Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Doldisar på väg mot rampljuset

Han är den fyrfaldige miljonären som sprungit en 1.09-tid och matchats stora delar av den franska eliten.
Hon är Jörgen Westholms högra hand på hans framgångsrika Frankrikefilial och en Stig H-stipendiat som går i proffstankar.
Möt Apollon de Kacy och Evelina Månsson i veckans Fredagsintervju.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Evelina Månsson sköter Apollon de Kacy som startar på Vincennes under lördagen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Evelina Månsson sköter Apollon de Kacy som startar på Vincennes under lördagen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I morgon startar Apollon de Kacy (e. Prince Gede) på Vincennes i Prix du Treport (€85.000). Fem till tioåriga, europeiska hästar som högst tjänat 525.000 euro drabbar samman och Apollon de Kacy får denna gång återstifta bekantskap med en viss Franck Nivard.
Den senaste starten gjordes i Criterium de Vitesse där Apollon de Kacy kom i mål på 1.09,9a/1.609 meter. En bra bit efter Bold Eagle givetvis, men också före flera topphästar som levererat i såväl franska som skandinaviska grupplopp.
– Det var fantastiskt bra gjort av honom. Han hade aldrig testat på sprinterdistans innan så det var kul att se att han kunde gå så pass fort som han gjorde. Allt har bara varit bra efteråt; hästen är pigg och glad. Han verkar bara tycka att livet är och han känns faktiskt ännu bättre nu, säger Månsson.

Sex raka segrar

Även om tävlingskarriären började lovande som treåring hemma i Sverige med två segrar på de första tre starterna så var vägen fram en aning krokig för Apollon de Kacy.

Fakta

Apollon de Kacy

8-årig franskfödd brun hingst e. Prince Gede-Nefertiti Kids e. Halimede
St: 59: 15–8–2
Intjänat/rekord: 4.226.243 kr, 1.09,9ak
Tränare: Jörgen Westholm, Romme
Ägare: Jörgen Westholm m.fl.
Uppfödare: Aubert Didier-Daniel & MC, Frankrike
Aktuell: Startar i morgondagens Prix du Treport (€85.000) på Vincennes som en av förhandsfavoriter.

Expandera
Han varvade toppinsatser med galoppmisslyckande, men att kunnandet fanns där rådde ingen tvivel om. Innan fyraåringssäsongen var slut hade hästen tagit två segrar på Vincennes och i början av år 2016 staplade han segrarna.
– Sex i följd blev det vilket ju inte är vanligt eller enkelt här nere i Frankrike. Aktionsmässigt flöt det allt bättre och när han på senare tid kunnat tävla barfota runt om regelbundet också har nästa växel kommit med. I takt med åldern har han bara blivit bättre och bättre. Tidigare tränade vi många långa pass med honom för att få ork i hästen, men när vi kunde gå ner och köra intervallträning med honom så förbättrade han även sin snabbhet. Men därifrån till att matcha eliten här på Vincennes är givetvis ett steg och jag inte säga att jag var säker på att han skulle klara av det, säger Månsson.

Sulkysport, Appolon de Kacy och Jörgen Westholm
Appolon de Kacy och Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Till lördagens lopp har den franska facktidningen Paris-Turf rankat Apollon de Kacy trea. Att även Månsson är optimist går inte ta miste om.
– Jag tror det här är ett lämpligt lopp. Utan att kollat supernoga så bör det vara en vettig segerchans. Vi har siktat mot det här loppet och motståndet är ju faktiskt lite enklare nu än det varit de senaste gångerna.
Vad vet du om de framtida matchningsplanerna? Åby Stora Pris har väl nämnts som tänkbart från Jörgens sida?
– Det har jag förstått också, men jag vet inte alls hur det blir. Det där sköter Jörgen helt och hållet och jag vet inte alls vart han ska starta nästa gång.
Jag hävdar att hästen är en doldis i Sverige trots att han sprungit in över fyra miljoner, känner du likadant?
– Jo, fast på senare tid märks det att folk fått upp ögonen för honom. Efter att ha var med i Prix de Paris och mötte Bold Eagle i Cagnes-sur-Mer så har det märkts att fler vet vilken häst det är även i Sverige.

”Svårare att få styrningar”

Vardagssysslorna ”petar” Westholm inte i det minsta, men däremot kring den mer finslipande, formstärkande träningen.
– Vi pratar och lägger upp alla fortkörningar via telefon. Sedan är han ju här en-två dagar varannan vecka under vintern också och kör själv.

Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tillsammans med Indra Gustafsson sköter de om stallets sju hästar. Därtill har Månsson ansvaret för Thaiger Exclusive (e. Adrian Chip) åt Thomas Madsen vilken inlett sin Frankrikesejour med en sjätteplats på Vincennes samt en montéseger ”på orten”.
– Det är en perfekt mängd hästar, men normalt sett brukar vi ha tio hästar här nere.
Snart går Ronneby-ättade Evelina in på sitt tredje år i Frankrike. Två år och tio månader har hon nu varit stationerad söderöver.
– Det har gått fort! Jag hade tänkt ta ett år och känna på det, men trivdes bra sedan första stund. Jag bor i en lägenhet ovanför stallet, det fungerar perfekt.

Själv har hon kört eller ridit 54 lopp och tagit fyra segrar. Fler styrningar hade det kunnat bli om inte det franska licenssystemet var utformat på det sätt som nu är fallet.
– När jag jobbar åt en svensk tränare, det vill säga icke-fransk-licenserad tränare så får jag köra och rida på amatörlicens istället för lärlingslicens. Det gör att jag bara får köra och rida i amatörloppen, inga andra vanliga lopp. Det gör att det blir svårare för mig att få styrningar och oftast får jag hålla mig till amatörloppen på Vincennes på tisdags- eller fredagskvällar. På söndagarna finns det många lopp för amatörer, men då är vi iväg själva i regel och tävlar med våra hästar. Hade jag däremot haft lärlingslicens hade jag fått köra i såväl lärlingslopp som i lopp mot proffsen, förklarar Månsson.

Proffskurs på distans

Ett namn har hon likväl gjort sig som ansvarig för Westholms franska filial. I höstas utsågs hon till Stig H-stipendiat och hyllar likt Anders Eriksson gjorde i förra fredagens Fredagsintervju upplägget.
– Väldigt intressant. Nyttigt. Det här ger verkligen någonting, man får lära sig saker och ting som man inte visste eller hade tänkt på. Jag gillar verkligen upplägget. Dessutom är ju Stig Wiklund som är med på Stig H-akademin som mental coach även med som ägare till Apollon du Kacy så det blir att vi pratar en en del om honom också, säger Månsson som även läser Wångens inledande proffstränarkurs på distans.
– Jag har alltid haft en tanke i bakhuvudet om att det vore roligt att bli egen. Nu har jag aktivt börjat tänka på det och agera, men någon speciell tid för när det ska ske har jag inte bestämt.

En häst som gjort bra reklam för Månsson i Frankrike är Super Ariel (e. Super Arnie). Åt Kennet Häggström skötte hon träningen av stoet på fransk mark vars utveckling var närmast häpnadsväckande.
I höstas syntes Evelina vid hästens sida efter triumfen i Svenskt Mästerskap för ston.
Skulle det nu bli en utflykt till Åby senare i år för start i Åby Stora Pris så hittar ju Månsson till vinnarcirkeln.
Motståndet lär bli tufft, men att möta hästar som Bold Eagle och Bird Parker har ju Apollon de Kacy vant sig med vid det här laget!

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Alltid vågat gå min egen väg”

Från restaurangansvarig på Rättviktravet till V75-kusk.
På lördag kör David Nylander egentränade Elsas Faks i finalen i Dubbelcupen i Gävle.
– Jag är skitnöjd om hästen går felfritt och gör ett bra lopp, men visst ger det lite pirr att jag har en häst som kan vinna om det stämmer, säger amatörkusken.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Elsas Faks på Rommetravet. ”Det blir svårt att bli bäst i byn med Ante och Tina Lisell som grannar. Jag och Ante pratar nästan dagligen och där har jag fått mycket hjälp”, säger David Nylander. Foto Thomas Gustafsson/ALN
Elsas Faks på Rommetravet. ”Det blir svårt att bli bäst i byn med Ante och Tina Lisell som grannar. Jag och Ante pratar nästan dagligen och där har jag fått mycket hjälp”, säger David Nylander. Foto Thomas Gustafsson/ALN

I drygt 20 år verkade David Nylander i restaurangbranschen. Han har drivit såväl golf- som travrestaurangen i Rättvik i Dalarna. För drygt tolv år sedan startade han Big Street BBQ & Bar som fortfarande finns kvar i orten.
– Det är ett kvitto på att mina idéer fungerar. Jag sålde restaurangen och tänkte ta det lite lugnt i ett-två år. Under den perioden började jag leta efter en gård och målet har varit att skaffa hästar. 2012 köpte jag en stuga i Gärdsjö, en dryg mil från Rättvik, som jag har byggt om till en stor gård.

Fakta

David Nylander – kuskstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)

 • 2017 – 1 st: 0-0-0 – 0
 • 2018 – 50 st: 0-1-2 – 82.800
 • 2019 – 58 st: 1-4-3 – 152.500
 • 2020 – 35 st: 3-2-0 – 161.900
Expandera

Nu driver Nylander en firma med flera strängar på sin lyra.
– Jag brukar säga att vi utför allt arbete innanför tomtgränsen. Det är mycket trädgårdsjobb, mindre entreprenad och en del städarbete. Vi har haft min gård i Gärdsjö som utgångspunkt, men det är 15 personer som är anställda och blir lätt rörigt. Den här veckan har vi faktiskt flyttat till en lokal i Rättvik.

Tränar efter eget huvud

David Nylander är uppvuxen på en gård och fick djur- och hästvana i tidig ålder. 2017 gick han licenskurser för både träna och köra travhäst.
– Jag är ambitiös och målinriktad och mina ambitioner är att satsningen ger resultat. Min far gick bort 2016 och tyvärr fick han inte vara med på den här satsningen, men från honom har jag lärt mig massor och sedan kör jag mycket efter eget huvud. Jag har en känsla för djur och är lyhörd. Sedan har jag alltid vågat gå min egen väg. Jag har själv tränat mycket och gör det fortfarande en hel del.

En styrka jag har är att vara kontinuerlig; nöta på och gör jobbet varje dag året om

Amatörtränaren har tävlat i bodybuilding och vet hur viktigt det är med rätt kost och rutiner.
– Jag tycker att det är intressant att höra hur andra tränar, men vill förstå varför de gör på ett visst sätt och kanske ta in delar i min egen verksamhet. En styrka jag har är att vara kontinuerlig; nöta på och gör jobbet varje dag året om.

David Nylanders egna bilder:

Hur har du tagits emot som ny aktiv i travsporten?
– Bra, tycker jag. De flesta tycker att det är roligt att det kommit en ny som satsar på hästar. På banorna kring Rättvik känner många till min farsa och det har bara varit positivt. Från början var det dock tufft att köra lopp, men redan nu har jag blivit mer accepterad.

För Nylander var det givet att han ska träna och köra hästarna själv i tävling.
– Absolut, jag har valt att köra själv och tar om resultaten blir sämre på grund av det. Nu har jag valt det här upplägget och vill ge det chansen. Sedan tror jag inte skillnaden är så stor på den nivån jag tävlar på. Det gäller att hålla hästarna pigg, glada och se till att de travar. Jag tror även att det är viktigt med kontakten mellan häst och kusk.

Har vunnit fyra lopp

Han gjorde kuskdebut strax innan nyår 2018 och har hunnit med att köra 145 lopp, vilket gett fyra vinster. Sex kallblod återfinns på träningslistan.
– Jag har skaffat bättre begagnade hästar som haft en del problem. Några har varit skadade som jag fått fräscha upp och samtliga hästar har blivit bättre och sprungit snabbare rekord hos mig. Med det materialet jag haft så tycker jag att det har gått bra och om jag i framtiden får bättre förutsättningar får jag höja ribban.

Stallets stjärna är Järvsöfaks-sonen Elsas Faks som på lördag startar i finalen i Dubbelcupen med 200.000 kronor till vinnaren. Rättviktränaren köpte hästen för drygt 14 månader sedan från Jan-Olov Perssons stall.
– Jan-Olov kände min far och jag brukar träffa honom på travbanorna. Jag sade till honom att jag sökte en starthäst och han hade lite olika alternativ, där jag föll för Elsas Faks. Han var talangfull och lite av en snackhäst som yngre, men hästen har svagt psyke och då blir det tufft i ett stall med många topphästar. Jag har jobbat mycket med hans självförtroende. Elsas Faks kan springa, men han är snurrig och det gäller att ha honom lugn och stabil. Vi fokuserar på att han ska må bra och känna sig trygg.

Det var fränt att vi fick en seger och att hästen fick visa andra också att han är bra

Elsas Faks skrällde till över 100 gånger pengarna i Bollnäs i mars och följde upp med en ny fullträff i Romme en vecka senare.
– Jag kände i vintras att han gick framåt mycket. Han var lugnare och jag hade förhoppningar när vi startade, men det stämde inte i loppen. Jag var inte chockad när han vann i Bollnäs, men det var fränt att vi fick en seger och att hästen fick visa andra också att han är bra.

Blev för uppskruvad med täta starter

David Nylander och Elsas Faks provade i V75 på Dannero på Påskaftonen, men där blev det galopp.
– Propositionen var passande och jag kunde inte hålla mig från att gå ut där, men det blev för täta starter ett tag och han kom upp i varv. Nu har Elsas Faks fått en vilsam period; han känns bra och är lugnare.

Fakta

David Nylander – tränarstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)

 • 2017 – 25 st: 1-0-2 – 80.900
 • 2018 – 53 st: 0-1-2 – 91.100
 • 2019 – 68 st: 1-5-4 – 190.200
 • 2020 – 38 st: 3-2-0 – 163.400
Expandera

Det var en extraomgång på Dannero och på lördag blir de premiär på ”riktigt” på V75. Sjuåringen startar på grunddistansen 2.140 meter och står ensam från springspår.
– Läget är bra, det bästa vi kunde få. Hästen tycker att det är jobbigt med många hästar runtomkring sig och nu kan vi vända upp själva från springspår. Jag hoppas att Elsas Faks ska trava iväg fint och hålla sig i skinnet. Vi möter jättebra hästar, men det är inte tuffare motstånd än vi mött på sistone.

Känner du någon press?
– Jag har själv inga krav på mig själv och tycker att bara att det ska bli roligt.

Fakta

Elsas Faks

Kön: brun valack
Född: 26 maj 2013
Härstamning: Järvsöfaks-Elsa S.A.
Intjänat: 373.800 kronor
Resultat: 64 st: 5-10-4
Rekord: 1.26,3m* – 1.26,5ak
Ägare: David Nylander AB, Rättvik
Uppfödare: Jan-Olov Persson, Hudiksvall
Tränare och körsven: David Nylander (a), Rättvik

Expandera

Startlistor till lördagens tävlingar.

***

Den här fredagsintervjun var för öppen för alla. För att bli prenumerant på Sulkysport och få tillgång till alla artiklar – klicka här.

För 799 kronor per år – eller 79 kronor per månad – ges tillgång till hela Sulkysports digitala plattform, samt tre tryckta, högkvalitativa specialutgåvor hem i brevlådan.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Stort att representera Danmark”

Skiveproffset Jeppe Rask och Apapmand ska försvara Danmarks färger i söndagens storlopp på Charlottenlund.
– Jag har varit egen tränare i drygt fyra år och det blir häftigt att vara med i Copenhagen Cup, säger Rask.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Apapmands största seger i karriären hittills kom i stora amatörloppet KG Bertmarks Minne 2017 med Steffen Christiansen. Nu är han och tränaren Jeppe Rask hemmahoppet i Copenhagen Cup. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Apapmands största seger i karriären hittills kom i stora amatörloppet KG Bertmarks Minne 2017 med Steffen Christiansen. Nu är han och tränaren Jeppe Rask hemmahoppet i Copenhagen Cup. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Åttaårige Apapmand (e. Ens Snapshot) har vunnit 24 av karriärens 61 starter och tjänat strax över 900.000 danska kronor. Hans främsta meriter är från svensk mark. Förra sommaren vann Jeppe Rask silverförsök på Årjäng med åttaåringen och sedan slutade hästen fyra i finalen. 2017 vann Apapmand KG Bertmarks Minneslopp på Jägersro. Då tränades hästen av Anders F. Jensen och kördes av amatören Steffen Christiansen.

Fakta

Tränarstatistik Jeppe Rask

År – Resultat – Inkört (danska kronor)

 • 2016 – 46 st: 1-6-6 – 44.450
 • 2017 – 51 st: 7-2-8 – 83.028
 • 2018 – 71 st: 15-10-6 – 457.572
 • 2019 – 108 st: 24-14-14 – 1.022.906
 • 2020 – 26 st: 4-5-5 – 106.350
Expandera

Att Apapmand (V75-6) skulle gå ut i söndagens Copenhagen Cup var inget Jeppe Rask hade i tankarna från början.
– Det här blir det tuffaste loppet Apapmand start i, men när vi fick möjligheten vill jag ta chansen och det blir stort att representera Danmark. Egentligen var planen att starta i silverdivisionen, säger Rask.

Hästen har gjort en start i år och då vann han på 1.15,8/3.200 meter i ett lopp i Odense.

Han var fin i årsdebuten och hästen har tränat starkt både innan och efteråt

– Allt känns perfekt. Han var fin i årsdebuten och hästen har tränat starkt både innan och efteråt. Eftersom Apapmand inte är så snabb ut är läget helt okej även om spår nio vore det bästa, fortsätter Skivetränaren.

Bäst prispengar i unghästloppen

Han har för dagen 27 hästar på träningslistan och det är tydligt att han satsar på yngre förmågor. Blott sex av travarna är äldre än fyra år. Jeppe Rask blev egen tränare 2016 efter att ha arbetat fyra år hos Bo Westergård och tre år hos Flemming Jensen. Förra året passerade stallet för första gången en miljon danska kronor.
– I Danmark är det bäst prispengar i unghästloppen och därför satsar jag på yngre hästar, berättar 28-åringen.

Femåriga Danielle D D (e. From Above US) är uppanmäld i söndagens stoelit där hon möter betydligt mer rutinerade konkurrenter. Förra året vann hästen Grand Circle 4-års Hoppechampionat i Odense – en triumf som var värd 205.000 danska kronor.
– Det var stort när Apapmand vann silverdivisionen i Sverige, men det penningmässigt största hittills är Danielles vinst i Grand Circle. Hon har fått mycket pengar på sig och är uppe i en tuff klass.

Danielle D D har bara ett 1.13-rekord och det behöver vi förbättra

Danielle D D startar i V75-2.
– Jag hoppas att hästen blir tuffare och utvecklas av att tävla i hårda omgivningar. Eventuellt får hon gå till avel nästa år, men det beror på hur hästen tävlar den här säsongen. Danielle D D har bara ett 1.13-rekord och det behöver vi förbättra.

I V75-7 sitter Rask upp bakom Torben Hovgaard-tränade Wham Bam Boo.
– Spåret är ingen fördel och han kan vara lite besvärlig i volten, men det är en ganska bra häst. Däremot är nog konkurrenterna som står längst bak för tuffa. Jag har inga heta chanser i omgången, men Wham Bam Boo är troligen den bästa, avslutar Jeppe Rask.

Fakta

Copenhagen Cup 2020

2.011 meter autostart
Förstapris: 250.000 danska kronor
Häst – Körsven

 1. Makethemark – Ulf Ohlsson
 2. Chianti – Björn Goop
 3. Arazi Boko – Jos Verbeeck
 4. Milligan’s School – Ulf Eriksson
 5. Zacon Gio – Roberto Vecchione
 6. Heart of Steel – Peter Untersteiner
 7. Mister F Daag – Robin Bakker
 8. Vitruvio – Alessandro Gocciadoro
 9. Generaal Bianco – Johan Untersteiner
 10. Apapmand – Jeppe Rask
Expandera
Fokustema
Fokus: Avelshingsten Hard Livin
Läs senare

Värd en bättre bokstav än ”B”?

Avelsvärderingsnämnden satte i höstas värdeomdömet B för avelshingsten Hard Livin. Det är näst lägsta betyget, innebärande ”godtagbar förärvning”. Igår gav Hard Livin ordentligt svar på tal om att han tycker att han är mer värd än så: Dottern Diana Zet vann Drottning Silvias Pokal och sonen Don Fanucci Zet var knappt slagen tvåa i Konung Gustaf V:s Pokal.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Hard Livin med Daniel Redén. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Hard Livin med Daniel Redén. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Ända sedan Bellatrix Zet (e. Hard Livin – Kentucky Kemp e. Diesel Don) började springa bra på sommaren som treåring hade Daniel Redén förstått att Hard Livin är en avelshingst som duger.

– Ja, jag trodde att han var det innan det också, utifrån blodslinjerna och hur han är själv som individ och var på banan när han tävlade både i USA och hos mig. Men nu VET vi att han är bra, eller hur?, säger Daniel Redén.

Fakta

Hard Livin

USA-född hingst 13 år e. S.J.Photo – Affinity e. Victory Dream
76 st: 11–17–6
Rekord: 1.13,1m – 1.10,0ak
Insprunget: 5.468.170 kr
Uppfödare: Brittany Farms, Kentucky, USA
Ägare: Stall Zet
Tränare: I USA: Jimmy Takter. I Sverige: Daniel Redén
Kommentar om stammen: mamman Affinity har även lämnat danske Derbyvinnaren och Criterium Continental-vinnaren Tumble Dust (e. Crazed) 1.10,5ak*/4,8 mkr, Stosprinternvinnaren Spirit Of The Day (e. Amigo Hall) 1.11,7ak/1,5 mkr och USA-födde Photo Maxx (e. S.J.’s Photo) 1.10,8ak/$644.000.
Främsta meriter:
USA: andraplatser i Matron Stakes (3 år) och Pennsylvania Sire Stakes final (2 år)
Sverige: andraplats i KymI GP (Finland), seger i Guldbjörken (Umåker)
Avelsvärderad: 2012 med högt förväntat avelsvärde, 77 poäng
Debutår i aveln: 2013
Antal svenskregistrerade avkommor hittills: 159
Dessas starter: 459 st, 57 segrar, 9.007.794 kr insprunget
Avkommebedömd hösten 2019: värdeomdöme ”B”, godtagbar förärvning
Hard Livin är i år uppstallad på Björkhaga Stuteri, Löberöd, Skåne

Expandera

När Diana Zet i månadsskiftet september-oktober i höstas vunnit Oaks stod Daniel lutad mot en boxvägg i hans stall på Solvalla när vi pratade om Hard Livin som avelshingst. Han konstaterade: ”pass upp för Don Fanucci som börjat med fyra segrar på fem starter”.

Så rätt han hade. Ett drygt halvår sedan gjorde Domn Fanucci Zet ett superlopp som tvåa bakom Aetos Kronos (e. Bold Eagle – Will Of A Woman) i Kungapokalen och fullbordade en tävlingsdag som för Redén och Hard Livin betydde seger i de fyraåriga stonas största årgångslopp över medeldistans och andraplats i hingstarnas motsvarighet.

– Det är ju ett kanonresultat och vilka kanonprestationer hästarna gjorde. Jag är så stolt och glad över vad både hästarna och alla som jobbar i stallet åstadkommer, säger Daniel Redén.

Hard Livin har på sitt sätt varit med ända sedan Redan började sin karriärresa som privattränare för Stall Zet. 2009 köptes första hästen i USA, Russell Hill (e. Conway Hall – Southwind Maywood). Året efter gjordes två nya köp: Shaq Is Back (e. Credit Winner – Viveca Hall) och – just det – Hard Livin (e. S.J.s Caviar – Affinity). Den sistnämnde kostade 35.000 dollar och hade varit i Jimmy Takters vård som unghäst. Det får man säga var ett juste pris för en hingst vilken som två- och treåring hängt med så hyfsat i kulleliten att han gått till final i Hambletonian och varit tvåa i Pennsylvania Sire Stakes final som tvååring. Hard Livin avsluatde hos Takter med att vara tvåa i Matron Stakes och det ligger nära till hands att tro att priset på Hard Livin bestämts före den starten.

Fakta

Affinitys avkommor

2002 Graceful Image (sto e. Balanced Image) ostartad
2003 Peaceful Image (sto e. Balanced Image) ostartad
2004 Photo Maxx (valack e. S.J.’s Photo) 1.10,8ak/$644.000
2006 Spirit Of The Day (sto e. Amigo Hall) 1.11,7ak/1.470.929 kr
2007 Hard Livin (hingst e. S.J.’s Caviar) 1.10,0ak/5.468.170 kr
2008 Pilgrims Snapshot (valack e. Classic Photo) 1.17,7/DKK 9.150
2010 Tumble Dust (hingst e. Crazed) 1.10,5ak*/4.788.456 kr
2011 Anna Greta (sto e. Chocolatier) 1.12,4ak/322.750 kr
2012 Atomic Rain (valack e. Muscle Hill) 1.13,7am/322.750 kr
2013 Bourbon Rain (valack e. Conway Hall) 1.13,0ak/216.597 kr
2014 Casual Rain (sto e. Muscle Hill) 1.14,4am*/145.176 kr
2015 Dollar Rain (sto e. Muscle Hill) 1.13,4ak/75.830 kr
2016 Explosive Rain (sto e. Conway Hall) 1.14,9am/151.900 kr

Affinity (född 1998 med tävlingsmeriterna 4 st: 0–0–1, 1.15,5ak/15.878 kr) köptes från USA 2010 av danske uppfödaren Thomas Lind-Holm som från 2011 haft henne placerad i den svenska stamboken.

Expandera

Russell Hill och Shaq Is Back blev ”hyggliga snabbloppare” i Sverige som äldre, Hard Livin var lite vassare: tvåa i Kymi GP och gulddivisionsseger (Guldbjörken). Men sedan dess har ju Stall Zet snäppat upp kraftfullt, och en sån som Hard Livin har haft svårt att göra sig utrymme där.

– Det är väl tyvärr så det blivit. Vi har om jag minns rätt endast haft fem Hard Livin-avkommor. De här tre som tävlat, en som är tre år nu och en som är två. Men de har verkligen stuckit ut, och just nu önskar jag verkligen att vi hade fler såna, säger Daniel.

Men du säger ju att du förstått i flera år nu att det är kanonhingst?! Och hyllar mamman Affiinity som ett superfölsto, kommande från en fantastisk blodslinje, Exciting Speeds genom Panty Raid. Och så ”supermorfadern” Victory Dream på det? Och S.J.’s Caviar/S.J.’s Photo som en hingstlinje som ”alltid är att lita på”?

– Ja, jag vet. Det låter ju helt punschigt och ologiskt att vi har så få Hard Livin-avkommor när jag har de här åsikterna om blodet och känslorna för hingsten. Men vi kan inte ha hur många fölston som helst…och det är många fina andra hingstar vi fått fram som också är värda chansen. Men jag kan ju önska att det finns andra som inser att Hard Livin är värd att satsa på i aveln…dessutom till priset 19.000 kronor vid levande föl. Tänk att kunna få en Diana Zet eller Don Fanucci Zet för det priset!

Just Diana Zet ser Daniel som en kopia av Hard Livin.

Slutstriden i Drottning Silvias Pokal där Diana Zet avvisade Grande Diva Sisu (utvändigt) och Tonique (invändigt). Foto: Adam Ström/StallTZ.se

– Hon är sin pappa upp i dagen. Hennes vilja och inställning är också fantastisk. I vintras hade Diana det kämpigt, problem med en tand som ledde till infektion så att hon inte kunde tränas en period. Men hon har kommit ifatt väldigt fort. Jag begrep att hon var tillbaka då hon började vara oberörd av intervallerna i djupsanden och sprang omkring och gnäggade och ”pratade” mellan intervallerna och efter jobben. Jag sa till Örjan Kihlström det, att bli inte överraskad om hon börjar gnägga och prata när ni är i mål, säger Daniel Redén.

Så blev det också. Efter att Diana Zet svarat de vasst spurtande Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) och Tonique (e. Love You) sista 100 meterna på 1.12,6a/2.140 började hon i kurvan efter mål gnägga.

Skötaren Jenny Sundin, Diana Zet och Örjan Kihlström. Foto Adam Ström/StallTZ.se

– Örjan hade ju förstås hunnit glömma att jag sagt det där och blev livrädd! Det kan nämligen vara ett tecken på att hästen håller på att kollapsa och kanske dö när de börjar gnägga i ett sånt läge, i samband med eller anslutning till en hård prestation. Men den här gången var ju bara Diana som ville prata lite efter att ha vunnit ett stort lopp, skrattar Daniel Redén.

 

Diana Zet är efter italienska stoet Marsia L.B. (e. Windsong’s Legacy – Zenia L.B,), som kommer från ett verkligt toppmöderne – Delicious och Delmonica Hanovers. Marsia L.B. blev Elitstoutnämnd efter Diana Zets Oaks-seger, hon har nämligen också lämnat toppstoet In Toto Sund (e. Ken Warkentin) 1.10,0ak*/5,0 mkr.

Fakta

Marsia L.B:s avkommor

2012 In Toto Sund (sto e. Ken Warkentin) 54 st: 17–11–10, 1.10,0ak*/5.003.716 kr
2013 Reverend Dred (valack e. Pastor Stephen) 67 st: 19–11–10, 1.12,7ak/631.550 kr
2016 Diana Zet (sto e. Hard Livin) 13 st: 6–2–1, 1.12,6am*/4.553.000 kr
2018 Faeza Zet (sto e. Ken Warkentin)
2019 Groucho Zet (hingst e. Ken Warkentin)

Expandera

– Marsia L.B. är väl det mest högklassiga sto Hard Livin betäckt. Då blev det en kulletta! Den första jag hade efter Hard Livin var Bellatrix Zet. Hon var undan det sämsta sto jag någonsin tränat. Bellatrix mamma var helt omöjlig! Jag trodde knappt mina ögon när Bellatrix hängde med i kulleliten. Och mamman till Don Fanucci…det är en amerikansk märr med passgångarstam (Kissed By The West e. Western Terror – Kissed By A Fool e. Jenna’s Beach Boy) som jag försökte få att trava och det var ett hopplöst projekt. Gick inte på nåt vis att få ner henne till 1.30. Vi tog två föl. Hennes första avkomma är Kiss Of Judas (e. Pastor Stephen) som vann på 1.14,1 förra året och som vi nyligen sålde till Finland. Den andra är Don Fanucci Zet. När han skiljts från mamman slumpade vi bort Kissed By The West på en internetauktion, dräktig med Hard Livin igen. Vilket ohyggligt misstag det var så här i efterhand…nu är märren i Danmark, säger Daniel Redén.

I Lisa och Victor AB, Nacka Strand, ägo, närmare bestämt – som drivs av Global Farms Hans Nelén.

Första åren i aveln stod Hard Livin till tjänst för levande föl-avgiften 10.000 kronor. Efter Diana Zets Oaks-triumf höjde Stall Zet i år till 19.000.

Hard Livin som treåring. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

– Men det är nog fortfarande för billigt, om man ser till vad han är kapabel att lämna, skrattar Daniel Redén.

Även om Stall Zet inte skaffat speciellt många Hard Livin-ättlingar har hingsten ändå fått chansen hyfsat med kullar i storleksordningen 17-37 hästar. De två största årgångarna har ännu inte nått banan: 2017-kullen består av 35 svenskfödda och 2018-pållarna är 37 till antalet.

Fakta

Hard Livin kull för kull

2014

Antal svenskfödda i kullen: 17
Startande: 14
Segrande: 7
Snabbaste: Bellatrix Zet (u. Kentucky Kemp e. Diesel Don) 1.11,6ak
Antal över 100.000 kr inspunget: 6
Antal över 500.000 kr insprunget: 1
Tre vinstrikaste:
Bellatrix Zet (sto u. Kentucky Kemp e. Diesel Don) 27 st: 4–4–4, 1.11,6ak/878.400 kr
Let’s Go Ernie (valack u. Lada Graff e. Jag de Bellouet) 30 st: 5–2–3, 1.14,1m*/395.600 kr
Broximus Zet (valack u. M.T.Halleluja e. Kadabra) 31 st: 6–3–5, 1.13,8ak/317.390.
Kommentar: Bellatrix Zet var trea i korta E3 och sexa i långa E3 2017, sexa i Drottning Silvias Pokal 2018. Tränades av Daniel Redén. Nu i avel. Let’s Go Ernie (hos Nicklas Westerholm) har vunnit två lopp i år.

2015

Antal svenskfödda i kullen: 19
Startande: 9
Segrande: 6
Snabbaste: Fiddlesticks (u. World Wide Wings e. Conway Hall) 1.14,5ak
Antal över 100.000 kr inspunget: 5
Antal över 500.000 kr insprunget: 0
Tre vinstrikaste:
Fiddlesticks (valack u. World Wide Wings e. Conway Hall) 9 st: 1–1–1, 1.14,5ak/154.960 kr
M.G.Livin Miracle (sto u. Friendly e. Rite On Line) 15 st: 3–3–1, 1.15,4m/134.000 kr
Jussi Bryne (valack u. Bonnie Kemp e. Barbeque) 29 st: 1–0–2, 1.14,9am/130.400 kr
Kommentar: Fiddlesticks tjänade alla sina pengar som treåring. Har nu exporterats till Schweiz.

2016

Antal svenskfödda i kullen: 29
Startande: 11
Segrande: 7
Snabbaste: Don Fanucci Zet (hingst u. Kissed By The West e. Western Terror) 1.11,5am
Antal över 100.000 kr: 4
Antal över 500.000 kr: 2
Antal över 1.000.000 kr: 1
Tre vinstrikaste:
Diana Zet (sto u. Marsia L.B. u. Windsong’s Legacy) 13 st: 6–2–1, 1.12,6am*/4.553.000 kr
Don Fanucci Zet (hingst u. Kissed By The West e. Western Terror) 10: 6–1–2, 1.11,5am/843.000 kr
Bon Bini (sto u. Mellby Butterfly e. Going Kronos) 9 st: 3–1–2, 1.14,5al/197.000 kr
Kommentar: Diana Zet vann Oaks som treåring och nu Drottning Silvias Pokal. Tränas av Daniel Redén. Hos denne finns också Dan Fanucci Zet, tvåa i Konung Gustaf V:s Pokal. Bon Bini, tränad av Håkan B Svensson, vann på Solvalla i fredags.

2017

Antal svenskfödda i kullen: 35
Startande: 3
Segrande: 0
Snabbaste: Silpinge Prince (u. Silpinge Surprise e. Super Arnie) 1.18,1m
Tre vinstrikaste:
Redfield (valack u. Sanda Surprice e. Defi d’Aunou) 4 st: 0–0–0, 1.18,5m/24.000 kr
Silpinge Prince (valack u Silpinge Surprise e. Super Arnie) 2 st: 0–0–0, 1.18,1m/5.000 kr
Ann’s Bip Noa Bell (sto u. Bips Ann Noa Bell) 1 st: 0–0–0, 500 kr

2018

Antal svenskfödda i kullen: 37

2019

Antal svenskfödda i kullen: 24

Expandera

Diana Zet vägrade släppa någon förbi sig

Aetos Kronos fjärde grupp I-seger