Fokustema
Fokus: Minnesord
Läs senare

Den vetgirige travtränaren från Nacka

Igår somnade Karl Gustav Holgersson in på Falu lasarett och hans mångårige vän Johan Lasson har för Sulkysports räkning tecknat ett personligt porträtt av "Holger" – den vetgirige travtränaren från Nacka – och kan läsas nedan i sin helhet:
Av
Johan Lasson
En av Svensk travsports största eldsjälar har gått ur tiden, 88 år ung. Foto Micke Gustafsson/ALN
En av Svensk travsports största eldsjälar har gått ur tiden, 88 år ung. Foto Micke Gustafsson/ALN

Holger och jag träffades första gången 1973. Jag var 17 år och han 43. Jag fick möjligheten att hjälpa till och tjänstgöra som sommarvikarie i hans träningsstall på ett 30-tal hästar, på gården Skoby nära Rosersberg utanför Stockholm.

Karl Gustav ”Holger” Holgersson föddes 1930 och växte upp, mestadels på Lillängen i Nacka utanför Stockholm. Efter avslutad skolgång på Saltsjöbadens Samskola tog Holger jobb hos Kurre Mattson på Solvalla. Han arbetade sedan hos E J Nordin i sju-åtta år, tillsammans med vännen Uno Swed.

Efter några år som tränare i Boden och Ö-vik återkom han till Solvalla och Gunnar Nordin, som han tyckte mycket om. Stall North Star blev sedan hans arbetsgivare (där han fick fram snabblopparen Metro Star) tills Holger tog ut publiktränarlicens på Solvalla i början av 1960-talet. Resten är känd historia för många.

Kreativ och bohemisk

En av ”Holgers” målningar i olja visar Bold Eagles första Prix d’Amérique-seger med Mia Törnbergs bild som förlaga. Foto Privat

Holger hade som en ganska liten tränare gjort sig känd i hela Sverige. Han var framgångsrik, karismatisk, färgstark, kreativ och bohemisk. Det gav sig uttryck i den bemärkelsen att han gick sina egna vägar och prövade nya och ibland lite udda lösningar på gamla problem som hade med träning och hästhållning att göra. Han berättade gärna om dessa lösningar, eller snarare föreläste om dem, på ett sätt som bara tillhörde honom och som inte går att efterlikna.

Dessa föreläsningar var resultatet av egen ”forskning” och reflektioner från en redan lång erfarenhet av travträning. De var dessutom – inte sällan – fyllda av charmerande överdrifter. Hans familj och vi som lärde känna honom nära, visste ungefär hur mycket som kunde dras av från hans excesser. Journalister älskade honom. Han satte ofta sina egna rubriker till deras reportage om honom och hans hästar.

Jag minns bland annat att han liknade en av sina hästar Emter W. (startade i Elitloppet och VM-loppet på Roosevelt Raceway) med boxaren Mohamed Ali. Var han fick den liknelsen ifrån fattade jag aldrig. Han blev min läromästare i travsport som ung och på något sätt en fadersgestalt under 70-talet, även om jag hade en egen god och klok far.

Pratade i intellektuella termer

Han kom senare att bli min äldre och mycket nära vän genom livet. Våra diskussioner och hans föreläsningar fortsatte. Han var inte bildad från någon högskola. Trots det pratade han ofta i intellektuella termer på ett sätt som kunde vara både intressant, tankeväckande och bildande om man, som sagt, visste vad som skulle sovras i det som sades.

”Holger”. Foto: stalltz.se

Hans tankemönster var som ett pipelinesystem med många förgreningar från huvudledningen. Det gällde att hålla honom efter en förgrening i taget, för att kunna ha en vettig dialog. I mer uppgivna stunder tänkte jag att definitionen av en monolog måste vara att ha en dialog med Holger. Tekniken för att behålla dialogen lärde jag mig efter hand. Man stängde helt enkelt av en längre ”förgrening” genom att helt sonika byta ämne, till exempel genom att säga; ”Hur är det med Maria?” (hans dotter). Det fungerade alltid.

”Var kommer han ifrån?”

Holger var inte bara föreläsande och berättande utan också vetgirig och kunskapstörstig. Och inte bara inom området häst- och travsport. Jag minns en gång för cirka tio-tolv år sedan när han kom på besök från Italien, där han var verksam under nästan 20 år (i åldern 55-75 år).

Min dåvarande fru hade bjudit sin operasjungande vän Ella Petterson på middag och jag hade lovat husrum till Holger och mat vid samma bord. Den karismatiske Holger började berätta om opera för Ella, som bara visste att Holger var min äldre ”häst-vän”. Lätt oroad över vart denna föreläsning eller ”förgrening” skulle leda och hur lång den skulle bli, förhöll jag mig ändå tyst. Efter ett tag tittade den lika karismatiska Ella på mig och sa ”Var kommer han ifrån? Han vet ju, till delar, mer än jag om opera”. Ella är idag bland annat känd som programledare för SVT:s frågetävling Kontrapunkt. Jag har fortfarande inte koll på varifrån han fick all sin kunskap om opera.

 

Naturligtvis var det om hästar han kunde mest och där upphörde aldrig vetgirigheten och kunskapstörsten. Från dessa lärdomar måste oändliga tankar och idéer ha cirkulerat och värderats i hans huvud. Han slutade inte att fundera, hitta förklaringar och söka lösningar, trots sin ”tilltagande visdom”. Under senare år var han bland annat väldigt upptagen med tankar om för- och nackdelar gällande barfotatävling med både yngre och äldre travare.

Bodde i ett garage

Som aktiv i Italien var livet upp och ner. Den mest framgångsrika tiden var i 60-65 års åldern, som ”spöktränare” hos Roberto Andreghetti i närheten av Bologna. Sämre tider var det när han senare jobbade åt ägaren till Montegiorgios travbana, där han bodde i ett garage, under en kortare tid. Detta faktum lät inte begränsa bohemen Holger. I denna boning ”fanns möjligheter som folk inte kunde ana”. Han var extremt lösningsorienterad och en sann levnadskonstnär.

Holger var lika engagerad och entusiastisk som författare. Sin första bok ”Holger och hans hästar” som jag fick förmånen att läsa originalmanus till redan under tidiga 2000-talet, skriven på en Facit skrivmaskin med användandet av tipex! Den färdiga boken kan jag rekommendera. Den har ett högt läsvärde, både för unga och gamla traventusiaster.

 

Återkomsten från Italien vid 75 års ålder ledde senare till en ny, mycket framgångsrik träningsrörelse, dock i mindre format. Jag tänkte att han kommer att dö med stövlarna på. En olycka stoppade dock hans framfart som travtränare, möjligtvis som den äldsta, professionella och licensierade travtränaren i Sverige någonsin, 85 år gammal 2015.

Föreläste och målade

Johan Lasson minns sin nära vän ”Holger”. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Han fortsatte sitt aktiva liv med föreläsande, berättande och att måla. Holger började måla redan vid tidiga 50-års ålder. Nästan uteslutande hästmotiv. Olja skulle det vara. Akryl som är vanligt nu för tiden, passade inte konstnären Holger alls. Även här blev han mycket kunnig och engagerad.

Ibland var det svårt för honom att få med alla detaljer på ett bra sätt och han var därför nödd att hålla andan länge i de momenten. Han sa nyligen: ”Du förstår Johan, jag tror att jag nästan kan hålla andan längre än Sara Sjöström när jag är målar detaljerna” … De charmerande överdrifternas man.

En av Svensk travsports största eldsjälar har gått ur tiden, 88 år ung.

 

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

V75: Bodens drottning sugen på segerfest

På lördag kväll riktas travblickarna norrut då V75 avgörs i Boden.
En som är i fokus under kvällen är hemmatränaren Hanna Olofsson.
– Det är vår största travdag för året och då gäller det att synas, säger Hanna.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Hanna Olofssonhar laddat för årets största travdag på hemmaplan: Midnattstravet på lördagskvällen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hanna Olofssonhar laddat för årets största travdag på hemmaplan: Midnattstravet på lördagskvällen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Hemmatränaren Hanna Olofsson har laddat inför Bodentravets midnattstrav, där allt kulminerar med Norrbottens Stora Pris med en miljon kronor till vinnaren sent på lördagskvällen.

– Det är vår största travdag för året och då gäller det att synas, säger Hanna, som förra året noterades för en V75-dubbel då hon vann med egentränade The Oak L.A. samt mamma Gunnel Fredrikssons Icegirl L.A.
– Det var en oförglömlig kväll.

39-åriga Hanna har 35 hästar på träningslistan och nio av dem kommer till start på hemmabanan. En kvartett startar innan V75 och den resterande kvintetten dyker upp inom V75-spelet. 

Hur länge har du haft siktet inställt på att ha dina hästar i trim just den här dagen?
– Det är klart att jag, och även mina kollegor, har sett fram emot den här tävlingsdagen en längre period för att de ska vara så väl förberedda som det bara går. Sedan får vi se om det också lyckas.

Hanna har fått en bra start på första halvåret med 32 segrar på 151 starter vilket ger 21 i segerprocent och inkörda pengar ligger på 1,6 miljoner kronor. Det gör att rekordet från 2021 på 3,7 miljoner kronor ligger inom räckhåll.
– Hästarna som tävlade under vintern fick en paus i mars och april, men vi har jobbat upp dem på nytt och det känns som vi prickat rätt för stallets hästar känns överlag pigga och glada.

Hanna om sina V75-hästar

När det gäller kvintetten som startar inom V75 lämnar Hanna följande rapport efter de sista träningsjobben under torsdagen.

V75-3: 12 Coin Boy L.A. är en lovande treåring som tyvärr fick bricka tolv, vilket drar ned förhoppningarna då jag inte är speciellt sugen på ett offensivt upplägg. Skulle det däremot bli tempo på tillställningen är han klart gynnad då han är stark och håller farten bra. Det blir barfota bak den här gången.

V75-5: 3 The Oak L.A. (Ove A Lindqvist) vann den här tävlingsdagen förra året och är en rejäl häst som tyvärr är inte speciellt startsnabb. Han går sina galoppjobb och ser fin ut, men han får sikta på en bra peng i första hand. Inga ändringar är planerade.

V75-5: 6 The Last Dying Breath kommer från seger där han vann avstannande från spets. Den här starten kommer lite tajt inpå, men han ser bara fin ut efteråt och han borde fixa det. Jag kommer att prova en bit från start, men vet inte hur snabba de andra är. Den här gången blir det urryckare och norskt huvudlag som förhoppningsvis ska ge lite nya växlar. 

Henessi Walk och Hanna Olofsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

V75-5: 10 Henessi Walk (Magnus A Djuse) vann från ledningen senast och besegrade motståndare som håller till i silverdivisionen den här lördagen. Han känns bättre än någonsin och höjt sig ett par snäpp sedan vi bytte bett på honom. Senast gick han också med jänkarvagn vilket han gillade skarpt, så den får sitta på igen. Han är mest formstark i stallet och ska räknas tidigt trots läget. 

V75-6: 2 Beast har vi lagt om träningen på inför den här comebacken och han verkar bara bra i jobben. Det är dock fyra månader sedan han startade och det kan fattas lite. Det optimala vore att hitta rygg ledaren eller tredje inner, för i så fall kan han få lite pengar. Vi växlar upp med barfota runt om och amerikansk vagn.

”Hela staden lever upp”

Hur mycket betyder den här tävlingsdagen för Bodentravet?
– Mycket, förstås. Det snackas mycket trav och många är nyfikna om hur det kommer att få. Det känns som hela staden lever upp och många som inte är så travintresserade söker sig till banan och bidrar till den fina stämningen som råder i samband med Midnattstravet.

Vädergudarna verkar dock inte vara på er sida då det förväntas regna under hela lördagen. Hur ser du på det?
– Är det så? Jag litar inte riktigt på prognoserna. Det har svängt fram och tillbaka i veckan, så vi får hoppas solen tittar fram och gör det till en folkfest.

Oavsett väder och vind kommer kvällen att avrundas med ett besök på Western Farm som bjuder på fest för alla. Vad kan du berätta om den tillställningen?
– Den är väldigt annorlunda om man jämför med många andra event. Drängarna kommer att spela och det kommer bli mycket tjo och tjim. Folket trivs och det är en blandning mellan travintresserade och aktiva.

Och bli inte förvånade om Bodens drottning Hanna Olofsson dyker upp på dansgolvet och firar en V75-seger.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Mattias vänder hem till Östersund

Rubriken är kanske lite tillspetsad.
Men på lördag vänder Mattias Djuse hem till Östersund.
Inte för gott utan för att vara med på V75, där bland annat Jämtlands Stora Pris ska avgöras med 600.000 kronor till vinnaren och stallet selar ut högkapable Hustle Rain.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Mattias Djuse värmer upp en av stallets stjärnor Hustle Rain inför Elitloppet. Nu gör Mattias och Hustle Rain resan ”hem” till Östersund för start i Jämtlands Stora Pris. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mattias Djuse värmer upp en av stallets stjärnor Hustle Rain inför Elitloppet. Nu gör Mattias och Hustle Rain resan ”hem” till Östersund för start i Jämtlands Stora Pris. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Efter många år i mellan-Sverige reser Mattias Djuse tillbaka till hembygden i helgen.
– Det är en speciell dag och skulle vi vinna storloppet vore det fantastiskt stort, säger Mattias, som åker upp till Brunflo under fredagen och stannar till söndag för att ta en liten minisemester och träffa familjen samt gamla barndomskompisar.

Om vi backar bandet ett drygt halvår var du med om en tråkig händelse då du bröt  nyckelbenet och fick vila några månader. Hur står det till nu?
– Jo, det känns bara bra. Det var lite jobbigt ett tag i början då jag fick stå vid sidan om och följa verksamheten, men stallpersonalen skötte sig utmärkt och vi nådde fina resultat. De senaste månaderna har jag varit involverad som vanligt igen.

Bröderna Martin, Mattias, Mats och Magnus Djuse. Foto Jeannie Karlsson & Mathias Hedlund/Sulkysport

35-årige Mattias Djuse, som är äldst i syskonskaran som även innehåller bröderna Martin P, 31, Mats E, 25, samt Magnus A, 24, drog igång som proffstränare 2014 och håller till på Hårby Gård mellan Stockholm och Enköping.

När du drog igång som A-tränare på Solvalla för tio år sedan hade du tolv hästar i träning. Nu har stallet växt ordentligt och innehåller 119 hästar på träningslistan. Hur nöjd är du med tillvaron?
– Det känns mycket bra. Vi har lyft fram vår position för varje år som gått och har fått bättre och bättre material att jobba med. Anläggningen är bra och vi stortrivs.

På vilket sätt har du utvecklats som tränare under de här tio åren?
– Det gäller att vara lyhörd och leta efter saker och små detaljer man kan förbättra. Inom det här yrket blir man aldrig fulländad.

Mattias körde in drygt 21,2 miljoner kronor till stallet förra året – som för övrigt var nytt prydligt rekord – där segern i Sprintermästaren i Halmstad med Hustle Rain och lillebror Magnus A i vagnen smällde högst. Det blev också en dubbelseger i korta E3-finalen där A Teaser vann före Larah Westwood.
– Två fina och känslofyllda segrar. Det verkar inte som har någon med i SprinterMästaren så det går inte att försvara titeln. Däremot har jag några som jag plockar ut i Stosprintern, så vi får sikta på det istället.

Hustle Rain och Magnus A Djuse vid seger i Sprintermästaren. Foto Adam Ström/Stalltz.se

På onsdag avgörs V86 på milebanan i Tingsryd. Vad tycker du om den banan?
– Mitt första besök där var förra året i samband med Breeders´ Crown och jag fick ett bra intryck. Nu verkar det som Tingsryd även ska få en V75-dag nästa år och det känns rätt. Att få tävla på en milebana är omväxlande, speciellt sedan de gjorde ett längre upplopp.

Vad har du för intressen vid sidan om travet?
– De få gånger jag får lite tid över blir det till att titta på olika sportevenemang och det spelar ingen större roll vad det handlar om. Jag gillar de flesta sporter. 

Hur länge kommer bröderna Djuse att tillhör elitskiktet inom travsporten?
– Det är ju lite speciellt att vi är fyra bröder som slagit oss fram på ganska kort tid, men vi har samtidigt jobbat hårt för att uppnå de här framgångarna. Det viktigaste är att vi får hålla oss friska och krya, för i så fall borde vi kunna hålla på många år framöver.

Under torsdagen gick samtliga V75-hästar sina finslipande jobb inför lördagens uppgifter och  Mattias lämnar följande rapport:

V75-2: 10 Isabelle Sisu (Jenny A Björk) är ett fint sto som är i bra slag med två andraplatser på slutet. Från bakspår krävs det förstås lite klaff, men hon kan sluta bland de tre främsta och är värd en liten varning.

V75-3: 1 Parveny (Magnus A Djuse) kommer från seger på Åmål och gjorde det bra då. Läget blev passande nu med innerspår då han är snabb ut och trivs i ledningen. Garderar man loppet ska han med tidigt. Amerikansk vagn igen då det är autostart.

Mattias Djuse-tränade Kayla Westwood med sin ägare Nils Nymanwänseth Byggmästare AB. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

V75-3: 7 Keyla Westwood (Örjan Kihlström) gjorde första starten på drygt tre månader och slutade fyra i Bollnäs. Loppet har säkert gjort gott för henne, men spåret blev tråkigt och jag ligger lite lågt. Hon kan dock vara värd att passa framöver. Hon gick barfota runt om senast och det blir samma igen.

V75-5: 2 Beenthereseenthat (Mattias Djuse) tar jag hand om då Magnus valde en annan häst och Mats är avstängd. Han skötte sig bra som trea senast och fick ett bra läge bakom bilen. Nu blir det barfota runt om och någon form av stängt huvudlag. Tufft emot, men lite platschans.

Hustle Rain mjukar upp inför starten i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

V75-6: 7 Hustle Rain (Magnus A Djuse) var med i Elitloppet senast. Satt i rygg på ledaren, men blev störd till galopp 400 kvar av en konkurrent, men han satt i en kall rygg och hade troligen inte gått till final ändå. Det var hur som helst gott om krafter kvar i det läget och Mats som körde var helnöjd med hur han kändes. Nu fick han ett spår långt ut bakom vingen, men han kan öppna snabbt om Magnus vill trycka av honom. Jag har bäst känsla för honom på lördag och det blir samma utrustning som senast.

En som däremot får stanna hemma i stallet är obesegrade, megalöftet Fine Manners (V75-1) som tagit fem segar på lika många stater, men som ströks under tisdagen.

Vad var orsaken?
– Han fick tyvärr muskelproblem i ryggen och fick ta smärtstillande medel. Han får vila några veckor innan det är aktuellt med start igen. Hur bra han är? Ja, insatsen under elitloppsfredagen var häftig då han vann på 1.11,7/2140 meter autostart. Och enligt Magnus, som körde, var det långt ifrån slutsålt över mål. Det verkar vara en komplett individ som vi hoppas ska fortsätta utvecklas.

Mattias Djuse efter Hustle Rains seger i Sprintermästaren. Foto Adam Ström/StallTZ.se.

Förresten. Det var en sak till. Du är ju äldst i syskonskaran, betyder det också att du har sista ordet?
– När vi var yngre var det så, men inte nu längre, skrattar Mattias.

Vi tackar Mattias för pratstunden och önskar lycka till på lördag på gamla hemmabanan Östersund.
– Tack. Det kan behövas.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Det medvetna valet

Elitloppschansen valdes bort mot Sweden Cup.
På lördag ska Dion Tesselaars Gio Cash ta sitt första lagom stora steg mot eliten.
– Vi har en fantastisk häst och hoppas få en ny chans nästa år, säger Dion Tesselaar.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Gio Cash och Dion Tesselaar vid fjolårets start under Elitloppshelgen. På lördag jagar han seger i Sweden Cup. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Gio Cash och Dion Tesselaar vid fjolårets start under Elitloppshelgen. På lördag jagar han seger i Sweden Cup. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Via dubbla triumfer i Breeders Course-finaler har Gio Cash (e. Victor Gio) presenterat sig den svenska publiken sedan tidigare.
Ovanpå det var han tvåa i finalen av Gran Premio Orsi Mangelli som treåring och höll till andraplatsen i fjolårets upplaga av Fyraåringseliten bakom Double Deciever efter att ångat på i högt tempo.
I årets stora mål Tyskt Travderby fick han dock nöja sig med en tredjeplats och Dion Tesselaar valde helt sonika att göra bokslut för säsongen efter det loppet.
– Han var trött efter Derbyt. Det var en stark upplaga, men han var inte sig lik. Vi lät honom vila och tog bort all press på hästen. Det var ingen skada som uppstod utan han fick bara pausa och ladda om, säger Dion Tesselaar.

Holländaren bjuder på sig själv, är rapp i tonen, men samtidigt ödmjuk och väl införstådd med vad som krävs när man ska tävla på den yttersta nivån.
Den chansen gavs Gio Cash redan i år då Solvallas sportchef Anders Malmrot efterfrågade hästens deltagande i Elitloppet, men istället har alltså Tesselaar valt att gå ”mellanvägen” och starta i Sweden Cup.
– Jag förstod i våras att hästen skulle komma tillbaka på allvar. Han var jättefin i de första banjobben och helt perfekt när han kvalade i Wolvega i slutet av mars på barfotabalans. I comebacken i Gelsenkirchen mötte han äldre hästar, vann enkelt och jag var väldigt nöjd med hur hästen kändes även om han stannade av lite i sin ensamhet till slut.

Ny balans

Ensam lär knappast Gio Cash bli i lördagens lopp. Utmaningen han ställs inför är prövande då han travar igång från spår sju bakom bilen.
– Jag hade givetvis föredragit spår ett eller två, men samtidigt är det inte så många hästar med i loppet. Jag bedömer de andra två heaten som något tuffare så det talar för min häst på så vis.

Har du funderat något över taktiken redan nu?
– Spontant tror jag inte det går att flyga till ledningen. Man kan inte köra tufft i 1.600 meter utan jag får nog se lite hur det här utvecklar sig när bilen släpper fältet. Två heat visade han i Orsi Mangelli att han klarar av på ett bra sätt så det oroar mig inte.

Dion Tesselaar tävlade med Officer Stephen i Sweden Cup år 2022. Hästen vann sitt försök och slutade tvåa som fastlåst i finalen bakom Bepi Bi. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Tesselaar har även ett bidrag i den så penningstinna Breeders Course-finalen för hingstar och valacker under söndagen.
Otis Dream (e. Broadway Fortuna) övertygade vid sin försöksvinst på 1.13,5a/2.100 meter i april, men gick inte känna igen i den efterföljande starten.
– Hästen var jättebra vid försöksvinsten, men tävlade inte alls på samma nivå i starten efter. Han fick dåligt grepp i det underlag som var på banan den dagen, men nu byter jag balans. Hästen ska tävla barfota runt om för första gången någonsin vilket jag prövat i jobb och det kändes bra.

”Motsvarar hög 1.11-tid”

I söndagens lopp har Tesselaar fått välja startspår och valde aktivt bricka ett.
– Det är en snabb häst och jag tror vi har möjlighet att ta ledningen. Jag tycker dock att Michel F Rothengatter har en väldigt bra häst i Omerta Boko som min häst även mötte i senaste starten. Då vann han på 1.12,8 vilket motsvarar en hög 1.11-tid på Solvalla. Ja, totalt sett tycker jag att det här loppet är väldigt bra i år och lyckas man placera sig bland de tre-fyra främsta så tror jag att man har en fantastisk häst. Ett väldigt tufft lopp, poängterar Tesselaar.

En annan stjärna har han dock låtit stanna kvar hemma i Holland. Under lördagsförmiddagen gör hans fyraåringsess Novato (e. Maharajah) 1.12,4ak/€205.313 årsdebut på Wolvega efter att kvalat på 1.12,7a/2.100 meter den 11 maj. Fjolåret innehöll bland annat seger i det holländska Derbyt.
– Han avslutade under 1.08 sista halvvarvet och var jättefin, men jag ville inte ta upp honom till Solvalla och starta i Fyraåringseliten mot Expo Wise As när Novato gör första starten för året.

De hästar Tesselaar bidrar med håller i vilket fall hög nivå och han ser fram med tillförsikt mot vad som komma skall.
– Det här är helgen för året i mina ögon. Är man inte laddad inför en sådan här helg så lär man aldrig vara det. Nu hoppas vi att det flyter på, att Gio Cash gör en bra säsong och att vi kan få en inbjudan till Elitloppet nästa år istället. Då är han ett år äldre; då är vi gärna med, säger Dion Tesselaar.