Fokustema
Fokus: Fredagsintervju
Läs senare

”Det bästa jag har gjort”

Johan Svensson släppte proffsdrömmarna för att bli amatör.
Han stortrivs med tillvaron och nu stundar årets höjdpunkt, K.G. Bertmarks Minne.
Av
Pär Gustafsson
Johan Svensson. Foto Hanold/ALN
Johan Svensson. Foto Hanold/ALN

Sedan 1988 har amatörloppet K.G. Bertmarks Minne körts och premiäråret vann Håkan Einarsson vann med Chival Regal E. Johan Svensson var med första första gången ifjol.
– Jag vann försök och slutade femma i finalen med Västerbo Exact. Hästen var inte som bäst på Jägersro, men gjorde det ändå bra, minns Svensson.

Roger Persson tränar Västerbo Exact (e. Racer Bourbon) och det var han som födde Johan Svenssons travintresse.
– Jag är uppvuxen med honom som granne och Roger har haft hästar sedan tidigt 80-tal. Första gången jag var på trav var med honom, säger 35-åringen.

Fakta

Senaste vinnare: K.G. Bertmarks Minne

År – Amatör – Häst

 • 2016 – Sylvester D.K. – Hanna Lähdekorpi
 • 2015 – Chatain – Erlend Rennesvik
 • 2014 – Västerbo Vision – Hannu Korpi
 • 2013 – Namale Kronos – Håkan B Johansson
 • 2012 – Obi-Wan – Håkan B Johansson
 • 2011 – Elstar Pride – Bjarne Albinsson
 • 2010 – Redingman – Tapani Jauhola
 • 2009 – Prick du Ling – Marko Hakkarainen
 • 2008 – Strong Boy D.E. – Mathias Blomqvist
 • 2007 – Elegance Saulnier – Patrick Hedqvist
Expandera

Svensson har jobbat som lärling under drygt 15-16 år och har hunnit med flera tränare. Eller vad sägs om Peter Untersteiner, Dan Widegren, Thomas Uhrberg, Christina Medin, Veijo Heiskanen, Olle Goop, Stefan Persson, Pierre Svensson och Per Henriksson i Kanada?

– Visst fanns det proffsdrömmar även för mig, men kroppen började säga ifrån och jag hade två alternativ. Lägga ner eller satsa fullt ut.

Cirkeln är sluten

Han valde att fortsätta med travsporten på hobbynivå och nu är cirkeln sluten. Han är tillbaka hos Roger Persson och tillsammans tränar de tre hästar. Treåringen Coming Up (e. Quevert), fjolårets Derbyfyra Zoko Lane (e. Zola Boko) och dubble rikstotovinnaren Västerbo Exact.

– Jag och Roger kör ihop och sedan skor jag en del hos Camilla Jonasson. Vi har kört drygt två år tillsammans och resultatet pekar stadigt uppåt. Jag ångrar varken åren som lärling eller att jag slutade i proffsstall, men det här är det bästa jag gjort. Tiden hos proffs var både rolig och lärorik och jag har snappat upp lite från varje tränare. Nu kan jag jobba hästarna efter eget huvud och på lagom nivå.

Förutom hästarna jobbar Johan även på ett elevhem.
– Jag kör hästarna på förmiddagarna och arbetar på elevhemmet på kvällarna. Det är en bra kombination och sedan kör jag lopp när det passar. Drömmen är att kunna livnära sig på travsporten, men jag trivs med tillvaron som den är nu.

Jag tycker att det här är större än Amatör-SM

Hittills har amatörkusken tre V75-segrar. 2006 vann han med Sembs Gregory, 2010 bakom Seagarden’s Lady och Zonguldak 2013. Samtliga har kommit i lärlingslopp på Axevalla. Nu siktar han på att ta hem K.G. Bertmarks Minne.

– Jag tycker att det här är större än Amatör-SM och att det körs Derbydagen är extra stort. Jag anser att den här söndagen är den största travdagen vi har i Sverige.

Johan Svensson vann med Zoko Lane i Halmstad förra sommaren. En dryg månad senare kvalade hästen in till Derbyt och slutade fyra i finalen. Foto Lars B Persson

Hans styrning i årets final är Peter Untersteiner-tränade Legend Brodde. Hästen gjorde årsdebut i försöket och var tvåa bakom Umberto Axe. Enligt Johan Svensson fick han styrningen tack vare att han var hos Halmstadtränaren och körde fort en förmiddag tidigare i år.

Legend Brodde – Johan Svenssons häst i finalen. Foto Hanold/ALN

– Jag har tävlat en del åt Untersteiner tidigare och han ringde och frågade om jag ville köra Legend Brodde i Bertmarks. Det var väl ingen annan som kunde…, säger Svensson med ett skratt.

Har chans i finalen

Sexåringen har spår sju bakom bilen på söndag.
– Hästen var bra förberedd i försöket och han svarade för en fin insats. Legend Brodde kommer säkert vara ännu bättre i finalen och är i bra form. Det är ett öppet lopp och jag känner mig inte slagen, hälsar Johan Svensson.

Fakta

K.G. Bertmarks Minne 2017

2140 meter autostart
Förstapris: 150.000 kronor
Häst – Körsven

 1. Sauvignon Blance – Ville Pohjola
 2. W.J.Eminent Bergen – Thomas Mjöen
 3. Ulisse Kronos – Håkan B Johansson
 4. Apapmand – Steffen Christiansen
 5. Carja – Jessika Sibäck
 6. Albatros D.K. – Dennis Kristiansen
 7. Legend Brodde – Johan Svensson
 8. Rubacuori Alca – Artan Ceka
 9. Alorac Mathbell – Patrik Fernlund
 10. Umberto Axe – Peter Arnqvist
 11. Da Vinci B.R. – Lars Fredrik Koll
 12. Hopless Guy – Mikko Jokiaho
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

V75: Bodens drottning sugen på segerfest

På lördag kväll riktas travblickarna norrut då V75 avgörs i Boden.
En som är i fokus under kvällen är hemmatränaren Hanna Olofsson.
– Det är vår största travdag för året och då gäller det att synas, säger Hanna.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Hanna Olofssonhar laddat för årets största travdag på hemmaplan: Midnattstravet på lördagskvällen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hanna Olofssonhar laddat för årets största travdag på hemmaplan: Midnattstravet på lördagskvällen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Hemmatränaren Hanna Olofsson har laddat inför Bodentravets midnattstrav, där allt kulminerar med Norrbottens Stora Pris med en miljon kronor till vinnaren sent på lördagskvällen.

– Det är vår största travdag för året och då gäller det att synas, säger Hanna, som förra året noterades för en V75-dubbel då hon vann med egentränade The Oak L.A. samt mamma Gunnel Fredrikssons Icegirl L.A.
– Det var en oförglömlig kväll.

39-åriga Hanna har 35 hästar på träningslistan och nio av dem kommer till start på hemmabanan. En kvartett startar innan V75 och den resterande kvintetten dyker upp inom V75-spelet. 

Hur länge har du haft siktet inställt på att ha dina hästar i trim just den här dagen?
– Det är klart att jag, och även mina kollegor, har sett fram emot den här tävlingsdagen en längre period för att de ska vara så väl förberedda som det bara går. Sedan får vi se om det också lyckas.

Hanna har fått en bra start på första halvåret med 32 segrar på 151 starter vilket ger 21 i segerprocent och inkörda pengar ligger på 1,6 miljoner kronor. Det gör att rekordet från 2021 på 3,7 miljoner kronor ligger inom räckhåll.
– Hästarna som tävlade under vintern fick en paus i mars och april, men vi har jobbat upp dem på nytt och det känns som vi prickat rätt för stallets hästar känns överlag pigga och glada.

Hanna om sina V75-hästar

När det gäller kvintetten som startar inom V75 lämnar Hanna följande rapport efter de sista träningsjobben under torsdagen.

V75-3: 12 Coin Boy L.A. är en lovande treåring som tyvärr fick bricka tolv, vilket drar ned förhoppningarna då jag inte är speciellt sugen på ett offensivt upplägg. Skulle det däremot bli tempo på tillställningen är han klart gynnad då han är stark och håller farten bra. Det blir barfota bak den här gången.

V75-5: 3 The Oak L.A. (Ove A Lindqvist) vann den här tävlingsdagen förra året och är en rejäl häst som tyvärr är inte speciellt startsnabb. Han går sina galoppjobb och ser fin ut, men han får sikta på en bra peng i första hand. Inga ändringar är planerade.

V75-5: 6 The Last Dying Breath kommer från seger där han vann avstannande från spets. Den här starten kommer lite tajt inpå, men han ser bara fin ut efteråt och han borde fixa det. Jag kommer att prova en bit från start, men vet inte hur snabba de andra är. Den här gången blir det urryckare och norskt huvudlag som förhoppningsvis ska ge lite nya växlar. 

Henessi Walk och Hanna Olofsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

V75-5: 10 Henessi Walk (Magnus A Djuse) vann från ledningen senast och besegrade motståndare som håller till i silverdivisionen den här lördagen. Han känns bättre än någonsin och höjt sig ett par snäpp sedan vi bytte bett på honom. Senast gick han också med jänkarvagn vilket han gillade skarpt, så den får sitta på igen. Han är mest formstark i stallet och ska räknas tidigt trots läget. 

V75-6: 2 Beast har vi lagt om träningen på inför den här comebacken och han verkar bara bra i jobben. Det är dock fyra månader sedan han startade och det kan fattas lite. Det optimala vore att hitta rygg ledaren eller tredje inner, för i så fall kan han få lite pengar. Vi växlar upp med barfota runt om och amerikansk vagn.

”Hela staden lever upp”

Hur mycket betyder den här tävlingsdagen för Bodentravet?
– Mycket, förstås. Det snackas mycket trav och många är nyfikna om hur det kommer att få. Det känns som hela staden lever upp och många som inte är så travintresserade söker sig till banan och bidrar till den fina stämningen som råder i samband med Midnattstravet.

Vädergudarna verkar dock inte vara på er sida då det förväntas regna under hela lördagen. Hur ser du på det?
– Är det så? Jag litar inte riktigt på prognoserna. Det har svängt fram och tillbaka i veckan, så vi får hoppas solen tittar fram och gör det till en folkfest.

Oavsett väder och vind kommer kvällen att avrundas med ett besök på Western Farm som bjuder på fest för alla. Vad kan du berätta om den tillställningen?
– Den är väldigt annorlunda om man jämför med många andra event. Drängarna kommer att spela och det kommer bli mycket tjo och tjim. Folket trivs och det är en blandning mellan travintresserade och aktiva.

Och bli inte förvånade om Bodens drottning Hanna Olofsson dyker upp på dansgolvet och firar en V75-seger.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Mattias vänder hem till Östersund

Rubriken är kanske lite tillspetsad.
Men på lördag vänder Mattias Djuse hem till Östersund.
Inte för gott utan för att vara med på V75, där bland annat Jämtlands Stora Pris ska avgöras med 600.000 kronor till vinnaren och stallet selar ut högkapable Hustle Rain.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Mattias Djuse värmer upp en av stallets stjärnor Hustle Rain inför Elitloppet. Nu gör Mattias och Hustle Rain resan ”hem” till Östersund för start i Jämtlands Stora Pris. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mattias Djuse värmer upp en av stallets stjärnor Hustle Rain inför Elitloppet. Nu gör Mattias och Hustle Rain resan ”hem” till Östersund för start i Jämtlands Stora Pris. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Efter många år i mellan-Sverige reser Mattias Djuse tillbaka till hembygden i helgen.
– Det är en speciell dag och skulle vi vinna storloppet vore det fantastiskt stort, säger Mattias, som åker upp till Brunflo under fredagen och stannar till söndag för att ta en liten minisemester och träffa familjen samt gamla barndomskompisar.

Om vi backar bandet ett drygt halvår var du med om en tråkig händelse då du bröt  nyckelbenet och fick vila några månader. Hur står det till nu?
– Jo, det känns bara bra. Det var lite jobbigt ett tag i början då jag fick stå vid sidan om och följa verksamheten, men stallpersonalen skötte sig utmärkt och vi nådde fina resultat. De senaste månaderna har jag varit involverad som vanligt igen.

Bröderna Martin, Mattias, Mats och Magnus Djuse. Foto Jeannie Karlsson & Mathias Hedlund/Sulkysport

35-årige Mattias Djuse, som är äldst i syskonskaran som även innehåller bröderna Martin P, 31, Mats E, 25, samt Magnus A, 24, drog igång som proffstränare 2014 och håller till på Hårby Gård mellan Stockholm och Enköping.

När du drog igång som A-tränare på Solvalla för tio år sedan hade du tolv hästar i träning. Nu har stallet växt ordentligt och innehåller 119 hästar på träningslistan. Hur nöjd är du med tillvaron?
– Det känns mycket bra. Vi har lyft fram vår position för varje år som gått och har fått bättre och bättre material att jobba med. Anläggningen är bra och vi stortrivs.

På vilket sätt har du utvecklats som tränare under de här tio åren?
– Det gäller att vara lyhörd och leta efter saker och små detaljer man kan förbättra. Inom det här yrket blir man aldrig fulländad.

Mattias körde in drygt 21,2 miljoner kronor till stallet förra året – som för övrigt var nytt prydligt rekord – där segern i Sprintermästaren i Halmstad med Hustle Rain och lillebror Magnus A i vagnen smällde högst. Det blev också en dubbelseger i korta E3-finalen där A Teaser vann före Larah Westwood.
– Två fina och känslofyllda segrar. Det verkar inte som har någon med i SprinterMästaren så det går inte att försvara titeln. Däremot har jag några som jag plockar ut i Stosprintern, så vi får sikta på det istället.

Hustle Rain och Magnus A Djuse vid seger i Sprintermästaren. Foto Adam Ström/Stalltz.se

På onsdag avgörs V86 på milebanan i Tingsryd. Vad tycker du om den banan?
– Mitt första besök där var förra året i samband med Breeders´ Crown och jag fick ett bra intryck. Nu verkar det som Tingsryd även ska få en V75-dag nästa år och det känns rätt. Att få tävla på en milebana är omväxlande, speciellt sedan de gjorde ett längre upplopp.

Vad har du för intressen vid sidan om travet?
– De få gånger jag får lite tid över blir det till att titta på olika sportevenemang och det spelar ingen större roll vad det handlar om. Jag gillar de flesta sporter. 

Hur länge kommer bröderna Djuse att tillhör elitskiktet inom travsporten?
– Det är ju lite speciellt att vi är fyra bröder som slagit oss fram på ganska kort tid, men vi har samtidigt jobbat hårt för att uppnå de här framgångarna. Det viktigaste är att vi får hålla oss friska och krya, för i så fall borde vi kunna hålla på många år framöver.

Under torsdagen gick samtliga V75-hästar sina finslipande jobb inför lördagens uppgifter och  Mattias lämnar följande rapport:

V75-2: 10 Isabelle Sisu (Jenny A Björk) är ett fint sto som är i bra slag med två andraplatser på slutet. Från bakspår krävs det förstås lite klaff, men hon kan sluta bland de tre främsta och är värd en liten varning.

V75-3: 1 Parveny (Magnus A Djuse) kommer från seger på Åmål och gjorde det bra då. Läget blev passande nu med innerspår då han är snabb ut och trivs i ledningen. Garderar man loppet ska han med tidigt. Amerikansk vagn igen då det är autostart.

Mattias Djuse-tränade Kayla Westwood med sin ägare Nils Nymanwänseth Byggmästare AB. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

V75-3: 7 Keyla Westwood (Örjan Kihlström) gjorde första starten på drygt tre månader och slutade fyra i Bollnäs. Loppet har säkert gjort gott för henne, men spåret blev tråkigt och jag ligger lite lågt. Hon kan dock vara värd att passa framöver. Hon gick barfota runt om senast och det blir samma igen.

V75-5: 2 Beenthereseenthat (Mattias Djuse) tar jag hand om då Magnus valde en annan häst och Mats är avstängd. Han skötte sig bra som trea senast och fick ett bra läge bakom bilen. Nu blir det barfota runt om och någon form av stängt huvudlag. Tufft emot, men lite platschans.

Hustle Rain mjukar upp inför starten i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

V75-6: 7 Hustle Rain (Magnus A Djuse) var med i Elitloppet senast. Satt i rygg på ledaren, men blev störd till galopp 400 kvar av en konkurrent, men han satt i en kall rygg och hade troligen inte gått till final ändå. Det var hur som helst gott om krafter kvar i det läget och Mats som körde var helnöjd med hur han kändes. Nu fick han ett spår långt ut bakom vingen, men han kan öppna snabbt om Magnus vill trycka av honom. Jag har bäst känsla för honom på lördag och det blir samma utrustning som senast.

En som däremot får stanna hemma i stallet är obesegrade, megalöftet Fine Manners (V75-1) som tagit fem segar på lika många stater, men som ströks under tisdagen.

Vad var orsaken?
– Han fick tyvärr muskelproblem i ryggen och fick ta smärtstillande medel. Han får vila några veckor innan det är aktuellt med start igen. Hur bra han är? Ja, insatsen under elitloppsfredagen var häftig då han vann på 1.11,7/2140 meter autostart. Och enligt Magnus, som körde, var det långt ifrån slutsålt över mål. Det verkar vara en komplett individ som vi hoppas ska fortsätta utvecklas.

Mattias Djuse efter Hustle Rains seger i Sprintermästaren. Foto Adam Ström/StallTZ.se.

Förresten. Det var en sak till. Du är ju äldst i syskonskaran, betyder det också att du har sista ordet?
– När vi var yngre var det så, men inte nu längre, skrattar Mattias.

Vi tackar Mattias för pratstunden och önskar lycka till på lördag på gamla hemmabanan Östersund.
– Tack. Det kan behövas.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”En riktigt fin häst”

Med starthäst inom såväl Mantorps V75-omgång som i söndagens huvudlopp Guldstoet på Axevalla har Joakim Elfving en spännande helg framför sig.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Joakim Elfving-tränade Budets Asta och Björn Goop kamperar åter tillsammans i Guldstoet på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Joakim Elfving-tränade Budets Asta och Björn Goop kamperar åter tillsammans i Guldstoet på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Den 36-årige Rommetränaren står med elva treåringar på träningslistan varav åtta redan hunnit ut att starta.

Ja, och så mycket mer än starta, ska tilläggas. Flera av dem har visat framhovarna ordentligt med Phantom Express som den starkast lysande stjärnan.
I början av denna månad vann Readly Express-sonen Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla med 300.000 kronor i segerpremie, men redan på söndag kan Budets Asta bräda sin stallkamrat vad det gäller intjänade segerpremie.

Då tävlas det om 350.000 kronor till vinnaren i Guldstoet på Axevalla.
– Jag köpte henne i november på Travera-auktion, säger Joakim Elfving som lade upp 270.000 kronor för stoet.

Syster till dubbelmiljonär

Det handlar om en lillasyster till dubbelmiljonären Noble Knight (e. Scarlet Knight) som började sin karriär i Skåne med en fjärde och en sjätteplats.
– Jag gillar henne och tror det kan hända mycket med henne över sommaren och under hösten. Senast hamnade hon sist i fältet och gick väldigt bra i spåren i en snabb avslutning. Hon blev lite förkyld efter det och vi fick stå över Margareta-loppet i maj, men nu har hon tränat på riktigt bra och känns fin inför det här loppet. Jag tycker det är en häst med bra resurser som jag tror kommer tjäna bra pengar i sommar och höst och nu växlar jag upp och kör barfota bak samt med helstängt huvudlag. Läget är perfekt med spår ett och ledningen är ju inget måste på Axevalla, säger Elfving.

För Budets Asta stundar E3-kval härnäst precis som för fyra eller rentav fem av stallkamraterna. Imponerande siffror sett till hur få hästar Elfving har i träning.
– Det är klart att jag är stolt över det och ser det som en fjäder i hatten. Det är unghästar jag tycker är allra roligast att arbeta med och det här har totalt sett varit en väldigt bra kull trots att den hade kvarka. De har ändå inte behöva missa några jobb utan kunnat utvecklas fint och kunnat gå mycket i sanden och blivit starka.

Skadad

Innan söndagens penningstinna start väntar en utflykt till Mantorp. Där tävlar Elfving med S.G.’s Alecta (e. Maharajah) i ett flerklasslopp inom V75.
– Hon gjorde det mesta rätt som treåring, men blev skadad i en böjsena. Det har varit massa strul efter det och även om den läkte ut och vi kunde tävla i november så fungerade hon bara sådär. Vi tränade på istället och de senaste två månaderna har det släppt till ordentligt.

Exakt vad som krånglade tycker han är svårt att sätta fingret på.
– Jag vet faktiskt inte, men hon fick mycket träning i sig och när det vände så vände det ordentligt. Hon gjorde en bra insats i comebacken och jag tycker att detta var en så pass bra proposition att de tar läge att testa här. Andraspår är aldrig roligt, men jag tror hon kliver iväg hyggligt och den långa distansen står hon, avslutar Joakim Elfving.