Det började som en hyllning till banans femåriga historia.
Idag är det ett av landets viktigaste lopp för fyraåringar.
Häng med i historien om Konung Gustaf V:s Pokal och hederspriset som är omöjligt att vinna.
Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.
Kungapokalens premiär var en jubileumslöpning för att hylla Åbytravets femåriga historia och redan första året – 1941 – var löpningen banans högst doterade lopp. En totalprissumma på 5.300 kronor, vilket var 300 kronor mer än vad som delades ut i Åby Stora Pris.
Jubileumslöpningen vanns av en av svensk travsports stora tidiga stjärnor Big Noon. Han besegrade Golden Wedding, en annan av den tidens verkliga begivenheter. Båda födda samma år och spunna ur travsportens gyllene årgång 1936. ”Kejsaren” – Big Noon kallades inget annat! – hade för övrigt några veckor tidigare vunnit Åby Stora Pris.
Året efter skrev både Big Noon och Golden Wedding travhistoria när de blev först i landets av spränga 1.20-vallen på 1.19,4 respektive 1.19,8.
För att det ska lämna Åbytravet för all evighet krävs det att samma hästägare vinner loppet tre år – i rad!
Åtta år senare bytte Åbys Jubileumslöpning namn till Konung Gustaf V:s Pokal. Gustav V var en ständigt återkommande gäst på Åbyfältet – banans officiella namn på den tiden – under somrarna och han fanns också på plats och lämnade över den pokal han hade skänkt till loppet när Magnifik och Tage Stridsberg segrade 1948.
Konung Gustaf V med greve Fred Wachtmeister till vänster och kabinettskammarherre James Weiller till höger. Faksimil Åby Travsport 1942
Fortfarande gick loppet under namnet Åbys Jubileumslöpning och först 1949 instiftades Konung Gustaf V:s Pokal. Hederspriset är det svåraste av alla att erövra i svensk travsport och för att det ska lämna Åbytravet för all evighet krävs det att samma hästägare vinner loppet tre år – i rad! En omöjlighet…
Propositionen i Konung Gustaf V:s Pokal har varierat under årens lopp, men 1983 valde Åby att renodla Kungapokalen till ett insatslopp öppet för endast fyraåriga svenskfödda travare. I samma veva instiftades Drottning Silvias Pokal för de jämnåriga stona.
Gigant Neo och Jorma Kontio slog stallkamraten Scarlet Knight och Stefan Melander i Kungapokalen 2002. Foto Stalltz.se
För att göra Kungapokalen ännu mer attraktiv och få internationell prägel valde Åby från 2002 att öppna upp loppet för alla världens fyraåringar. Första året i den nya skepnaden fick Åbypubliken bevittna Hambletonian-vinnaren Scarlet Knight. Förvisso fick han stryk av svenskfödde Gigant Neo, vilken segrade på nytt världsrekord för fyråringar – 1.12,7a/2.140 meter – på tusenmetersbana.
Drottning Silvias Pokal har också fostrat många stora primadonnor och den mest spektakulära är förstås svenska travdrottningen Ina Scot.
Ina Scot och Kjell P Dahlström. Foto Stalltz.se
När hon och Kjell P Dahlström vann 1993 gjorde Drottning Silvia sitt premiärbesök på Åby och delade ut hederspriset tillsammans med kronprisessan Victoria. Kjell P – fräck som han var – passade på att dela ut en kram till drottningen. Något som var väldigt uppskattat av Åbypubliken.
Uppskattat var också när världsmästaren i tungviktsboxning, Ingemar Johansson, delade ut hederspriset till Jussi och Sven Berggren efter 1960 års upplaga av Konung Gustaf V:s Pokal.
I år saknas såväl kungliga celebriteter som världsartister och publik på Åby. Däremot finns de fyrbenta vännerna på plats för att tävla i två av Sveriges mest eftertraktade löpningar för fyraåriga travare och det är trots allt det viktigaste i sammanhanget.
Efter dubbla segrar i Walter Lundbergs Memorial och sju V75-triumfer blev det plötsligt tyst kring Gotlandsamatören Jonny Lehrberg.
Knappt tio år senare är han tillbaka med buller och bång och startar en duo inom lördagens V75-omgång i Halmstad.
Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.
Måhända är Royal Neo den häst som de flesta förknippar med Jonny Lehrberg. Mellan år 2010 till 2012 vann hästen sex lopp inom dåvarande rikstoton och gjorde sina två sista lördagsstarter i Gulddivisionen. Drygt 1,5 miljon kronor sprang Gigant Neo-sonen in, men han är inte den enda miljonären som Lehrberg jobbat fram. Just by Myself som vann Walter Lundbergs Memorial (precis som stallkamraten Go Places) och Hästägarkannan gjorde bokslut på 1,4 miljoner insprunget och Super Khan klevockså över sjusiffrigt trots att han inte vann mer än ett Klass II-lopp inom rikstoton. Därefter blev det – lite hårddraget – tyst kring Jonny Lehrberg. Framgångarna avtog markant. – Vi fick in svartmögel i stallet för sex-sju år sedan. Vi beslutade oss för att sluta med en del hästar, behöll några andra, men de blev aldrig sik lika igen. Vi har betäckt de ston vi tyckt varit spännande och helt enkelt inväntat avkommorna, berättar Jonny Lehrberg.
Tung skada
Hästarna hade helt enkelt tagit för mycket stryk av att vistas i den mögliga miljön, men efter högtryckstvätt med hett vatten och riklig desinfektion i omgångar har det vänt. Ifjol var Lehrberg tillbaka på allvar och räknade hem fem segrar på 39 starter. – Det var ett år som innehöll många glädjestunder, men tyvärr skadade sig vår bästa häst Joli’s Hilda (e. Ken Warkentin). Hon vann på 1.14,8 full väg i voltstart på sommaren här på Visbytravet helt okörd, men fick en fraktur under sensommaren som gjorde att tävlingskarriären fick avslutas. Nu hoppas vi kunna betäcka henne till sommaren istället.
Royal Neo vid en V75-seger tillsammans med Daniel Olsson. Foto Gunilla König/Stalltz.se
En annan Joli’s-uppfödning från samma årskull var Joli’s Hilding (e. Gift Kronos) som nu startar i lördagens Klass II-försök. Treåringssäsongen gav tre segrar på 13 starter. – Han har varit hemskt bra trots att han inte alls fattat vad det gått på ännu. Senast blev han vass efter laddning och hamnade i trött rygg när kusken väl kunde släppa. Hästen vann bakifrån gången innan och jag har slagits av tanken även tidigare at han kan vara allra vassast med rygglopp; i alla fall när det är ful väg. Spelarna räknar inte med Joli’s Hilding i detta lopp. Valacken är en av de minst spelade hästarna i fältet. – Jag har jättesvårt att bedöma chansen, men tror att hästen är hemskt mycket bättre över denna distans. Stämmer det och han kommer till så kan han nog avsluta vasst, men vi får se hur tävlingspausen på en månad påverkar honom. Allt har i alla fall verkat bra i träningen.
Bytt träningsupplägg
Lehrberg startar därtill Edforever (e. Muscle Massive) i Klass I-försöket. En häst som redan hunnit göra tre framträdande på lördagar med en andra, sjätte- samt sjundeplacering som resultat. Sommarens Travera-köp för 110.000 kronor har inte gjort Gotlandsamatören besviken. – Jag var egentligen ute efter en treåring, men har inte blivit besviken över att det blev den här hästen istället. Han har aldrig varit behandlad hos oss, tål att starta på och är en stor häst som jag tror kommer bli bättre hela tiden. Han har mycket kropp att flytta på. Jag tycker att han höll bra i senaste starten och tycker han är ute över rätt distans nu när det är lång distans.
Lehrbergs gamla rakbaneträning har idag bytts ut mot regelbundna banjobb på Visbytravet. Omfattningen med stallsysslor är så pass stor att han får nöja sig med tre dagars arbete som svetsare och reparatör. – Jag har alltid tyckt att jag haft starka hästar och det har visat sig att de gått hela vägen hem även med detta upplägg. Under fredagkvällen påbörjas båtresan från Visby mot Oskarshamn. En trip på närmare fyra timmar och därefter väntar lika lång resväg till Halmstad. De dryga resorna är dock inget som tär på Jonny Lehrberg. – Nej, det är bara hemskt kul att ha anledning att åka iväg och tävla. Dessutom är det ju de här loppen man kämpar för att vara med i så förhoppningsvis blir det en trevlig resa, avslutar Jonny Lehrberg.
Han har fått gå in i väggen som aldrig tidigare, men också fått studsa fram i farter som Daniel Redén brukar köra på sommaren.
Är Don Fanucci Zet redo för stordåd i Prix d’Amérique på söndag?
Daniel Redén blickar framåt mot Prix d'Amérique på söndag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Från början var det lite på skämt och lite på allvar när Daniel Redén funderade på Prix d’Amérique för Don Fanucci Zets del.
– När jag började kolla runt lite på B-loppen hade jag bestämt mig för att inte matcha Don Fanucci Zet mot Prix d’Amérique, men när jag inte kunde se några hästar av Bold Eagle eller Face Time Bourbons kaliber började någonting växa upp inombords i mig, säger Daniel Redén.
Daniel Redén avslöjade inga planer för någon utomstående utan började smyga igång Don Fanucci Zet lite sakta i träningen.
Jag började öka träningen och…
– Många parametrar var jag tvungen att väga in och jag vet hur jag kan toppa Don Fanucci Zet och att det inte går att ha honom på röd form ett helt år. Förra året var han i riktigt bra slag både till Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial, vilka var mina två största mål ifjol. Jag började öka träningen och ville se vad som hände…
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Och det hände saker för Don Fanucci Zets del.
– För en månad sedan skruvade jag upp träningen ordentligt och det kändes som att väderguden har varit på Don Fanucci Zets sida sedan dess. I varje jobb har det varit olika banor och det känns som han fått träna varenda muskelfiber i hela kroppen. Det har växlat mellan snabb och tung bana. Vid ett tillfälle har han gått det absolut tyngsta jobb han någonsin gjort och då gick han in i väggen. Så kallt går det inte att ens köra i ett lopp. Efter det har hästen studsat tillbaka och sedan dess har allt varit klockrent.
Kanske varit någon slags mening
Vissa dagar – när Daniel tittar i backspegeln – har bitvis varit svåravlästa, men med facit i hand ser han bara positivt hur en start i Prix d’Amérique växt fram för Don Fanucci Zet.
– Ibland har jag verkligen undrat hur detta skulle sluta, men det kanske har varit någon slags mening med alla dessa väderomslag och att han behövde träna andra muskler än de snabba och få det lite tufft som han kan få det under sommaren. Jag måste säga att det har klaffat på allra bästa sätt och de senaste tre veckorna har jag varit nere på farter som jag kör på sommaren för att kunna se om han har de explosiva musklerna. Om inte det varit så – då hade det inte varit någon idé att starta.
Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
I måndags körde Daniel Redén snabba intervaller med Don Fanucci Zet på träningscampen i Örsundsbro, vilket han brukar göra om han ska starta Hard Livin-sonen sex dagar senare.
– Jag kan inte vara mer än nöjd med tanke på att han studsade runt i farter nästan snabbare än på sommaren. Dessutom var det minus sju grader och det blåste ganska kraftigt.
Lika nöjd som Daniel Redén var med Don Fanucci Zet, lika uppåt var han också med Honey Mearas efter båda hästarnas sista tuffa träningspass inför Prix d’Amérique.
– Jag måste säga att det känns väldigt bra med båda två och det vill jag verkligen poängtera.
Normalt brukar hon vara lat
Daniel Redén körde båda hästarna för att han ville exakt känna hur de stod formmässigt.
– Jobben var nästan identiska och Honey Mearas verkar också vara i riktigt bra form och hon var väldigt framåt. Normalt brukar hon vara lite lat, men det känns som vi träffat rätt med henne också.
Honey Mearas och Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Matchingen mot Prix d’Amérique för Honey Mearas räkning har funnits med betydligt längre än för Don Fanucci Zet.
– Sedan C.L. Müllers Memorial skulle jag säga. Det känns verkligen roligt att kunna avsluta hennes karriär med en Frankrike-satsning och en start i Prix d’Amérique. Hon har varit nere på Vincennes en gång tidigare i vinter och startade i Prix Tenor de Baune på julafton. Tyvärr skadade hon sig i ena ögat natten innan den starten. I loppet sprang och skyggade och ville inte gå upp i rygg. Örjan Kihlström fick dra norsken tidigt och det var inte alls samma drag i henne som det brukar vara när hon tävlar.
Steppat upp träningen
Nu hoppas Daniel Redén kunna visa upp Readly Express-dottern i ett helt annat skick på söndag och som i Prix Tenor de Baune (sjua) kommer hon köras av Örjan Kihlström.
– Jag tror att vi får se en helt annan Honey Mearas i Prix d’Amérique. Nu har jag dessutom steppat upp träningen rejält för hennes del och det får bära eller brista. Prix d’Amérique är som alltid ett tufft lopp, men i år verkar den där riktiga stjärnan saknas på förhand.
Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Både Don Fanucci Zet och Honey Mearas åker på torsdag till Frankrike och kommer kunna gå samtliga jobb på gården innan starten på söndag.
– Inte ett jobb i Frankrike, men de kommer mellanlanda på Grosbois innan Prix d’Amérique på söndag. Som det känns på förhand kommer Don Fanucci Zet göra ett jättebra lopp även om han visat sig absolut bäst på sprinterdistans.
Lång distans har Don Fanucci Zet varit ute på fyra gånger tidigare (1-2-1) och bland annat slutat tvåa i såväl försök som final i Svenskt Travderby och fjolårets säsong avslutades med en tredjeplats i SM.
Skakar av sig det mesta
– Jag hoppas att jag träffat en jäkla fin form, men det går förstås inte att veta alldeles säkert. Vad jag vet är att jag hade inte kunnat göra samma upplägg med Francesco Zet. Då hade jag behövt säkert veta att han var i toppform för att åka ner. Om Francesco Zet fått ett slag i nyllet och varit sist i mål hade det gjort ont på hans självförtroende. Don Fanucci Zet skakar av sig det mesta och är tränad för att klara loppet och det kommer han också göra. Om han är sist i mål eller gör ett topplopp återstår att se, men jag har gjort allt jag kan för att han ska göra ett topplopp. Det känns som han ligger bra till formmässigt.
Daniel Redén funderade länge innan han bestämde kusk bakom Don Fanucci Zet.
– Först hade jag tänkt att köra själv, men jag tycker att jag träffat formen lite för bra för jag ska lalla runt själv i sulkyn.
Valet föll till slut på en fransk kusk. Yoann Lebourgeois – tvåa med Galius ifjol i Prix d’Amérique – får chansen bakom Don Fanucci Zet.
– Det är inte enkelt att komma till Vincennes och köra och det vet jag av egen erfarenhet. Lätt är det att man blir en passagerare långt bak i fältet och då är det omöjligt att göra något. Många saker behöver räknas in och för mig gällde det att hitta en kusk som inte är blyg eftersom det inte bara är att åka ner med en häst i form på den banan. Vincennes kräver så mycket mer.
Två gånger har Thierry Duvaldestin vunnit Prix d’Amérique som tränare med storstjärnan Ready Cash.
Elva år senare kan det vara dags igen med nyblivne femåringen Idao de Tillard, eller varför inte dubbla Prix de Cornulier-vinnaren Flamme du Goutier?
Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.
På söndag gör Idao de Tiillard (e. Severino-America de Tillard), 1.10,3am*/€866.930, sin första start i världens största lopp för äldre travare och där ska han försöka axla Ready Cashs mantel.
– Flera skillnader finns det mellan Ready Cash och Idao de Tiillard. Ready Cash var redan en etablerad stjärna när han kom till mitt stall, medan jag har format Idao de Tillard sedan unga år, säger Thierry Duvaldestin.
Idao de Tillard vid segern i Criterium Continental. Foto: Gerard Forni.
Idao de Tiillard utpekas av många som den stora förhandsfavoriten i Prix d’Amérique (€1.000.000) på söndag, men det är inget som Thierry Duvaldestin lägger någon större vikt vid.
Betyder ingenting för mig
– För mig betyder det ingenting att han är favorit. Det viktiga är att jag gör mitt jobb och presenterar hästen i så bra författning som möjligt. Idao de Tillard är ingen häst – till skillnad mot Ready Cash – som man bara går ut och vinner Prix d’Amérique med. Som jag ser det behöver Idao de Tillard rätt lopp för att kunna vara med i segerstriden.
Fakta
Idao de Tillard
Hingst 5 år e. Severino-America de Tillard Rekord: 1.10,3m* – 1.10,7am* Prissumma: 866.930 euro Resultat: 25 st: 18-3-1 Ägare: Cyril Sevestre Uppfödare: Ecurie Chaunion Tränare: Thierry Duvaldestin Körsven: Clément Duvaldestin
Expandera
Thierry Duvaldestin var nöjd med Idao de Tillards genrep i Prix de Croix (€120.000) och det loppet sade inte speciellt mycket, även om han aldrig behövde lägga in några högre växlar.
– Idao de Tillard behövde ett lopp i kroppen för att hålla igång formen. Jag tvekade länge om vi skulle starta i Prix d’Amérique, men jag hoppas att vi kan dra nytta av hans formkurva där.
Redan i tidig ålder kom Thierry Duvaldestin i kontakt med Idao de Tillard. Han inspekterade hästen hos uppfödaren Ecurie Chaunion innan den skulle säljas på Ventes de Trotteurs de Caen, vilken är Europas största auktion för unghästar och det året Idao de Tillard skulle säljas bjöds det ut 685 ettåring. Av dem sålde 478 och däribland Idao de Tillard.
Auktionssidan från Ventes de Trotteurs de Caen.
Klubban slogs på 27.000 euro och med franska mått mätt är det inga stora pengar, men på Ventes de Trotteurs de Caen tillhörde han de dyrare hästarna. Toppbudet låg på 34.000 euro för en Coktail Jet-son vid namn Iris de Neuvy och snittpriset på auktionen var inte högre än 4.885 euro.
Thierry Duvaldestin ropade in Idao de Tillard och äger hästen tillsammans med Cyril Sevestre.
Ida de Tillard. Foto: Gerard Forni
Redan i maj som tvååring kvalade Idao de Tillard på 1.20,1/2.000 meter i Caen, medan Duvaldestin väntade med att debutera honom till slutet av januari som treåring.
Som många andra hästar hos Thierry Duvaldestin börjar han lite försiktigt ute på franska landsorten och debuten på Vincennes skedde först i sjunde starten. Innan dess hade Idao de Tillard vunnit fem av sex starter och däribland på gräsbanan i Montignac-Charente.
Sedan har det mesta snurrat åt rätt håll för Idao de Tillard och det stora genombrottet kom när han travade nytt ban- och världsrekord i Prix du Merlerault (€53.000) på Vincennes med 1.10,7a/2.100 meter, vilket raderade ut Zola Bokos tidigare rekordnotering för treåringar från 2009 med nio tiondelar.
Thierry Duvaldestin, Cyril Sevestre och Clément Duvaldestin. Foto: Gerard Forni
Inför Prix d’Amérique står Idao de Tillard med 18 segrar på 25 starter, varav två tagits i Grupp I-löpningarna Criterium Continental och Prix de Selection.
Fakta
Karriären i siffror
2021
Datum – Bana – Lopp – Placering – Tid – Prissumma (€)
31 jan – Argentan – Prix des Pays de Loire – 1 – 1.19,2 – €4.950
24 feb – Vire Normandie – Prix des Vans Barbot – 1 – 1.16,3a – $7.200
2 aug – Mauquenchy – Prix Mercedes Benz – 7 – 1.15,0 – €180
19 aug – Montignac – Prix d’Angouleme – 1 – i.t. – €6.300
Datum – Bana – Lopp – Placering – Tid – Prissumma (€)
14 jan – Vincennes – Prix de Croix – 1 – 1.15,3 – €54.000 1 st: 1-0-0, 1.15,3l/€54.000
Totalt: 25 st: 18-3-1, 1.10,3/€866.930
Expandera
Thierry Duvaldestin är sedan många år en etablerad topptränare som vet vad som gäller för att vinna Prix d’Amérique. Två vinster har det blivit med Ready Cash – 2011 och 2012 – och det var en herre som inte alltid var lätt att handskas med. Inför loppen värmdes Ready Cash oftast i rygg på en annan häst för att hålla honom så lugn som möjligt.
Ready Cash med Thierry Duvaldestin. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Duvaldestin har inte bara två Prix d’Amérique-vinster i sitt meritbälte. Totalt har han 38 Grupp I-segrar på sitt samvete sedan han drog igång sin tränarrörelse 1995. Tränartoppen har han tillhört under många år i Frankrike.
Fakta
Thierry Duvaldestin
Ålder: 51 år Proffslicens: 1995 Antal segrar (tränare): 3.279 Antal segrar (kusk) 1.639 Antal Grupp I-vinster: 39 Utbildad hos: Jean-Pierre Dubois, Pierre-Désiré och Philippe Allaire Värt att notera: Duvaldestin driver inte bara en träningsrörelse. Hans stuteri Haras de la Sauvagère är en stor aktör. Idag har stuteriet åtta hingstar som verkar i aveln. Uppfödare är han till Uniclove (€551.900), Go For the Gold (€230.420) och In the Money (€208.500). Han förfogar också över 28 avelsston och den biten sköts av hans hustru Sandrine.
Thierry Duvaldestins 39 Grupp I-vinnare:
Namn (antal) – lopp/år
Avila (2) – Criterium des Jeunes 2013, Prix de l’Etoile 2013
Cristal Money (1) – Prix de l’Etoile 2015
Falcao de Laurma (1) – Criterium des 4 ans 2019
Flamme du Goutier (4) – Prix de Normandie (monté) 2020, Prix de l’Ile-de-France (monté) 2021, Prix des Centaures (monté) 2021, Prix de Cornulier (monté) 2022, 2023
Idao de Tillard (2) – Criterium Continental 2022, Prix de Selection 2022
In the Money (1) – Criterium des Jeunes 2021
Lulo Josselyn (1) – Criterium des 4 ans 2003
Miss Castelle (1) – Prix des Elites (monté) 2004
Noora de l’Iton (1) – Saint-Leger des Trotteurs (monté) 2004
Nuage Noir (1) – Prix de l’Etoile 2004
Onyx du Goutier (1) – Prix de l’Etoile 2005
Pascia Lest (1) – Prix de l’Atlantique 2014
Pearl Queen (6) – Criterium des Jeunes 2006, Criterium des 3 ans 2006, Europeiskt Treåringsmästerskap 2006, Prix Albert Viel 2006, Prix de l’Etoile 2006, Prix de Selection 2007
Prince Gede (2) – Prix de Normandie (monté) 2008, Prix de Paris 2009
Qualmio de Vandel (1) – Prix Albert Viel 2007
Ready Cash (6) – Prix d’Amérique 2011, 2012, Prix de France 2011, 2013, Grand Prix de Wallonie 2012, Prix de Paris 2013
Return Money (2) – Saint-Leger des Trotteurs (monté), 2008 Prix de l’Etoile 2008
Saxo de Vandel (2) – Prix de l’Etoile 2009, Prix de Selection 2010
Uaukir (1) – Criterium des Jeunes 2011
Union d’Urzy (1) – Prix de l’Etoile 2011
Thierry Duvaldestin i Prix d’Amérique: År – Häst – Kusk – Placering
2007 – Java Darche – Thierry Duvaldestin – 0
2008 – Pearl Queen – Thierry Duvaldestin – 0
2008 – Popinee de Timbia – Gilles Delacour – 0
2009 – Qualmio de Vandel – Thierry Duvaldestin – d
2009 – Return Money – Pierre-Yves Verva – 0
2010 – Return Money – Thierry Duvaldestin – 0
2011 – Ready Cash – Franck Nivard – 1
2012 – Ready Cash – Franck Nivard – 1
2013 – Ready Cash – Franck Nivard – 2
2014 – Ready Cash – Franck Nivard – d
2014 – Soleil du Fosse – Thierry Duvaldestin – 0
2017 – Briac Dark – David Thomain – 4
2018 – Briac Dark – Matthieu Abrivard – 4
Tränarstatstik 2013-2022 År – Starter – Segrar – Euro – Placering
2013 – 683 – 160 – €4.693.970 – 1
2014 – 728 – 160 – €3.161.095 – 5
2015 – 615 – 104 – €2.434.600 – 8
2016 – 628 – 118 – €2.555.815 – 9
2017 – 653 – 152 – €2.911.060 – 6
2018 – 634 – 145 – €2.794.270 – 7
2019 – 707 – 177 – €3.190.720 – 5
2020 – 623 – 165 – €2.588.715 – 7
2021 – 881 – 241 – €3.789.910 – 4
2022 – 862 – 208 – €4.734.175 – 3
Expandera
För tio år sedan var han ledande tränare i sitt hemland. Ifjol slutade han trea efter Jean-Michel Bazire och Laurent-Claude Abrivard. Han är också den tränare i Frankrike som vunnit flest lopp (239 segrar) under en säsong.
Under några år – 2015 och 2016 – gick det lite trögare, enligt Thierry Duvaldestin. När sönerna Clément och Théo bestämde sig för att gå samma yrkesbana som sin far blev det annat ljud i skällan.
Hade inte alls samma driv
– Det är mina ungdomar som pushar mig och driver inte bara mig framåt utan hela rörelsen. För fem år sedan, ärligt talat, hade jag inte alls samma driv. Tillsammans har vi blivit starkare. Jag är dirigenten i en väloljad organisation.
Thierry Duvaldestin omringas av sina söner Théo (t.v.) och Clément (t.h), som vunnit 260 respektiv 363 lopp och står med segerprocent på 21,7 och 18,8. Foto: Le Trot
Både Clément och Théo är talangfulla kuskar och det är den förstnämnde som kör Idao de Tillard i Prix d’Amérique. Det har han gjort i de flesta starterna, men även Théo har vunnit det enda lopp – semi-classique-löpningen Prix Marcel Laurent – han suttit bakom Idao de Tillard.
– Jag försöker vara rättvis i fördelningen av hästarna i loppen och ger inte topphästarna bara till den ena och inte till den andra. Båda mina söner är seriösa, lika delaktiga i arbetet och klarar av att köra vilken häst som helst.
Medan Clément tar hand om Idao de Tillard blir det Théo som sköter tömmarna bakom Flamme du Goutier, vilken slutade trea i Prix d’Amérique förra året och som närmast kommer från seger i Prix de Cornulier.
Skulle Idao de Tillard vinna Prix d’Amérique på söndag blir Thierry Duvaldestin den första tränaren i historien som tar hem Prix d’Amérique och Prix de Cornulier under ett och samma år med två olika hästar.
Flamme du Goutier vid söndagens vinst i Prix de Cornulier. Foto: Gerard Forni
Familjen Duvaldestin har blivit en stark trio, men hur länge den kommer existera står skrivet i stjärnorna.
Tillsammans är vi starkare
– Hur det ser ut i framtiden går aldrig att veta. Om några år kommer kanske både Clément och Théo vill stå på egna ben. Men som tidigare sagts, tillsammans är vi starkare.
Sönerna Clément (t.v) och Théo i unga år. Foto: Le Trot
Sedan Clément och Théo kom i bilden har Thierry Duvaldestin koncentrerat sig mer på att göra grundjobbet på hemmaplan. Allt mer tid under senare år har för Thierrys del handlat om att ge hästarna bästa förutsättningar att träna.
– Underhållet av träningsbanorna är väldigt viktigt och med den erfarenhet som jag skaffat mig under årens lopp har jag förstått hur viktigt det är att hästarna får möjlighet att träna med rätt förutsättningar. Efter att träningsjobben är avklarade tar det mig minst 1,5 timme varje kväll att göra ordning våra träningsbanor. Det gäller att planera och ständigt anpassa sig efter vädret.
Thierry Duvaldestin lägger också ner mycket tid på att planera hästarnas starter.
– Min vision är att ha 14 veckors framförhållning, men när det gäller hästar i högre klasser ser det förstås annorlunda ut med längre tidsperioder eftersom de startar i lopp med kända datum.
Det kanske kan vara värt att ta som ett tips inför Idao de Tillards start i Prix d’Amérique på söndag?
Thierry Duvaldestin vid ett gästspel på PSG:s hemmaarena Parc des Princess 2013. På bilden syns både Zlatan Ibrahimovic och Javier Pastore.
Ska Idao de Tillard klara av vad hans far Severino (e. Gobernador-Katia de Tillard), 1.11,2am/€922.380, aldrig lyckades med?
Tre gånger startade han in Prix d’Amérique och tog placeringarna sex (2011), sju (2012) och 2015 slutade Christian Bigeons stjärna oplacerad i sitt sista försök att vinna världens största lopp för äldre travare.
Severino vinner Criterium Continental tillsammans med Christian Bigeon. Foto Gerard Forni
Severino vann flera storlopp, bland annat räknade han in Grupp I-segrar i Criterium Continental och Prix Albert Viel. I den franska stamboken finns det 493 registrerade avkommor. Sexton har tjänat 100.000 euro eller mer. Toppar i överlägsen till gör Idao de Tillard med 866.930 euro.
Sedan följer tre valacker som sprungit in över 200.000 euro: Daniel Bon (€271.700), Eros du Fosse (€246.920) och Concerto Royal (€215.720).
Modern America de Tillard (e. First de Retz), 1.16,0am/€29.300, tävlade under tre säsonger och lyckades aldrig vinna lopp på 27 försök. Hon har tre registrerade avkommor och förutom Idao de Tillard är hon mor till sjuårige Good de Tillard (e. Severino), 1.14,4l/€62.430, och ifjol nedkom hon med en hingst efter Offshore Dream.
Mormor Classe de Tillard (e. Workaholic), 1.12,3ak/€402.663, vann Criterium Continental 1994 för sin tränare Jean-Claude Hallais och segrade också i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Masina, Prix Ozo och Prix Roquepine. Segrat i Criterium Continental har också Idao de Tillard och Severino gjort.
Classe de Tillard.
I avelsboxen har Classe de Tillard också rönt framgångar med avkommor som Toison de Tillard (e. Look de Star), 1.12,7/€215.000, Eureka de Tillard (e. First de Retz), 1.12,6/€143.250, Lena de Tillard (e. Sancho Panca), 1.13,5/€130.240, Oscar de Tillard (e. Tenor de Baune), 1.14,2/€108.730, och Record de Tillard (e. Latinus), 1.13,5/€107.990.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse när du navigerar genom webbplatsen. Av dessa lagras de cookies som kategoriseras som nödvändiga i din webbläsare eftersom de är väsentliga för att de grundläggande funktionerna på webbplatsen ska fungera.
Vi använder också cookies och liknande tekniker från tredje part som hjälper oss att analysera och förstå hur du använder denna webbplats.
Dina inställningar gäller endast den här webbsidan och sparas som längst i 11 månader. Du kan närsomhelst ändra dina inställningar eller återkalla ditt samtycke genom att klicka på “Sekretess & Cookiepolicy” på denna webbsida.
Dessa cookies lagras endast i din webbläsare med ditt samtycke. Du har också möjlighet att välja bort dessa cookies.
Cookies kategoriserade som nödvändiga behövs för att webbplatsen ska fungera som tänkt. Dessa cookies ser till att basfunktionalitet fungerar på webbplatsen anonymt.
Cookie
Varaktighet
Beskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 månader
Används för att spara samtycke under kategorin "Analys".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 månader
Används för att spara samtycke under kategorin "Nödvändiga".
flw_conect_sulk
30 dagar
Används för att hålla prenumerant inloggad.
OAID
1 år
Revive. Kontrollerar om webbläsaren accepterar cookies eller inte. Innehåller ett statiskt värde som inte kan användas för att spåra besökaren. Mer om denna cookie här
sulky_julkalender
1 dag
Används för att visa rätt dag i julkalendern för besökaren när julkalendern är aktiv.
sulkytakeoverad
5 minuter
Används för att komma ihåg att besökaren stängt ned eventuell takeoverannons.
viewed_cookie_policy
11 månader
Används för att spara om besökaren gett samtycke eller inte till användandet av cookies.
wordpress_test_cookie
Används för att kontrollera om webbläsaren accepterar cookies.
Analytiska cookies används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen. Dessa cookies hjälper oss med data kring antal besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla, etc.
Cookie
Varaktighet
Beskrivning
_ga
2 år
Google analytics, _ga används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen. Läs mer här
_gat_gtag_UA_*
1 minut
Google analytics, Används för att spara ett unikt användar-ID. Läs mer här
_gid
1 dag
Google analytics, _gid används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen. Läs mer här