Fokustema
Fokus: Inför V75 Åby
Läs senare

Fölsto för 15.000 kr blev V75-häst

Patrik Österberg väckte sin sambos Moa Nilsson vrede när han med avel i tankarna impulsköpte ett välstammat treårigt sto på hösten 2019.
– Hon blev vansinningt arg!
I morgon är det stoet en av nyckelhästarna i Åbys V75-omgång.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Från tänkt fölsto till V75-häst. Under lördagen är det dags för Georgia Am på Åby. Foto Göran Lindskog/Sidmakarn/ALN
Från tänkt fölsto till V75-häst. Under lördagen är det dags för Georgia Am på Åby. Foto Göran Lindskog/Sidmakarn/ALN

Hur har Patrik Österberg fått ihop det här?

– Det här var chansen att få tag i ett fölsto med sådana blodslinjer som jag aldrig skulle ha råd att köpa annars. Så fast min sambo väldigt bestämt sagt ifrån att det inte skulle köpas någon ny häst slog jag till ”på timmen” när Georgia Am kom ut på hästnet för 15.000 kronor. Jag messade Moa att hon skulle komma med hästtransporten, för vi hade en ny häst att ta hem, säger Patrik Österberg.

Fakta

Georgia Am

sto fem år e. Timoko – Extraordinaire e. Duke Of York
8 st: 2–4–1
Rekord: 1.16,0m – 1.17,3am
Insprunget: 135.500 kr
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Stockholm
Ägare: Moa Nilsson, med flera
Tränare: David Persson (a), Axevalla
Körsven: Stefan Persson, Halmstad
Skötare: Frida Karlsson

Expandera

Hur reagerade hon?

– Med att blir vansinnigt arg! Men två jobbarkompisar här på kontoret (Åbytravet, där Patrik efter att ha börjat som sportassistent nu är försäljningsansvarig, reds.anm.) ville vara med i hästen direkt, och så även min mamma, som är otroligt travintresserad. Så det räddade upp mig, jag kunde lugna Moa med att jag inte ensam hade köpt Georgia Am, skrattar Patrik Österberg.

Georgia Am var då alltså tre år. Det var oktober och hon hade inte kommit till start, och skulle inte komma till start på länge heller, enligt sin dåvarande tränare Ken Ecce i Danmark.

Vi tar nu en del i den här historien därifrån i kronologiskt fel ordning:

Mark och Tonny Henriksson köpte i mars 2019, när Georgia Am var tre år, stoet på ASVT:s internetauktion för 66.000 kronor. Idén var att skaffa en häst som kunde komma till start rätt snart, i klartext som treåring. Georgia Am flyttade från Sandra Loumala till Ken Ecce och när det blev sommar och höst stod det alltså klart att förhoppningen om treåringsstart inte skulle uppfyllas.

– Det var inte vad ägarna tänkt sig och först bjöd de ut henne för 60.000 kronor, alltså vad de gett, men ingen nappade. Jag uppmärksammade henne redan då och tänkte att Georgia Am är en drömfölmärr, med den fantastiska Conch-mödernelinjen och Timoko som pappa, säger Patrik Österberg.

Aetos Kronos noterade världsrekordet 1.11,9a/2.140 när han vann Breeders Course-finalen 2019. Foto Sulksyport

Hennes ettårige broder Informed Am, med Bold Eagle som pappa, hade då en kort tid tdigare gått för en miljon på Kolgjini Sales, köpt av SRF Stables. Aetos Kronos som kommer från samma gren på Conch stamträd hade vunnit både E3 och Breeders Course och då gått världsrekord.

– Men 60.000 kronor, sådana pengar kan jag inte köpa häst för. Ingen annan köpte Georgia Am heller för 60.000 kronor och par månader senare kom hon ut en gång till på hästnet, för 15.000. Då kunde jag inte stå emot utan agerade direkt, säger Patrik Österberg.

Ännu längre tillbaka i händelsekedjan finns att Georgia Am såldes på Kolgjini Sales 2017 för 160.000 kronor, till Darko Stankovic. Han köpte tre hästar på den auktionen, en var Gulfstream Am (e. Trixton – Nectarine) för 530.000 kronor. Denne har för Conrad Lugauer hittills sprungit in 630.000 kronor och var i höstas med i Breeders Crown-finalen för fyraåringar.

Georgia Am däremot, blev alltså avyttrad ur Stankovics hästägande tidigt som treåring. Efter den där avstickaren till Danmark fanns hon ett halvår senare nu hos Patrik Österberg och Moa Nilsson.

– Det stod snabbt klart att Georgia Am hade ett stort problem: ont i ryggen. Vi lät en kiropraktor jobba med henne samtidigt som vi bara skrittade hästen hemma. Men det var så att en kiropraktor som kom med ett par veckors mellanrum inte räckte, här behövdes daglig handpåläggning om ryggen skulle kunna bli bra. Eftersom min gamla barndomskompis Robert Wilhelmsson och hans sambo Madelen Johansson är väldigt duktiga på hästar med sådana problem och jobbar med laser och akupunktur skickade vi henne dit. Det var ju några månader kvar tills det skulle bli vår och aktuellt att betäcka Georgia Am, säger Patrik Österberg.

Patrik Österberg. Foto Hanold/ALN

Snart kom det positiva rapporter från Gävle och Robert Wilhelmsson.

– Ja, han sa att det här blir bra…men samtidigt hade han träningsmässigt mer eller mindre fått börja om med Georgia Am och bara kört henne försiktigt samtidigt som de jobbade på med att komma till rätta med ryggproblemen.

Framåt mars-april var det dags att bestämma om det skulle bli avel för Georgia Am förra året.

– Robert testade henne i ett provlopp och efter att hon hängt med och skött sig på 1.22 kvalade hon i mitten på april i Bollnäs. Det blåste väldigt kraftigt och hon mer eller mindre lunkade, i total ensamhet 1.17,8 i kvalloppet! Vi blev förstås helt eld och lågor, trodde inte våra ögon. Vad i hela världen var detta, vi hade plötsligt en jättespännande häst, säger Patrik Österberg.

Nu var förstås avel inte att tänka på och Georgia Am inledde med en seger och tre andraplatser, varav två från dödens där hon slog ledaren men blev nerspurtad, hos Robert Wilhelmsson.

– Sedan hände en grej som verkade banal till en början. Hon hade fått en spark i hagen och ett litet sår högt upp på ett ben. Såret läkte inte, och en veterinärkoll gav besked om att det var en liten fraktur, en benbit som måste tas bort. Hanna Lähdekorpi fick göra operationen, som gick bra, och sedan tog vi hem Georgia Am till vår gård under rehabiliteringen, säger Patrik Österberg.

Men det fungerade inte jättebra.

– Nej, Georgia Am började uppträda stressat. Det fanns bara tre hästar på gården, och det verkade vara för lite för att hon skulle trivas. Georgia Am var van i att vara i stall med fler hästar och blev väldigt bekymrad då det vid ut- och insläpp och sådant kunde hända att hon blev ensam en stund.

”Han var superpositiv redan från dag ett och har skruvat upp våra förväntningar väldigt högt”

Georgia Am är en storvuxen dam, någonstans mellan 1.65 och 1.70 i mankhöjd, och Patrik fick en plan klar i huvudet.

– Att ha Georgia Am kvar hemma var alltså inte så lyckat och samtidigt tydde mycket på att hon skulle kunna passa perfekt med djupsandsträning. Vi skickade henne därlör till David Persson på Bjertorp. Han var superpositiv redan från dag ett och har skruvat upp våra förväntningar väldigt högt. Därför känns resultaten hittills i år, en seger, en andraplats, en tredjeplats och en sjundeplats en dag då inte fick det att stämma alls på ett svårt banunderlag, och någon dag efteråt hade blodvärden som var alldeles knasiga, så hon var också nedsatt av något, nästan som ett misslyckande. Det är ju helt sjukt egentligen att vi känner så, med tanke på vad förutsättningarna var när vi köpte henne. Efter andraplatsen i Örebro sa David självkritiskt ”det här är en häst som ska springa in en miljon i år och jag kan inte ens få henne att vinna ett vanligt lopp i klassen upp till 100.000 kronor”. Samtidigt har hon haft otur med banunderlag och yttre förhållanden som ett par gånger inte alls passat henne, det var till exempel tjällossning när hon var trea på Åby, och hon försökte med sin stora kropp ta sig fram där på sina sulor och järnskor…

Det är emellertid nu det ska hända: Till denna veckas V75-start på Åby (Diamantstoloppet, V75-2 där Georgia Am är en av tre hästar på start som tjänat upp till 150.000 kr, med tolv på tillägg där hästarna har upp till 450.000 kr i samlad prissumma) aviseras dels skoryck runt om och dels första gången med rycktussar.

Fakta

Georgia Ams starter hos David Persson

  • Örebro 1 januari. För hästar med högst 85.000 kr. Kusk: Rikard N Skoglund. Sjua på 1.17,3a/2.100. Insprunget: 2.000 kr. Anföll i tredjespår på slutvarvet, utan draghjälp där ute genom slutkurvan, kunde inte förbättra sig.
  • Åby 20 januari. För hästar med högst 370.000 kr, tillägg 20 meter vid 125.001 kr. Kusk: André Eklundh. Trea på 1.18,3/2.140 på något tung bana. 11.000 kr insprunget. Bestämde i ledningen, slagen in på upploppet av två tilläggshästar, höll farten till tredjeplatsen.
  • Örebro 2 februari. För hästar med högst 715.000 kr, tillägg vid 100.001 och 250.001 kr. Kusk: Rikard N Skoglund. Tvåa på 1.17,1/2.140, med galopp, 15.000 kr insprunget. Placerades utvändigt ledaren 1.500 kvar efter kort startgalopp, kunde inte ta ner ledaren, höll undan för resten till andraplatsen.
  • Axevalla 16 februari. För ston med högst 300.000 kr. Tillägg vid 120.001 kr. Kusk: Rikard N Skoglund. Seger på 1.16,8/2.140. Insprunget: 25.000 kr. Övertog ledningen efter 600 meter, säkert undan utan att se bottnad ut.
Expandera

– Skorycket har vi gått och längtat efter, det blir otroligt spännande att se hur hon ser ut och rör sig barfota med tanke på hur tungt skodd hon har tävlat fram till nu. Och tussrycket, det provade David i ett jobb förra veckan, med precis den effekt han hoppades på och trodde. Georgia Am har liksom mest sprungit på i loppen, utan att riktigt ta i, ser det ut som. Har vi tur har hon fått ärva en av pappa Timokos bästa egenskaper, den att det när han var som bäst alltid tycktes finnas en växel till att peta i när det begärdes fartökning av honom, säger Patrik Österberg, som också konstaterar att det även propositionsmässigt klaffade till bra med det här stoloppet.

Skorycket har vi gått och längtat efter

– De som börjar på tillägg är hårdare än vår häst som bara gjort åtta starter…samtidigt har vi stora förväntningar på vad de här nya växlarna vi provar nu får för effekt. Blir det som vi hoppas kan det bli tufft att ta 20 meter på henne. Jag gissar att Stefan Persson får försöka köra en del ”på klockan”, bjuder man in tilläggshästarna i sådana här lopp så att de har kontakt in på upploppet är de tuffa att stå emot, säger Patrik Österberg

Georgia Ams avelskarriär får alltså vänta, och eftersom Patrik egentligen var ute efter en fölmärr när han köpte henne har stallkamraten Hashtag One (e. Lovely Lidob – Rutan Ping), 1.14,6am*/165.000 kronor, fått ta den rollen istället.

– Ja, i söndags körde vi henne för betäckning med Orlando Vici. Hashtag Ones yngre syster At First (e. Symphonic Hanover – Rutan Ping), 1.14,3ak/73.000 kr, är också hos David Persson nu, säger Patrik Österberg.

Fakta

Georgia Ams möderne

Georgia Ams moder Extraordinaire var ett framgångsrikt sto i Kanada med nästan två miljoner kronor insprunget som två-. och treåring och rekordet 1.11,7. Hon köptes efter det av Am Bloodstock, togs till Sverige, och har hittills fått sex avkommor:

  • 2013 Datastrom Am (valack e. Gift Kronos) 1.15,3k/259.789 kr
  • 2014 Ellipsis Am (sto e. Gift Kronos) 1.14,1ak/268.007 kr
  • 2015 Felix Am (valack e. Joke Face) 1.12,9ak/435.300 kr
  • 2016 Georgia Am (sto e. Timoko) 1.16,0m/135.600 kr
  • 2018 Informed Am (valack e. Bold Eagle)
  • 2019 Jannah (sto e. Raja Mirchi)

Det riktiga godiset i Extraordinaires stamtavla finns längre bak: mormors mor är toppstoet Conch (e. Bonefish – Vikings Venus), mamma till ingen mindre än Viking Kronos 1.12,1ak*/6,1 mkr och även King Conch 1.11,6ak*/4,1 mkr.

Vägen fram till Georgia Am går via Conch dotter Celebration (e. Conway Hall) och i nästa led She Has It (e. Muscles Yankee) vilken också finns i svensk avel (ägd av Jörgen Sjunnessons Dream Lover AB). She Has It är mamma till Extraordinaire, som alltså är mamma till Georgia Am.

En helsyster till She Has It heter Will Of A Woman (e. Muscles Yankee – Celebration). Hon är köpt till den svenska stamboken av Antonio Carraretto (Allevamento Kronos) som förklarligt väldigt gärna vill ha ston från Conch linje och som i Will Of A Woman fann ett sådant.

Efter att Will Of A Woman  tagits till Europa betäcktes Will Of A Woman med Bold Eagle och resultatet blev ingen mindre än kulltoppen och världsrekordhållaren Aetos Kronos 1.10,0am/8,4 mkr, vilken vunnit Konung Gustaf V:s Pokal, långa E3, korta E3, Breeders Course, slutade trea i Derbyt och i vinter i Frankrike vunnit ett halvstort årgångslopp, slutat trea i Prix de France och fyra i Criterium Continental.

Expandera

 

 

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Cyber Lane mot ny toppsäsong?

Derbyvinnare och miljonmaskin år efter år.
I morgon gör outtröttlige Cyber Lane årsdebut i det första uttagningsloppet till Paralympiatravet.
– Hästen blir äldre så varje vinter har jag försökt hitta på något nytt, säger Johan Untersteiner.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane och Johan Untersteiner är redo för årsdebut. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Cyber Lane och Johan Untersteiner är redo för årsdebut. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Halmstadtränaren har en spännande lördag framför sig då han sänder tre av stallets bättre hästar till Malmöbanan.
Demon Ima (e. Maharajah) är favorit i bronsdivisionen och Sharp Dream (e. Royal Dream) betrodd i Diamantstoet, men duon får faktiskt ursäkta.

Det är Cyber Lane (e. Raja Mirchi) som tilldrar sig mest uppmärksamhet. Fjolåret avslutades på bästa sätt med en tredjeplats i Åby Stora Pris, seger i C.L.Müllers Memorial och en andraplats i Silverhästen.
Faktum var att 2020 summerades som Cyber Lanes bästa säsong penningmässigt sedan fyraårssäsongen med 2.195.060 kronor intjänat.
Det är nånstans där ribbas får läggas nu inför 2021 och av tongångarna från vinterträningen att döma ska inte hästen vara sämre.
– Grunden i hans träning under vintern har varit snarlik, men jag har gjort lite annorlunda ändå varje år. Hästen blir äldre så något nytt måste man testa för att se vad det kan ge och för att hålla honom på bra humör. I år har jag kört lite mindre intervaller med honom, men kört lite snabbare i de sista intervaller. Jag har gjort så istället för så många styrkeintervaller och Dear Friend har haft samma upplägg med gott resultat, säger Untersteiner.

Går upp två klasser

Att det inte är någon hejdundrande skillnad man känner på en åttaårig valack över en vinter ter sig naturligt.
– Nej, det känns som den vanliga Cyber Lane, varken mer eller mindre. Prestationsmässigt ska han inte vara sämre förberedd än de tidigare åren utan han är väl förberedd.

De två senaste åren har Cyber Lane slutat tvåa samt vunnit just det här uttagningsloppet till Paralympiatravet på Jägersro.
– Då som nu har han tävlat med skor runt om. Barfotabalansen har han bara gått med i fyra av fjolårets starter så det är mestadels på skor hästen tävlat under många år.

Vad händer från spår sju bakom bilen?
– Jag har inte funderat så mycket taktiskt, men det står väl vingelrisk i programmet i princip från det här läget? Jag måste i alla fall prova lite framåt från start för jag bedömer inte hästarna som startar med spår nio och tio som några man direkt kastar ner till sargen. Nej, jag får prova en bit för där blir det nog svårt att komma ner.

Demon Ima och Johan Untersteiner. Foto: Adam Ström/stalltz.se

I bronsförsöket riktas blickarna mot Demon Ima (V75-6) som tar ett rejält skutt upp i klassystemet på STL.
– Så är det och vi får se hur det blir taktiskt här. Det är möjligt att Pere Ubu tar sig förbi direkt, pappa låter i alla fall helt övertygad om att han ska lyckas med den saken!

Men din häst spetsade från innerspår i vintras?
– Ja, men då var det ett lopp stängt vid 150.000 kronor, nu är det stängt vid 900.000 kronor. Det är en stor skillnad mellan startsnabbhet på hästarna i de klasserna. Dessutom är hästen lite ivrig första stegen och jag har låtit hon sköta sig själv och inte kastat iväg honom. Jag tror att det här med hur det blir från start är lite upp till hur hästen beter sig.

”Kör till slut”

Om Demon Ima blir snuvad på ledningen av Pere Ubu tycks inte Untersteiner vara jättesugen på ett för offensivt upplägg.
– Jag är inte sugen på att sätta mig i dödens på Pere Ubu nu när min häst går upp två klasser. Det ska dock sägas att jag var nöjd med comebackinsatsen och han känns inte sämre efter det – han verkar minst lika bra – men jag fortsätter med järnskor och rycker inga växlar i det här skedet.

Inom V75-spelet har Untersteiner även egentränade Sharp Dream och bra koll på Lucky Truc (e. Truculent) i V75-inledningen.
– För Lucky Truc blir det försiktigt nu och så kör vi till slut. Vi har inga stora krav på honom här. Sharp Dream har gjort flera fina lopp i min regi, men här är det helt andra förutsättningar med dubbla tillägg. Jag tror att hon kommer gå bra, men vi får se hur långt hon kan räcka.

Nästa lördag blir det däremot ingen Johan Untersteiner på det svenska V75-spelet för då beger han sig till Finland.
Dear Friend (e. Orlando Vici) har blivit inbjuden till Seinäjoki Race där vinnaren kammar hem 70.000 euro och en kamp mot hingstar stundar.
– Det blir spännande att starta henne mot de här hästarna. Hon är van tufft motstånd sedan tidigare och även om de är bra här också så kunde det lika gärna vara en gulddivision i Sverige. Vi tävlar om mycket pengar så det känns givet att resa, men chanserna beror nog mycket på vad hon får för spår och löpningsförlopp, avslutar Johan Untersteiner.

Fokustema
Fokus: Matchning
Läs senare

Redén om sina högintressanta årsdebuter

Över elva miljoner på 27 starter under tre säsonger lyder facit för Conrads Rödluva.
Imorgon årsdebuterar hon i Pixies lopp på Solvalla med 220.000 kronor till vinnaren.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén och Conrads Rödluva. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén och Conrads Rödluva. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Siktar Daniel Redén ännu högre 2021 med fjolårets vinnare av EM för ston, Conrads Rödluva?

– Kanske startar jag henne i lite tuffare sammanhang i år, säger Daniel Redén, och utvecklar sitt resonemang kring den elvafaldiga miljonärskan:

– Känslan är att hon fick ett lugnt mellanår ifjol och därför är jag lite sugen…

Conrads Rödluva vann EM för ston under fjolåret. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar-Moviestar), 1.09,7ak/11.096.500 kr, har startat sparsamt under hela karriären och de tre säsonger hon visat sig på tävlingsbanan. Nio starter som treåring, elva framträdanden året efter och ifjol sju lopp.

– Hon har alltid haft problem med korsförlamningar och vi har ett speciellt schema för henne eftersom det krånglat för det mesta med ”Rödluvan”. Det går aldrig att planera några starter med henne som man kan göra med andra hästar. Nu verkar det – peppar, peppar – som det blivit bättre på den fronten, men det går aldrig att vara helt säker, säger Daniel, och fortsätter:

– Som treåring märkte vi inte alls mycket av detta. Fyraåringssäsongen var ren katastrof, ifjol var det bättre och nu ser det riktigt bra ut för hennes del.

I samma lopp som Conrads Rödluva årsdebuterar ett år yngre Alaska Kronos (e. Trixton-Illinois), 1.11,0ak/2.956.000 kr, vilken tjänade över en miljon kronor ifjol men som fick leva i skuggan av Diana Zet, fyraåringskullens stora stjärna på spinnsidan.

– Allting är jättebra med henne och det känns som hon utvecklats ytterligare. Det ska bli spännande och se om klarar av att ta ett steg till? Sådant går aldrig att veta, men det är en fin häst, stark och rejäl. Vi har ju inte ens dragit ryckhuvan på henne.

Invändiga Alaska Kronos höll undan för Ganga Bae i Margareta-loppet för fyraåriga ston 2020. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trots det starka fjolåret med en tredjeplats i Derbytstoet, försökvinster i sistnämnda loppet plus Drottning Silvias Pokal var det inte ett år som gick helt på räls.

– Efter finalen i Drottning Silvias Pokal blev hon sjuk och tappade en hel del. Tyvärr kom hon inte in riktigt i samma fas efter det. Nu känns Alaska Kronos i alla fall fin och jag tror att hon kommer få en bra säsong.

Pixies lopp (stoeliten) placerades utanför V75-spelet och inom kupongen startar Daniel Redén en duo. D.Day Zet (e. Trixton-Twigs Tiffany), 1.14,1am/257.500 kr, kvalade in till klass II-finalen (V75-3) via en andraplats i försöket bakom Pacific Kingdom efter ha inlett säsongen med två raka vinster.

– D.Day Zet har jobbat mycket med sig själv internt och psykiskt på grund av den traktorolycka han varit med om tidigare. Han blir hela tiden bättre och bättre. Dessutom känns han starkare och starkare i träningen. Bakspåret ser jag bara som positivt eftersom han är en duktig spurtare. Han är väldigt snabb till slut och inte alls beroende av att gå i spets. Sedan blir han mycket bättre barfota bak eftersom han är lite rullig i sig själv.

Han känns jättefin i träning och älskar att tävla utan skor

Sorbet (e. Super Photo Kosmos-Altar Bound), 1.09,7ak/8.766.526 kr, kommer närmast från seger i Nuncios lopp och dessförrinnan slutade han tvåa i gulddivisionen i Eskilstuna bakom Hawk Cliff. I lördagens final i gulddivisionen – tillika C.Th Ericssons Memorial (V75-7) – har Sorbet dragit spår sju bakom bilen.

– Synd på läget, men han har haft svåra spår tidigare och klarat av det. Annars är det mesta positivt…han gjorde ett topplopp senast, känns jättefin i träning och älskar att tävla utan skor. Han trivs också på Solvalla där han får stå i öppna boxar och det påverkar honom till det bättre.

Daniel Redén har även en annan högintressant årsdebut redo för start. På fredag startar Don Fanucci Zet (e. Hard Livin-Kissed By the West), 1.09,6ak*4.913.500 kr, efter ha varit ifrån tävlingsbanan sedan 6 september ifjol och dessutom ”extraknäcker” som avelshingst.

Don Fanucci Zet hade ett mycket starkt fjolår med seger i Sprintermästaren och andraplatser i såväl Svenskt Travderby som Konung Gustaf V:s Pokal.

Årsdebuten är förlagd till Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad med 250.000 kronor till vinnaren över sprinterdistans.

– Han känns jättefin i träningen, har lagt på sig mycket vikt och det ser väldigt spännande ut för hans del.

Don Fanucci Zet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fokustema
Fokus: Segermaskin
Läs senare

Storyn om stakethästen

Fem raka segerlopp som mer varit som träningsjobb än kraftprövningar.
I morgon är det färdiglekt för Amore Passo V.W. (V75-2) när "stakethästen" kliver in i STL-sammanhang för första gången.
– Han har inte gått i botten någon gång och jag ser fram emot loppet, säger Lars Brindeborg.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Amore Passo V.W. ska göra debut i STL-sammanhang under lördagen. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Amore Passo V.W. ska göra debut i STL-sammanhang under lördagen. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

När Amore Passo V.W. (e. Orlando Vici) kliv in Lars Brindeborgs stall för första gången var han fem år gammal. Karriären hade inletts hos Magnus Jakobsson med två segrar på sex starter, men tävlandet hade varit ytterst sporadiskt och galopperna många.
Fyra stycken på de där första loppen hos Färjestadtränaren för att vara mer exakt så det går på intet vis påstå att Lars Brindeborg kom till dukat bord och fick en färdig produkt som han bara kunde börja skörda med.

Fakta

AMORE PASSO V.W.

Sjuårig svartbrun valack e. Orlando Vici-Investera C.D. e. Revenue

St: 14: 7–1–1, 1.14,8am, 249.700 kr

Ägare: Easy KB, Uppsala
Uppfödare: T.V.W. Consulting i Karlstad AB

Tränare: Lars Brindeborg, Halmstad

– Jag hade några hästar åt samma uppfödare och fick chansen. Hästen hade inte travat alls, kusken hade bara fått sitta och hålla i honom. Jag tog direkt hjälp av veterinär Per Spångfors på EuroVets som hittade fel på hästen, men det tog tid innan vi kom rätt på det, medger Brindeborg.

Tävlingsdebuten för Halmstadtränaren ägde rum i Vaggeryd nästa exakt ett år efter att Brindeborg fått hästen till sitt stall.
– Jo då, jag minns det loppet väl. Han höll spets från innerspår, men sedan valde kusken att släppa till Silent Honor. Där bakom blev han fast och det kändes som en bra återkomst. I starten efter var han dock seg hela vägen och blev bara trea. Det visade sig att han hade virus i kroppen och det tog fem månader innan han blev bra igen. Hästen tränade strålande hemma, men så fort vi körde banjobb orkade han bara ett varv.

”Tillhör den absoluta eliten”

Till slut blev blodproven bättre. Något som även märktes på hur hästen tog sig ann träningen.
– I comebacken i november var han så överladdad att han galopperade från spår två i volten. Däremot gjorde jag en justering på huvudlaget och sedan dess har det bara rullat på. Det år han var ifrån tävlingsbanan hann ha få väldigt mycket grundträning, många mil i kroppen. Det ihop med att löpskallen finns kvar och att han tar striden häst mot häst gör det möjligt att han nu står här med fem raka segrar.

Lars Brindeborg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det ska dock sägas att av segerloppen så är senaste triumfen i Kalmar den 25 februari det lopp Halmstadtränaren varit minst nöjd med.
– Han höll på att galoppera flera gånger, men Stefan Persson höll i. Det var en stark kuskinsats och ytterligare ett bevis på att Stefan idag tillhör den absoluta eliten bland landets kuskar. Jag har vunnit tre lopp samma tävlingsdag med egentränat tidigare, men aldrig haft en häst med fem raka segrar så det kändes lite speciellt faktiskt.

Först fanns grundplanen att hästen skulle gjort debut i klass II nio dagar senare på Åby, men istället blir det morgondagens lopp i Mantorp som utgör STL-debuten.
– Jag kan inte påstå att jag siktat specifikt mot V75 en längre period utan det här har kommit naturligt i takt med att hästen bara fortsatt vinna och vinna. Nu står han ju helt perfekt inne på pengarna och ägarna vill givetvis ha ut sin häst i sådana här sammanhang. Distansen talar till min hästs fördel och han kändes riktigt fin i torsdagens jobb där han fick sträcka ut lite i 1.19-tempo på rakan.

Står över skoryck

Brindeborg har gått i ”skoryckstankar”, men låter skorna sitta kvar på Amore Passo V.W. denna gång.
– Hästen har tävlat med järnskor i de senaste loppen och de får sitta kvar även denna gång. Jag testade honom barfota runt om förra fredagen, men det gick inte alls trots tunga boots. Det blev alldeles för rulligt, men det kan vara så att det kommer kunna fungera med barfota bak framöver. Han tävlar dessutom med bomull och mössa och vi kommer inte sätta på något som går att rycka förrän det börjar kännas som vi behöver plocka fram extraväxlar, säger Brindeborg och fortsätter:

Lars Brindeborg ser en likhet mellan sin storstjärna Västerboonthenews och Amore Passo V.W. Foto Mia Törnberg

– Dessutom är det alltjämt vanlig vagn som gäller och det blir det även i morgon så… ja, där har vi tre växlar som kan ge extra fart framöver.

Trots åldern tror Brindeborg att Amore Passo V.W. kan ha mer utveckling i sig.
– Ger man Orlando Vici-avkommorna tid så kommer de nästan alltid förr eller senare och dessutom har ju inte den här hästen gjort så många starter. Det är en skön typ som kan koppla av och det bedömer jag som väldigt viktigt hos hästarna. Ta min VästerboOntheNews till exempel som sprungit in sex miljoner. Han har kunnat slappna av och aldrig lagt energi på onödiga saker, jag är övertygad om att det gör att hästarna håller längre upp i åldrarna när de har en sådan karaktär, avslutar Lars Brindeborg.

I morgon är det då dags för elddopet. Från spår åtta bakom bilen i ett tillsynes tufft klass II-försök blir det en prövning som heter duga.
Träningsjobben och ”träningsloppen” är avklarade.
Nu börjar allvaret!