några prispengar. Det är därför han först nu i sommar  blivit miljonär, säger Reijo Liljendahl.

 

Under vintern mellan fyra- och femåringssäsongen hittades också vad som sannolikt var den egentliga orsaken till den där perioden med galopper och att Admiral As fortfarande inte kändes som Liljendahl ville ha honom efter operationen av benbiten.

– Dels fräschade vi till framknäna, men det viktigaste var antagligen att vi upptäckte att han hade ont i munnen. En tand hade inte vuxit rätt utan satt kvar nere under slemhinnan. Hästars tänder växer hela livet och det var säkert så att han från och till haft ont av den där felväxande tanden. Den togs bort, och efter det har allt flutit på. Admiral As fick en fin uppbyggande träningsperiod i vintras och när han sedan började starta visade det sig att det var som vi hoppats och trott, att han tagit till sig träningen och har blivit åtminstone en klass bättre sedan förra året, säger Reijo Liljendahl.

Uppvisningen i bronsdivisionsfinalen på Färjestad i månadsskiftet juni-juli var magnifik. Admiral As gick en 1.08-avslutning i tredjespår, utan att Örjan Kihlström ryckte huvan, till seger på 1.10,9a/2.140

– Det var efter det vi bestämde oss för att gå för Jubileumspokalen. Han vann sedan även Victory Tillys lopp på väldigt bra sätt och fick biljetten hit. Hästen är redo för det här, fast det kanske inte ser ut så på prissummorna när han jämför med vad de han möter har tjänat, säger Reijo Liljendahl.

Hästen är redo för det här, fast det kanske inte ser ut så på prissummorna

Fakta

Reijo Liljendahl om sina V75-hästar Jubileumspokalkvällen

Honey Adore (Wallenius Cup, V75-2) har ännu inte vunnit, men den dag det stämmer till i ett lopp kommer hon att spräcka nollan. Senaste loppet, kvalet tilll korta E3, är bara att glömma. Hon hamnade omöjligt på det från åttondespår. och backades sist. Gången innan avslutade hon bra bakom stallkamraten hos mig, Graham Hill. Nu är det åttodespår igen så att spräcka nollan just den här gången blir nog svårt.
Admiral As (Jubileumspokalen, V75-6) är allt bra med efter förra segern, där det blev en väldigt snabb öppning med utdragen körning innan han kom till ledningen. Det gick 1.08 första vavrvet…Han var trots det stark till slut och drog faktiskt ifrån de andra sista 100 meterna utan att Örjan (KIhlström, reds.anm.) behövde låta hästen visa allt. Det gjorde han knappast heller gången innan, i V75-.finalen där han avslutade 1.08 ute i spåren med huvan kvar. Det här är ett kanonlopp, men Admiral As fick bästa tänkbara spår och känns redo för det här motståndet, så jag hoppas vi kan vara med och köra om det. Jag gör inga ändringar, han får fortsätta med skor runt om. Fast det är klart, att det är ny kusk nu är väl en ändring, men Mats E Djuse är redan en toppkusk på alla sätt trots att han är så ung.
Whothehillareyou (Big Noon-Pokalen, V75-7) stod svårt till i Breeders Crown-loppet på Mantorp senast och när han fick dåliga ryggar i angreppet i tredjespår på slutvarvet var det chanslöst att nå någon framskjuten placering. Gången innan gjorde han det okej i en treåringsfinal på Bergsåker. Nu blev det fjärdespår, och det är jag bekymrad över, jag tror att han kan få problem med det. Det är inte alls någon tokig häst, men tappar han från start och hamnar bland tilläggshästarna blir det förstås svårt, för det finns ju några riktigt bra fyraåringar där.

Expandera