Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Dumle Loss är den bästa jag tränat”

Med ett litet stall har Joakim Wallin plockat fram flera miljonärer.
Han förknippas kanske mest med Dumle Loss och nu drömmer han om en ny unghästtopp.
– Jag är gärna med i den svängen en gång till, säger Mantorptränaren, som har en V75-chans på hemmaplan på lördag.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Joakim Wallins största stjärna Dumle Loss sträcker ut i uppvärmningen. Foto Leif Norberg/ALN
Joakim Wallins största stjärna Dumle Loss sträcker ut i uppvärmningen. Foto Leif Norberg/ALN

För dagen har Joakim Wallin sju hästar på träningslistan. Han vill ha åtta travare och Mantorpproffset tycker att det är ett passande antal.

– Jag tycker att det är skönt att jobba själv och inte ha några personalfrågor. När jag hade som mest var det 25 hästar, men nu har jag ett lagom antal och det är trevligt att gå till stallet. Materialet känns bra med ett par fina nyblivna treåringar, säger 54-åringen.

Fakta

Joakim Wallin – tränarstatistik

År – Resultat – Inkört (kronor)
2016 – 58 st: 10-7-6 – 484.500
2017 – 65 st: 9-4-9 – 427.500
2018 – 77 st: 9-7-3 – 443.500
2019 – 50 st: 6-1-11 – 379.600
2020 – 7 st: 1-2-1 – 79.000

Expandera

Med ett litet material har Wallin plockat fram flera bra hästar och han säger att han haft finalister i tio större unghästlopp. Sir Jackon (e. Giant Chill), 1.12,6ak/1.066.350 kr, Lord Jackon (e. Crown Sweep), 1.13,4ak/1.115.650 kr, och Blackfoot Browning (e. Lindy’s Crown), 1.13,0ak/1.286.450 kr, är ett par av topparna.
– Men jag måste säga att Dumle Loss är den bästa jag tränat. Han var med i både Kriteriet och Derbyt. Hästen fick sitt genombrott när han var målfotoslagen tvåa (Luxury Ås vann, red.anm.) i Kungapokalen. Jag skulle väldigt gärna vara med en sväng till med en unghäst i de största loppen.

Segern i guldfinalen, Frances Bulwarks lopp, på Solvalla 2005 var en av Dumle Loss största i karriären. Foto Micke Gustafsson/ALN

Dumle Loss (e. Deliberate Speed), 1.11,7am*/3.903.279 kr, segrade i fem rikstotolopp i Sverige. Hösten 2005 vann hästen Frances Bulwarks lopp, tillika final i gulddivision, och Svenskt Mästerskap på Åby. Båda vinsterna var värda 400.000 kronor. Drygt 1,5 månad efter SM-triumfen åkte Mantorptränaren till Paris och startade i Prix Marcel Laurent (€100.000) med Erik Adielsson i sulkyn. Den då femårige hingsten vann på 1.13,0a/2.100 meter och tvåa och trea slutade Meaulnes du Corta respektive Mara Bourbon.
– Han avgjorde den tunga vägen och när han gick så bra där valde vi att testa mot Prix d’Amérique, men tyvärr blev han påkörd i första sväng i Prix du Bourbonnais och slog upp en gammal skada, minns Wallin.

Vi pratar på telefon varje vecka och det blir ännu mer när det är tävlingssäsong

Joakim är morbror till Lucas Wallin, som slagit sig in som tränare i USA.
– Vi pratar på telefon varje vecka och det blir ännu mer när det är tävlingssäsong. Sedan är jag alltid en vecka i USA i samband med Lexington. Lucas började springa i stallet hos mig som liten pojke och det är jättekul att det går bra för honom. Han är ambitiös och jobbar hårt för framgångarna. Jag var själv hos Pelle Eriksson i USA under ett år och jag följer den amerikanska travsporten.

Ny skrällchans på hemmaplan

Joakim Wallin startar Goodwill Pellini på hemmabanan Mantorp på lördag. Foto Magnus Strömsten/ALN

I helgen är Joakim Wallin i ropet med Ready Cash-dottern Goodwill Pellini. Hon vann V75-lopp på hemmaplan den 23 december och gör ett nytt försök under lördagen (V75-2).
– Jag var med en hästägare på Silvåkra Gård för kolla in hästar och vi köpte Goodwill Pellini innan auktionerna. Hon var liten och oansenlig och blev inte så dyr. Hon har hela tiden känts som en fin travare, men som tvååring blev hästen sjuk hela tiden och jag tänkte att det kanske inte skulle bli något. Troligen hade Goodwill Pellini något virus, men sedan dess har hästen varit friskt hela tiden. Hästen började dock träna ordentligt som treåring och tappade nästan ett år.

Stoet skrällde rejält när hon vann V75 i slutet av förra året och Goodwill Pellini får slå ur underläge på nytt.
– Hon är snabb ur volten och det var synd att vi fick stängt spår. Hästen ska köras på chans och jag smyger invändigt och hoppas att det löser sig. Goodwill är stark och rejäl och har tränat riktigt bra. Det blir inga ändringar.

Fakta

Goodwill Pellini

Kön: mörkbrunt sto
Född: 30 juni 2015
Härstamning: Ready Cash-Loveme Or Leaveme
Intjänat: 284.800 kronor
Resultat: 16 starter: 3-5-2
Rekord: 1.15,4m*/1.14,6am
Ägare: JONIL AB & Patrik Larsson
Uppfödare: Pellpac AB, Torekov
Tränare: Joakim Wallin, Mantorp
Körsven: Joakim Wallin, Mantorp

Expandera

Här är startlistor till lördagens tävlingar.

Fokustema
Fokus: Stamtavla i fokus
Läs senare

Med talang och stjärnor i blodet

Från Jean-Pierre Dubois, till Lutfi Kolgjini, till Am Bloodstock, och sedan tillbaka till Kolgjini. Stona i Ultion Face mödernelinje har de senaste generationerna varit hos högklassiga uppfödare. Och att det är ett franskt möderne som kan lämna stjärnor är bevisat.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ultion Face hemma i sin box på Vomb. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ultion Face hemma i sin box på Vomb. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Senaste exemplet på det sistnämnda är fyraårige Ultion Face som i lördags vann Margaretas Tidiga Unghästserie. Ultion Face har mycket franskt blod i ådrorna. Pappa Joke Face har fransk mamma i Kalmie Melody och mamman Croix d’Am är också född i Frankrike.

I både Kalmie Melody och Croix d’Am finns samtidigt amerikanska inslag i form av Star’s Pride och Speedy Crown (Kalmie Melody) samt Super Bowl, Sharif di Iesolo och Speedy Somolli (Croix d’Am). Blodsblandningen fransk/amerikanskt uppgavs i auktionskatalogen (Kolgjini Sales 2017) när Ultion Face såldes för 360.000 kronor till 44 procent franskt och inavelsgraden så låg som fem procent.

Till inavelsgraden bidrar då främst den franske hingsten Passionnant (e. Florestan – Vesubie III) vilken hamnar 4+4 (farmors farfar och mormors farfar) i Ultion Face stamtavla.

Ultion Face mamma Croix d’Am är uppfödd i Frankrike av svenska Am Bloodstock. Croix d’Ams franska mamma No More Time köptes dock från början av Lutfi Kolgjini i Frankrike. Som treåring var No More Time tidigt på säsongen först tvåa i grupp II-löpningen Prix Ozo för Jean-Pierre Dubois och sedan trea i Treåringseliten Elitloppshelgen på 1.13,4a/1.609. En fransk kullkamrat, Niky, vann för övrigt det loppet.

Ultion Faces mormor No More Time. Foto Martin Langels/ALN

No More Time startade sedan inte mer som treåring och köptes i februari året efter av Lutfi Kolgjini. Hon tävlade ett år till, utan att vinna, innan hon sattes i avel som femåring.

– Jag köpte No More Time på Prix d’Amérique-auktionen för 45.000 euro när hon var fyra år. Det är en sådan där mödernelinje där det ”är svart” i auktionskatalogen ända ner till 1930-40-talet. Att Jean-Pierre Dubois hade skaffat sig No More Times mycket bra tävlande mamma Dira som fölsto är bevis nog på att den här linjen ska man hålla koll på, säger Lutfi Kolgjini.

Avelshingsten Quick Wood. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Dira var en bra tävlingsmärr i Jean-Claude Rivaults träning (kördes då hon var ung mest av Jos Verbeeck) med tio segrar och 346.000 euro insprunget, nästan allt som tre- och fyraåring. De främsta segrarna togs i Prix Roquepine, Prix Masina och Prix Reine du Corta för sulky och montéloppen Prix Camille Blaisot (Prix d’Amérique-dagen 1996) och Prix Emile Riotteau. Jean-Michel Bazire red i de loppen.

Dira har blivit mamma till avelshingsten Quick Wood (e. Love You) – pappa till tyske Derbyvinnaren Tiger Woods As – vilken Lutfi Kolgjini nu också förvärvat från Jean-Pierre Dubois och stallat upp i Sverige.

Fakta

Diras avkommor

2001 No More Time (sto e. Capitole) 25 st: 3–4–2, 1.13,4ak/1.043.003 kr
2002 Other Creek (sto e. Buvetier d’Aunou) 9 st: 0–1–0, 1.19,6m/€3.090
2003 Padovanella (sto e. Buvetier d’Aunou) 25 st: 2–1–2, 1.16,9am/€17.750
2004 Quick Wood (hingst e. Love You) 34 st: 8–2–4, 1.13,0l/€334.420. Avelshingst
2005 Rappelle Toi (sto e. Kaisy Dream) ostartad

Expandera

Diras näst bästa avkomma blev stoet No More Time, vilken Lutfi Kolgjini alltså köpte då hon nyss blivit fyra år. No More Time hann visa kvaliteter även för Lutfi Kolgjini.

– Anledningen att No More Time inte startade andra halvåret som treåring hos Jean-Pierre Dubois var en skada i ett framben. Vi fick efter att jag köpt henne ordning på benet och hon tävlade fyraåringssäsongen ut. No More Time avslutade karriären i Frankrike och i ett av loppen där visade hon oerhörd fart efter galopp, så det kändes som en bekräftelse på att det var ett ”rättköp”. Jag hade köpt No More Time för avelssyfte, och som femåring betäcktes hon, säger Lutfi Kolgjini.

Hade köpt No More Time för avelssyfte

 

Det skulle dock bara bli ett Face-föl efter No More Time: Know It All Face född 2007 efter Viking Kronos. Know It All Face fyra första avkommor har tagit rekord mellan 1.12,3 och 1.14,1 och vinstrikast är gode Rigel Face (e. Lavec Kronos) som sprungit in över 600.000 kronor.

Joke Face vid segern i Svenskt Travderby tillsammans med Erik Adielsson. Foto Adam Ström/Stalltz.se

– Sedan sålde jag No More Time. Stall Courant skulle dra igång med uppfödningen Am Bloodstock och köpte ett paket fölston av mig. Marcus Lindgren var här och tittade på alla märrarna och de som Am Bloodstock köpte valdes ut inte bara på stam utan även exteriör. Man får säga att de valde rätt i min fölstohage, de ston som ingick i paketet var Joke Face mamma Kalmie Melody, No More Time, Eclat de Bois som blev mamma till toppmärren Amazon Am, och Alltid V.G. vilken började med att lämna Alkalizer Am. Stona Am plockade ut hos mig lämnade direkt avkommor som blev miljonärer, säger Lutfi Kolgjini.

Man får säga att de valde rätt i min fölstohage

No More Times första avkomma i sin nya ägo gick inte av för hackor: Archangel Am (e. Going Kronos) 1.11,6ak/2,4 mkr. De nästkommande helsyskonen med championhingsten Love You som pappa registrerades i Frankrike, Buy More Time d’Am och Croix d’Am. Båda de stona köptes sedan av Lutfi Kolgjini.

Fakta

No More Times avkommor

2007 Know It All Face (sto e. Viking Kronos) 13 st: 3–1–1, 1.13,8ak*/187.200 kr
2010 Archangel Am (valack e. Going Kronos) 63 st: 13–4–4, 1.11,6ak/2.415.055 kr
2011 Buy More Time d’Am (FR) (sto e. Love You) 28 st: 3–1–4, 1.13,2ak*/567.499 kr
2012 Croix d’Am (FR) (sto e. Love You) ostartad
2013 Dimbledy d’Am (FR) (valack e. Coktail Jet) 9 st: 1–0–1, 1.16,4l/39.500 kr
2014 Elysium d’Am (FR) (valack e. Timoko) 4 st: 1–0–0, 1.16,0m/€2.785
2015 Fantone d’Am (FR) (hingst e. Prodigious) 15 st: 3–2–2, 1.13,8am/€48.140
2016 Ganja d’Am (FR) (sto e. Bold Eagle) 3 st: 0–2–0, 1.16,3m/44.000 kr
2017 Hexagon d’Am (FR) (hingst e. Bold Eagle)
2019 Jiffer (hingst e. Centurion A.T.M.)

Expandera

– Buy More Time d’Am vann på 1.13 i Norge som treåring och var för att tala klarspråk en j-a märr. Croix d’Am var lika talangfull, Adrians stora favorit för övrigt, men hon hade oturen att bli sparkad av sin hagkompis med en skada som följd. Det var inte värre än att hon kunde kommit till start ändå, men vi tyckte att det var lika bra att betäcka henne. Blodslinjerna fanns där och hon hade i träningen hunnit visa att kapaciteten fanns där också, säger Lutfi Kolgjini.

Hade i träningen hunnit visa att kapaciteten fanns där

Croix d’Am betäcktes alltså redan som treåring 2015 och hennes förstfödde är den nyblivne fyraårige miljonären Ultion Face.

Fakta

Croix d’Ams avkommor

2016 Ultion Face (hingst e. Joke Face) 20 st: 4–4–2, 1.12,7am*/1.178.750 kr
2017 Voyage Face (sto e. Joke Face) död
2018 Akilles Face (hingst e. Raja Mirchi), såld för 400.000 kr till Whap Capital på Kolgjini Sales förra året
2019 Bordeaux Face (hingst e. Propulsion)
2020 odöpt (sto e. Ready Cash), blir registrerad i Frankrike

Expandera
Till vänster: Ultion Faces ettårige lillebror Bordeaux Face(e. Propulsion). Till höger årets föl med Ready Cash som pappa. Foto Privat

– Croix d’Ams föl året efter, en helsyster med Ultion, fick tyvärr kolik som ettåring och gick inte att rädda. Sedan har hon en tvååring efter Raja Mirchi, Akilles Face, som ser bra ut, liksom ettåringen efter Propulsion. Nu har Croix d’Am hunnit få föl i år också, ett sto efter Ready Cash! Fölet ska registreras i franska stamboken, säger Lutfi Kolgjini, som även har storasyster Buy More Time d’Am ”tillbakaförd” till franska stamboken. Buy More Time d’Am har en ettårig franskfödd dotter efter Ready Cash.

Eftersom både Buy More Time d’Am och Croix Am är efter Love You betyder det att deras Ready Cash-avkommor får samma pappa-morfar-korsning som till exempel superstjärnorna Bold Eagle och Face Time Bourbon

Med spetsade öron anförde Ultion Face och Adrian Kolgjini Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla i lördags. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Men tillbaka till Ultion Face: Han såldes som ettåring för 360.000 kronor till Whap Capital, Ulf Eriksson, och passerade i och med segern i Margaretas Tidiga Unghästserie miljonen insprunget. Nu tar han sikte på Kungapokalen.

– Ultion Face vann på 1.12,7 åkandes på Solvalla. Det var med tung säkerhetsbalans dessutom, eftersom hästen bitvis var spänd som treåring och vi ville nu verkligen att han skulle börja som fyraåring med att fungera och sköta sig. Jag hade på känn att han skulle kunna börja året bra, för han såg riktigt fin ut i ett 1.30-jobb inför årsdebuten. Fast det var som Adrian påpekade, hästen tränade bra som treåring också, men det låste sig i loppen. Adrian tyckte dock att vi gått lite för långt i ”hängslen-och-livrem-tänket” med järnskor, aluminiumsula och boots i årsdebuten så nu plockar vi bort en del vikt till Kungapokalskvalet, säger Lutfi Kolgjini.

Fakta

Joke Face hittills miljonvinnande avkommor

2014 Speedy Face (hingst u. Feelin Fiesty) 54 st: 5–5–9, 1.11,2ak/1.934.490 kr
2015 Miss Sober (sto u. Very Sober) 24 st: 7–5–2, 1.12,3am/1.447.000 kr
2013 Rushmore Face (valack u. Ms Stone) 59 st: 9–6–7, 1.11,2ak/1.316.062 kr
2016 Upset Face (hingst u. Iona L.B.) 12 st: 7–1–0, 1.12,3am/1.270.500 kr
2016 Ubiquarian Face (hingst u. Babsane Face) 20 st: 2–6–2, 1.11,6ak/1.208.750 kr
2016 Ultion Face (hingst u. Croix d’Am) 20 st: 4–4–2, 1.12,7am*/1.178.750 kr
2013 Bruno Bagheera (hingst u. Poppy Lavec) 27 st: 2–7–4, 1.10,8ak/1.035.088 kr

Joke Face första kull föddes 2013 och den sista 2017 (hingsten dog 2016). Joke Face fick sammanlagt 218 svenskfödda avkommor.

Expandera

 

”Massor med växlar kvar”

Fokustema
Fokus: Exklusiv intervju
Läs senare

Den franska revolutionen

Att Jean-Pierre Barjon valdes till ny president i det franska travförbundet i december var en sensation.
– För ett halvår sedan var det en hundraoddsare att jag skulle stå här och bli intervjuad som president i LeTrot. Det var det stora stöd jag fick av fotfolket, gräsrötterna i sporten, som gjorde att jag blev vald, säga Barjon.
Möt den nye presidenten i en exklusiv intervju.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Trav-Europas viktigaste man? Här är Frankrikes travpresident Jean-Pierre Barjon. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Trav-Europas viktigaste man? Här är Frankrikes travpresident Jean-Pierre Barjon. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Vad Jean-Pierre Barjon ska åstadkomma är en öppen fråga, men brännpunkten är fastställd:

– Allt vi ska göra måste ha hundraprocentigt kundfokus. Och kunderna är alla som spelar på trav och galopp.

Det berättar han i den stora intervjun med Sulkysport som publicerats i det färska Avelsnumret. Här kommer hela intervjun!

De konservativa, protektionistiska fransmännen som styrt landets travsport är utbytta – mot den internationellt arbetande hästägaren och uppfödaren Jean-Pierre Barjon. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

För att försöka ta det lite översiktligt och hyfsat snabbt från början: att Jean-Pierre Barjon blev ordförande i det franska travförbundet berodde väldigt mycket på det inflytande den opinionsbildande tankesmedjan equistratis fått via sajten equistratis.org och digitala medier.

Det tog fart på allvar för drygt tre år sedan då flera tongivande och namnkunniga häst-
ägare, uppfödare och andra aktiva i trav- och galoppsporten gick samman i nätverket equistratis. Det kan liknas vid födelsen av en rörelse, proteströrelse om man så vill, mot det sittande etablissemanget och hur det styrde både sporten och spelbolaget PMU. Med flera tunga namn i sporten på ”medlemslistan” växte equistratis.

Fakta

Tankesmedjan

>> Så här beskrivs tankesmedjan Equistratis på hemsidan equistratis.org:
”En socioprofessionell rörelse för att reformera hästkapplöpningsindustrin.”
Socioprofessionells närmaste översättning gällande den svenska trav- och galoppsporten är att kalla det ”de hästsportaktiva.”

>> Reformerna har fyra huvudpunkter:
• Relansera hästkapplöpning med banbesökare
• Ändra styrningen av institutionerna
• Minska driftskostnaderna
• Sälj eller gör filial av sportspel och poker

Den sistnämnda punkten handlar om det av trav- och galoppsporten ägda spelbolaget PMU, Frankrikes motsvarighet till ATG. Till skillnad från hur trav- och galoppförbundet i Sverige äger ATG har det franska trav- och galoppförbundet 50 procent var av PMU. Liksom ATG har PMU även sportspel och casino i sitt utbud.

>> Equistratis mål åren 2020-2022:
• Lägga fram förslag som stöds av majoriteten av de aktiva
• Att säkerställa genomförandet av reformer

>> Equistratis baseras på:
• Forskning och expertis
• Kommunikation och inflytande
• Driva förändringar

Expandera

Som en viktig isolerad händelse kan nämnas att det blev ett herrans liv när den franska trav- och galopp-tv-kanalen Equidia i sitt timslånga diskussionsprogram på måndagskvällar varje vecka ämnade släppa fram equistratis-representanter att berätta om nätverket och vad de ville åstadkomma.

Det franska travförbundet gick i taket och krävde att också få vara med i diskussionsprogrammet. Travförbundet ville inte låta Equistraris få stå oemotsagt och ha hela agendan i ett tv-program med trav- och galoppintresserade som målgrupp. Slutet på historien blev att det inte blev något tv-program alls. Men eftersom episoden kan sägas ha avslöjat hur ”lågt i tak” hästsportförbundens ledare ville ha för vad kunde sägas av vem och var gavs tveklöst väldigt bra bränsle åt equistratis som opinionsbildande organ.

Equistratis har spelat sina kort väl och tajmade attacken mot att få avgörande inflytande i sportens beslutsfattande rätt. I december skulle travförbundets mångårige ordförande – den främsta representanten för det ”konservativa sittande etablissemanget” – Dominique de Bellaigue avgå med ålderns rätt efter 22 år på presidentposten. Han föreslogs – av etablissemanget – efterträdas av Philippe Savinel. Mot denne lanserades nu samordnat via equistratis Jean-Pierre Barjon.

Barjon har varit framgångsrik som både uppfödare och hästägare: Han har nu den stora montéstjärnan Bilibili i sina grön-vita ägarfärger.

Barjon har en Prix d’Amérique-seger med Meaulnes du Corta. Han är dessutom internationellt orienterad, till exempel som uppfödare och ägare till Björn Goops Uppfödningslöpningsvinnare Mister J.P. och även som köpare av toppstammade fölstoet Graceful Touch för 560.000 dollar på auktion i Harrisburg.

En anekdot till kan sägas beskriva hur Barjon tänker som hästägare: När Meaulnes du Corta vann Prix d’Amérique 2009 var hästens tränare Pierre Lévesque uppbunden att köra Offshore Dream som jagade sin tredje raka seger i Pd’A.

Levesque ville ha Pierre Vercruysse som kusk – denne hade då kört Meaulnes du Corta några gånger tidigare – när Jean-Pierre Barjon ingrep och istället ville ha den då uppåtgående stjärnan Franck Nivard som kusk på sin häst.

Läge för konflikt – som dock Barjon avväpnade effektivt:

– Om du väljer kusk till min häst i Prix d’Amérique ligger den kuskens lojalitet främst hos dig som hästens tränare. Väljer jag kusk är dennes lojalitet främst till mig som hästägare, sade Barjon till Levesque.

En minst sagt snygg formulering av att Barjon inte ville riskera att behöva se sin Meaulnes du Corta bli ”hjälptrupp” till Offshore Dream i dennes jakt på tredje raka Prix d’Amérique-segern.

Pierre Levesque accepterade utan protester och att Barjon och Levesque fortfarande är nära varandra bevisas av att Pierre Levesque nu är en av de som ingår i ”Barjons lag” i det franska travförbundet.

Min fru känner sig lite lurad på vad hon förväntade sig när jag sålde mitt företag

Jean-Pierre Barjon har byggt de ekonomiska förutsättningarna för sitt hästägande genom att vara en framgångsrik företagare med läskedrycksmärket Lorina som bärande varumärke. Detta är nu sålt och Barjon kan därför med full kraft gå in i sitt nya förtroendeuppdrag i hästsporten.

– Men min fru känner sig lite lurad på vad hon förväntade sig när jag sålde mitt företag. Istället för för att bli pensionär med en massa ledig tid jobbar jag nu väldigt mycket mer, obetalt dessutom, än vad jag gjorde när jag så att säga jobbade för att tjäna pengar, säger hon. Men det är vad det här uppdraget kräver, skrattar Jean-Pierre Barjon.

När det som kallas för ”de socioprofessionella” i oktober förra året valde representanter till sina 25 platser i den beslutande församlingen gällande bland annat styrelsevalet i SECF vann Jean-Pierre Barjons anhängare en jordskredsseger.

Av de 16 platser som kallas ”comité national” tog Barjon-anhängare alla 16. Av de som kallas ”comités regionaux” tog Barjons trupper sex av nio platser. 22 av 25 sammanlagt. Ett fullständigt sensationellt resultat och plötsligt förstod alla vad som höll på att hända: det var möjligt att motkandidaten kunde besegra etablissemangets presidentkandidat i styrelsevalet.

– Det är nästan omöjligt att gå emot en kandidat som är nominerad av den sittande församlingen. I utgångsläget sitter den kandidaten med 66 procent av rösterna bakom sig, säger Jean-Pierre Barjon.

En riktig revolution, som startade på allvar för drygt tre år sedan och nådde sitt slutmål när Barjon slog etablissemangets kandidat Philippe Savinel med röstsiffrorna 25–23 och valdes till president. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Men det omöjliga hände. I en gastkramande röstningsprocedur stod till slut Barjon som segrare med mandatsiffrorna 25-23. Och inte bara det. Runt honom i styrelsen och de kommittéer som verkar under styrelsen ersatte ”hans folk” de tidigare sittande.

Förutsättningarna finns därför för att verkligen åstadkomma något under de fyra år som ordförandemandatet gäller.

Vad är det då Jean-Pierre Barjon och de med honom likasinnade som nu sitter runt honom i de styrande organen i sporten vill ska hända? Ja, det är faktiskt i dimma dolt. Svävande. Hur kan det vara så?

Jo, för att Barjon helt enkelt vill att flödet av idéer, initiativ, de reella praktiska förändringarna som ska märkas i vardagen, ska komma underifrån. Från folket, de som röstade fram honom i opposition mot etablissemangets representant. Han är inte vald med en färdig agenda, utan med ett uppdrag att samla upp och kanalisera goda krafter och idéer, vilket i sin tur förväntas skapa långvarigt intresse och lidelse för hästsport när de många som tidigare känt sig utanför besluten plötsligt får känna att de kan vara med och påverka.

Vi har skapat en digital plattform där vem som helst kan skriva in och lämna förslag

– Det är en process som startat. Vi har skapat en digital plattform där vem som helst kan skriva in och lämna förslag under fyra olika flikar och ämnen. En flik handlar till exempel om djurvälfärd, en om sportens regelverk, en om spelinnovation. Vi räknar med att det ska bli några tusen förslag och inlägg, och det kan handla om precis allt.

– Vi kan moderera och gradera förslagen i hur viktiga folk anser de är, lyfta vissa till diskussions- och omröstningsfrågor. Det ska sedan sammanställas och resultera i en agenda till ett stort rådslag som är planerat till april. Detta rådslag ska i sin tur definiera saker och ting inför framtiden, vad som ska göras och kanske även i vilken prioriteringsordning, säger Jean-Pierre Barjon.

Han kallar det för en form av ”nationell brainstorming” gällande hur trav- och galoppsporterna framgångsrikt ska ta sig in i framtiden, dessutom en transparent sådan eftersom det som läggs in på plattformen ska vara öppet och läsbart för alla.

Två av travsportens stora makthavare på samma ”scen”. Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola delade tillsammans med Jean-Pierre Barjon ut pris till Romain Derieux efter dennes seger i Prix du Luxembourg med Anzi des Liards. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Plattformen öppnade den 17 februari på adressen www.assisesletrot2020.com.

– Det är nödvändigt att göra förändringar och det brådskar. Förra året minskade prispengarna med tio procent, för att PMU haft dåligt resultat i flera år och sporten under denna tid levt på fonder som tog slut. Den tidigare ledningen och strukturen förmådde inte vidta åtgärder innan de ekonomiska konsekvenserna av att PMU under flera år i följd gick sämre drabbade sportens aktiva. Basen i sporten är därför nu hotad. Fransk travsport består av massor med tränare som har fyra-fem hästar och de får inte gå förlorade. Det är bråttom att göra förändringar innan det är för sent, säger Jean-Pierre Barjon.

Det hela kan till sitt upplägg se ut som att det som föreslås och kommer fram på den digitala plattformen lär spreta åt en så väldig massa olika håll att det i sig omöjliggör förändring och alltså i så fall blir kontraproduktivt.

Jean-Pierre Barjon är medveten om det och försöker förklara genom att hålla upp händerna vid ögonen som att han skulle ha på sig ett helstängt huvudlag.

Vi måste fokusera på det som är det gemensamma och det viktigaste

– Så här har det fungerat: här har tränarna stått och drivit sina saker och hjärtefrågor (…tar ett steg åt vänster…), här står hästägarna (…ett steg till…), här står banorna, och så vidare. De olika särintressena i sporten har vart och ett fokuserat på sina egna frågor utan att se till varandra och till helheten. Det är det som lett fram till situationen där vi är idag, med en hästsport i ekonomisk kris. Vi måste förändra vårt tankesätt och börja fokusera på det som är det gemensamma och det viktigaste, bygga en ny filosofi, säger Jean-Pierre Barjon.

Denna, vad som kan kallas minsta gemensamma nämnare, kokar ner till en klassisk formel för företagande: att sätta kunden i centrum.

– Vi måste förstå vilka det är som försörjer och skapar intresset för sporten. Det är spelarna och ”turfisterna”, alltså de som besöker banorna. Allt vi gör måste utgå från dem, att ta hand om kunderna. Uppdraget jag fått handlar därför inte bara om att styra sporten utan även om att styra PMU. Så här fungerar det: PMU har ansvar för att ta hand om kunden fram till att denne gjort sitt spel. Så fort spelaren lämnat totomaskinen är det sporten, banan, de aktiva, som tar över ansvaret för kunden. När loppet gått i mål återgår ansvaret till PMU, för vinstuthämtning, och att kunden ska vilja spela i nästa lopp också. Schematiskt är det enkelt, men för att kunden ska vara nöjd med att spendera sin tid och sina spelpengar just i hästsporten och inte vilja spela på något annat måste alla tre delarna fungera och haka i varandra, säger Jean-Pierre Barjon.

För att ta något konkret: om det i den där stora nationella brainstormingen som nu ska göras visar sig att många vill öppna den franska stamboken för amerikanskt blod på ena eller andra sättet – vad händer då?

– Det är hypotetiskt, och jag förstår vart du vill komma, du är ju svensk…men just nu finns inte den  frågan på vår agenda och jag tror inte det kommer att bli aktuellt. Den franska travaren är vad den är, en egen ras, och det finns ingen anledning att ändra den saken. Som fransman och fransk hästägare är jag samtidigt helt fri att välja vilka lopp och vilka travhästar jag vill äga och tävla med, de lopp som är för franska hästar eller de lopp som är öppna, på samma sätt som ni i Sverige antingen kan komma hit med era hästar och tävla i de lopp som finns för de hästarna, eller köpa franska travare och vara med i loppen som bara är för de hästarna.

Att öppna franska stamboken skulle faktiskt ta bort exklusiviteten för er!

– Jag själv har valt att vara med i båda systemen, jag har fölston med amerikansk stam i den svenska stamboken och jag har hästar i träning i Sverige, har ju till och med vunnit er Uppfödningslöpning med Mister J.P., som också var trea i Kriteriet – bakom Readly Express som sedan vann Prix d’Amérique för övrigt – och är nu avelshingst. Friheten finns redan där! Avelsmässigt håller jag med om att i Sverige och Norden råder en priviligerad situation, där kan man blanda blodet från franska och amerikanska hästar som ingen annanstans i världen. Det är ju också Readly Express ett exempel på med Ready Cash som pappa och amerikanskstammad moder. Det kanske ni ska tänka på. Att öppna franska stamboken skulle faktiskt ta bort den exklusiviteten för er!

Världens bästa montéhäst. Det är inget snack om att det epitetet passar nioårige Bilibili, som tjänat nästan 20 miljoner kronor – men inte en euro för sulky. Foto Pierre Costabadie/Scoopdyga

Hur ser du på samarbetet mellan PMU och ATG? Till exempel fick de svenskar som ville spela till fasta odds till Prix d’Amérique vända sig andra spelbolag än hästsportens eget eftersom ATG på grund av hur samarbetet med PMU ser ut inte kunde ha någon pool med fasta odds. Är inte det märkligt?

– Spelinnovation är en av de saker som finns med specifikt i det insamlingsarbete av förslag som nu pågår. Personligen tror jag att vi går mot en framtid där PMU har fasta odds på trav och inte bara totalisatorspel. Det borde i så fall vara lösningen på det problem du just beskrev.

Första tiden som president i förbundet har inte endast inneburit att måla upp de stora övergripande framtidsfrågorna utåt utan även att sätta sig in i detaljerna i hur det praktiska arbetet i förbundet fungerar.

– Ja, jag sitter mycket tid på förbundskontoret nu. Det är massor med jobb, organisationsfrågor och att hitta hur vi ska samarbeta med PMU i framtiden. Efter rådslaget i april hoppas jag att bilden är klar med förslag och reformer som vinner stöd hos majoriteten och som alla då gemensamt kan börja sträva mot att genomföra och uppfylla. Allt med kunden – de som gillar hästsport och att spela på hästsport – i centrum. Det kommer helt säkert att innebära en hel del förändringar, vissa små, vissa förmodligen också stora. Men förändringar och reformer är nödvändiga.

För ett halvår sedan fanns det inte i min tankevärld att jag skulle få det stora förtroendet

Jean-Pierre Barjon hoppas också på förståelse för att han behöver lite tid på sig att bli varm i kläderna som travförbundspresident även om det samtidigt brådskar med att få igång ett reform- och förändringsarbete.

– Ja, alla ska ju veta att för ett halvår sedan fanns det inte i min tankevärld att jag skulle få det stora förtroendet att bli framröstad till den här ansvarsfulla positionen. Jag känner mig förstås väldigt hedrad, men eftersom det gått så fort har jag också mycket att snabbt försöka sätta mig in i och förstå. Jag har ju bara varit ordförande ett par månader…

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Den mest kompletta hästen jag tränat”

Odd Herakles var ingen tidig topphäst.
Under Lars O Romtveits vingar har hästen utvecklats för varje går.
2019 var tioåringen Nordens bästa kallblod och nu laddas stjärnan för en sista säsong tillsammans.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Lars O Romtveit jublar efter Odd Herakles seger i Unionskampen i höstas. Foto Urban Kihlman/ALN
Lars O Romtveit jublar efter Odd Herakles seger i Unionskampen i höstas. Foto Urban Kihlman/ALN

Norske proffstränaren Lars O Romtveit har 19 travare på träningslistan och det här blir hans sista säsong med Odd Herakles (e. Moe Odin).
– Jag blir 70 år i år och jag håller på att trappa ner, men jag ska inte lägga av med travsporten. Min tanke är att jobba med avel och unghästar och ha färre starthästar. Jag har tre fölston som alla ska betäckas med Odd Herakles. Jag ska försöka hålla en lagom nivå för att ha trevligt och undvika stress, säger Romtveit, som bor drygt två mil norr om Jarlsbergs Travbana.

Proffstränaren har tränat många fina kallblod och kan glänsa med fem kalla Derby-segrar. Norheim Faksen vann både svenska och norska och Timian Scott, Bork Odin och Tangen Scott toppade i norskt Kallblods-Derby.
– Men Odd Herakles är den mest kompletta hästen jag tränat. Sedan är det en speciell häst som man kommer nära.

Odd Herakles har utvecklats hela tiden och jag sade tidigt han skulle vara som bäst som åtta- och nioåring

Lars O berättar att kallblodet anslöt stallet efter Kriteriet som treåring och i sin nya regi tog Odd Herakles utveckling fart. Hästen slutade tvåa i svenska Derbyt och sexa i Norge. Stostjärnan Lannem Silje vann båda finalerna.
– Odd Herakles har förbättrats hela tiden och jag sade tidigt han skulle vara som bäst som åtta- och nioåring. Min känsla är att det finns fortsatt utveckling i honom.

Tjänade över två miljoner kronor 2019

Kallblodet har tävlat på hög nivå, men som Romtveit förutspådde höjde sig hästen ytterligare som åtta- och nioåring. 2018 tjänade han nästan 1,4 miljoner norska kronor. Ändå var förra året Odd Herakles överlägset bästa säsong på tävlingsbanan. Tioåringen vann Alm Svartens Ära, Norskt Mästerskap, Unionskampen på Färjestad och Nordic King i Finland.
– Hästen tjänade över 2,2 miljoner norska kronor 2019 och jag vet inte om något kallblod tjänat lika mycket under en och samma säsong tidigare? Dessutom verkade han som avelshingst och hela förra året var en succé.

Odd Herakles på Solvalla. Elitkampen är ett av årets stora mål. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Årets säsong började med seger på Forus i början av februari. Odd Herakles startade från tillägg och rundade till seger på 1.22,3/1.620 meter.
– Hästen var i fint skick när han gick till vintervila i höstas och hästen har tränat bra under uppehållet, men skötaren har haft mycket ansvar i vinter och därför var jag lite osäker på statusen i årsdebuten. Men Odd Herakles var mycket bra i comebacken och det ser lovande ut.

65 mil enkel väg

På lördag startar hästen på Bergsåker – en resa på 65 mil som började under fredagen.
– Det är många fina lopp i april-maj och problemet är att det inte finns så många uppgifter just nu. Jag vill att han ska få ett par lopp i kroppen och därför får vi resa en del. Odd Herakles reste mycket under fjolåret och betäckte samtidigt. Hästen var som sagt fantastisk och hade inga bekymmer med resorna. Vi får se vad det blir för väder på lördag. Odd Herakles brukar gå barfota runt om, men nu blir det aluminiumskor och kanske även brodd. Som innan kör vi med jänkarvagn och norskt huvudlag.

Vad tror du om segerchansen?
– Hästen kan lägga en speed både från start och till slut. Min förhoppning är att han tidigt ska ta sig fram till ledaren och jag tror på god vinstchans.

Ett av årets tidiga mål är Elitkampen på Solvalla. Hästen har varit med fyra gånger innan och slutat fyra som bäst.
– Elitkampen är en höjdpunkt och där ska jag försöka ha Odd Herakles i form. Vi har provat några gånger tidigare, men inte haft den riktiga turen. I år hoppas jag på bra spår och fina förhållanden. Min häst ska kunna vara med långt framme i Elitkampen och jag hoppas slå det norska rekordet.

Målet: slå det norska rekordet

Det norska rekordet lyder 1.18,5ak, vilket Tekno Odin sprang med galopp på Biri 2016.
– Odd Herakles har sprungit 1.18,8, men på förhand var det den gången inget läge för en toppnotering och vi hade kunnat utmana rekordet och vi kört för det. Vi siktar på en snabbare tid under den här säsongen.

Som sagt gör Odd Herakles sitt sista år under Romtveits vingar och 2021 kommer hingsten stå uppstallad i Sverige.
– Han ska tävla för mig den är säsongen och flyttar sedan till Fredrik Fransson. Hingsten ska stå i Sverige nästa år och kanske ytterligare en säsong.

Fakta

Odd Herakles

Kön: svart hingst
Född: 9 maj 2010
Härstamning: Moe Odin-Gaupen Stjerna
Intjänat: 6.694.597 kronor
Resultat: 109 st: 39-14-15
Rekord: 1.20,8k/1.18,8ak*
Ägare: Odd Paulsen & Linda C Kvernenes, Norge
Uppfödare: Odd Team AS, Norge
Tränare: Lars O. Romtveit
Körsven: Tom Erik Solberg

Expandera