Fokustema
Fokus: Stochampionatet
Läs senare

”Hemma är alltid hemma”

Till vardags jobbar Skarabördiga Annsofie Bergfelt på Solvallas sportavdelning och är i huvudsak ansvarig för banprogrammen och kontakten med de aktiva, men all ledig tid spenderas i sambons Fredrik Wallins stall tillsammans med hästarna. På söndag selar hon ut en finalist i den gamla hemmabanans största lopp.
Av
Cecilia Kristoffersson
Annsofie Bergfelt med Loser On Loser som startar imorgon. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Annsofie Bergfelt med Loser On Loser som startar imorgon. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Annsofie Bergfelt är ursprungligen från Skara och på söndag återvänder hon hem för att sela ut Drottning-vinnaren Activated i Stochampionatets final. Detta är första gången Annsofie selar ut en häst i Stochampionatet.
– Det är riktigt kul och det är klart att det är stort, hemma är alltid hemma och jag har alltid återvänt till Skara i omgångar för att jobba eftersatt jag flyttat därifrån efter studenten. Fredrik har ju en del passhästar själv och dem hjälper jag till med, pysslar med, packar till och selar ut på tävling så fort jag bara har möjligheten, säger Annsofie som måndag till torsdag jobbar på Solvallas sportavdelning och bor där i närheten under veckorna.

trav, travsport, sulkysport, axevalla, v75, stochampionatet, trippeltravet
Activated efter segern i Drottning Silvias Pokal. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Jag började jobba på Solvalla för första gången för cirka fem år sedan, men pendlade då varje dag och det blev för drygt i längden. Då började jag i stället jobba med unghästarna hos Fredrik och sedan var jag en vinter i Frankrike med några av hans hästar. Activated var där i sex månader och det är världens snällaste häst att hålla på med. Man behöver aldrig binda upp henne varken i boxen eller på gången då man ska sätta på vagnen, säger Annsofie och fortsätter om sin största upplevelse hittills:

– För stallet skull var såklart segern i Drottning Silvias Pokal störst och även för mig sett till lopp, men känslan då Inga In Heaven och Dan Josselyn gick bra på Vincennes då jag haft ansvaret för dem själv under vintern är svårslagen.

I januari i år började Annsofie att jobba på Solvalla igen och jobbade då i stort sett bara med Elitloppet.
– Det är jäkligt kul, men tufft. Man lär känna mycket folk och utvecklas mycket från år till år. Där och då är det fruktansvärt mycket jobb, men som sagt väldigt roligt.

Redan då Annsofie var tio år gammal började hon tävla med ponny och gjorde så fram till året då hon fyllde 18 år och fick ta ut licensen för stor häst.

Fakta

Activated, sto 4 år

e. Jocose – Marelle e. Viking Kronos
Rekord: 1.11,6am
Insprunget: 2.251.130 kronor
Ägare: Fredrik Wallin, med flera
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Tränare: Fredrik Wallin, Gävle
Skötare: Fredrik Wallin/Annsofie Bergfelt 

Expandera

– Pappa var tränare och det föll sig naturligt hur jag kom in i travet. Jag har ingen egen häst för dagen, men letar en att hålla på med på fritiden. Som kusk är det största då jag lyckades vinna Amatör-SM, det året körde jag väldigt många lopp och det blir lättare och faktiskt mycket roligare att köra lopp då. Sedan jag kom hem från Frankrike har det blivit mycket färre och det är lite tråkigt, men man är en färskvara..

Egentligen har Annsofie semester nu, men sommarjobbar hos Fredrik för att hans personal ska få lite semester också.
– En gång hästskötare alltid hästskötare. Jag har redan varit ledig i tre veckor innan detta så det är bara kul att jobba i stallet.

trav, travsport, sulkysport, axevalla, v75, stochampionatet, trippeltravet
Activated och Fredrik Wallin. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Efter studenten började Annsofie jobba som hästskötare och var hos lite olika arbetsgivare i fem år innan hon började på den tre år långa Hippologutbildningen på Wången.
– Jag tycker det är roligt att studera och har alltid haft lätt för det. Även om jag älskade att jobba med hästarna som skötare blev jag lite mätt och det är skönt att ha ett ”vanligt” jobb och kunna ha hästarna på sidan bara.

Fredrik Wallin kvalade förutom Activated även in Head for Home (e. Conny Nobell) och de båda slutade tvåa i sina respektive försök.
– De är väldigt olika som individer ”Hedda” och Activated. Hedda är en riktig hårding som fått kämpa sig hit medan Activated har en ofattbar teknik och är en klasshäst. Det är riktigt roligt att de båda kvalat in och det blir spännande på söndag, avslutar Annsofie Bergfelt som både morgon och på söndag återvänder till sin gamla hemstad.