Fokustema
Fokus: Inför V75 Åby
Läs senare

Fölsto för 15.000 kr blev V75-häst

Patrik Österberg väckte sin sambos Moa Nilsson vrede när han med avel i tankarna impulsköpte ett välstammat treårigt sto på hösten 2019.
– Hon blev vansinningt arg!
I morgon är det stoet en av nyckelhästarna i Åbys V75-omgång.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Från tänkt fölsto till V75-häst. Under lördagen är det dags för Georgia Am på Åby. Foto Göran Lindskog/Sidmakarn/ALN
Från tänkt fölsto till V75-häst. Under lördagen är det dags för Georgia Am på Åby. Foto Göran Lindskog/Sidmakarn/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Hur har Patrik Österberg fått ihop det här?

– Det här var chansen att få tag i ett fölsto med sådana blodslinjer som jag aldrig skulle ha råd att köpa annars. Så fast min sambo väldigt bestämt sagt ifrån att det inte skulle köpas någon ny häst slog jag till ”på timmen” när Georgia Am kom ut på hästnet för 15.000 kronor. Jag messade Moa att hon skulle komma med hästtransporten, för vi hade en ny häst att ta hem, säger Patrik Österberg.

Fakta

Georgia Am

sto fem år e. Timoko – Extraordinaire e. Duke Of York
8 st: 2–4–1
Rekord: 1.16,0m – 1.17,3am
Insprunget: 135.500 kr
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Stockholm
Ägare: Moa Nilsson, med flera
Tränare: David Persson (a), Axevalla
Körsven: Stefan Persson, Halmstad
Skötare: Frida Karlsson

Expandera

Hur reagerade hon?

– Med att blir vansinnigt arg! Men två jobbarkompisar här på kontoret (Åbytravet, där Patrik efter att ha börjat som sportassistent nu är försäljningsansvarig, reds.anm.) ville vara med i hästen direkt, och så även min mamma, som är otroligt travintresserad. Så det räddade upp mig, jag kunde lugna Moa med att jag inte ensam hade köpt Georgia Am, skrattar Patrik Österberg.

Georgia Am var då alltså tre år. Det var oktober och hon hade inte kommit till start, och skulle inte komma till start på länge heller, enligt sin dåvarande tränare Ken Ecce i Danmark.

Vi tar nu en del i den här historien därifrån i kronologiskt fel ordning:

Mark och Tonny Henriksson köpte i mars 2019, när Georgia Am var tre år, stoet på ASVT:s internetauktion för 66.000 kronor. Idén var att skaffa en häst som kunde komma till start rätt snart, i klartext som treåring. Georgia Am flyttade från Sandra Loumala till Ken Ecce och när det blev sommar och höst stod det alltså klart att förhoppningen om treåringsstart inte skulle uppfyllas.

– Det var inte vad ägarna tänkt sig och först bjöd de ut henne för 60.000 kronor, alltså vad de gett, men ingen nappade. Jag uppmärksammade henne redan då och tänkte att Georgia Am är en drömfölmärr, med den fantastiska Conch-mödernelinjen och Timoko som pappa, säger Patrik Österberg.

Aetos Kronos noterade världsrekordet 1.11,9a/2.140 när han vann Breeders Course-finalen 2019. Foto Sulksyport

Hennes ettårige broder Informed Am, med Bold Eagle som pappa, hade då en kort tid tdigare gått för en miljon på Kolgjini Sales, köpt av SRF Stables. Aetos Kronos som kommer från samma gren på Conch stamträd hade vunnit både E3 och Breeders Course och då gått världsrekord.

– Men 60.000 kronor, sådana pengar kan jag inte köpa häst för. Ingen annan köpte Georgia Am heller för 60.000 kronor och par månader senare kom hon ut en gång till på hästnet, för 15.000. Då kunde jag inte stå emot utan agerade direkt, säger Patrik Österberg.

Ännu längre tillbaka i händelsekedjan finns att Georgia Am såldes på Kolgjini Sales 2017 för 160.000 kronor, till Darko Stankovic. Han köpte tre hästar på den auktionen, en var Gulfstream Am (e. Trixton – Nectarine) för 530.000 kronor. Denne har för Conrad Lugauer hittills sprungit in 630.000 kronor och var i höstas med i Breeders Crown-finalen för fyraåringar.

Georgia Am däremot, blev alltså avyttrad ur Stankovics hästägande tidigt som treåring. Efter den där avstickaren till Danmark fanns hon ett halvår senare nu hos Patrik Österberg och Moa Nilsson.

– Det stod snabbt klart att Georgia Am hade ett stort problem: ont i ryggen. Vi lät en kiropraktor jobba med henne samtidigt som vi bara skrittade hästen hemma. Men det var så att en kiropraktor som kom med ett par veckors mellanrum inte räckte, här behövdes daglig handpåläggning om ryggen skulle kunna bli bra. Eftersom min gamla barndomskompis Robert Wilhelmsson och hans sambo Madelen Johansson är väldigt duktiga på hästar med sådana problem och jobbar med laser och akupunktur skickade vi henne dit. Det var ju några månader kvar tills det skulle bli vår och aktuellt att betäcka Georgia Am, säger Patrik Österberg.

Patrik Österberg. Foto Hanold/ALN

Snart kom det positiva rapporter från Gävle och Robert Wilhelmsson.

– Ja, han sa att det här blir bra…men samtidigt hade han träningsmässigt mer eller mindre fått börja om med Georgia Am och bara kört henne försiktigt samtidigt som de jobbade på med att komma till rätta med ryggproblemen.

Framåt mars-april var det dags att bestämma om det skulle bli avel för Georgia Am förra året.

– Robert testade henne i ett provlopp och efter att hon hängt med och skött sig på 1.22 kvalade hon i mitten på april i Bollnäs. Det blåste väldigt kraftigt och hon mer eller mindre lunkade, i total ensamhet 1.17,8 i kvalloppet! Vi blev förstås helt eld och lågor, trodde inte våra ögon. Vad i hela världen var detta, vi hade plötsligt en jättespännande häst, säger Patrik Österberg.

Nu var förstås avel inte att tänka på och Georgia Am inledde med en seger och tre andraplatser, varav två från dödens där hon slog ledaren men blev nerspurtad, hos Robert Wilhelmsson.

– Sedan hände en grej som verkade banal till en början. Hon hade fått en spark i hagen och ett litet sår högt upp på ett ben. Såret läkte inte, och en veterinärkoll gav besked om att det var en liten fraktur, en benbit som måste tas bort. Hanna Lähdekorpi fick göra operationen, som gick bra, och sedan tog vi hem Georgia Am till vår gård under rehabiliteringen, säger Patrik Österberg.

Men det fungerade inte jättebra.

– Nej, Georgia Am började uppträda stressat. Det fanns bara tre hästar på gården, och det verkade vara för lite för att hon skulle trivas. Georgia Am var van i att vara i stall med fler hästar och blev väldigt bekymrad då det vid ut- och insläpp och sådant kunde hända att hon blev ensam en stund.

”Han var superpositiv redan från dag ett och har skruvat upp våra förväntningar väldigt högt”

Georgia Am är en storvuxen dam, någonstans mellan 1.65 och 1.70 i mankhöjd, och Patrik fick en plan klar i huvudet.

– Att ha Georgia Am kvar hemma var alltså inte så lyckat och samtidigt tydde mycket på att hon skulle kunna passa perfekt med djupsandsträning. Vi skickade henne därlör till David Persson på Bjertorp. Han var superpositiv redan från dag ett och har skruvat upp våra förväntningar väldigt högt. Därför känns resultaten hittills i år, en seger, en andraplats, en tredjeplats och en sjundeplats en dag då inte fick det att stämma alls på ett svårt banunderlag, och någon dag efteråt hade blodvärden som var alldeles knasiga, så hon var också nedsatt av något, nästan som ett misslyckande. Det är ju helt sjukt egentligen att vi känner så, med tanke på vad förutsättningarna var när vi köpte henne. Efter andraplatsen i Örebro sa David självkritiskt ”det här är en häst som ska springa in en miljon i år och jag kan inte ens få henne att vinna ett vanligt lopp i klassen upp till 100.000 kronor”. Samtidigt har hon haft otur med banunderlag och yttre förhållanden som ett par gånger inte alls passat henne, det var till exempel tjällossning när hon var trea på Åby, och hon försökte med sin stora kropp ta sig fram där på sina sulor och järnskor…

Det är emellertid nu det ska hända: Till denna veckas V75-start på Åby (Diamantstoloppet, V75-2 där Georgia Am är en av tre hästar på start som tjänat upp till 150.000 kr, med tolv på tillägg där hästarna har upp till 450.000 kr i samlad prissumma) aviseras dels skoryck runt om och dels första gången med rycktussar.

Fakta

Georgia Ams starter hos David Persson

 • Örebro 1 januari. För hästar med högst 85.000 kr. Kusk: Rikard N Skoglund. Sjua på 1.17,3a/2.100. Insprunget: 2.000 kr. Anföll i tredjespår på slutvarvet, utan draghjälp där ute genom slutkurvan, kunde inte förbättra sig.
 • Åby 20 januari. För hästar med högst 370.000 kr, tillägg 20 meter vid 125.001 kr. Kusk: André Eklundh. Trea på 1.18,3/2.140 på något tung bana. 11.000 kr insprunget. Bestämde i ledningen, slagen in på upploppet av två tilläggshästar, höll farten till tredjeplatsen.
 • Örebro 2 februari. För hästar med högst 715.000 kr, tillägg vid 100.001 och 250.001 kr. Kusk: Rikard N Skoglund. Tvåa på 1.17,1/2.140, med galopp, 15.000 kr insprunget. Placerades utvändigt ledaren 1.500 kvar efter kort startgalopp, kunde inte ta ner ledaren, höll undan för resten till andraplatsen.
 • Axevalla 16 februari. För ston med högst 300.000 kr. Tillägg vid 120.001 kr. Kusk: Rikard N Skoglund. Seger på 1.16,8/2.140. Insprunget: 25.000 kr. Övertog ledningen efter 600 meter, säkert undan utan att se bottnad ut.
Expandera

– Skorycket har vi gått och längtat efter, det blir otroligt spännande att se hur hon ser ut och rör sig barfota med tanke på hur tungt skodd hon har tävlat fram till nu. Och tussrycket, det provade David i ett jobb förra veckan, med precis den effekt han hoppades på och trodde. Georgia Am har liksom mest sprungit på i loppen, utan att riktigt ta i, ser det ut som. Har vi tur har hon fått ärva en av pappa Timokos bästa egenskaper, den att det när han var som bäst alltid tycktes finnas en växel till att peta i när det begärdes fartökning av honom, säger Patrik Österberg, som också konstaterar att det även propositionsmässigt klaffade till bra med det här stoloppet.

Skorycket har vi gått och längtat efter

– De som börjar på tillägg är hårdare än vår häst som bara gjort åtta starter…samtidigt har vi stora förväntningar på vad de här nya växlarna vi provar nu får för effekt. Blir det som vi hoppas kan det bli tufft att ta 20 meter på henne. Jag gissar att Stefan Persson får försöka köra en del ”på klockan”, bjuder man in tilläggshästarna i sådana här lopp så att de har kontakt in på upploppet är de tuffa att stå emot, säger Patrik Österberg

Georgia Ams avelskarriär får alltså vänta, och eftersom Patrik egentligen var ute efter en fölmärr när han köpte henne har stallkamraten Hashtag One (e. Lovely Lidob – Rutan Ping), 1.14,6am*/165.000 kronor, fått ta den rollen istället.

– Ja, i söndags körde vi henne för betäckning med Orlando Vici. Hashtag Ones yngre syster At First (e. Symphonic Hanover – Rutan Ping), 1.14,3ak/73.000 kr, är också hos David Persson nu, säger Patrik Österberg.

Fakta

Georgia Ams möderne

Georgia Ams moder Extraordinaire var ett framgångsrikt sto i Kanada med nästan två miljoner kronor insprunget som två-. och treåring och rekordet 1.11,7. Hon köptes efter det av Am Bloodstock, togs till Sverige, och har hittills fått sex avkommor:

 • 2013 Datastrom Am (valack e. Gift Kronos) 1.15,3k/259.789 kr
 • 2014 Ellipsis Am (sto e. Gift Kronos) 1.14,1ak/268.007 kr
 • 2015 Felix Am (valack e. Joke Face) 1.12,9ak/435.300 kr
 • 2016 Georgia Am (sto e. Timoko) 1.16,0m/135.600 kr
 • 2018 Informed Am (valack e. Bold Eagle)
 • 2019 Jannah (sto e. Raja Mirchi)

Det riktiga godiset i Extraordinaires stamtavla finns längre bak: mormors mor är toppstoet Conch (e. Bonefish – Vikings Venus), mamma till ingen mindre än Viking Kronos 1.12,1ak*/6,1 mkr och även King Conch 1.11,6ak*/4,1 mkr.

Vägen fram till Georgia Am går via Conch dotter Celebration (e. Conway Hall) och i nästa led She Has It (e. Muscles Yankee) vilken också finns i svensk avel (ägd av Jörgen Sjunnessons Dream Lover AB). She Has It är mamma till Extraordinaire, som alltså är mamma till Georgia Am.

En helsyster till She Has It heter Will Of A Woman (e. Muscles Yankee – Celebration). Hon är köpt till den svenska stamboken av Antonio Carraretto (Allevamento Kronos) som förklarligt väldigt gärna vill ha ston från Conch linje och som i Will Of A Woman fann ett sådant.

Efter att Will Of A Woman  tagits till Europa betäcktes Will Of A Woman med Bold Eagle och resultatet blev ingen mindre än kulltoppen och världsrekordhållaren Aetos Kronos 1.10,0am/8,4 mkr, vilken vunnit Konung Gustaf V:s Pokal, långa E3, korta E3, Breeders Course, slutade trea i Derbyt och i vinter i Frankrike vunnit ett halvstort årgångslopp, slutat trea i Prix de France och fyra i Criterium Continental.

Expandera

 

 

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Hektisk helg med flera chanser

För hästägaren Börje Näsström stundar en hektisk helg.
Under dagarna tre har han fem hästar till start med Juni Rapid i Derbystoet som kronan på verket.
– Jag har aldrig i mitt liv varit med om en häst som haft så mycket otur, men nu kan det ha vänt, säger Börje Näsström.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Börje Näsström tillsammans med I'm Sailing och Anders Svanstedt. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Börje Näsström tillsammans med I'm Sailing och Anders Svanstedt. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den från Ångermanlandsbördige, men sedan många år tillbaka Falköpingstationerade Börje Näsström har under en längre period satsat hårt på travsporten.
– Jag har hållit på och äga hästar sedan Håkan Hellerstedt kom till Axevalla. Han var den förste vi hade häst hos på 1980-talet. Det började med en dålig häst, men därefter fick vi fram några hos honom som var dugliga. Vi ägde bland annat Freight Collect som vann V65-Mästaren 1991, men hade sålt honom innan innan det.

I början på 2000-talet tävlade Näsström med egenuppfödda hästar. Jacky Hornline (e. Lindy’s Crown) nyttjades som avelssto och lämnade sju avkommor bland vilka Anton S.R. (e. Kosar) 1.15,3ak/391.600 kr lyckades bäst, men stoet spottade ur sig flera dugliga vardagshästar som vann lopp på Axevalla.

När Åke Svanstedt etablerade sig i regionen började Näsström placera sina hästar hos stortränaren och det med fint resultat. Bland annat vann Moondancer (e. Offshore Dream) Lassagårdspokalen som treåring och Näsström har fortsatt satsa på Svanstedt när han lämnade Sverige.
Ja, och så på hans son Anders Svanstedt som tränar och kör söndagens Derbystofinalist Juni Rapid (e. Maharajah).

Toppstammad

En häst som haft ögonen på sig sedan första stund då stamtavlan väcker stort intresse. Med Maharajah som far och La Belle Lady som mor har man att brås på. Den sistnämnda har lämnat såväl superstoet Your Highness som avelshingsten Executive Caviar vars korta karriär innehöll flera riktiga topprestationer.
– Anders och jag var ute och tittade på Juni Rapid på Brättefors Stuteri ihop med Göran Gustavsson och Anders Olsson som jag äger hästen ihop med. Vi gillade vad vi såg och stamtavlan är ju riktigt bra. Som åring fick han över henne till Bjertorp, men men det vore till att ljuga om jag säger att det varit raka vägen…

Juni Rapid och Anders Svanstedt. Foto Martin Langels/ALN

Nej, segrarna lät minst sagt vänta på sig. Det tog 20 starter innan Juni Rapid var första gången vann ett travlopp.
– Jag har aldrig varit med om en häst som haft så mycket otur. Faktum är att nästan varje gång av de där första 20 starterna har vi varit nöjda med hur hon presterat, men hon har haft vansinnigt mycket otur. Bland annat har hon fått tävla med punkterat sulkyhjul tre gånger. Bland annat var hon tvåa i ett lopp över 2.640 meter där hon tävlade med punktering i 2.400 meter.

Nu tycks det i vilket fall ha vänt och det på allvar. Om saker och ting har studsat snett tidigare så går det nu Juni Rapids väg. Efter två sommartriumfer i Lindesberg spurtade Juni Rapid in som tvåa bakom Hoboken Am (e. Muscle Hill) i sitt uttagningslopp till Derbystoet.

Chanser i USA

75-åringen var själv på plats ihop med övriga ägare under uttagningarna på Jägersro och har – som ”arbetande pensionär” – möjlighet att lägga upp sina dagar på ett sådant sätt att han kan följa hästarna på nära håll.
– Det känns väldigt kul att hon tagit sig till finalen. Det är stentuff konkurrens, men väldig roligt att hon finns med bland de tolv. Jag är glad om hon är femma-sexa, men förhoppningsvis kan hon bli något hack längre fram. I veckans jobb testade Anders rycktussar för första gången och fick bra effekt på det så… ja, kan hon få spara speeden fram till upploppet och om tussarna ger effekt… vem vet vad som händer. Med lite tur kan det bli bättre än vad man hoppas tro.

Åke Svanstedt och Flawless Country vid seger på Red Mile i höstas. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Studsar det inte Juni Rapids väg på Jägersro kan Näsström likväl haft en bra helg. Satsningen på – och i lag med – Åke Svanstedt har fortsatt. I Sverige äger tvåårige hingsten Proffs (e. Propulsion) tillsammans som just Anders Svanstedt har i sin vård.
I USA deläger Näsström fyra hästar varav tre starter under fredagen och ytterligare en under lördagen.

Då handlar det om Flawless Country (e. Southwind Frank) som ska starta i finalen av Pennsylvania Sire Stakes på The Meadows där det står 235.000 dollar på spel i samlad prissumma.
– Hon sprang in fyra miljoner på nio starter som tvååring och var tvåa i ett Stakes-lopp för 14 dagar sedan så där pekar det åt rätt håll igen. Det blir fullt upp med starter både på dagtid och på nätter de här dagarna, men det är bara roligt. Jag ser fram emot helgen, avslutar Börje Näsström.

Fokustema
Fokus: Kallblods-SM
Läs senare

”Hästen är bättre i år än förra året”

Hans första häst vann en handfull gulddivisioner.
Bästa hästen idag har redan vunnit SM – i monté.
Nu jagar Stefan Dellbros tolvåring Don Viking SM-guld även för sulky.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

50-årige Stefan Dellbro har levt med travsporten i många år och det som började med delägde varmblodet Let Me Fly på 1990-talet har de senaste decennierna fortsatt med både liten uppfödning och de senaste åren en handfull hästar i stallet som B-tränare.

Förra året var han mannen bakom det vinstrikaste svenskfödda kallblodet i landet i Don Viking (e. Järvsöviking) med 753.415 kronor insprunget – och det segerrikaste svenskfödda stoet i då fyraåriga lillasystern Wild Donnan (e. Voje Spik), som vann fem lopp! Dessutom klev Stefan över miljonen insprunget för stallets hästar för första gången.

– Att ha Sveriges vinstrikaste häst och dessutom segerrikaste sto är ganska fränt att lyckas med som en liten amatör, säger Stefan Dellbro.

Fakta

Tränarstatistik

Stefan Dellbro som tränare:

 • 2016 – 11 st: 0–3–2 – 124.500 kr
 • 2017 – 9 st: 3–2–0 – 112.200 kr
 • 2019 – 31 st: 8–5–3 – 786.700 kr
 • 2020 – 43 st: 10–7–8 – 1.016.215 kr
 • 2021 – 29 st: 6–2–4 – 400.993 kr
Expandera

Det började alltså med familje- och kompishästen Let Me Fly (e. Speedy Fly), 1.12,9ak/1.959.250 kronor, som Stefan bland annat ägde tillsammans med Halmstadtränaren Marcus Lindgren. Let Me Fly inledde hos Umåkertränaren Jan-Erik Erikson innan den stora utveckling kom hos den då färske proffstränaren Robert Bergh.

Totalt gjorde gjorde 80 starter (26–13–8) och vann en handfull gulddivisionslopp, däribland Top of Europe Trot i Boden 1994 och Malmloppet i Skellefteå både 1994 och 1995.

När hon lastades av hemma efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören

Stefan köpte i samma veva varmblodet Norciana (född 1982 e. Glasgow), 1.16,8k/209.250 kr, som fölsto.

– Hon var grå när hon tävlade och vann bland annat en rikstotofinal för Karl-Gösta Fylking, men när hon lastades av hemma på gården efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören, berättar Stefan med ett skratt.

Norcianas blod lever fortsatt vidare i Dellbros travverksamhet. Dottern Shy Beauty (e. Big Spender) vann själv V75-lopp i Dellbros träning för 20 år sedan och är mamma respektive mormor till de två varmblod som Stefan tränar idag: nioårige sonen Corroded (e. Pine Chip), 1.11,5ak/945.093 kr, respektive dottersonen treårige Il Stefano (e. Il Villaggio).

Corroded är tillbaka hos Stefan Dellbro efter flera år hos Robert Bergh. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Corroded är tillbaka hos Stefan efter flera år i regi Robert Bergh.

– Han har varit svår att få igång, tyvärr är hans hovar inte av bästa kvalitet och det har varit problem med hans fötter. Jag tycker att jag börjar få tillbaka honom någorlunda, men det är fortfarande långt från hästens inneboende kapacitet. Han ska gå barfota för att fungera och då måste han ha hovar och kropp med sig, säger Stefan.

Treårige Il Stefano har dock långt kvar till tävlingsdebut.

– Han är liten och blev kastrerad sent. Sedan har vi tagit bort lösa benbitar och det har varit rätt mycket bekymmer. Kanske kan det bli kval i höst, men det krävs nog en vinter med träning till för hästen, säger han.

Stefan äger fortfarande mamman Give Me V. (e. Fill V), som bara fått ett föl, just Il Stefano.

– Eventuellt låter jag betäcka henne igen, jag har ju haft några generationer i stammen och Shy Beauty lämnar väldigt fina travare, så jag skulle gärna få ett stoföl för att blodet ska leva vidare. Det är roliga hästar att jobba med.

Men hästen för dagen – och de senaste säsongerna – i Stefan Dellbros stall är tolvårige kallblodsvalacken Don Viking (e. Järvsöviking). Efter sju sorger och åtta bedrövelse i mitten av 2010-talet – läs: tre gaffelbandsskador – har ett långsiktigt och tålmodigt arbete med den hetlevrade hästen givit enastående resultat. Efter långt skadeuppehåll och noll starter 2017 gjorde Don Viking comeback 2018 och sedan dess har han svarat för detta:

 • 2018: 9 st (3–2–0) – 112.200 kr
 • 2019: 21 st (7–5–2) – 737.000 kr
 • 2020: 23 st (5–4–5) – 753.415 kr
 • 2021: 13 st (5–1–1) – 267.693 kr

Bland meriterna finns framför allt segern i monté-SM för kallblod och andraplatsen i SM för sulky förra året, samt segern i dubbelcupens final i Bollnäs 2019.

– Jag är glad varje säsong han kan hålla på, men hästen tål att starta och hårda upplägg, han tar loppen bra. När vi kommer hem efter tävlingar och jag släpper ut honom i hagen drar han iväg en rejäl repa. Han trivs med livet, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förra året gjorde Don Viking en fin insats som tvåa bakom Månlykke A.M. i SM och upplägget inför årets svenska mästerskap liknar det från 2020. Don Viking är hemkommen efter en långresa till finska Ylivieska, där han startade i finska storloppet ”Valackfursten” med lopp två dagar på raken för två veckor sedan.

Han galopperade i den korta uppgörelsen, medan han slutade femma i långloppet efter offensiv styrning till ledning varvet från mål efter ett varv i tredjespår. Inget upplägg som passar tolvåringen.

– Det blev mest kattskit den här gången. Han reste inte lika bra som förra året och hade dessutom inget resesällskap som då. Han kan vara lite känslig med mat och vätska när han reser långt. Förra året gick det bra till Finland, men inte den här gången. Han var lite tagen och hade tunnat ur på grund av för lite vätska, säger Stefan.

Efter hemkomsten har Don Viking hittat formen igen.

– Han tog ikapp det fort när vi kom hem. Han har gått två backjobb och känns fin och laddad i träning. Just upplägget med start två dagar i rad gjorde honom väldigt gott när det kom till SM ett par veckor senare och jag hoppas det ger samma resultat nu.

Sandra Eriksson körde Don Viking för första gången i SM ifjol och det slutade alltså närmast med succé och andraplatsen. Nu hoppar Sandra upp igen – för fjärde gången – och utgångsläget är fina spår tre bakom startbilen.

– Sandra är duktigt på att köra kallblod och får hästarna att gå hela vägen. Förra året öppnade han bra i SM, men ska inte gå i tät. Bara han får springa i ryggar gör det inte så mycket om han ligger på under vägen. Det viktiga är att ha rygg till 400-500 meter från mål, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förhoppningarna och möjligheten att försvara SM-silvret?

– Hästen är bättre i år än förra året, han har blivit stabilare och inte lika känslig för till exempel nya kuskar som tidigare. Gunnars häst blir förstås svår att slå, men de andra hästarna tycker jag att han matchar. Kan han vara trea-fyra är jag nöjd, men det finns inget att klaga på inför loppet, säger Stefan.

Efter SM kommer – SM. Nåja, det lär bli någon start emellan, men den 24 september är det svenskt mästerskap i monté, där Don Viking är titelförsvarare. Att han gillar disciplinen råder inte minsta tvivel om. I april satte han svenska rekordet 1.23,3a/2.140 meter tillsammans med Lena Fritz på just Bergsåker och i ett sprintrace på Solänget i början av augusti vann han på 1.19,4a/1.140 meter.

Under sadel har Don Viking gjort tolv starter, vunnit sex av dem och slutat tvåa fyra gånger!

Fakta

Don Viking

Valack 12 år e. Järvsöviking – Donnan e. Gyllfen
Resultat: 112 st: 25–19–14
Rekord: 1.22,1k – 1.22,4ak
Insprunget: 2.102.408 kr
Uppfödare: Anneli Oskarsson, Vindeln
Ägare: Donnans Hästar KB, Vindeln
Tränare: Stefan Dellbro, Umåker
Körsven: Sandra Eriksson, Boden

Expandera

Däremot lämnar Stefan tråkiga besked gällande Don Vikings femåriga lillasyster Wild Donnan. Stoet tjänade över en kvarts miljon kronor förra året utan att vara anmäld till de klassiska loppen och visade i våras att hon räcker i konkurrensen även mot äldre hästar.

– Tyvärr fick hon känning i en bakkota i somras och nu blir hon borta fem-sex månader för att läka ihop och rehabiliteras. Hon har ju tjänat så mycket pengar att i princip måste hon ned på svenskt rekord varje gång för att vinna lopp. Det känns som det finns en hel del kvar i henne och avel är inte aktuellt, om det inte skulle bli några bakslag under läkningsprocessen, säger Stefan.

Istället får Stefan Dellbro se Don Viking jaga en topplacering i Svenskt Mästerskap. Fjolårets andraplats i loppet visar att den finns inom räckhåll!

Fokustema
Fokus: Inför korta E3
Läs senare

Bouillabaisse ännu bara i början

Bouillabaise har raka spåret i E3-finalen för ston från innerspåret. Eller hur Oskar J Andersson?
– Trampar hon bara iväg på rätt sätt sitter vi som sämst i rygg ledaren, men jag hoppas och tror att hon svarar ut de andra, säger Oskar.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Bouillabaisse och Oskar J Andersson. Foto Thomas Gustafsson/ALN
Bouillabaisse och Oskar J Andersson. Foto Thomas Gustafsson/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den 29-årige Rommetränaren, med 52 hästar i stallet, började som professionell tränare 2019. Då hade han länge varit en mycket viktig komponent i Jörgen Westholms stall, dessutom en mycket framstående kusk med närmare 100 segrar per år – då han alltså fortfarande var lärling. Att Oskar J Andersson snabbt skulle etablera sin tränarrörelse på hög nivå var väntat.

Första helåret, 2020, blev det 45 segrar till stallet och 73 som kusk. Nu är han redan uppe i 40 tränarsegrar i år och nära tre miljoner kronor inkört, och det är bud på att han kan dubbla sina siffror från förra året, åtminstone vad gäller inkört. Det finns nämligen chanser till fina boostningar vad gäller den saken i de stora årgångsloppen.

Fakta

Oskar J Andersson som tränare och kusk

Kuskresultat:
2017: 400 st: 57–28–40. Inkört: 5.205.111 kr
2018: 684 st: 88–71–81. Inkört: 9.864.650 kr
2019: 848 st: 96–93–69. Inkört: 9.669.250 kr
2020: 600 st: 73–62–58. Inkört: 6.563.200 kr
2021: 297 st: 37–34–35. Inkört: 3.715.400 kr

Tränarresultat:
2019: 104 st: 15–11–15. Inkört: 908.100 kr
2020: 215 st: 45–33–22. Inkört: 2.523.850 kr
2021: 186 st: 40–25–27. Inkört: 2.875.400 kr

 

Expandera

Bouillabaisse (e. Charly du Noyer – Sahara Fairytale) i E3-finalen för ston imorgon lördag, sedan Derbykval på Jägersro på tisdag med Readly Lavec (e. Bird Parker – Caddie Jasmina), sju segrar på nio starter hittills i karriären, och i vintras tog valacken hem ett av loppen i Margaretas Tidiga Unghästserie.

Bouillabaisse vann sin uttagning till korta E3 på 1.14,3a/1.640 efter att ha fått bestämma i låg fart i ledningen, och det blev i princip ett 200-meterslopp in mot mål där Oskar J Anderssons sto höll undan rätt knappt, men som det såg ut ändå säkert.

– Ja, segermarginalen blev inte så stor, men det kändes rätt säkert där jag satt. Hon hade inte startat sedan långa E3-finalen och formnålen var så att säga inte i topp i E3-försöket. Hon var ändå väldigt fint med på noterna i alla skeden av loppet, lyssnade på mig och hade koll på medtävlarna. Jag var jättenöjd med hur hon kändes, och i ruschen in mot mål kunde ju alla springa i princip lika fort. Det verkade som att det var fler än jag i det E3-försöket som helst ville spara speeden så länge som möjligt, säger Oskar J Andersson.

Fakta

Bouillabaisse

sto tre år e. Charly du Noyer – Sahara Fairytale e. Viking Kronos
6 st: 3–1–1
Rekord: 1.15,7m* – 1.12,9am
Uppfödare: Kathrin Biderman & Marie Rongione
Ägare: Stillwell Avenue HB, Handen
Tränare och körsven: Oskar J Andersson, Romme
Skötare: Paula Gyllenberg

Expandera

E3-uttagningen var också hennes första start barfota bak.

– Det har hela tiden känts som att Bouillabaisse är precis den typ av häst som just skorycket bak ger väldigt bra effekt på, och så var det också. Fram har hon fortfarande järnskor och vi ändrar inget ytterligare i balansen nu till E3-finalen, säger Oskar J Andersson.

Bouillabaise är uppfödd av Kathrin Biderman och Marie Rongione och de är också fortfarande ägare till stoet genom bolaget Stillwell AB. Stillwell har fyra egenuppfödda två- och treåriga hästar i träning hos Oskar J Andersson och fler är på väg in.

– Inom kort kommer ettåringen med samma mamma som Bouillabaisse, och med Bold Eagle som pappa, för inkörning. Det ska verkligen bli spännande att se vad det är för sorts häst, säger Oskar J Andersson.

Den hästen heter Sacrebleue. I år har för övrigt Sahara Fairytale fått ett hingstföl igen tillsammans med Bold Eagle.

 

Bouillabaisse mamma Sahara Fairytale, det är riktigt bra grejor det. Själv sprang Viking Kronos-dottern in 3,3 miljoner kronor i en karriär som började hos Lutfi Kolgjini och slutade hos Vincent Martens i Frankrike. Hon vann två lopp och tog tre andraplatser på Vincennes och två segrar i Cagnes-sur-Mer. I Sverige vann hon finaler i klass I och bronsdivisionen. Bouillabaisse är Sahara Fairytales första avkomma.

Fakta

Sahara Fairytale

sto född 2009 e. Viking Kronos – Sahara Shadow e. Graduate Student
58 st: 11–12–7
Rekord: 1.13,2m – 1.10,9ak
Insprunget: 3.297.926 kr
Sahara Fairytales finskfödda mamma Sahara Shadow (e. Graduate Student – Brisi Belle e. Gus Lobell), 1.13,0ak/2.759.647 kr, är utnämnd till Elitsto Utöver Sahara Fairytale har hon lämnat:

 • Sahara Dynamite (hingst e. Express Ride) – 1.09,8ak*/7.103.030 kr
 • Sahara One (valack e. Raja Mirchi) – 1.10,9,ak/1.624.958 kr
 • Sahara C.Four (valack e. Express Ride) – 1.12,2ak/1.070.050 kr
Expandera

– Jag kommer ihåg Sahara Fairytale väl. Det var en riktigt fin märr och jag ser mycket av Sahara Fairytale även i Bouillabaisse. Det är stor fin gång i henne nu, säger Oskar J Andersson.

Stor fin gång var det minsann också i Sahara Fairytales mest framstående syskon, ingen mindre än Sahara Dynamite (e. Express Ride – Sahara Shadow) som vann både Kriteriet och Derbyt, och dessutom Breeders Crown-final som både tre- och fyraåring för Timo Nurmos.

Sahara Dynamites och Sahara Fairytales mamma, den finskfödda Sahara Shadow (e. Graduate Student – Brisi Belle), var också en stjärna för Oskari Mäenpää med 2,5 miljoner kronor insprunget. Sahara Shadows möderne är sannerligen udda, det kommer från något ryskt (orlov)sto som 1963 fick en finskfödd dotter som hette Alafa. I aveln har Sahara Shadow lyckats så bra att hon blivit utnämnd till Elitsto.

 

Men tillbaka till Bouillabaisse, som alltså har detta ryska (orlov)blod sju generationer bort på moderssidan. Hon har funnits hos Oskar J Andersson från början, när han var alldeles nystartad som proffstränare.

Bouillabaisse är Oskar J Anderssons första finalist som tränare i ett stort unghästlopp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Ja, och i början hörde hon till gänget ”längst bak” i gruppen. Hon var väldigt rullig ända fram till sensommaren som tvååring. Då började det plötsligt stämma. Förmodligen var det inte svårare än att hon behövde växa till sig och börja få styrka i kroppen. Sedan dess har allt flutit på, men trots att Bouillabaisse nu är med i sin andra E3-final har vi varit försiktiga med inledningen på hennes karriär. Eftersom det var först på hösten förra året det började fungera med aktionen höll vi igen till slutet av april med att debutera, säger Oskar J Andersson.

Då var hon dock minst sagt redo…Seger i debuten på 1.15,7/2.140, seger i nästa start på 1.15,8a/2.140, sedan ner på 1.14,0a/2.140 i tredje starten som tvåa bakom Daniel Redéns kulltoppsämne Francesco Zet (e. Father Patrick – Shaqline), fyra segrar på fem starter hittills och med i hingstarnas E3-final i morgon. Så därefter försök och final i långa E3, där Bouillabaisse hamnade på tolftespår i finalen och därifrån blev oplacerad.

– Om vi haft ett annat upplägg på inledningen av hennes karriär, så att hon kommit med två lopp till i kroppen till långa E3, tror jag att Bouillabaisse kunde fått med sig ett fint resultat redan där. Men vi tar det alltså lite lugnt, som det känts har hon fortsatt att växa även i sommar, så hon är så att säga alltjämt under utveckling. Om allt går som jag jag hoppas och tror kommer Bouilabaise att bi en väldigt fin fyraåring, och vi lär vänta till dess med att plocka fler växlar än det här med bakskorma som det blir nu i korta E3.

 

Var E3-finalen kommer att köras har blivit osäkert i veckan. Översvämningarna i Gävle till följd av de 160 millimeter regn som föll i i början av veckan gjorde att man tog beslutet att flytta fredagstävllingarna undr E3-dubbeltravet till Solvalla.

– Jag måste säga att jag blev fundersam på om det verkligen skulle gå att köra tävlingarna i Gävle när jag såg bilderna på hur banan såg ut. Alltså, sådana djupa och stora spår som det verkade ha blivit är inte så lätta att reparera och få hårt och bra packade på den korta tid som de har haft på sig att jobba med översvämningsskadorna. Det är illa för hästarna om underlaget är ojämnt, i det här fallet säkert bra och hårt packad till största delen, men om det finns nyreparerade partier där det är lösare är det skaderisk där för hästarna. Om de inte kan garantera ett bra och säkert underlag runt hela banan är det klokare att köra E3-finalerna någon annanstans, även om det naturligtvis är väldigt tråkigt för Gävle om de tappar sin kanske viktigaste tävlingsdag på hela året, säger Oskar J Andersson.

 

Bouillabaise har spännande härstamning inte bara på mödernet. Pappa Charly du Noyer är en av Ready Cashs främsta söner och han fick till en riktigt fin period i slutet av treåringssäsongen och börja av fyraåringsditon för Philippe Allaire. Då vann Charly du Noyer italienska storloppet Gran Premio Orsi Mangelli, Criterium des 3 Ans och Criterium des 4 Ans inom ett halvår.

Charly du Noyer gick även till avel som fyraåring och första kullen är nu fyra år. Där finns den häst som länge varit den franska ettan i kullen, Helgafell. I kullen efter har de franska treåringarna It’s Now Or Never och Hunter Valley – syster till ingen mindre än Bold Eagle – nått över 100.000 euro.

Fakta

Charly du Noyer som avelshingst

franskfödd hingst född 2012 e. Ready Cash – Ornella Jet e. Halimede
55 st: 12–6–5
Rekord: 1.10,3am
Insprunget: 839.790 euro
Främsta meriter: Segrar i Criterium des 3 Ans, Criterium des 4 Ans, Gran Premio Orisi Mangelli. Tre grupp II-segrar och en grupp III-seger.
Första kullen född 2017.
Fem vinstrikaste franskfödda:

 • Helgafell (hingst född 2017 u. Baaría e. Quaker Jet) 388.300 euro
 • Harvest de Buliere (hingst född 2017 u. Modern Dance e. Coktail Jet) 184.560 euro
 • It’s Now Or Never (sto född 2018 u. Deep Purple e. Prodigious) 138.450 euro
 • Hunter Valley (sto född 2017 u. Reethi Rah Jet e. Love You) 114.560 euro
 • Hamilton Renka (hingst u. Une Miss de Nappes e. Kaisy Dream) 107.080 euro

Fem vinstrikaste svenskfödda (totalt 46 svenskfödda 2017-18):

 • Go Peppergirl (sto född 2017 u. Allinone Pepper e. Yankee Glide) 268.000 kr
 • Bouillabaisse (sto född 2018 u. Sahara Fairytale e. Viking Kronos) 225.500 kr
 • Victory Of Life (sto u. Victory Dancer e. Chocolatier) 163.500 kr
 • Global Concept (hingst född 2018 u. Faith e. Donato Hanover) 130.000 kr
 • Carelya (sto u. Carelia Boko e. Varenne) 121.500 kr
Expandera

 

Goops nyförvärv inledde