Fokustema
Fokus: Fredagsintervju
Läs senare

”Han skulle få spa-känsla”

Calle Crown sprang in över en miljon kronor i Paris förra vintern.
Nu har femåringen laddat vid havet för en ny vinter i Frankrikes huvudstad.
– Det har varit en dröm att ha starthäst på Vincennes och när det börjar med seger blir det ännu bättre, säger delägaren Fredrik Nilsson.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Calle Crown tränar i vatten i Frankrike. Foto Fredrik Nilsson
Calle Crown tränar i vatten i Frankrike. Foto Fredrik Nilsson

Great Challenger-hingsten Calle Crown vann Vincennes-debuten i Prix de Clermont-Ferrand (€80.000) i oktober ifjol och bärgade ytterligare fem pallplaceringar på Paris-banan förra vintern.

Fredrik Nilsson (närmast hästen) är en i delägargänget bakom Calle Crown. Foto Martin Langels/ALN

– Det har blivit flera turer till Paris, men jag har inte sett så mycket av andra delar av Frankrike. Jag tycker att det var trevligt att komma ut på landsbygden och det blev även en dag i på auktionen i Deauville, säger Fredrik Nilsson.

Han var förra veckan till Frankrike och hälsade på hästen ute vid havet i Merville-Franceville i Normandie.
– Vi ville att han skulle få lite spa-känsla och njuta vid havet. Hästen har haft det bra och förhoppningsvis kan han tända till lite extra. Calle var på ett fantastiskt ställe, det var mycket fint där. Det var ordning och reda och bra underlag att träna på. Stallet låg ungefär 800 meter från havet. Jag har sett flera bilder på hästar som tränat vid havet och var skoj att få uppleva det själv.

Han gick många tuffa lopp förra vintern och vi tog beslutet att hästen skulle få en lugn period och laddas för nästa vintermeeting

Femåringen har varit ute vid havet i drygt fem veckor och till helgen flyttar han tillbaka till träningsanläggningen Grosbois.
– Hästen har inte varit skadad, men i sista starten innan uppehållet var han nära att gå omkull och fick en vrickning. Han gick många tuffa lopp förra vintern och vi tog beslutet att hästen skulle få en lugn period och laddas för nästa vintermeeting. Det är tufft för en nybliven femåring och vi valde att stå över sommarens lopp i Sverige för att ge honom ordentligt med uppladdning.

Under hela karriären har hästen tränats av Jägersros Tomas Malmqvist.
– Calle har körts en timme om dagen vid havet hos Victoriane Goetz och han har tränat hela tiden. Nu ska hästen förberedas för tävling och jag skulle tro att han gör comeback om drygt en månad. När han började med seger i Paris fick vi blodad tand. Från början kunde vi tro på den här resan med Calle.

Foto Fredrik Nilsson
Foto Fredrik Nilsson
Foto Fredrik Nilsson
Foto Fredrik Nilsson
Foto Fredrik Nilsson

Hästen har totalt startat 32 gånger (9-5-7) och tjänat över 2,3 miljoner kronor.
– Under uppehållet har jag klättrat på väggarna och nu börjar snart det roliga igen. Hästen har hjärta och lungor för att tävla på Vincennes och trivs jättebra där. Det har inte varit några blufflopp han fått. Tidigare har han startat mot jämnåriga, men nu blir det lite andra lopp och förhoppningen är att hästen har utvecklats. Det vore kul om vi kunde prova i någon B-lopp, men vi får se hur det utvecklar sig.

Allt en ägare på plats när Calle startar

Totalt är det elva delägare på den dubble miljonären.
– Vi är ett gäng på drygt fem-sex personer som sett de flesta starterna på plats i Paris. Vi försöker alltid ha någon representant på banan när han startar och det blir mycket resande i höst. Men samtidigt måste det stämma med arbete och familj om man ska kunna komma iväg.

Ettårige Garmin (e. Great Challenger-Victory Please) köptes tidigare i år på auktion och är danskfödd.
– Det är liknande gäng som på Calle Crown. Hästen är på inkörning hos Henrik Thomsen och sedan ska han i träning hos Tomas, avslutar Fredrik Nilsson.

Calle Crown med Christoffer Eriksson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Fakta

Calle Crown

Kön: mörkbrun hingst
Född: 28 mars 2014
Härstamning: Great Challenger-Hillary
Intjänat: 2.333.740 kronor
Resultat: 32 st: 9-5-7
Rekord: 1.10,3ak* – 1.12,5l*
Ägare: Easy KB, Uppsala
Uppfödare: Helle & Lene Hjorth
Tränare: Tomas Malmqvist, Jägersro
Främsta meriter: Seger i Kriterie-Revanschen 2017, Prix de Clermont-Ferrand (€80.000) på Vincennes 2018 samt andrapris i Prix de Picardie (€90.000) i samma år.

Expandera
Fokustema
Fokus: Rekordhästen
Läs senare

”Hon bet av mamma fingret”

En sänkning av svenska rekordet med fyra tiondelar – från dödens!
No Doubt är hästen ingen behöver tvivla på längre.
Här är hans historia med anor från en rysk Elitloppshäst.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
På nya svenska rekordet 1.10,5ak vann No Doubt och Emilia Leo E3-kval. Foto Lennart Kihlman/ALN
På nya svenska rekordet 1.10,5ak vann No Doubt och Emilia Leo E3-kval. Foto Lennart Kihlman/ALN

Gårdagens största uppvisning bland flera i E3-kvalen på Färjestad stod Emilia Leos treårige hingst No Doubt (e. Make It Happen-Als Alicia) för. Efter ett lopp mestadels utvändigt om tappre ledaren Vegan Face (e. E L Titan) slog hon klorna i denne kort före mål och på måltavlan seglade 1.10,5 upp i segertid.

Fakta

No Doubt

Hingst 3 år e. Make It Happen-Als Alicia e. Deliberate Speed
Resultat: 9 st: 4–0–0
Rekord: 1.16,3m* – 1.10,5ak*
Intjänat: 308.500 kr
Uppfödare: Lena Wilstrand och Emilia Leo
Ägare: Stall Pelw HB, Borlänge
Tränare: Emilia Leo (a), Romme
Körsven: Emilia Leo, Romme

Expandera

Nytt svenskt rekord och en putsning av Standouts notering från 2012 med fyra tiondelar. 1.10,9 har även svenskfödda duon Heavy Sound och Aetos Kronos noterat vid seger efter Standout.

– Jag vet ju att hästen är bra, men trodde inte att han skulle behöva springa 1.10. Det hade väl räckt med 1.12 i kvalet, sade Emilia Leo med ett leende till ATG Live efter segern.

Jag ville visa med en egentränad häst att jag kan det också

No Doubt är hennes och mamma Lena Wilstrands egna uppfödning och ägodel. Emilia sköter träningen och det är något landets segerrikaste tjej ägnar sig allt mer åt.

– Jag ville visa med en egentränad häst att jag kan det också och tänker träna häst mer framöver, sade Emilia.

Att hästen betyder mycket för Emilia råder inga tvivel om. ”Han är mitt barn”, säger hon, och mamma Als Alicia (e. Deliberate Speed), 1.13,4ak/114.800 kr, känner hon väl.

– Det var henne jag körde när jag började tävla, sade Emilia.

Hon är riktigt elak, men hon lämnar fina ungar med bra löpskalle

Als Alicia är en minst sagt hetlevrad dam. Det har bland annat mamma Lena fått erfara.

trav, travsport, sulkysport, solvalla, elitloppet
Emilia Leo. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Hon är riktigt elak och svår att ha att göra med, men hon lämnar fina ungar med bra löpskalle. När hon fött en helsyster till No Doubt i år bet hon av ett finger på mamma, berättade Emilia.

Als Alicia har fått fyra avkommor. Noifsandbuts (e. Jaded) är född 2014 och gjorde tolv starter (2–3–2), tjänade 117.700 kronor och travade 1.14,9ak som snabbast. 2017 föddes No Doubt, 2018 fick hon sonen All Options (e. Pato) och så i år ett stoföl efter Make It Happen.

Mödernet är gediget och har lämnat både topphästar och en hel del goda travare. Det går faktiskt hela vägen tillbaka till den från Sovjetunionen importerade hingsten Potok (e. ryske Pervenets), som föddes 1950. Fyra år senare kom han till Sverige genom Stall A.K.O:s försorg. Bakom stallnamnet fanns Sven och Björn Bengtsson, far och son. Vid sidan om travhästar importerade Bengtsson för övrigt kaviar och krabbor.

Potok var med i Elitloppet 1957, där han slutade oplacerad i båda heaten och tränades och kördes av Olov Hansson. Enligt Svensk Travsports data stannade karriären vid två segrar på 28 starter och rekordet 1.20,0k för Potok.

Ägarna Stall A.K.O. testade även ryskt blod i Elitloppet med stoet Pichta (e. Palladin), som togs in till Sverige 1955 och startade fyra år i rad i Solvallas internationella storlopp, 1956–1959. Som bäst var hon trea i ett heat 1957.

Inside vann både SM och Nordiskt Mästerskap med Birger Widell

Men det är Potok det ska handla om. Som avelshingst fick han 43 svenskfödda avkommor, som tillsammans på 1.840 starter vann 101 lopp och tjänade nästan 600.000 kronor på 1950- och 1960-talet. Den framgångsrikaste var Karamazow som gjorde över 300 starter och vann 22 av dessa. Bland annat segrade hingsten i Östgötaloppet på Mantorp 1966 med sin tränare Karl­-Erik Fergéus i vagnen.

Det är som morfar Potok nådde sina största framgångar avelsmässigt. Inside (e. Lep Hanover-Helianthus e. Potok) vann både SM och Nordiskt Mästerskap 1976 tillsammans med Birger Widell, den sistnämnda segern delades med Frances Marie. Potok är även morfar till Stochampionatstvåan Jenny Lep (e. Lep Hanover-Pia Orloff) 1973 och Buntic (e. King Bunter-Helianthus), som var trea i Derbyt och Kungapokalen, samt fyra i Sprintermästaren 1974.

Och kopplingen till No Doubt då? Jo, Potok är mormors mormors mormors far till den nybakade svenske rekordhållaren.

Ur det här mödernet hittas hästar som Lukas Gallant (e. Meadow Gallant), 1.12,1ak/3.262.500 kr, som under hela sin framgångsrika karriär tränades av Vaggerydsamatören Torsten Bloom. En annan är Als Lille John (e. Sherwood), 1.13,2am/1.670.633 kr. Först ut var annars Kalle Kanon (e. Atout du Moulin), 1.15,8ak/660.300 kr, som föddes 1981 och vann 24 lopp. Hans mamma Gagarina var en dotter till Potok.

Från worldwidepedigree.comMödernelinjen från Gagarina till No Doubt går via Miss Georgia, Miss Blaze, Als Super Blaze till treåringens mamma Als Alicia.

Och sedan det här med hetlevrade damer i stammen. Marie Nilsson är uppfödare till One Wish (e. Turbo Thrust), 1.14,0am/540.300 kr, som tävlade duktigt som unghäst hos Claes Svensson och bland annat vann Breeders Crown-semifinal som treåring. Stoets mamma Als Amelie (e. Allen Hanover) var syster med Als Lille John och No Doubts mormor Als Super Blaze. Så här sade Marie om Als Amelie i en intervju med Trav- och Galoppronden inför Breeders Crown-finalen 2009:

”Av alla hundratals hästar mina föräldrar haft genom åren var Als Amelie den absolut värsta. Det var med livet som insats att bara ta in henne från hagen.”

Det finns mycket historia bakom No Doubts möderne – och nu fortsätter han själv att skriva den tillsammans med Emilia Leo.

Nästa anhalt: E3-final på Romme den 15 augusti!

Fakta

Rekordutveckling svenskfödda treåriga h/v (kort distans auto)

Namn (stam) – Bana/år – Kusk – Distans – Tid

 • Mignon (e. Casanova-Ninon – Solvalla 1964 – Gunnar Nordin – 1.600 – 1.19,9a
 • Daniel (e. Court Day-Sandy Hook) – Solvalla 1968 – Håkan Wallner – 1.600 – 1.18,6a
 • Active Bowler (e. Super Bowl-Noble Annie) – Solvalla 1978 – Sören Nordin – 1.640 – 1.16,6a
 • Mustard (e. Tibur-Dancing) – Solvalla 1979 – Sören Nordin – 1.640 – 1.15,5a
 • Speedy Fly (e. Speedy Spin-Notta) – Gävle 1981 – Olle Goop – 1.640 – 1.15,3a
 • Tangens (e. Lep Hanover-Junette Edition) – Kalmar 1984 – Hans Ahlbin – 1.640 – 1.15,1a
 • Window W. (e. Zoot Suit-Wenche W. – ) – Eskilstuna 1985 – Olle Goop – 1.640 – 1.14,7a
 • Window W. (e. Zoot Suit-Wenche W. – ) – Bergsåker 1985 – Olle Goop – 1.640 – 1.14,4a
 • Union Shark (e. Wholly Arnie-Terrific Daughter) – Bergsåker 1990 – Stig H Johansson – 1.640 – 1.14,3a
 • Top Love (e. Quick Pay-Alfi Love) – Gävle 1992 – Åke Svanstedt – 1.640 – 1.13,5a
 • Simb Zipper (e. Flying Irishman-Zorbas Girl) – Bergsåker 1999 – Robert Bergh – 1.640 – 1.12,7a
 • Staro Showbiz (e. Supergill-Emma Gee San) – Eskilstuna 2001 – Torbjörn Jansson – 1.640 – 1.12,3a
 • Luxury Ås (e. Pine Chip-Nobella Lobell) – Färjestad 2003 – Lars Lindberg – 1.640 – 1.11,8a
 • Standout (e. Ganymede-Ebony D.K.) – Gävle 2012 – Stefan Melander – 1.640 – 1.10,9a
 • Heavy Sound (e. Ken Warkentin-Illustre November) – Gävle 2015 – Kenneth Haugstad – 1.640 – 1.10,9a
 • Aetos Kronos (e. Bold Eagle-Will of A Woman) – Örebro 2019 – Johan Untersteiner – 1.609 – 1.10,9a
 • No Doubt (e. Make It Happen-Als Alicia) – Färjestad 2020 – Emilia Leo – 1.640 – 1.10,5a
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Resan till Harstad är jättefin”

Gabriella Laestander och Bert Pettersson gör som vanligt resan till Harstads V75-tävlingar.
Och den långa resan till Nordnorge brukar bära frukt.
Skellefteåamatören har vunnit snabbloppet Ole Bendiksens Minne vid sex tillfällen och i årets upplaga tränar hon fyra av fältet tio hästar.
– Vi har vunnit de fyra senaste åren och det har blivit lite att vi satsar mot den här tävlingsdagen, säger Laestander.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Gabriella Laestander och Bert Pettersson, parets dotter och Nolimitjimmit. Foto Carina Olofsson/ALN
Gabriella Laestander och Bert Pettersson, parets dotter och Nolimitjimmit. Foto Carina Olofsson/ALN

Skellefteåtränaren har tolv hästar på träningslistan och åtta av dessa ska starta i Harstads årliga V75-omgång på lördag.
– De senaste åren har vi kört in mellan 100.000 till 250.000 kronor. I vanliga lopp i Harstad är förstaprisen mellan 12.000-16.000 kronor och även om det är lägre prispengar så är det bra pengar att tävla om den här V75-dagen, berättar Gabriella Laestander.

Fakta

Tränarstatistik – Gabriella Laestander

År – Resultat – Inkört (kr)

 • 2016 – 114 st: 17-11-5 – 1.323.526
 • 2017 – 118 st: 7-6-9 – 586.847
 • 2018 – 91 st: 14-5-10 – 654.179
 • 2019 – 134 st: 11-20-15 – 959.764
 • 2020 – 79 st: 8-10-12 – 608.485
Expandera

Prispengarna har minskat och pågående pandemi drabbar såklart medlen. Till exempel har förstapriset i Ole Bendiksens Minne för den högsta klassen varit uppe på 100.000 norska kronor i förstapris. Förra året fick Marciano 75.000 och i år är segerchecken 60.000 kronor.
– För norska tränare är det sjukt krångligt att ta sig till Harstad. Det tar evigheter att åka dit för tränare söderöver och det är bara ett par enstaka varje år. Konkurrenterna vi möter är främst från Bodö och Harstad och motståndet är inte det tuffaste.

Krävs planering och lite hjälp

Men åtta, varav fyra i samma lopp, under en och samma tävlingsdag låter tufft!
– En eller två gånger tidigare har vi haft liknande antal, men det är i mesta laget. Det krävs planering och det är flera som får hjälpa till. Vi har två barn. Vår elvaåriga dotter har störst ambitioner med hästarna. Sonen, 16, tycker att de är lite läskigare. Det är lite fler än önskat egentligen, men det gäller att starta när hästarna är fräscha och fina.

Jag var till Harstad för första gången för 10-15 år sedan och det är en rolig resa

Laestander berättar att resan till Harstad Travpark är drygt 78 mil, enkel väg.
– Det är ungefär lika långt som vi har till Solvalla och det känns som att vi åker åt fel håll. V75-tävlingarna är Harstads största travdag och det är folkfest. Norska banor får ha publik, men det är begränsat antal och blir lite mindre än vanligt. Jag var till Harstad för första gången för 10-15 år sedan och det är en rolig resa. Vi har varit i Harstad i flera år och fått många vänner och bekanta.

Hur löser ni resan med alla hästarna?
– Vi åker med två bilar med tillhörande finkor. Vi har fått låna en extra bil. Vi åker fredag morgon vid 08-tiden och resan tar drygt tio-tolv timmar. Hästarna bor på banan och vi i familjen på hotell. Det finns ingen anledning att stressa iväg på lördag kväll. Det måste passa med tullen och vi reser tillbaka under söndagen.

Hon beskriver resan till Harstad som jättefin med vacker natur.
– Miljön är otroligt vackert och jag skulle egentligen vilja stanna längre och kika runt. Vägarna är inte direkt E4:an, men omgivningarna är fina. Vad vi fått höra är det extra mycket turister i år och mer trafik än vanligt.

Nolimitjimmit, Premier Kronos, Augustus F. och Marciano är stallets kvartett som förhoppningsvis ska ordna en ny fullträff i Ole Bendiksens Minne.
– Vi har tillräckligt med vagnar och varje häst har en egen sele. Sedan är det okomplicerade hästar som finner sig i det mesta. De flesta tävlar med skor och det brukar fungera bra bara med planerat. Däremot brukar det kunna bli lite stressigare med värmningarna.

Hinner du kolla på loppen?
– Det brukar vara ett mindre kaos. Jag har lite halvrisiga nerver och brukar inte alltid se loppen. Så för mig passar det bra att vara sysselsatt hela tiden.

Nolimitjimmit. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Nolimitjimmit är favorit i snabbloppet och en av hästarna Laestander har störst segerambitioner med.
– Nolimitjimmit är både startsnabb och stark. Han har bra vinstchans. Marciano borde också kunna sluta långt framme om det blir högt tempo. Kingofthehill F. har svarat för två bra insatser på sistone och trots svårt spår i sitt lopp borde han räknas.

Laestanders vinnare i Ole Bendiksens Minne

 • 2010 – Face The Evil
 • 2013 – Face The Evil
 • 2016 – Premier Kronos
 • 2017 – Premier Kronos
 • 2018 – Premier Kronos
 • 2019 – Marciano
Fakta

Ole Bendiksens Minne

1.600 meter autostart
Förstapris: 60.000 norska kronor
Häst – Körsven

 1. Flynn Boko – Mikael Niva
 2. Shocking Icon – Mats Gunnar Ringberg
 3. Nolimitjimmit – Hans Christian Holm
 4. Onirique – Jarmo Mänty
 5. Premier Kronos – Sigmund Jakobsen
 6. Brasil – Camilla S. Sivertsen
 7. Augustus F. – Ove A Lindqvist
 8. Marciano – Dag-Sveinung Dalen
 9. El Muro B.R. – John Östman
 10. Elite B.R. – Stian Pettersen
Expandera

Lördagens banprogram i Harstad.

Fokustema
Fokus: Kolgjini ONLINE Sale
Läs senare

Hästfesten på Vomb blir onlineauktion två kvällar

Kolgjini Sale i samband med Derbyhelgen blir i år Kolgjini Online Sale.
– Menhammars koncept som de lanserade nu i juli var en sådan succé så jag tar det på min auktion också, säger Lutfi Kolgjini.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Aristoteles Face var den dyraste ettåringen som såldes på auktion ifjol. På Kolgjini Sale såldes han för 4,7 miljoner. Foto: Mia Törnberg
Aristoteles Face var den dyraste ettåringen som såldes på auktion ifjol. På Kolgjini Sale såldes han för 4,7 miljoner. Foto: Mia Törnberg

Lutfi Kolgjinis egen auktion, som de första åren arrangerades på Jägersro i samband med Hugo Åbergs Memorial, som sedan flyttade ut till Kolgjinis gård Vomb och sedan dessutom flyttades till Derbyhelgen brukar vara en fest med hästar, fina unghästar, i centrum. Det var väl på Kolgjinis auktioner fenomenet att köpare som efter en tuff budgivning nyss ropat in en häst för högt sexsiffrigt, eller till och med sjusiffrigt, belopp kunde resa sig vid bordet och jubla som att de nyss slagit in en storvinst av något slag – när de i själva verket sannolikt istället blivit ägare till en ettårig travare till ”lite” för högt pris…

Fakta

Fakta Kolgjini Online Sale

Tid: 4 och 5 september.
Adress: www.online.kolgjini.se
Antal ettåriga hästar: 53

Upplägg: Onlineförsäljning med individuella klubbslag/avslut för varje häst.

Expandera

Men med covid 19-pandemins konsekvenser blir det i år ingen fysisk Kolgjini-auktion, däremot en digital variant.

– Precis som alla andra får vi anpassa oss till de villkor den här hemska sjukdomen medför. Jag behöver fortfarande sälja min egen kull ettåringar, vi har fortfarande andra uppfödare som också vill sälja hos oss. Så att det skulle bli en auktion var på något sätt klart. Frågan var bara hur. ASVT har ju hållit på med internetauktioner länge, men det de gör är inte samma sak som en onlinesale.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Jag har länge gått och klurat på hur man kan göra ett riktigt bra onlineupplägg för hästauktion på internet och så kom Menhammar med sin lösning nu i juli som kändes helrätt. Snygg presentation av hästarna, allt samlat i samma fönster på dataskärmen med budgivningen, interakitvitet med de som ville köpa och en spännande sändning att följa. Det var så bra att jag tar Menhammarupplägget hos mig, auktionen blir på det sättet i samarbete med Menhammar, säger Lutfi Kolgjini.

jag tar Menhammarupplägget hos mig

Kopierar du även att det bara var 15 sekunders nedräkning till klubbslaget, som kändes väldigt kort?

Fakta

Fördelning på fadershingstar

(kullens storlek svenskfödda inom parentes):

 • Raja Mirchi 15 (96)
 • Mosaique Face 9 (20)
 • Djali Boko 6 (26)
 • Bold Eagle 3 (66)
 • Propulsion 3 (61)
 • Ready Cash 3 (45)
 • Magic Tonight 2 (16)
 • Southwind Frank 2 (18)
 • Trixton 2 (39)
 • Captain Sparrow 1 (4)
 • Centurion A.T.M. 1 (37)
 • Father Patrick 1 (47)
 • Lavec Kronos 1 (11)
 • Muscle Hill 1 (43)
 • Resolve 1 (3)
 • The Bank 1 (31)
 • Villiam 1 (50)
Expandera

– Nej, nej. Det tror jag de insåg själva att avsluten kom för snabbt med 15-sekundersklockan. Jag kommer att ha längre nedräkningstid, säger Lutfi Kolgjini.

Auktionen blir uppdelad på två dagar: 4 och 5 september med 27 ettåringar på fredagen och 26 på lördagen, plus några livstids betäckningsrätter i avelshingstar som avslutning på lördagen.

– Det är lite färre hästar än det brukar vara på Kolgjini Sales, men det beror delvis på att Menhammar drog bort dem de skulle sålt hos mig och sålde de hästarna på sin egen onlineauktion.

Det känns som att det är ett lite mer blandat utbud av fadershingstar, även om så många som 15 av de 53 är efter Raja Mirchi, än vissa år på Kolgjini Sales då det blivit stor slagsida på avkommor till vissa av Kolgjinis egna hingstar. Det är också en hel del franskt blod inblandat i de hästar som säljs, framför allt i mödernelinjerna.

Fakta

Fadershingstar vars äldsta svenskfödda avkommor är födda 2019:

 • Captain Sparrow (e. Ready Cash – Holly du Locton)
 • Centurion A.T.M. (e. S.J.’s Caviar – Ens Tag Session)
 • Propulsion (e. Muscle Hill – Danae)
 • Resolve (e. Muscle Hill – Anikawiesahalee)
 • Villiam (e. Muscle Hill – Gold Strike)
Expandera

– Jag är nöjd med helheten. Vi har avkommor till  etablerade topphingstar och nya spännande hingstar. Ready Cash, Muscle Hill, Father Patrick, Bold Eagle, Raja Mirchi, Trixton, Propulsion, Djali Boko…och inte minst nio efter Mosaique Face. Det var onekligen härligt att se hur Mosaiquens första startande avkomma, tvåårige Aquarius Face (u. Babsane Face), igår kväll i det första tvååringsloppet för kullen lekte sig till vinst på 1.14,0 från dödens och bara var glad och fällde fram öronen på mållinjen. En underbar häst, efter loppet hade han 88 i puls…Mosaique Face-arna ser överlag väldigt fina ut, det blir spännande att se nu hur de tas emot på auktionen, säger Lutfi Kolgjini.

Jag är nöjd med helheten

Aquarius Face lillasyster Bo Face (e. Raja Mirchi) är för övrigt en av de hästar som säljs på Kolgjini Online Sale.

Auktionskatalogen till Kolgjini Online Sale 2020.

Fredagkvällen avslutas med en häst med minst sagt spännande korsning: Nat King Cole har Muscle Hill som pappa och Ready Cash som morfar! Och kommer dessutom från Delmonica Hanovers möderne där Nat King Coles mamma Zenta är syster till Iona L.B., mamma till 13-faldige miljonären Mosaique Face (e. Classic Photo), och Marsia L.B., mamma till kulldrottningen Diana Zet (e. Hard Livin)! Zenta betäcktes redan som treåring och har i Nat King Cole sin första avkomma.

Fakta

Auktionshästarnas mammor

Mödrar som själva sprungit in över en miljon kronor:

 • Charmaine Ås (e. Like A Prayer – Carmita Ås)
 • Extraordinaire (e. Duke Of York – She Has It)
 • Gisela Ås (e. Infinitif – Golden Door Lindy)
 • Kalmie Melody (e. Full Account – Fantanella)
 • Matsuyama (e. Sebrazac – Querelle d’Image)
 • Musical Mystery (e. Cantab Hall – Musical Victory)
 • No More Time (e. Capitole – Dira)
 • Princess Wild (e. Goetmals Wood – Ixandra Wild)
 • Wilma Nalan (e. Jobie Tempest – Manda Nalan)
 • Xquisite Chocolate (e. Chocolatier – Armbro Exquisite)
 • Zimba Boko (e. Yankee Glide – Simb Capi)

Mödrar som lämnat avkommor som sprungit in över en miljon kronor:

 • Babsane Face (e. Look de Star – Keila des Jacquets)
 • Croix d’Am (e. Love You – No More Time)
 • Intensite (e. Yankee Glide – La Star)
 • Just Not Into You (e. Donato Hanover – In To Me)
 • Kalmie Melody (e. Full Account – Fantanella)
 • Matsuyama (e. Sebrazac – Querelle d’Image)
 • No More Time (e. Capitole – Dira)
 • Princess Wild (e. Goetmals Wood – Ixandra Wild)
 • To Busy To Cook (e. Dream Vacation – Foot Loose)
 • Zimba Boko (e. Yankee Glide – Simb Capi)

Mödrar med rekord 1.11,5 eller bättre (1:55 i miletid)

 • Alchemilla Rich (e. Dream Vacation – Livelina Crown)
 • Charmaine Ås (e. Like A Prayer – Carmita Ås)
 • Gisela Ås (e. Infinitif – Golden Door Lindy)
 • Musical Mystery (e. Cantab Hall – Musical Victory)
 • Precious Metal U.S. (e. Conway Hall – Gold Mine Ambrosio)
 • Xquisite Chocolate (e. Chocolatier – Armbro Exquisite)
Expandera

”Känns som att det blev succé”

Nytt auktionsrekord i Europa

Maharajah-son kostade mest