Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Får inte vara någon stress”

Halmstad arrangerar lördagens V75-tävlingar.
Peter Untersteiner har hela 18 starthästar och 14 av dessa är med på V75.
– Jag blir förvånad om det blir noll segrar, säger hemmatränaren.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Peter Untersteiner och Justice Ås, som är en av hemmatränaren 14 hästar på V75. Foto Mia Törnberg
Peter Untersteiner och Justice Ås, som är en av hemmatränaren 14 hästar på V75. Foto Mia Törnberg

Halmstadtränaren Peter Untersteiner är en av Sveriges största tränare. För tillfället står 204 hästar på träningslistan och han är van att synas både som tränare och körsven på V75. Hans rekord är fem tränarsegrar i en och samma V75-omgång. Det var Stochampionatssöndagen 2014 som Untersteiner lyckades med den bedriften. Han körde själv Eketorps Tess, Perfect Cash, Snabba Cash och M.T.Harmony till seger och pricken över i:et satte sonen Johan Untersteiner med Neona Princess i Stochampionatet.

Vi har bra rutiner i stallet och det är viktigt att ha en plan

Den 7 december hade Peter Untersteiner hela 18 starthästar på Åby och tolv av dessa startade inom V75-spelet.
– Jag tror att det är rekord, säger 59-åringen.

Hur fungerade att ha så många starthästar på en och samma dag?
– Det flöt smärtfritt. Vi har bra rutiner i stallet och det är viktigt att ha en plan. En grundregel i stallet är att det inte får vara någon stress och även om det är många hästar får det inte bli någon jäkt.

Hästarna värms alltid två gånger

På lördag har han åter 18 ut från stallet och hela 14 V75-hästar.

Peter Untersteiner. Foto: Mia Törnberg

– Jag lägger upp schemat och där står tydligt vad som gäller. Tiderna när hästarna ska värma, vem som kör, vilken vagn och skoningen när det inte är barfotaförbud. Alla hästarna värmer två gånger och de flesta förvärmer på slingan och går andra vändan på banan. Unghästarna värms ofta två gånger på banan och i sulky för att man ska kunna få till rätt inställningar. Äldre travare går i regel i långvagn. Om det är hemmaplan eller inte spelar ingen roll.

På Åby för två veckor sedan blev det en seger, två andrapris och tre tredjeplaceringar. Vad har du för förväntningar på lördagen?
– Jag tycker att det ser bra ut på papperet och om vi har flyt i loppen kan det bli fyra segrar, men börjar det jäklas kan det bli noll. Däremot skulle jag bli förvånad om det blir noll.

Vilken är bästa segerchansen?
Mahma Lane (V75-2) har varit en plusvariant så här långt, men samtidigt har hon bakspår på tillägg och många att runda. Stonewashd Diamant (V75-6) är van tuffare motstånd, men även hon har många att gå runt.

Poet Broline med skötare Henriette Larsen, Sulkysport, Travsport
Poet Broline vann både E3-final och Kungapokalen som unghäst. På lördag körs hästen av sin skötare Henriette Larsen. Foto Hanold/ALN

Peter Untersteiner om V75-hästarna

V75-1
Nordmann (4) gjorde det bra senast och har svarat för fina insatser på sistone. Hästen har fungerat i voltstart, men spåret blev ingen höjdare och det blir säkerligen ingen pangstart. Nu blir det vanlig sulky.
Get Ready On Tour (5) har galopperat två starter i rad, men vi har inte hittat några fel och provar igen. Hästen brukar fungera fint i voltstart och båda hästarna är vettiga för klassen. Det blir vanlig vagn.

V75-2
Explosive Rain (11) är en fin häst som gjort det bra. Läget blev perfekt och jag tror att hon kan utnyttja det. Hästen kan ta en god placering.
– Mahma Lane (13) har varit lite extra fin i varje start och hittills varit en plushäst. Hon ska duga bra i sammanhanget, men det är utgångsläget som gör det tuffare.

V75-3
– Allt blev fel för Justice Ås (2) senast och den starten är bara att glömma. Hästen är lite bättre över sprinterdistans än full väg. Formen är helt okej och vi får köra efter förutsättningarna. Inga ändringar är planerade.
– Det var länge sedan Poet Broline (5) fungerade i tävling, men han känns fin i träning och vi får prova igen. Det viktigaste är att han fungerar och gör ett bra lopp.

Den här gången kommer hästen att utrustas med urryckare

V75-4
Vitro Diablo (7) har varit trög och kommit igång sent, men hästen har svarat för klart godkända insatser. Han ska kunna öppna ganska snabbt från springspår. Den här gången kommer hästen att utrustas med urryckare.

V75-5
Global Venture (11) svarade för en bra comeback och det hade varit intressant med kort distans om hästen haft framspår. Han är snabb ut och det är synd på läget. Inga ändringar.

V75-6
Ofelia O.E. (11) är bra i ordning och formkurvan pekar åt rätt håll. Hittills har hon skött sig bra med voltstart, men läget blev inte optimalt.
Stonewashd Diamant (15) var jag nöjd med senast. Hästen hade inte startat på en månad inför den uppgiften och jag hoppas att hon gått framåt lite med loppet i kroppen. Nu har hon många att runda, men hästen är tuff. Inga ändringar.

V75-7
M.T.Mighty Winner (6) var helt okej senast och jag tror att hästen är gynnad av kort distans. Hästen är startsnabb och inga ändringar är planerade.
Zeeland Kronos (8) håller helt okej form, men spåret är inte roligt och det har visat sig att hästen går allra bäst i ledningen. Härifrån blir det jobbigt och inga ändringar är planerade.
Randemar R.D. (9) gick strålande i skymundan senast och håller fin form. Jag tror inte att kort distans är någon fördel och han behöver högt tempo för att komma till. Inga ändringar.

18–22 dec: Vinnare i väntan på julveckan

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Börjat nå dit man önskar”

Kriteriekval på fredagen, V75-tävlingar under lördagen och Klasselöpsfinaler på söndagen.
Oskar Kylin Blom har ett späckat veckoslut att se fram emot.
– Att vi är med i de sammanhang som man vill kunna ta för sig i är ett kvitto på att vi gör något rätt, säger Gävletränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Atomic Face är Oskar Kylin Bloms bidrag i kvällens uttagningslopp till Svenskt Travkriterium. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Atomic Face är Oskar Kylin Bloms bidrag i kvällens uttagningslopp till Svenskt Travkriterium. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Med sina 63 hästar på träningslistan fortsätter Oskar Kylin Blom att ständigt flytta fram positionerna.
Fjolårets siffror vad gäller antal stallsegrar och när det kommer till inkörda prispengar är redan passerat när två tredjedelar av året har gått.

I helgen har Gävletränaren alla möjligheter att förbättra siffrorna ytterligare. I kväll är han i hetluften på Solvalla då Atomic Face (e. Explosive Matter) ska kvala till Svenskt Travkriterium.
– Sedan han kom till mig har jag haft målet att sikta mot hösten. Han kvalade in till Breeders Crown under midsommarhelgen och nu väntar Kriteriet, det lopp vi verkligen har siktat mot. E3 har aldrig varit på tal och jag vill säga att det varit rätt så raka vägen med den här hästen.

Ja, rätt så säger Kylin Blom. Efter segern i klassiska Juliloppet i Örebro den 15 juli har inte Atomic Face synts till i tävlingssammanhang.
– Jag hade tänkt göra ett lopp mellan Juliloppet och kvalen, men han blev lite förkyld efter Örebrostarten. Det är egentligen det enda bakslag vi haft med den här hästen. Då fick avstyra de planerna och bara träna inför det här, men jag känner att jag har honom där jag vill ha honom. Han gick ett jobb inne på Gävletravet i förra veckan för att lätta upp kroppen lite för hemma tränar han bara i sanden.

Gick det fort?
– Nja, det var ett jobb bara, helt enkelt. Han gav mig de signaler jag vill ha honom och känner att det här loppet är väldigt spännande. Min häst visade i Örebro att han har bra styrka i kroppen och då han är väldigt startsnabb så drömmer jag om att kunna leda från start till mål. Jag har höga förväntningar på hästen.

”Ett av sitt livs lopp”

Tidigare under veckan testades rycktussar på Atomic Face med effekt vilket han nu kommer att utrustas med i lopp. Samma sak gäller Eld Tekno (e. Tekno Odin), en av Kylin Bloms två finalister i de norska Klasselöpen.
I slutet av juni kom fyraåringen som i fjol var sjua i Norskt Travkriterium till Kylin Bloms stall. På kort tid har han lyckats göra hästen till deltagare i såväl den svenska som norska Derbyfinalen.
– Han var sjuk när han kom till mig och det blev kort med tid till försöken. Det viktiga var att få honom frisk och jag har bara byggt honom i de här tre loppen han fått hittills. Nu tycker jag att det känns som att han är där jag vill att han ska vara. Hästen är hingstig, alertare och riktigt på gång nu. Det kan behövas något lopp till innan han är i full form, men jag har ändå en känsla av att han kommer göra ett av sitt livs lopp på söndag.

Eld Tekno och Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Efter strykning på Wolt (e. Moe Odin) står nu Eld Tekno med spår sex istället för sju.
– Som jag kan läsa det så tror jag ingen annan vill ha dödens, det göra att jag får en lättare väg ner i banan. Jag vill vara med och tävla och räds inte att testa i dödens, det får bära eller brista.

Eld Tekno ses som en uppstickare i sitt lopp medan treårige Mjölner Malvin (e. Mjölner Herkules) tillhör favoritskaran i Kriteriefinalen.
– Han var jättebra i försöket och hade återhämtat sig fint efter det tuffa lopp han fick han fick i Kriteriefinalen här i Sverige. Det var tacksamt att han fick ett snällt lopp i försöket och han kändes dessutom både bättre både då och nu efteråt. Jag tycker dock inte att aluminiumskor fram och barfota bak som han gått i de två senaste starterna varit optimalt utan nu får han järnskor på fram, det känns helt enkelt bättre. Rygg på Brenne Odin är mitt drömscenario och min är väldigt speedig.

Hur långt kan det räcka?
– Jag vill inte bedöma de andra på det sättet, men jag är väldigt nöjd med min häst. De kommer inte köra ifrån min häst och om han tävlar på hundraprocentig nivå och tar i så kan han överraska och springa väldigt fort, men vi har inte sett botten på Brenne Odin ännu.

Skräller i Bollnäs?

Däremellan ska Kylin Blom även hinna med STL-tävlingar i Bollnäs. Stallet startar två egna hästar och bland dem tycks Anna Mauds Lassie (e. Chocolatier) bli totalt bortglömd i Diamantstoförsöket.
– Men hon är i bra form och känns otroligt fin. Senast fick hon dödens vilket inte är hennes melodi, men hon höll bra. Här står hon tufft inne, men jag tycker att hon visat att hon klarar av att möta de här hästarna. Jag är faktiskt inte alls främmande för att hon kan vara med långt fram här om det stämmer lite; hon har en härlig speed om vi kan spara den.

Morotai Degato (e. Maharajah) ska i sin tur pröva lyckan i näst högsta klassen. Efter tre silverlopp har han ett tredjepris, ett sjättepris och ett ”ägg” på sitt cv.
– Han gick en 1.11-tid full väg näst senast på Hagmyren och gjorde det bra. Senast valde jag bort att fullfölja i rygg på Chapuy, det var inget bra val av mig. Sedan fick han göra jobbet själv och fick dåligt med fäste så jag inte den insatsen var så tokig även om det kanske inte blixtrande om honom. Hästen är i alla fall bättre än raden; här hemma i träningen tycker jag att han känns finare än någonsin.

Kylin Blom har med andra ord spännande hästar att tävla med i dagarna tre, men tycks inte hetsa upp sig alltför mycket.
– Man hinner inte tänka så mycket på det. Det är klart att det är roligt och spännande, men jag känner att vi är med i de här loppen allt oftare nu och inte är nya i sammanhanget. Det gläder mig; det är ett kvitto på att vi gör något rätt, avslutar Oskar Kylin Blom.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Hektisk helg med flera chanser

För hästägaren Börje Näsström stundar en hektisk helg.
Under dagarna tre har han fem hästar till start med Juni Rapid i Derbystoet som kronan på verket.
– Jag har aldrig i mitt liv varit med om en häst som haft så mycket otur, men nu kan det ha vänt, säger Börje Näsström.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Börje Näsström tillsammans med I'm Sailing och Anders Svanstedt. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Börje Näsström tillsammans med I'm Sailing och Anders Svanstedt. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den från Ångermanlandsbördige, men sedan många år tillbaka Falköpingstationerade Börje Näsström har under en längre period satsat hårt på travsporten.
– Jag har hållit på och äga hästar sedan Håkan Hellerstedt kom till Axevalla. Han var den förste vi hade häst hos på 1980-talet. Det började med en dålig häst, men därefter fick vi fram några hos honom som var dugliga. Vi ägde bland annat Freight Collect som vann V65-Mästaren 1991, men hade sålt honom innan innan det.

I början på 2000-talet tävlade Näsström med egenuppfödda hästar. Jacky Hornline (e. Lindy’s Crown) nyttjades som avelssto och lämnade sju avkommor bland vilka Anton S.R. (e. Kosar) 1.15,3ak/391.600 kr lyckades bäst, men stoet spottade ur sig flera dugliga vardagshästar som vann lopp på Axevalla.

När Åke Svanstedt etablerade sig i regionen började Näsström placera sina hästar hos stortränaren och det med fint resultat. Bland annat vann Moondancer (e. Offshore Dream) Lassagårdspokalen som treåring och Näsström har fortsatt satsa på Svanstedt när han lämnade Sverige.
Ja, och så på hans son Anders Svanstedt som tränar och kör söndagens Derbystofinalist Juni Rapid (e. Maharajah).

Toppstammad

En häst som haft ögonen på sig sedan första stund då stamtavlan väcker stort intresse. Med Maharajah som far och La Belle Lady som mor har man att brås på. Den sistnämnda har lämnat såväl superstoet Your Highness som avelshingsten Executive Caviar vars korta karriär innehöll flera riktiga topprestationer.
– Anders och jag var ute och tittade på Juni Rapid på Brättefors Stuteri ihop med Göran Gustavsson och Anders Olsson som jag äger hästen ihop med. Vi gillade vad vi såg och stamtavlan är ju riktigt bra. Som åring fick han över henne till Bjertorp, men men det vore till att ljuga om jag säger att det varit raka vägen…

Juni Rapid och Anders Svanstedt. Foto Martin Langels/ALN

Nej, segrarna lät minst sagt vänta på sig. Det tog 20 starter innan Juni Rapid var första gången vann ett travlopp.
– Jag har aldrig varit med om en häst som haft så mycket otur. Faktum är att nästan varje gång av de där första 20 starterna har vi varit nöjda med hur hon presterat, men hon har haft vansinnigt mycket otur. Bland annat har hon fått tävla med punkterat sulkyhjul tre gånger. Bland annat var hon tvåa i ett lopp över 2.640 meter där hon tävlade med punktering i 2.400 meter.

Nu tycks det i vilket fall ha vänt och det på allvar. Om saker och ting har studsat snett tidigare så går det nu Juni Rapids väg. Efter två sommartriumfer i Lindesberg spurtade Juni Rapid in som tvåa bakom Hoboken Am (e. Muscle Hill) i sitt uttagningslopp till Derbystoet.

Chanser i USA

75-åringen var själv på plats ihop med övriga ägare under uttagningarna på Jägersro och har – som ”arbetande pensionär” – möjlighet att lägga upp sina dagar på ett sådant sätt att han kan följa hästarna på nära håll.
– Det känns väldigt kul att hon tagit sig till finalen. Det är stentuff konkurrens, men väldig roligt att hon finns med bland de tolv. Jag är glad om hon är femma-sexa, men förhoppningsvis kan hon bli något hack längre fram. I veckans jobb testade Anders rycktussar för första gången och fick bra effekt på det så… ja, kan hon få spara speeden fram till upploppet och om tussarna ger effekt… vem vet vad som händer. Med lite tur kan det bli bättre än vad man hoppas tro.

Åke Svanstedt och Flawless Country vid seger på Red Mile i höstas. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Studsar det inte Juni Rapids väg på Jägersro kan Näsström likväl haft en bra helg. Satsningen på – och i lag med – Åke Svanstedt har fortsatt. I Sverige äger tvåårige hingsten Proffs (e. Propulsion) tillsammans som just Anders Svanstedt har i sin vård.
I USA deläger Näsström fyra hästar varav tre starter under fredagen och ytterligare en under lördagen.

Då handlar det om Flawless Country (e. Southwind Frank) som ska starta i finalen av Pennsylvania Sire Stakes på The Meadows där det står 235.000 dollar på spel i samlad prissumma.
– Hon sprang in fyra miljoner på nio starter som tvååring och var tvåa i ett Stakes-lopp för 14 dagar sedan så där pekar det åt rätt håll igen. Det blir fullt upp med starter både på dagtid och på nätter de här dagarna, men det är bara roligt. Jag ser fram emot helgen, avslutar Börje Näsström.

Fokustema
Fokus: Kallblods-SM
Läs senare

”Hästen är bättre i år än förra året”

Hans första häst vann en handfull gulddivisioner.
Bästa hästen idag har redan vunnit SM – i monté.
Nu jagar Stefan Dellbros tolvåring Don Viking SM-guld även för sulky.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

50-årige Stefan Dellbro har levt med travsporten i många år och det som började med delägde varmblodet Let Me Fly på 1990-talet har de senaste decennierna fortsatt med både liten uppfödning och de senaste åren en handfull hästar i stallet som B-tränare.

Förra året var han mannen bakom det vinstrikaste svenskfödda kallblodet i landet i Don Viking (e. Järvsöviking) med 753.415 kronor insprunget – och det segerrikaste svenskfödda stoet i då fyraåriga lillasystern Wild Donnan (e. Voje Spik), som vann fem lopp! Dessutom klev Stefan över miljonen insprunget för stallets hästar för första gången.

– Att ha Sveriges vinstrikaste häst och dessutom segerrikaste sto är ganska fränt att lyckas med som en liten amatör, säger Stefan Dellbro.

Fakta

Tränarstatistik

Stefan Dellbro som tränare:

  • 2016 – 11 st: 0–3–2 – 124.500 kr
  • 2017 – 9 st: 3–2–0 – 112.200 kr
  • 2019 – 31 st: 8–5–3 – 786.700 kr
  • 2020 – 43 st: 10–7–8 – 1.016.215 kr
  • 2021 – 29 st: 6–2–4 – 400.993 kr
Expandera

Det började alltså med familje- och kompishästen Let Me Fly (e. Speedy Fly), 1.12,9ak/1.959.250 kronor, som Stefan bland annat ägde tillsammans med Halmstadtränaren Marcus Lindgren. Let Me Fly inledde hos Umåkertränaren Jan-Erik Erikson innan den stora utveckling kom hos den då färske proffstränaren Robert Bergh.

Totalt gjorde gjorde 80 starter (26–13–8) och vann en handfull gulddivisionslopp, däribland Top of Europe Trot i Boden 1994 och Malmloppet i Skellefteå både 1994 och 1995.

När hon lastades av hemma efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören

Stefan köpte i samma veva varmblodet Norciana (född 1982 e. Glasgow), 1.16,8k/209.250 kr, som fölsto.

– Hon var grå när hon tävlade och vann bland annat en rikstotofinal för Karl-Gösta Fylking, men när hon lastades av hemma på gården efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören, berättar Stefan med ett skratt.

Norcianas blod lever fortsatt vidare i Dellbros travverksamhet. Dottern Shy Beauty (e. Big Spender) vann själv V75-lopp i Dellbros träning för 20 år sedan och är mamma respektive mormor till de två varmblod som Stefan tränar idag: nioårige sonen Corroded (e. Pine Chip), 1.11,5ak/945.093 kr, respektive dottersonen treårige Il Stefano (e. Il Villaggio).

Corroded är tillbaka hos Stefan Dellbro efter flera år hos Robert Bergh. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Corroded är tillbaka hos Stefan efter flera år i regi Robert Bergh.

– Han har varit svår att få igång, tyvärr är hans hovar inte av bästa kvalitet och det har varit problem med hans fötter. Jag tycker att jag börjar få tillbaka honom någorlunda, men det är fortfarande långt från hästens inneboende kapacitet. Han ska gå barfota för att fungera och då måste han ha hovar och kropp med sig, säger Stefan.

Treårige Il Stefano har dock långt kvar till tävlingsdebut.

– Han är liten och blev kastrerad sent. Sedan har vi tagit bort lösa benbitar och det har varit rätt mycket bekymmer. Kanske kan det bli kval i höst, men det krävs nog en vinter med träning till för hästen, säger han.

Stefan äger fortfarande mamman Give Me V. (e. Fill V), som bara fått ett föl, just Il Stefano.

– Eventuellt låter jag betäcka henne igen, jag har ju haft några generationer i stammen och Shy Beauty lämnar väldigt fina travare, så jag skulle gärna få ett stoföl för att blodet ska leva vidare. Det är roliga hästar att jobba med.

Men hästen för dagen – och de senaste säsongerna – i Stefan Dellbros stall är tolvårige kallblodsvalacken Don Viking (e. Järvsöviking). Efter sju sorger och åtta bedrövelse i mitten av 2010-talet – läs: tre gaffelbandsskador – har ett långsiktigt och tålmodigt arbete med den hetlevrade hästen givit enastående resultat. Efter långt skadeuppehåll och noll starter 2017 gjorde Don Viking comeback 2018 och sedan dess har han svarat för detta:

  • 2018: 9 st (3–2–0) – 112.200 kr
  • 2019: 21 st (7–5–2) – 737.000 kr
  • 2020: 23 st (5–4–5) – 753.415 kr
  • 2021: 13 st (5–1–1) – 267.693 kr

Bland meriterna finns framför allt segern i monté-SM för kallblod och andraplatsen i SM för sulky förra året, samt segern i dubbelcupens final i Bollnäs 2019.

– Jag är glad varje säsong han kan hålla på, men hästen tål att starta och hårda upplägg, han tar loppen bra. När vi kommer hem efter tävlingar och jag släpper ut honom i hagen drar han iväg en rejäl repa. Han trivs med livet, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förra året gjorde Don Viking en fin insats som tvåa bakom Månlykke A.M. i SM och upplägget inför årets svenska mästerskap liknar det från 2020. Don Viking är hemkommen efter en långresa till finska Ylivieska, där han startade i finska storloppet ”Valackfursten” med lopp två dagar på raken för två veckor sedan.

Han galopperade i den korta uppgörelsen, medan han slutade femma i långloppet efter offensiv styrning till ledning varvet från mål efter ett varv i tredjespår. Inget upplägg som passar tolvåringen.

– Det blev mest kattskit den här gången. Han reste inte lika bra som förra året och hade dessutom inget resesällskap som då. Han kan vara lite känslig med mat och vätska när han reser långt. Förra året gick det bra till Finland, men inte den här gången. Han var lite tagen och hade tunnat ur på grund av för lite vätska, säger Stefan.

Efter hemkomsten har Don Viking hittat formen igen.

– Han tog ikapp det fort när vi kom hem. Han har gått två backjobb och känns fin och laddad i träning. Just upplägget med start två dagar i rad gjorde honom väldigt gott när det kom till SM ett par veckor senare och jag hoppas det ger samma resultat nu.

Sandra Eriksson körde Don Viking för första gången i SM ifjol och det slutade alltså närmast med succé och andraplatsen. Nu hoppar Sandra upp igen – för fjärde gången – och utgångsläget är fina spår tre bakom startbilen.

– Sandra är duktigt på att köra kallblod och får hästarna att gå hela vägen. Förra året öppnade han bra i SM, men ska inte gå i tät. Bara han får springa i ryggar gör det inte så mycket om han ligger på under vägen. Det viktiga är att ha rygg till 400-500 meter från mål, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förhoppningarna och möjligheten att försvara SM-silvret?

– Hästen är bättre i år än förra året, han har blivit stabilare och inte lika känslig för till exempel nya kuskar som tidigare. Gunnars häst blir förstås svår att slå, men de andra hästarna tycker jag att han matchar. Kan han vara trea-fyra är jag nöjd, men det finns inget att klaga på inför loppet, säger Stefan.

Efter SM kommer – SM. Nåja, det lär bli någon start emellan, men den 24 september är det svenskt mästerskap i monté, där Don Viking är titelförsvarare. Att han gillar disciplinen råder inte minsta tvivel om. I april satte han svenska rekordet 1.23,3a/2.140 meter tillsammans med Lena Fritz på just Bergsåker och i ett sprintrace på Solänget i början av augusti vann han på 1.19,4a/1.140 meter.

Under sadel har Don Viking gjort tolv starter, vunnit sex av dem och slutat tvåa fyra gånger!

Fakta

Don Viking

Valack 12 år e. Järvsöviking – Donnan e. Gyllfen
Resultat: 112 st: 25–19–14
Rekord: 1.22,1k – 1.22,4ak
Insprunget: 2.102.408 kr
Uppfödare: Anneli Oskarsson, Vindeln
Ägare: Donnans Hästar KB, Vindeln
Tränare: Stefan Dellbro, Umåker
Körsven: Sandra Eriksson, Boden

Expandera

Däremot lämnar Stefan tråkiga besked gällande Don Vikings femåriga lillasyster Wild Donnan. Stoet tjänade över en kvarts miljon kronor förra året utan att vara anmäld till de klassiska loppen och visade i våras att hon räcker i konkurrensen även mot äldre hästar.

– Tyvärr fick hon känning i en bakkota i somras och nu blir hon borta fem-sex månader för att läka ihop och rehabiliteras. Hon har ju tjänat så mycket pengar att i princip måste hon ned på svenskt rekord varje gång för att vinna lopp. Det känns som det finns en hel del kvar i henne och avel är inte aktuellt, om det inte skulle bli några bakslag under läkningsprocessen, säger Stefan.

Istället får Stefan Dellbro se Don Viking jaga en topplacering i Svenskt Mästerskap. Fjolårets andraplats i loppet visar att den finns inom räckhåll!