Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Då kände jag att det här är äkta”

Jonas Oscarsson har snabbt gjort sig ett namn som hästskötare hos Joakim Lövgren.
I onsdags tog hans sin första kuskseger och nu väntar nya äventyr på andra sidan Atlanten.
Möt 18-åringen i en intervju om hur han hoppade av skolan, framtidsdrömmar och kärleken till Zara.
Av
Pär Gustafsson
Jonas Oscarsson tillsammans med Zara Kronos efter stoets seger i långa E3-finalen på Färjestad i somras, Jonas största triumf som skötare. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Jonas Oscarsson tillsammans med Zara Kronos efter stoets seger i långa E3-finalen på Färjestad i somras, Jonas största triumf som skötare. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Jonas Oscarsson kommer från en travfamilj där hans far Benny Oscarsson har varit Åbytränare och storasyster Jennifer Oscarsson firat framgångar både i sulky och sadel samt som hästskötare. I tonåren var det inte givet att Jonas skulle satsa på hästarna utan han jonglerade hellre med trasan.
– Min pappa var tränare i 30 år och både jag och Jennifer har tagit den vägen. Jag hade en ponny, men det var mest min mamma som tränade hästen och jag satsade på fotbollen. Intresset för travsporten fanns och jag var på Åby, men vid den tidpunkten hade jag inte passionen.

Vändningen kom på Solvalla den 2 april 2016.
– Jag började hänga med syrran när hon åkte och tävlade som skötare med Fridericus. Jag minns när hästen vann en V75-final på Solvalla och efteråt fick jag leda honom från dopingen till stallet. Han hade segertäcket på sig och då kände jag att det här är äkta.

När jag började på gymnasiet lurade jag lärarna att jag var på semester

Den våren hade Oscarsson ännu inte kört stor häst, men det skulle Jennifer ändra på. Hon släppte ut sin lillebror med en av hennes passhästar hos Veijo Heiskanen.
– Det var en häftig känsla att åka ut ensam.

trav, travsport, sulkysport, lärling
Jonas Oscarsson strechar en av sina passhästar efter träning. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Jonas började hänga alltmer i stallet och när det var dags för gymnasium var det mer hästar än fotbollar som hägrade.
– När jag började på gymnasiet lurade jag lärarna att jag var på semester och istället hängde jag i stallet hos Veijo. Pappa förstod att jag ville satsa på travsporten och både han och mamma gick med på att jag skulle sluta skolan. Under två år hos Veijo hade jag under någon period hand om samtliga hästar. Jag hade en roll där jag körde sex-sju hästar om dagen och kallades in ifall någon var sjuk eller hade semester. Jag levde livet fullt ut.

När Jennifer flyttade till Svante Båths stall i slutet av 2017 tog Jonas över hennes passhästar i Stall Heiskanen.
– Jag skötte hennes hästar i två månader, men hon trivdes inte norrut och när hon kom hem tyckte jag att det var bättre att hon tog tillbaka sina passhästar.

Skickade jobbansökan på sms

Jonas hade själv inga tankar på att flytta, men såg på Facebook att Joakim Lövgren sökte personal.
– Jag skrev ett sms med vad jag kände för hästar och travsporten och fick börja jobba där.

trav, travsport, sulkysport, färjestad, e3
Zara Kronos med Joakim Lövgren och skötaren Jonas Oscarsson efter E3-finalen. Foto Hanold/ALN

Hos Jägersrotränaren fick han Zara Kronos (e. Raja Mirchi-Regal Kronos) som passhäst och hon hade en finfin treåringssäsong. Stoet vann sex av tolv starter och tjänade över 1,3 miljonär kronor. Höjdpunkten var finalsegern i långa E3-finalen på Färjestad i slutet av juni.

Fakta

Zara Kronos

Kön: brunt sto
Född: 1 maj 2015
Härstamning: Raja Mirchi-Regal Kronos
Intjänat: 1.340.000 kronor
Resultat: 12 st: 6-1-1
Rekord: 1.16,7m* – 1.12,6ak*
Ägare: Falconeri Racing Stable HB, m fl
Uppfödare: Allev. Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien
Tränare: Joakim Lövgren, Jägersro

Expandera

– Med henne tog jag både min första och största skötarseger 2018. Det känns som att hon är mitt ”Love of Life” och att jag ska åka ifrån kärleken. Jag gillar inte bara Zara för att hon är bra utan hon är speciell och vi har fin kontakt. Sedan är ägarkretsen, sex personer från Norge, otroligt bra människor. De har positiv inställning och är alltid nöjda. Det värsta med att sluta hos Joakim är att tappa Zara Kronos, hennes ägare och Illuminati, som också är en otroligt speciell häst. Jag körde Zara 2,5 timmar i veckan och fick några tårar när jag skrittade henne.

Oscarsson har ungdomslicens och i onsdags bärgade han karriärens första kuskseger i sjunde försöket med stallets Mamba (e. Brioni).
– När Zara Kronos vann E3 var det den bästa dagen i mitt liv och det här är lika stort, men det var två helt olika känslor. När Zara vann på Färjestad kände jag lycka direkt och det är klart att fick ett rus genom kroppen när vi skar mållinjen i onsdags, men det var först i bilen hem från tävlingarna jag förstod att jag hade tagit första kusksegern. Det var en fantastiskt känsla och loppet blev precis som jag hade drömt om.

trav, travsport, sulkyspor, jägersro
Jonas Oscarsson jublar när karriärens första seger som kusk är i hamn, med Mamba på Jägersro i onsdags. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Femåringen vann med hela nio längder på 1.15,8/2.160 meter till 30.000 kronor.
– Jag tog körlicens våren 2017, men med de första styrningarna deltog jag inte i loppen. Antingen blev det galopp eller körde jag hästar som inte kunde något. Det vände när jag fick köra New Muscle Ås två gånger och det var tacksamt när jag tävlade i onsdags.

18-åringen säger att han vill köra mycket lopp, men han brinner även för skötseln av hästarna.
– Jag gillar att både köra häst och pyssla med dem. När jag började i stall fick jag fylla vattenhinkarna och jag blev lycklig när jag fick gå med hästarna till hagen. Jag är glad att jag fick köra Mamba, men hos Joakim är jag bara tredje-fjärdeval och det är svårt att få styrningar. Nu var det verkligen skoj att få avsluta med seger.

Flyttar till Svanstedt i mitten av februari

Ja, för efter ett drygt år hos Joakim Lövgren bär det nu av till Åke Svanstedt i USA. Han jobbar även nästa vecka i Skåne och den 16 februari lyfter planet mot ett nytt äventyr.
– Min stora dröm är att köra lopp och bli egen tränare. Jag vill kunna ta fram egna Grupp I-vinnare och jag känner att jag måste utvecklats. Jag har trivs jättebra och har gillat kontakten med media. Jag har uppskattat ansvaret och det senaste året har varit det bästa i mitt liv.

Min stora dröm är att köra lopp och bli egen tränare. Jag vill kunna ta fram egna Grupp I-vinnare

Varför slutar du i Stall Lövgren när du trivs så bra?
– Jag hade fått fler upplevelser, men jag tror inte att jag hade lärt mig så mycket mer om jag stannat kvar. Många jag har pratat med har sagt att det lärt sig mycket av Åke. Jag kommer att börja hos honom med samma positiv energi som när jag startade med hos Joakim och då kommer det säkert att bli bra.

Han berättar att målet i framtiden är att bli tränare i Sverige och Jonas hoppas även få möjligheten att åka till Frankrike och förkovra sig.
– Om jag trivs blir det minst ett år hos Svanstedt och det ska bli spännande att se vad han kan lära mig. Jag älskar den amerikanske hästen och det ska bli intressant att jämföra tvååringar som jag kört i Sverige med tvååringarna i USA som är avlade för tidig talang. Sedan blir tävlingssäsongen i USA lärorik och jag hoppas även få följa Åke på auktioner för att lära mig mer.

På lördag kör han Lipari (lopp 3) på sin gamla hemmabana Åby och det är möjligt att han fördubblar segrarna innan han flyttar till USA.
– Chansen finns, avslutar Jonas Oscarsson.

Fakta

Sex snabba frågor till Jonas Oscarsson

Solvalla eller ÅBY
Träna eller TÄVLA
ELITLOPPET eller Prix d’Amérique
SOMMAR eller vinter
Vanlig sulky eller JÄNKARVAGN
KÖTT eller fisk

Expandera
Fokustema
Fokus: V75 Kalmar
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Mitt jobb är att hästen är fräsch och vältränad”

Anna-Lena Waldén projekt Eppur Si Muove har presterat mycket bra på sistone.
I måndags prisades hästen på hemmabanan och på söndag gör femåringen rikstotodebut.
Av
Pär Gustafsson
Peter H Sjöberg, Eppur Si Muove och Anna-Lena Waldén efter hästens hittills största seger. Foto Sidmakarn
Peter H Sjöberg, Eppur Si Muove och Anna-Lena Waldén efter hästens hittills största seger. Foto Sidmakarn

The Best Madrik-valacken Eppur Si Muove köpte Anna-Lena Waldén i slutet av förra året. Han har gjort nio starter (3-2-1) och tjänat nästan 170.000 kronor i sin nya regi. I maj slutade hästen tvåa i ett lopp på hemmaplan och senast segrade i en V86-start på Åby. För prestationerna utsågs femåringen till Månadens Stjärna på Halmstadtravet i maj med motiveringen:

”B-tränaren Anna-Lena Waldén har fått fason på sitt ”projekt” Eppur Si Muove. Enda hästen på träningslistan har visat framfötterna och två starter under maj resulterade i en seger och ett andrapris. Vid segern på Åby i ett lopp som ingick på V86 visade hästen sitt kunnande och segrade tillsammans med Peter H Sjöberg på 1.14,0a/2140 meter och erhöll hela 70.000 kronor på ett bräde.

Väldigt kul och händer förmodligen bara en gång i livet

– Jag hade ingen aning om utmärkelsen innan de ringde i måndags. Det var väldigt kul och händer förmodligen bara en gång i livet, berättar Anna-Lena Waldén.

Hästens körsven Peter H Sjöberg tipsade om Eppur Si Muove.
– Jag var sugen på ett nytt projekt, en häst som inte fungerar och sade det till Peter. Om han visste någon kapabel travhäst där ägarna hade gett upp.

Fakta

Eppur Si Muove

Kön: brun valack
Född: 7 juli 2014
Härstamning: The Best Madrik-Empyrean Hanover
Intjänat: 232.550 kr kronor
Resultat: 21 st: 4-4-2x
Rekord: 1.13,4ak* – 1.13,9m
Ägare: Walldéns Djurakupunktur AB,Strömsnäsbruk
Uppfödare: Jan-Eric & Lisbet Höglund
Tränare: Anna-Lena Waldén (a), Halmstad
Körsven: Peter H Sjöberg, Halmstad

Expandera

Hästen tränades tidigare av Johan Untersteiner och där jobbade Sjöberg ett par år.
– Eppur Si Muove var två år när jag började hos Johan och jag gillade att köra honom. En trevlig och snäll häst, men han var lite stökig och rädd för olika saker. Sedan hade han otur och fick ett par konstiga skador, säger Peter H Sjöberg

Femåringen ägdes tidigare av Stall Courant.
– Jag hade sagt till Sabine (Kagebrandt, vd på Courant, reds.anm) att berätta för mig om de skulle göra sig av med hästen. Dagen innan jag slutade hos Untersteiner ringde hon.

De slutade med att Anna-Lena Waldén köpte hästen.
– Jag kollade med henne om hon var intresserad. Anna-Lena är superduktig och arbetar med alternativa behandlingar som akupunktur. Dessutom bestämde vi oss för att kastrera Eppur Si Muove direkt.

Satt nålar i hästar och hundar i 20 år

Waldén berättar att hon arbetat med akupunktur på hästar och hundar i drygt 20 år. Hon kommer från ridsporten och har tidigare haft hopphästar.
– Jag har jobbat med akupunktur på Eppur Si Muove och fått bort spänningarna. Sedan ridtränar jag hästen och fått honom att jobba med hela kroppen. Det går inte att beröra i sulkyn, men jag kan påverka hur han rör sig när jag rider. Tidigare var han som uppdelad i två delar. Jag har fått honom att använda hela kroppen och nu skjuter han på mycket bättre med bakbenen.

I Kalmar på söndag är det dags för rikstotodebut. Eppur Si Muove startar från innerspår i klass II-försöket (V75-1).
– Peter trodde att Eppur Si Muove skulle kunna vara en V75-häst, men jag anade inte att han skulle vara så här bra. Peter bestämmer matchningen och allt med tävlingarna. Mitt jobb är att hästen är fräsch och vältränad.

Förhoppningar?
– Jag har inte så stora krav. Jag är nöjd om hästen är i god form, travar fint och hänger med de andra, säger Waldén.

Kräver tur för att vinna

Peter H Sjöberg har något större förhoppningar.
– Vi bestämde oss för att satsa på V75 efter förra vinsten. Nu har V75 varit i Norrland och det blev långt mellan starterna, men jag körde ett banjobb i lördags och där var han jättefin. Innerspår är inte det bästa för Eppur Si Muove, men det kan vara lämpligt den här gången. Han möter ju några riktigt bra och sedan har det som sagt blivit lite längre mellan starterna. Om det löser sig kan han sluta långt framme, men för att vinna krävs mycket tur. Som senast kör vi barfota runt om, med helstängt huvudag och jänkarvagn, berättar kusken.

21–26 juni: Alla hästar som startar från fredag till onsdag

Fokustema
Fokus: V64 Skellefteå
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Stefan har koll på klockan

Umåker-tränaren Stefan Johansson har ett lovande kallblod i Guli Björn.
Nu står han inför sin hittills tuffaste uppgift: final i Bodbäckspålles Fyraåringsserie med 100.000 kronor i förstapris.
– Hästen har verkligen varit duktig i år, säger Johansson.
Av
Pär Gustafsson
Guli Björn och Ove A Lindqvist vid segern senast. Foto Carina Olofsson/Carinas fotosida
Guli Björn och Ove A Lindqvist vid segern senast. Foto Carina Olofsson/Carinas fotosida

Guli är Umeå-uppfödaren Fredrik Andersson och Stefan Johansson har tre Guli-kallblod i sitt tio hästar stora stall.
– De har toppkvalitet och det är skoj att ha ett par Guli-hästar i träning. Just Guli Björn tittade jag ut som ettåring. Hästen har bra stam och jag gillade helhetsintrycket, berättar Umåkerproffset.

Fakta

Guli Björn

Kön: svartbrun valack
Född: 21 juli 2015
Härstamning: Bork Odin-Guli Bris
Intjänat: 119.500 kronor
Resultat: 9 st: 3-2-1
Rekord: 1.28,8m* – 1.32,2am
Ägare: Stall Björnligan
Uppfödare: F Andersson & HB Anderssons Hästar
Tränare: Stefan Johansson, Umåker

Expandera

Hästen sprang godkänt premielopp som tvååring, men under fjolåret kvalade han sent och det blev bara en start där Guli Björn galopperade.
– Han fungerade inte under fjolåret. Hästen växte mycket och vi får skörda i år istället.

Bork Odin-valack smögs igång på allvar i februari i år och har undan för undan blivit allt bättre. Hittills har hästen vunnit tre av nio starter och felfri har han bara missat pallen vid ett tillfälle.
– Hästen hade en bra vinter, absolut. Han är stark och har väldigt bra vilja, vilket inte alla kallblod har. Många har talang och Guli Björn besitter dessutom egenskapen att han inte vill ge sig. De gånger han förlorat från ledningen har konkurrenterna kommit långt ut i banan.

Rejäl rekordsänkning i Boden

I senaste starten vann han ett försök i Bodbäckspålles Fyraåringsserie i Boden med hela nio längder på 1.28,8/2.180 meter i händerna på Ove A Lindqvist. Tidsnoteringen var en rejäl kapning av det egna rekordet.
– Han svarade för en väldigt fin prestation och i starten innan visade han de här farterna efter galopp. Så vi visste att han hade det i sig. Jag har kört honom snällt många gånger, men nu var det läge att dra på. Hästen brukar bli flegmatisk när han blir själv och det var även en fin kuskprestation.

trav, travsport, sulkysport, skellefteå, kallblod, midsommar, midnattstrav
Guli Björn med tränaren Stefan Johansson. Kallblodet verkar trivs extra bra i Boden där han är obesegrad efter tre starter. Ikväll startar hästen i Skellefteå för första gången. Foto Carina Olofsson/Carinas fotosida

I Skellefteå ikväll kör Stefan Johansson själv och Guli Björn verkar laddad inför uppgiften.
– Hästen har gått framåt för varje start och allt verkar bra efter förra loppet. Jag tycker att han känns lite spänstigare än innan. Det är hans hittills tuffaste uppgift. Jag har matchat Guli Björn för att han inte skulle tjäna mer än 135.000 kronor och slippa stå med 40 meters tillägg. Nu har han drygt 120.000 på kontot.

Hästen borde kunna sluta bland de tre främsta och kan till och med vinna

– Det är fina hästar på startvolten och jättefina kallblod bakom oss, men jag tycker att Guli Björn är en av de som ska räknas. De här loppen brukar bli avgörande hur det blir kört. Hästen borde kunna sluta bland de tre främsta och kan till och med vinna. Han är kvick ut och borde vara ikapp starthästarna ganska snabbt. Min förhoppning är att kunna köra till ledningen efter en bit och sedan får jag försöka hålla igång hästen som Ove gjorde i Boden.

En nyckel till framgång till loppen med flera tillägg är att ha koll på tiden.
– Det gäller att ha med sig klockan och inte lita på referenten. Med flera volter är det lurigt och man vet inte på vilken volt de startar klockan. Min förhoppning är att dra på i 1.28-tempo och sedan får vi se hur långt det räcker, avslutar Stefan Johansson.

21–26 juni: Alla hästar som startar från fredag till onsdag

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

76-årige segerkusken: ”Precis lika kul nu”

76 år gammal och segerkusk.
Det är något som Lars-Erik Nilsson kan titulera sig efter att vunnit med egentränade Baton Westwood för sex dagar sen.
– Det är inte många som är lika galna som jag och hållit på med travet såhär länge, säger Mantorpamatören med ett skratt.
Av
Emil Persson
Den 73-årige Mantorpamatören Lars-Erik Nilsson vann lopp med egentränade Baton Westwood under söndagen. Foto: Magnus Strömsten/ALN Mantorp
Den 73-årige Mantorpamatören Lars-Erik Nilsson vann lopp med egentränade Baton Westwood under söndagen. Foto: Magnus Strömsten/ALN Mantorp

Galen eller ej, visst är det en häftig bedrift Nilsson har lyckats med. Och framförallt att han inte har gett upp trots några år av motgångar med hästarna och därmed begränsade framgångar.
När Nilsson nu fick segerdefilera bakom egentränade Baton Westwood (e. Enjoy Lavec) var det första kusksegern sedan år 2016 då han – som 73-åring – vann tre lopp samma år.
– Hästen är bra och sprang på riktigt fint. Det här trodde jag faktiskt inte, men han verkar tusan i mig bättre nu än vad han var innan skadeuppehållet. Idag kör jag bara fort med honom och så låter jag honom vara däremellan, jag tränar inte på ett vis som sliter på honom för hästen har haft två gaffelbandsskador, säger Lars-Erik Nilsson.

Att hästen över huvud taget är kvar i stallet är en historia i sig. Nilsson hade nämligen bestämt sig för att ge bort hästen såtillvida att han kom till ett bra hem och allt var klappat och klart.
– Tjejen som skulle ha hästen skulle komma en söndag och så hade vi gjort upp att hon skulle ringa på lördagskvällen och få vägbeskrivningen. Mycket riktigt ringde hon också, men då hade hennes sambo sagt att det inte var något att hålla på med en skadad häst så det blev ingenting av det. Tur för oss, med facit i hand!

Guldvinnare

Idag har Nilsson fullt med upp sina hästar. De är tre till antalet vilket är rekordmånga trots att han hållit på i så många år som han gjort. Nilsson har varit med sen portarna slogs upp i Mantorp år 1965.
– Egentligen var det fotbollen jag hade tänkt syssla med och jag tränade med elitlaget Derby som spelade i Division 2 på den tiden, men efter att jag skadat ett knä och det dragit ut på operation blev jag aldrig riktigt bra. Jag började med travet istället, vi var några stycken som köpte en häst ihop. Däribland min far som drev ett taxiåkeri och jag själv hamnade i byggsvängen, men travet har man alltid haft med sig som en syssla på morgonen och kvällen.

Baton Westwood och Lars-Erik Nilsson. Foto: Magnus Strömsten/ALN Mantorp

Att ange en exakt mängd tränarsegrar tycker han är svårt.
– Jag och Roger Elebring på Mantorptravet kollade upp det här för något år sen. Då fick jag räkna utifrån de hästar jag ägt hälften eller mer i och då landar vi runt 120 segrar. En del bra hästar har vi faktiskt haft, det får jag medge, men utan tvekan så var Onyx Chateau den bästa.

Chateaubriand-sonen var född 1975 och tävlade hela vägen fram tills tolvåringssäsongen. Totalt blev det 45 segrar på 160 starter och 770.550 kronor intjänat vilket var starka siffror ”på den tiden”.
– Han hade huvudet med sig och var en riktig kämpe, han levde faktiskt tills han var 33 år! Den var ingen speedig häst, men han kunde gå på i 1.15-tempo och det räckte väldigt bra på den tiden. Han vann ett Gulddivisionslopp på Romme i lag med Carl-Henning Wallberg och var tvåa i större lopp på såväl Färjestad som i Kalmar. Väldigt ofta så tävlade han på Åby. Vi åkte i princip med honom till Åby varannan torsdag en period, minns Nilsson.

Samma vikt i 30 år

Det är lätt och tro och tänka sig att en 73-åring är sentimental och tyckte ”det var bättre förr”, men så tycks inte Nilsson resonera alls.
– Nej, det är precis lika kul idag. Det är mer ordnat och en annan struktur i dag. jag skulle inte vilja ha tillbaka det som var. Publikintresset var givetvis annorlunda förr, men hela samhället ser annorlunda ut, det går inte att jämföra. Förr om åren kunde man åka till Solvalla på tisdagen och Örebro på söndagen, men det är ju inget alternativ numera, så fungerar det ju inte i vårt upptagna samhälle.

Några ålderskrämpor tycks han inte heller lida av.
– Jag har vägt 74 kilo i 30 års tid, är tunn och lätt i kroppen och det är klart att det har hjälpt till för att jag ska kunna hålla på som jag gör. Måhända har man lite sämre minne och kommer inte ihåg namn lika bra, säger Nilsson, men det märker inte Sulkysport något av.

Nej, hästnamn, stammar och årtal rabblas om som självklarheter och Nilsson närmast lovar att han inte vunnit sitt sista lopp än.
– Nej då. jag hoppas få segerdefilera fler gånger. Förr drömde man stort och hoppades kunna vara med i stora lopp, men travet ser så annorlunda ut idag. Vi amatörer har lång livslängd på våra hästar medan många proffs har kortare livslängd på sina hästar med tydligt sikte mot de stora unghästloppen. Nej, jag är nöjd om vi kan vara med i vanliga lopp och hävda oss, det räcker gott för mig, säger Nilsson.

Fakta

LARS-ERIK NILSSON OM...

…treårige Julietta Doc
– Jag körde 1.18,5 i ett jobb med henne redan som tvååring, men stod över att starta för de andra gick ju 1.16-tider. Det är en väldigt fin och talangfull häst, men som blivit lite vass nu efter att fått starta från några snäva startspår. Jag tror hon kan vinna lopp i år, det är ingen tokig häst alls.

…första gången han tog licens
– Man fick köra ett varv inför ögonen på Mantorptravets champion Sture Lindström, sen var det klart. Man skulle visa att man kunde vända upp åt rätt håll och få fart på hästen helt enkelt, svårare än så var det inte.

…stod över en Elitloppshäst
– Vi ägde en häst vid namn Perfect Spike och kollade på hans lillebror. Han hade dock en harhas och var försänkt på ena sidan så vi stod över, jag och brorsan kunde inte gärna komma hem med en häst som såg ut på det viset. Det var ju egentligen en enkel sak att bränna den där hasen, men vi stod över. Hästen var en viss Viroid som ju bland annat startade i VM-loppet på Roosevelt Raceway!