Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag blir förbannad varje gång”

Rebecca Dahlén har varit i ropet under hösten.
Hon vann Lars Lindbergs Minne i augusti, fick Stig H-stipendium i september, efter jul är lärlingen en av huvudpersonerna i Tro, hopp & hästar och ikväll gör hennes ögonsten Minnestads El Paso debut i Paris.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Rebecca Dahlén. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Rebecca Dahlén. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Rebecca Dahlén och Dennis Palmqvist driver ett proffsstall på Julmyra Horse Center och förra fredagen började lärlingen resan till Frankrike med miljonären Minnestads el Paso (e. Adrian Chip) för att mäta krafterna med de franska hästarna. En speciell häst som ligger henne extra varmt om hjärtat.
– Vi övernattade hos Norton Commanders uppfödare i Tyskland och kom fram lördag kväll. Resan flöt fint.

Fakta

Minnestads El Paso

Kön: mörkbrun hingst
Född: 4 juni 2013
Härstamning: Adrian Chip-Bologna
Intjänat: 1.194.609 kronor
Resultat: 42 st: 15-9-4
Rekord: 1.11,9m* – 1.11,6ak
Ägare: Rebecca Dahlén, Fjärdhundra
Uppfödare: Minnestad AB, Vadstena
Tränare: Dennis Palmqvist, Solvalla
Skötare: Rebecca Dahlén

Expandera
Rebecca och ”Skalman” har slagit läger hos Daniel Parling i Chamant.
– Minnestads El Paso är inte det största supportern av att ändra på rutinerna, men han är lugn och snäll och anstränger sig när vi är på turné. Jag vet inte om det är positivt eller negativt att han är så lugn. Hästen gick ett jobb i måndags, han sprang själv på rundbanan och var lika värdelös som vanligt. Jag blir förbannad varje gång, men det är så här hästen fungerar.

På tävlingsbanan vet Minnestads El Paso vad som gäller. Hingsten har vunnit 15 av karriärens 42 starter och tjänat 1,2 miljoner kronor. I samband med V75 på Bjerke i mitten av november slutade hästen tvåa i silverdivisionen från svårt läge och han har visat toppform.

Många har tjatat att vi ska testa i Frankrike, men han har tävlat så bra här hemma

– Många har tjatat att vi ska testa i Frankrike, men han har tävlat så bra här hemma och och det är ett stort projekt att åka hit. Jag har varit skeptisk, men nu provar vi och Minnestads El Paso gör alltid vad han kan och är aldrig dålig om han är frisk.

Lärlingen har vunnit elva av 95 lopp i år och Dahlén har segrat i tre V75-lopp med Minnestads El Paso, men att köra själv på Vincennes är inget alternativ (i nuläget) och tömföringen i Frankrike-debuten ikväll sköter Björn Goop.
– Jag ville ha en körsven jag kan kommunicera med och Björn är som en fransk kusk. För mig känns det som en vinstlott att få honom.

Har problem under sommaren

”Skalman” har haft svackor under somrarna och påverkas av allergibekymmer.
– Hästen börjar få problem i maj och vi får slita för att hålla honom i skicka för att tävla under sommaren, men nu har vi gett upp och vänder på det istället. Nu ska Minnestads El Paso starta i vinter och till våren ska han avelsvärderas.

Rebecca Dahléns egna bilder från gården i Chamant:

Minnestads El Paso. Foto: Rebecca Dahlén

Vincennes-debuten sker i Prix Melusina (€35.000) och hästen har spår fem bakom bilen. För motståndet står bland andra Pasi Aikios Uppohoppa, Adrian Kolgjinis Rushmore Face samt stallkamraterna Diaghilev och Flash Hammering, som tränas av Jörgen Westholm.
– Eftersom hästen är speciell åkte jag en veckan innan första starten och vi tar loppet i morgon innan vi bestämmer fortsättningen. 2.100 meter är hans bästa distans och det känns bra att första starten blir på lilla banan på Vincennes. Då blir omställningen inte så stor.

Minnestads El Paso gick med bakskor på Bjerke och nu blir det optimal balans.
– Vi har sparat på hovar och plastat så att hästen är redo att tävla många lopp på barfotabalans.

Om det blir ett eller flera lopp avgörs hur hästen fungerar ikväll.
– Eftersom vi åkt så här långt vill jag gärna stanna lite längre.

Det som jag tycker är bra med det här priset är att pristagarna får ett skräddarsytt program

Under 2020 kommer Rebecca få en spännande utbildning. Tillsammans med Oskar Florhed, Niclas Hammarström och Wiktor Kylin-Blom fick lärlingen Stig H-stipendium.
– Det är väldigt hedrande, han ger stipendiet till några han tror har en framtid i sporten. Jag sökte främst för delen med den mentala coachen. Programmet börjar i januari och vi har träffar hela nästa år. Det som jag tycker är bra med det här stipendiet är att pristagarna får ett skräddarsytt program och med saker man har nytta av och inte bara en prischeck. Här får vi många bitar som behövs för att bli egen tränare.

En av fyra i ny realityserie

Minnestads El Paso och Rebecca Dahlén. Foto: Tommy Andersson/ALN

Men redan i mellandagarna kommer Rebecca Dahlén synas mer – framför allt i sociala medier. Hon ska vara med i realityserien Tro, hopp & hästar, som handlar om att lära känna fyra unga människor med hästen som livsstil och passion.

– När jag först fick frågan tackade jag nej. Det kändes inte som min grej att filma sig själv, det känns obekvämt. Vi har haft kameran en tid och jag har lämnat tillbaka den. Så det är lite synd att det inte blir något från Frankrike i serien. Jag har själv inte kollat på klippen jag spelat in, jag har kontrollbehov och hade gärna gjort det. Tanken med Tro, hopp & hästar är bra och jag hoppas att det lyser igenom.

Fakta

Rebecca Dahlén – Kuskstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)

 • 2015 – 70 st: 2-5-9 – 258.900
 • 2016 – 33 st: 4-5-4 – 214.869
 • 2017 – 89 st: 15-11-12 – 681.594
 • 2018 – 228 st: 34-25-25 – 2.021.989
 • 2019 – 95 st: 11-9-7 – 1.230.500
  Meriter: Körde svenskt rekord, 1.11,9/2.140 meter med Minnestads El Paso i klass I i Östersund sommaren 2018, vann Bergsåkers Stora Amatörpris med samma häst i augusti 2018. Styrde Visa As till seger i Lars Lindbergs Minne i augusti i år.
Expandera

”Vi är glada för att hon vill satsa”

Fokustema
Fokus: Historia
Läs senare

Uppståndet ur ruinerna

Han vandrade i ruinerna genom det krigshärjade Berlin den 2 maj 1945.
En månad senare såg han till att det blev travtävlingar i den tyska huvudstaden.
I förra veckan – efter 75 år – valdes Kurt Bading in i tyska travets Hall of Fame.
Av
Ulf Lindström
Upplåst för dig som är prenumerant
Karlshorst i forna Östberlin – 20 år efter efter Andra världskriget men minst sagt välfyllda läkare. Mycket var en mans förtjänst. Foto ur 90 Jahre Travrennbahn Mariendorf
Karlshorst i forna Östberlin – 20 år efter efter Andra världskriget men minst sagt välfyllda läkare. Mycket var en mans förtjänst. Foto ur 90 Jahre Travrennbahn Mariendorf
Kurt Bading väckte liv i travsporten efter Andra världskriget. Foto trab-halloffame.de

Den östtyska nationalsången var vacker, men ond.

Kurt Bading invaldes förra veckan i tyska travets Hall of Fame. Samtidigt ärades plats också för Werner Bandermann, Horst Pätzel, Harald Japke och Manfred Schulz bland travets storheter. Även fem hästar invaldes: Solo, Stentor, Puramus, Ritterstern och Donansor.

Det var tyska travets egen återförening, Östtyskland, DDR:s återkomst.

Kurt Bading avled ett halvår innan murens fall 1989, vid 84 års ålder. Ännu för en vecka sedan hade hans gärning förbigåtts. Varken Karlshorst eller Mariendorf, de två Berlin-banorna, hade instiftat ett minneslopp under de 30 år som förflutit.

Badings avtryck i travet gick över stock och sten, bokstavligt. Den 2 maj 1945 tog han sig genom ruinerna från Berlins norra del till Mariendorf, ett stycke söder om centrum. Han hade förhoppningen att vid banan finna ett hundratal hästar vid liv, krakar men lika fullt. Han räknade hälften som livskraftiga. De hade överlevt på halm, deras skötare hade vaktat dem i boxarna från att beslagtas som föda av berlinarna, frigivna krigsfångar och Röda Arméns soldater.

En månad senare gick första starten på Karlshorst. Bading, tillsammans med bagarmästare Paul Holz, hade utverkat tillstånd att hålla travtävlingar av Sovjetunionens kommendant i Berlin, general Bersarin. Denne hade övertygats av Badings argument om nytta och nöje, skatteintäkter inte minst.

Han räknade med 500 gäster. Det skulle efterhand bli 30.000, varav många lockades av gratis grönsakssoppa

Röda Armén kommenderades att transportera hästar till banan, till den del av Karlshorst som inte fungerade som landningsbana för flygvapnet. Bading beordrades också att sörja för restaurangserveringen. Han räknade med 500 gäster. Det skulle efterhand bli 30.000 personer i publiken, varav många lockades av gratis grönsakssoppa från fältkök. De fick se Dedy vinna första loppet.

1952 års tyske Derbyvinnare Puramus, som tjänade drygt 100.000 öst-mark.

Året efter var Kurt Bading och hans fru ägare av vinnaren av tyska Derbyt: Sichel (e. Challenge-Gloria Dear e. Walter Dear). Sichel hade nio veckor innan start skiljts från sitt stoföl (e. Fridigo)!

Bading fortsatte sin verksamhet i travet som journalist, blev kvar i öst efter att muren restes 1961. Han var en källa till irritation i DDR:s politik. Kommendanten, däremot, fick ett minneslopp. Så hade Bersarin också avlidit i förtid, i en motorcykelolycka nära Brandenburger Tor ett par veckor innan Badings premiärdag.

DDR-travets sulkyprofiler på Karlshorst – landets enda bana med totalisator – var Werner Bandermann (1931-2012), som proffstränare, och Manfred Schulz (1940-) som amatörkusk. De vann och förlorade championat av politiska orsaker.

Två framgångsrika östtyska kuskarna och tränarna, Manfred Schulz och Werner Bandermann, är nyinvalda i Hall of Fame. Foto trab-halloffame.de

Bandermann, med tolv titlar efter 1961, kritiserade statens tilldelning av foder till hästarna. När han nekades att delta i EM för kuskar avsade han sig medlemskap i partiet och ansökte om utresetillstånd. ”Aldrig,” blev svaret.

Schulz, som nekats tränarlicens eftersom hans far var egenföretagare före kriget, fick aldrig något officiellt erkännande för sina 25 championat. Han förvägrades också att mäta sig med europeiska amatörer.

Östtysk avel var givetvis undermålig, inte bara på grund av att den nekades valuta för inköp av hingstar och fölston från väst. Genetik, arv, är politiskt omöjligt att hantera i kommunismen. Så fick falskspelet till följd att man avlade på amerikanskt material till att härstamningar blev museala, exempelvis med Peter the Great bara några generationer tillbaka. Rekorden hos avkommorna till östtyska hingstar frös omkring 1.20.

DDR:s främste avelshingst: Stentor. Foto trab-halloffame.de

DDR:s ledande förärvare var Stentor (född 1957 e. Allegretto). Hans mor, Stella Maris (e. Muscletone) vann tyska Derbyt 1943 (hon blev kvar hos ägaren i öst). Cirka ett dussin av Stentors ofullständigt bokförda kullar födda mellan 1969 och 1981 tjänade över 150.000 kronor.

Två, Marathon och Lennert, vann vardera nära en miljon kronor. Nu är valutakurser svåra att översätta meningsfullt för de gamla öststaterna – rubler, östmark, forinter, euro – men när hästarna vann i Öst-Berlin, Moskva, Budapest och Prag är det värt respekt.

Fakta

Segerrikaste travare från DDR

Häst (far) – Segrar

 1. Latinus född 1971 e. Leonidas – 85 segrar
 2. Elbsturm född 1977 e. Macbeth D. – 72 segrar
 3. Mondstern född 1965 e. Wandervogel – 70 segrar
 4. Robert född 1971 e. Kilwater – 67 segrar
 5. Edelwein född 1975 e. Stentor – 61 segrar

Källa: 90 Jahre Trabrennbahn Mariendorf.

Expandera
Fokustema
Fokus: Historiska storlopp
Läs senare

Minnet om minnesloppen

Det börjar bli i grevens tid att uppfriska minnet om minnesloppen, om en putslustig påminnelse om Graf Kalman-Hunyadys Gedenkrennen tillåts.
Är det trav-Europas äldsta minneslopp? Sveriges äldsta ligger åtminstone 30-talet år efter.
Häng med på en utflykt i storloppshistorien med stora svenska travnamn!
Av
Ulf Lindström
Upplåst för dig som är prenumerant
Först Prix d'Amérique – sedan Graf Kalmar Hunyady Gedenkrennen: Queen L. och Stig H Johansson 1993! Ur Wiener Travrennverein 125 Jahre
Först Prix d'Amérique – sedan Graf Kalmar Hunyady Gedenkrennen: Queen L. och Stig H Johansson 1993! Ur Wiener Travrennverein 125 Jahre

Graf Kalman-Hunyadys Gedenkrennen går på söndag på Krieau-banan i Wien. Det är förmodligen Europas äldsta minneslopp, kört sedan 1898. Sveriges äldsta – C.L. Müllers på Jägersro – avhölls första gången 1927.

Sulkysport välkomnar rättelser ifall minnet svek oss om något äldre lopp, som att du kan påminna ditt regionala travsällskap om försummade minneslopp.

Minns Ni Sportspegelns vinjett från tv-programmets begynnelse? Foto SVT Play

De svenska minnesloppens storhetstid sammanföll med en-kanals-tv. Sportspegeln, när den i vinjetten hade travkusk framför sulkyn och hästen vid tömmarna, rapporterade fylligt om bland andra Solvallas Walter Lundbergs Memorial.

Här går det att se den klassiska vinjetten från SVT [extern länk].

Loppet, över minst 3.000 meter, höll ett förstapris på respektabel nivå. När Sören Nordin vann sitt första Lundbergs 1939 med Quarth Axworthy (Fels-Medina) på 1.24,4 var det 3.600 kronor. Det motsvarar ungefär 100.000 idag.

Nu handlar det inte om byggmästare, utan det Habsburgska kejsardömet. Greve Kálmán Hunyady von Kéthely (1828-1901) hade sina anfäder i orten Hunyady, idag i Rumänien.

Familjens slott och Greve Kálmán Hunyady von Kéthelys gravplats, Ivanka pri Dunaji, Bratislava, Slovakien.

Familjen förlänades ett gods beläget utanför Bratislava, Slovakien som blev berömt för får- och hästuppfödning. Greven blev förste ordförande i Wiens travsällskap, varefter minnesloppet instiftades vid hans död.

Graf Kalman-Hunyadys Gedenkrennen var ett europeiskt prestigelopp ännu till mitten av 1980-talet. Meadow Road vann 1984.

Torbjörn Jansson lyfter på hjälmen efter Meadow Roads triumf 1984. Ur Wiener Travrennverein 125 Jahre

Därefter blir namnkunniga segrare färre emellan. Queen L. var affischhäst när hon, som årets PdA-vinnare, gästade och vann Hunyady 1993 trots tillägg. Som dunderfavorit nödgades travförbundet upphäva oddsgarantin, minimum 1,10, på vinnarspelet.

Tidigare, 1974, hade också Florestan (e. Star’s Pride-Roquepine) flyttat reglerna. Ännu innan hans papper var klarerade i Frankrike valde kretsen att kvala honom som treåring i Wien. Godkänd. Dagen efter, trots att loppet var utskrivet för fyra år och äldre, vann han för Gerhard Krüger på 1:21,9a. Därefter avlade Florestan franskt trav ur sitt inmålade hörn, till exempel till en som är Florestan 4+4…

Minnets minne om Graf Kalman-Hunyady är reserverat för ”miraklet,” Gelinotte (e. Kairos-Rhyticere) som med Charlie Mills vann 1957. Österrikes mediala uppmärksamhet om stoet räckte långt utanför travets kretsar, i likhet med det i Sverige för Frances Bulwark. Så hade hon fem Müllers och två Lundbergs i sitt bälte.

Gelinotte och Charlie Mills efter segern 1957. Ur Wiener Travrennverein 125 Jahre

Hur ska minnesloppen vårdas? Mer pengar? Lika originellt som att tillsätta mer räkor i räksalladen. Hedervärt för Solvalla är att Lundbergs sedan 2018 uppgraderats till drygt 200.000 kronor i förstapris.

Som poängserie? Fyra minneslopp (för fyraåriga och äldre hästar) samma år? Solvalla, Åby, Jägersro och Bergsåker väljer själva sina ben av redan befintliga, ST erbjuder bonuspott på en miljon för de tre främst placerade (500.000 – 300.000 – 200.000).

Greve C. G. Wrangel.

Loppets namn bör givetvis inte säljas till ett däcks-fabrikat. Vackrare, faktiskt ”i grevens tid,” vore att uppkalla det efter greve C. G. Wrangel och hans Handbok för hästvänner från 1887.

Riskfyllt? Några minneslopp har av historien hunnits ikapp och därefter raderats. Några är alltså försummade. Ett som, obegripligt nog, saknas i USA är det till John Wallace. Han sammanställde den första stamboken för Standardbreds. Om två år, 2022, är det två hundra år sedan han föddes. Men Wallace var inte mediatränad. Han använde nedsättande epitet om redaktörer i konkurrerande travtidningar  – yttranden som i vår tid anses bäst lämnade i de allt djupare, mörkare och större arkiven.

Nya? Minneslopp är med ytterst få undantag trevliga inslag. Små- och mellanbanorna har gott om plats för sina lopp till regionernas respektive profiler i kultur, näringsliv, politik, sport – och trav.

Enklast, trots allt? UET, europeiska travfederationen, får som bekant inte till något i en handvändning. Det (upp)finner hellre arbete åt sig själv i och med spretande regler i Europa. Bara att harmoniera bett – 38 olika varav 14 nu är förbjudna i Sverige, 43 i Frankrike varav fyra nu är förbjudna – tar sin tid. (UEFA:s idé? Enighet om en dimension av rund fotboll.)

Ett Grand Memorial för europeisk bauta inom travet? Varför inte – efter att hans politiska grodor kontrollerats och Wiens travsällskap kanske blir återbetalningsskyldigt – uppgradera och finansiera Graf Kalman-Hunyadys Gedenkrennen till 200.000 euro i förstapris?

Årets upplaga är ett av de bättre på senare år. Tipsen nämner svenskfödda Prosperous och Panoramic och franskfödda Viking d’Hermes, samtliga i nederländsk regi. Conrad Lugauers Nero Maximus, hemmahopp, är platsaktuell.

Här är startlistan till söndagens lopp:

Fokustema
Fokus: Solvalla V86
Läs senare

”Jag är lite stolt över hur jag har lyckats”

51 av stallets 65 hästar är tre år eller yngre.
Ikväll startar Oskar Kylin Blom tre av sina treåringar på Solvalla.
– Jag vill gärna testa Capital Gain C.C. i ledningen, säger han om sin V86-häst.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Capital Gain C.C. och Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Capital Gain C.C. och Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Gävletränaren Oskar Kylin Blom har sin plan klar. Han vill bygga från grunden och unghästprägeln är också påtaglig bland de 65 hästarna på träningslistan. Där ryms nämligen 13 ettåringar, 22 tvååringar, 16 treåringar och 16 hästar som är fyra år eller äldre.

Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Det känns jättebra, jag har medvetet satsar på unga hästar och planen är att bygga stallet underifrån. Jag har köpt in en hel del hästar själv som sedan sålts ut, säger Oskar.

Av stallets 16 treåringar har 14 kommit till start och den 15:e är på gång inom ett par veckor.

– Målsättningen är att alla ska starta som treåringar och det är inga dyra hästar i inköp, utan relativt billigt material. Mest av dem har Chesnut (e. Jocose) kostar med 110.000 kronor på auktion, säger Oskar.

”Det fungerar det vi gör, från inkörning till uppträning, och nu ska jag slipa på detaljerna”

Han tycker sig ha hittat ett fungerande upplägg för unghästarna.

– Det fungerar det vi gör, från inkörning till uppträning, och nu ska jag slipa på detaljerna för att det ska bli ännu bättre. Jag är lite stolt över hur jag har lyckats hittills och vi har kvalat in till två E3-finaler i år, säger han.

Den nyblivne 28-åringen har både varmblod och kallblod i träning och medan ettåringarna och en tredjedel av tvååringarna finns i stallet på Gävletravet är övriga hästar på gården strax utanför Hedemora. Där har Oskar byggt till ett nytt stall och även en stor lösdrift på senare tid.

I eftermiddag lastade han hästbussen med en trio treåringar för start på Solvalla ikväll. Välvuxne Chesnut (e. Jocose), 1.14,5am/139.000 kr, möter äldre hästar över lång distans från tillägg.

– Jag håller hästen väldigt högt, som min bästa treåring. Det är en fruktansvärt bra häst som är mycket kapabel, men han är fortfarande lite valpig och inte klar i kroppen. Jag hade Kriteriet som hans stora mål i år och så fin som han kändes inför kvalen hade han aldrig gjort. Tyvärr galopperade han på sista bortre långsidan när det gick för fort för honom.

Chesnut och Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Oskar fortsätter om framtidsplanerna:

– Jag är väldigt rädd om hästen och hoppas få tävla med honom i många år framöver. När han växt i kroppen som fyra-femåring kommer det att bli ännu bättre.

Hon har jättejättelånga ben och liten kropp

Höwings Zora (e. S.J.’s Caviar), 1.14,2am/135.000 kr, som startar i ett treåringslopp för ston, är Oskars framgångsrikaste sto i kullen. Hon var dessutom först ut av hans treåringar med debut redan den 7 januari.

– Jag hade inte tänkt att hon skulle debutera först. Hon har jättejättelånga ben och liten kropp utan att vara tung och har utvecklats för varje start hon gjort. Jag har matchat henne mot tufft motstånd, men hon är inte pressad och långt ifrån klar i utvecklingen. Nu börjar hon kännas mer ”klar” i kroppen och när hon växt i den helt finns utveckling där, säger Oskar.

Capital Gain C.C. (e. The Bank), 1.13,9al/106.000 kr, fick sitt stora elddop i Kriteriekvalen, där han som fyra bakom A Good Point och Beacon Kronos inte var speciellt långt från finalbiljetten. Nu är han tillbaka i ordinarie klass i ett treåringslopp inom V86-spelet från fjärdespår bakom bilen.

Om jag kommer till ledningen vill jag köra där. Formen sitter och jag vill gärna testa

– Hästen har öppnat väldigt bra tidigare och om jag kommer till ledningen vill jag köra där. Formen sitter och jag vill gärna testa, säger Oskar.

Capital Gain C.C. gjorde bort sig med galopp i sina två första starter i våras, men har kommit tillbaka på fint sätt i sommar och höst.

– Han blev lite stressad när vi började tävla och jag valde att backa med honom, träna på ett par månader. Han var inte redo mentalt och jag tycker inte om när unghästarna blir heta. Sedan återkomsten har han utvecklats på helt rätt sätt, även om han fortfarande springer lite på halvfart med fyra skor, öppet huvudlag och vanlig vagn. I träning visar han att han har tagit loppet i Kriteriekvalet på rätt sätt och han utvecklas hela tiden, säger Oskar.

Krönika