Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Inget går upp emot att vinna lopp”

Efter nästan 20 år som proffstränare bytte Johan Carlfjord bana.
Nu jobbar han som mäklare och har travsporten som hobby med både starthästar och uppfödning.
– Travet är minst lika roligt idag, säger Mantorptränaren, som under lördagen hoppas ta första V75-segern sedan 1997.
Av
Pär Gustafsson
Johan Carlfjord.
Foto Urban Kihlman/ALN
Johan Carlfjord. Foto Urban Kihlman/ALN

Johan Carlfjord är inte född in i travsporten utan hans första kontakt med hästarna var hos grannen på landet. Han blev biten och efter grundskolan började Johan jobba i stall. Carlfjord gjorde fyra år hos Kjell P Dahlström, nästan två år hos Krister Söderholm på Solvalla och arbetade som privattränare åt Conny Larsson. När Carlfjord drog igång som proffstränare gjorde han det på Sundbyholm.
– Jag var där drygt 1,5 år, men det var svårt att få kunder och sedan flyttade jag hem till Mantorp. I den vevan fick jag min genombrotts häst B.G.S.Nevele (e. Pershing-Zorina Ideal e. Globetrotter).

Fakta

Tränarstatistik Johan Carlfjord

År – Resultat – Inkört (kr)
2014 – 17 st: 1-0-2 – 149.700
2015 – 12 st: 2-2-2 – 92.000
2016 – 27 st: 2-4-1 – 216.000
2017 – 33 st: 6-7-4 – 261.200
2018 – 4 st: 2-0-0 – 60.000

Expandera

Johan berättar att han köpte hästen på auktion för 25.000 kronor. B.G.S.Nevele vann totalt 14 lopp och tjänade över 613.485 kronor. 1994 köpte han en gård i Ödeshögs Kommun och där bor han fortfarande kvar. Totalt blev det 19 år som proffstränare när 2012 skiftade till amatörlicens.
– Jag trodde att jag skulle komma upp i 20 år innan jag sadlade om. Hästar är fantastiska och det är otroligt kul att kunna jobba med dem, men trenden var att de stora tränarna blev större och de mindre ännu mindre eller underleverantörer.

Saknade bredden som proffstränare

Carlfjord säger att han hela tiden haft någon häst som synts, men han saknade bredden när han var proffstränare.
– Jag hade börjat gå i tankar om att prova något annat, men så var jag med i en olycka och fick en spark i baken.

Johan åkte ur sulkyn i samband med ett kvallopp på Mantorp och skadade axeln.
– Jag skulle gå 18 månader innan jag skulle få beskedet om skadan blev bra eller inte och då hade jag två alternativ. Vänta ut tiden eller göra något under resans gång.

Han valde det sistnämnda och började med att läsa upp gymnasiebetygen på komvux.
– Det var skoj att plugga och när jag skrev högskoleprovet gick det bra. Sedan var det dags att ta nästa steg.

Johan valde att hoppa på en tvåårig utbildning för att bli mäklare.
– Jag gillar att träffa folk och tänkte ”kan jag sälja travhästar kan jag sälja hus”.

”Säljer jag inget får jag inga pengar”

Carlfjord säger att han älskar att tävla och han får kickar i kampen om att få in jobb. Det vill säga när han får objekt att sälja.
– Mäklaryrket är skoj och jag är van att leva med kniven mot strupen. Jag jobbar bara för provision, säljer jag inget får jag inga pengar. Jobbet passar väldigt fint att kombinera med hästar och jag kan arbeta när jag själv vill. Jag kan anpassa dagarna efter det är tävlingar och kan även göra mycket jobb med telefon.

Är travsporten lika rolig idag som när du var proffstränare?
– Det är lika skoj om inte ännu roligare. Nu har jag inte kravet att leverera, vi har lön från annat håll och det vi får in på hästarna är en bonus. Travsporten är väldigt skoj och inget går upp emot att vinna lopp. Jag tycker att att det är ledsamt att det inte går att nå ut till flera.

Tillsammans med sambon Pernilla Rickardsson och dottern Astrid Carlfjord, fyller 17 senare i år, har de drygt tio hästar. Familjen har sandslinga, rakbana och gott om hagar.
– Fem av hästarna tränas. Astrid har nyligen tagit licens och det är lite extra drag i stallet. Att ha hästarna hemma på gården är fantastiskt och vi har ganska nära till många banor.

Fölstoet Jasmine d’Amour (e. Love You), vann ett lopp och tjänade 107.450 kronor, är dräktigt med Make it Happen och miljonärskan Clara R.C. (e. Super Arnie) ska betäckas med Trixton.
– Planen är att sälja några avkommor, men vi har varit dåliga på den biten.

Clara R.C. lade tävlingsskorna på hyllan förra sommaren och ska betäckas med Trixton. Stoet vann tolv lopp och tjänade nästan 1,1 miljoner kronor. Foto Martin Langels/ALN

Hugo R.C. (e. Echo) är en av starthästarna i Stall Carlfjord och i morgon gör han rikstotodebut i lägsta klassen.
– Historien bakom honom är att han är en liten snäll häst, men han har varit dum att köra. Hugo slog sig illa flera gånger och när han drog på sig en griffelbensfraktur valde vi att kastrera hästen. Han har även haft en käkfraktur och resan var lång innan vi kom igång med honom.

Fakta

Hugo R.C.

Kön: mörkbrun valack
Född: 9 juni 2010
Härstamning: Echo-Fia Matchtown
Intjänat: 230.500 kronor
Resultat: 27 st: 7-3-1
Rekord: 1.15,4m
Ägare: JC Trot AB (Carlfjord Johan)
Uppfödare: Johan Carlfjord & Pernilla Rickardsson
Tränare: Johan Carlfjord (a), Mantorp

Expandera

Valacken har hunnit bli åtta år och vunnit sju av 27 starter.
– Jag tycker att hästen fortfarande utvecklas. Han vill tävla, tycker det är kul och Hugo har visat att han vill vara med. Han har startat i division ett och två innan och nu får vi prova i elitserien när hästen har poäng. Förhoppningen är att han gör ett bra lopp och för att vinna känns det som att vi måste komma till ledningen.

Hugo R.C. är obesegrad efter två starter 2018, men genrepet den 12 mars hemma på Mantorp blev inställt.

Hugo R.C. gör rikstotodebut under lördagen. Foto Martin Langels/ALN

– Hästen gick ett tuffare jobb i tisdags och vi är nöjda med förberedelserna. Han brukar gå bra direkt även om det varit uppehåll. Jag tycker att Hugo har bättre steg när han går med framskor och troligen blir det inga ändringar. Möjligen blir det barfota bak.

Johans senaste V75-seger kom på Jägersro Derbyhelgen 1997 bakom Als Super Blaze.
– Nu är det dags att ta en till. Clara R.C. vann försök och final i Diamantstoet, men det avgjordes inte på V75. Clara slutade som bäst tvåa i silverdivisionen. Jag kan inte låta bli att köra själv, det är så himla kul och det är klart det är lite extra med V75. Nackdelen är att vi mindre körsvennerna inte får någon hjälp i loppen.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Han är till salu”

På lördag gör Mats Gunnarsson debut på V75 på en lördag.
Kan han han sätta dit egna uppfödningen och formstarke Wind Knight?
– Det kommer att bli jättekul och spännande. Förhoppningen finns om en framskjuten placering, säger amatörkusken.
Av
Pär Gustafsson
Wind Knight och Mats Gunnarsson gör en intressant start i V75 på lördag. Foto Tommy Andersson/ALN
Wind Knight och Mats Gunnarsson gör en intressant start i V75 på lördag. Foto Tommy Andersson/ALN

42-årige Mats Gunnarsson har under 2019 vunnit två av sju styrningar. Han jobbar som equiterapeut.
– Jag åker runt till tränare och behandlar hästar och är främst hos proffs. Jag är hos Jörgen Westholm, Timo Nurmos, Olle Alsén, Jörgen S Eriksson och den del tränare på Mantorp. Nu har jag licensen på Solvalla, men tidigare hade jag den på Mantorp och det är min fars hemmabana. Även om jag inte är på Mantorp numera känns det som min hemmabana, berättar Gunnarsson.

Hästen har utvecklats hos Westholm

På lördag åker han till just Mantorp för att köra egna uppfödningen Wind Knight (e. Scarlet Knight) i klass I-försöket. Sjuåringen är sedan augusti ifjol i träning hos Jörgen Westholm.

Mats Gunnarsson. Foto Tommy Andersson/ALN

– Jag hade för mycket att göra plus att jag har en tolvårig dotter som jag är fotbollstränare åt. Jag tränar Wind Knights lillebror Triton (e. Triton Sund) och tiden räckte helt enkelt inte till för Wind Knight.

Valacken har hittills startat 49 gånger (6-3-10) och tjänat 430.400 kronor.
– Han ligger för nära mitt hjärta för att jag skulle kunna sälja honom, men meningen är att jag ska avyttra Wind Knight och han är till salu. Funderingen med att jag flyttade honom till Jörgen är att det skulle bli lättare att sälja och sedan fanns en tanke om att se om det fanns mer utveckling i hästen. Wind Knight var inte så tokig hos mig, men har förbättrats både ett och två snäpp hos Jörgen.

Hästen var grymt bra när han vann för tre starter sedan

Wind Knight var i början av månaden trea i ett klass I-försök i en söndagsomgång på Sundbyholm. Frågan är om hästen är bättre än någonsin?
– Absolut, så är det. Han var grymt bra när han vann för tre starter sedan och Wind Knight var även duktig när han var tvåa gången efter. Senast var de skitigt och jag såg knappt något sista 600 meterna och missade när Mattias Djuse drog på med Electrical Storm. Min häst fick inte någon rygg att gå i, men jag tycker att han avslutade bra som trea.

V75-hästens mor är Glittra C.D. (e. Igor Brick), 1.14,0ak/630.000 kr.
– Hästen var snabb och även henne hade jag en period hos Jörgen Westholm. Det fanns också i bakhuvudet när jag flyttade Wind Knight till honom.

Rankad tvåa i Sulkysport

Men åter till Wind Knights (V75-1) uppgift på Mantorp under lördagen. Hästen är rankad tvåa i Sulkysport och i nuläget är sjuåringen bara streckad på två procent.

Fakta

Wind Knight

Kön: brun valack
Född: 1 maj 2012
Härstamning: Scarlet Knight-Glittra C.D.
Intjänat: 430.400 kronor
Resultat: 49 st: 6-3-10
Rekord: 1.15,2* – 1.13,2ak
Ägare: Mats Gunnarsson AB, Nyköping
Uppfödare: Mats Gunnarsson AB, Nyköping
Tränare: Jörgen Westholm, Romme

Expandera

– Det blir första gången jag kör V75 på en lördag, vilket är spännande. Däremot kan Wind Knight vara lite osäker från start och jag har inte så stor rutin från springspår. Det gäller att vi prickar starten för att kunna hamnat vettigt till och i den här konkurrensen kan vi inte sitta sist.

Senaste vinsten kom över 2.640 meter och Mats Gunnarsson ser lång distans som en fördel.
– Distansen passar och stallet verkar nöjda med hästen inför lördagens start. Nu är det ytterligare en nivå tuffare än senast och mitt första mål är att köra felfritt och få en bra start. Sedan får vi ser hur loppet utvecklar sig och jag tror att det blir barfota och jänkarvagn igen. Jörgen bestämmer och på hans hemsida sto det att det blir ”bike”.

Fokustema
Fokus:
Läs senare

”Det bästa varmblodet jag har kört”

Rikard N Skoglund är på mångas läppar.
Sulkytalangen körde över 1.200 lopp ifjol, snittade drygt tusen mil per månad i bilen och hamnade på en åttonde plats över de mest segerrikaste kuskarna i Sverige.
Bergsåkerkusken har som många andra proffs ett spännande smeknamn.
Av
Redaktionen
Rikard ”Bazire” Skoglund har en spännande lördag framför sig. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Rikard ”Bazire” Skoglund har en spännande lördag framför sig. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det är Rikard ”Bazire” Skoglund, något som Hagmyrenkollegan Jan-Olov Persson var först att mynta.
– Ett bra smeknamn! Man kunde ha fått något sämre, säger Rikard och skrattar.

Redan i år har Skoglund hunnit med över 200 lopp och mycket tyder på att han ska slå fjolårets siffror. Trots det är han inte nöjd.
– Jag borde vunnit fler lopp redan. Jag har höga krav på mig själv och vill slå mina siffror varje år.

Har ännu inte förlorat

På lördag kör proffskusken sex hästar på V75 och tre av styrningarna startar med bra vinstchans. Framför allt i gulddivisionen där han sitter upp bakom Hans R Strömbergs och ”folkets häst” On Track Piraten (V75-3). Skoglund har kört elvaåringen två gånger tidigare och duon är obesegrade.
– Strömbergs hästar är alltid vältränade och fina. Inför V75-starten på Romme fick jag ett sms med frågan om jag var intresserad av att köra ”Piraten”. Självklart tackade jag ja.

Starten på Romme i november slutade med lätt seger med nästan fem längder. Efter segern spreds en bild på sociala medier som en löpeld. Rikard hade skickat ett ”moröttergram” till On Track Piraten och tackade för åkturen.

Det är nästan så att de bästa hästarna kan prata

Rikard skulle ha kört ”Piraten” på Bergsåker den 8 december, men kusken var avstängd. Istället fick Skoglund chansen i den senaste starten på Axevalla. Även då fick de segerdefilera.
– On Track Piraten är det bästa varmblodet jag har kört. Som de flesta riktigt bra hästarna så är han ett riktigt superproffs. Det är nästan så att de bästa hästarna kan prata, berättar Rikard.

Propulsion vinner Elitloppet?

29-åringen (fyller 30 senare i år) har inga problem att bli storfavorit på V75. Han har som alla andra kuskar förlorat med storfavoriter som till exempel Perfect Dynamite på Bergsåker den 23 februari. Att köra betrodda hästar är något som han gillar.
– Man måste lära sig förlora, att ta förlusten på rätt sätt och inte bli knäckt. Vår sport är speciell. Den som vinner mest förlorar också mest eftersom man kör så många lopp.

På frågan vem som vinner Elitloppet svarar han.
– Alla säger Readly Express och visst var han läcker med helstängt huvudlag i senaste starten, men det måste vara revanschdags och fjärde gången gillt för Propulsion.

trav, travsport, sulkysport, startlistor, v75, v86, gs75
Rikard N Skoglund är obesegrad efter två lopp bakom Hans R Strömbergs stjärna On Track Piraten. Foto Hanold/ALN

Rikard N Skoglunds V75-chanser

 • Perfect Dynamite (V75-1) var riktigt bra senast, men vi fick stryk av en för dagen bättre häst. Nu har värsta motståndaren Global Undecided dragit ett sämre spår och vägen är öppen. Jag vill ha revansch från förlusten senast.”
 • Rita C.D. (V75-2) har varit bra på sistone, men får svårt att vinna från det här utgångsläget. Jag får köra för att få så mycket pengar som möjligt med oss hem.”
 • On Track Piraten (V75-3) är stark och rejäl. Hästen har en riktigt bra avslutning och jag tror på mycket bra segerchans.”
 • Sundbo Samuraj (V75-4) är fartfylld, men är nog inget segerbud. Här handlar det om att få med oss så mycket pengar som möjligt. Jag tror att brorsan (Robert Skoglund red.anm.) har en bra segerchans med sin andra häst i loppet, Fanny Tabac.”
 • Testa di Cavolo (V75-5) vann jag med på Romme näst senast. Hästen var jättebra då och det är nästan fördel med bakspår eftersom han inte öppnar så bra. Hästen har rätt inställning och en bra avslutning.”
 • Qamaro C.D. (V75-7) var fin när vi vann i Gävle näst senast. Qamaro är likt Testa di Cavolo stark och har en bra avslutning. En typisk outsider som ska tas med på fyra, fem streck.”

Vem är bästa segerchansen?
– On Track Piraten såklart, men även Perfect Dynamite har en lämplig uppgift.

Här finns startlistor till lördagens V75-tävlingar på Färjestad.

Fakta

Kuskstatistik – Rikard N Skoglund

År – Resultat – Inkört (kr)

 • 2015 – 341 st: 17-30–31 – 1.169.900
 • 2016 – 373 st: 22-26-33 – 1.412.950
 • 2017 – 611 st: 52-53-58 – 3.502.000
 • 2018 – 1.206 st: 136-126-139 – 12.345.400
 • 2019 – 252 st: 29-26-24 – 2.770.950
Expandera

Av TOBIAS NILSSON

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Stargirl var tidig, men det är inte hennes avkommor”

Derbystovinnaren Stargirl har fått åtta föl.
Två av avkommorna startar på V75 i Halmstad under lördagen.
– Quite a Quality har bäst segerchans, men även Star Keeper kan vinna, säger Roy Bendz.
Av
Pär Gustafsson
Stargirl tillhörde de bästa i kullen och tog sin största seger i Derbystoet 2007. Foto Leif Norberg/ALN
Stargirl tillhörde de bästa i kullen och tog sin största seger i Derbystoet 2007. Foto Leif Norberg/ALN

Familjen Bendz köpte sin första travhäst för 40 år sedan och fött upp drygt 100 hästar.
– Vi behåller i princip alla uppfödningar och ger hästarna chansen i vår ägo, berättar Roy Bendz.

Han har amatörlicens i Halmstad och tränat flera av familjens hästar, men för dagen har han bara en trio på träningslistan.
– Jag fick diskbråck för 1,5 år sedan och har dragit ner, förklarar han.

De har fött upp ett par miljonärer och Bendz berättar att Finders Keepers (e. Keepitinthefamily-Another Allegro) och Stargirl (e. Juliano Star-All American Girl) är de två bästa. Den förstnämnde gjorde 124 starter (27-19-14) och tjänade över 7,4 miljoner kronor. Hos Åke Svanstedt vann hästen Jubileumspokalen, Jämtlands Stora Pris och Årjängs Stora Sprinterlopp.

trav, travsport, sulkysport, v75, halmstad
Eril och Roy Bendz efter Stargirls seger i Derbystoet 2007. Foto Leif Norberg ALN Pressbild AB

Startgirl startade 54 gånger (13-7-6) och tjänade över två miljoner kronor. Roy tränade stoet under stora delar av karriären och hon tillhörde kulltoppen som två-, tre- och fyraåring.
– Enda gången hon förlorade som tvååring var när hon galopperade som favorit i finalen i Uppfödningslöpningen. Hästen var egentligen inte osäker, men i de större finalerna knöt det sig. Stargirl hade mycket otur som treåring.

Nicolaj Andersen kvalade Stargirl på 1.19,6/2.140 meter i augusti som tvååring.
– Hästen hade jobbat jättebra inför kvalet och Nicolaj var nöjd, men jag tyckte att hästen var dålig. Hon borde ha kunnat bättre och jag sade till Andersen att hon måste ha varit sjuk. Han följde med när vi kollade upp Stargirl och mycket riktigt hade hon halsinfektion.

Det var en lättnad att hon till slut fick vinna ett större lopp

Fakta

Stargirl

Kön: svart sto
Född: 7 april 2003
Härstamning: Juliano Star-All American Girl
Intjänat: 2.035.004 kronor
Resultat: 54 st: 13-7-6
Rekord: 1.14,4,m – 1.11,7ak
Ägare: Sikroma Horse AB, Växjö
Uppfödare: Eril Bendz, Växjö
Tränare: Roy Bendz och Åke Svanstedt

Expandera
Som fyraåring tränades Stargirl hos Åke Svanstedt och hos honom slutade hästen trea i Stochampionatet och vann Derbystoet.
– När hon vann på Jägersro var det otrolig glädje och höjdpunkten i hennes tävlingskarriär. Det var en lättnad att hon till slut fick vinna ett större lopp. Stargirl är en trevlig och cool häst. Det var inga problem att stanna på banan och hälsa på publiken. I träningen var hon lat och behövde ha sällskap. Jag minns när jag körde ett jobb med Pierre Svensson på rakbanan inför en start. Jag körde max med Stargirl och hon kunde knappt 1.30. Jag sade till Pierre efteråt att jag var mycket nöjd och att hästen vinner på torsdag. Han frågade om jag ens kunde starta Stargirl, men hon vann på nytt banrekord.

Stoet har fått åtta avkommor

Familjen Bendz (Sikroma Horse) har fem-sex fölston som står på Stuteri Håleryd. Stargirl har fått åtta avkommor.
– Hon kastade sitt föl i höstas och det blir ingen avkomma i år. Vi ska betäcka henne igen, men inte bestämt partner. Stargirl var tidig, men det är inte hennes avkommor.

trav, travsport, sulkysport, v75, halmstad
Star Keeper med Flemming Jensen. Foto Hanold/ALN

Två av hennes söner startar på V75 i Halmstad på lördag. Quite a Quality (V75-2) går ut i lägsta klassen med sin tränare Conrad Lugauer. Femåringen kommer till start med tre raka segrar i ryggen.
– Hästen är stor och har varit sen. Han hade borelia förra sommaren, men har hittat stilen på sistone och varit positiv. Nu börjar Quite a Quality hålla ihop och fungerar allt bättre. Jag tycker att han är förnuftigt och borde klara spår fem i voltstart.

Star Keeper (V75-6) tränar Flemming Jensen och åttaåringen har fint läge i bronsförsöket.
– Hästen brukar prestera bra när han kommer till Sverige. Jag hoppas på en fin insats. Quite a Quality har bäst segerchans, men även Star Keeper kan vinna, avslutar Roy Bendz.

Fakta

Stargirls avkommor

Född – Namn – Far – Resultat

 • 2018 – ej döpt – Canepa Hanover
 • 2017 – Cindy S.H. – Maharajah
 • 2016 – Baltazar S.H. – From Above – död
 • 2015 – Arvid S.H. – Scarlet Knight – 6 st: 3-1-0, 131.100 kr
 • 2014 – Quite a Quality – Quite Easy U.S. – 14 st: 4-2-2, 190.100 kr
 • 2013 – Girl From Above – From Above – 2 st: 0-0-0, 0 kr
 • 2012 – Questionmark – Celebrity Secret – 12 st: 3-0-1, 80.200 kr
 • 2011 – Star Kepper – Finders Keepers – 56 st: 8-9-12, 630.135 kr
Expandera

2-6 mars: Dubbla V75 och åtta banor till