Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Doldisar på väg mot rampljuset

Han är den fyrfaldige miljonären som sprungit en 1.09-tid och matchats stora delar av den franska eliten.
Hon är Jörgen Westholms högra hand på hans framgångsrika Frankrikefilial och en Stig H-stipendiat som går i proffstankar.
Möt Apollon de Kacy och Evelina Månsson i veckans Fredagsintervju.
Av
Emil Persson
Evelina Månsson kan ha en dansk årgångshäst i vardande i Just Enough D.K. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Evelina Månsson kan ha en dansk årgångshäst i vardande i Just Enough D.K. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I morgon startar Apollon de Kacy (e. Prince Gede) på Vincennes i Prix du Treport (€85.000). Fem till tioåriga, europeiska hästar som högst tjänat 525.000 euro drabbar samman och Apollon de Kacy får denna gång återstifta bekantskap med en viss Franck Nivard.
Den senaste starten gjordes i Criterium de Vitesse där Apollon de Kacy kom i mål på 1.09,9a/1.609 meter. En bra bit efter Bold Eagle givetvis, men också före flera topphästar som levererat i såväl franska som skandinaviska grupplopp.
– Det var fantastiskt bra gjort av honom. Han hade aldrig testat på sprinterdistans innan så det var kul att se att han kunde gå så pass fort som han gjorde. Allt har bara varit bra efteråt; hästen är pigg och glad. Han verkar bara tycka att livet är och han känns faktiskt ännu bättre nu, säger Månsson.

Sex raka segrar

Även om tävlingskarriären började lovande som treåring hemma i Sverige med två segrar på de första tre starterna så var vägen fram en aning krokig för Apollon de Kacy.

Fakta

Apollon de Kacy

8-årig franskfödd brun hingst e. Prince Gede-Nefertiti Kids e. Halimede
St: 59: 15–8–2
Intjänat/rekord: 4.226.243 kr, 1.09,9ak
Tränare: Jörgen Westholm, Romme
Ägare: Jörgen Westholm m.fl.
Uppfödare: Aubert Didier-Daniel & MC, Frankrike
Aktuell: Startar i morgondagens Prix du Treport (€85.000) på Vincennes som en av förhandsfavoriter.

Expandera
Han varvade toppinsatser med galoppmisslyckande, men att kunnandet fanns där rådde ingen tvivel om. Innan fyraåringssäsongen var slut hade hästen tagit två segrar på Vincennes och i början av år 2016 staplade han segrarna.
– Sex i följd blev det vilket ju inte är vanligt eller enkelt här nere i Frankrike. Aktionsmässigt flöt det allt bättre och när han på senare tid kunnat tävla barfota runt om regelbundet också har nästa växel kommit med. I takt med åldern har han bara blivit bättre och bättre. Tidigare tränade vi många långa pass med honom för att få ork i hästen, men när vi kunde gå ner och köra intervallträning med honom så förbättrade han även sin snabbhet. Men därifrån till att matcha eliten här på Vincennes är givetvis ett steg och jag inte säga att jag var säker på att han skulle klara av det, säger Månsson.

Sulkysport, Appolon de Kacy och Jörgen Westholm
Appolon de Kacy och Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Till lördagens lopp har den franska facktidningen Paris-Turf rankat Apollon de Kacy trea. Att även Månsson är optimist går inte ta miste om.
– Jag tror det här är ett lämpligt lopp. Utan att kollat supernoga så bör det vara en vettig segerchans. Vi har siktat mot det här loppet och motståndet är ju faktiskt lite enklare nu än det varit de senaste gångerna.
Vad vet du om de framtida matchningsplanerna? Åby Stora Pris har väl nämnts som tänkbart från Jörgens sida?
– Det har jag förstått också, men jag vet inte alls hur det blir. Det där sköter Jörgen helt och hållet och jag vet inte alls vart han ska starta nästa gång.
Jag hävdar att hästen är en doldis i Sverige trots att han sprungit in över fyra miljoner, känner du likadant?
– Jo, fast på senare tid märks det att folk fått upp ögonen för honom. Efter att ha var med i Prix de Paris och mötte Bold Eagle i Cagnes-sur-Mer så har det märkts att fler vet vilken häst det är även i Sverige.

”Svårare att få styrningar”

Vardagssysslorna ”petar” Westholm inte i det minsta, men däremot kring den mer finslipande, formstärkande träningen.
– Vi pratar och lägger upp alla fortkörningar via telefon. Sedan är han ju här en-två dagar varannan vecka under vintern också och kör själv.

Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tillsammans med Indra Gustafsson sköter de om stallets sju hästar. Därtill har Månsson ansvaret för Thaiger Exclusive (e. Adrian Chip) åt Thomas Madsen vilken inlett sin Frankrikesejour med en sjätteplats på Vincennes samt en montéseger ”på orten”.
– Det är en perfekt mängd hästar, men normalt sett brukar vi ha tio hästar här nere.
Snart går Ronneby-ättade Evelina in på sitt tredje år i Frankrike. Två år och tio månader har hon nu varit stationerad söderöver.
– Det har gått fort! Jag hade tänkt ta ett år och känna på det, men trivdes bra sedan första stund. Jag bor i en lägenhet ovanför stallet, det fungerar perfekt.

Själv har hon kört eller ridit 54 lopp och tagit fyra segrar. Fler styrningar hade det kunnat bli om inte det franska licenssystemet var utformat på det sätt som nu är fallet.
– När jag jobbar åt en svensk tränare, det vill säga icke-fransk-licenserad tränare så får jag köra och rida på amatörlicens istället för lärlingslicens. Det gör att jag bara får köra och rida i amatörloppen, inga andra vanliga lopp. Det gör att det blir svårare för mig att få styrningar och oftast får jag hålla mig till amatörloppen på Vincennes på tisdags- eller fredagskvällar. På söndagarna finns det många lopp för amatörer, men då är vi iväg själva i regel och tävlar med våra hästar. Hade jag däremot haft lärlingslicens hade jag fått köra i såväl lärlingslopp som i lopp mot proffsen, förklarar Månsson.

Proffskurs på distans

Ett namn har hon likväl gjort sig som ansvarig för Westholms franska filial. I höstas utsågs hon till Stig H-stipendiat och hyllar likt Anders Eriksson gjorde i förra fredagens Fredagsintervju upplägget.
– Väldigt intressant. Nyttigt. Det här ger verkligen någonting, man får lära sig saker och ting som man inte visste eller hade tänkt på. Jag gillar verkligen upplägget. Dessutom är ju Stig Wiklund som är med på Stig H-akademin som mental coach även med som ägare till Apollon du Kacy så det blir att vi pratar en en del om honom också, säger Månsson som även läser Wångens inledande proffstränarkurs på distans.
– Jag har alltid haft en tanke i bakhuvudet om att det vore roligt att bli egen. Nu har jag aktivt börjat tänka på det och agera, men någon speciell tid för när det ska ske har jag inte bestämt.

En häst som gjort bra reklam för Månsson i Frankrike är Super Ariel (e. Super Arnie). Åt Kennet Häggström skötte hon träningen av stoet på fransk mark vars utveckling var närmast häpnadsväckande.
I höstas syntes Evelina vid hästens sida efter triumfen i Svenskt Mästerskap för ston.
Skulle det nu bli en utflykt till Åby senare i år för start i Åby Stora Pris så hittar ju Månsson till vinnarcirkeln.
Motståndet lär bli tufft, men att möta hästar som Bold Eagle och Bird Parker har ju Apollon de Kacy vant sig med vid det här laget!

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Roger mår utmärkt: ”Aldrig haft sådan bredd”

Han har varit proffstränare i 25 år, älskar Pitepalt och har Anders Lindqvist som mentor.
Och så har han varit med om en biljakt.
Möt Roger Nilsson inför V75 på hemmabanan Boden.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Hemmatränaren Roger Nilsson har laddat inför V75 på Bodentravet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hemmatränaren Roger Nilsson har laddat inför V75 på Bodentravet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Jag mår utmärkt för tillfället och det finns ingen anledning att flytta härifrån. Det är roligt att gå till jobbet varje dag, säger den 53-årige Bodentränaren Roger Nilsson, som har sin verksamhet på gården i Lostbäcken 50 meter från Piteälven.

Gillar du fisk?

– Nej, inte direkt och jag är ingen fiskare, men däremot älskar jag Pitepalt, skrattar Roger.

Men innan vi går vidare. En fågel kvittrade och sade att din bil var försvunnen ett tag i söndags?

– Haha. Ja, det stämmer. Sambon hade varit på hästvisning i Skellefteå och när hon kom hem parkerade hon bilen i vanlig ordning utanför huset. När jag skulle ut och hämta ved upptäckte jag att bilen var borta. Vi gick ut och letade men hittade den inte. Efter ett tag började våra två vallhundar att skälla på en mystisk person. Han hade snott bilen och blev tagen på bar gärning då han hade parkerat den 3,5 kilometer på en liten skogsväg. Det kom tre polisbilar och de tog hand om honom, medan vi fick tillbaka bilen. Det var händelserikt, men allt gick bra till slut.

Roger Nilsson har handlat unghästar hos Stefan Melander. Foto: stalltz.se

Över till verksamheten. Du låter nöjd med tillvaron?

– Det är jag också. Jag tränar 27 hästar tillsammans med min sambo Anita och pappa, som drar ett tungt lass. Vi har kämpat i många år med besvärliga hästar, men nu har vi höjt kvaliteten och jag har aldrig haft sådan bredd i stallet som nu. Då har resultaten också blivit bättre. Det beror också på att det dyker upp flera finska gäster som ställer olika former av frågor i loppen till hemmatränarna.

– Vi får verkligen kämpa för förstapriset. Det körs friskt i loppen och det är ytterst sällan man får sitta i fred i ledningen. Konkurrensen har gjort att vi utvecklats och vi får inget gratis.

Anders som mentor

Roger trimmar sina hästar hemma på gården där det finns en djupsandbana på 600 meter som utnyttjas främst under den varma årstiden. Vidare finns det en backe på 600 meter som har en lutning på tio procent. Det finns också en bana på 1400 meter som är formad som en hästsko.

– Den kommer jag att spola om några veckor så det blir en isbana och det gillar de flesta av mina hästar då underlaget är skonsamt, säger Roger och fortsätter:

– Alla mina hästar går också på lösdrift och sedan har jag hagar som är på 10×200 meter. Den idén har jag fått av min mentor Anders Lindqvist. På så sätt slipper man slipper motionskörning. 

Anders Lindqvist, Sulkysport, Travsport, Travtränare
Anders Lindqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Vad betyder Anders för dig?

– Oerhört mycket. Vi har känt varandra i 40 år och Anders var min idol som liten och han var lite av en nytänkare, speciellt då han flyttade till Halmstad där han nådde stora framgångar. Vi pratas vid flera gånger i veckan och han hör alltid av sig när jag vunnit lopp. 

Viktigt att synas

Roger har 27 hästar i träning och nio av dem (en tredjedel) ska starta på lördag, varav sex av dem ska vara med på V75. 

Hur noga har den planeringen varit?

– Vi har siktat hit ett tag och det är en långsiktig planering. Och det är kul att poängen räckte för att komma med.

Det här är den näst största tävlingsdagen efter Midnattstravet i juli. Hur viktigt är det att synas i de här sammanhangen?

– Den här tävlingsdagen är lite av bonus på säsongen och motståndet inte riktigt lika tufft som på sommaren då det är lite kallare i luften. V75 är det stora skyltfönstret och då vill jag vara med och visa att jag finns till. Banan, med David Zimmer i spetsen, ska ordna en oktoberfest i gamla totohallen och det blir lapp på luckan.

Du kommer även att stå vid sidan om när dina hästar tävlar. Hur är du som staketkusk?

– Ganska högljudd, så man ska inte stå för nära mig. Men det känns tryggt när jag får toppkuskar som kör åt mig. Jag gillar att köra själv, men när Magnus A Djuse och även Daniel Wäjersten, är lediga gäller det att passa på och utnyttja deras tjänster. Magnus A anlitade jag när han körde i breddloppen och var på väg uppåt. Det syntes att han var en råtalang redan då men han har utvecklats enormt på några år, inte minst då det gäller den taktiska biten.

V75-genomgång

Roger har hittills kört in 1,5 miljoner kronor och det är siffror som kan putsas till betydligt under årets tre sista månader.
– Jag har aldrig kört in två miljoner kronor till stallet, men gillar inte att prata siffror. Vi får gnugga på och helt enkelt summera var vi landar vid årets slut.

Roger lämnar följande om sina V75-hästar.

V75-1: 6 Filling Fuel (Daniel Wäjersten) har bra form och gick i dödens senast men fick stryk på målfoto. Han står tufft inne pengamässigt, men han är ganska bra och är kvick i benen. Skulle Daniel, som kört honom förutom, hitta till ledningen tror jag han kommer att bita ifrån sig bra. Det blir även barfota runt som kommer att höja honom.

V75-2: 7 Sjöli Morten (Magnus A Djuse) var tvåa i guldtäcket på Dannero i somras. Var lite matt på Solänget som fyra senast, men då var han tufft tränad och blev stum. Nu känns han mycket bättre och studsar fram i jobben. Barfota runt om igen, precis som på Dannero, och det höjde honom tillsammans med Magnus i vagnen. Han är också ganska kvick från start och ska kunna en låg 1.25-tid. Han ska kunna kämpa om segern.

V75-3: 12 Mellby Javier är jämn och säker. Satt i rygg på ledaren senast och gick bra sista biten då han fick fritt. v-hålet senast. Härifrån är han chanslös att vinna, men förhoppningen är att slita åt sig en del av priskakan.

V75-4: 6 Galant Ima (Magnus A Djuse) har varit ute på V75 och skött sig bra. Han gick ned i klas senast och tog första årssegern senast som storfavorit. Vi satt i andra ytter och vann säkrare än det såg ut från sidan. MAD kör för första gången och det är intressant. Han känns kanonfin i jobben och är den jag har mest feeling för.

V75-4: 11 Barolo Gene är jämn och säker och plockar pengar utan att visa det lilla extra.Han fick ett perfekt smygläge med spår åtta på tillägg. Jag kommer att slicka sargen och hoppas att luckan kommer, för i så fall kan han sluta bland de tre. Det blir ryckhuva för första gången och tåskor bak för att få mer fäste. Jag hoppas det kan ge honom en kick.

V75-7: 9 Debonair Mary smög med invändigt senast på Bergsåker och hade lite krafter kvar i ett tufft lopp. Han har inte startat på ett tag, men jag har trimmat honom lite extra i jobben eftersom det är V75 på hemmabanan. Läget är intressant och vi satsar på en smygresa och han kan nypa en plats. Den här gången blir det jänkarvagn.

Något stallskrik från Boden som man inte får missa på V75?

– Coin Boy L.A. i V75-3, som tränas av Hanna Olofsson, är den överlägset bästa treåringen här uppe i norr. Den blir svårslagen, tipsar Roger Nilsson, avslutningsvis.

Roger kan vara värd att följa framöver då hans hästar brukar tävla extra bra när vinterhalvåret kommer.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Medvind för Lönn i dubbel guldjakt

Han går mot ett rekordår både vad det gäller antal segrar och inkörda pengar.
Och på lördag har han chansen att vinna dubbla SM-guld.
Sulkysport har pratat med 25-årige Linus Lönn inför helgens övningar samt lite annat smått och gott.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Linus Lönn deltar i två SM-lopp på Åby. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Linus Lönn deltar i två SM-lopp på Åby. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Det rullar på bra för dagen och jag har inget att klaga på, säger Linus, som har travet i blodet genom pappa Thomas – som är tränare i Bollnäs – och morfar, tusenklubbsmedlemmen Einar Magnusson i stamträdet.

– Jag hängde i stallet tidigt och körde lite ponnylopp, men de var svårkörda och jag hade för dåligt tålamod och tog en paus i några år. När jag var 15 år kom suget tillbaka och jag började köra stora hästar i jobb och det var en enorm skillnad i farten och trycket.

Bollnäs är starkt förknippat med bandy. Höll du på med det när du var yngre?

– Jag spelade bandy tills jag var 16-17 år, där jag var målvakt.

Ursäkta, men målvakt i bandy låter farligt och inget man blir frivilligt. Hur var det för dig?

– Jag började stå i mål eftersom jag var för dålig på skridskorna och med klubban, så jag blev målvakt istället. Men jag tappade sugen och slutade. Jag kan förstå om det ser läskigt ut, men jag är hellre bandymålvakt än handbollsmålvakt. Tänk när 120-kilosbjässar hoppar in från sex meter och avlossar sina hårda skott. Nä, fy fasen. Det är en tuff sport.

Har du något intresse vid sidan om travet?

– Jag gillar att spela golf. Här uppe finns en del fina banor, bland annat i Kilafors. Jag var ganska bra när jag var yngre. Nu ligger jag på 19 i handicap.

Började hos Peter

Som 18-åring, när skolan var över, började Linus jobba hos Bollnästränaren Peter Eriksson.

– Jag var ganska novis, men det var en lärorik tid hos Peter där jag fick lära mig att sko och sela.

Efter ett år hos Peter gick flyttlasset tiill Borlänge där Linus började jobba hos Joakim Elfving där ansvaret låg på unghästarna. Även där blev vistelsen ett år innan hemlängtan började göra sig påmind.

– Pappa behövde hjälp och det var tacksamt. I samma veva började också löpkörningen att växa och 2021 körde jag 341 lopp. Det var drygt 200 lopp mer än året innan, säger Linus, som på därefter flyttade ned till Gävle och blev försteman hos Fredrik Wallin.

Global Dancer (7) spurtade hem Derbystoet förra året. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

– Jag trivdes oerhört bra där och jag lärde mig mycket om Fredriks upplägg med unghästar. Vi hade också fina framgångar där vi vann bland annat Derbystoet med Global Dancer. Den största höjdpunkten var annars att jag träffade min nuvarande sambo, Ellen Bergman, där. Hon jobbade också hos Fredrik och nu bor vi tillsammans i en lägenhet i Bollnäs endast fyra minuter från travbanan. Ellen pluggar på högskolan i Gävle där hon utbildar sig till lantmätare.

För sedan i maj har Linus åter flyttat hemåt och jobbar för tillfället hos Stefan Arvidsson.

– Jag har känt Stefan i många år och han ville ha någon som kunde köra jobb med hästarna och det passade mig perfekt. Jag får även köra hans hästar i lopp och så får jag chansen att åka runt på kvällarna och tävla. Det är något som jag gillar.

Nytt rekordår

Och det syns på resultaten. 2022 blev det 17 segrar och drygt 1,9 miljoner kronor inkört.

Siffror som redan slagits i år då det blivit 28 segerdefileringar samt nästan 2,5 miljoner kronor inkört.

Vad säger du om året hittills?

– Det har rullat på ganska bra hela året, utom de senaste veckorna kanske. Men det gäller att inte grävs ned sig utan det kommer alltid nya lopp och då gäller det att ta tillvara på chanserna.

28 segrar har det blivit för Linus Lönn hittills 2024. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

En sådan chans var det den 24 augusti då du vann Lars Lindbergs Minne som ingick på V75 med Kit Crown åt Fredrik Wallin. Hur stort var det?

– Min största seger hittills i karriären, med all historik om vilka som vunnit loppen tidigare samt att Lars Lindberg var en enastående hästkarl under sin tid vad jag förstått i efterhand.

Har du någon kusk som du ser upp till?

– Det går ju inte att blunda för Magnus A Djuses framfart. Han är oerhört komplett och grymt påläst inför loppen, både när det gäller sina egna styrningar och konkurrenterna.

På lördag åker Linus till Åby på västkusten för att vara med och tampas om dubbla SM-guld.

– Det ska bli oerhört roligt. Jag plockar upp Lucas Wikström i Gävle och vi samåker dit. Vi är gamla kompisar och har en del att surra om. På kvällen, efter tävlingarna, ska vi vara med på SM-banketten. Jag gillar att man kan träffas under lite avslappnade former.

Blir det kavaj för din del?

– Vi får se. Jag ska i alla fall packa ned en skjorta.

Dubbla guldchanser

Men innan dess väntar en spännande tävlingsdag på Åby för Linus, som ska köra i två SM-lopp som båda ingår på V75.

– Jag gillar att tävla på Åby som har dubbla open stretch och som ger en annan dimension till loppen. Man får tänka lite annorlunda taktiskt.

Du inleder i V75-3 med 4 Good Moments som du kör åt Fredrik Berg i ungdoms-SM, där du faller för åldersstrecket (25 år) och därför har sista chansen att vinna. Dina tankar?

– Jag har läst intervjuer med Fredrik och han låter småuppåt. Jaså, det blir inte rycktussar. Okej, men det kan bli bra ändå. Han har visat fin form i de senaste loppen och läget blev ju bra. Han är väl en av de som ska räknas med segerchans i ett jämnt fält. Då det är sista chansen för mig skulle det vara fantastiskt om jag fick kliva upp överst på prispallen.

Donatello Wibb vann det första sulkyloppet på Bro Parks gräsbana förra sommaren tillsammans med Linus Lönn på målfoto före Capitol Wise As och Jörgen Westholm. Foto Adam Ström/Stalltz.se

I V75-5 kör du 1 Chanel Trio åt Veikko Haapakangas, som du känner väl. Vad tror du?

– Hon har gått bra varje gång på slutet. Hon hade haft halsinfektion inför loppet i lördags och jag körde invändigt och kom aldrig loss utan slutade sexa på en 1.10-tid. Med fritt tid hade vi blivit tvåa. Hon kändes jättefin och travade bra. Kan vi få rygg på ledaren vore det optimalt, för får hon spara speeden kan hon giftig. Att hon ska gå barfota fram är ett plus. Troligtvis blir det ryckhuva istället för rycktussar. Jag har en bra känsla att hon kan kämpa om segern.

Vad skulle ett SM-guld betyda för dig?

– Det skulle vara enormt stort.

Avslutningsvis. Hur ser framtiden ut för din del?

– Just nu jag det jättebra och jag trivs verkligen med tillvaron. Men jag siktar på att gå tränarkursen inom ett år, sedan får vi se vad det innebär, slutar Linus Lönn.

Ett – eller rentav två – SM-guld skulle förstås ge lite extra PR.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Från ishockey till trav – guldhjälten stortrivs

Guldhjälte för Färjestads ishockeylag 1998, men travsporten ligger honom allra närmast om hjärtat.
Sulkysport har tagit ett snack om både ishockey och trav med 52-årige Greger Artursson.
– Det känns helt underbart att få jobba med min hobby,säger sportchefen.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Från ishockey till trav var steget inte långt för Färjestads sportchef Greger Artursson. ”Att få jobba som sportchef med travet här i Karlstad känns helt underbart då jag får jobba med min hobby”, säger Greger. Foto Privat
Från ishockey till trav var steget inte långt för Färjestads sportchef Greger Artursson. ”Att få jobba som sportchef med travet här i Karlstad känns helt underbart då jag får jobba med min hobby”, säger Greger. Foto Privat
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Han gjorde tretton säsonger med Färjestads BK och vann tre SM-guld i ishockey åren 1997, 1998 samt 2002. På cv:et finns även två titlar i Österrike.
Numera jobbar han, sedan den 1 april 2022, som sportchef på Färjestadstravet och sitter endast ett slagskott från Löfbergs Arena.

– Att få jobba som sportchef med travet här i Karlstad känns helt underbart då jag får jobba med min hobby. Jag fick frågan när Ken Karlsson slutade och det var inte mycket att tveka på, säger Greger, som även har ett förflutet som marknadschef på banan under åren 2015-2017.

Greger, som är född i Västerås, flyttade dock till Karlstad som liten där Färjestad är moderklubben. Han var duktig som junior och gjorde några A-lagsmatcher men när han fyllde 20 år bar flyttlasset av till Norrköping där han gjorde två säsonger i Vita Hästen. Efter det följde en succésäsong med Troja-Ljungby 1994-95 som gjorde att han återvände till moderklubben.

– Jag gick en lång väg, men den var rolig och lärorik på alla sätt då jag fick ta mer ansvar än tidigare.

Förre sportchefen Ken Karlsson (t.v.) välkomnar den nye, Greger Artursson. Foto Färjestadstravet

Nu är grabben Alexander Artursson ute på en liknande resa då han gör första säsongen i Halmstad Hammers i Hockeyettan södra.

– Det är jättekul att följa hans framfart. Men vi är totalt olika som spelare. Jag var back och levde på mitt spelsinne. Han är forward och högerskytt och betydligt längre. Men han har samma driv som jag hade och hittar han sin roll ska det bli spännande att se hur långt det kan räcka.

Halmstad har seriepremiär mot Troja på lördag och det krockar med Unionstravet. Hur ska du följa kampen?

– Det blir med en öronsnäcka. Jag hade gärna varit på plats, men det får bli en annan gång.

Avgjorde SM-finalen

Kulmen på Gregers hockeykarriär skedde 1998 då han blev helgonförklarad i Karlstad då han avgjorde SM-finalen i Globen mot Djurgården, via ett mäktigt slagskott som smet mellan benen på Tommy Söderström till 2–1 i sudden death i den femte och avgörande matchen.

Hur ofta blir du påmind om segermålet i SM-finalen?

– Haha. Till mina kollegors förtret händer det ganska ofta i samband med sportsliga event. Visst är det roligt när folk kommer fram och pratar hockey även om det är 26 år sedan det hände. Ett minne jag aldrig glömmer.

Efter de tre SM-gulden stack du utomlands till Salzburg i Österrike där du tillbringade fyra säsonger. Hur var den tiden?

– Jag kände för att prova något nytt i karriären och det var då Red Bull gick in och stöttade ekonomiskt i en lagidrott. Vi värvade ihop ett gäng landslagsspelare från Österrike och vi vann två titlar med Hardy Nilsson och Martin Karlsson som coacher. Det som var mindre kul var att jag råkade ut för två armbrott på tio månader och även krossade okbenet. Jag avslutade sedan min aktiva karriär med två säsonger i Mora.

Ishockeyproffs både i Sverige och utomlands har Greger Artursson varit och för 26 år sedan avgjorde han SM-finalen för sitt Färjestad. Foto Privat

Du jobbade även i FBK som sportansvarig för ungdomarna och juniorerna mellan åren 2017-19. Hur är relationen till klubben nu?

– Det blev en ganska bred roll och betydligt större än jag kunde ana. Som sportansvarig fick jag prata med föräldrar och agenter som hade åsikter och olika tankar kring barnen. Det ingick även rekryteringar av både spelare och ledare för de äldre ungdomslagen och även se till att alla trivs och mår bra. Jag har många vänner som jobbar kvar i klubben, men det är samtidigt skönt att följa vad som händer i föreningen på avstånd. Jag är där och tittar live när det passar.

Efter den sejouren började du med padel och var med och bildade Svea Padel i Karlstad 2019 där du arbetade som hall-och verksamhetsansvarig. Hur var den nya flugan?

– Det var den första hallen i Karlstad och vi hade 13 banor och jag hade aldrig utövat sporten tidigare och det var en kul resa så länge det varade. Ett uppköp av hallen 2021 av en större padelkedja innebar en stor förändring av min tjänst som gjorde att vi i samspråk gick skilda vägar 2022. Tyvärr gick padelhallen i konkurs i början av året.

Positiv framtid

Och nu är det en annan väg som gäller för Greger, nämligen sportchefsrollen på Färjestadstravet. Och när det gäller framtiden för Värmlandsbanan ser den positiv ut med en del spännande projekt på gång.

– Det var en extra årsstämma för ett tag sedan där vi, tillsammans med medlemmarna, är överens om att driva de påbörjade skisserna vidare i ett planprogram som innefattar hela vårt närområde kring arenan där det ska byggas bostadshus och parkeringsgarage. Och det känns fantastiskt kul att vi fick mandat att driva den här processen vidare. Det ska bli nytt och fräscht och positiva förändringar behövs om vi ska hänga med i utvecklingen.

”Unionstravet betyder, tillsammans med långfredagstravet, jättemycket för Färjestadstravet”, säger sportchefen Greger Artursson. Foto Privat

Vad betyder Unionstravet som ni arrangerar på lördag för banan?

– Den betyder, tillsammans med långfredagstravet, jättemycket för Färjestadstravet. Vårt geografiska läge betyder också att det kommer norska gäster och besöker oss. Det ska helt enkelt bli grymt kul..

Några speciella event på gång på lördag för banpubliken?

– Det ska bli bra väder och Sola i Karlstad gör skäl för namnet. Vi kommer att ha olika aktiviteter inne på området som passar alla åldrar. Dessutom är restaurangen nästintill fullbokad.

Fotbollen och ishockeyn har stor publik på plats trots tv-sändningar. Vad ska travet göra för att återfå publiken till banorna?

– Det är som att gå en brottningsmatch mot Karelin och en svår ekvation att bena ut. Den digitala utvecklingen har ju tagit bort totoluckorna och travfolket, främst de äldre, har blivit lite bakbundna. Livesport är trots allt livesport och vi jobbar för högtryck för att få hit en yngre publik som är nästa generation.
– Det viktigaste är att man vågar prova olika saker. Vi hade Husbilsklubben från Karlstad här i maj och det blev lyckat med 800 husbilar på innerplan. Och vi kommer att testa fler saker. För oss gäller det även att hitta andra event att utnyttja vårt arenaområde till de dagar vi inte kör trav.

Blivande stjärna

Björn Goop och Carl Johan Jepson är banans två största tvåbenta profiler, medan San Moteur den lysande stjärnan bland de fyrbenta.

– De är naturligtvis jätteviktiga för oss då de ofta förekommer i samband med V75 och V86 och därmed ofta syns i skyltfönstret.

Innan vi slutar måste jag klämma dig på några idéer till V75 på lördag. Vad har du att komma med?

– En trolig spik är Staro Raymond i V75-2 som har springspår över lång distans. Tränaren Timo Nurmos och kusken Magnus A Djuse vinner en hel del lopp tillsammans för närvarande, så den känns sund. En rolig spik kan Humanity Pellini vara i V75-4. Han har suttit fast på sistone och nu har Christoffer Eriksson läge för att köra i spets. Min skräll i omgången är D´Apper i V75-7. Visst, han har ett dåligt utgångsläge men har en enorm utstrålning och jag tror det rör sig om en blivande stjärna, tipsar Greger Artursson.

Ok. Då tackar jag för pratstunden och önskar lycka till på lördag.

– Tack själv.