Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Doldisar på väg mot rampljuset

Han är den fyrfaldige miljonären som sprungit en 1.09-tid och matchats stora delar av den franska eliten.
Hon är Jörgen Westholms högra hand på hans framgångsrika Frankrikefilial och en Stig H-stipendiat som går i proffstankar.
Möt Apollon de Kacy och Evelina Månsson i veckans Fredagsintervju.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg
Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg

I morgon startar Apollon de Kacy (e. Prince Gede) på Vincennes i Prix du Treport (€85.000). Fem till tioåriga, europeiska hästar som högst tjänat 525.000 euro drabbar samman och Apollon de Kacy får denna gång återstifta bekantskap med en viss Franck Nivard.
Den senaste starten gjordes i Criterium de Vitesse där Apollon de Kacy kom i mål på 1.09,9a/1.609 meter. En bra bit efter Bold Eagle givetvis, men också före flera topphästar som levererat i såväl franska som skandinaviska grupplopp.
– Det var fantastiskt bra gjort av honom. Han hade aldrig testat på sprinterdistans innan så det var kul att se att han kunde gå så pass fort som han gjorde. Allt har bara varit bra efteråt; hästen är pigg och glad. Han verkar bara tycka att livet är och han känns faktiskt ännu bättre nu, säger Månsson.

Sex raka segrar

Även om tävlingskarriären började lovande som treåring hemma i Sverige med två segrar på de första tre starterna så var vägen fram en aning krokig för Apollon de Kacy.

Fakta

Apollon de Kacy

8-årig franskfödd brun hingst e. Prince Gede-Nefertiti Kids e. Halimede
St: 59: 15–8–2
Intjänat/rekord: 4.226.243 kr, 1.09,9ak
Tränare: Jörgen Westholm, Romme
Ägare: Jörgen Westholm m.fl.
Uppfödare: Aubert Didier-Daniel & MC, Frankrike
Aktuell: Startar i morgondagens Prix du Treport (€85.000) på Vincennes som en av förhandsfavoriter.

Expandera
Han varvade toppinsatser med galoppmisslyckande, men att kunnandet fanns där rådde ingen tvivel om. Innan fyraåringssäsongen var slut hade hästen tagit två segrar på Vincennes och i början av år 2016 staplade han segrarna.
– Sex i följd blev det vilket ju inte är vanligt eller enkelt här nere i Frankrike. Aktionsmässigt flöt det allt bättre och när han på senare tid kunnat tävla barfota runt om regelbundet också har nästa växel kommit med. I takt med åldern har han bara blivit bättre och bättre. Tidigare tränade vi många långa pass med honom för att få ork i hästen, men när vi kunde gå ner och köra intervallträning med honom så förbättrade han även sin snabbhet. Men därifrån till att matcha eliten här på Vincennes är givetvis ett steg och jag inte säga att jag var säker på att han skulle klara av det, säger Månsson.

Sulkysport, Appolon de Kacy och Jörgen Westholm
Appolon de Kacy och Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Till lördagens lopp har den franska facktidningen Paris-Turf rankat Apollon de Kacy trea. Att även Månsson är optimist går inte ta miste om.
– Jag tror det här är ett lämpligt lopp. Utan att kollat supernoga så bör det vara en vettig segerchans. Vi har siktat mot det här loppet och motståndet är ju faktiskt lite enklare nu än det varit de senaste gångerna.
Vad vet du om de framtida matchningsplanerna? Åby Stora Pris har väl nämnts som tänkbart från Jörgens sida?
– Det har jag förstått också, men jag vet inte alls hur det blir. Det där sköter Jörgen helt och hållet och jag vet inte alls vart han ska starta nästa gång.
Jag hävdar att hästen är en doldis i Sverige trots att han sprungit in över fyra miljoner, känner du likadant?
– Jo, fast på senare tid märks det att folk fått upp ögonen för honom. Efter att ha var med i Prix de Paris och mötte Bold Eagle i Cagnes-sur-Mer så har det märkts att fler vet vilken häst det är även i Sverige.

”Svårare att få styrningar”

Vardagssysslorna ”petar” Westholm inte i det minsta, men däremot kring den mer finslipande, formstärkande träningen.
– Vi pratar och lägger upp alla fortkörningar via telefon. Sedan är han ju här en-två dagar varannan vecka under vintern också och kör själv.

Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tillsammans med Indra Gustafsson sköter de om stallets sju hästar. Därtill har Månsson ansvaret för Thaiger Exclusive (e. Adrian Chip) åt Thomas Madsen vilken inlett sin Frankrikesejour med en sjätteplats på Vincennes samt en montéseger ”på orten”.
– Det är en perfekt mängd hästar, men normalt sett brukar vi ha tio hästar här nere.
Snart går Ronneby-ättade Evelina in på sitt tredje år i Frankrike. Två år och tio månader har hon nu varit stationerad söderöver.
– Det har gått fort! Jag hade tänkt ta ett år och känna på det, men trivdes bra sedan första stund. Jag bor i en lägenhet ovanför stallet, det fungerar perfekt.

Själv har hon kört eller ridit 54 lopp och tagit fyra segrar. Fler styrningar hade det kunnat bli om inte det franska licenssystemet var utformat på det sätt som nu är fallet.
– När jag jobbar åt en svensk tränare, det vill säga icke-fransk-licenserad tränare så får jag köra och rida på amatörlicens istället för lärlingslicens. Det gör att jag bara får köra och rida i amatörloppen, inga andra vanliga lopp. Det gör att det blir svårare för mig att få styrningar och oftast får jag hålla mig till amatörloppen på Vincennes på tisdags- eller fredagskvällar. På söndagarna finns det många lopp för amatörer, men då är vi iväg själva i regel och tävlar med våra hästar. Hade jag däremot haft lärlingslicens hade jag fått köra i såväl lärlingslopp som i lopp mot proffsen, förklarar Månsson.

Proffskurs på distans

Ett namn har hon likväl gjort sig som ansvarig för Westholms franska filial. I höstas utsågs hon till Stig H-stipendiat och hyllar likt Anders Eriksson gjorde i förra fredagens Fredagsintervju upplägget.
– Väldigt intressant. Nyttigt. Det här ger verkligen någonting, man får lära sig saker och ting som man inte visste eller hade tänkt på. Jag gillar verkligen upplägget. Dessutom är ju Stig Wiklund som är med på Stig H-akademin som mental coach även med som ägare till Apollon du Kacy så det blir att vi pratar en en del om honom också, säger Månsson som även läser Wångens inledande proffstränarkurs på distans.
– Jag har alltid haft en tanke i bakhuvudet om att det vore roligt att bli egen. Nu har jag aktivt börjat tänka på det och agera, men någon speciell tid för när det ska ske har jag inte bestämt.

En häst som gjort bra reklam för Månsson i Frankrike är Super Ariel (e. Super Arnie). Åt Kennet Häggström skötte hon träningen av stoet på fransk mark vars utveckling var närmast häpnadsväckande.
I höstas syntes Evelina vid hästens sida efter triumfen i Svenskt Mästerskap för ston.
Skulle det nu bli en utflykt till Åby senare i år för start i Åby Stora Pris så hittar ju Månsson till vinnarcirkeln.
Motståndet lär bli tufft, men att möta hästar som Bold Eagle och Bird Parker har ju Apollon de Kacy vant sig med vid det här laget!

Fokustema
Fokus: STL Halmstad 24 april
Läs senare

Bonden som kan bygga staket

På kort tid har Färjestadamatören Bengt Berg gått från att mer eller mindre vara novis till att spela huvudroll som tränare till en V75-favorit.
Sulkysport slog en signal till mannen bakom Bara du Chene vilken bärgar sin femte raka seger om han tar hem lördagens klass I-försök.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bengt Bergs Bara Du Chene och Carl Johan Jepson vid en tidigare seger på Färjestad. Vinner hästen lördagens klass I-försök blir det femte triumfen i följd. Foto Lennart Kihlman/ALN
Bengt Bergs Bara Du Chene och Carl Johan Jepson vid en tidigare seger på Färjestad. Vinner hästen lördagens klass I-försök blir det femte triumfen i följd. Foto Lennart Kihlman/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Vem är egentligen Bengt? Vad har Färjestadamatören för bakgrund? Undertecknad har bevakat det västsvenska travsporten sedan Milleniumskiftet, men kan inte påstå att det ringer särskilt många klockor.
– Jag är i princip ny i den här branschen. Jag är gammal bonde och har hållit på med köttdjur. Det här med hästar och travsporten kom först in i bilden när jag byte kärring och fick en bonusdotter, säger Bengt Berg vars bonusdotter heter Isabell Flacking och är en stor faktor bakom framgångarna.

En ombyggnation för hästar gjordes, några fölmärrar ramlade in och några hästar såldes på Kriterieauktion.
Samtidigt började intresset öka för att träna häst. År 2006 kvalade Aces Hail (e. Giant Force) och gjorde två starter under sommaren, dock utan någon som helst lycka.
– Nej, där blev det ingen lycka utan det var först 2017 som det började hända saker. Man kan i princip säga att Bobby Brick (e. Orlando Vici) som vi köpte på internetauktion blev vår första vettiga häst för han vann ett par lopp. Sedan fick Isabell Kitsune (e. From Above) – ja fick – gratis och gjorde ett bra jobb med. Det var därifrån det började hända saker kan man säga.

Var du totalt nollad på travsporten eller har du åtminstone gått på trav förr om åren?
– Jo, det har jag gjort, men tanken att jag skulle börja själv med hästarna har inte funnits där.

Långa dagar

Idag finns fem hästar på startlistan. Kanske rentav någon för mycket som det låter på Berg.
– Ja, jag jobbar heltid med jordbruket och Isabell jobbar på bank så vi har verkligen fullt upp på dagarna. Nu är vårbruket igång också så det blir långa dagar.

Måhända underlättas det av framgångarna. Lördagens V75-favorit Bara du Chene (e. Quarcio du Chene) är ett förvandlingsnummer modell större.
Efter att karriären inletts med 16 raka starter utan seger står han nu med fyra triumfer i följd varav två tagits i V75-lopp.

Bengt Berg, Carl Johan Jepson och Isabell Flacking efter en seger för Bobby Brick som var Bergs första vinnare som B-tränare. Foto Lennart Kihlman/ALN

De senaste nio loppen har gjorts i Bergs regi efter att hästen köptes från Jeanett Årman och Jan Henriksson på Axevalla.
– Det var Isabell som fastnade för denna och valt ut hästen. Vi åkte ner och tittade på honom och var inte så imponerade i första skedet, men tog med honom hem och sedan har det gått fort efter det. Han var het i början; svår att köra ensam. Häste var tvungen att gå i rygg, men Isabell har pysslat mycket med ridträning och hästen är väldigt fin i dressyr. Det är på den nivån att han skulle gjort sig bra i ett ridhus för där håller han sig lugnare.

Två eller tre dagar i veckan tränar dock hästen för vagn och däremellan stoppar man in ridpass.
– Inför lopp har vi även ridvärmt honom. Vi håller oss utanför tävlingsbanan för då håller han sig lugnare.

”Halvbra på allt”

I lördagens lopp handlar det om en längre resa á 40 mil till Halmstad där hästen får bekanta sig med en helt ny bana, men det är inget som fått Berg att ligga sömnlös under veckan.
– Första gången han reste långt i vår regi var till Solvalla i december. Då var han svettig, men han reste ju även lite längre till Åby i februari och då gick det bra så jag tror det var en tillfällighet i samband med Solvalla-resan. Den senaste insatsen tycker jag är hans främsta i karriären så hästen kommer med bevisad form och tog det loppet bra. Det har inte varit några konstigheter alls efteråt.

Bergs och bonusdottern Isabell Flackings ”klassresa” inom travet på kort tid är anmärkningsvärd för duon har även ett antal vardagshästar som löper på fint och levererar.
– Vad vi gör bra? Jag tror inte det går att peka på en enskild sak. Alla bitar måste få plats. Man kan vara duktig på träning eller utfodring, men det man är sämst på fallerar det hela tiden på. Jag tror faktiskt vi är halvbra på allt och att den omväxlade träningen vi ger hästen håller dem på gott humör.

Och vinner Bara du Chene lördagens lopp så är han klar för start i klass I-finalen under Elitloppshelgen, det kanske skulle få dig på gott humör också?
– Det vore häftigt, men… nej, sakta i backarna. Vi tar ett lopp i taget, jag tar verkligen inte ut något i förskott, hälsar Färjestadamatören.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Förvandlingen fortsätter?

Efter ett resultatmässigt begränsat fjolår har Gitte Silvåkra fullständigt exploderat under inledningen av 2021.
Sulkysport slog en signal till Liselotte Olsson för att få en förklaring kring förvandlingen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Liselotte Olsson tränar Gitte Silvåkra, som hittat sitt oivs form i vinter och startar tillsammans med Troels Andersen inom V75. Foto Martin Langels/ALN
Liselotte Olsson tränar Gitte Silvåkra, som hittat sitt oivs form i vinter och startar tillsammans med Troels Andersen inom V75. Foto Martin Langels/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den 31-åriga Solvallaamatören får anses gå lite under radarn trots att hon har 17 hästar på träningslistan.
Att det skulle bli just travsport som hon skulle ägna sig åt var inte helt givet från början. Någon travkoppling i familjen har nämligen inte funnits.
– Men ridhästar har vi alltid hållit på med. När jag växte upp bodde vi ganska nära Tommy Hannés gård så jag åkte helt enkelt dit som tonåring och testade på travet. Jag kände faktiskt redan första gången jag körde en häst att det här var det jag ville hålla på med.

Har drivit ett familjeföretag som håller på med uthyrning av maskiner

Under studieperioden tillbringades helgerna med extrajobb hos Tommy Hanné och efter gymnasiet började hon jobba heltid för Solvallatränaren.
– Det är i det proffsstallet som jag har varit i och arbetat. När jag slutade där så jobbade jag på kontor i ett par år och har drivit ett familjeföretag som håller på med uthyrning av maskiner. Sedan skaffade jag en gård där jag bor fortfarande. Nu är jag i princip bara hemma och jobbar hemma.

Och jobb finns så det räcker till och blir över. Liselotte Olsson har 17 hästar på träningslistan, men det stannar inte där.
– Det är rätt stor verksamhet. Jag har 30 hästar totalt då jag även föder upp hästar så det tillkommer ju fölston och föl. Vi är tre stycken totalt som arbetar här och som tur är har ju dygnet många timmar.

Har planen varit att ha en sådan här stor rörelse från start?
– Nej, det har eskalerat det här med tävlingsbiten. Planen var inte riktigt att ha såhär mycket hästar. Planen var inte heller att ha såhär stor gård, men… ja, det blir sällan som man tänkt sig.

Går du rentav i proffstränartankar?
– Nej, jag vill träna mina egna hästar. Jag vill inte ha kunder utan jag kan styra saker som jag vill vad gäller träning, att de inte ska stressas fram eller ständigt behöver behandlas. Det är ett privilegium att kunna ha det såhär, det är jag väl medveten om och det är vad som passar mig.

Jag har kommit på hur fort jag kan köra utan att de går sönder, hur mycket de tål

Gården ligger belägen mellan Enköping och Heby. Här har Erik Svensson tidigare huserat, men även Global Farm.
– Jag har rivit ut alla stallar och byggt nya boxar. Dessutom har jag byggt en djupsandbana och lagt om de banor som fanns. Det har varit ganska mycket renovering på gården.

Det här med djupsandbana pratar många om tar tid att lära sig. Hur har den omställningen varit för dig?
– Djupsandbanan har jag haft i två år. Den har satt sig mer nu och är finare att köra på idag. Nu tycker jag att jag har kommit rätt på det; jag har kommit på hur fort jag kan köra utan att de går sönder, hur mycket de tål. Jag har en rakbana med en backe också, sedan tränar vi en hel del rundbana också. Ja, och nu i dagarna har vi lagt en ny rakbana – en ren rakbana – så det finns att välja mellan.

 

Även om Liselotte Olsson samlat på sig allt fler hästar och utökat verksamheten har det inte alltid varit guld och gröna skogar.
På en rak fråga när hon tyckte att det började vända kommer svaret väldigt snabbt.
– För något år sedan. Idag har jag många hästar ute på lösdrift och det var när vi fick ut dem där började det lossna. De blev friskare, fräschare och man kunde träna dem hårdare. Framförallt har de varit mycket friskare sedan dess; det är A och O. Det spelar ju ingen roll vad du gör i foderväg eller hur du tränar; är de sjuka så är de sjuka. Historiskt sett har mina hästar varit mycket sjuka tycker jag, men det har blivit en stor skillnad sedan lösdriften kom till.

Liselotte Olsson och Gitte Silvåkra. Foto Martin Langels/ALN

En häst som uppenbarligen trivs som fisken i vattnet är Gitte Silvåkra (e. Classic Photo). Det sexåriga stoet har inlett 2021 med fyra segrar på sex starter och blivit känd för travarna efter ett par onsdagstriumfer.
– Jag tycker att hon gjort något bra lopp nästan hela tiden under sin karriär, men sedan har hon varit lite sjuk i perioder och inte kunnat tränas så hårt som hon behöver. Numera tränar jag henne tuffare än alla andra hästar i stallet. Det är faktiskt så att hon i princip bara galopptränar; något som även Tommy Hanné gjorde mycket när jag var där och som jag har med mig från den tiden. Hästen har verkligen utvecklats och fått ut det jag trott ska finnas i henne.

Däremot har träningen sett lite annorlunda ut just den här veckan.
– Hon har tränat lite mer för vagn eftersom det är voltstart och jag vill att hon travar. Hästen är glad och pigg och det är jag som är lite orolig för det här med voltstart; inte kusken. Troels har sagt att ”det är bara att anmäla, inga problem” så han verkar inte vara det minsta tveksam.

Någon påtaglig nervositet inför lördagens Diamantstoförsök tycks inte Liselotte Olsson känna. Det var längesen man pratade med en amatörtränare som har en så pass betrodd häst inom V75 som tog det så långt.
– Nej, det känns som vanligt. Jag är ganska lugn så och att åka iväg och tävla med henne är alltid väldigt roligt eftersom hon är bra, i form och det flyter på. Det är mer nervöst att åka på breddlopp med en strulig häst som hamnat där av en anledning och det är lite negativt runt omkring redan från start. Det här ska bara bli kul.

Verkligen tillfreds med henne och ser större potential i Izola än Gitte Silvåkra

Även om Gitte Silvåkra i nuläget är stallets stora stjärna så kan hon komma att bli utmanad på allvar framöver. Lillasyster Izola Silvåkra (e. Zola Boko) vann nämligen lopp som treåring och visade talang.
– Hon har haft en jättebra vinter. Hästen blev opererad i en has som rensades och sedan dess har hon varit mycket finare. Hästen har sprungit rakt och blivit starkare i kroppen. Jag är verkligen tillfreds med henne och ser större potential i Izola än Gitte Silvåkra, avslutar Liselotte Olsson.

Ta det som ett tips med tanke på hur Gitte Silvåkra presterat!

V75-tips: Ingen anledning att tvivla

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Cyber Lane mot ny toppsäsong?

Derbyvinnare och miljonmaskin år efter år.
I morgon gör outtröttlige Cyber Lane årsdebut i det första uttagningsloppet till Paralympiatravet.
– Hästen blir äldre så varje vinter har jag försökt hitta på något nytt, säger Johan Untersteiner.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane och Johan Untersteiner är redo för årsdebut. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Cyber Lane och Johan Untersteiner är redo för årsdebut. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Halmstadtränaren har en spännande lördag framför sig då han sänder tre av stallets bättre hästar till Malmöbanan.
Demon Ima (e. Maharajah) är favorit i bronsdivisionen och Sharp Dream (e. Royal Dream) betrodd i Diamantstoet, men duon får faktiskt ursäkta.

Det är Cyber Lane (e. Raja Mirchi) som tilldrar sig mest uppmärksamhet. Fjolåret avslutades på bästa sätt med en tredjeplats i Åby Stora Pris, seger i C.L.Müllers Memorial och en andraplats i Silverhästen.
Faktum var att 2020 summerades som Cyber Lanes bästa säsong penningmässigt sedan fyraårssäsongen med 2.195.060 kronor intjänat.
Det är nånstans där ribbas får läggas nu inför 2021 och av tongångarna från vinterträningen att döma ska inte hästen vara sämre.
– Grunden i hans träning under vintern har varit snarlik, men jag har gjort lite annorlunda ändå varje år. Hästen blir äldre så något nytt måste man testa för att se vad det kan ge och för att hålla honom på bra humör. I år har jag kört lite mindre intervaller med honom, men kört lite snabbare i de sista intervaller. Jag har gjort så istället för så många styrkeintervaller och Dear Friend har haft samma upplägg med gott resultat, säger Untersteiner.

Går upp två klasser

Att det inte är någon hejdundrande skillnad man känner på en åttaårig valack över en vinter ter sig naturligt.
– Nej, det känns som den vanliga Cyber Lane, varken mer eller mindre. Prestationsmässigt ska han inte vara sämre förberedd än de tidigare åren utan han är väl förberedd.

De två senaste åren har Cyber Lane slutat tvåa samt vunnit just det här uttagningsloppet till Paralympiatravet på Jägersro.
– Då som nu har han tävlat med skor runt om. Barfotabalansen har han bara gått med i fyra av fjolårets starter så det är mestadels på skor hästen tävlat under många år.

Vad händer från spår sju bakom bilen?
– Jag har inte funderat så mycket taktiskt, men det står väl vingelrisk i programmet i princip från det här läget? Jag måste i alla fall prova lite framåt från start för jag bedömer inte hästarna som startar med spår nio och tio som några man direkt kastar ner till sargen. Nej, jag får prova en bit för där blir det nog svårt att komma ner.

Demon Ima och Johan Untersteiner. Foto: Adam Ström/stalltz.se

I bronsförsöket riktas blickarna mot Demon Ima (V75-6) som tar ett rejält skutt upp i klassystemet på STL.
– Så är det och vi får se hur det blir taktiskt här. Det är möjligt att Pere Ubu tar sig förbi direkt, pappa låter i alla fall helt övertygad om att han ska lyckas med den saken!

Men din häst spetsade från innerspår i vintras?
– Ja, men då var det ett lopp stängt vid 150.000 kronor, nu är det stängt vid 900.000 kronor. Det är en stor skillnad mellan startsnabbhet på hästarna i de klasserna. Dessutom är hästen lite ivrig första stegen och jag har låtit hon sköta sig själv och inte kastat iväg honom. Jag tror att det här med hur det blir från start är lite upp till hur hästen beter sig.

”Kör till slut”

Om Demon Ima blir snuvad på ledningen av Pere Ubu tycks inte Untersteiner vara jättesugen på ett för offensivt upplägg.
– Jag är inte sugen på att sätta mig i dödens på Pere Ubu nu när min häst går upp två klasser. Det ska dock sägas att jag var nöjd med comebackinsatsen och han känns inte sämre efter det – han verkar minst lika bra – men jag fortsätter med järnskor och rycker inga växlar i det här skedet.

Inom V75-spelet har Untersteiner även egentränade Sharp Dream och bra koll på Lucky Truc (e. Truculent) i V75-inledningen.
– För Lucky Truc blir det försiktigt nu och så kör vi till slut. Vi har inga stora krav på honom här. Sharp Dream har gjort flera fina lopp i min regi, men här är det helt andra förutsättningar med dubbla tillägg. Jag tror att hon kommer gå bra, men vi får se hur långt hon kan räcka.

Nästa lördag blir det däremot ingen Johan Untersteiner på det svenska V75-spelet för då beger han sig till Finland.
Dear Friend (e. Orlando Vici) har blivit inbjuden till Seinäjoki Race där vinnaren kammar hem 70.000 euro och en kamp mot hingstar stundar.
– Det blir spännande att starta henne mot de här hästarna. Hon är van tufft motstånd sedan tidigare och även om de är bra här också så kunde det lika gärna vara en gulddivision i Sverige. Vi tävlar om mycket pengar så det känns givet att resa, men chanserna beror nog mycket på vad hon får för spår och löpningsförlopp, avslutar Johan Untersteiner.