Fokustema
Fokus: Norsk travsport i djup kris
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Det handlar om ödeläggelse av sporten”

Igår gick Det Norske Travselskaps ordförande Knut Weum ut med att det kan bli totalt tävlingsstopp i Norge den 1 januari. Anledningen är att travspelare som förlorar 20.000 kronor inom en månad kan få sitt konto spärrat i 30 dagar, vilket om det blir verklighet drabbar spelbolaget Norsk Rikstoto oerhört hårt.
– Vi har möten med företrädare för de politiska partierna nästan varje dag nu, för att försöka påverka att förslaget inte ska gå igenom, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer.
Av
Lars G Dahlgren
Vitruvio och Jorma Kontio segerdefilerade inför en öde publikplats efter Norges största lopp, Oslo Grand Prix i juni i år. Foto SImon Hagen
Vitruvio och Jorma Kontio segerdefilerade inför en öde publikplats efter Norges största lopp, Oslo Grand Prix i juni i år. Foto SImon Hagen

Sedan det blev skarpt läge med den så kallade ”tapsgrensen” för en tid sedan har domedagen hängt över norsk travsport. Egentligen infördes denna regel, om att spelare som förlorar 20.000 kronor inom en månad blir automatisk avstängd från sitt konto i 30 dagar, redan 2016, men den kom då i praktiken endast att gälla Norsk Tipping (motsvarigheten till Svenska Spel). Hästspelsbolaget Norsk Rikstoto fick dispens från regeln i fyra år, vilken är en tillämpning av lagstiftningen (motsvarande föreskrift i det svenska systemet) som tillsynsmyndigheten Lotteritillsynet genomfört.

Vid årsskiftet går dispensen ut. Om den inte förlängs, eller införandet av tapsgrensen på något annat sätt inte införs, riskerar norsk travsport att gå under.

Fakta

Norsk travsport, nyckeltal 2018

(Ur U.E.T:s årsstatististik)

Antal lopp: 5.490
Prispengar totalt: 38.014.936 euro
Prispengar per häst: 5.232 euro (vbl), 7.600 euro (kbl)
Spelomsättning: 369.014.261 euro

Expandera

– Vi står inför enormt stora utmaningar i så fall. Det handlar om ödeläggelse av sporten. Det är det vi nu försöker få politikerna att förstå, säger Svein Morten Buer.

Redan har ett par smärre sparpaket aviserats. Först skulle ett antal V75-dagar i början av nästa år ställas in och Rikstotos kunder då istället få spela till motsvarande svenska V75-dagar.

Förra veckan kom så ett akut sparpaket under årets tre sista månader på 15,6 miljoner norska kronor, vilket måste tas ut i november och december eftersom oktober måndags propositioner inte kan ändras. Blir den nerdragningen permanentad i nästa års budget, vilket väl är det sannolika eftersom det handlar om en nivåanpassning av avsättningarna till sporten utifrån Rikstotos nuvarande intäkter, slår det alltså igenom med nerdragning av sportens medel med 60 miljoner kronor under 2020.

Detta följdes alltså upp med DNT-ordföranden Knut Weums utspel om totalt tävlingsstopp från 1 januari och permittering av en massa personal knuten til DNT.

Fakta

Besparingarna i november och december

Generella besparingar:
Fem inställda tävlingsdagar: 440.000 kr
Outlagda prismedel: 2.240.000 kr
Uttag ur fonderade medel: 2.200.000 kr
Indragna transportbidrag V75-dagar: 500.000 kr

Nerdragningar av prispengar:
V75-lopp: 2.700.000 kr (det blir endast 40.000 och 30.000 kr i förstapriser)
Ett lopp mindre per tävlingsdag: 2.350.000 kr
Bjerkes onsdagar: 500.000 kr
DNT:s Unghästerie: 250.000 kr
Prispengar de fem inställda dagarna: 1.100.000 kr

Till detta kan läggas att nerdragningar i år redan gjorts med 9,7 miljoner kronor. 66 färre tävlingsdagar körs än det som ursprungligen planerades.

Expandera

– De 15,6 miljonerna i slutet av detta år har inget med frågan om förlustgränsen att göra. Denna nerdragning är en följd av vad Rikstoto tappat i år, vilket i sin tur är en följd av spelansvarsåtgärder som redan införts och som fungerar väldigt bra. Det frustrerande med förlustgränsen på 20.000 kronor är att den är ett slag i luften mot det Lotteritilsynet vill åtgärda, spelberoendeproblematik, men samtidigt kommer att drabba näringen som spelet försörjer oerhört hårt, säger Svein Morten Buer.

Han har hopp om att det nu intensiva lobbyarbetet på högsta politiska nivå i Norge ska bära frukt.

– När vi pratar med politikerna och förklarar vår situation och går igenom våra argument för att inte införa förlustgränsen möts vi av förståelse. Vi känner att politikerna nog förstår det här. Men det finns ur deras synvinkel samtidigt en stor pedagogisk utmaning: det är inte lätt för politikerna att utåt, mot folket, stå upp för att travspelare ska ha ett undantag från något som införts för andra spelformer för att dämpa problem med spelberoende. Det måste vi från vårt håll också förstå och respektera, säger Svein Morten Buer och fortsätter:

Svein Morten Buer. Foto Anders Kongsrud/Hesteguiden

– Det vi kan göra, och väldigt intensivt gör, är att peka på de sakurgument som finns mot förlustgränsen och lyfta fram det stora arbete som Norsk Rikstoto redan gjort och som dokumenterat har väldigt god effekt. Det finns mycket bättre metoder att komma åt spelberoende än en absolut förlustgräns, och sådana åtgärder har Rikstoto gjort och följer. Vi har ett alternativförslag till den absolut satta förlustgränsen på 20.000 kronor och det är att spelarna ska sätta sina egna förlustgränser, så som ni har det i Sverige, säger Svein Morten Buer.

Just nu är prioriteten att förlustgränsen på 20.000 kronor inte införs nästa år. Det gäller att vinna tid.

– Nu verkar det som att beslutet, som i så fall skrivs in i Rikstotos koncession från staten, kan komma tidigast i december. Då hinner det i vart fall inte träda i kraft redan vid årsskiftet. Sedan ställer vi vårt hopp till ett forskarlag vid Bergens Universitet, som vill göra en omfattande studie av effekterna av en sådan här förlustgräns. Det skulle till exempel kunna resultera i att nya kunder hos Rikstoto får den här gränsen på 20.000 kronor medan de befintliga kunderna får sätta sina egna gränser, och sedan får forskarna arbeta med att studera respektive grupp, säger Svein Morten Buer

Han konstaterar också att det finns en stor skillnad i produktutbudet hos Norsk Topping och Rikstoto och att det därför är motiverat att ha olika sätt att angripa problemspelande för de två bolagen.

– Ja, Norsk Rikstoto har inget av det som kallas ”röda spel” alltså spel med hög risk ur beroendehänseende, medan Norsk Tipping har sådana spel i sitt utbud. Statistik från hjälplinjen för beroendespelare visar också att endast fyra procent av de som kontaktar hjälplinjen gör det avseende spel på hästar.

Förlustgränsen på 20.000 kronor kommer att slå oerhört hårt mot hästsporten. I praktiken blir det så att till exempel de som sköter andelsspel på V75 med system för 10.000 kronor per omgång kan bli avstängda i fyra veckor endast två veckor in på varje månad. När Rikstoto har räknat på effekterna av ”tapsgrensen” fastnade man för att förlusten kommer att bli ungefär 25 procent av omsättningen, cirka 900 miljoner kronor, vilket redan det skulle vara ett totalt dråpslag för sportens finansiering eftersom det är ”där uppe”, när alla fasta kostnader för administration är tagna, som vinstmarginalen som blir medel till hästägarna finns.

– Jag tror att 900 miljoner är lågt räknat, att det inte tar tillräcklig hänsyn till att många spelpooler blir så svaga att de imploderar om storspelare stängs ute i 30-dagarsperioder. Det finns ett annat scenario Rikstoto räknat på som visar att omsättningen kan gå ner till två miljarder, vilket är nära nog en halvering av nuvarande spelvolym. Det scenariot tror jag ligger närmare sanningen. Alla kan räkna ut själva vad det skulle innebära. Det skulle ta livet av sporten, säger Svein Morten Buer.

Det skulle ta livet av sporten

En sak  politikerna inte verkat riktigt förstå är att förlustgränsen på 20.000 kronor för travspelare sannolikt skulle öppna dörren till ökat kriminellt spelande; bookmakers och ”oseriösa bolag”, skulle få en fet jordmån att odla i.

– Helt riktigt. Storspelarna på trav, de skickliga och intresserade spelare som följer sporten och hästarna hela tiden, kommer inte att ”ta paus” bara för att de blir avstängda från Norsk Rikstoto. De kommer att söka andra vägar för sitt spelande. Några av dem kan använda kontakter i främst Sverige och blir kunder hos ATG, en sådan förflyttning har vi redan sett börjar ske. Men det kommer också strömma spelpengar till okanaliserade aktörer, och spelomsättning som nu kommer både hästsporten och samhället till del som skatt hamnar då istället i privata fickor. Det finns också som du påpekar risk för att en del av spelpengarna som Norsk Rikstoto tappar hamnar i kriminella miljöer. Det är bland annat därför den här förlustgränsen helt missar sitt mål, inte kommer att uppnå det Lotteritilsynet syftar till med den, säger Svein Morten Buer.

 

 


 

Det är som att pissa i havet, har ingen praktisk betydelse

Trav og Galopp-Nytts chefredaktör Truls G Pedersen om den norska regeringens förslag om att minska totalisatoravgiften med tio procent. Den utfästelsen är inte värd mer än 10-14 miljoner kronor. ”Bara ett köttben till en utsvulten varg, för att den ska ha något att gnaga på och vara lugn en stund”, skrev Pedersen på ledarsidan i Trav og Galop-Nytt den 8 oktober.

 

Tävlingsstopp 1 januari?

Fokustema
Fokus: Nummer ett bland Sveriges kvinnor
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Cattis” slutar som tränare

Sveriges framgångsrikaste kvinnliga tränare lämnar in sin proffslicens vid årsskiftet efter 563 segrar och drygt 71 miljoner kronor inkört. – Det lär inte bli så stor skillnad i vardagen. Jag kommer att fortsätta att hjälpa Stefan, säger Catarina Lundström.
Av
Claes Freidenvall
Efter drygt 30 år som proffstränare är det över. Sveriges framgångsrikaste proffs Catarina Lundström slutar som tränare. Här visar hon och Nuncio upp sig för Elitloppspubliken. Foto Stalltz.se
Efter drygt 30 år som proffstränare är det över. Sveriges framgångsrikaste proffs Catarina Lundström slutar som tränare. Här visar hon och Nuncio upp sig för Elitloppspubliken. Foto Stalltz.se

Innan Catarina Lundström blev tränare fanns det bara ett kvinnligt proffs i Sverige och det var Ann-Mari Johansson-Härdin. Hon plockade ut sin proffslicens 1977, medan Catarina Lundström och Gunnel Fredriksson gjorde det elva år senare. Catarina började sin bana på Sundbyholmstravet.

– Jag blev nekad licens på Solvalla, sökte till Eskilstuna och där gick det bättre.

Det dröjde bara något år innan Catarina Lundström flyttade sin licens till Solvalla och på huvudstadsbanan har hon blivit kvar sedan 1989.

Catarina var etta i mycket i svensk travsport när vi talar kvinnor…

Hon var först med att ta en dubbel på Solvalla. I september 1990 vann hon med Lass Erika och Crown Lady L. Året innan blev hon den första kvinnan att vinna ett DD-lopp med Wibrantus. Hon var också nummer ett på svensk mark att köra två minuter (1.14,6) i ett lopp och det gjorde hon med Anford Bones på Romme 1989.

Sedan har hon skrällt till 135,22 gånger pengarna med samma häst – det högsta oddset av en kvinna i Sverige?

– Det där loppet glömmer jag aldrig. Jag körde snävt mot Hasse Svensson och flera gånger sade han att det skulle bli gott med en middag…

Annars har hon inte fått så mycket gratis som kvinna.

– Någon artighet har jag aldrig blivit bemött med i loppen, men det är inga tjejer som får någonting gratis idag heller.

Catarina Lundström har inte varit rädd för att ta för sig i loppen. Svensk Travsport har registrerat 204 körsvenssegrar på drygt 2.200 starter. Hon har vunnit Travrondens Guldklocka (först där också bland kvinnor) 1984 med Bazooka Västerbo. Två gånger har hon tagit hem Dam-SM (Feline Goj och Lyon Flight) och sedan 2017 är hon obesegrad i sulkyn. Med Feline Goj vann hon också sitt första lopp på Solvalla.

– Jag kollade på oddsindikatorn och såg att hon stod i 2,20, men det gick bra det också.

Största segern som kusk tog Catarina Lundström med Rydens Randy i Breeders Crown-final 1998. Foto Stalltz.se

Största segern i sulkyn togs bakom Rydens Randy i Breeders Crown-finalen för treåriga ston på Kalmartravet 1998.

– Det var väldigt roligt, men det var också väldigt skoj att vinna lopp i Frankrike med Northwood, säger Catarina Lundström.

Sedan 1985 har hon tränat hästar på Åby Tillinge utanför Enköping. Där har hon och Stefan Melander drivit separata rörelser. Men nu blir Stefan ensam tränare på gården.

– Till en början lär det bli som tidigare och jag kommer att hjälpa Stefan. Jag har ju jobbat med det här professionellt i princip varje dag sedan jag var 18 år och det vore kul att ta upp några andra intressen. Jag har alltid gillat att vara i trädgården, men det var blivit åsidosatt och sedan skulle jag gärna vilja träna lite mer för egen del också.

När Catarina Lundström tittar i backspegeln sätter hon Com Hector (e. Pythagoras-Ina Brooke), 1.10,8ak/6.912.030 kr, först av de hästar hon tränat.

Catarina Lundström och Stefan Melander efter His Majestys seger i VM-loppet 1995. Foto Stalltz.se

– Jag vann aldrig lopp med honom själv, men det var en häst som utvecklades på ett fantastiskt sätt. Han var speciell, lite fransk i gången, men stark, rejäl och klarade av att gå väldigt tuffa lopp. Com Hector gick till final i Elitloppet och slutade femma och deltog också i Prix d’Amérique. Där körde jag själv och det var en fantastisk upplevelse att bara var med i det loppet.

En häst som inte heller får glömmas är unghäststjärnan Al Dente (e. Scarlet Knight-Mollie’s Photo), 1.10,6ak*/4.158.282 kr, som stod med tolv raka segrar under treåringssäsongen och däribland vinster i två E3-finaler.

– Det året blev han vald till ”Årets Treåring” i Sverige och det kan också nämnas att han vann Fyraåringseliten.

Catarina Lundström har också varit högst delaktig i Nuncios framgångar som ”skötare”.

– Hela Nuncios resa har varit fantastisk och det är svårt att glömma Hambletonian 2001, även om det var Stefan som tränade Scarlet Knight. Och var ska man sätta in His Majestys VM-seger på Yonkers Raceway 1995? Jag har fått uppleva så många fantastiska ögonblick i travsporten.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Amelie har återfunnit travglädjen

Från att ha tagit ett steg ut ur travbubblan, men återkommit för fyra år sen så upplever nu 26-åriga Amelie Nilsson sitt livs roligaste period inom travet.
Tillsammans med Dannerokollegan Håkan Norman når hon fina framgångar med Husnäs-hästarna och ser fram emot söndagens utflykt till Östersund.
– Vad man än gör med Husnäs Elving så har man aldrig tråkigt, säger Amelie Nilsson.
Av
Emil Persson
Husnäs Elving med Amelie Nilsson. Foto Micke Gustafsson/ALN
Husnäs Elving med Amelie Nilsson. Foto Micke Gustafsson/ALN

Det var den 7 september som Husnäs Elving (e. Månprinsen A.M.) presenterade sig för den breda massan på allvar. Då vann han Säterbest Minne på Solänget i Örnsköldsvik i lag med Erik Adielsson, men de som gjort det stora jobbet stod vid sidan av.

Den 72-årige Håkan Norman står som tränare, ägare och uppfödare till sjuåringen och han har en framgångsrik kompanjon i Amelie Nilsson.
– Håkan ringde mig för… ja, tre-fyra år sen och frågade om jag ville hjälpa till med hans hästar. Där och då levde jag ett väldigt ”icke-travarliv” och tänkte att jag åtminstone kunde åka dit och titta på hästarna, säger Amelie Nilsson.

Där blev hon fast och var därmed tillbaka i travvärlden, om än i mindre omfattning. Tidigare hade hon gått tre år på travgymnasiet i Wången, arbetat ett år hos Svante Båth och 1,5 år hos Mathias Andersson, men därefter tog hon ett uppehåll.
– Ja, jag höll inte på alls med hästarna och vore det inte för Håkans samtal så kanske jag inte alls hade sysslat med trav idag heller.

”Aldrig känt botten”

Det skiljer 46 år mellan Norman och Nilsson och man kan lätt tänka sig att åldersskillnaden och erfarenheten skulle kunna ligga till grund för att duon tänker annorlunda.
– Vi har en del olika tankar, men inte så att det resulterar i att det blir negativt. Vi bollar idéer med varandra, Håkan med sin erfarenhet och jag med lite ungdomlig entusiasm. Vi fungerar bra ihop, lyssnar på varandra och det känns kul att ha hittat tillbaka till kallbloden. Jag var faktiskt på praktik under Wångenperioden hos Jan-Olov Persson och tränade även ett kallblod en kort period åt vänner till vår familj och jag är inte utan erfarenhet av kallblod.

Husnäs Elving har haft en stark säsong på tävlingsbanan med tre segrar på 15 starter och 311.800 kronor intjänat.
– Jag förstod redan första gången jag körde honom att detta var något speciellt. Han sprang bara och lekte och hade en uppsyn som sade ”hej, här kommer jag!” och de hästarna brukar det ofta bli något bra utav.

Amelie Nilsson segerdefilerar med Husnäs Elving efter segern i Säterbests Minne i höstas. Foto Girlpower/ALN

Tror du att han börjar ”slå i taket” eller finns det mer utveckling kvar i hästen?
– Jag har aldrig känt botten i honom. Hästen är så klok att han bara skiter i det om han hamnat långt bak och fattar att han inte kommer kunna komma ikapp och tar tvärtom om i precis lika mycket och kämpar allt han kan om han känner motsatsen, att han kommer kunna ro på dem.

Lillasyster avlade maiden

I fredags var det dags för Husnäs Elvings fyraåriga lillasyster Husnäs Tilja (e. Månprinsen A.M.) att få avlägga maiden.
– Medan Husnäs Elving tränas i Pullert-vagn så har den här hästen alltjämt tränats lugnare. Det har varit en ganska lång väg till vinnarcirkeln då vi kom igång med henne lite sent och av tidsbrist har hon fått stå tillbaka. Jag har faktiskt fått halva hästen av Håkan vilket är fantastiskt roligt, det värmer ju extra mycket när man har varit med hela vägen och hjälpt till och forma hästen.

På söndag är det dags igen för Amelie Nilsson att svinga sig upp i sulkyn då Husnäs Elving ska starta i ett Dubbelcupen-försök i Östersund. Denna gång från ett lömskt sjundespår bakom bilen.
– Nu har det blivit lite långt mellan starterna och han har inte kunnat tränas så mycket. Faktum är att han har öppnat som allra bäst när han haft något av de tre yttersta spåren bakom bilen så det är inte omöjligt att han hamnar bra till direkt, men man vet aldrig med den här hästen. Han kan lika gärna agera motsatt och bara strunta i det.

Vi tar verkligen en start i taget och läser av hästens signaler

En bra insats på söndag kan göra att säsongen förlängs ytterligare och att en ny V75-start stundar.
– Jag tror att han är inkvalad till Dubbelcupens final i Gävle den 30 november så verkar allt bra på söndag kan det bli så att han startar där, men vi tar verkligen en start i taget och läser av hästens signaler.

Det där med att läsa av signaler har även Håkan Norman fått lära sig. Amelie Nilsson säger nämligen själv att hennes nervositet när hon själv ska köra loppen är monumental.
– Det börjar redan kvällen innan, men det ska sägas att det har faktiskt varit värre. Det fanns en tid då jag blev nervös bara av att se mitt namn på anmälningslistan!

Glädjen över att vara tillbaka kring hästarna och travet är påtaglig och något som genomsyrar samtalet med Amelie Nilsson.
– Jag är jättenöjd med hur jag har det just nu och har ingen ambition att ha fler hästar. Jag arbetar på ett ålderdomshem här i Helgum och känner att glädjen finns i travet. Det måste väl vara det viktigaste, annars finns det väl ingen anledning att hålla på?

”Köpa en häst innan jag blev för gammal”

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Den perfekta födelsedagspresenten”

Stall Kolgjini har en spännande helg framför sig med fyra Breeders Crown-hästar och flera bra V75-chanser.
Den stora överraskningen på förhand är att Dante Kolgjini sitter bakom en BC-finalist.
– Jag fyller 20 år på måndag och det skulle vara den perfekta födelsedagspresenten att vinna med Smokin Joe, säger lärlingen.
Av
Pär Gustafsson
Dante Kolgjini gör på söndag debut i storloppssammanhang. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Dante Kolgjini gör på söndag debut i storloppssammanhang. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Jägersroproffset Adrian Kolgjinis fyra finalister på söndag är Ultion Face och Ubiquarian Face bland de treåriga hingstarna och valackerna samt fyraåringarna Tae Kwon Deo och Smokin Joe. Den sistnämnde körs för första gången i tävling av Adrians lillebror Dante Kolgjini.

Smokin Joe. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Jag snackade med pappa efter försöket och sade att jag ville köra. Han velade lite, men tyckte att jag kunde få chansen i finalen och förra lördagen kom Adrian och meddelande att det blir jag som sitter bakom Smokin Joe. Det ska bli väldigt skoj, berättar Dante.

Lavec Kronos-hingsten har hittills gjort 25 starter (4-4-5), han var finalist i Derbyt tidigare i höstas och har bara några ynka tusenlappar kvar innan han blir miljonär.
– Det blir definitivt det största loppet jag kört. Jag har ägarna i ryggen och känner ingen press utan är väldigt taggad och ser fram emot finalen med Smokin Joe.

För första gången har den snart 20-årige lärlingen kört fler än 20 lopp under ett år. Dante har hittills haft 87 styrningar (14-6-7) och kört in 889.500 kronor.
– Jag tycker att det har gått lite trögt andra halvan av året. I våras gick det sjukt bra, men nu kör jag allt jag får och då blir det inte lika vassa hästar hela tiden. När jag tävlar mer blir det också fler förluster. Min förhoppning är göra en bra avslutning på året. Målet inför säsongen var att vinna 20 lopp och kör in en miljon kronor, vilket jag borde kunna slå. Nu är min förhoppning att ladda på drygt 1,3-1,4 miljoner.

Min chans att bli sedd är i tävling och jag kör så mycket jag kan

Och just loppkörningen är någon Jägersrokusken satsar på.
– Om man vill bli egen tränare i framtiden måste man ha meriter och synas. Min chans att bli sedd är i tävling och jag kör så mycket jag kan.

I Kolgjini-stallet har det varit en generationsväxling, där Adrian tagit över huvudansvaret från pappa Lutfi. Dante satsade en tid på fotboll och var uppe på division 2-nivå, men efter studenten föll valet på travsporten och idag jobbar han med unghästar.
– Jag har hand om tvååringarna. Tillsammans med pappa styr vi upplägget och det fungerar bra. I drygt tio månader har jag arbetat med unghästarna och jag känner att jag utvecklas.

Travintresserad fotbollstränare

Men han har inte lagt fotbollsskorna helt på hyllan och hans klubb numera är Veberöds AIF.
– Det är min moderklubb och i år gick vi upp i division 3. Tränaren är travintresserad och jag får träna när jag har möjlighet. Fotboll är en kul hobby och bra för att koppla bort från travsporten lite.

Men i helgen är det fullt fokus på travsporten. Stall Kolgjini har två V75-hästar i Eskilstuna på lördag och fem på söndag.

Smokin Joe och Adrian Kolgjini slutade trea i Breeders Crown-semifinalen och på söndag körs fyraåringen av lillebror Dante. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Dante Kolgjini om stallets V75-chanser

Kennedy (V75-1, lördag) höll godkänt i spets senast. Styrkan och kapaciteten duger för att vara med och segerstrida och det är väl inte riktigt lika bra hästar emot den här gången som de han hade att försöka hålla undan för senast, säger Dante Kolgjini i Adrian Kolgjinis stall.

Eclipse Am (V75-5, lördag) backades först och kördes sedan fram i dödens senast och det blev lite för tufft, han höll godkänt som fyra. Dessutom var det Giant Shadow som satt i ledningen, och han har ju visat att han varit lite för bra för den här klassen. Efter två tuffa lopp i följd hoppas vi den här gången att Eclipse kan trycka sig till ledningen när han nu har ett bra läge. Balansen blir fortsatt barfota bak men den här gången kan det bli jänkarvagn. Han ska räknas med segerchans, säger Dante Kolgjini.

Ubiquarian Face (V75-2, söndag) var mycket bra i försöket och där visade han att formen är fortsatt fin. Hästen kan öppna rätt så snabbt och med högt tempo blir han segerfarlig. Han gick jobb under torsdagen och både Ubiquarian Face och Ultion Face (V75-2, söndag) var grymt fina. Adrian kvävde Ultion i sista sväng i försöket, vilket är lätt hänt när hästen pullar och man ska hålla inne konkurrenter. När hästen skulle accelerera hade hästen inget syre i musklerna. Han håller sjukt bra kapacitet, men inte fått visa det fullt ut. Jag tycker inte att det är många i kullen som är bättre och med klaff blir Ultion livsfarlig. Hästarna går med ordinarie balans.

Adrian var lyrisk efter ett jobb i veckan och han sade att Terminator Face är tillbaka

Terminator Face (V75-5, söndag) gjorde två starter i september efter uppehåll, men fick det inte att stämma och vi har haft bekymmer att få honom fräsch. Jag hade tänkt ligga lågt, men Adrian var lyrisk efter ett jobb i veckan och han sade att Terminator Face är tillbaka. Om hästen är det ska han helt klart räknas och han går åter barfota bak.

6–10 nov: Dubbla V75 med Breeders-finaler

– Jag körde Smokin Joe (V75-7, söndag) i torsdagens jobb och Adrian Tae Kwon Deo (V75-7, söndag) och jag har aldrig känt Smokin Joe finare. Hästen pullade i rygg och det lyser av form kring honom. Tae Kwon Deo och Inti Boko ska vara favoriter, men övriga finalister är inte bättre än min styrning. Jag siktar på en topp fyra-placering. Adrian vässade Tae Kwon Deo i torsdagens pass och på söndag ska han trycka av hästen från start. Vi har inte testat det fullt ut innan och jag tror att han öppna snabbt. Hästen är inte beroende av ledningen utan han har styrka och hårdhet att gå utvändigt utan rygg också. Vi behåller öppet huvudlag på Tae Kwon Deo och planen är att hästarna ska gå barfota runt om igen.

Finalklart