Fokustema
Fokus: Stochampionatet
Läs senare

”Hemma är alltid hemma”

Till vardags jobbar Skarabördiga Annsofie Bergfelt på Solvallas sportavdelning och är i huvudsak ansvarig för banprogrammen och kontakten med de aktiva, men all ledig tid spenderas i sambons Fredrik Wallins stall tillsammans med hästarna. På söndag selar hon ut en finalist i den gamla hemmabanans största lopp.
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
Annsofie Bergfelt med Loser On Loser som startar imorgon. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Annsofie Bergfelt med Loser On Loser som startar imorgon. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Annsofie Bergfelt är ursprungligen från Skara och på söndag återvänder hon hem för att sela ut Drottning-vinnaren Activated i Stochampionatets final. Detta är första gången Annsofie selar ut en häst i Stochampionatet.
– Det är riktigt kul och det är klart att det är stort, hemma är alltid hemma och jag har alltid återvänt till Skara i omgångar för att jobba eftersatt jag flyttat därifrån efter studenten. Fredrik har ju en del passhästar själv och dem hjälper jag till med, pysslar med, packar till och selar ut på tävling så fort jag bara har möjligheten, säger Annsofie som måndag till torsdag jobbar på Solvallas sportavdelning och bor där i närheten under veckorna.

trav, travsport, sulkysport, axevalla, v75, stochampionatet, trippeltravet
Activated efter segern i Drottning Silvias Pokal. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Jag började jobba på Solvalla för första gången för cirka fem år sedan, men pendlade då varje dag och det blev för drygt i längden. Då började jag i stället jobba med unghästarna hos Fredrik och sedan var jag en vinter i Frankrike med några av hans hästar. Activated var där i sex månader och det är världens snällaste häst att hålla på med. Man behöver aldrig binda upp henne varken i boxen eller på gången då man ska sätta på vagnen, säger Annsofie och fortsätter om sin största upplevelse hittills:

– För stallet skull var såklart segern i Drottning Silvias Pokal störst och även för mig sett till lopp, men känslan då Inga In Heaven och Dan Josselyn gick bra på Vincennes då jag haft ansvaret för dem själv under vintern är svårslagen.

I januari i år började Annsofie att jobba på Solvalla igen och jobbade då i stort sett bara med Elitloppet.
– Det är jäkligt kul, men tufft. Man lär känna mycket folk och utvecklas mycket från år till år. Där och då är det fruktansvärt mycket jobb, men som sagt väldigt roligt.

Redan då Annsofie var tio år gammal började hon tävla med ponny och gjorde så fram till året då hon fyllde 18 år och fick ta ut licensen för stor häst.

Fakta

Activated, sto 4 år

e. Jocose – Marelle e. Viking Kronos
Rekord: 1.11,6am
Insprunget: 2.251.130 kronor
Ägare: Fredrik Wallin, med flera
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Tränare: Fredrik Wallin, Gävle
Skötare: Fredrik Wallin/Annsofie Bergfelt 

Expandera

– Pappa var tränare och det föll sig naturligt hur jag kom in i travet. Jag har ingen egen häst för dagen, men letar en att hålla på med på fritiden. Som kusk är det största då jag lyckades vinna Amatör-SM, det året körde jag väldigt många lopp och det blir lättare och faktiskt mycket roligare att köra lopp då. Sedan jag kom hem från Frankrike har det blivit mycket färre och det är lite tråkigt, men man är en färskvara..

Egentligen har Annsofie semester nu, men sommarjobbar hos Fredrik för att hans personal ska få lite semester också.
– En gång hästskötare alltid hästskötare. Jag har redan varit ledig i tre veckor innan detta så det är bara kul att jobba i stallet.

trav, travsport, sulkysport, axevalla, v75, stochampionatet, trippeltravet
Activated och Fredrik Wallin. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Efter studenten började Annsofie jobba som hästskötare och var hos lite olika arbetsgivare i fem år innan hon började på den tre år långa Hippologutbildningen på Wången.
– Jag tycker det är roligt att studera och har alltid haft lätt för det. Även om jag älskade att jobba med hästarna som skötare blev jag lite mätt och det är skönt att ha ett ”vanligt” jobb och kunna ha hästarna på sidan bara.

Fredrik Wallin kvalade förutom Activated även in Head for Home (e. Conny Nobell) och de båda slutade tvåa i sina respektive försök.
– De är väldigt olika som individer ”Hedda” och Activated. Hedda är en riktig hårding som fått kämpa sig hit medan Activated har en ofattbar teknik och är en klasshäst. Det är riktigt roligt att de båda kvalat in och det blir spännande på söndag, avslutar Annsofie Bergfelt som både morgon och på söndag återvänder till sin gamla hemstad.

Fokustema
Fokus: Julläsning – vi minns 2019
Läs senare

Unghästspecialist om sina framgångar

Fredrik Wallin tittar på listan över sina hästar i träning och blir nästan förvånad över siffrorna som står bakom treåringarnas namn; den kolumn som redovisar insprungna prispengar.
– Nio av elva har startat och en tionde debuterar denna vecka. Det är inte så illa, säger han utan att behöva lägga till det underförstådda:
Efter E3-finalerna på lördag kan det ha hänt ännu mer i den där kolumnen.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Criterion. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Criterion. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Sulkysports reportrar och fotografer har plockat fram sina favoritreportage ur tidningen från året som snart gått. Varje dag till nyårsdagen publicerar vi ett reportage. Gävletränaren Fredrik Wallin har ett rekordår 2019 och Lars G Dahlgren och Simon Hagen stämde träff med tränaren som plockar fram så många duktiga unghästar i Sulkysport nummer 26 den 28 juni.

***

Fredrik Wallin kvalade nämligen in Criterion (e. Joose – Nina) till hingstfinalen och Ies Elisabet (e. Super Photo Kosmos – Ies Greta) till stofinalen. Ytterligare två i raden av storloppsfinalister från 33-hästarsstallet i Huddungeby, nära Heby.

– Jag har hittat ett koncept för unghästträningen som fungerar, dessutom har jag väldigt bra personal. De är duktigare än vad jag är, säger Fredrik Wallin ödmjukt.

Fredrik Wallins unghästarmada ur Sulkysport nr 26. Foto Simon Hagen/Sulkysport

39-årige Fredrik Wallin blev proffstränare 2014, efter en lite krokig väg in i yrket. Det började med att han under grundskoletiden gjorde en prao hos en amatörtränare och blev så till den milda grad intresserad av travsport och att träna hästar att han hoppade av skolan och började jobba i stall istället. Några år senare bytte han bana, till att bli bartender, men så småningom tog den där ”travbacillen” som rotat sig i hans kropp igen överhanden.

Så nu är han där, med ett 30-hästarsstall som man med tanke på resultatet med framförallt unga hästar som inte är av den ”dyraste sorten”, borde ha potential att expandera?

– Ja, det är möjligt att jag skulle kunna hitta fler hästägare som vill satsa, men en begränsande faktor har varit personalfrågan. Det är brist på hästskötare. Samtidigt har jag i år en lite mindre tvååringskull på grund av att jag förra året fokuserade på att få allt klart på den nya gården vi då flyttade till. Men nu blir det större, jag har redan 10-15 ettåringar klara och så ska jag väl förhoppningsvis kunna hitta några till, bland annat på auktionerna i höst. Jag har hela tiden fått jobba så att jag köpt in hästar själv som jag trott på, som inte varit så dyra, som jag sedan lyckats bra med att göra andelshästar av, säger Fredrik Wallin.

Jag har mest haft ston hittills som jag tränat och tävlat och det finns en bra och enkel förklaring till det: prisbilden på unghästar

Plus att han i ökande utsträckning vill bli uppfödare själv också.

– De av mina egna bra märrar tar jag ju till avel när de tävlat klart, som Toohotforyou och Inga In Heaven. Jag har mest haft ston hittills som jag tränat och tävlat och det finns en bra och enkel förklaring till det: prisbilden på unghästar. Ston har varit billigare än hingstar och min plånbok har bäst passat till att köpa ston. Jag har fyra fölston och siktet är att komma upp i tiotalet om några år, säger Fredrik Wallin.

Att han redan gjort klart med ett betydande gäng ettåringar beror på att han förra året var med på Global Farms utförsäljning av föl.

– Hans Nelén har ett väldigt bra upplägg för det där, så nu har jag redan kunnat lägga en bra grund  med ettåringarna. Det var nytt för mig att vara med där.

Treåringarna Criterion (t.v.) och Iles Elisabeth (t.h) under ett träningspass hos Fredrik Wallin i Heby. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Fredrik  börjar dock inte med hästarna tidigt.

– Nej, det är den traditionella modellen med inkörning på höstkanten och sedan börjar uppträningen direkt. Jag ser inte riktigt vinsten med att börja jobba med hästarna innan de gått på sommarbetet utan tycker det fungerar bra att börja köra hästarna kontinuerligt direkt när de blivit inkörda. Jag har Johan Brandel som en rutinerad och väldigt bra resurs när det gäller uppträningen av unghästarna, men han gnäller varje gång jag kommer med en en ny häst som har fransk härstamning. Det tar tre veckor längre tid att få dem i vagn än de med amerikansk stam, säger han.

Men Johan får finna sig i det.

– Ja, för jag älskar det franska! Det är hästar som passar min filosofi också. Jag letar individer, inte stamtavlor. När jag väljer unghästar är starka kroppar, att de är ”rejäla”, viktigt och det hittar man ofta hos de som har fransk stam. Sedan gäller det att ha det rätta tålamodet med dem också, säger Fredrik Wallin med ett skratt.

Ston kan man i allmänhet träna lite mer än hingstar och franskstammade hästar är också lite tuffare

Att hästarna har fysiska förutsättningar att tåla mycket träning, så att de helst kommer till start redan som tvååringar, är något Wallin jobbar utifrån.

– De får börja med att träna på hårt underlag, och så fort de orkar i uppförslutning. De som är ”färdiga först” är redo att i april-maj som tvååringar gå över till min 450-metersbacke med mjukt och tyngre underlag. Även om vi bytt gård tränar jag på samma ställe som jag gjorde innan, enligt det jag utvecklade och där Toohotforyou blev den första som kom till stora unghästfinaler. Visst, jag skruvar på lite småsaker hela tiden, men grunden i upplägget har jag kört med sedan jag började som proffstränare.

– Jag vill ha hästar som tål att träna mycket. Ston kan man i allmänhet träna lite mer än hingstar och franskstammade hästar är också lite tuffare. Jag vill att hästarna ska komma till start tidigt, gärna som tvååringar.

Det har alltså gått bra. Samma år Fredrik började som proffstränare var hans Toohotforyou (e. Scarlet Knight – Västerbofromheaven) en framstående tvååring och 2015 slutade hon tvåa i korta E3 – på hemmabanan Gävletravet dessutom.

Toohotforyous lillasyster Inga In Heaven (e. Orlando Vici) – båda dessa är alltså hans egna uppfödningar – har blivit ännu bättre och var för två år sedan och nosade på segern i Drottning Silvlas Pokal, den upplaga Cash Crowe tog hem. Toohotforyou nådde 1,2 miljoner kronor insprunget, Inga In Heaven som fortfarande tävlar passerar snart två miljoner.

Så kom då Activated (e. Jocose – Marelle), köpt på Kriterieauktionen 2016 för 130.000 kronor, och satte pricken över i:et då hon för en månad sedan vann just Drottning Silvias Pokal och hon har nu fullt naturligt fokus mot Stochampionatet.

I cirka fem år har Fredrik Wallin varit proffstränare och rörelsen har vuxit till drygt 30 hästar. Förra året flyttade han till en ny gård och resultaten i E3-kvalen visar att både han och hästarna funnit sig väl tillrätta. Här är en av hans två finalister i Eskilstuna på lördag, stoet Ies Elisabeth. Foto Simon Hagen/Sulkysport

I helgen selar Fredrik alltså ut två finalister i E3-finalerna. Hingsten Criterion och stoet Ies Elisabet.

– Criterion har jag stora förväntningar på i framtiden, men ”vi skruvar inte på” honom ännu. Det blev lie tokigt också i uttagningen. Jag hade ändrat balansen till aluminiumpäronskor för första gången och någonstans i loppet, kusken Rikard N Skoglund kunde inte säga när det hände, flög en av skorna av och följden blev att hästen tappade aktionen rätt mycket till slut. Det blev därför inget riktigt svar på hur den nya balansen fungerade, och vi väljer att ”ta det lite vackert” och hoppas att skorna sitter på hela vägen den här gången, säger Fredrik.

Criterion var sin ofärdighet till trots till start i juli som tvååring och åkte till och med en sväng till Vincennes (Fredrik har samarbete med Jarmo Niskanen och i princip stadigt haft hästar stationerade i Frankrike senaste åren) för ett större årgångslopp, och han avslutade året med andraplats i Vinterfavoriten bakom Belker.

– Han hade dessutom då gått igenom en tuff sjukdomsperiod efter debuten. Criterion har jag hållit högt länge, säger Fredrik Wallin.

Stoet Ies Elisabets finalplats var mer åt det positiva överraskningshållet.

Fredrik Wallins plan med unghästarna är att köra in dem efter sommarbetet som ettåringar. Foto Simon Hagen/Sulkysport

– Snabbheten har alltid funnits där och hon hade faktiskt krafter kvar i sin uttagning. Stofinalen är nu också ett premiechanslopp, det gör det ännu mer spännande och hon ska kunna tjäna en bra peng i finalen. Men inte heller när det gäller henne ”skruvar vi på” mer än vad vi gjorde i uttagningen, barfota-
balansen. Elisabet är rätt mycket framåt till sin läggning och vi ska inte riskera att det blir för mycket av den varan…

Criterion köpte Fredrik Wallin privat, från uppfödaren Patrik Eriksson, när hästen var ett år, och Ies Elisabet ägs fortfarande av sin uppfödare Inger Edlund.

– Jag har haft flera hästar för Ies Elisabets ägare. Hon gick på ettåringsbetet hos Tomas Rosén och kom sedan till mig. Jag brukar ha flera ettåringar på Roséns bete, men de är inte med i hans upplägg med inkörning innan de släpps på betet. Jag börjar som sagt själv med inkörning och uppträning av hästarna efter sommaren istället, säger Fredrik Wallin.