Fokustema
Fokus: Nyårsläsning – vi minns 2019
Läs senare

Drömmen blev sann

BOISSY-ST-LEGER. Kurt Mohlin hade en dröm: Att någon gång komma till den franska travsportens Mecka vad gäller träning: Grosbois.
Förra året blev det verklighet, när han fick en resa dit i 80-årspresent av kompisar hemma i Nyland.
Tre månader senare är Kurt fortfarande kvar i Frankrike.
Av
Lars G Dahlgren
Kurt Mohlins livshistoria innefattar proffslicens på Solvalla, Solänget och Dannero,
segrar i storlopp som C.Th. Ericssons Memorial och E.J:s Guldsko, men också mörka stunder med djupt alkoholmissbruk. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Kurt Mohlins livshistoria innefattar proffslicens på Solvalla, Solänget och Dannero, segrar i storlopp som C.Th. Ericssons Memorial och E.J:s Guldsko, men också mörka stunder med djupt alkoholmissbruk. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sulkysports reportrar och fotografer har plockat fram sina favoritreportage ur tidningen från året som snart gått. Varje dag till nyårsdagen publicerar vi ett reportage.

I Sulkysport nr 6 den 1 februari mötte Lars G Dahlgren och Mia Törnberg förre proffstränaren Kurt Mohlin på träningscampen Grosbois för ett långt samtal om hästar, trav och det tuffa livet. Läs Kurts rörande livshistoria här!

***

När Kurt Mohlin väl kommer hem till Dannero har han dessutom med sig en nyinköpt häst att börja träna, det tidigare ofta skenande projektet Chateau Chip.

Foto Mia Törnberg

Kurt Mohlin har varit proffstränare på Solvalla, Solänget och Dannero. Bästa hästen han hade under sin karriär var franske snabblopparen Paliron (e. Huron de Corcelle – Hesitation II) som vann en rad större svenska lopp på 1960-talet: C.Th Ericssons Memorial (Solvalla), E.J:s Guldsko (Hagmyren), Mälarpriset (Eskilstuna), Bollnäsloppet, Juliloppet (Örebro), Påskägget (Gävle).

– Paliron var en väldigt bra häst. Men det var bara ett fel; förlåt mig för att jag säger det, han ägdes av ett fruntimmer.

Kurt kan inte låta bli att rodna när han säger det, för precis intill står ju fotografen Mia Törnberg som förevigar den glada 80-åringen när han kärleksfullt putsar på Ready For More inför den kommande skritturen runt Grosbois.

Kurt förklarar:

– Alltså jag älskar kvinnor, men det är hopplöst att försöka ha en rak kommunikation gällande hästar. Jag kunde helt enkelt inte kommunicera och prata med henne på samma sätt som med mina andra hästägare. Det var bara där det satt.

Sedan drygt tre månader är Kurt Mohlin där han trivs allra bäst och på platsen han drömt om sedan 1950-
talet – tillsammans med hästar på den fantastiska träningsanläggningen Grosbois. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Paliron köptes på en charterresa som arrangerades till en auktion på Vincennes i början av 1965. 14 hästar köptes till Sverige av det gäng travhästägare – och hästhandlare – som var med på resan. Paliron var sex år, hamnade hos Kurt Mohlin som då var tränare på Solvalla, och tog innan karriären var över 23 segrar på 77 starter. Han sprang in 211.400 kronor och rekordet blev 1.17,8.

Men nu var det inte om Paliron detta skulle handla utan om hur Kurt Mohlins 80-årspresent omfattande två dagars vistelse på Grosbois slutade med att han nu varit där i tre månader och hjälpt till hos Anders Lindqvist. Och att hemresan heller inte är planerad ännu.

Historien börjar faktiskt för över 60 år sedan.

– Så här är det: Jag är född i Gävle och slutade skolan när jag var 13 år för att börja jobba hos Gösta Scott som var en av tränarna på Gävletravet på 1950-talet. Vid något tillfälle såg jag en bild i en tidning från Grosbois; det var en sommarbild och tränarna satt och körde i kortärmat i solskenet med cigaretter i mungipan. Det såg helt fantastiskt ut, och jag sade ”dit måste jag bara komma någon gång i mitt liv”.

De kände till min dröm om Grosbois och när jag fyllde jämnt förra året visade det sig att de skramlat ihop till en flygbiljett

Men Kurt kom aldrig iväg. När han förra året fyllde 80 år hade han fortfarande inte varit på Grosbois.

– Jag brukar sitta hos ATG-ombudet i Nyland, ICA Supermarket, jag bor precis nära det. Vi är liksom ett gäng som träffas där. De kände till min dröm om Grosbois och när jag fyllde jämnt förra året visade det sig att de skramlat ihop till en flygbiljett. Jag skulle få bo hos Anders Lindqvist och vara här i två dagar. Det var en fantastiskt present, min dröm skulle till slut gå i uppfyllelse, säger Kurt.

När Anders Lindqvist tvingades till sjukdomsvistelse i november-december förra året fanns hjälpen redan på plats. Förre proffstränaren Kurt Mohlin, som var nere i Frankrike på ett par dagars besök, var inte nödbedd. 80-åringen klev in i verksamheten och är fortfarande kvar. Här är veteranen ute på träningstur och pysslar om segervane Ready For More, 1,7 miljoner kronor. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Han kom till Lindqvist, men inte vid en direkt lämplig tidpunkt skulle det visa sig. Precis samtidigt hamnade Anders på sjukhus och genomgick en mycket besvärlig operation som höll honom kvar på sjukhuset i över tre veckor. Anders börjar nu komma tillbaka in i matchen efter den svåra pärsen, där han bland annat tappade mycket vikt.

– Ja, jag blev av med det mesta, inklusive alla muskler. Fortfarande måste jag ha mjuka kuddar att sitta på för det är liksom bara skinn och ben på underkroppen. Överkroppen börjar dock rätta till sig, så jag är på gång, men jobba i stallet…nej det är omöjligt. Jag är som en galopptränare, sitter på kontoret och instruerar alla vad de ska göra, säger Anders.

Det skulle dock visa sig att Kurt Mohlin var en lättfunnen räddare i nöden får Anders vad gällde behovet att täcka upp i det dagliga stallarbetet.

– Jag stannade kvar för att hjälpa till i stallet och med hästarna tills Anders skulle bli bättre. Det var inte första gången jag ryckte in på det sättet, har gjort ett par gånger hemma på Dannero de senaste åren, senast med Bo Nordins hästar när han blev sjuk. Jag är pensionär och har inget som binder mig hemma, säger Kurt Mohlin.

Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Här förstår väl alla att även om det står att Kurt är 80 år i passet så är han en ytterst pigg och vital man.

– Ja, inte går det att sätta sig passiv! Det tror jag är det sämsta man kan göra. Hemma går jag på gym och tränar fem dagar i veckan. Det här att hålla på och jobba med hästarna är helt perfekt. Det har jag gjort hela mitt liv, jag älskar ju hästar. De ger så mycket tillbaka, och när jag både får jobba med hästar och hjälpa någon som kommit i en situation att det behövs hjälp, då blir det ju väldigt bra för alla parter.

Jodå, det syns att Kurt älskar hästar. Det syns också att det är ömsesidigt, att hästarna älskar när Kurt pysslar om dem.

Kurt är också öppen och rak med att han har haft ett periodvis svårt liv bakom sig.

– Jag har haft dålig karaktär som en egenskap som förstört för mig. Jag är fullblodsalkoholist. Alkoholen höll på att ta mig. Jag har genomgått perioder då hela min tillvaro kretsat runt att få tag på sprit, inget annat betydde något. Det har kostat mig två äktenskap, och att det även förstört för mig i min karriär som travtränare förstår väl alla. Men för åtta år sedan blev jag nykter, och sedan dess har jag varit en nykter fullblodsalkoholist. Jag tycker att jag har rätt att vara lite stolt över det, säger Kurt och berättar sedan att han känner att han har nytta av att låta sin omgivning veta om att det funnits ett destruktivt liv.

Jag har haft dålig karaktär som en egenskap som förstört för mig. Jag är fullblodsalkoholist. Alkoholen höll på att ta mig

– För ett tag sedan skulle Anders och jag äta en dessert, någon choklad, när vi lunchade på kantinan här, men Anders tog den ifrån mig; ”Kurt det är punsch i den där, låt bli, det ska inte du ha”, sade han. Sånt är jag jättetacksam för, att jag får hjälp med att hålla mig från allt vad alkohol är, och jag har bra hjälp och stöttning av mina barn också, de bor i Stockholm.

Två dagar på Grosbois blev alltså tre månader, en hel vinter, och kommer att bli ännu mer. Hemresan är nämligen inte planerad.

– Jag stannar så länge Anders vill ha, och tycker att han behöver, min hjälp. Jag är ju pensionär, så billig är jag också för honom, skrattar Kurt.

När han väl åker hem kommer det att följa med en häst som han ska träna på Dannero: Sjuårige Chipeur Champ (e. Prince de Charme – Odyssee d’Isques) som är uppfödd av Knutsson Trotting och som ägts av Lindqvist.

– Anders har sålt halva hästen till mig. Det är ett ”projekt”. Chipeur Champ har skenat mycket och varit besvärlig, men sedan jag kom hit och börjat pyssla med honom har han skött sig bättre och har nu tre raka felfria lopp bakom sig. När jag åker hem ska ”Chippen” med. Jag måste kontakta Jens Berglund (chefen på Dannero, reds.anm.) så att jag kan få ordnat en stallplats åt hästen, sedan ska det nog gå bra.

”Snart får du åka till Nyland”. Under sina månader på Grosbois har Kurt Mohlin också införskaffat en häst. Planen är att sjuårige fransosen Chipeur Champ ska följa med norrut när Kurt vänder tillbaka till Dannero efter vintern hos Anders Lindqvist. Hästen har tidigare varit en riktig bråkstake, men bättrat sig betydligt på den fronten tillsammans med rutinerade hästkarlen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Chipeur Champ har en seger på 72 starter och 35.000 euro insprunget. Under 2018 gjorde Chipeur Champ tolv starter och sprang in 1.050 euro.

– Att ta hand om och pyssla med ”Chippen” varje dag, köra honom, när jag kommer hem, det blir helt perfekt. Det har varit rena brottningsmatcher tidigare att köra honom, men nu är han bättre. Det känns som en rolig utmaning att få honom så lugn och trygg att han kan tävla hemma också, med tanke på att han varit besvärlig här i Frankrike. Som sagt, att sätta sig passiv vid den här åldern tror jag är det sämsta man kan göra, säger Kurt Mohlin.

Fokustema
Fokus: Exklusiv intervju
Läs senare

Den franska revolutionen

Att Jean-Pierre Barjon valdes till ny president i det franska travförbundet i december var en sensation.
– För ett halvår sedan var det en hundraoddsare att jag skulle stå här och bli intervjuad som president i LeTrot. Det var det stora stöd jag fick av fotfolket, gräsrötterna i sporten, som gjorde att jag blev vald, säga Barjon.
Möt den nye presidenten i en exklusiv intervju.
Av
Lars G Dahlgren
Jean-Pierre Barjon får fortsatt förtroende som ordförande i franska travförbundet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jean-Pierre Barjon får fortsatt förtroende som ordförande i franska travförbundet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Vad Jean-Pierre Barjon ska åstadkomma är en öppen fråga, men brännpunkten är fastställd:

– Allt vi ska göra måste ha hundraprocentigt kundfokus. Och kunderna är alla som spelar på trav och galopp.

Det berättar han i den stora intervjun med Sulkysport som publicerats i det färska Avelsnumret. Här kommer hela intervjun!

De konservativa, protektionistiska fransmännen som styrt landets travsport är utbytta – mot den internationellt arbetande hästägaren och uppfödaren Jean-Pierre Barjon. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

För att försöka ta det lite översiktligt och hyfsat snabbt från början: att Jean-Pierre Barjon blev ordförande i det franska travförbundet berodde väldigt mycket på det inflytande den opinionsbildande tankesmedjan equistratis fått via sajten equistratis.org och digitala medier.

Det tog fart på allvar för drygt tre år sedan då flera tongivande och namnkunniga häst-
ägare, uppfödare och andra aktiva i trav- och galoppsporten gick samman i nätverket equistratis. Det kan liknas vid födelsen av en rörelse, proteströrelse om man så vill, mot det sittande etablissemanget och hur det styrde både sporten och spelbolaget PMU. Med flera tunga namn i sporten på ”medlemslistan” växte equistratis.

Fakta

Tankesmedjan

>> Så här beskrivs tankesmedjan Equistratis på hemsidan equistratis.org:
”En socioprofessionell rörelse för att reformera hästkapplöpningsindustrin.”
Socioprofessionells närmaste översättning gällande den svenska trav- och galoppsporten är att kalla det ”de hästsportaktiva.”

>> Reformerna har fyra huvudpunkter:
• Relansera hästkapplöpning med banbesökare
• Ändra styrningen av institutionerna
• Minska driftskostnaderna
• Sälj eller gör filial av sportspel och poker

Den sistnämnda punkten handlar om det av trav- och galoppsporten ägda spelbolaget PMU, Frankrikes motsvarighet till ATG. Till skillnad från hur trav- och galoppförbundet i Sverige äger ATG har det franska trav- och galoppförbundet 50 procent var av PMU. Liksom ATG har PMU även sportspel och casino i sitt utbud.

>> Equistratis mål åren 2020-2022:
• Lägga fram förslag som stöds av majoriteten av de aktiva
• Att säkerställa genomförandet av reformer

>> Equistratis baseras på:
• Forskning och expertis
• Kommunikation och inflytande
• Driva förändringar

Expandera

Som en viktig isolerad händelse kan nämnas att det blev ett herrans liv när den franska trav- och galopp-tv-kanalen Equidia i sitt timslånga diskussionsprogram på måndagskvällar varje vecka ämnade släppa fram equistratis-representanter att berätta om nätverket och vad de ville åstadkomma.

Det franska travförbundet gick i taket och krävde att också få vara med i diskussionsprogrammet. Travförbundet ville inte låta Equistraris få stå oemotsagt och ha hela agendan i ett tv-program med trav- och galoppintresserade som målgrupp. Slutet på historien blev att det inte blev något tv-program alls. Men eftersom episoden kan sägas ha avslöjat hur ”lågt i tak” hästsportförbundens ledare ville ha för vad kunde sägas av vem och var gavs tveklöst väldigt bra bränsle åt equistratis som opinionsbildande organ.

Equistratis har spelat sina kort väl och tajmade attacken mot att få avgörande inflytande i sportens beslutsfattande rätt. I december skulle travförbundets mångårige ordförande – den främsta representanten för det ”konservativa sittande etablissemanget” – Dominique de Bellaigue avgå med ålderns rätt efter 22 år på presidentposten. Han föreslogs – av etablissemanget – efterträdas av Philippe Savinel. Mot denne lanserades nu samordnat via equistratis Jean-Pierre Barjon.

Barjon har varit framgångsrik som både uppfödare och hästägare: Han har nu den stora montéstjärnan Bilibili i sina grön-vita ägarfärger.

Barjon har en Prix d’Amérique-seger med Meaulnes du Corta. Han är dessutom internationellt orienterad, till exempel som uppfödare och ägare till Björn Goops Uppfödningslöpningsvinnare Mister J.P. och även som köpare av toppstammade fölstoet Graceful Touch för 560.000 dollar på auktion i Harrisburg.

En anekdot till kan sägas beskriva hur Barjon tänker som hästägare: När Meaulnes du Corta vann Prix d’Amérique 2009 var hästens tränare Pierre Lévesque uppbunden att köra Offshore Dream som jagade sin tredje raka seger i Pd’A.

Levesque ville ha Pierre Vercruysse som kusk – denne hade då kört Meaulnes du Corta några gånger tidigare – när Jean-Pierre Barjon ingrep och istället ville ha den då uppåtgående stjärnan Franck Nivard som kusk på sin häst.

Läge för konflikt – som dock Barjon avväpnade effektivt:

– Om du väljer kusk till min häst i Prix d’Amérique ligger den kuskens lojalitet främst hos dig som hästens tränare. Väljer jag kusk är dennes lojalitet främst till mig som hästägare, sade Barjon till Levesque.

En minst sagt snygg formulering av att Barjon inte ville riskera att behöva se sin Meaulnes du Corta bli ”hjälptrupp” till Offshore Dream i dennes jakt på tredje raka Prix d’Amérique-segern.

Pierre Levesque accepterade utan protester och att Barjon och Levesque fortfarande är nära varandra bevisas av att Pierre Levesque nu är en av de som ingår i ”Barjons lag” i det franska travförbundet.

Min fru känner sig lite lurad på vad hon förväntade sig när jag sålde mitt företag

Jean-Pierre Barjon har byggt de ekonomiska förutsättningarna för sitt hästägande genom att vara en framgångsrik företagare med läskedrycksmärket Lorina som bärande varumärke. Detta är nu sålt och Barjon kan därför med full kraft gå in i sitt nya förtroendeuppdrag i hästsporten.

– Men min fru känner sig lite lurad på vad hon förväntade sig när jag sålde mitt företag. Istället för för att bli pensionär med en massa ledig tid jobbar jag nu väldigt mycket mer, obetalt dessutom, än vad jag gjorde när jag så att säga jobbade för att tjäna pengar, säger hon. Men det är vad det här uppdraget kräver, skrattar Jean-Pierre Barjon.

När det som kallas för ”de socioprofessionella” i oktober förra året valde representanter till sina 25 platser i den beslutande församlingen gällande bland annat styrelsevalet i SECF vann Jean-Pierre Barjons anhängare en jordskredsseger.

Av de 16 platser som kallas ”comité national” tog Barjon-anhängare alla 16. Av de som kallas ”comités regionaux” tog Barjons trupper sex av nio platser. 22 av 25 sammanlagt. Ett fullständigt sensationellt resultat och plötsligt förstod alla vad som höll på att hända: det var möjligt att motkandidaten kunde besegra etablissemangets presidentkandidat i styrelsevalet.

– Det är nästan omöjligt att gå emot en kandidat som är nominerad av den sittande församlingen. I utgångsläget sitter den kandidaten med 66 procent av rösterna bakom sig, säger Jean-Pierre Barjon.

En riktig revolution, som startade på allvar för drygt tre år sedan och nådde sitt slutmål när Barjon slog etablissemangets kandidat Philippe Savinel med röstsiffrorna 25–23 och valdes till president. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Men det omöjliga hände. I en gastkramande röstningsprocedur stod till slut Barjon som segrare med mandatsiffrorna 25-23. Och inte bara det. Runt honom i styrelsen och de kommittéer som verkar under styrelsen ersatte ”hans folk” de tidigare sittande.

Förutsättningarna finns därför för att verkligen åstadkomma något under de fyra år som ordförandemandatet gäller.

Vad är det då Jean-Pierre Barjon och de med honom likasinnade som nu sitter runt honom i de styrande organen i sporten vill ska hända? Ja, det är faktiskt i dimma dolt. Svävande. Hur kan det vara så?

Jo, för att Barjon helt enkelt vill att flödet av idéer, initiativ, de reella praktiska förändringarna som ska märkas i vardagen, ska komma underifrån. Från folket, de som röstade fram honom i opposition mot etablissemangets representant. Han är inte vald med en färdig agenda, utan med ett uppdrag att samla upp och kanalisera goda krafter och idéer, vilket i sin tur förväntas skapa långvarigt intresse och lidelse för hästsport när de många som tidigare känt sig utanför besluten plötsligt får känna att de kan vara med och påverka.

Vi har skapat en digital plattform där vem som helst kan skriva in och lämna förslag

– Det är en process som startat. Vi har skapat en digital plattform där vem som helst kan skriva in och lämna förslag under fyra olika flikar och ämnen. En flik handlar till exempel om djurvälfärd, en om sportens regelverk, en om spelinnovation. Vi räknar med att det ska bli några tusen förslag och inlägg, och det kan handla om precis allt.

– Vi kan moderera och gradera förslagen i hur viktiga folk anser de är, lyfta vissa till diskussions- och omröstningsfrågor. Det ska sedan sammanställas och resultera i en agenda till ett stort rådslag som är planerat till april. Detta rådslag ska i sin tur definiera saker och ting inför framtiden, vad som ska göras och kanske även i vilken prioriteringsordning, säger Jean-Pierre Barjon.

Han kallar det för en form av ”nationell brainstorming” gällande hur trav- och galoppsporterna framgångsrikt ska ta sig in i framtiden, dessutom en transparent sådan eftersom det som läggs in på plattformen ska vara öppet och läsbart för alla.

Två av travsportens stora makthavare på samma ”scen”. Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola delade tillsammans med Jean-Pierre Barjon ut pris till Romain Derieux efter dennes seger i Prix du Luxembourg med Anzi des Liards. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Plattformen öppnade den 17 februari på adressen www.assisesletrot2020.com.

– Det är nödvändigt att göra förändringar och det brådskar. Förra året minskade prispengarna med tio procent, för att PMU haft dåligt resultat i flera år och sporten under denna tid levt på fonder som tog slut. Den tidigare ledningen och strukturen förmådde inte vidta åtgärder innan de ekonomiska konsekvenserna av att PMU under flera år i följd gick sämre drabbade sportens aktiva. Basen i sporten är därför nu hotad. Fransk travsport består av massor med tränare som har fyra-fem hästar och de får inte gå förlorade. Det är bråttom att göra förändringar innan det är för sent, säger Jean-Pierre Barjon.

Det hela kan till sitt upplägg se ut som att det som föreslås och kommer fram på den digitala plattformen lär spreta åt en så väldig massa olika håll att det i sig omöjliggör förändring och alltså i så fall blir kontraproduktivt.

Jean-Pierre Barjon är medveten om det och försöker förklara genom att hålla upp händerna vid ögonen som att han skulle ha på sig ett helstängt huvudlag.

Vi måste fokusera på det som är det gemensamma och det viktigaste

– Så här har det fungerat: här har tränarna stått och drivit sina saker och hjärtefrågor (…tar ett steg åt vänster…), här står hästägarna (…ett steg till…), här står banorna, och så vidare. De olika särintressena i sporten har vart och ett fokuserat på sina egna frågor utan att se till varandra och till helheten. Det är det som lett fram till situationen där vi är idag, med en hästsport i ekonomisk kris. Vi måste förändra vårt tankesätt och börja fokusera på det som är det gemensamma och det viktigaste, bygga en ny filosofi, säger Jean-Pierre Barjon.

Denna, vad som kan kallas minsta gemensamma nämnare, kokar ner till en klassisk formel för företagande: att sätta kunden i centrum.

– Vi måste förstå vilka det är som försörjer och skapar intresset för sporten. Det är spelarna och ”turfisterna”, alltså de som besöker banorna. Allt vi gör måste utgå från dem, att ta hand om kunderna. Uppdraget jag fått handlar därför inte bara om att styra sporten utan även om att styra PMU. Så här fungerar det: PMU har ansvar för att ta hand om kunden fram till att denne gjort sitt spel. Så fort spelaren lämnat totomaskinen är det sporten, banan, de aktiva, som tar över ansvaret för kunden. När loppet gått i mål återgår ansvaret till PMU, för vinstuthämtning, och att kunden ska vilja spela i nästa lopp också. Schematiskt är det enkelt, men för att kunden ska vara nöjd med att spendera sin tid och sina spelpengar just i hästsporten och inte vilja spela på något annat måste alla tre delarna fungera och haka i varandra, säger Jean-Pierre Barjon.

För att ta något konkret: om det i den där stora nationella brainstormingen som nu ska göras visar sig att många vill öppna den franska stamboken för amerikanskt blod på ena eller andra sättet – vad händer då?

– Det är hypotetiskt, och jag förstår vart du vill komma, du är ju svensk…men just nu finns inte den  frågan på vår agenda och jag tror inte det kommer att bli aktuellt. Den franska travaren är vad den är, en egen ras, och det finns ingen anledning att ändra den saken. Som fransman och fransk hästägare är jag samtidigt helt fri att välja vilka lopp och vilka travhästar jag vill äga och tävla med, de lopp som är för franska hästar eller de lopp som är öppna, på samma sätt som ni i Sverige antingen kan komma hit med era hästar och tävla i de lopp som finns för de hästarna, eller köpa franska travare och vara med i loppen som bara är för de hästarna.

Att öppna franska stamboken skulle faktiskt ta bort exklusiviteten för er!

– Jag själv har valt att vara med i båda systemen, jag har fölston med amerikansk stam i den svenska stamboken och jag har hästar i träning i Sverige, har ju till och med vunnit er Uppfödningslöpning med Mister J.P., som också var trea i Kriteriet – bakom Readly Express som sedan vann Prix d’Amérique för övrigt – och är nu avelshingst. Friheten finns redan där! Avelsmässigt håller jag med om att i Sverige och Norden råder en priviligerad situation, där kan man blanda blodet från franska och amerikanska hästar som ingen annanstans i världen. Det är ju också Readly Express ett exempel på med Ready Cash som pappa och amerikanskstammad moder. Det kanske ni ska tänka på. Att öppna franska stamboken skulle faktiskt ta bort den exklusiviteten för er!

Världens bästa montéhäst. Det är inget snack om att det epitetet passar nioårige Bilibili, som tjänat nästan 20 miljoner kronor – men inte en euro för sulky. Foto Pierre Costabadie/Scoopdyga

Hur ser du på samarbetet mellan PMU och ATG? Till exempel fick de svenskar som ville spela till fasta odds till Prix d’Amérique vända sig andra spelbolag än hästsportens eget eftersom ATG på grund av hur samarbetet med PMU ser ut inte kunde ha någon pool med fasta odds. Är inte det märkligt?

– Spelinnovation är en av de saker som finns med specifikt i det insamlingsarbete av förslag som nu pågår. Personligen tror jag att vi går mot en framtid där PMU har fasta odds på trav och inte bara totalisatorspel. Det borde i så fall vara lösningen på det problem du just beskrev.

Första tiden som president i förbundet har inte endast inneburit att måla upp de stora övergripande framtidsfrågorna utåt utan även att sätta sig in i detaljerna i hur det praktiska arbetet i förbundet fungerar.

– Ja, jag sitter mycket tid på förbundskontoret nu. Det är massor med jobb, organisationsfrågor och att hitta hur vi ska samarbeta med PMU i framtiden. Efter rådslaget i april hoppas jag att bilden är klar med förslag och reformer som vinner stöd hos majoriteten och som alla då gemensamt kan börja sträva mot att genomföra och uppfylla. Allt med kunden – de som gillar hästsport och att spela på hästsport – i centrum. Det kommer helt säkert att innebära en hel del förändringar, vissa små, vissa förmodligen också stora. Men förändringar och reformer är nödvändiga.

För ett halvår sedan fanns det inte i min tankevärld att jag skulle få det stora förtroendet

Jean-Pierre Barjon hoppas också på förståelse för att han behöver lite tid på sig att bli varm i kläderna som travförbundspresident även om det samtidigt brådskar med att få igång ett reform- och förändringsarbete.

– Ja, alla ska ju veta att för ett halvår sedan fanns det inte i min tankevärld att jag skulle få det stora förtroendet att bli framröstad till den här ansvarsfulla positionen. Jag känner mig förstås väldigt hedrad, men eftersom det gått så fort har jag också mycket att snabbt försöka sätta mig in i och förstå. Jag har ju bara varit ordförande ett par månader…

Fokustema
Fokus: Julläsning – vi minns 2019
Läs senare

Vinnare – trots att han förlorade sin mamma

Roc Star Jolis mor dog kort efter han föddes.
Treåringen reste sig väl med hjälp av en amma.
Förra veckan gjorde hästen debut på tävlingsbanan på allra bästa sätt.
– Helt fantastiskt, bubblar uppfödaren Lisa Blomqvist.
Av
Pär Gustafsson
Den svåra uppväxten till trots – treårige Roc Star Joli var redo för tävlingsdebut förra veckan i regi Sofia Aronsson och vann direkt! Den lille krabaten förlorade sin mamma vid födseln och föddes upp med hjälp av flaska och en amma i form av hopphästen Reveltic E.T. Foto Malin Albinsson/MVA Foto
Den svåra uppväxten till trots – treårige Roc Star Joli var redo för tävlingsdebut förra veckan i regi Sofia Aronsson och vann direkt! Den lille krabaten förlorade sin mamma vid födseln och föddes upp med hjälp av flaska och en amma i form av hopphästen Reveltic E.T. Foto Malin Albinsson/MVA Foto

Sulkysports reportrar och fotografer har plockat fram sina favoritreportage ur tidningen från året som snart gått. Varje dag till nyårsdagen publicerar vi ett reportage. Utan häst ingen travsport – och vissa hästar har haft det kämpigare än andra. I Sulkysport nr 8 den 20 februari berättade Pär Gustafsson historien om det lilla fölet som förlorade sin mamma och blev en vinnare ändå!

***

Roc Star Joli (e. Symphonic Hanover) är uppfödd av Jonathan och Lisa Blomqvist i Skärstadtorp strax norr om Jönköping. USA-födda stoet Rocco’s Advice (e. Malabar Man) har tidigare lämnat fuxen Star Advisor Joli (e. Look de Star) med över 2,5 miljoner kronor på kontot, men när Roc Star Joli föddes i juni 2016 hände det som inte fick hända.

Historien om Roc Star Joli i Sulkysport i februari.

Rocco’s Advices livmoder brast och hon fick avlivas akut.

– Det var ett jättefint sto som skadades av fölets ena hov, minns Lisa Blomqvist.

Roc Star Joli klarade sig och räddningen blev Reveltic E.T.

– Hon är ett belgiskt hoppsto som också fått fina avkommor som tävlat bra. Hästen fick ett dödfött föl i samband med att Roc Star Joli föddes och vi fick kontakt genom föl- och ammajouren. Vi fick låna stoet och är mycket tacksamma att ägarna utan tvekan lät oss låna Reveltic E.T. När de fick höra att Roc Star Joli skulle säljas ut i andelar hoppade de på och vi har fortfarande kontakten, berättar Lisa.

Från början fick vi mata hästen med flaska och han var van att det var vi som gav honom mat

Även om uppfödarna hittar ett fölsto när något sådant här händer är det inte givet att stoet tar till sig det nya fölet.

Roc Star Joli flaskmatas som föl av Jonathan Blomqvist. Foto Privat

– Det gick inte så smidigt och Reveltic E.T. hade mjölkstockning. Det gjorde ont när fölet diade och från början var hon lite anti, men vi hade bra hjälp av veterinär som dämpade smärtorna och fick bort mjölkstockningen. För att hästarna skulle vänja sig med varandra gick de tillsammans någon dag. När vi sedan släppte ut hästarna i hagen sprang Roc Star Joli mer efter min man än efter Reveltic E.T. Från början fick vi mata hästen med flaska och han var van att det var vi som gav honom mat.

Uppfödaren anser att Roc Star Joli har starkt psyke, vilket hjälpte honom under den jobbiga starten.

– Båda hans föräldrar var tuffingar och Roc Star Joli var en ligist i början. Han har alltid varit självständig och det kan ha varit till hans fördel.

Jonathan och Lisa Blomqvist har fött upp åtta travhästar och givetvis är Star Advisor Joli den hittills främsta. Idag har paret ett fölsto.

– Vi har tre travhästar samt barnens ponnyhästar förutom andelarna i Roc Star Joli och Star Advisor Joli. Vi försökte betäcka Elle Joli (e. Kiss Francais-Rocco’s Advice) förra året, men hon blev inte dräktig och vi ska göra ett nytt försök. Vi håller på på hobbynivå och både jag och Jonathan jobbar heltid. Det är på den här nivån vi hinner med, säger Lisa.

Roc Star Joli som föl med sin amma Reveltic E.T. Foto Privat

Precis som Star Advisor Joli har Roc Star Joli blivit en andelshäst och eftersom den förstnämnde gått så bra hos Axevallas Sofia Aronsson placerades även lillebror i samma stall.

– På Star Advisor Joli var det från början mest släkt och vänner och det är lite annorlunda ägarkonstellation på Roc Star Joli. Han växte upp hos oss och för drygt 1,5 år sedan flyttade hästen till Sofia. Vi trivs bra som hästägare där och hon är duktig, säger Lisa.

Roc Star Joli genomförde godkänt kval, 1.22,6/2.140 meter, i slutet av januari och gjorde tävlingsdebut på Åby förra veckan.

– Det har rullat på bra och det var skoj att han kom till start så pass tidigt. Sofia har sagt att hästen är lat i träningen och att vi inte skulle ha för stora förhoppningar på debuten. Vi skrek rejält när han vann och det var jätteroligt, säger Lisa Blomqvist.

Hästen blev själv och sprang rätt ut efter mål. Han skulle nästan hoppa över staket

Ja, treåringen fick en spårsnål resa i tredje inner och svarade för en stark avslutning. Valacken kopplade grepp sista biten på 1.19,1/2.140 meter och förstapriset i treåringsloppet uppgick till 60.000 kronor.

– Jag är totalt chockad. Hästen kvalade på en 1.22-tid och det var precis max vad han klarade då. Innan det här loppet körde jag ett banjobb och då var det nära olycka. Hästen blev själv och sprang rätt ut efter mål. Han skulle nästan hoppa över staket. Att Roc Star Joli tagit de här stegen med att bara varit på banan en gång mellan kval och debut är helt otroligt, sade segerkusken André Eklundh efter loppet.

Helena Halvarsson jobbar i Sofia Aronssons stall och har Roc Star Joli som passhäst.

– Jag har skött om honom sedan han kom till oss. Han är cool och har inga dumheter för sig. Redan när vi körde in honom visade hästen att han kan springa. När jag joggade Roc Star Joli själv och det kom några äldre hästar ville han hänga på så det gällde att hålla igen honom. Hästen tar inte ut sig och gör inte mer än han behöver i träningen, men han vet när det gäller och då är han en fighter, säger Helena.

Roc Star Joli och Sofia Aronsson. Foto Malin Albinsson/MVA Foto

Star Advisor Joli slog i blom hos K-G Holgersson och tränas sedan i början av 2015 av Sofia Aronsson.

– Båda syskonen är lugna och trevliga individer med stabila psyken. Star Advisor Joli är mer framåt och Roc Star Joli lugnare, men mer lekfull. I hagen är hästen en buse som fått flera smällar när hans kompisar sagt ifrån. Det gäller att hästen har leksaker att avreagera sig på och sedan i somras har han samma hagkompis. Roc Star Joli är en trevlig häst att sköta.

Helena var inte lika chockad som André Eklundh på Åby förra torsdagen.

– Jag som kört många av jobben var inte så överraskad, men samtidigt mötte han konkurrenter som startat innan och banorna har inte varit på bra på Bjertorp på sistone. Vi tänkte att Roc Star Joli skulle fått ett rundbanejobb och gå med konkurrenterna, men han visste verkligen vad som gällde direkt. Dagen efter segern var han lite loj, men han har tagit loppet bra och Sofia funderar på att starta om drygt två veckor igen. Framtiden känns verkligen spännande, säger Helena Halvarsson.

Fokustema
Fokus: Julläsning – vi minns 2019
Läs senare

Superaffären med superhingsten

Pappa till tre av fyra klassiska vinnare på Bjerke förra hösten.
Då jublade Jan-Olov Persson över att Tekno Odin skulle stallas upp i Sverige ett år till.
– Nu blir det ytterligare minst tio år! utbrister Jan-Olov.
Här är historien om kallblodshingsten som charmade alla – och som blev ”svensk” i februari.
Av
Mathias Hedlund
Tekno Odin. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se
Tekno Odin. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se

Sulkysports reportrar och fotografer har plockat fram sina favoritreportage ur tidningen från året som snart gått. Varje dag till nyårsdagen publicerar vi ett reportage. Här är historien om hur rasens hetaste avelshingst plötsligt blev svensk. Mathias Hedlund och fotograf Fredrik Fransson presenterade Tekno Odin i Sulkysports Avelsnummer i mars.

***

Den 13 februari slog bomben ned. Kallblodssportens kanske största affär var klar. Jan-Olov Persson – genom sitt bolag Hudik Stallion – och Jan Arnesson (Fallax AB) hade köpt norske superstjärnan och avelshingsten Tekno Odin (e. Moe Odin – Lyana e. Spang Best).

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli ägare till Tekno Odin, men den norska ägaren hörde av sig på senhösten om det fanns intresse att köpa hingsten. Sedan har vi förhandlat, räknat på det ekonomiska och sytt ihop affären, det tog några månader, säger Jan-Olov Persson.

För Jan-Olov, vars avelshingststation Hudik Stallion firar 20-årsjubileum 2019, var det förstås bästa tänkbara. Där har Tekno Odin dessutom de två senaste säsongerna verkat som avelshingst och förra året betäckte han 69 ston.

2003 sydde han ihop affären att ha championhingsten Elding uppstallad i två säsonger. Nu är det avelsmatadorens sonson som drar till sig många blickar.

– Att få hit Elding var stort. Han var ju redan champion i Norge och dessutom fulltecknad varje år. Nu satsar vi yngre, säger Jan-Olov.

Hur långt hästen går som äldre beror på hur mycket utveckling som finns i Tekno Odin

Numera har förstås Persson synat hingsten på nära håll många gånger, men det dröjde innan den första granskningen blev av. Han hade sett och mött Tekno Odin på tävlingsbanan redan under unghäståren och kunde exempelvis se den överlägsne norske hästen på nära håll i Svenskt Kallblodsderby 2012, där Persson satt i dödens med Juni Kongen medan Tekno Odin stormade undan till överlägsen seger från ledningen på gällande löpningsrekordet 1.22,9a/2.140 meter.

– Tekno Odin är en fantastisk individ, han har otrolig, imponerande teknik. Det kommer ju fantastiska hästar med jämna mellanrum och hur långt hästen går som äldre beror på hur mycket utveckling som finns i Tekno Odin, sade Jan-Olov Persson efter Derbyt.

Tekno Odin och Öystein Tjomsland vid seger i Unionskampen på Färjestad som äldre. Foto Urban Kihlman/ALN

Några månader senare kollade han på hingsten på närmare håll för första gången. Efter att hans snabbloppare Faksen J:r besegrat den då fyraårige Tekno Odin i Arnt Haakestads Minneslopp en novemberlördag på Jarlsberg.

– Det var första gången jag såg honom uppställd och inte på tävlingsbanan. Han var liten och oansenlig när man såg honom stå ”avklädd” på stallgången då. Han har växt till sig under åren, men är fortfarande en lätt modell, och avlar lätta hästar, säger Jan-Olov om den över manken 150 centimeter höge hingsten.

Det var kärlek vid första ögonblicket. På den norska Klasselöpsauktionen hösten 2009 såg Öystein Tjomsland Tekno Odin och han ropade in den svarte hingsten till hästägaren Elfinn Edvardsen. Priset var det högsta för alla kallblod på auktionen: 130.000 norska kronor.

Det har Tekno Odin betalat tillbaka mångfalt.

Nio år senare ståtar han med över tio miljoner kronor på bankboken i form av prispengar. Lägg därtill mångmiljonbelopp för hans tjänster i avelsboxen, där Tekno Odin gjorde entré som fyraåring 2012.

Efter 122 starter och 72 segrar är det slut på tävlingsbanan.

– Vilken resa. Jag har levt drömmen och Tekno Odin har inget mer att bevisa. Det är bra att det är jag som bestämmer, nu är det slut, sade ägaren Elfinn Edvartsen till Trav- og Galopp-Nytt efter hästens start i Unionskampen på Färjestad som blev karriärens sista.

Tekno Odin visade tidigt som treåring samma värden på testerna i träning som mina elithästar

Öystein Tjomsland var Tekno Odins följeslagare under nästan hela hästens tävlingskarriär.

– Jag fastnade för hästen redan när jag bläddrade i auktionskatalogen och såg stamtavlan. Sedan gillade jag honom vid första anblicken, han var snygg och visade fin spänst, sade Tjomsland, som körde 1.34/1 600 meter med hästen i augusti som tvååring och anade vad som komma skulle, efter segern i svenska Derbyt 2012.

– Tekno Odin visade tidigt som treåring samma värden på testerna i träning som mina elithästar. Han har hjärta, lungor, perfekt rörelsemönster, snabbheten och psyket. De sakerna vet du ju inte om hästen besitter förrän det blir allvar. Tekno Odin har det. Han är en undantagshäst!

Unghäståren blev en enda lång framgångssaga. Segrar i norska Kriteriet, samt svenska och norska Derbyt, och frågan var hur Tekno Odin skulle ta klivet in i den äldre eliten. Svaret blev – gallant! Premiären i Elitkampen på Solvalla som femåring slutade förstås med seger. Listan över segrar i storlopp som äldre är lång och bland annat syns fyra raka norska mästerskap 2013–2016 och dessutom en titel i Nordiskt Mästerskap.

Som åttaåring, 2016, på Färjestad, svarade Tekno Odin för karriärens kanske allra främsta insats när han vann Unionskampen på världsrekordtiden 1.19,1a/2.140 meter efter att ha inlett första kilometern på 1.17,4.

– Det var enormt tryck på publiken och det känns att hästen är uppskattad här. Han har aldrig varit bättre än nu. Jag tycker att Tekno odin har utvecklats och blivit komplett. Vi har tränat honom för att bli starkare och han har behållt snabbheten, vilket inte är så vanligt. Tekno Odin är tålig och det viktigaste är att kunna träna hästarna. Han har inte stått över jobb, sade Öystein Tjomsland efter världsrekordet.

Tekno Odin. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se

Vad gjorde Tekno Odin så bra? Inför femåringssäsongen gav Öystein Tjomsland sin förklaring. Om det unika med Tekno Odin.

– Hans bakaktion ger honom en fart, ett driv, som är extremt. Tekno Odin klarar 1.20-fart utan förbruka en kalori mer än när han travar 1.30, och hans förmåga att växla tempo hör till det mest imponerande med honom, har Tjomsland berättat.

Han utvecklade:

– Baksteget är oerhört effektivt och ger honom den där spänsten och steglängden som också gör att han ser större ut på banan än han är i verkligheten.

Tekniken, kapaciteten, löphuvudet, styrkan, speeden, uthålligheten. Tekno Odin hade allt.

Han var en otroligt sund häst och hade egentligen aldrig några bekymmer förutom just den senskidan

Det fanns bara en sak som gäckade hingsten. En uppdriven senskida i vänster bakben. Det var den som tvingade honom till tävlingsuppehåll då och då och som till slut gjorde att karriären var tvungen att avslutas.

– Han var en otroligt sund häst och hade egentligen aldrig några bekymmer förutom just den senskidan. Den skadan har han kämpat med länge, säger Jan-Olov Persson.

Efter att ha skött avelsarbetet på Perssons hingststation Hudik Stallion fick Persson dessutom Tekno Odin i träning i juli förra sommaren. Det blev två starter i Perssons regi, först seger i ett snabblopp i Gävle och sedan genomklappningen i Unionskampen i september. Då sattes punkt för Tekno Odins tävlingskarriär.

Nu kan Tekno Odin lägga all kraft på sin andra karriär. Som avelshingst. 2012 klev han in i avelsboxen och fram till förra året varvade han avelsarbete med träning och tävling. Dessutom varvade han träning på Öystein Tjomslands filial Wolmsta utanför Sundsvall med huvudbasen på Sörlandet i norska Kristiansand.

Aveln blev inte riktigt den succé som förväntades från början. I alla fall inte sett med kräsna ögon. Kraven var skyhöga och trots att dottern Tekno Lotta i första kullen vann Stokriteriet på Bjerke var det inte stående ovasioner för Tekno Odin som avelshingst.

Det ändrade sig snabbt. Året efter kom Will Prinsens tunga skalp i norska Derbyt. Sedan tog helbröderna, de svenskfödda Tekno Eld och Eld Rask, vid med tillsammans tre Kriteriesegrar och dessutom andra raka norska Derbysegern för fadern genom Tekno Eld i höstas.

Tekno Odin. Foto Fredrik Fransson/Monstertrav.se

Tekno Odin är egentligen bara i början av avelskarriären. Hans äldsta avkommor har nu fyllt sex år och förutom Will Prinsen finns i den kullen Alf Jonssons urstarka sto Granetta, 1.23,2al/978.600 kronor, och nästanmiljonären Vill Solen. I andra kullen står Tekno Eld i särklass, medan fjolårets treåringar innehöll främste hingst-
en i dubble Kriterievinnaren Eld Rask och toppstoet Brenne Blesa, som vann norska Stokriteriet och var tvåa i den svenska upplagan.
En ny avelssäsong står för dörren och sedan november har Tekno Odin sprungit runt i hagen hos Mikael Lagergren på gården Björs utanför Järvsö. Den 22 april är det tänkt att betäckningsarbetet ska börja tillsammans med åtta andra avelshingstar på stationen.

– När han ska hoppa upp på bocken för att tappas är han otroligt klok och fin. Det fina lynnet tillför han sina avkommor, säger Jan-Olov.

Jan-Olov Persson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Att Persson gillar hingsten råder inga tvivel om. Inte heller att han har stora förhoppningar på Tekno Odin framöver.

– Tekno Odin höll alltid hela vägen i loppen, det har inte alltid avkommor till Moe Odin gjort. De var inte alltid stridslystna sista 100 meterna, men Tekno gillar att arbeta och det är något han nedärver, hans avkommor är arbetsvilliga, starka och står distans.

Jan-Olov Persson glider in på kallblodspolitik, ett kärt ämne för Hagmyrentränaren, och konstaterar snabbt att utbudet av avelshingstar i Sverige i sommar aldrig har varit bättre. Och att det är både större och bättre än vad norrmännen själva kan erbjuda. Förutom Tekno Odin har ett flertal högintressanta avelshingstar kommit till Sverige under vintern, både rena köp och för uppstallning som avelshingstar.

– Norge har fortfarande fler ston och gedignare stammar på sina märrar, men vi tar igen försprånget hela tiden. De senaste två åren har det blivit 4–4 mellan Sverige och Norge i de klassiska loppen. Det ska jämföras med 60–20 till Norge de föregående tio åren.

Jag skulle bara ha varit yngre själv, men det har varit en otrolig resa så här långt

Med kallblodsrasens hetaste avelshingst säkrad för svensk kallblodssport lång tid framöver är det positiva tongångar om att klara Sleipners mål, att vinna minst hälften av de klassiska unghästloppen.

– Att komma åt Tekno Odin så pass tidigt i avelskarriären, ja vi är nästan med från ”scratch”, betyder väldigt mycket för svensk avel. Jag skulle bara ha varit yngre själv, men det har varit en otrolig resa så här långt, säger Jan-Olov Persson.