Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Då kände jag att det här är äkta”

Jonas Oscarsson har snabbt gjort sig ett namn som hästskötare hos Joakim Lövgren.
I onsdags tog hans sin första kuskseger och nu väntar nya äventyr på andra sidan Atlanten.
Möt 18-åringen i en intervju om hur han hoppade av skolan, framtidsdrömmar och kärleken till Zara.
Av
Pär Gustafsson
Jonas Oscarsson tillsammans med Zara Kronos efter stoets seger i långa E3-finalen på Färjestad i somras, Jonas största triumf som skötare. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Jonas Oscarsson tillsammans med Zara Kronos efter stoets seger i långa E3-finalen på Färjestad i somras, Jonas största triumf som skötare. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Jonas Oscarsson kommer från en travfamilj där hans far Benny Oscarsson har varit Åbytränare och storasyster Jennifer Oscarsson firat framgångar både i sulky och sadel samt som hästskötare. I tonåren var det inte givet att Jonas skulle satsa på hästarna utan han jonglerade hellre med trasan.
– Min pappa var tränare i 30 år och både jag och Jennifer har tagit den vägen. Jag hade en ponny, men det var mest min mamma som tränade hästen och jag satsade på fotbollen. Intresset för travsporten fanns och jag var på Åby, men vid den tidpunkten hade jag inte passionen.

Vändningen kom på Solvalla den 2 april 2016.
– Jag började hänga med syrran när hon åkte och tävlade som skötare med Fridericus. Jag minns när hästen vann en V75-final på Solvalla och efteråt fick jag leda honom från dopingen till stallet. Han hade segertäcket på sig och då kände jag att det här är äkta.

När jag började på gymnasiet lurade jag lärarna att jag var på semester

Den våren hade Oscarsson ännu inte kört stor häst, men det skulle Jennifer ändra på. Hon släppte ut sin lillebror med en av hennes passhästar hos Veijo Heiskanen.
– Det var en häftig känsla att åka ut ensam.

trav, travsport, sulkysport, lärling
Jonas Oscarsson strechar en av sina passhästar efter träning. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Jonas började hänga alltmer i stallet och när det var dags för gymnasium var det mer hästar än fotbollar som hägrade.
– När jag började på gymnasiet lurade jag lärarna att jag var på semester och istället hängde jag i stallet hos Veijo. Pappa förstod att jag ville satsa på travsporten och både han och mamma gick med på att jag skulle sluta skolan. Under två år hos Veijo hade jag under någon period hand om samtliga hästar. Jag hade en roll där jag körde sex-sju hästar om dagen och kallades in ifall någon var sjuk eller hade semester. Jag levde livet fullt ut.

När Jennifer flyttade till Svante Båths stall i slutet av 2017 tog Jonas över hennes passhästar i Stall Heiskanen.
– Jag skötte hennes hästar i två månader, men hon trivdes inte norrut och när hon kom hem tyckte jag att det var bättre att hon tog tillbaka sina passhästar.

Skickade jobbansökan på sms

Jonas hade själv inga tankar på att flytta, men såg på Facebook att Joakim Lövgren sökte personal.
– Jag skrev ett sms med vad jag kände för hästar och travsporten och fick börja jobba där.

trav, travsport, sulkysport, färjestad, e3
Zara Kronos med Joakim Lövgren och skötaren Jonas Oscarsson efter E3-finalen. Foto Hanold/ALN

Hos Jägersrotränaren fick han Zara Kronos (e. Raja Mirchi-Regal Kronos) som passhäst och hon hade en finfin treåringssäsong. Stoet vann sex av tolv starter och tjänade över 1,3 miljonär kronor. Höjdpunkten var finalsegern i långa E3-finalen på Färjestad i slutet av juni.

Fakta

Zara Kronos

Kön: brunt sto
Född: 1 maj 2015
Härstamning: Raja Mirchi-Regal Kronos
Intjänat: 1.340.000 kronor
Resultat: 12 st: 6-1-1
Rekord: 1.16,7m* – 1.12,6ak*
Ägare: Falconeri Racing Stable HB, m fl
Uppfödare: Allev. Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien
Tränare: Joakim Lövgren, Jägersro

Expandera

– Med henne tog jag både min första och största skötarseger 2018. Det känns som att hon är mitt ”Love of Life” och att jag ska åka ifrån kärleken. Jag gillar inte bara Zara för att hon är bra utan hon är speciell och vi har fin kontakt. Sedan är ägarkretsen, sex personer från Norge, otroligt bra människor. De har positiv inställning och är alltid nöjda. Det värsta med att sluta hos Joakim är att tappa Zara Kronos, hennes ägare och Illuminati, som också är en otroligt speciell häst. Jag körde Zara 2,5 timmar i veckan och fick några tårar när jag skrittade henne.

Oscarsson har ungdomslicens och i onsdags bärgade han karriärens första kuskseger i sjunde försöket med stallets Mamba (e. Brioni).
– När Zara Kronos vann E3 var det den bästa dagen i mitt liv och det här är lika stort, men det var två helt olika känslor. När Zara vann på Färjestad kände jag lycka direkt och det är klart att fick ett rus genom kroppen när vi skar mållinjen i onsdags, men det var först i bilen hem från tävlingarna jag förstod att jag hade tagit första kusksegern. Det var en fantastiskt känsla och loppet blev precis som jag hade drömt om.

trav, travsport, sulkyspor, jägersro
Jonas Oscarsson jublar när karriärens första seger som kusk är i hamn, med Mamba på Jägersro i onsdags. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Femåringen vann med hela nio längder på 1.15,8/2.160 meter till 30.000 kronor.
– Jag tog körlicens våren 2017, men med de första styrningarna deltog jag inte i loppen. Antingen blev det galopp eller körde jag hästar som inte kunde något. Det vände när jag fick köra New Muscle Ås två gånger och det var tacksamt när jag tävlade i onsdags.

18-åringen säger att han vill köra mycket lopp, men han brinner även för skötseln av hästarna.
– Jag gillar att både köra häst och pyssla med dem. När jag började i stall fick jag fylla vattenhinkarna och jag blev lycklig när jag fick gå med hästarna till hagen. Jag är glad att jag fick köra Mamba, men hos Joakim är jag bara tredje-fjärdeval och det är svårt att få styrningar. Nu var det verkligen skoj att få avsluta med seger.

Flyttar till Svanstedt i mitten av februari

Ja, för efter ett drygt år hos Joakim Lövgren bär det nu av till Åke Svanstedt i USA. Han jobbar även nästa vecka i Skåne och den 16 februari lyfter planet mot ett nytt äventyr.
– Min stora dröm är att köra lopp och bli egen tränare. Jag vill kunna ta fram egna Grupp I-vinnare och jag känner att jag måste utvecklats. Jag har trivs jättebra och har gillat kontakten med media. Jag har uppskattat ansvaret och det senaste året har varit det bästa i mitt liv.

Min stora dröm är att köra lopp och bli egen tränare. Jag vill kunna ta fram egna Grupp I-vinnare

Varför slutar du i Stall Lövgren när du trivs så bra?
– Jag hade fått fler upplevelser, men jag tror inte att jag hade lärt mig så mycket mer om jag stannat kvar. Många jag har pratat med har sagt att det lärt sig mycket av Åke. Jag kommer att börja hos honom med samma positiv energi som när jag startade med hos Joakim och då kommer det säkert att bli bra.

Han berättar att målet i framtiden är att bli tränare i Sverige och Jonas hoppas även få möjligheten att åka till Frankrike och förkovra sig.
– Om jag trivs blir det minst ett år hos Svanstedt och det ska bli spännande att se vad han kan lära mig. Jag älskar den amerikanske hästen och det ska bli intressant att jämföra tvååringar som jag kört i Sverige med tvååringarna i USA som är avlade för tidig talang. Sedan blir tävlingssäsongen i USA lärorik och jag hoppas även få följa Åke på auktioner för att lära mig mer.

På lördag kör han Lipari (lopp 3) på sin gamla hemmabana Åby och det är möjligt att han fördubblar segrarna innan han flyttar till USA.
– Chansen finns, avslutar Jonas Oscarsson.

Fakta

Sex snabba frågor till Jonas Oscarsson

Solvalla eller ÅBY
Träna eller TÄVLA
ELITLOPPET eller Prix d’Amérique
SOMMAR eller vinter
Vanlig sulky eller JÄNKARVAGN
KÖTT eller fisk

Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Travintresset är på topp”

Thomas Linder har hittat tillbaka till travsporten.
På söndag sitter Jägersroamatören bakom Infinitus i K.G. Bertmarks Minne 2019.
– Jag har kört Bertmarks en gång innan, men det var med en chanslös häst på 90-talet. Det här är det största loppet jag ska köra, säger 54-åringen.
Av
Pär Gustafsson
Infinitus och Thomas Linder. Amatören har vunnit två av 36 styrningar 2019. Förra säsongen blev det tre segrar på 32 lopp. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Infinitus och Thomas Linder. Amatören har vunnit två av 36 styrningar 2019. Förra säsongen blev det tre segrar på 32 lopp. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Thomas Linder körde ett lopp 2005 och hade sedan uppehåll fram till 2017 där han hade åtta styrningar med tredjepriser som främsta merit.
– Jag hade en dålig period i livet med separation, sämre ekonomi och jag kände ingen glädje med hästarna. Under tio år, om ens det räcker, körde jag inte häst över huvud taget, berättar Linder.

Vändningen kom när Thomas och hans sambo köpte hans föräldrahem.
– En gård med renoveringsbehov. Det växte fram att travet var roligt och vi ställde iordning en box och köpte en häst. Sakta började travintresse komma tillbaka och sedan har det rullat på.

Tanken att vi ska ha fem-sex hästar när vi renoverat klart

Thomas Linder och Cecilia Rosenberg har idag fölstoet O’Lloyd (e. Revenue), 1.14,9ak/97.054 kr, ett hingstföl efter Maharajah och starthästen Andover Cup (e. Andover Andover) 1.14,4ak/112.068 kr.
– Nu är travintresset på topp igen och tanken att vi ska ha fem-sex hästar när vi renoverat klart. Andover Cup har varit skadad.

Infinitus och Thonas Linder slog av Man of Steel och Håkan B Johansson. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

K.G. Bertmarks Minne är ett av de största loppen för Nordens amatörer och speciellt för Jägersrokuskar. Linder fick chansen bakom Joakim Lövgren-tränade Infinitus i försöket i mitten av augusti och duon vann på 1.13,5a/2.140 meter.
– Infinitus är inte snabb ut, men vi hade tur som hittade ner i andra ytter och jag kunde sitta kvar till 600 meter återstod. In på upploppet förstod jag att vi skulle sluta sämst tvåa. Man of Steel slår vi normalt inte, men han slog av på takten och min häst avslutade 1.10 sista 500.

Linder berömmer Lövgren för att ha lättkörda och vältränade hästar och att han fick chansen bakom Infinitus var en slump – även om han körde en del åt Jägersroproffset på 1990-talet.
– Vi har alltid pratat är vi träffats, men nu hade jag varit borta länge från travet. Det är en tillfällighet att jag kör åt honom igen.

Nyckeln till styrningen kommer från februari i år. Thomas skulle köra Brizys Amatörmästare på Jägersro och lottades på Dream of Nature – vilken tränas av Lövgren. Hästen vann från spets och tjänade 50.000 kronor.
– Framgång föder framgång, konstaterar amatörkusken.

Fakta

K.G. Bertmarks Minne

År – Häst – Amatör
2009 – Prick du Ling – Marko Hakkarainen
2010 – Redingman – Tapani Jauhola
2011 – Elstar Pride – Bjarne Albinsson
2012 – Obi-Wan – Håkan B Johansson
2013 – Namale Kronos – Håkan B Johansson
2014 – Västerbo Mission – Hannu Korpi
2015 – Chatain – Erlend Rennesvik
2016 – Sylvester – Hanna Lähdekorpi
2017 – Apapmand – Steffen Christiansen
2018 – La Diva Rossi – Linda Pulkkinen

Expandera

Söndagens final i K.G. Bertmarks Minne körs som V75-5 och förstapriset uppgår till 150.000 kronor.
– Jag brukar gå igenom loppen jag ska köra och söndagens start har jag läst på ordentligt. Loppet är öppet, det känns som att minst fem-sex hästar kan vinna. Infinitus är en av de och positionerna kommer att bli avgörande. Min häst är inte så snabb ut, men vi har bättre spår än i försöket och jag siktar på att hitta vettigt slagläge.

La Diva Rossi och Linda Pulkkinen vann K.G. Bertmarks Minne förra året. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Thomas Linders hittills största seger i sulkyn var försöket till K.G. Bertmarks Minne i år.
– Jag körde två V75-lopp på 1990-talet, men med chanslösa hästar. Det här är något annat. Jag har inte direkt haft K.G. Bertmarks Minne som något mål utan tar loppen som de kommer. Det är inte lönt att stressa upp sig. Sedan gäller det att ha en A-, B- och C-plan. Det fungerar inte att bara ha en idé hur loppets ska köras, avslutar Linder.

Fakta

K.G. Bertmarks Minne 2019

2.140 meter autostart
Förstapris: 150.000 kronor
Häst – Amatörkusk

 1. L’Amour Bonanza – Julie-Ann Gjerstad
 2. Panther Face – Johan A Nilsson
 3. Ambrogio – Janne Lukkari
 4. Infinitus – Thomas Linder
 5. Minnestads Ecuador – Henrik Johansson
 6. Seven Cru – Per Anders Thuresson
 7. Ulk Delle Selve – Hannu Korpi
 8. Porthos Race – Mats Holmstedt
 9. Wham Bam Boo – Mads Petersen
 10. Bastian T. – Steffen Christiansen
 11. Pelle Barosso – Oscar Ginman
 12. Alegra B. – Hanna Lähdekorpi
Expandera

Här finner ni startlistor till Jägersros dubbla V75-omgångar.

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Ska bli riktigt roligt”

2018 vann Peter H Sjöberg lärlingsloppet Lars Lindbergs Minne.
I år sitter Halmstadkusken bakom toppstoet Shadow Gar och på måndag plockar han ut proffslicens på hemmaplan.
Av
Pär Gustafsson
Peter H Sjöberg satte dit Eppur Si Mouve i V75 hemma i Halmstad i somras. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Peter H Sjöberg satte dit Eppur Si Mouve i V75 hemma i Halmstad i somras. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

För ett år sedan jobbade Peter H Sjöberg hos Johan Untersteiner och lärlingen gjorde resan till Sundsvall med två hästar. Han körde själv Dear Friend i Lars Lindbergs Minne och Pastore Bob slutade trea i Sundsvall Open Trot i händerna på Peter Ingves.

Fakta

Peter H Sjöberg

År – Resultat – Inkört (kr)

2015 – 23 st: 4-1-2 – 117.494
2016 – 30 st: 4-4-5 – 248.847
2017 – 11 st: 4-1-2 – 56.500
2018 – 55 st: 7-4-5 – 696.353
2019 – 31 st: 4-3-1 – 347.400

Expandera
– Jag visste att Dear Friend var bra i ordning, men voltstart var ett frågetecken och det blev flera omstarter. Hästen galopperade två gånger, bland annat vid det första försöket. Efter den fadäsen gjorde jag lite småändringar och lät henne sköta sig själv lite mer, minns Sjöberg.

I den giltiga starten hittade Dear Friend till ledningen och drog i 1.14-tempo.
– Hon kändes fin hela vägen och så bra känsla jag hade 400 kvar har jag aldrig haft i ett travlopp tidigare. Jag bara åkte undan och Dear Friend har fortsatt att tjäna mycket pengar efter segern på Bergsåker förra året.

Känslomässigt går det inte att slå V75-segern med Eppur Si Muove hemma i Halmstad i somras

Stoet landade på 1.13,1/2.140 meter och tjänade 250.000 kronor.
– Penningmässigt är det min största seger, men känslomässigt går det inte att slå V75-segern med Eppur Si Muove hemma i Halmstad i somras.

43-åringen har de senaste åren jobbat hos Thomas Uhrberg, Marcus Lindgren, Johan Untersteiner och nu senast Stefan Persson.
– Jag hade proffslicens kvar när jag jobbade hos Uhrberg och i december är det tio år sedan jag pausade den. När jag senast hade egna hästar är 12-13 år sedan.

Proffstränare på måndag

Men nu är det dags igen – på måndag plockar han ut proffslicensen i Halmstad.
– En orsak är att Stefan Persson ska bli privattränare hos Lähdekorpi. En annan anledning är att vi köpte en gård för drygt två år sedan. Min tanke är att han en liten verksamhet, fem till sju hästar, och sedan ska jag kört fort och sko en del hos Jerry Riordan, berättar Sjöberg och fortsätter:

– Jag kommer att börja med tvååringar, Hip Hurray Boko, Cosmorita och två ”projekt” som haft bekymmer med skador. Jag har samarbete med Håkan Gysenius, vi har hästar ihop och han har en komplett konvalescent-anläggning. Projekten är Kanada-födde Follett (e. Muscle Hill), som ägs av Stall Courant och Vexil Kronos (e. Muscle Hil). Han kommer från Riordans stall.

Peter H Sjöberg med Dear Friend och skötaren Amanda Höynä efter segern i Lars Lindbergs Minne 2018. Foto Christer Norin/ALN

Peter H Sjöberg berättar att han har plats för sju hästar.
– Just nu är det sju platser och hur det blir det framöver får framtiden utvisa. Jag har en slinga på 1,2 kilometer på gården och gott om skogsvägar. Sedan är det mindre än 20 minuter till travbanan och träningsmöjligheterna går inte att klaga på.

Vi åkte upp till Sundsvall i onsdags och resan har gått bra med Riordans hästar

Fast innan har åter börjar som proffs ska han göra en sista insats som lärling. Sjöberg hade inga tankar på att delta i Lars Lindbergs Minne i år igen, men när han fick frågan för en vecka sedan att köra toppstoet Shadow Gar var svaret givet.
– Det är en snygg häst som sprungit in över en miljon kronor de tre senaste åren och det ska bli riktigt roligt att köra henne. Vi åkte upp till Sundsvall i onsdags och resan har gått bra med Riordans hästar.

trav, travsport, sulkysport, v75, solvalla, elitloppet
Shadow Gar. Foto Jeannie Karlsson

 

Pine Chip-dottern har tjänat över 5,4 miljoner kronor efter 25 vinster på 93 försök. I den senaste starten satt hon fast på 1.10,9a/2.140 i EM för ston.
– Jag har inte pratat något taktiskt med Jerry, men spontant känns det som att jag ska försöka hitta en bra rygg och vi gynnas om det blir rejäl körning mellan hästarna på startvolten. Med bra ryggar kommer Shadow Gar att spurta ner många.

Bergsåker kör dubbla V75-omgångar i helgen och här finns startlistor.

Fakta

Lars Lindbergs Minne

2.140 meter voltstart
Förstapris: 250.000 kronor
Häst – Lärling

 1. Chapter N.Deo – Anders Eriksson
 2. Queen Of Sand – Clara Jonasson
 3. Jazza Håleryd – Samu Sundqvist
 4. Dallas As – Oskar Florhed
 5. Emmylou – Kajsa Ljunghager
 6. Hunkydory Degato – Niclas Hammarström
 7. Hossiana Boko – Marcus Lilius
 8. Visa As – Rebecca Dahlén
 9. Windy Ammik – Lukas L Svedlund
 10. Walkie Talkie – Mats E Djuse
  2.160 meter
 11. Inga In Heaven – Johan Brandel
 12. Ginny Weasly – Caroline Åkerlund
 13. Hevin Boko – Kaj P Jussila
 14. Ladyofthelake – Piere Nyström
 15. Shadow Gar – Peter H Sjöberg
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag fastnade direkt för Usain Töll”

2016 vann Donatello Sisu den korta E3-finalen på 1.11,7a/1.609 meter.
På lördag har Admir Zukanovic en ny chans – med den minst rutinerade hästen.
Av
TOBIAS NILSSON
Admir Zukanovic. Foto Hanold/ALN
Admir Zukanovic. Foto Hanold/ALN

Admir Zukanovic har på lördag Usain Töll (u. Cotton Waste) till start i den korta E3-finalen för hingstar och valacker. Googoo Gaagaa-sonen är med sina fyra starter i karriären den minst rutinerade hästen i fältet.

– Usain blir bättre och bättre för varje start, säger Åbytränaren.

E3 Finalen 2016; Donatello Sisu och Stefan Söderqvist, Admir Zukanovic samt uppfödare och ägare. Foto Martin Langels/ALN

Slog Makethemark och Pastore Bob

Skulle det bli en skrällseger för Usain Töll är det inte Admirs första E3-seger eftersom han 2016 vann med Conway Hall-sonen Donatello Sisu. Hästen vann till nästan fem gånger pengarna och slog bland annat Makethemark (e. Maharajah) och Pastore Bob (e. From Above).

Fakta

Donatello Sisu

valack sex år e. Conway Hall – Dear Ans e. Muscles Yankee

25 st: 6-1-1
Rekord: 1.14,1 am – 1.11,0 ak
Insprunget: 1.348.600 kronor
Uppfödare:  Sisyfos Breeders AB, Sigtuna
Ägare:  Denco HB, Kållered
Tränare: Admir Zukanovic

Expandera

– Det är tre år sedan jag vann med Donatello. Vi har haft ett litet ”break” med unghästar, men i denna kullen har vi två fina. Förutom Usain Töll har vi också Make A Dream H.C (e. Dream Vacation).

Usain Töll gick aldrig på någon auktion utan det var uppfödaren Inge Karlsson som hörde av sig till Stall Denco.

Usain Töll har ett fantastiskt psyke och han är väldigt tacksam att arbeta med. Helt okomplicerad

– Det tar cirka 20 minuter från stallet att åka till Inges gård och han ringde för att bjuda oss på en kväll med unghästkoll och grillat. Jag fastnade direkt för Usain Töll och vi köpte honom där och då. I dagsläget känns det som att han var prisvärd, berättar 34-åringen.

Fakta

Usain Töll

valack tre år e. Googoo Gaagaa – Cotton Waste e. Smok’n Lantern

4 st: 1-2-0
Rekord: 1.16,2 am – 1.12,0 ak
Insprunget: 130.000 kronor
Uppfödare:  Carlsson Inge & Lindström Robert
Ägare:  Denco HB, Kållered
Tränare: Admir Zukanovic
Körsven: Stefan Söderkvist

Expandera
Usain Töll är efter den aktuelle hingsten Googoo Gaagaa som börjat aveln väldigt bra och en av kullens bästa treåringar Bythebook (u. Stellar Value) har samma pappa. Även Robert Berghs hårde hingst Power är efter Googoo Gaagaa.

Usain Töll från uttagningarna på Bergsåker. Foto Lars Jakobsson/TR Bild

– Usain Töll har ett fantastiskt psyke och han är väldigt tacksam att arbeta med. Helt okomplicerad, berättar Åbytränaren och fortsätter:

–  Inför E3-kvalet på Bergsåker stod han i stallgången med 38 i puls och generellt är han väldigt lågpulsad.

Nu är målet att försöka göra om bedriften från 2016 och vinna korta E3. Det kommer bli en svår uppgift eftersom hästar som Aetos Kronos (e. Bold Eagle), Belker (e. Scarlet Knight) och Global Adventure (e. S.J.’s Caviar) finns med i startlistan.

– Det är svårt att säga hur bra han kan bli då han bara startat fyra gånger i karriären, men tar han sig igenom detta lopp på ett bra sätt är givetvis nästa mål Kriteriekvalet.

Från dubbeljackpot till Derbykval

Fakta

Admir Zukanovic

Ålder: 34
Hemmabana: Åby
Licens: A-tränare
Hittills inkörda pengar 2019: 1.373.300 kronor
Segerprocent 2019: 12
Antal hästar i träning: 31

Expandera