Fokustema
Fokus: Fredagsintervju
Läs senare

”Han skulle få spa-känsla”

Calle Crown sprang in över en miljon kronor i Paris förra vintern.
Nu har femåringen laddat vid havet för en ny vinter i Frankrikes huvudstad.
– Det har varit en dröm att ha starthäst på Vincennes och när det börjar med seger blir det ännu bättre, säger delägaren Fredrik Nilsson.
Av
Pär Gustafsson
Calle Crown tränar i vatten i Frankrike. Foto Fredrik Nilsson
Calle Crown tränar i vatten i Frankrike. Foto Fredrik Nilsson

Great Challenger-hingsten Calle Crown vann Vincennes-debuten i Prix de Clermont-Ferrand (€80.000) i oktober ifjol och bärgade ytterligare fem pallplaceringar på Paris-banan förra vintern.

Fredrik Nilsson (närmast hästen) är en i delägargänget bakom Calle Crown. Foto Martin Langels/ALN

– Det har blivit flera turer till Paris, men jag har inte sett så mycket av andra delar av Frankrike. Jag tycker att det var trevligt att komma ut på landsbygden och det blev även en dag i på auktionen i Deauville, säger Fredrik Nilsson.

Han var förra veckan till Frankrike och hälsade på hästen ute vid havet i Merville-Franceville i Normandie.
– Vi ville att han skulle få lite spa-känsla och njuta vid havet. Hästen har haft det bra och förhoppningsvis kan han tända till lite extra. Calle var på ett fantastiskt ställe, det var mycket fint där. Det var ordning och reda och bra underlag att träna på. Stallet låg ungefär 800 meter från havet. Jag har sett flera bilder på hästar som tränat vid havet och var skoj att få uppleva det själv.

Han gick många tuffa lopp förra vintern och vi tog beslutet att hästen skulle få en lugn period och laddas för nästa vintermeeting

Femåringen har varit ute vid havet i drygt fem veckor och till helgen flyttar han tillbaka till träningsanläggningen Grosbois.
– Hästen har inte varit skadad, men i sista starten innan uppehållet var han nära att gå omkull och fick en vrickning. Han gick många tuffa lopp förra vintern och vi tog beslutet att hästen skulle få en lugn period och laddas för nästa vintermeeting. Det är tufft för en nybliven femåring och vi valde att stå över sommarens lopp i Sverige för att ge honom ordentligt med uppladdning.

Under hela karriären har hästen tränats av Jägersros Tomas Malmqvist.
– Calle har körts en timme om dagen vid havet hos Victoriane Goetz och han har tränat hela tiden. Nu ska hästen förberedas för tävling och jag skulle tro att han gör comeback om drygt en månad. När han började med seger i Paris fick vi blodad tand. Från början kunde vi tro på den här resan med Calle.

Foto Fredrik Nilsson
Foto Fredrik Nilsson
Foto Fredrik Nilsson
Foto Fredrik Nilsson
Foto Fredrik Nilsson

Hästen har totalt startat 32 gånger (9-5-7) och tjänat över 2,3 miljoner kronor.
– Under uppehållet har jag klättrat på väggarna och nu börjar snart det roliga igen. Hästen har hjärta och lungor för att tävla på Vincennes och trivs jättebra där. Det har inte varit några blufflopp han fått. Tidigare har han startat mot jämnåriga, men nu blir det lite andra lopp och förhoppningen är att hästen har utvecklats. Det vore kul om vi kunde prova i någon B-lopp, men vi får se hur det utvecklar sig.

Allt en ägare på plats när Calle startar

Totalt är det elva delägare på den dubble miljonären.
– Vi är ett gäng på drygt fem-sex personer som sett de flesta starterna på plats i Paris. Vi försöker alltid ha någon representant på banan när han startar och det blir mycket resande i höst. Men samtidigt måste det stämma med arbete och familj om man ska kunna komma iväg.

Ettårige Garmin (e. Great Challenger-Victory Please) köptes tidigare i år på auktion och är danskfödd.
– Det är liknande gäng som på Calle Crown. Hästen är på inkörning hos Henrik Thomsen och sedan ska han i träning hos Tomas, avslutar Fredrik Nilsson.

Calle Crown med Christoffer Eriksson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Fakta

Calle Crown

Kön: mörkbrun hingst
Född: 28 mars 2014
Härstamning: Great Challenger-Hillary
Intjänat: 2.333.740 kronor
Resultat: 32 st: 9-5-7
Rekord: 1.10,3ak* – 1.12,5l*
Ägare: Easy KB, Uppsala
Uppfödare: Helle & Lene Hjorth
Tränare: Tomas Malmqvist, Jägersro
Främsta meriter: Seger i Kriterie-Revanschen 2017, Prix de Clermont-Ferrand (€80.000) på Vincennes 2018 samt andrapris i Prix de Picardie (€90.000) i samma år.

Expandera
Fokustema
Fokus: Nobeldagen
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Travarna bakom Nobelpriset

Idag är det Nobeldagen. Historien bakom den innehåller en fantastiskt effektiv företagare och uppfinnare – samt två Orlovtravare som bestämde var Alfred Nobel egentligen bodde vid sin död 10 december 1896.
Av
Ola Lernå
Orolvtravaren Torg.
Orolvtravaren Torg.

Alfred Nobel avled efter ett slaganfall i sin villa i Sanremo, men många ville placera honom – och därmed skulle hans bouppteckning ske där – i Paris där han bott i 27 av sitt 63-åriga liv.

Alfred Nobel hade även en gård i Karlskoga där han också tillbringade sin sista sommar. Och när bouppteckningen skulle ske avgjordes hans hemvist med hjälp av hans hästar.

Alfred Nobel

För på gården fanns två Orlovtravare – Dorogoj (betyder Min käre eller Min dyre) och Sorvanet (bråkstake eller filur) – som Nobel införskaffat några år tidigare.
Och där man har sin häst – där har man också sitt hem.

Med dessa ord stred advokaten Paul Coulet i den franska domstolen. De dyrbara hästarna fanns uppstallade på gården Björkborn – något som rätten gick på och hans testamente, där det stod att hans kvarlåtenskap skulle gå till att instifta ett priser som kunde delas ut till personer i alla världens länder.

Nobels testamente.

Där man har sina hästar har man också sitt hem

Orlovtravaren var den första hästras som man medvetet specialiserade på trav. Greve Alexis Crigorievitch Orlov Tschesmensky var mannen bakom då han tussade ihop en arabhingst med ett stort kraftigt sto. Efter någon generation föddes Bars 1 år 1784, vilken räknas som Orlovtravarens grundhingst.

Orlovhästen var en verklig faktor i travsportens begynnelse, men visade sig vara utan chans när den amerikanska travaren blivit allt snabbare. Däremot var de fantastiska vagnshästar – och det var som sådana Alfred Nobel gjort sina investeringar.

De hästar vi idag hänrör till Orlovtravare, som till exempel Torg vilken importerades från Sovjet 1961, var en så kallad mestis, en blandning mellan Orlov och amerikansk travare. Torg var en framgångsrik tävlingshäst och brukades även i svensk avel med 192 avkommor där Mynttorg, 76 vinster och 493.410 kronor intjänat så klart sticker ut, men han lämnade även Famita, vinnare av Stochampionatet 1970.

Torg fick över 100 döttrar, men linjen har dessvärre tunnats ur och av de som tävlar för dagen med mestis-blod i kroppen i Sverige är Havbergshästarna Fifi, Knight, Gidde och Mimi mest kända.

Majesty of Rock har Torg som mormors far och hingsten med den läckra framtoningen har verkat i aveln, men hans 40 avkommor har hittills inte visat något lyfter Torg-linjens blod till framgångsfaktor.  Andra plusvarianter på banan med Torg-blod är Lass Vilma och Quattro Qui, samt italienskfödde Somolli Sib.

Orlovtravarens betydelse för travsporten må ha marginaliserats. Orlovtravarens betydelse för att vi idag firar Nobeldagen ska inte underskattas.

Där man har sina hästar har man också sitt hem.

Källor: Alfred Nobels Testamente (Mats Carlsson-Lenárt), wikipedia och Svensk Travsport.

Fakta

Fakta de sju bästa Nobel-hästarna

Nobel Ås (e. Striking Sahbra) 2.196.882 kronor
Nobel Amok (e. Zola Boko) 1.843.607 kronor
Nobel Nalan (e. Sugarcane Hanover) 1.714.744 kronor
Nobel Southwind (e. Explosive Matter) 880.780 kronor
Nobel Håleryd (e. Alf Palema) 395.000 kronor
Nobel Sund (e. Sugarcane Hanover) 336.049 kronor
Nobel R.N. (e. Chauncey Lobell) 310.350 kronor

Expandera
Nobel Ås med Olle Goop
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag blir förbannad varje gång”

Rebecca Dahlén har varit i ropet under hösten.
Hon vann Lars Lindbergs Minne i augusti, fick Stig H-stipendium i september, efter jul är lärlingen en av huvudpersonerna i Tro, hopp & hästar och ikväll gör hennes ögonsten Minnestads El Paso debut i Paris.
Av
Pär Gustafsson
Rebecca Dahlén. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Rebecca Dahlén. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Rebecca Dahlén och Dennis Palmqvist driver ett proffsstall på Julmyra Horse Center och förra fredagen började lärlingen resan till Frankrike med miljonären Minnestads el Paso (e. Adrian Chip) för att mäta krafterna med de franska hästarna. En speciell häst som ligger henne extra varmt om hjärtat.
– Vi övernattade hos Norton Commanders uppfödare i Tyskland och kom fram lördag kväll. Resan flöt fint.

Fakta

Minnestads El Paso

Kön: mörkbrun hingst
Född: 4 juni 2013
Härstamning: Adrian Chip-Bologna
Intjänat: 1.194.609 kronor
Resultat: 42 st: 15-9-4
Rekord: 1.11,9m* – 1.11,6ak
Ägare: Rebecca Dahlén, Fjärdhundra
Uppfödare: Minnestad AB, Vadstena
Tränare: Dennis Palmqvist, Solvalla
Skötare: Rebecca Dahlén

Expandera
Rebecca och ”Skalman” har slagit läger hos Daniel Parling i Chamant.
– Minnestads El Paso är inte det största supportern av att ändra på rutinerna, men han är lugn och snäll och anstränger sig när vi är på turné. Jag vet inte om det är positivt eller negativt att han är så lugn. Hästen gick ett jobb i måndags, han sprang själv på rundbanan och var lika värdelös som vanligt. Jag blir förbannad varje gång, men det är så här hästen fungerar.

På tävlingsbanan vet Minnestads El Paso vad som gäller. Hingsten har vunnit 15 av karriärens 42 starter och tjänat 1,2 miljoner kronor. I samband med V75 på Bjerke i mitten av november slutade hästen tvåa i silverdivisionen från svårt läge och han har visat toppform.

Många har tjatat att vi ska testa i Frankrike, men han har tävlat så bra här hemma

– Många har tjatat att vi ska testa i Frankrike, men han har tävlat så bra här hemma och och det är ett stort projekt att åka hit. Jag har varit skeptisk, men nu provar vi och Minnestads El Paso gör alltid vad han kan och är aldrig dålig om han är frisk.

Lärlingen har vunnit elva av 95 lopp i år och Dahlén har segrat i tre V75-lopp med Minnestads El Paso, men att köra själv på Vincennes är inget alternativ (i nuläget) och tömföringen i Frankrike-debuten ikväll sköter Björn Goop.
– Jag ville ha en körsven jag kan kommunicera med och Björn är som en fransk kusk. För mig känns det som en vinstlott att få honom.

Har problem under sommaren

”Skalman” har haft svackor under somrarna och påverkas av allergibekymmer.
– Hästen börjar få problem i maj och vi får slita för att hålla honom i skicka för att tävla under sommaren, men nu har vi gett upp och vänder på det istället. Nu ska Minnestads El Paso starta i vinter och till våren ska han avelsvärderas.

Rebecca Dahléns egna bilder från gården i Chamant:

Vincennes-debuten sker i Prix Melusina (€35.000) och hästen har spår fem bakom bilen. För motståndet står bland andra Pasi Aikios Uppohoppa, Adrian Kolgjinis Rushmore Face samt stallkamraterna Diaghilev och Flash Hammering, som tränas av Jörgen Westholm.
– Eftersom hästen är speciell åkte jag en veckan innan första starten och vi tar loppet i morgon innan vi bestämmer fortsättningen. 2.100 meter är hans bästa distans och det känns bra att första starten blir på lilla banan på Vincennes. Då blir omställningen inte så stor.

Minnestads El Paso gick med bakskor på Bjerke och nu blir det optimal balans.
– Vi har sparat på hovar och plastat så att hästen är redo att tävla många lopp på barfotabalans.

Om det blir ett eller flera lopp avgörs hur hästen fungerar ikväll.
– Eftersom vi åkt så här långt vill jag gärna stanna lite längre.

Det som jag tycker är bra med det här priset är att pristagarna får ett skräddarsytt program

Under 2020 kommer Rebecca få en spännande utbildning. Tillsammans med Oskar Florhed, Niclas Hammarström och Wiktor Kylin-Blom fick lärlingen Stig H-stipendium.
– Det är väldigt hedrande, han ger stipendiet till några han tror har en framtid i sporten. Jag sökte främst för delen med den mentala coachen. Programmet börjar i januari och vi har träffar hela nästa år. Det som jag tycker är bra med det här stipendiet är att pristagarna får ett skräddarsytt program och med saker man har nytta av och inte bara en prischeck. Här får vi många bitar som behövs för att bli egen tränare.

En av fyra i ny realityserie

Minnestads El Paso och Rebecca Dahlén. Foto: Tommy Andersson/ALN

Men redan i mellandagarna kommer Rebecca Dahlén synas mer – framför allt i sociala medier. Hon ska vara med i realityserien Tro, hopp & hästar, som handlar om att lära känna fyra unga människor med hästen som livsstil och passion.

– När jag först fick frågan tackade jag nej. Det kändes inte som min grej att filma sig själv, det känns obekvämt. Vi har haft kameran en tid och jag har lämnat tillbaka den. Så det är lite synd att det inte blir något från Frankrike i serien. Jag har själv inte kollat på klippen jag spelat in, jag har kontrollbehov och hade gärna gjort det. Tanken med Tro, hopp & hästar är bra och jag hoppas att det lyser igenom.

Fakta

Rebecca Dahlén – Kuskstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)

  • 2015 – 70 st: 2-5-9 – 258.900
  • 2016 – 33 st: 4-5-4 – 214.869
  • 2017 – 89 st: 15-11-12 – 681.594
  • 2018 – 228 st: 34-25-25 – 2.021.989
  • 2019 – 95 st: 11-9-7 – 1.230.500
    Meriter: Körde svenskt rekord, 1.11,9/2.140 meter med Minnestads El Paso i klass I i Östersund sommaren 2018, vann Bergsåkers Stora Amatörpris med samma häst i augusti 2018. Styrde Visa As till seger i Lars Lindbergs Minne i augusti i år.
Expandera

”Vi är glada för att hon vill satsa”

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Vi har inte sett botten”

Melizza hade skadebekymmer som unghäst och framtiden såg inte ljus ut.
Men stoet fick en chans hos Ulla Fredlund och på ett år har hästen klättrat hela vägen upp till bronsdivisionen.
– Helt fantastiskt, jag trodde inte att vi skulle få uppleva det här igen, säger tränaren och delägaren Ulla Fredlund.
Av
Pär Gustafsson
Melizza tjänade 250.000 kronor när hon vann finalen i Diamantstoet på Solvalla. Foto Tommy Andersson/ALN
Melizza tjänade 250.000 kronor när hon vann finalen i Diamantstoet på Solvalla. Foto Tommy Andersson/ALN

Femåriga Melizza sprang premielopp som tvååring, men sedan dröjde det exakt två år innan hon gjorde kvallopp. Stoet deläger Ulla Fredlund med Ingemar Thunberg.
– Han har bott på gården och haft hästar hos mig tidigare, säger Gävleamatören.
– Melizza skulle till slakt och Ingemar blev erbjuden henne. Hon har haft en skada på ett knä och de trodde kanske inte att hon skulle bli något. Ingemar frågade i sin tur om han kunde ta hit Melizza och det fick han. När det hade gått ett år erbjöd jag mig att börja träna Melizza om jag fick halva hästen.

Fakta

Melizza

Kön: sto
Född: 11 april 2014
Härstamning: Ken Warkentin-Liz Tilly
Intjänat: 627.300 kronor
Resultat: 17 st: 4-7-2
Rekord: 1.14,2m* – 1.13,0am
Ägare: Ulla Fredlund & Ingemar Thunberg
Uppfödare: Göran Blom, Östervåla
Tränare: Ulla Fredlund (a), Gävle
Körsven: Robert Wilhelmsson, Gävle

Expandera
Stoet tränades upp av Ulla Fredlund och i november gjorde hästen debut med ett tredjepris. I januari i år avlade stoet maiden och under året har Melizza startat kontinuerligt och hittills i karriären har hon vunnit fyra av 17 starter. Hon har bara missat pallen vid fyra tillfällen och som sämst har hästen slutat femma.

– Hon har inte varit halt sedan hon kom till gården och det har känts bra hela tiden. Melizza är en fin travare som sprang kvallopp som treåring, men vi har inte kunnat drömma om att hon skulle gå ändå upp till bronsdivisionen på ett år. Vi har inte sett botten än och vet inte hur bra Melizza är.

Vi hade ju sett att de inte springer ifrån Melizza och loppet blev precis som vi önskade oss på förhand

I den senaste starten tog hon en fin skalp. Robert Wilhelmsson gav Melizza en fin smygresa i finalen i Diamantstoet på Solvalla och Ken Warkentin-dottern spurtade ettrigt till säker seger på 1.14,2/2.140 meter. Förstapriset var hela 250.000 kronor.

Melizza och Robert Wilhelmsson. Foto Simon Hagen

– Det kändes lite extra roligt eftersom hon vann med Robert. Han sade i segerintervjun att han drömt om en sådan vinst sedan han var liten. Vi hade ju sett att de inte springer ifrån Melizza och loppet blev precis som vi önskade oss på förhand. Vi hoppas på liknande upplägg på lördag.

V75-start på hemmaplan

Ja, i morgon är det V75 på hemmaplan som gäller. Melizza har över 600.000 kronor på kontot och gör debut i bronsdivisionen. Hästen har innerspår över lång distans och på nytt sitter Robert Wilhelmsson i sulkyn.

– Efter segern på Solvalla fick hon vila en vecka och sedan har hästen tränat som vanligt. I jobben är det inga höga tempon utan vi kör längre pass. Hästen är stark och distansen klarar hon, men i den här konkurrensen måste vi köra på chans igen. Jag tror att Melizza blir livsfarlig om det stämmer lika bra som senast. Det blir inga ändringar jämfört med senast.

Ulla Fredlund tränar idag tre hästar och har G.G.Ojjdo (e. Svall Ivar) hos Tomas Pettersson. Femåringen vann i Gävle förra veckan och då passade Gävletravet på att hylla Ulla för Melizzas fina fullträff på Solvalla.

Det kan vara så att Melizza är den bästa varmblodiga hästen jag träna

– G.G.Ojjdo är lite busig och är hos Tomas för att få lite uppfostran. Vi har tre körhästar hemma och det räcker gott i den här åldern. Maj Turbo har haft en hovbensfraktor, men är på väg tillbaka och ska snart kvala. Hon har också bra kapacitet. Det kan vara så att Melizza är den bästa varmblodiga hästen jag tränat.

Verner och Jim Frick. Foto Stalltz.se

Fredlund är såklart mest känd för alla framgångar med Verner (e. Slogum Tron). Hästen gjorde totalt 141 starter (57-28-14) och tjänade nästan 4,5 miljoner kronor. Kallblodet kördes oftast av Jim Frick och bland segrarna märks Svensk Mästerskap och Elitkampen 1992. Tre år senare vann Verner Bjerke-loppen Jacob Meyers Pokallöp och Gullsprinten.

– Vi har många roliga minnen med Verner, men när han vann Elitkampen det slår det mesta. Publiken var otrolig. Melizza har varit duktig och vunnit ett stort lopp på Solvalla och jag trodde faktiskt inte att jag skulle få uppleva det här en gång till.

30 nov-4 dec: Dubbla V75 och dubbeljackpot