Fokustema
Fokus: Dan Widegren
Läs senare

Inför V86: Livet efter Spring Erom

Livet efter Spring Erom är lite tråkigare, lite tommare.
Men Dan Widegren trivs med livet. Idag startar han 33 procent av stallets hästar på Solvalla.
Av
Pär Gustafsson
Dan Widegren. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Dan Widegren. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Spring Erom (e. Gentle Star) kom i Dan Widegrens regi som ålderns häst. Som tioåring. Och fick ett lyft som få kunde ana. Vinsten i Bulwarks Lopp följdes upp med andraplats i Copenhagen Cup, fjärdeplats i Oslo Grand Prix, andraplats i Jämtlands Stora Pris och en finalplats i Elitloppet.
– En fantastisk resa med en fantastisk häst. Självklart saknar man honom. Inte minst de roliga resorna och att ha en häst som kunde möta nästan vilket motstånd som helst och ändå kände man sig aldrig besegrad på förhand, säger Widegren.
Men även utanför tävlingsbanan var Spring Erom speciell.

Dan Widegren med Spring Erom i hagen innan hingsten pensionerades. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

 

– Det spelade ingen roll om man skulle köra honom eller bara gå ut i hagen. Han var häftig, tuff och fräck men ändå förnuftig. Nu låter jag väl som en ung hästtjej, men Spring Erom var verkligen speciell.

Fakta

Spring Erom

Hingst 13 år
e. Gentle Star – Springflickan e. Prince Mystic
112 st: 32-17-10 – 8.286.841 kronor
Ägare: Sten Nilsson AB, Svedala
Uppfödare: Nils-Göran Nilsson & Göran Olsson
Tränare: Håkan Olofsson & Dan Widgren
Körsvenner: Björn Olofsson, Håkan Olofsson, Björn Goop, Erik Adielsson, Christoffer Eriksson, Peter Ingves, Torbjörn Jansson, Örjan Kihlström, Ulf Ohlsson, Stefan Söderkvist, Thomas Uhrberg, Johan Untersteiner, Dan Widegren.

Expandera

Numera står hingsten i Västerås, har du hälsat på honom?
– Här skäms jag över svaret, men det har jag inte. Jag vet att han har det bra och han fick, trots lite tunn marknadsföring, tiotalet ston tror jag i år. Jag får försöka hinna med att ta ett varv förbi honom.

Widegren hade redan innan Spring Eroms avsked dragit ned på antalet hästar i stallet och numera finns sex hästar på träningslistan.
– Snart blir det sju, eller kanske åtta. R.K.King (e. Make It Happen) 1.12,4a/538.000 kronor anländer i veckan och dessutom har hästägare hos mig handlat Valour Kronos (e. Muscle Hill) 1.13,0ak/253.500 kronor som dock ska vattentränas ett tag framöver innan vi börjar köra honom.

Trivs du med tillvaron?
– Jag har fantastiska hästägare och jag känner harmoni. Självklart blir man mer sårbar med ett fåtal antal hästar i träning, men jag har hästägare som är förstående och dessutom vågar satsa. Min uppgift är att göra bästa möjliga jobb med varje individ, alla lyckas man inte med och då tycker jag verkligen att de ska prova hos någon annan tränare, säger Widegren.

Att jag inte sitter på hemvägen och funderar över hur f-n jag kunde prova barfota…

Onsdagen tillbringas på Solvalla och Widegren plockar ut en tredjedel av stallets sex hästar och låter inte helt bortkommen på huvudstadsbanan.
Duon det handlar om är Mahjong (V86-4) och Gomez (V86-8).
– Mahjong är en häst jag verkligen gillar. Jag har visat henne bilen och även om jag inte körde något direkt så kändes det som hon inte var det minsta bekymrad och direkt ville ”tävla” och svara de andra hästarna. Vi bygger för framtiden, men det är en häst jag har förhoppningar på. Enda ändringen till den här starten är att hon kommer gå i lite smalare vagn, men det är samma modell som tidigare.

Gomez tränas på Dan Widegrens gård. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Gomez var blek senast, men dels är han trög i ryggar, dels var det väldigt skitigt underlag och jag tror inte han gynnades av det heller. Han känns bra och jag hoppas att formen sitter där. Nu kommer vi testa barfota runt om för första gången, vilket känns lite spännande.

Vad hoppas du på för effekt?
– Att jag inte sitter på hemvägen och funderar över hur f-n jag kunde prova barfota…skämt å sido, han slår sig lite på kotorna och jag hoppas att han ska gå fri från det barfota. Sedan är det alltid svårt att spekulera vilken effekt det får i övrigt. Jag tyckte dessutom att motståndet såg hårt ut och jag har svårt att sätta in honom i sällskapet, säger Widegren.

Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Ser det som ett äventyr”

Milliondollarrhyme är det enda svensktränade hoppet i årets upplaga av Gran Premio della Lotteria.
– Hästen brukar hålla fin höstform och det känns värt att pröva i det här anrika storloppet, säger Fredrik B Larsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme ska starta i Gran Premio della Lotteria. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Milliondollarrhyme ska starta i Gran Premio della Lotteria. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter att tappat i status i början av 2010-talet har Agnanoklassikern Gran Premio della Lotteria väckts till liv på allvar på senare år.
Efter att den italienska travsporten fått se sina prispengar rejält sänkta för dussinet år sedan sänktes den samlade prispotten i ”Lotterian” ner till 308.000 euro år 2013, men successivt har den siffran snyggats till och i årets upplaga körs det om drygt det dubbla då 660.000 euro står på spel.

Ifjol fick Face Time Bourbon (e. Ready Cash) revansch för den oväntade förlusten mot Zacon Gio (e. Ruty Grif) året innan, men med den superstjärnan borta ur leken får årets upplaga anses vara vidöppen.
En som tagit chansen och nyttjar det faktum är Fredrik B Larsson vars Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) är fältets enda svensktränade häst av de totalt 24 hästarna som gör upp över tre försöksheat.
För Larsson är start i Lotterian inget nytt, men de tidigare resultaten har inte varit något att hurra över.
Giant Superman slutade oplacerad i såväl försöket som tröstfinalen år 2005 och Timetosaygoodbye blev likaså utslagen ur sitt försök fyra år senare och startade aldrig i tröstfinalen.
– Jag minns att Giant Superman inte hade någon bra dag alls, men han var faktiskt tvåa i Elitloppet tre veckor senare, påminner Fredrik B Larsson.

Hösthäst

Någon ”revanschkänsla” bär han dock inte på utifrån de begränsade resultaten söderöver.
– Nej, jag ser det inte så. Dels var det längesen, men sedan handlade det även om andra hästar.

Nu 13 år senare gör han alltså ett nytt försök i Italiens största travlopp för äldre hästar.
– För en månad sedan skulle jag vilja säga att vi började tänka på loppet lite mer ordentligt. Det har funnits med i bakhuvudet även innan, men då kom tankarna på loppet allt oftare och för två veckor sedan bestämde vi oss. Hästen har känts så fin så vi bestämde oss helt enkelt för att spänna bågen och pröva.

Fredrik B Larsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I de åtta lopp som Milliondollarrhyme gjorde mellan september till december ifjol blev det två segrar och fem andraplatser.
Året innan slutade hästen tvåa i Svenskt Mästerskap och vann lopp på Vincennes under hösten.
– Han brukar ha fin form i slutet av året så det är inget att be om utan vi testar. Vi vet att hästen klarar av dubbla heat samma dag och även det här med att resa långt utifrån sina resor till Frankrike.

Nivard i sulkyn

Ja, att åka till Neapel är inte direkt som att lasta och ”svänga förbi” Sundbyholm. Nej, här pratar vi en tripp på närmare 300 mil enkel resa!

Milliondollarrhyme reser närmare 300 mil för att komma till Neapel. Foto: Skärmdump Google Maps.

– Resan började i tisdags morse. Han åkte ner till Malmö, fick en paus där innan det bar iväg till München för paus där. Sedan kom han ner till Neapel i torsdags förmiddags så det tog totalt lite mer än två dagar, men han verkar ha tagit resan väl.

Larsson har själv kört sin häst i fem av de senaste sex starter, men till söndagens start är Franck Nivard kontrakterad som ”pilot”.
– Jättekul att han vill komma ner och köra honom för det är en kusk jag håller högt. Han har kört honom en gång tidigare vilket var på Nyårsafton ifjol och de klickade bra. Som sagt; det är en vass kusk och de känns som en en bra kombination.

Solvallatränaren flyger själv ner till Neapel under lördagen och är försiktigt optimistisk inför det som komma skall.
– Men italienarna är påställda inför det här loppet. Det är ett viktigt lopp för dem och det saknas verkligen inte motstånd. Vi har ju till exempel Vivid Wise As i vårt heat som vi alla vet hur bra han är så först och främst får vi hoppas på att Milliondollarrhyme kan ta sig vidare till finalen, säger Fredrik B Larsson.

Fakta

Startlistor försökslopp Gran Premio della Lotteria

Försök A

 1. Vincero Ger – Pietro Gubellini
 2. Bonneville Gifont – Lucio Becchetti
 3. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
 4. Vernissage Grif – Alessandro Gocciadoro
 5. Chief Orlando – Vincenzo P.Dell’Annunziata
 6. Synergy – Örjan Kihlström
 7. Global Trustworthy – Antonio di Nardo
 8. Delia du Pommereux – David Thomain

Försök B

 1. Dorgos de Guez – Jean-Michel Bazire
 2. Achille Blv – Enrico Bellei
 3. Viscarda Jet – Crescenzo Maione
 4. Zorro Wind – Örjan Kihlström
 5. Cokstile – Vincenzo P.Dell’Annunziata
 6. Vaprio – Renè Legati
 7. Zacon Gio – Roberto Vecchione
 8. Always Ek – Alessandro Gocciadoro

Försök C

 1. Usain Töll – Vincenzo P.Dell’Annunziata
 2. Milliondollarrhyme – Franck Nivard
 3. Feydeau Seven – Jean-Michel Bazire
 4. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
 5. Vivid Wise As – Matthieu Abrivard
 6. Atik Dl – Antonio di Nardo
 7. Birba Caf – Enrico Bellei
 8. Zinko Top – Örjan Kihlström
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun/Svenskt Trav-Kriterium
Läs senare

Jagar efterlängtad Kriterieseger

Roger Walmann har nästintill vunnit alla stora lopp inom svensk travsport, men fullträffen i Svenskt Trav-Kriterium har låtit vänta på sig.
I år har han tidernas chans att lyckas då han startar tre hästar i loppet bland vilka favoriten Bedazzled Sox är inräknad.
– Om jag inte kände att jag blev spänd och förväntansfull inför det som väntar så vore det bättre att jag lägger av med det här, säger Solvallatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bedazzled Sox och Torbjörn vinner Kriteriekvalet från spets. Under lördagen har han och två stallkamrater chansen att ge Roger Walmann hans första seger i Svenskt Trav-Kriterium. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bedazzled Sox och Torbjörn vinner Kriteriekvalet från spets. Under lördagen har han och två stallkamrater chansen att ge Roger Walmann hans första seger i Svenskt Trav-Kriterium. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Nio chanser har Roger Walmann haft sedan tidigare i Svenskt Trav-Kriterium. Västerbo Miguel (e. Super Arnie) var hans första chans år 2005 vilken slutade femma och sedan dess är Pythagoras Face (e. Muscle Hill) den som kommit närmast.
För sju år sedan var han knappt slagen tvåa bakom självaste Readly Express (e. Ready Cash).

Roger Walmann. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Året efter gick Walmanns duo Valley Brodde (e. Ready Cash) samt Destiny Am (e. Muscle Hill) lottlösa från loppet, men i år har han alltså chansen med en trio.
– Visst kände jag tidigt att jag hade en stark kull i denna årgång, men därmed inte sagt att jag skulle ha tre hästar i Kriteriet, säger Roger Walmann och fortsätter:
– Det här är första årgången på säkert 20-25 år som jag tränat själv hemma på min gård. Tidigare har jag haft ett samarbete med Per-Erik Pettersson som drivet verksamhet med de yngsta hästarna under mitt namn och det är ingen ett hymla om att det gjort skillnad att man kommer närmare hästar.

Varje individ har under en längre period helt sonika fått mer uppmärksamhet.
– Det är skillnad mellan att ha 40 hästar istället för 180. Man ser dem mer, kör dem mer och har en daglig uppsyn på ett helt annat sätt. Även om jag som tränare alltid varit väldigt förskonad och haft bra lärlingar och skötare så får man hoppas att det är jag som ytterst ansvarig tränare som har mest kunnande.
Få tänker på Roger Walmann som en tränare som startat överdrivet många tvååringar, men såväl Bedazzled Sox (e. Brillantissime) som Coquaholy (e. Orlando Vici) var igång redan under fjolåret.
– I alla år har jag låtit de starta som visat av egen maskin att de varit där och varit mogna. Aldrig satsat på det så utan det har handlat om tidiga hästar. Har de visat att de är med på noterna har jag givetvis tränat dem lite hårdare.

”Aldrig missnöjd”

En gemensam nämnare kring Bedazzled Sox och Coquaholy är därtill att de fortsatt visa stark form hela tiden trots att de tävlat på regelbundet, utan längre paus.
– Jag tror det handlar om att de är körda sedan lång tid tillbaka. De har en grund att stå på. Efter stora lopp får de ta igen sig ordentligt, men givetvis inte hur länge som helst. Det gäller att ligga på en träningsdos så de behåller formen helt enkelt.

Coquaholy. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Är det svårare att matcha en treåring idag än vad det var för 20 år sedan?
– Ja, det tycker jag. Man behöver ha klart för sig med varje häst vilka vägar man ska gå och inte heller vara rädd för att hoppa av något om det inte känns bra. Utbudet är så stort idag och de är relativt stora pengar att tävla om. Det gäller att tänka sig för vilka vägar man ska välja.

Medan Beddazled Sox och Coquaholy mestadels har haft ett eller tvåor i sin resultatrad så har Walmanns tredje Kriteriefinalist Every Day Elegant (e. Maharajah) några ”bommar” mellan varven.
– Form- eller fräschörmässigt har det inte krånglat något. Däremot har de varit två-tre lopp där det varit hästar överallt. Om man tittar på vad han gjort sista kilometern i loppen har han varit lika bra som de andra. Resultaten kan ha blivit sämre, men jag har aldrig varit missnöjd med honom.

”Norskt huvudlag”

Efter kvalloppen för två veckor sedan har allt varit till belåtenhet. Walmann har inget att anmärka på inför lördagens stora slag.
– När man har hästar i finaler så är det en av få gånger man inte behöver tänka på vad man ska göra utan det är bara att träna på enligt planen. Jag kommer med tre hästar som är exakt så förberedda som jag önskat och det är bara att hoppas allt går rätt för sig och ingen blir påkörd.

Roger Walmann-tränade Every Day Elegant och Per Lennartsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vem är starkast av de här tre?
– Det är nog Coquaholy. Däremot är han mycket svårare att placera i fältet. Han är inte lika lätthanterlig som de två andra som man kan köra till med och få position. Sedan behöver man ju inte nödvändigtvis hamna långt fram i fältet utan det handlar väl främst om att inte få en dålig rygg som blir trött och bromsar.

Och vem är snabbast av dem?
– Bedazzled Sox på kort bit. Han är väldigt snabb, men även Every Day Elegant kan flytta på sig. Han ska dessutom gå barfota fram nu och utrustas med norskt huvudlag, men jag ändrar inget på Bedazzled Sox eller Coquaholy, avslutar Roger Walmann.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Tillbaka på V75 efter 20 år

Efter 20 års frånvaro från den stora V75-scenen kliver Mikael Ekström åter in i hetluften vid lördagens tävlingar på Färjestad när Zelma Laday startar i Klass II-försöket.
– Man känner sig speciell. Även en vanlig gubbe från Säffle kan vara med och slåss i det här sammanhanget, säger Åmålsamatören.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mikael Ekström ser fram emot lördagens V75-start med Zelma Laday. Foto Lennart Kihlman/ALN
Mikael Ekström ser fram emot lördagens V75-start med Zelma Laday. Foto Lennart Kihlman/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I en travvärld där travspelsiffrorna varit vikande under året, Kriterieauktionen fick en ytterst svag start och de aktivas omkostnader för bränsle och foder skjuter i höjden känns det uppfriskande att prata med en glad amatör som lyckas med att bara fokusera på det positiva.

Inte undra på det. Efter 20 års frånvaro från den stora V75-scenen är är 58-åringen tillbaka i hetluften och han är det med ett lyckoköp från 2019 års Kriterieauktion.
Zola Boko-dottern Zelma Laday ropades in för 30.000 kronor när det åter var dags att dra igång som aktiv amatörtränare efter ett åtta år långt uppehåll.
– Vi hade en hästgård i familjen som mamma och pappa bodde på. Jag, min bror och far höll på ihop med dem, men när inte brorsan hade orken för det längre slutade vi ganska plötsligt. Vi tröttnade lite grann på det och på sätt och vis var det en slump att jag kom tillbaka till travet igen, säger Mikael Ekström.

Efter mor och fars bortgång skulle gården säljas. Men…
– Det blev ingen riktig fart i försäljningen varpå jag köpte ut min bror och syster. Därefter sade min fru att ska vi nu bo på gården så är det klart att vi ska ha häst och så for vi upp till Kriterieauktionen.

”Kan ju inte ljuga”

Zelma Laday blev alltså som nu tagit Ekström hela vägen tillbaka till lördagsövningarna.
Under sommaren har hon bärgat tre segrar varav en togs i ett V86-lopp i Åmål trots startgalopp.
– Egentligen var treåringssäsongen en stor besvikelse. Hon var tidig och jag trodde det skulle bli en bra säsong, men hon hade inte orken med sig. Sista 100 meterna galopperade hon ofta bort sig. Hon behövde helt enkelt mer tid på sig.

Något Zelma Laday fick och som legat till grund för de ökade framgångarna.
– Jag har inget speciellt att träna på här hemma utan åker till Åmåltravet var tredje dag och kör. Jag har byggt upp bakkärran på henne och kunnat lätta henne. Träningen biter bra på henne utan att vi kör i några hiskelige farter och jag tycker hon är lättränad. Jag kör bara så hon känner att det är roligt och på gott humör.

Känns bättre än någonsin

Gott humör tycks som sagt även Ekström vara på. Lördagens startspår till trots.
– Hon känns bättre än någonsin. Frugan säger till mig att jag inte får säga så, men jag kan ju inte ljuga. Hästen är underbar för dagen! Sedan är det V75 och spår tolv. Det är tuffare givetvis, men förhoppningsvis kan hon tjäna någon krona.

Zelma Laday har löst sina segrar trots att hon fått anfalla bakifrån och hon har gjort det med skor på hovarna.
– Nu ska hon tävla barfota runt om för första gången någonsin om det inte kommer något regn och det verkar det inte som det ska göra. Morgan Ivarsson har sagt hela tiden att det här är en barfotahäst så det ska bli kul att testa nu. Det bor en liten kämpe i henne, hon ger sig ogärna.

Vunnit på V75

Från Säffle till Karlstad har Ekström blott sex mil. Något som också legat till grund för att han valt att spänna bågen.
– Hade loppet körts på Solvalla hade vi knappast gett oss iväg. Hon är ett av blott två ston i loppet så det är klart att det är tufft.

När Ekström senast härjade på V75 var alltså för 20 år sedan och då blev det mer än ”någon krona” med hem.
Fern Gully (e. Piper Cub) vann nämligen ett – just det – Klass II-försök och det hela ägde rum på Färjestad!
– Han startade i finalen två veckor senare vilket blev hans sista start. Hästen hade inte alls någon bra benställning och det var bara en bonus att han höll så pass länge som han gjorde.

Mikael Ekströms senaste rikstotoseger: Fern Gully vann tillsammans med Torbjörn Jansson på Färjestad i februari 2002. Foto Ulf Forsudd

Vad minns du från den dagen?
– Inte mycket mer än att det var ruskväder. Jag hade jobbat natt på pappersbruket här i Säffle före loppet och gick på nattskifte även efter så det blev inget firande den gången.

Väntar helgjobb på nytt eller hur skulle du kunna fira en eventuell framgång den här gången?
– Jag är kvar på pappersbruket, men nej, jag jobbar faktiskt inte förrän söndagkväll igen så skulle det bli en riktig överraskning är jag redo, avslutar Mikael Ekström.