Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Doldisar på väg mot rampljuset

Han är den fyrfaldige miljonären som sprungit en 1.09-tid och matchats stora delar av den franska eliten.
Hon är Jörgen Westholms högra hand på hans framgångsrika Frankrikefilial och en Stig H-stipendiat som går i proffstankar.
Möt Apollon de Kacy och Evelina Månsson i veckans Fredagsintervju.
Av
Emil Persson
Evelina Månsson kan ha en reklamhäst i vardande i Halakazam. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Evelina Månsson kan ha en reklamhäst i vardande i Halakazam. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I morgon startar Apollon de Kacy (e. Prince Gede) på Vincennes i Prix du Treport (€85.000). Fem till tioåriga, europeiska hästar som högst tjänat 525.000 euro drabbar samman och Apollon de Kacy får denna gång återstifta bekantskap med en viss Franck Nivard.
Den senaste starten gjordes i Criterium de Vitesse där Apollon de Kacy kom i mål på 1.09,9a/1.609 meter. En bra bit efter Bold Eagle givetvis, men också före flera topphästar som levererat i såväl franska som skandinaviska grupplopp.
– Det var fantastiskt bra gjort av honom. Han hade aldrig testat på sprinterdistans innan så det var kul att se att han kunde gå så pass fort som han gjorde. Allt har bara varit bra efteråt; hästen är pigg och glad. Han verkar bara tycka att livet är och han känns faktiskt ännu bättre nu, säger Månsson.

Sex raka segrar

Även om tävlingskarriären började lovande som treåring hemma i Sverige med två segrar på de första tre starterna så var vägen fram en aning krokig för Apollon de Kacy.

Fakta

Apollon de Kacy

8-årig franskfödd brun hingst e. Prince Gede-Nefertiti Kids e. Halimede
St: 59: 15–8–2
Intjänat/rekord: 4.226.243 kr, 1.09,9ak
Tränare: Jörgen Westholm, Romme
Ägare: Jörgen Westholm m.fl.
Uppfödare: Aubert Didier-Daniel & MC, Frankrike
Aktuell: Startar i morgondagens Prix du Treport (€85.000) på Vincennes som en av förhandsfavoriter.

Expandera
Han varvade toppinsatser med galoppmisslyckande, men att kunnandet fanns där rådde ingen tvivel om. Innan fyraåringssäsongen var slut hade hästen tagit två segrar på Vincennes och i början av år 2016 staplade han segrarna.
– Sex i följd blev det vilket ju inte är vanligt eller enkelt här nere i Frankrike. Aktionsmässigt flöt det allt bättre och när han på senare tid kunnat tävla barfota runt om regelbundet också har nästa växel kommit med. I takt med åldern har han bara blivit bättre och bättre. Tidigare tränade vi många långa pass med honom för att få ork i hästen, men när vi kunde gå ner och köra intervallträning med honom så förbättrade han även sin snabbhet. Men därifrån till att matcha eliten här på Vincennes är givetvis ett steg och jag inte säga att jag var säker på att han skulle klara av det, säger Månsson.

Sulkysport, Appolon de Kacy och Jörgen Westholm
Appolon de Kacy och Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Till lördagens lopp har den franska facktidningen Paris-Turf rankat Apollon de Kacy trea. Att även Månsson är optimist går inte ta miste om.
– Jag tror det här är ett lämpligt lopp. Utan att kollat supernoga så bör det vara en vettig segerchans. Vi har siktat mot det här loppet och motståndet är ju faktiskt lite enklare nu än det varit de senaste gångerna.
Vad vet du om de framtida matchningsplanerna? Åby Stora Pris har väl nämnts som tänkbart från Jörgens sida?
– Det har jag förstått också, men jag vet inte alls hur det blir. Det där sköter Jörgen helt och hållet och jag vet inte alls vart han ska starta nästa gång.
Jag hävdar att hästen är en doldis i Sverige trots att han sprungit in över fyra miljoner, känner du likadant?
– Jo, fast på senare tid märks det att folk fått upp ögonen för honom. Efter att ha var med i Prix de Paris och mötte Bold Eagle i Cagnes-sur-Mer så har det märkts att fler vet vilken häst det är även i Sverige.

”Svårare att få styrningar”

Vardagssysslorna ”petar” Westholm inte i det minsta, men däremot kring den mer finslipande, formstärkande träningen.
– Vi pratar och lägger upp alla fortkörningar via telefon. Sedan är han ju här en-två dagar varannan vecka under vintern också och kör själv.

Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tillsammans med Indra Gustafsson sköter de om stallets sju hästar. Därtill har Månsson ansvaret för Thaiger Exclusive (e. Adrian Chip) åt Thomas Madsen vilken inlett sin Frankrikesejour med en sjätteplats på Vincennes samt en montéseger ”på orten”.
– Det är en perfekt mängd hästar, men normalt sett brukar vi ha tio hästar här nere.
Snart går Ronneby-ättade Evelina in på sitt tredje år i Frankrike. Två år och tio månader har hon nu varit stationerad söderöver.
– Det har gått fort! Jag hade tänkt ta ett år och känna på det, men trivdes bra sedan första stund. Jag bor i en lägenhet ovanför stallet, det fungerar perfekt.

Själv har hon kört eller ridit 54 lopp och tagit fyra segrar. Fler styrningar hade det kunnat bli om inte det franska licenssystemet var utformat på det sätt som nu är fallet.
– När jag jobbar åt en svensk tränare, det vill säga icke-fransk-licenserad tränare så får jag köra och rida på amatörlicens istället för lärlingslicens. Det gör att jag bara får köra och rida i amatörloppen, inga andra vanliga lopp. Det gör att det blir svårare för mig att få styrningar och oftast får jag hålla mig till amatörloppen på Vincennes på tisdags- eller fredagskvällar. På söndagarna finns det många lopp för amatörer, men då är vi iväg själva i regel och tävlar med våra hästar. Hade jag däremot haft lärlingslicens hade jag fått köra i såväl lärlingslopp som i lopp mot proffsen, förklarar Månsson.

Proffskurs på distans

Ett namn har hon likväl gjort sig som ansvarig för Westholms franska filial. I höstas utsågs hon till Stig H-stipendiat och hyllar likt Anders Eriksson gjorde i förra fredagens Fredagsintervju upplägget.
– Väldigt intressant. Nyttigt. Det här ger verkligen någonting, man får lära sig saker och ting som man inte visste eller hade tänkt på. Jag gillar verkligen upplägget. Dessutom är ju Stig Wiklund som är med på Stig H-akademin som mental coach även med som ägare till Apollon du Kacy så det blir att vi pratar en en del om honom också, säger Månsson som även läser Wångens inledande proffstränarkurs på distans.
– Jag har alltid haft en tanke i bakhuvudet om att det vore roligt att bli egen. Nu har jag aktivt börjat tänka på det och agera, men någon speciell tid för när det ska ske har jag inte bestämt.

En häst som gjort bra reklam för Månsson i Frankrike är Super Ariel (e. Super Arnie). Åt Kennet Häggström skötte hon träningen av stoet på fransk mark vars utveckling var närmast häpnadsväckande.
I höstas syntes Evelina vid hästens sida efter triumfen i Svenskt Mästerskap för ston.
Skulle det nu bli en utflykt till Åby senare i år för start i Åby Stora Pris så hittar ju Månsson till vinnarcirkeln.
Motståndet lär bli tufft, men att möta hästar som Bold Eagle och Bird Parker har ju Apollon de Kacy vant sig med vid det här laget!

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

V75: ”Vi vet att han står sig”

Med en häst som vunnit lopp i Frankrike under vintern, en annan som deltog i Breeders Crown-final under fjolåret och en tredje häst som visat sig duglig i STL:s lägsta klass beger sig Oskar J Andersson till Momarken i jakt på sin första seger på Mysenbanan.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Readly Lavec vann i Cagnes-sur-Mer i januari. Nu väntar start i Steinlagers Äreslöp på Momarken. Foto Gerard Forni.
Readly Lavec vann i Cagnes-sur-Mer i januari. Nu väntar start i Steinlagers Äreslöp på Momarken. Foto Gerard Forni.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Som Dalslandsbördig är Momarken välbekant mark för Sundbyholmstränaren. Att benämna banan som belägen ett stenkast från svenska gränsen är ett sliten och direkt felaktig klyscha då man behöver resa tre mil in i Norge från E18 räknat för att nå banan.
Andersson vet i vilket fall väl om vad han beger sig till och tycker sig kunna banan väl.
– Jag har nog kört där fem gånger. Det är väldigt mycket prat om förutsättningarna och att de ska vara så speciella, men jag har inte riktigt upplevt det så. Jag kanske pratar mer om det efter lördagen, men Axevallas bankropp bör inte vara helt olikt sett till upploppet, funderar Andersson.

Att han lastar tre spännande hästar råder ingen som helst tvekan om, men det föreligger ändå vissa frågetecken kring dem. Readly Lavec (e. Bird Parker) får pröva lyckan mot eliten i Gulddivisionen – Steinlägers Äreslöp – trots att han egentligen är hemmahörande i Silverdivisionen.
– Det fanns helt enkelt inget Silverdivisionslopp den här helgen att starta i och jag tycker det ligger lämpligt i tiden det här loppet. Annars får vi vänta tre veckor till innan vi kan starta på Romme i Silverdivisionen och jag tycker det blir långt mellan mellan loppen helt enkelt.

”Mediumklass”

Inledningen av året har valacken tillbringat på fransk mark. Efter en inledande tredjeplats på Vincennes vann Bird Parker-sonen lopp i Cagnes-sur-Mer innan han gick på pumpen som favorit när han återkom till den franska huvudstaden.
– Man vill aldrig ha en plump i protokollet, men det blev det. Vi fokuserar på att vi lyckades i loppen dessförinnan och det var ett häftigt äventyr. Hästen fick testa på det mesta och visade att han är under fortsatt utveckling. Planen är att han ska åka ner till Frankrike någon gång senare i år igen.

Hästen gillar att resa

Oskar J Andersson om Readly Lavec.

Först väntar dock en tävlingsperiod hemmavid. Sedan den 5 mars är hästen tillbaka på svensk mark.
– Det här med att starta ganska tätt efter en lång resa blir nytt för oss och något att lägga till i erfarenhetsbanken. Hästen gillar att resa så det brukar inte vara något problem, men fortfarande kan det spela in lite på formen. Allt har i alla fall känts bra i träningen och skulle det vara så att det fattas lite innan formen sitter där så har han som sagt ett Silverdivisionslopp om tre veckor.

Vad har du för förväntan på Readly Lavec den här gången?
– Att han står sig om allt är som det ska vara vet vi om. Skulle han göra ett av sina bättre lopp kan han göra upp om segern. Förhoppningen är att det här ska bli en Gulddivisionshäst. Jag tycker att han är på mycket god väg och jag uppfattar det här som en ett guldlopp av mediumklass.

För tidigt?

I Diamantstoförsöket (V75-5) får Infinity Sisu (e. Classic Photo) göra årsdebut. Det nu femåriga stoet hade en häftig utveckling i slutet av fjolåret och tog sig till Breeders Crown-final efter att slutat tvåa bakom dominanta Lara Boko i semfinalen.
Finalen fick hon dock lämna lottlös, men det går tveklöst att argumentera för att stoet alltjämt tävlar i en låg klass då hon ”bara” bär 412.500 kronor.
– Hon har mest gått tung träning i vinter, men det har flutit på bra. Hade det här loppet legat om ett par veckor hade det varit en fördel för oss för jag hade gärna haft ett banjobb eller lättare lopp i kroppen i henne innan detta, men vi gör ett försök. Hon har i vilket fall känts fin i träningen och vi tyckte det här såg ut att kunna bli lämpligt lopp att göra comeback i även om tävlingstempo kan fattas i henne. Tanken är att hon ska tävla med jänkarvagn, men däremot blir det skor på hovarna.

Infinity Sisu och Oskar J Andersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Spitfire P.C. (e. Uncle Lasse) stod för en mycket stark insats som tvåa bakom segermaskinen Winterburn i ett V75-lopp i Örebro under mellandagarna, men fick nöja sig med en femteplats när han testades i Klass II på Närkebanan för två veckor sedan.
– Han har utvecklats lite hela tiden, men var sjuk och ströks efter det loppet i Örebro innan nyår. Hästen har inte kommit upp i samma form efter det och behöver säkert vara ett snäpp vassare nu för att blanda sig i striden. Jag hoppas att han börjar komma i bättre form, men tror det blir svårt att göra upp om segern för jag uppfattar det här som ett bra lopp med flera tuffa konkurrenter.

Är det någon av dina hästar som kan påverkas av avsaknaden av körspö?
– Jag skulle nog säga att alla påverkas lite negativt av det. Jag brukar använda körspöet som hjälpmedel för koncentration, men samtidigt har alla växlat upp till halvstängt huvudlag och är vana tävlingshästar. Visst vore det bättre med körspö, men jag tror inte att det påverkar de här hästarna jättemycket, avslutar Oskar J Andersson.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

V75: Avelsboxen får vänta

Det märks tydligt på Ola Samuelssons ordval rörande vinterns succéhäst Heroine Darling att hennes väg fram till regelbundna besök i vinnarcirkeln inte varit spikrak.
– Från början var hon halt, stressad och besvärlig, men det fanns också tydliga tecken på att det fanns så mycket talang i henne att hon var värd att vänta på, säger Jägersrotränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ola Samuelssons Heroine Darling lovade mycket som unghäst, men har haft en krokig väg fram tills den häftiga utveckling hon fått under det senaste halvåret. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Ola Samuelssons Heroine Darling lovade mycket som unghäst, men har haft en krokig väg fram tills den häftiga utveckling hon fått under det senaste halvåret. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

När Ola Samuelsson blir ombedd att berätta historien om hur Heroine Darling gått från att vara en häst som startade i breddlopp i Vaggeryd till att under lördagseftermiddagen anses vara högaktuell i Stoeliten är han nästan lika frikostig med sin tid som kretsen kring hästen varit med Brillantissime-dottern.
Vägen fram tills att Heroine Darling blivit den häst hon är idag har nämligen varit allt annat än spikrak.

Ola Samuelsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Hästen gick bra i Frankrike som tvååring. Därefter köptes hon av SRF Stable och blev kvar hos Sébastien Guarato, men levererade ingenting som treåring. Hon hade en riktig skitsäsong och när hon kom hit till Sverige så var det inte i bästa skick. Hon var halt, stressad och besvärlig. Ja, rent ut sagt dum, minns Ola Samuelsson.

En välstammad fransyska med goda unghästmeriter kan man lätt välja att runda av karriären för istället och ta till avelsboxen, men Samuelsson kan inte förneka att han mitt bland alla negativa intryck som stoet gav också såg ljusglimtar.
– Det kändes tidigt att talangen fanns där. Hon är ingen typisk fransyska på det viset att hon är trång i gången och har aktionsproblem utan det var härlig teknik i henne. Däremot var det på hennes villkor hela tiden och vi fick i stort sett börja om med henne.

Svårmatchad

Med 489.661 kronor i intjänade prispengar som tre- samt fyraåring och utan att vara anmäld till några av de klassiska svenska unghästloppen var stoet inte helt lättmatchad när det väl var dags att börja starta. Ovanpå det var hon därtill i stor poängnöd.
– Hon hade bara gjort elva starter och faktiskt aldrig vunnit lopp, men vann debuten för mig. Då startade hon i ett breddlopp i Vaggeryd och kändes bra, men kort därefter föll hon tillbaka till gamla stressynder. Hon började dumma sig bakom bilen och skulle attackera checken på vägen upp mot startbilsvingen. Då fick vi börja om igen…

Vet inte hur många varv vi gnuggat bakom bilen

Ola Samuelsson har vant Heroine Darling bakom startbilsvingen.

Heroine Darling fick helt sonika träna på sitt uppträdande bakom en startbilsvinge.
– Jag vet inte hur många varv som jag har gnuggat henne bakom bilen på Jägersro, emn det är många. Hon hade ju inte så stor startbilsvana från sin ungdom i Frankrike utan där är det ju deras voltstart med Cirkus Scott som gäller. Hon behövde helt enkelt lära sig.

”Inte så stor skillnad”

Fyraåringsssäongen innehöll blott fyra starter. Stoet hade problem att ”palla trycket” och fick återkommande besöka veterinären. En lättare varning på ett gaffelband gjorde att det drog ut på tiden ytterligare och det var först i mars som femåring som stoet åter var tillbaka på tävlingsbanan.
– Det hände saker ganska fort, men det är framförallt det sista halvvarvet som hon tagit de största stegen. Då har hon tålt träning och tävling kontinuerligt och då har hon kunnat få utdelning på den talang som hon alltid funnits där.

Vintern har innehållit två segrar i försök till Diamantstoet samt en finalseger i samma klass. Framgångarna har varit så pass goda att de tilltänkta planerna att betäcka Heroine Darling detta år har lagts på is.
Triumfernan har fört henne över en miljon kronor i intjänade prispengar och hade Samuelsson så önskat så hade han kunnat ställa stoet på 40 meters tillägg i lördagens Diamantstoförsök, men det har han alltså valt bort för Stoeliten.
– När Heroine Darling vann Diamantstofinalen på Solvalla så gick hon 1.13,0 full väg med voltstart och Racing Brodda vann Stoeliten samma tävlingsdag på 1.13,2 full väg med bilens hjälp. Det är inte så många av de bästa stona som är igång i nuläget och då tycker jag inte skillnaden är så stor mellan hästarna, säger Samuelsson och tillägger:
– Jag har givetvis stor respekt för Hirondelle Sibey. Hon har hårdhet och rutin som duger i det här gänget, men Björn Goop har väl inte haft henne i mer än en kvart? Det är inte givet att en sådan häst bara går ut och levererar utan det bör finnas ganska mycket om och men kring henne kan jag tycka. Jag begär inte att Heroine Darling går ut och vinner, men bakom Hirondelle Sibey tycker jag att hon är ett tidigt bud för så bra är hästen.

Fakta

Ola Samuelsson om sina övriga hästar inom V75-spelet:

El Vego Khalifa (V75-2) är en häst som söker trav så jag känner ingen oro för att han ska galoppera från femtespår. Däremot är han inget lyse från början så det kan bli vingel. Frågan är hur mycket han måste jobba för att komma till i loppet och det är inte så att man går upp en klass och bara vinner oavsett löpningsförlopp. Däremot har hästen visat bra form och det finns inget som tyder på att han ska vara sämre nu.

– Judge D. (V75-5) är en skitfin häst och jag är väldigt nöjd med honom. Man ska ändå ha i åtanke att de här loppen han har gjort på sistone har varit billiga. Han har förvisso gjort dem billiga – det ska tilläggas – men det var längesen han blev synad och fick sträcka på sig. För mig är det ett orosmoment är att det varit lite för bussigt i loppen för honom och nu blir det nog tävling på ett annat sätt. Hästen är en travare och jag oroar mig inte på det området, men jag tycker det är tufft att göra en så pass orutinerad häst till så stor favorit som han ser ut att bli.

Bravo Sabotage (V75-7) avgjorde lätt bakifrån senast och känns jäkligt fin för dagen. Det är nästan så att vi kört honom lite hjärndöd i ledningen; jag tror han är väl så bra med ett rygglopp. Nu är han uppe i Silverdivisionen och står hårt inne. Han tar sig inte förbi den invändiga hästen från början utan får försöka borra sig ner bakom och så får vi hoppas att det blir lite tok i loppet och högt tempo. Det är hans chans att vinna loppet.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

V75: ”Utvecklats i år”

Nio år gammal, men alltjämt under utveckling.
Åke Lindblom har ingen anledning att tro att åldern ska snart börja göra sig påmind för hans guldstjärna Chapuy.
– Hästen har varit igång sedan han var två år och det är fantastiskt att han tävlar på den här nivån fortfarande, säger Örebrotränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Lindbloms Chapuy är favorit i lördagens Gulddivisionslopp på hemmaplan. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Åke Lindbloms Chapuy är favorit i lördagens Gulddivisionslopp på hemmaplan. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det känns på sätt och vis som att Chapuy (e. Quite Easy U.S.) har tävlat i Gulddivisionen ”hur länge som helst”, men så är inte fallet.
Faktum är att hästen gjorde debut i denna klass i slutet av februari ifjol och ”bara” har en säsong i STL:s högsta klass i sig.
Någon tid att anpassa sig har dock inte hästen behövt. Bortsett från en galopp i andra guldförsöket på norska Momarken i mars ifjol så har han tjänat pengar i varje start han gjort mot eliten och under senhösten och vintern har han fått vinna två Gulddivisionslopp.
– Trots att hästen varit med och krigat länge så vill jag påstå att han utvecklats i år. Hästen har fått vara frisk, kunnat tävla på utan avbrott och visat att han kan gå bra både i ledningen, men även bakifrån. Träningsmässigt har det sett ut som vanligt för honom så där har vi ingen förklaring till att han tagit nya steg, säger Åke Lindblom.

En hållbar häst – kort och gott – som alltjämt verkar tycka att det är väldigt roligt att tävla i travlopp.
– Det är sällan som han har gått sig riktigt tom i mål; det tror jag också har betydelse. Hästen har inte fått de där hemska tömningarna utan ibland har jag tagit upp och kört invändigt när det inte varit läge att ladda.

Inte grundplanen

För ovanlighetens skull fick Chapuy svar i spetskampen när han startade på Romme i lördags. Elitloppsfemman Click Bait var helt enkelt omöjlig att ta sig förbi.
– När jag märkte att vi inte skulle komma förbi var det ingen idé att fortsätta köra. Han gick en truddelutt till slut när luckan kom och var inte tom i mål. Jag hade inte tänkt starta vecka-vecka, men när det blev som det blev på Romme var det läge att göra såhär.

Att uppgiften ser väldigt bra ut på pappret förnekar inte Lindblom.
– Det här startspåret är perfekt i Örebro. Det ser passande ut, men det finns inga enkla lopp i Gulddivisionen.

Appasso. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Lindblom har ytterligare en formstark häst i Bronsdivisionen (V75-4), men Appasso (e. Quite Easy U.S.) drog en riktig nitlott i form av spår åtta över korta häcken.
– Även han startade på Romme i lördags. Han kom aldrig loss ordentligt och det kändes som han gick i mål med vinstkrafter faktiskt. Det är en jättefin häst som jag tror kan få ett bra år, men det är klart att det här inte var det läget man önskade.

Storloppstvåa mot årsdebut

Åke Lindblom är inne på sitt 69:e levnadsår, men tycks inte ha några som helst planer på att trappa ner.
– Så länge man är frisk och allt flyter på så kommer jag hålla på. Visst finns det många som lagt ner i min ålder, men det finns också många som fortsatt. Kolla bara på Roger Walmann, Torbjörn Jansson och Erik Berglöf. Jag tycker fortfarande att det här är förbaskat roligt och har inga andra direkta intressen utan det här är mitt liv.

Lindblom har tidigare benämnt fjolårets Kungapokalstvåa Power Doc (e. Muscle Massive) som ”min pensionsförsäkring”. I år ska hästen kliva upp i ringen mot äldre konkurrenter i vad som av många beskriv som en svår femåringssäsong.
– Det är ett stort steg att ta. Jag önskar det fanns fler femåringslopp för många av de här hästarna som nu ska upp i eliten har inte gjort så hemskt många lopp. Hästen har i alla fall tränat på bra i vinter och jag både hoppas och tror att han kommer kunna bära upp sina pengar. Så fort banorna börjar bli lite bättre och torka upp så ska han få gå sitt första banjobb så får vi se sedan när vi kommer ut i lopp, avslutar Åke Lindblom.

>> Här kan du läsa Sulkysports V75-tips till tävlingarna i Örebro.