Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Från bajamaja till tv-rutan

Leangen måndag, Solvalla onsdag, Axevalla torsdag, Gävle lördag, Östersund söndag.
Ja, och så en inspelning av succépodden "Lördag hela veckan" ovanpå det.
Sulkysport slog en signal till trav tv-multikonstnären Peter Andersson för få svar på hur han finner motivation, men möttes av ett samtal som tog vägarna förbi såväl en bajamaja som Taiwan.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Peter Andersson. Kanal75 & Jeannie Karlsson/Sulkysport
Peter Andersson. Kanal75 & Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det finns inte en enda människa som är intresserad av travsport som inte vet vem Peter Andersson.
I alla fall när det kommer till hans ansikte och röst, men hans väg in i travsporten lär vara mer okänd.
Som född och uppvuxen i Trollhättan fanns ingen travbana ”runt hörnet” utan när det skulle åkas på trav låg närmsta banor en timme bort.
– Vi hade lika långt till Åby, Axevalla och Åmål. Mest var vi på Åby, men jag gillade Åmål skarpt som barn. Närheten till hästarna över hela banan när det är en 800 metersoval gör stor skillnad. Just det där att vi hade en bit att åka till banorna gjorde att vi främst åkte på de stora tävlingsdagarna och det kändes alltid speciellt att åka på trav. Jag bär faktiskt med mig den känslan än idag det är något kul på gång när det är trav. Det går aldrig ur. Det är något med förväntan och loppen som finns där som gör att man tänder till, säger Peter Andersson.

Fakta

Peter Andersson

Ålder: 42.
Bor: Bålsta.
Familj: Fru, två barn, akvarium.
Bästa travminne: Elitloppet år 2000 när Victory Tilly vinner. Det är landskampsstämning på Solvalla, kommer det någonsin att hända igen?
Favoritbana: Inget slår ett topplopp på Vincennes, ”Travets Colosseum” som Jerry Riordan har kallat det.
Intressen utöver travsporten: Fotboll, resa, dokumentärer, böcker, hiphop.

Låt oss återkomma till det där med hur man tänder till för den utmaningen ställs Andersson inför ofta. Väldigt ofta.
Travsporten följde honom genom ungdomsåren och under gymnasietiden.
– När man fick eget jobb och körkort kunde man börja åka på trav med kompisar, spela och förlora egna pengar. Man lade till resor till Elitloppet med mera under resans gång, men sedan var det en period travet gick lite i vågor för mig. Jag läste Handelshögskolan i Jönköping efter gymnasiet och hade en period då jag pluggade utomlands. Jag var i Seoul i Sydkorea en termin, Fayetteville i Arkansas i USA en annan, men även en termin i Taiwan.

Tillbaka i Sverige började Anderssons karriär inom försäljning. Först genom att sälja el och därefter inom IT-branschen.
– Jag sålde konsulter och blev regionschef för ett IT-bolag i Stockholm. Jag tyckte det var kul att sälja, inspirera och få kunderna att prova, men när jag blev chef och skulle sitta i fördjupade möten så minns jag hur jag satt på de här mötena och bara kände ”vad gör jag här”. Jag kunde inte så mycket om IT, men kunde få affärer att hända. Antingen fick jag lära mig mer om IT-världen rent praktiskt eller göra något annat. Glädjen fanns inte, kicken saknades.

”Skiter i hur det går”

I samma stund började Andersson fundera på om det inte var läge att göra något arbetsmässigt kring travet.
– Värsta reffet blev min väg in. Robin Hedström vann första året och jag vann det andra, år 2010. Jag kände redan under uttagningen i en bajamaja på Solvalla att jag fick känslan. Jag minns att jag tänkte ”jag skiter i hur det går, jag ska jobba med det här”. Jag gick hela vägen och minns att bland annat Johan Edlund och Arne Hegerfors var med i juryn.

Segern utmynnade i belöningen att Andersson fick referera ett direktsänt V75-lopp i ”riktig tv”.
– Det var V75-finaler på Solvalla under Kriteriehelgen. Jag minns att Flip a Coin vann med Joakim Lövgren. Jag satt ihop med Stig H Johansson som var expertkommentator och den känslan att se hästarna vara på väg upp mot vingen, sitta där med just Stig och så hör man i lurarna hur de säger ”då lämnar vi över till Peter och Stig”… Den känslan var som att vara i rymden. Jag var som paralyserad. Vad säger man innan loppet går? Tio sekunder blir plötsligt som tio minuter. När loppet väl gick går det inte tänka längre utan bara köra även om jag glömde mellantider. Jag har tagit mig mod och lyssnat om på det där någon gång efteråt och… ja, det var bra för att vara första gången, men kunde varit bättre.

Peter Andersson ihop med Kajsa Gustafsson vid torsdagskvällens ATG Live-pass. Foto: Skrämdump ATG Live

Det där omedelbara genombrottet uteblev dock.
– Det hände ingenting utan jag hade ströjobb vid sidan under min jakt på att hitta något inom travet. Bland annat hade Aftonbladet en liverapportering med chatt på den här tiden och där fick jag chansen att göra mitt första pass en juldag. De hittade väl ingen annan… Men sedan ringde Kanal75 plötsligt på våren 2011. De skulle starta ett engelskt program som skulle heta Winner’s Corner med fokus på V75. De hade en audition och jag fick det jobbet som jag började med inför Elitloppshelgen samma år.

Andersson hankade sig fram med småuppdrag som Winner’s Corner, att fylla i barfotainformationen till ATG Live som på den tiden faxades in från banorna (!) och fick efter hand börja arbeta med V75-tips för tidningen ViTippa.
– Då slutade jag helt på det andra jobbet och jag gick åtminstone när till halva lönen. Nej, det var ännu mer. Jag tjänade nog en fjärdedel så mycket från en dag till en annan. Men jag kände att det här är så mycket roligare, det är det här jag ska jobba med.

Jag älskar att vara ute på fältet

Undan för undan flyttade Andersson fram sina positioner hos Kanal75. År 2015 gjorde han sin första V75 Direkt-sändning och sedan har det rullat på i alla möjliga olika roller. Just det här med att ha en tydlig roll – något att identifiera sig med – är viktigt för många människor, men Andersson tycks inte det minsta plågad av att varva arbetsuppgifter.
– Jag tänker inte så mycket i roller alls. Jag har en arbetsuppgift att utföra och går in till varje pass med en tanke om hur ska jag göra den för att tittaren ska få nytta, värde och glädje av det jag gör. De olika rollerna som programledare, tipsexpert och reporter påminner om varandra, men ska jag säga något som är roligare än det andra så får jag nog säga att vara programledare eller reporter. Det är roligare att ställa frågorna än att ta emot dem, säger Andersson och börjar så smått bubbla när han pratar om vilket privilegium det är att få ”bevaka liveidrott på nära håll”.
– Jag älskar att vara ute på fältet. Det är spännande för man vet varken vad de kommer svara på frågor, göra eller vad som händer i loppen. Jag gillar när jag inte vet vad som väntar. Jag vill känna närheten och spänningen till sporten. Förväntningarna och ögonblicken; det gör något med en.

”Viktigt att värdera”

Den där kicken att få bevaka liveidrott får Andersson regelbundet numera. Som utomstående känns det som att han arbetar – i princip – varje dag året runt.
– Jag jobbar jättemycket och har gjort det i många år. Drömmen hade varit att jobba lite färre pass och kunna förberedda sig ännu mer till dem, men det är bara att trumma på.

Hur ser den här veckan ut exempelvis?
– Måndag tipsexpert Leangen, onsdag reporter på Solvalla, torsdag expert till Axevalla, lördag expert till Gävle, söndag hoppar jag in för Eskil Hellberg i ”hörnan” i GS75-sändningen och sedan gör vi podden ”Lördag hela veckan på kvällen”.

Hur hinner man vara påläst?
– Ju mindre uppmärksammade tävlingsdagar det är desto svårare är det att vara påläst. Du har ”bara” saxbanan Solänget kan någon säga, men där är det ju inte alls lika upplyst. Idag har jag lärt mig att värdera vad jag ska lägga tid, energi och fokus på. Det är viktigt att välja ut även om man givetvis måste ha ett humm om alla hästar. Hela nyckeln är att välja ut vilka man ska ha koll på och varför man ska ha koll på dem. Jag brukar ha två-tre hästar per lopp som jag väljer att ha lite mer om om jag jobbar med en sändning. Givetvis den troliga favoriten i loppet, men ytterligare några till. Givetvis använder jag Travfakta vilket sparar tid och hjälper mig att välja ut vilka jag ska gå vidare med och kolla i lopparkivet. Jag ringer en del intervjuer, men aldrig för sakens skull utan då är det för att jag verkligen vill veta något som jag inte känner har framkommit.

Finns verkligen glöden till de här vardagsloppen?
– Jo, men det gör den. Är inte förberedelserna roliga så är man nog illa ute. Det har jag lite som en signal på mig själv. Visst finns det dagar då det är mindre kul, men när man väl är igång så måste man åtminstone känna något; annars är det något fel.

En aktiv frågade mig en gång ”finns det en ådra i Peter Andersson som gör att han gärna vill provocera lite och testa gränser”. Ligger det något i det?
– Jag har alltid varit en retsticka, men jag har lugnat mig med det. Jag är aldrig ute efter att göra någon arg eller ledsen i onödan. På sociala medier har jag slutat helt med sådant, det slutar alltid med evighetslång diskussion och missförstånd. Det är svårt att vara ironisk i skrift och på sociala medier, det är lättare i en podd eller i en tv-sändning där man kan jobba med rösten. Sedan kan jag tycka att det är lätt att tappa perspektiv i livet kring sina problem. Då kan det fresta att provocera med någon ”perspektiv-påminnelse”, men det är inte alla som klarar av det. Ibland kan jag känna att vi glömmer bort hur bra vi har det i den här branschen och det här landet. Att det här med kuskavgiften är en stor sak här gör mig glad; det säger en hel del om hur bra vi har det. De flesta saker brukar ordna sig.

Samtalet går mot sitt slut. Peter Andersson har nya lopp att förbereda sig inför, men som avslut måste vi givetvis ställa en av de mest frekventa frågor som en tipsexpert möts av…

Du… det är V75 i Gävle denna vecka, har du någon vinnare?
– Whelk i V75-4! Jörgen Westholm är själv jättefavorit med Carry Cash, men vi hade med Jörgen som gäst i podden ”Lördag hela veckan” denna gång och han ville verkligen varna för den. Det tar vi med oss, se upp för Whelk, avslutar Peter Andersson.

Fakta

Andersson om podcasten "Lördag hela veckan":

Oftast spelar vi in hemma hos Per Skoglund på söndagkvällar och det är ganska så ”in och ut”. Jag tar ett glas vatten, han trycker på record, vi kör och sedan åker jag hem. Det är skitkul. Det är på ren lust som vi gör det och man ser alltid fram emot att göra podden. Man vet ingenting om hur det kommer att bli. Ju längre vi har gjort det här desto mindre förberedd är man, men samtidigt har vi gjort det så pass länge att jag känner mig trygg i det. Det finns liksom inga rätt eller fel i det här programmet att man måste ringa och prata med den eller den tränare utan vi kan ”leka V75”. Det är fantastiskt roligt”.

Fokustema
Fokus: Lars Erixon
Läs senare

Saknat stjärnan – värd ett kryss

Tre segrar kvar till 1.000 segrar, men ingen licens längre.
Vid årsskiftet lämnade 70-årige Lars Erixon in sin kör- och tränarlicens, men det är en sanning med modifikation.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Det fattas tre segrar för Lars Erixon innan han har klivet in i Tusenklubben. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Det fattas tre segrar för Lars Erixon innan han har klivet in i Tusenklubben. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Helt slut är nämligen inte karriären i sulkyn för den skicklige kusken från Örebro…

– Jag sade upp mitt stall sista augusti ifjol på Örebrotravet, men jag ska ta ut körlicensen om några månader när det blir lite bättre väder, säger Lars Erixon.

Det fattas endast tre segrar innan Lars Erixon kliver in i Tusenklubben.

– 1.000 vinster är förstås bra, men inte värt lika mycket idag som förr. Numera körs det ju lopp lunch, middag och kväll. För min del blir det lite lugnt framöver, men jag ska försöka skava på och förhoppningsvis ta de sista segrarna också.

För dagen är Lars Erixon nere och hjälper till hos sin dotter Anna och hennes sambo Johan Svensson på Halmstadstravet.

Lars och Anna Erixon. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Att du måste kryssa Lasse och sedan blev det ”Lasse-Kryss” och ett ”x” istället för ”kss”

Lars Erixon är ensam i travsporten med ett ”artistnamn”. I passet står det Eriksson.

– När jag började köra lopp så var det kryssbongar som gällde och efter någon seger var det någon som sade – och även skrev – att du måste kryssa Lasse och sedan blev det ”Lasse-Kryss” och ett ”x” istället för ”kss” i efternamnet.

Sedan dess har Erixon varit ”Lasse-Kryss” med hela Trav-Sverige trots att den typen av spelkuponger med kryss är förpassade till papperskorgen sedan flera decennier tillbaka.

Den första segern i karriären togs med Eriksson som efternamn och det gjorde han bakom Elitloppsvinnaren Ego Boys halvbror Anke Boy i Lindesberg den 5 september 1971. Andra segern kom med Isa Dalf i Örebro i december samma år, men då körde han under sitt artistnamn Erixon.

Den häst som kanske mest förknippas med Lars Erixon är Dante Step (e. Step Right), 1.14,0ak/712.150 kr, som vann 48 lopp på 147 starter och tränades av amatören Leif Björkman i Vingåker.

Leif Björkman, Dante Step och Lars Erixon efter en av trions många segrar tillsammans. Foto: stalltz.se

– Jag hade nyss börjat som tränare och framgångarna med Dante Step gjorde att jag fick in fler och fler hästar i träning.

På meritlistan finns segrar i Smedträffen, Mellansvenskt Mästerskap och silverdivisionen med Dante Step.

– Jag har aldrig haft någon stjärna som jag tränat själv, men Angels Delight var ett ämne. Hon vann försök till Svenskt Trav-Oaks 1984 och slutade trea i finalen. Tyvärr hade hon väldigt sköra ben och fick gå till avel.

Aldrig haft någon stjärna

Angels Delight gjorde 31 starter och vann tio lopp i Lars Erixons regi.

Fyra championat finns också på meritlistan. Två på Örebrotravet (1982, 1986) och på Fornaboda i Lindesberg vann Lars Erixon åren 1980 och 2006.

Nu fattas det ”bara” tre segrar innan Erixon når 1.000 segrar, men då krävs också att Lars drar på sig sin grön-gula dress…

My Gentleman med Lars Erixon som sprang in över en halv miljon kronor och vann V75-lopp i september 2006. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Vi ska vinna fler lopp”

Efter en stark avslutning på fjolåret, en färsk hästägare som gjort en storsatsning över en natt och med rekordmånga tävlingshästar på träningslistan ser Eskilstunaproffset Jörgen S Eriksson fram med tillförsikt mot det nya året.
Under lördagen är han med i hetluften då han startar en duo inom V75-spelet i Mantorp.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc är Jörgen S Erikssons profilhäst i nuläget, men Eskilstunaproffset har rekordmånga tävlingshästar på träningslistan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc är Jörgen S Erikssons profilhäst i nuläget, men Eskilstunaproffset har rekordmånga tävlingshästar på träningslistan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Låt oss börja med att blicka ett år bakåt i tiden. När det står januari i almanackan 2021 är det inte ens nära att Jörgen S Eriksson är aktuell med en duo inom V75-spelet. Ett tydligt generationsskifte i stallet gjorde att han blott hade fem starthästar i stallet i det skedet.
– Det var en tydlig övervikt på unghästar; kanske lite för mycket unghästar till och med. Det blev mycket förkylningar och virus som spreds i stallet och det gick liksom bara runt under de första fyra-fem månaderna. Jag tror faktiskt inte att stallets hästar vann ett enda lopp den perioden, säger Jörgen S Eriksson.

Minnet sviker inte. Det var först den 10 april som årets första tränarseger kom då Kent Le Soleil (e. Up Front Larry) sprang först över mållinjen en lördagkväll i Mantorp.
– Där började vändningen komma, men det var framförallt från augusti och framåt som det gick riktigt bra. Jag tror vi snittade runt 300.000 kronor inkört i månaden därifrån fram till årsskiftet och tog igen lite retroaktivt på det vi tappat i prispengar tidigare under året, men totalt sett vann vi för lite lopp.

Den saken är något han har tänkt att ändra på i år.
– Tanken är att vi hellre ska hitta lite enklare lopp att starta hästarna i än att ta dem till Solvalla och att de blir fyra-femma. Det är tufft att hävda sig i Mellansverige där jag håller till och många gånger räcker det inte med att ha riktigt fina hästar utan man behöver matcha rätt och utvecklas på alla plan.

Frankrike i sikte

Just det – att utvecklas – tycker sig Eriksson ha lyckats med under det senaste halvåret och en stor bidragande orsak till det är att han börjat nyttja nyttja pulsmätare.
– Dels för att se så de verkligen tar till sig träningen på rätt sätt, men även för att kunna uppptäcka i tid om någon infektion kan vara på gång. Ett bra exempel på hur det här med pulsmätningen gett effekt är Dollar Doc (e. Ready Cash).
– Om man kör honom som en vanlig häst kommer han inte upp i den puls som andra hästar har. När vi insåg det och tuffade till intervaller för honom och började köra med en tryckvagn så hände det grejer.

Fakta

Jörgen S Erikssons tränarstatistik:

År / starter / segrar / inkörda prispengar

  • 2018: 184 – 19 – 1.411.300 kr
  • 2019: 200 – 30 – 2.200.547 kr
  • 2020: 227 – 26 – 2.484.500 kr
  • 2021: 178 – 17 – 2.030.100 kr
  • 2022: 5 – 0 – 51.100 kr

Eriksson visade fingertoppkänsla då han fick hästen till att sluta trea i Breeders Crown-finalen för fyraåriga hingstar och valacker hemma på Sundbyholm i början av november. En framgång som han tyckte var det som värmde allra mest under 2021.
– Det var en skön känsla att känna att han var som bäst precis i det loppet vi siktat mot.

Dollar Doc står alltjämt kvar i Bronsdivisionen med 500 kr upp till gränsen och ska få göra ett ytterligare försök i det sammanhanget inom kort.
– På sikt är det intressant att ta ner honom till Frankrike. Stora banor och fransk voltstart skulle passa honom väldigt fint, men eftersom han var trea i ett Grupp I-lopp i november så blir han utestängd från många lopp i Frankrike tolv månader efter han tog just en pallplats i ett Grupp I-lopp så dit får vi sikta nästa vinter.

”Seriös satsning”

Innan det är det fullt fokus på tävlingarna hemmavid och under lördagen har Erikssons stall fyra hästar till start i Mantorp.
Tre av dem ägs av hans nya, hårdsatsande hästägare Jerry Rodin som Sulkysport uppmärksammade i höstas.
Göteborgaren har mer eller mindre gått från noll till att äga tio hästar över en natt och gett fullt förtroende till Eriksson vars vägar med Rodin mer eller mindre korsades av en tillfällighet.
– Han ringde en fredageftermiddag. Jag hade en häst till salu dagen efter på Travera-auktionen som han ville veta lite om och så frågade han mig om den kunde vara kvar här om han köpte den. Jag frågade vem han var och utifrån de svar jag fick så förstod jag att han ville satsa även om han hade haft dåliga erfarenheter av hästägandet sedan tidigare. Han frågade även om de andra hästar som skulle säljas på auktionen den där lördagkvällen och då köpte vi Ouche Trot. Därefter har det rullat på!

Immigrant Am är en av de hästar som Jerry Rodin köpt och placerat i Jörgen S Erikssons stall. Foto Martin Langels/ALN

Eriksson lade på förslag att Rodin skulle inleda med fem hästar och känna sig för under ett halvår, men Rodin har varit desto mer framåt och står nu med tio hästar i Erikssons stall.
– Jag bjöd hit honom till gården och det känns verkligen som han gör en seriös satsning. De senaste köpen som har gjorts är Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Inara O.E. (e. Dream Vacation) och nu har han en bra blandning av unghästar och tävlingshästar så det känns verkligen spännande för framtiden. Jag hoppas att uppsvinget för stallet ska fortsätta och med 30 hästar på träningslistan som är tre år eller äldre känns det verkligen positivt för dagen, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fakta

JÖRGEN S ERIKSSON OM LÖRDAGENS STARTHÄSTAR:

Match’em (lopp 2/V4-2)
En trevlig häst som gör debut i vår regi. Han stod för några sämre insatser i de två senaste starterna och vi bestämde oss för att kastrera honom direkt när han kom hit för att testa något nytt. Hästen har gått många intervaller, verkar klok och fin och har även gått ett banjobb efter 1.20 full väg. Han kommer säkert behöva det här loppet och har dessutom fått spår lite långt ut bakom vingen då han inte är så snabb iväg. Det blir ett test, men jag tror det är rätt bra kapacitet i hästen.

Silver Bullit (lopp 5/V75-1)
Fick dödens i debuten för mig och det har jag förstått i efterhand att det är inte hans position. Senast på Solvalla smög vi istället och då stod han för en riktigt fin avslutning. Jag har ju inte haft honom så länge, men jag har inte hunnit känna honom bättre i ett träningsjobb än vad han kändes under torsdagen. Allt tyder på att han ska göra ett bra lopp igen.

Immigrant Am (lopp 6/V75-2)
Han var verkligen i ordning i E3 Revanschen senast, det märktes redan i värmningen. Jag var i valet och kvalet 600 kvar att ta i högertömmen, men satt kvar och hoppas det skulle spricka upp. Det gjorde det inte och han hade mycket krafter kvar i mål. Nu blir det hästens första start i voltstart någonsin – han började ju i USA och har inte ens kvalat i volt – men har ju fått bakspår. Jag körde med helstängt huvudlag senast och han var framåt, men jag tänker fortsätta med det nu när han fick just bakspår. En spännande häst som jag tror vi kommer få ett roligt år med och som jag tror kommer duga bra även i sommar.

Fraizer (lopp 12)
Gick jättebra näst senast, men senast förlorade han från ledningen. Han mötte helt enkelt några hästar från tillägg som var snabbare till slut. Det här är en stor Love You-häst så spår fem i voltstart är inget plus; han riskerar att bli hängande från start och med tanke på det kanske han främst är platsaktuell. Det är i alla fall en stark häst under utveckling.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Aldrig varit med i ett större lopp”

1.046.000 kronor i samlad prissumma gäller när Sylvesterloppet avslutar det svenska travåret.
Bland deltagarna finns hemmabygget Räser Helge som dessutom tillhör favoritskaran.
– Jag fått uppleva ganska mycket inom travet och varit med en del i hetluften, men i något såhär stort lopp har jag aldrig haft starthäst, säger Eskilstunaamatören Camilla Collander.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Camilla Collander bakom Räser Helge vid ett segerlopp tiidgare i år. Nu ska hästen starta i Sylvesterloppet. Foto Hanold/ALN
Camilla Collander bakom Räser Helge vid ett segerlopp tiidgare i år. Nu ska hästen starta i Sylvesterloppet. Foto Hanold/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det är en häftig resa som Super Photo Kosmos-sonen Räser Helge gjort under årets avslutande kvartal.
I STL-debuten hemma på Sundbyholm gick han ut och vann Klass II-försöket och tre veckor senare slutade han tvåa i finalen på Solvalla.
Nu spänner Collander bågen och matchar upp sin fux i Sylvesterloppet där 15 deltagare vilka samtliga har över 2.400 startpoäng gör upp över fyra volter.
– Egentligen vill jag hålla mig till att starta på någon av de banor vi har i närheten för hästen har varit så bökig att resa med. När han varit som värst har han gått ett par lopp på vägen till banorna. Nu stod han dock så bra inne i det här loppet och har så bra form så vi kunde inte låta bli, säger Camilla Collander.

När Sulkysport når henne på telefon har nära en tredjedel av den sex timmar långa resan ner till Halmstad avverkats.
– Han är lugn än så länge. Vi var faktiskt i valet och kvalet om vi skulle anmäla när loppet skulle köras på Axevalla på grund av den långa resan och det är klart att flytten till Halmstad inte är positiv utifrån det perspektivet. Nu får vi resa ytterligare 20 mil och han ska övernatta för första gången, men jag hoppas och tror att den saken kommer gå bra. Han brukar äta och dricka som han ska.

Nya förutsättningar

Det är inte bara en ny bana och en övernattning som Räser Helge får testa på. Dessutom får han en ny kusk bakom sig i form av Carl Johan Jepson som ersätter först uppsatte Erik Adielsson som lämnade återbud under torsdagen. Under veckan har många funderat och spekulerat i hur pass snabbt Räser Helge ska kunna starta från sitt innerspår på startvolten.
– De senaste starterna har ju varit bakom bilen. Senast jag körde honom i voltstart i oktober var han inte som allra bäst den dagen så jag tycker inte man kan bedöma honom på det loppet. Vi får hoppas att han kan öppna lite i alla fall, men jag tror det blir rygg på Ture L.A. vilket kanske inte är så dumt.

De får vara bra för att ta tilläggen på honom för distansen gillar han

Räser Helge ströks inför en tilltänkt start på Romme den 18 december på grund av sårskada, men Collander tycks inte oroa sig över formstatusen.
– Det gav med sig ganska fort och hästen behövde bara stå över två jobb. Han kändes jättefin förra fredagen när jag körde på lite med honom; hästen var väldigt laddad. Jag får rätt så bra känsla när jag tittar på startlistan. Hästen är otroligt bra i form och nu är han fräsch och fin och går framåt med varje lopp. De får vara bra för att ta tilläggen på honom för distansen gillar han och även om det inte blir seger så tror jag han är med där framme.

Vann Dam SM

Camilla Collander har betydligt starkare meriter än många B-tränare. På sitt cv har hon såväl en seger i Dam SM som framskjutna placeringar i STL-sammanhang med såväl Räser Sune (e. Running Sea) 1.12,6ak/1.424.200 kr som I Am Dynamite (e. Love You) 1.12,7am/817.450 kr.

Camilla Collander tar en av sju segrar tillsammans med I Am Dynamite. Foto Gunilla König/Stalltz.se

Den förstnämnde var en egen uppfödning som sånär tog sig hela vägen upp till Gulddivisionen.
– Han var bara 63.000 kronor från att passera den gräns som gällde på den tiden för att komma upp i Gulddivisionen. Räser Sune var en helt annan typ än Räser Helge. Sune var otroligt startsnabb och älskade sprinterdistans medan Räser Helge är mer allround. Han är inte så rask från start, men klarar däremot alla distanser och har hanterat alla olika typer av upplägg såhär långt.

Just Dam SM-segern med Räser Sune säger Collander att han håller högst under sin karriär såhär långt, men det kan snart bli ändring på den saken…
– Skulle Räser Helge vinna Sylvesterloppet vore det givetvis större. Det är väldigt stort för oss att vara med i det här loppet och jag hoppas verkligen att alla förberedelser nu sista dygnet går bra så hästen får en ärlig chans, avslutar Camilla Collander.