Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Doldisar på väg mot rampljuset

Han är den fyrfaldige miljonären som sprungit en 1.09-tid och matchats stora delar av den franska eliten.
Hon är Jörgen Westholms högra hand på hans framgångsrika Frankrikefilial och en Stig H-stipendiat som går i proffstankar.
Möt Apollon de Kacy och Evelina Månsson i veckans Fredagsintervju.
Av
Emil Persson
Evelina Månsson kan ha en reklamhäst i vardande i Halakazam. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Evelina Månsson kan ha en reklamhäst i vardande i Halakazam. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I morgon startar Apollon de Kacy (e. Prince Gede) på Vincennes i Prix du Treport (€85.000). Fem till tioåriga, europeiska hästar som högst tjänat 525.000 euro drabbar samman och Apollon de Kacy får denna gång återstifta bekantskap med en viss Franck Nivard.
Den senaste starten gjordes i Criterium de Vitesse där Apollon de Kacy kom i mål på 1.09,9a/1.609 meter. En bra bit efter Bold Eagle givetvis, men också före flera topphästar som levererat i såväl franska som skandinaviska grupplopp.
– Det var fantastiskt bra gjort av honom. Han hade aldrig testat på sprinterdistans innan så det var kul att se att han kunde gå så pass fort som han gjorde. Allt har bara varit bra efteråt; hästen är pigg och glad. Han verkar bara tycka att livet är och han känns faktiskt ännu bättre nu, säger Månsson.

Sex raka segrar

Även om tävlingskarriären började lovande som treåring hemma i Sverige med två segrar på de första tre starterna så var vägen fram en aning krokig för Apollon de Kacy.

Fakta

Apollon de Kacy

8-årig franskfödd brun hingst e. Prince Gede-Nefertiti Kids e. Halimede
St: 59: 15–8–2
Intjänat/rekord: 4.226.243 kr, 1.09,9ak
Tränare: Jörgen Westholm, Romme
Ägare: Jörgen Westholm m.fl.
Uppfödare: Aubert Didier-Daniel & MC, Frankrike
Aktuell: Startar i morgondagens Prix du Treport (€85.000) på Vincennes som en av förhandsfavoriter.

Expandera
Han varvade toppinsatser med galoppmisslyckande, men att kunnandet fanns där rådde ingen tvivel om. Innan fyraåringssäsongen var slut hade hästen tagit två segrar på Vincennes och i början av år 2016 staplade han segrarna.
– Sex i följd blev det vilket ju inte är vanligt eller enkelt här nere i Frankrike. Aktionsmässigt flöt det allt bättre och när han på senare tid kunnat tävla barfota runt om regelbundet också har nästa växel kommit med. I takt med åldern har han bara blivit bättre och bättre. Tidigare tränade vi många långa pass med honom för att få ork i hästen, men när vi kunde gå ner och köra intervallträning med honom så förbättrade han även sin snabbhet. Men därifrån till att matcha eliten här på Vincennes är givetvis ett steg och jag inte säga att jag var säker på att han skulle klara av det, säger Månsson.

Sulkysport, Appolon de Kacy och Jörgen Westholm
Appolon de Kacy och Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Till lördagens lopp har den franska facktidningen Paris-Turf rankat Apollon de Kacy trea. Att även Månsson är optimist går inte ta miste om.
– Jag tror det här är ett lämpligt lopp. Utan att kollat supernoga så bör det vara en vettig segerchans. Vi har siktat mot det här loppet och motståndet är ju faktiskt lite enklare nu än det varit de senaste gångerna.
Vad vet du om de framtida matchningsplanerna? Åby Stora Pris har väl nämnts som tänkbart från Jörgens sida?
– Det har jag förstått också, men jag vet inte alls hur det blir. Det där sköter Jörgen helt och hållet och jag vet inte alls vart han ska starta nästa gång.
Jag hävdar att hästen är en doldis i Sverige trots att han sprungit in över fyra miljoner, känner du likadant?
– Jo, fast på senare tid märks det att folk fått upp ögonen för honom. Efter att ha var med i Prix de Paris och mötte Bold Eagle i Cagnes-sur-Mer så har det märkts att fler vet vilken häst det är även i Sverige.

”Svårare att få styrningar”

Vardagssysslorna ”petar” Westholm inte i det minsta, men däremot kring den mer finslipande, formstärkande träningen.
– Vi pratar och lägger upp alla fortkörningar via telefon. Sedan är han ju här en-två dagar varannan vecka under vintern också och kör själv.

Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Evelina Månsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tillsammans med Indra Gustafsson sköter de om stallets sju hästar. Därtill har Månsson ansvaret för Thaiger Exclusive (e. Adrian Chip) åt Thomas Madsen vilken inlett sin Frankrikesejour med en sjätteplats på Vincennes samt en montéseger ”på orten”.
– Det är en perfekt mängd hästar, men normalt sett brukar vi ha tio hästar här nere.
Snart går Ronneby-ättade Evelina in på sitt tredje år i Frankrike. Två år och tio månader har hon nu varit stationerad söderöver.
– Det har gått fort! Jag hade tänkt ta ett år och känna på det, men trivdes bra sedan första stund. Jag bor i en lägenhet ovanför stallet, det fungerar perfekt.

Själv har hon kört eller ridit 54 lopp och tagit fyra segrar. Fler styrningar hade det kunnat bli om inte det franska licenssystemet var utformat på det sätt som nu är fallet.
– När jag jobbar åt en svensk tränare, det vill säga icke-fransk-licenserad tränare så får jag köra och rida på amatörlicens istället för lärlingslicens. Det gör att jag bara får köra och rida i amatörloppen, inga andra vanliga lopp. Det gör att det blir svårare för mig att få styrningar och oftast får jag hålla mig till amatörloppen på Vincennes på tisdags- eller fredagskvällar. På söndagarna finns det många lopp för amatörer, men då är vi iväg själva i regel och tävlar med våra hästar. Hade jag däremot haft lärlingslicens hade jag fått köra i såväl lärlingslopp som i lopp mot proffsen, förklarar Månsson.

Proffskurs på distans

Ett namn har hon likväl gjort sig som ansvarig för Westholms franska filial. I höstas utsågs hon till Stig H-stipendiat och hyllar likt Anders Eriksson gjorde i förra fredagens Fredagsintervju upplägget.
– Väldigt intressant. Nyttigt. Det här ger verkligen någonting, man får lära sig saker och ting som man inte visste eller hade tänkt på. Jag gillar verkligen upplägget. Dessutom är ju Stig Wiklund som är med på Stig H-akademin som mental coach även med som ägare till Apollon du Kacy så det blir att vi pratar en en del om honom också, säger Månsson som även läser Wångens inledande proffstränarkurs på distans.
– Jag har alltid haft en tanke i bakhuvudet om att det vore roligt att bli egen. Nu har jag aktivt börjat tänka på det och agera, men någon speciell tid för när det ska ske har jag inte bestämt.

En häst som gjort bra reklam för Månsson i Frankrike är Super Ariel (e. Super Arnie). Åt Kennet Häggström skötte hon träningen av stoet på fransk mark vars utveckling var närmast häpnadsväckande.
I höstas syntes Evelina vid hästens sida efter triumfen i Svenskt Mästerskap för ston.
Skulle det nu bli en utflykt till Åby senare i år för start i Åby Stora Pris så hittar ju Månsson till vinnarcirkeln.
Motståndet lär bli tufft, men att möta hästar som Bold Eagle och Bird Parker har ju Apollon de Kacy vant sig med vid det här laget!

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Varma lördagshästar – kalla unghästlöften

Jan Ove Olsen har haft en stark start på säsong och testar lyckan med två hästar inom lördagens V75-omgång på Umåker.
– Målsättningen har varit att vi ska nå lite bättre siffror för varje år och som det ser ut just nu kommer vi lyckas med den saken även denna säsong, säger Hagmyrentränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bjuder Jan Ove Olsen på segervrål efter lördagens lopp på Umåker? Foto Hanold/ALN
Bjuder Jan Ove Olsen på segervrål efter lördagens lopp på Umåker? Foto Hanold/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Ifjol putsades siffrorna till från 22 stallsegrar 2020 och 1,56 miljoner inkört till 24 dito och 1,87 miljoner inkört.
Knappt fem månader in på detta år har stallets hästar redan vunnit tolv lopp och sprungit in 911.800 kronor.
– Det har gått bra och framförallt är det många olika hästar som prestera. Det är flera som har vunnit lopp och är med och hugger i loppen. Som det ser ut just nu håller trenden i sig att vi är på väg att göra ännu bättre resultat även i år och det är vad vi strävar mot, säger Jan Ove Olsen.

Idag har han 35 hästar i träning varav knappt hälften är starthästar.
– Fick jag bestämma skulle vi ha 40 hästar. Det vore ett lagom antal med anställda, tidsåtgång, men att ändå känna att man hinner med verksamheten på rätt sätt.

Jan Ove Olsen har många unghästar i stallet – och så 14-årige V75-bekantingen Faks Nils. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Två hästar som bidragit till årets fina inledning är lördagens STL-hästar Mizai (e. Donato Hanover) och Krakas (e. Yarrah Boko). Båda har två segrar i resultatraden.
– Mizai spände vi bågen med senast och testade i uttagningslopp till Kungapokalen, men då blev det bara fel. Hästen framför hade inget att köra med och när han kom ner på open stretch fattade han inte vad som gällde. Det var först sista 50 meterna han tog i.

Segrarna togs i vardagsomgivning i två raka starter dessförinnan och nu är det Klass II-motstånd som stundar.
– Vid segrarna har han varit jättebra och den vinter han fick där han kunde träna på hela tiden utan att behöva stå över något har gjort skillnad. Träningen i kombination med årets starter har lyft honom allt mer.

Testar barfota

I lördagens lopp inleder Mizai från innerspår i volten.
– Spår ett är bästa spåret oavsett hur man vrider och vänder på det. Sedan kan det bli en fälla, men han har inte gjort så många starter så det är inte hela världen om vi missar ledningen. Då får vi öva i klassen om han inte får chansen. Tar han däremot spets och vi kan köra i någorlunda tempo så vill jag köra i ledningen, men jag har både en plan B, C och D om det är så. Min känsla är i alla fall att hästen duger i klassen.

Krakas ståtar med två raka segrar inför lördagens V75-start. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I Diamantstoet är det Krakas som är Olsens bidrag. Ett sto som gått en ny vår till mötes och verkar bättre än någonsin.
– Ja, skriver under på att hon lagt i en växel till. Jag tyckte hon var bra som treåring och gick fina lopp, men hon gjorde inte så många starter. Fyraåringssäsongen var okej, men inget större wow. Jag tyckte hon var lite trött och i samråd med ägaren flyttades hon till Robert Dunder för att se om hon kunde tända till med backträning, men det lyfte aldrig.

Vi lade om träningen, körde henne på chans och på hennes premisser

Efter återkomsten till Olsen har stoet steg för steg blivit bättre på nytt.
– Vi bestämde oss för att börja om på noll. Vi lade om träningen, körde henne på chans och på hennes premisser. Det har hon tagit jäkligt bra, men det är samma sak som gäller fortsatt att hon ska ha rygglopp. På sistone har hon bara gått sprinterlopp, men hon satt faktiskt fast i ett V75-lopp över full väg i december och jag tror det ska fungera bara hon slipper göra jobbet. Vi testar henne barfota runt om nu och ser. Det är en fin tekniker så det bör fungera.

”Bara ett mål”

För Olsens del fyller det även på underifrån. På träningslistan finns sju treåringar vilka samtliga är kallblod, men även 13 tvååringar där det syns både varma och kalla förmågor.
– Jag är mycket längre kommen med mina treåringar i år än vad jag varit tidigare. Jag tog ett stall inne på Hagmyren där jag hade alla unghästar från premietiden tills det att de blev tre år och det har gjort stor skillnad. De har gått mycket mer banjobb nu än tidigare, är vana vid banan och är på alerten på ett helt annat sätt.

Vi har bara ett mål med henne och det är Stokriteriet

Tre av dem har hunnit starta och resultaten har inte låtit vänta på sig. En seger, tre andra- en tredje sam en sjätteplats har varit resultatet.
Redan ikväll startar stoet Ängsfanny (e. Kleppe Fanden)  i Svensk Travsports Unghästsserie på Umåker som inlett med två silver.
– Vi har bara ett mål med henne och det är Stokriteriet. Jan-Olov Perssons Lannem Stella ser givetvis ut att vara för tuff att slå, men det är jättebra pengar där bakom så till det loppet ska vi ha henne i bästa tänkbara slag.

Ja, och på tal om ynglingar så har Olsen ytterligare en sådan hemma då han nyligen blivit pappa.
– Vi har fått en flicka, en fantastiskt fin liten skapelse som ger oss mycket glädje så det är bara kul, avslutar Hagmyrentränaren.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Hatten av i Grupp I-loppen?

Dubbla finalister i Pokalloppen och huvudrollsinnehavare i Paralympiatravet.
Adrian Kolgjini är glödhet inför lördagens storloppsdag på Åby.
– När jag kommer upp i Grupp I-lopp med mina hästar är jag alltid optimistisk och jag har fog för det, säger Jägersrotränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Får Adrian Kolgjini chansen att jubla efter något Grupp I-lopp på Åby? Foto Mathias Hedlund
Får Adrian Kolgjini chansen att jubla efter något Grupp I-lopp på Åby? Foto Mathias Hedlund
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det är lätt att förstå att Adrian Kolgjini är gott gåendes för dagen. Veckan började på bästa tänkbara sätt då Barack Face (e. Ready Cash) kutade 1.13,8/2.140 meter vid seger i Halmstad och tydliggjorde att Hambletonian-drömmen lever i allra högsta grad.

En perfekt uppladdning inför det som komma skall till lördagens stortävlingar på Åby där Kolgjini är riktigt i hetluften med chanser i de tre Grupp I-loppen.
Mest pengar står på spel i Paralympiatravet där vinnaren kammar hem 1,5 miljon kronor och Upstate Face (e. Joke Face) tillhör den absoluta favoritskaran efter en lysande insats i uttagningsloppet hemma på Jägersro den 9 april.
– Spårmässigt hade det inte kunnat bli bättre för oss här utan spår två är optimalt. Däremot är det negativt att vi har Extreme på spår ett, men jag tycker att hästen är så pass bra så gör inte jag bort mig utan har hästen i toppskick så tror jag vi har bra chans att vinna loppet, säger Adrian Kolgjini.

Har du skruvat något på träningen efter senaste starten på Jägersro eller handlar det snarare om att bibehålla en viss nivå eller hur har du jobbat med honom efter det loppet?
– Nej, jag har inte gjort något speciellt i träningen. Det här är startskottet på storloppssäsongen och jag vill inte toktoppa honom till detta loppet. Det ramlar på med stora lopp hela året så jag vill inte skruva något extra direkt.

”Absolut toppskick”

Att en Elitloppsplats väntar på vinnaren utöver det fina förstapriset är välkänt och det märks på Jägersrotränaren att han tar sikte mot det loppet.
– Jag hade kunnat rycka skorna nu om jag velat, men då vet jag att jag kanske inte kan göra det i en Elitloppsfinal lite senare. Det är tacksamt att han går så bra med skor och att vi kan invänta än större lopp innan jag drar skorna. Jag är optimistisk, det är ingen tvekan om det.

A Perfect Face vid segern i Margaretas tidiga Unghästserie i mars. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Paralympiatravet har placerats som tävlingsdagens elfte och näst sista lopp. Dessförinnan ska finalerna av såväl Drottning Silvias Pokal som Konung Gustaf V:s Pokal avgöras där Kolgjini likaså har starthästar.
A Perfect Face (e. Classic Photo) fick se sig besegrad i uttagningsloppet till damernas klass av Chebba Mil (e. Readly Express).
– Men hon gjorde ett fantastiskt lopp. Jag hade ändå inte toppat henne till det försöket utan nu har jag skruvat upp träningen rejält. Uttagningsloppet flyttar fram henne, men framförallt det vi gjort träningsmässigt. Jag förväntar mig att hon är i absolut toppskick på lördag och efter det har hon inte något jätteviktigt lopp förrän Stochampionatet så här kan jag vara mer på i träningen.

Vad tycker du det är rimligt att ha för förväntningar på henne?
– Jag tycker att hon är så pass bra och tagit fantastiska kliv under vintern så jag tror hon kan vara med och utmana de bästa. Jag vet vad barfota kan göra på henne också och nu rycker vi framskorna. Det flöt mycket bättre för henne i Breeders Crown i fjol när vi valde den balansen. Hon har en jäkla fin gång och ruskigt bra stam som lämnat topphästar, den här hästen är bra.

Balansfunderingar

I Konung Gustaf V:s Pokal märks det att Kolgjini har stor respekt för Francesco Zet (e. Father Patrick) trots att han sitter bakom en Aquarius Face (e. Mosaique Face) vars kvaltriumfen kom med ett utropstecken efter sig.
– Det är lite likadant där som med A Perfect Face. Jag har försökt att skruva på lite mer träningsmässigt och han tål det precis som hans pappa Mosaique Face gjorde. Hästen är ganska oöm, tar åt sig träningen på ett bra sätt. Om vi ska ha någon chans att utmana Francesco Zet måste vi ha en häst i toppslag, men jag tror att det blir svårt att slå den hästen.

Så här såg det ut när Aquarius Face såldes för 240.000 kronor på Kolgjini Sale Derbyhelgen 2019. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Vid försökssegern tävlade hästen utan bakskor och alltjämt under fredagseftermiddagen är hästen anmäld barfota runt om. En balans som i sådana fall blir första gången hästen tävlar på.
– Jag har funderat lite på hur jag ska balansera honom. Det är en ganska rullig typ, men just nu chansar vi nog inte utan jag lägger nog på honom skorna ändå och väntar till hösten.

Kolgjini startar även Kali Smart (e. Un Amour d’Haufor) i Lovely Godivas Minne som samlat flera av de bästa femåriga damerna.
– Med facit i hand gjorde hon ett fantastiskt lopp i Seinäjoki Race. Jag kände redan efter 500 meter att något inte stämde. Hon sprang och hackade i travet och småpullade. Det kändes som det skulle bli svårt att ta henne hela vägen hem och till slut rullade hon över. Hon blev kraftigt hovöm på det grova gruset de hade där, men i övrigt kändes hon starkt och hade nog landat på en tid kring 1.11,7-1.11,8 om hon orkat 100 meter till vilket hade varit en kanontid på den banan. Hon är i väldigt bra form, men nu får vi köra med skor och det får man ta i beaktning, avslutar Adrian Kolgjini.

>> Läs även: V75-tips: Vi ger oss inte så lätt

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

I hetluften efter 30 års paus

– Jag bestämde mig redan som 25-åring att jag skulle jobba tills jag var 55 och sedan börja träna travhästar. Så blev det.
Mött Örebroamatören Mats Domberg som tog ett 30 år långt uppehåll från hantering av hästar, men som på kort tid och med få hästar nu kan se fram emot sin första egentränade starthäst på V75!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mats Domberg tillsammans med Bradbee och Magnus Jakobsson efter segern på Solvalla i mars. Under lördagseftermiddagen startar hästen i Klass II-försöket på Örebrotravet. Foto Leif Norberg/ALN
Mats Domberg tillsammans med Bradbee och Magnus Jakobsson efter segern på Solvalla i mars. Under lördagseftermiddagen startar hästen i Klass II-försöket på Örebrotravet. Foto Leif Norberg/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

När aktiva ska berätta sin väg in i travsporten är inte sällan berättelserna likvärdiga. I Mats Dombergs fall är den något helt annat och direkt unik.
– Jag började med trav när jag var 55 år gammal och det var bestämt sedan länge, säger Mats Domberg.
Började är dock sanning med modifikation. Domberg återupptag bekantskapen med att hantera hästar.
– När jag läste på universitet så ringde jag Lars Lindberg och frågade om jag fick komma dit och lära mig. Jag var där under tre somrar och arbetade bland annat med Svante Båth, Ulf Ohlsson, Lars-Göran Söderberg och Jouko Pärssinen den perioden. De var väldigt duktiga och lärde mig mycket.

Domberg hade dock bestämt sig för att gå en annan väg i arbetslivet och lade helt enkelt travet på is.
– Som 25-26-åring bestämde jag mig för att jag skulle jobba fram tills jag var 55 år gammal och sedan börja träna travhästar och så blev det också.
Inom fastighetsbranschen har han varit verksam i 30 år och vd på ett av de stora fastighetsbolagen i Örebro.

Jag jobbade ihop med Hans Melin och bland annat var vi ett gäng som köpte Meadow Gallant

Bandet till travsporten har han dock behållit, men då utan att hantera hästarna rent fysiskt.
– Bolaget där jag varit verksam har varit med och ägt avelshingstar som jag skötte marknadsföringen och försäljningen av betäckningsrätter till. Rättargården hade hingstarna och det stod även ston uppstallade på gården. Vi hade ett fåtal tävlingshästar i det bolaget, men de var som sagt inte många. Jag jobbade ihop med Hans Melin och bland annat var vi ett gäng som köpte Meadow Gallant i början av 1990-talet.
En period som generalsekreterare för RST (Riksförbundet för Sveriges Travhästägare) hann Domberg också med i början av 1990-talet så det är ett bekant namn som återfunnit vägarna till travsporten, om än i ny roll.

Tog hjälp av proffs

Idag ser livet annorlunda ut. År 2017 fyllde Domberg 55 år och det var dags att infria drömmen om att börja träna travhästar. Sagt och gjort!
– Jag ringde Per Fromell ett år tidigare som är proffstränare här på Örebrotravet och frågade om jag fick komma och jobba i hans stall. Jag var där i ett år och lärde mig väldigt mycket rörande hur man ska köra in hästar och träna dem. Där var jag i ett år med mina två egna hästar och hjälpte även till med de andra hästarna. Jag har även haft hjälp av Kent P Gustavsson också samt bra veterinärer och hovslagare. Det är extra viktigt när man inte har kompetensen själv.

Det är extra viktigt när man inte har kompetensen själv

Bland de två nämnda hästarna som Domberg började med fanns Bradbee (e. Brad de Veluwe) som nu startar i lördagens Klass II-försök. Valacken har hunnit bli sex år och ”bara” gjort 20 starter, men det har sin förklaring.
– Historiskt sett har han haft det svårt. Han har varit utslagen varje sommar, men kommit tillbaka på hösten. Det sätter sig i lederna på honom och inga tydliga svar har kunnat gå att hitta på vad det är som har spökat, men det kan vara borelia. Känslan är att han inte tål bett från myggor eller fästingar och därför har han haft långa perioder varje sommar då han varit borta.

”Ring så spelar vi-känsla”

När Bradbee väl varit på banan har han presterat väl. Årsinledningen har resulterat i två segrar på lika många försök och med 2.249 startpoäng samt hundralappen från att kliva över klassgränsen var det givet för Domberg att ta sikte mot Klass II-försöket.
– Jag såg nog det där loppet redan i februari, men han tjänade ju ganska mycket pengar vid segrarna så nu har jag fått stå över att starta honom sedan den 23 mars. Det blir lite långt emellan, han gick ett snabbare jobb i förra veckan för att se att travade flöt bra och att det funkade med urryckare och det gjorde det.

Bradbee och Magnus Jakobsson. Foto Gunilla König/Stalltz.se

Till lördagens start har Domberg en helt annan inställning än vad han haft inför starter i vanliga vardagslopp.
– Det är första gången jag inte känner press på lördag. På lördag är det bara kul, lite ”ring så spelar vi-känsla”, det är bara kul att vara med. Är han lika bra som han framförallt var vid segern på Axevalla räcker han nog till en topp tre-placering, men jag kommer inte gå under om han slutar oplacerad heller. De här är något annat än de lopp vi varit med i tidigare.

Målet när jag började för fem år sedan var hästarna skulle komma till start

Att Domberg på kort tid lyckats ta sig till detta sammanhanget är en bedrift i sig och inget han hade räknat med när han började 2017.
– Målet när jag började för fem år sedan var hästarna skulle komma till start. Det känner jag fortfarande att jag är stolt över att ha lyckats med och de har sprungit in över en halv miljon under de här åren.
Bradbee må vara hans första egentränade starthäst på V75, men under somrarna hos Lars Lindberg fick han känna lördagens hetluft likaså.
– Jag hade starthästar på V65 på den tiden och bland annat vann en häst som hette Ola Way på Axevalla när jag var skötare.

Nu är frågan om Bradbee kan ge Domberg ännu en glädjestund i travsportens finrum.
Framstegen sedan han studsade tillbaka in i travet har varit stora och behöver inte nödvändigtvis sluta här!

Fakta

Mats Domberg om...

Den dagliga verksamheten
– Jag köpte ett stall bredvid travbanan 2018 och har bara 50 meter till skogsslingan så jag tränar på Örebrotravets banor. Banpersonalen är fantastisk och banorna vårdas i princip sju dagar i veckan. Bradbee är dessutom bäst när han tävlar på hemmaplan så det passar perfekt att kunna sela honom här hemma och inte behöva ställa honom i box på travbanan.

Framtiden
– Jag lovade mig själv att göra en utvärdering av travet efter fem år och det har de gått nu. Ibland kan jag känna mig lite ensam, det erkänner jag. Jag ska ta beslut i höst hur jag ska göra, men jag satsar alltid hundra procent på det jag gör och kanske blir lite överambitiös ibland. Jag lägger säkert ner 50 timmar i veckan på mina hästar trots att jag bara har tre stycken. Vi får se om jag kanske ska göra något annat och försöka ha hästarna mer som en vanlig amatör.

Att jobba inom travsporten
– Jag har haft förfrågningar, men tackat nej. Jag var engagerad kring planerna med att bygga en ny 1.200 metersbana i Örebro, göra en riktig tv-anläggning och få bort de skarpa kurvorna som inte är skonsamma för dagens travhästar, men det blev tyvärr nerröstat. Jag kan erkänna att jag tappade suget lite i samband med det.