Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Doldisar på väg mot rampljuset

Han är den fyrfaldige miljonären som sprungit en 1.09-tid och matchats stora delar av den franska eliten.
Hon är Jörgen Westholms högra hand på hans framgångsrika Frankrikefilial och en Stig H-stipendiat som går i proffstankar.
Möt Apollon de Kacy och Evelina Månsson i veckans Fredagsintervju.
Av
Emil Persson
Evelina Månsson kan ha en reklamhäst i vardande i Halakazam. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Evelina Månsson kan ha en reklamhäst i vardande i Halakazam. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I morgon startar Apollon de Kacy (e. Prince Gede) på Vincennes i Prix du Treport (€85.000). Fem till tioåriga, europeiska hästar som högst tjänat 525.000 euro drabbar samman och Apollon de Kacy får denna gång återstifta bekantskap med en viss Franck Nivard.
Den senaste starten gjordes i Criterium de Vitesse där Apollon de Kacy kom i mål på 1.09,9a/1.609 meter. En bra bit efter Bold Eagle givetvis, men också före flera topphästar som levererat i såväl franska som skandinaviska grupplopp.
– Det var fantastiskt bra gjort av honom. Han hade aldrig testat på sprinterdistans innan så det var kul att se att han kunde gå så pass fort som han gjorde. Allt har bara varit bra efteråt; hästen är pigg och glad. Han verkar bara tycka att livet är och han känns faktiskt ännu bättre nu, säger Månsson.

Sex raka segrar

Även om tävlingskarriären började lovande som treåring hemma i Sverige med två segrar på de första tre starterna så var vägen fram en aning krokig för Apollon de Kacy.

Fakta

Apollon de Kacy

8-årig franskfödd brun hingst e. Prince Gede-Nefertiti Kids e. Halimede
St: 59: 15–8–2
Intjänat/rekord: 4.226.243 kr, 1.09,9ak
Tränare: Jörgen Westholm, Romme
Ägare: Jörgen Westholm m.fl.
Uppfödare: Aubert Didier-Daniel & MC, Frankrike
Aktuell: Startar i morgondagens Prix du Treport (€85.000) på Vincennes som en av förhandsfavoriter.

Expandera
Han varvade toppinsatser med galoppmisslyckande, men att kunnandet fanns där rådde ingen tvivel om. Innan fyraåringssäsongen var slut hade hästen tagit två segrar på Vincennes och i början av år 2016 staplade han segrarna.
– Sex i följd blev det vilket ju inte är vanligt eller enkelt här nere i Frankrike. Aktionsmässigt flöt det allt bättre och när han på senare tid kunnat tävla barfota runt om regelbundet också har nästa växel kommit med. I takt med åldern har han bara blivit bättre och bättre. Tidigare tränade vi många långa pass med honom för att få ork i hästen, men när vi kunde gå ner och köra intervallträning med honom så förbättrade han även sin snabbhet. Men därifrån till att matcha eliten här på Vincennes är givetvis ett steg och jag inte säga att jag var säker på att han skulle klara av det, säger Månsson.

Sulkysport, Appolon de Kacy och Jörgen Westholm
Appolon de Kacy och Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Till lördagens lopp har den franska facktidningen Paris-Turf rankat Apollon de Kacy trea. Att även Månsson är optimist går inte ta miste om.
– Jag tror det här är ett lämpligt lopp. Utan att kollat supernoga så bör det vara en vettig segerchans. Vi har siktat mot det här loppet och motståndet är ju faktiskt lite enklare nu än det varit de senaste gångerna.
Vad vet du om de framtida matchningsplanerna? Åby Stora Pris har väl nämnts som tänkbart från Jörgens sida?
– Det har jag förstått också, men jag vet inte alls hur det blir. Det där sköter Jörgen helt och hållet och jag vet inte alls vart han ska starta nästa gång.
Jag hävdar att hästen är en doldis i Sverige trots att han sprungit in över fyra miljoner, känner du likadant?
– Jo, fast på senare tid märks det att folk fått upp ögonen för honom. Efter att ha var med i Prix de Paris och mötte Bold Eagle i Cagnes-sur-Mer så har det märkts att fler vet vilken häst det är även i Sverige.

”Svårare att få styrningar”

Vardagssysslorna ”petar” Westholm inte i det minsta, men däremot kring den mer finslipande, formstärkande träningen.
– Vi pratar och lägger upp alla fortkörningar via telefon. Sedan är han ju här en-två dagar varannan vecka under vintern också och kör själv.

Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tillsammans med Indra Gustafsson sköter de om stallets sju hästar. Därtill har Månsson ansvaret för Thaiger Exclusive (e. Adrian Chip) åt Thomas Madsen vilken inlett sin Frankrikesejour med en sjätteplats på Vincennes samt en montéseger ”på orten”.
– Det är en perfekt mängd hästar, men normalt sett brukar vi ha tio hästar här nere.
Snart går Ronneby-ättade Evelina in på sitt tredje år i Frankrike. Två år och tio månader har hon nu varit stationerad söderöver.
– Det har gått fort! Jag hade tänkt ta ett år och känna på det, men trivdes bra sedan första stund. Jag bor i en lägenhet ovanför stallet, det fungerar perfekt.

Själv har hon kört eller ridit 54 lopp och tagit fyra segrar. Fler styrningar hade det kunnat bli om inte det franska licenssystemet var utformat på det sätt som nu är fallet.
– När jag jobbar åt en svensk tränare, det vill säga icke-fransk-licenserad tränare så får jag köra och rida på amatörlicens istället för lärlingslicens. Det gör att jag bara får köra och rida i amatörloppen, inga andra vanliga lopp. Det gör att det blir svårare för mig att få styrningar och oftast får jag hålla mig till amatörloppen på Vincennes på tisdags- eller fredagskvällar. På söndagarna finns det många lopp för amatörer, men då är vi iväg själva i regel och tävlar med våra hästar. Hade jag däremot haft lärlingslicens hade jag fått köra i såväl lärlingslopp som i lopp mot proffsen, förklarar Månsson.

Proffskurs på distans

Ett namn har hon likväl gjort sig som ansvarig för Westholms franska filial. I höstas utsågs hon till Stig H-stipendiat och hyllar likt Anders Eriksson gjorde i förra fredagens Fredagsintervju upplägget.
– Väldigt intressant. Nyttigt. Det här ger verkligen någonting, man får lära sig saker och ting som man inte visste eller hade tänkt på. Jag gillar verkligen upplägget. Dessutom är ju Stig Wiklund som är med på Stig H-akademin som mental coach även med som ägare till Apollon du Kacy så det blir att vi pratar en en del om honom också, säger Månsson som även läser Wångens inledande proffstränarkurs på distans.
– Jag har alltid haft en tanke i bakhuvudet om att det vore roligt att bli egen. Nu har jag aktivt börjat tänka på det och agera, men någon speciell tid för när det ska ske har jag inte bestämt.

En häst som gjort bra reklam för Månsson i Frankrike är Super Ariel (e. Super Arnie). Åt Kennet Häggström skötte hon träningen av stoet på fransk mark vars utveckling var närmast häpnadsväckande.
I höstas syntes Evelina vid hästens sida efter triumfen i Svenskt Mästerskap för ston.
Skulle det nu bli en utflykt till Åby senare i år för start i Åby Stora Pris så hittar ju Månsson till vinnarcirkeln.
Motståndet lär bli tufft, men att möta hästar som Bold Eagle och Bird Parker har ju Apollon de Kacy vant sig med vid det här laget!

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Gilljams vinteräventyr

När Daniel Wäjersten satsar på Frankrike detta vintermeeting har Martina Gilljam utsetts till den skötare som tar ansvar för den dagliga driften i Paris.
– Det var nervöst innan vi var på plats, men nu känns det jättebra, säger 22-åringen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Great Skills och hennes skötare Martina Gilljam efter segern i Stochampionatet ifjol. Nu är hon på plats i Paris för att sköta om Daniel Wäjerstens hästar under det franska vintermeetinget. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Great Skills och hennes skötare Martina Gilljam efter segern i Stochampionatet ifjol. Nu är hon på plats i Paris för att sköta om Daniel Wäjerstens hästar under det franska vintermeetinget. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Martina Gilljam är inte novis på fransk mark. Under Wången-tiden på gymnasiet så praktiserade hon i Björn Goops franska stall under tre månader och fick uppleva Prix d’Amerique på plats, men det ansvar hon nu ställs inför är givetvis något annat.
– Det var lite nervöst innan vi kom hit, men nu känns det bara jättebra. Resan från Sundsvall började i lördags morse och vi var framme strax efter lunch under måndagen efter att haft övernattningar på Jägersro och på en fin gård i Holland, säger Martina Gilljam.

Wäjersten har hyrt fyra boxar på Grosbois och initialt så är det Titan Yoda (e. Ready Cash) och Great Skills (e. Ready Cash) som är på plats i den nya miljön.
– Hästarna verkar lugna och tagit resan bra. De har ätit och druckit som de ska. Nu väl på plats så verkar de väldigt nöjda.

”Inte kommunicera”

Förutsättningarna blir dock annorlunda när det kommer till hästarnas träning och vardagsliv.
– Det är ganska vanligt att man inte har så många hagar till hästarna här på Grosbois, men vi har fått en hage här nu och det fungerar när man bara har två hästar här. De får vara ute ganska mycket ändå på så vis och nu har Daniel varit här hela veckan för att träna hästarna och kolla hur vi ska köra. Han har lagt upp hur vi ska arbeta helt enkelt.

Titan Yoda blir den första hästen som Martina Gilljam selar ut från Daniel Wäjerstens stall på fransk mark. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Tanken är att Wäjersten ska finnas på plats en dag i veckan under vinter, men i övrigt är det Gilljam som får sköta ruljangsen. En stor utmaning och ett fint uppdrag som därtill får sägas vara extra modigt att ta sig an utifrån den språkliga utmaningen.
– Jag pratar inte mer än några enstaka ord franska och kan inte kommunicera med någon. Nu finns det ändå många svenskar här och folk som pratar engelska så man kan göra sig förstådd på ett eller annat vis.

Start på julafton

För Gilljam blir det en hel vinter i Paris. Något som hon både sett fram emot och våndats över.
– Jag tyckte det var ganska jobbigt att åka hemifrån och det är klart att det känns lite ensamt ibland. Nu har jag dock inte varit här så länge utan lär ju börja känna människor här också vad det lider. Jag tycker ändå det känns bra nu när jag väl kommit hit och så har jag med mig min hund också.

Redan ikväll stundar som nämnt start för Titan Yoda i kvällens Prix Melusina (€46.000) på Vincennes.
– En jättetrevlig häst som verkar tycka om att träna och tävla. Han blev lite stressad när vi kom ut första gången på Grosbois, men det var bättre redan andra gången och jag tror att han kommer gå ner i varv när allt nytt har lagt sig. Det blir skönt att göra en start redan nu och lära sig hur det fungerar.

Nästa torsdag är det så dags igen då Great Skills ska starta i Prix Jean Boillereau (€90.000) som genrep inför Prix Tenor de Baune (€240.000) som avgörs på självaste julafton.
– Det är stort att vi siktar dit. Det känns häftigt att ha en häst som kan vara med och tävla i sådana lopp och det vore otroligt roligt om det går.

Ja, det vore onekligen en julklapp som hette duga, men dessförinnan väntar några starter som kan liknas vid att öppna en adventskalender.

Vad som döljer sig bakom luckorna är höljt i dunkel, men visst finns det alla förutsättningar för att Martina Gilljam kan få en minnesrik vinter i Paris.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Succé i första försöket?

Med en obesegrad häst i form av Romulus Tooma tar Diederik Meilink för första gången plats i Svensk Uppfödningslöpning.
– Mycket pengar står på spel och visst är det lite anspänning, medger Solvallatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Romulus Tooma vid sin försöksvinst till Svensk Uppfödningslöpning. Foto Adam Ström/StallTZ
Romulus Tooma vid sin försöksvinst till Svensk Uppfödningslöpning. Foto Adam Ström/StallTZ
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Kombinationen Diederik Melink och Mats Gabrielssons Stall Oxalis är måhända inte den kombination som man förknippar allra starkast, men duon har en historia tillsammans.
– Vi har känt varandra i många år. Jag har både haft häst i träning hos Mats och köpt Tooma-uppfödningar av honom så det är inget nytt i sig, säger Diederik Meilink.

Gabrielsson är känd för att bjuda in svenska tränare till att provköra hans ynglingar som tränas upp – och stundtals även inleder tävlingskarriären – på estländsk mark och det var i ett sådant sammanhang som Meilink och Romulus Toomas vägar korsades.
– Jag fastnade för den här. Han var väldigt liten, men rörde sig fint och var så trevlig att köra att jag ville ha honom i träning, säger Meilink.

Själv köpte han även jämngamle River Tooma (e. Donato Hanover) i samma skede som han hela tiden hållit högre, men…
– River Tooma har nog rentav varit bäst av dem alla i min tvååringskull. Han har dock stoppats upp av att ha vuxit, blivit sjuk och förkyld. Hästen har kvalat och lär starta i december, men sedan siktas mot tidiga treåringsstarter.

Banrekord i debuten

Att Romulus Tooma skulle tillhöra favoritskaran i årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning var en större överraskning även om träningen flutit på enligt plan.
– Han kom till mig första veckan i maj i år och fick mycket mängdträning som mina tvååringar får. Han var inte den som låg längst fram i kullen, men skötte sig och det blev inga avbrott i träningen. Jag testar däremot inte hästarna hemma något speciellt, men sedan frågade Mats om jag inte kunde ta in hästen till Solvalla så han fick titta på honom.

Diederik Meilink. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sagt, gjort och intrycket var gångart.
– Vi fick sällskap av Claes Sjöströms hästar och det blev ett bra banjobb där han skötte sig fint. Då bestämde vi oss för att kvala och gå för tvåringsstart för hästen uppträde så moget och bra.

Tävlingskarriären inledde den 15 oktober med dödensseger på nya banrekordet 1.17,2a/2.140 meter på Hagmyren.
– Han var väldigt bra då; klart bättre än vad jag hade förväntat mig. Han fick ett tufft lopp på utsidan om ledaren, men löste det ändå och avgjorde sedan på ett jättebra vis med rygglopp i uttagningen. Hästen har visat mer på tävlingsbanan än vad han har gjort i träningen.

Första chansen

Under den tidiga lördagsmorgonen startas resan mot Malmö för karriärens hittills största prövning.
– Han är otroligt grön alltjämt och jag vill inte att det ska prövas för någon ledning. Han får gärna vara med lite mer från början än vad han var senast, men jag vill inte se honom i tät även om många sprinterlopp vinns från den positionen.

För Meilink är det första finalisten i Svensk Uppfödningslöpning. Två gånger tidigare har han haft hästar som prövat lyckan i uttagningsloppen.
– Vi var nära att kvala in Maisie Leejs år 2014 som det såg bra ut för med spets och släpp, men sedan stannade den betrodda ledaren och hon blev bara fyra samtidigt som de tre första gick till final.

Känns det speciellt?
– Visst är det lite anspänning. Det står mycket pengar på spel, men även ära och berömmelse. Sedan kan jag inte säga att jag aktivt liksom siktar mot Svensk Uppfödningslöpning utan drömmer mer om de stora tre- och fyraåringsloppen, men ser samtidigt detta som att vårt unghästupplägg fungerar.

Hästar som spelar en framträdande roll i de stora tvååringsloppen har på svensk mark en tendens att få en stämpel på sig – inte sällan felaktigt – att bara vara tidiga. Hur Romulus Toomas utvecklingskurva kommer bli står skrivet i stjärnorna, men Meilink tycker sig ha anledning att tro att den ska bli av det positiva slaget.
– Han är inte tränad för tvååringsstart utan har bara blivit såhär bra ändå. Jag tror det kan bära en bit till och att han kan utvecklas. Dessutom har han psyket med sig och det är oftast A och O, avslutar Diederik Meilink.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Bäst i elfte timmen?

Efter en andraplats i Sprintermästaren och en tredje dito i UET Grand Prix kan det nu vara Staro Mack Crowes tur att få sätta nosen först när Breeders Crown-finalen är kommen i säsongens elfte timme.
– Hästen har inte gjort en enda dålig insats det här året, men det saknas inte motstånd i den här finalen, säger delägaren Staffan Nilsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Staffan Nilsson längst till höger är på plats på Sundbyholmstravet när Staro Mack Crowe jagar finalvinst i Breeders Crown. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Staffan Nilsson längst till höger är på plats på Sundbyholmstravet när Staro Mack Crowe jagar finalvinst i Breeders Crown. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Mannen bakom Staro International i Ramkvilla gjorde ett undantag i slutet av år 2020 som han inte fått anledning att ångra.
Då köptes Staro Mack Crowe av sin uppfödare Petri Puro som hade mängder av spekulanter på sin Bold Eagle-hingst vars syster Cash Crowe (e. Ready Cash) vann dubbla Grupp I-lopp samt Sto-SM.

Fakta

Visste du att...

…54 hästar som tjänat över en miljon kronor har tagit sina första steg på Staro Internationals gård i Ramkvilla.
Toppnamnet är självaste Commander Crowe (e. Juliano Star) 1.08,9ak/34.345.097 kr och bland Staros egna uppfödningar är det Staro Miami (e. S.J.'s Caviar) 1.10,2ak/5.069.719 kr som nått längst.

– Jag har haft mycket med Petri Puro att göra under årens lopp och han är en nära vän. Petri var i ett läge då han ville sälja och flera av landets ledande travtränare ville köpa hästen, berättar Staffan Nilsson och fortsätter:
– Normalt sett så köper inte jag några dyra ettåringar. Tvärtom så föder jag upp hästar, men jag fick samtalet från Petri när jag var i Thailand och kände mig lite sugen när han pratade om hästens stam. Jag är ju inte uppfödare till hästen, men förstod att det fanns ett marknadsvärde i att namnge hästen med Staro utifrån ett eventuellt avelsperspektiv.

Lyckat regibyte

Det dröjde dock inte lång tid innan han fick en delägare till sitt häftiga förvärv.
– När jag berättade detta för Hans Sköld (Väsby Häst, red.anm.) som jag haft mycket att göra med under 40 års tid så frågade han mig om han fick gå med på hästen vilket jag inte hade något emot.

Jerry Riordan tränade hingsten under den treåringssäsong som gav 375.500 kronor i intjänade prispengar och två segrar på 13 starter.
— Jag tycker hästen var bra även som treåring, men vi visste att vi hade en häst som kund tillhöra de bästa i kullen och då tycker jag personligen att det är bäst att utgå från Stockholmstrakten. Det var Petri Puro som rekommenderade Katja Melkko som tränare och det har ju blivit väldigt rätt.

Staro Mack Crowe och Rikard N Skoglund vid segern i Prix Readly Express i juni. Foto: Adam Ström/stalltz.se

För ett knappt år sedan anslöt hästen till Melkkos stall och därefter har framgångarna varit massiva. Efter seger i Prix Readly Express under midsommarveckan har Staro Mack Crowe slutat tvåa i Sprintermästaren och trea i UET Grand Prix.

– Jag tror hästen var omogen som treåring. Nu har han mognat. Han har en enorm fysik, blir aldrig trött och har inte gjort ett enda dåligt lopp i år. Däremot tycker jag att vi haft en del stolpe ut med väldigt dåliga startspår i flera av starterna.

Ägde E3-vinnare

Det har däremot inte Staro Mack Crowe i lördagens final. Någon startraket är han sannerligen inte, men att slippa börja loppet från ett av de yttersta startspåren eller bakspår som så ofta varit fallet för Staro Mack Crowe kan i alla fall ha viss betydelse.
– Det är sista chansen att vinna ett Grupp I-lopp på svensk mark under det här året och det är klart att det skulle betyda mycket. Avelsbiten ligger mitt hjärta närmast och hästen avelsvärderades nyligen med mycket gott omdöme. Det fanns inga veterinära anmärkningar på honom alls.

För Staffan Nilsson skulle en seger i Breeders Crown slå högt även om det inte saknas framgångar som hästägare rent historiskt.
– Jag ägde Staro Azazell som vann korta E3-finalen på just Sundbyholm som treåring. Han var även tvåa i Kriteriet och trea i Orsi Mangelli, men blir det seger här så skulle det vara ännu större.

Inte mindre än 550 hästar har han fött upp under årens lopp, men sedan slutet av år 2019 ser livet en smula annorlunda ut då Pernilla Svensson och Joakim Lindqvist som driver Stuteri PWR köpte stuteriverksamheten.
– Jag har kvar flera fastigheter på gården och är nere på sex fölston. Jag har levt på det här i 35 år och tycker fortsatt det är roligt, men kommer nog dra ner och spara mina bättre fölston. Tidigare har jag haft avelshingstar uppstallade hos mig och varit styrd av det i mina hingstval, men idag behöver jag inte ta någon hänsyn till det utan kan välja fritt helt utan styrning, säger Staffan Nilsson.

Studsar saker och ting Staro Mack Crowes väg under lördagen har han även en Grupp I-vinnare i egen ägo att kunna nyttja som hingst till sina ston.

Det går tveklöst att argumentera för att mer än de 1,6 miljoner kronorna som premiechansade Staro Mack Crowe tävlar om står på spel i lördagens Breeders Crown-final!

Staro Mack Crowes stamtavla på BreedersBible.com.