Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag har sökt in till proffstränarkursen”

Rebecca Paulsson är inget namn som de flesta inom travsverige känner till, men på lördag kan hon ha sin första V75-vinnare på sin träningslista.
Av
TOBIAS NILSSON
Amatörtränaren Rebecca Paulsson i vinnarcirkeln efter en av Ready To Rolls segrar. Foto Lennart Kihlman/ALN
Amatörtränaren Rebecca Paulsson i vinnarcirkeln efter en av Ready To Rolls segrar. Foto Lennart Kihlman/ALN

Rebecca är en ensamstående tvåbarnsmamma på 36 år, hon bor i lilla Högboda som ligger norr om Kil mitt emellan Karlstad och Arvika. Förutom travet arbetar hon som personlig assistent och jobbar mycket nätter.

– Det fungerar kanonbra att jobba som personlig assistent och ha travet vid sidan om, berättar Rebecca.

36-åringen är från början en ridtjej. Hon kom i kontakt med travhästar när hon gick på Lillerudgymnasiet, ett gymnasium som har inriktat sig på utbildningar inom djur och natur.

– Det var på Lillerud jag fick upp ögonen för trav. Det var när jag fick prova på att köra en travhäst som jag fick intresset.

Granne med Björn Goops morbror

Det dröjde ett tag till innan hon började mer seriöst med travet.

– När jag flyttade till Högboda blev jag granne med Håkan Arvidsson, och jag fick Markatta (e. Muscles Yankee – Matina Ås) av honom, berättar 36-åringen glatt.

Håkan Arvidsson är ett namn som de flesta känner till, han är Björn Goops morbror och har jobbat för Olle Goop och jobbar nu för Björn. För några år sedan var det Håkan som var Stall Goops person travmedia kontaktade när man ville veta något om stallets hästar. Nu har han mest hand om tvååringarna.

Bästa hästen i stallet är Ready To Roll, han har väldigt lätt för sig

Rebecca har just nu fyra hästar på sin träningslista och stallet har i år börjat lysande med fem segrar på tio starter. Hon äger alla hästarna i stallet och har fött upp tre av de fyra hon tränar. Gemensamma nämnare för de hon fött upp är stoet Markatta.

trav, travsport, sulkysport, v75, årjäng
Ready To Roll och Jan Silvén. Foto Lennart Kihlman/ALN

– Bästa hästen i stallet är Ready To Roll, han har till skillnad mot sin bror väldigt lätt för sig, medan brorsan Roll The Dice (e. Dream Vacation – Markatta) har skalle men inte så lätt för någonting, berättar Rebecca.

Blåblodig stam

Ready To Roll är efter Classic Photo och undan Markatta. Markatta är efter Muscles Yankee. Han har lämnat flera avelshingstar bland annat avelsgiganten Muscle Hill och Muscle Massive. Han är även morfar till flera avelshingstar som Lucky Chucky och Explosive Matter. Muscle Massive är även morfar till Jerry Riordans nyblivne världsrekordinnehavare, Aetos Kronos (e.Bold Eagle – Will of a Woman). Markattas morfar är ingen mindre än Mack Lobell och han behöver behöver ingen längre presentation.

– Jag är intresserad av stamtavlor och just Classic Photo på ett Muscles Yankee-sto är intressant. Sedan är mödernet på Markatta oerhört bra med Mack Lobell med flera.

trav, travsport, sulkysport, v75, årjäng
Rebecca Paulsson. Foto Lennart Kihlman/ALN

36-åringen har spännande framtidsplaner.

– Jag har sökt in till proffstränarkursen och hoppas att jag kommer in. Sedan både hoppas och tror jag, att Anna Björlin i grannbyn kan inleda ett samarbete, berättar den framtida proffstränaren.

Rebecca Paulsson om Ready To Rolls chanser på lördag:

– Jan Silvén har hjälpt mig hela vägen och han har kört Ready de senaste starterna och gjort det strålande. I senaste starten lättade vi honom till aluminiumskor istället för järn. Då galopperade han i starten, men lyckades ändå  vinna. Nu blir det järnskor igen för att få honom lite mer stabil. Det är inte en helt enkel häst. Det är några tuffa hästar med i loppet, men formen är bra.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Revansch som gäller”

För elva år sedan vann Annicka Svenskt Trav-Oaks. Jörgen Westholm väntar fortfarande på nästa stora treåringstriumf.
På lördag har han dubbla chanser i E3:s stoklass.
– Jag förväntar mig större framgångar framöver.
Av
Olof Persson
Jörgen Westholm berättar om hur han ändrat upplägget för sina unghästar. Resultatet? Två E3-finalister i Eskilstuna på lördag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jörgen Westholm berättar om hur han ändrat upplägget för sina unghästar. Resultatet? Två E3-finalister i Eskilstuna på lördag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Närmast en ny stor seger var det med White Lightning i korta E3 för ston 2017. Westholm såg ut att gå mot vinst i ett rivigt lopp, men passerades av Calamara’s Girl sista biten.

– Då var jag riktigt jävla sur! Jag var helt säker på att vinna 100 kvar. Det är revansch som gäller och någon dag ska vi få det.

Se Jörgen Westholm förlora E3 med White Lightning.

Att prispengarna som treåringarna kämpar om har ökat, delvis med premiechansningens hjälp, har gjort Jörgens sug efter segrar större.

– Mina framgångar har varit för få, men jag tar det ganska lugnt med treåringarna och många har utvecklats bra som äldre. I och med de större pengarna nu har jag höjt kraven lite på de unga hästarna. Jag förväntar mig större framgångar framöver.

Se Annicka vinna Svenskt Trav-Oaks 2008.

Nästa chans på lördag

På lördag kommer nästa chans. Jörgen Westholm har kvalat i två hästar till långa E3-finalen för ston. Scarlet Hello (e. Scarlet Knight) var tvåa i sitt försök bakom finska Mascate Match.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Oskar J Andersson sitter upp bakom Westholms andra E3-finalist, Scarlet Hello. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Global Amazone (e. Uniclove), som Jörgen väljer att köra själv, spurtade starkt till tredjeplatsen i sitt uttagningslopp. Duon får finna sig att att tillhöra skaran av lågprocentare inom V75-spelet.

– Båda har gjort det bra och tjänat fina pengar. De är fortfarande på väg uppåt. Jag tror inte att jag har de bästa hästarna i loppet, men det brukar kunna hända en hel del i de här loppen. Skulle det stämma för någon av mina kanske den hästen kan vara topp tre.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Jörgen Westholm kör själv Global Amazore i E3-finalen för ston. Foto Christer Norin/ALN

I och med att E3:s stoklass är med i premiechansningen får vinnaren, om det inte blir ”ickechansade” Mascate Match som tar hem det, hela två miljoner.

– Det gör att det är ett otroligt spännande lopp att vara med i. Därför är Scarlet Hello och Global Amazone de två treåringar som jag har pressat lite mer i träningen och balanserat lättare i tävling.

Årets kull ser jättebra ut

Annars har inte Westholm haft lika bråttom med treåringarna. Årets kull är han väldigt nöjd med.

– Det ser jättebra ut, men jag har inte vässat till de flesta treåringar än. Jag har flera fina hästar som jag hoppas ska kunna vara med under slutet av säsongen. Och så vill jag ju ha dem som fyra- och femåringar också. Överlag kan man säga att jag tar det ganska lugnt med treåringarna.

En jättespännande häst

Den av Westholms treåringar som imponerat mest på tävlingsbanan så här långt är Strong Heartbeat (e. Maharajah). Han har vunnit samtliga tre starter. I senaste starten på Solvalla segrade han väldigt enkelt på 1.14,8a/2.140.

– En jättespännande häst! Det är en grov modell som är lite klumpig och inte har den riktiga snabbheten än så länge, därför valde vi att stå över E3. Jag hoppas att han kan vara med i större lopp senare under säsongen.

Exteriören viktigare än stammen

Scarlet Hello är en egen uppfödning och Global Amazone hittade Westholm tidigt i hagen hos Global Farm. Det är ofta så det går till när Westholm finner sina hästar.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Jörgen Westholm. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Jag åker gärna ut och tittar på exteriören. Den är viktigare än stammen när man ska hitta hästar till rätt pris.

Många som jobbat hos Westholm, till exempel Fredrik Wallin och Markus B Svedberg, jobbar på liknande sätt när de scoutar unghästar.

– Det är många som är vakna på auktion numera. Ofta är många med och bjuder på de hästar jag gillar. Det har blivit lite svårare, helt klart.

Funderar över tävlingsprogrammet

Jörgen Westholm har gjort sig känd som en innovativ tränare med många idéer. Han är positiv till att det finns mer pengar att tävla om för treåringarna, men just nu grubblar han en del på hur tävlingsprogrammet för treåringarna kan förbättras.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Takrakan, den stora byggnaden med rakbana under tak, har givit Jörgen Westholm nya möjligheter träningsmässigt. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Vinner man debuten och tjänar 50.000 kronor blir det väldigt svårt i andra starten. Då är man utestängd från de lägsta klasserna och måste nästan möta de bästa. Det gör att man måste träna hårt redan innan debuten för det krävs väldigt snabba tider. Jag har inte kommit på någon bra lösning än, men skulle vilja hitta ett sätt så att treåringarna får starta igång på lite lugnare sätt.

Då gick det också riktigt fort

Även om det inte krävdes några 1.14-tider i de första starterna förr i tiden kunde det gå snabbt även då.

– Eliten sprang fort även förr. Jag minns när jag var med i E3 med Criks Hurricane 1998. Vi slutade femma efter galopp bakom Viking Kronos och Gidde Palema. Då gick det också riktigt fort kan jag säga.

Fokustema
Fokus: V75 Kalmar
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Mitt jobb är att hästen är fräsch och vältränad”

Anna-Lena Waldén projekt Eppur Si Muove har presterat mycket bra på sistone.
I måndags prisades hästen på hemmabanan och på söndag gör femåringen rikstotodebut.
Av
Pär Gustafsson
Peter H Sjöberg, Eppur Si Muove och Anna-Lena Waldén efter hästens hittills största seger. Foto Sidmakarn
Peter H Sjöberg, Eppur Si Muove och Anna-Lena Waldén efter hästens hittills största seger. Foto Sidmakarn

The Best Madrik-valacken Eppur Si Muove köpte Anna-Lena Waldén i slutet av förra året. Han har gjort nio starter (3-2-1) och tjänat nästan 170.000 kronor i sin nya regi. I maj slutade hästen tvåa i ett lopp på hemmaplan och senast segrade i en V86-start på Åby. För prestationerna utsågs femåringen till Månadens Stjärna på Halmstadtravet i maj med motiveringen:

”B-tränaren Anna-Lena Waldén har fått fason på sitt ”projekt” Eppur Si Muove. Enda hästen på träningslistan har visat framfötterna och två starter under maj resulterade i en seger och ett andrapris. Vid segern på Åby i ett lopp som ingick på V86 visade hästen sitt kunnande och segrade tillsammans med Peter H Sjöberg på 1.14,0a/2140 meter och erhöll hela 70.000 kronor på ett bräde.

Väldigt kul och händer förmodligen bara en gång i livet

– Jag hade ingen aning om utmärkelsen innan de ringde i måndags. Det var väldigt kul och händer förmodligen bara en gång i livet, berättar Anna-Lena Waldén.

Hästens körsven Peter H Sjöberg tipsade om Eppur Si Muove.
– Jag var sugen på ett nytt projekt, en häst som inte fungerar och sade det till Peter. Om han visste någon kapabel travhäst där ägarna hade gett upp.

Fakta

Eppur Si Muove

Kön: brun valack
Född: 7 juli 2014
Härstamning: The Best Madrik-Empyrean Hanover
Intjänat: 232.550 kr kronor
Resultat: 21 st: 4-4-2x
Rekord: 1.13,4ak* – 1.13,9m
Ägare: Walldéns Djurakupunktur AB,Strömsnäsbruk
Uppfödare: Jan-Eric & Lisbet Höglund
Tränare: Anna-Lena Waldén (a), Halmstad
Körsven: Peter H Sjöberg, Halmstad

Expandera

Hästen tränades tidigare av Johan Untersteiner och där jobbade Sjöberg ett par år.
– Eppur Si Muove var två år när jag började hos Johan och jag gillade att köra honom. En trevlig och snäll häst, men han var lite stökig och rädd för olika saker. Sedan hade han otur och fick ett par konstiga skador, säger Peter H Sjöberg

Femåringen ägdes tidigare av Stall Courant.
– Jag hade sagt till Sabine (Kagebrandt, vd på Courant, reds.anm) att berätta för mig om de skulle göra sig av med hästen. Dagen innan jag slutade hos Untersteiner ringde hon.

De slutade med att Anna-Lena Waldén köpte hästen.
– Jag kollade med henne om hon var intresserad. Anna-Lena är superduktig och arbetar med alternativa behandlingar som akupunktur. Dessutom bestämde vi oss för att kastrera Eppur Si Muove direkt.

Satt nålar i hästar och hundar i 20 år

Waldén berättar att hon arbetat med akupunktur på hästar och hundar i drygt 20 år. Hon kommer från ridsporten och har tidigare haft hopphästar.
– Jag har jobbat med akupunktur på Eppur Si Muove och fått bort spänningarna. Sedan ridtränar jag hästen och fått honom att jobba med hela kroppen. Det går inte att beröra i sulkyn, men jag kan påverka hur han rör sig när jag rider. Tidigare var han som uppdelad i två delar. Jag har fått honom att använda hela kroppen och nu skjuter han på mycket bättre med bakbenen.

I Kalmar på söndag är det dags för rikstotodebut. Eppur Si Muove startar från innerspår i klass II-försöket (V75-1).
– Peter trodde att Eppur Si Muove skulle kunna vara en V75-häst, men jag anade inte att han skulle vara så här bra. Peter bestämmer matchningen och allt med tävlingarna. Mitt jobb är att hästen är fräsch och vältränad.

Förhoppningar?
– Jag har inte så stora krav. Jag är nöjd om hästen är i god form, travar fint och hänger med de andra, säger Waldén.

Kräver tur för att vinna

Peter H Sjöberg har något större förhoppningar.
– Vi bestämde oss för att satsa på V75 efter förra vinsten. Nu har V75 varit i Norrland och det blev långt mellan starterna, men jag körde ett banjobb i lördags och där var han jättefin. Innerspår är inte det bästa för Eppur Si Muove, men det kan vara lämpligt den här gången. Han möter ju några riktigt bra och sedan har det som sagt blivit lite längre mellan starterna. Om det löser sig kan han sluta långt framme, men för att vinna krävs mycket tur. Som senast kör vi barfota runt om, med helstängt huvudag och jänkarvagn, berättar kusken.

21–26 juni: Alla hästar som startar från fredag till onsdag

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Min andra hemmabana

Tone Merete Pettersen har 18 mil till sin hemmabana Harstad.
Men amatörtränaren älskar att åka till Sverige med sin stjärna Myr Faksen och till Umeå är det över 90 mil enkel väg.
– Umåker är nästan som min andra hemmabana, säger Pettersen.
Av
Pär Gustafsson
Tone Merete Pettersen stjärna Myr Faksen gör elfte starten på Umåker på lördag. Foto Micke Gustafsson/ALN
Tone Merete Pettersen stjärna Myr Faksen gör elfte starten på Umåker på lördag. Foto Micke Gustafsson/ALN

Norska amatörtränaren Tone Merete Pettersen håller till i Bröstadbotn som ligger i höjd med Sveriges nordligaste punkt Treriksröset. Hon har 16 hästar och det är både fölston, unghästar och starthästar.

trav, travsport, sulkysport, v75, umeå, umåker
Tone Merete Pettersen. Foto Hanold/ALN

– Vi har sex fölston och väntar oss tre föl i år. Jag både behåller och säljer uppfödningarna och för dagen har jag sex-sju hästar som jag tränar, berättar Pettersen.

Hennes stjärna är Myr Faksen (e. Åsajerven), som tjänat över fyra miljoner kronor. Tioåringen tillhörde de bästa som unghäst och slutade tvåa i Kallblodskriteriet både i Sverige och Norge. Som fyraåring var han tvåa i Derbyt i Sverige och nådde tredjepriset i födelselandet.
– Han vann ett par uttagningslopp och var med i alla klassiska finaler. Myr Faksen var mycket duktig som ung.

Har du någon ny stjärna i stallet?
– Jag har några fina unghästar och tvåårige Nordby Best (e. Myr Faksen – Norheim Frid) ser lovande ut.

Pettersen har 18 mil till hemmabanan Harstad.
– Bodö är banan i Norge som vi har näst närmast till och dit är det drygt 50 mil enkel väg.

Vi träffar mycket trevliga människor och resorna är fina upplevelser

Men hon har inget emot att vara ute på vägarna, snarare tvärtom. Efter hemmabanan Harstad är Umåker den banan Myr Faksen startat mest på. Kallblodstoppen har gjort tio starter i Umeå, vilket gett fyra vinster och två andrapris.

Fakta

Myr Faksen

Kön: svart hingst
Född: 2 juni 2009
Härstamning: Åsajerven-Findal Stjerna
Intjänat: 4.088.417 kronor
Resultat: 135 st: 58-14-13
Rekord: 1.20,1ak
Ägare: Tone Pettersen & Börre Ertzaas, Norge
Uppfödare: Rune Guttormsen & Tone Fauske
Tränare: Tone Merete Pettersen (a), Harstad

Expandera

– Vi har 92 mil till Umåker och började resan under torsdagen. Vi kom till Skellefteå på kvällen och stannar till lördag. Då har vi bara en kort resa till Umåker på lördag. Jag tycker att det är ”kjempefint” att åka på tävlingar. Vi träffar mycket trevliga människor och resorna är fina upplevelser. Jag har bara goda minnen av mina travresor och fått många vänner.

Startar i Vårbjörken

Ja, Tone och Myr Faksen är ute på turné igen. På lördag startar hingsten i Vårbjörken, ett lopp han slutade tvåa i 2017 och trea 2015.
– Det är en höjdpunkt varje gång vi kommer till Umåker och Vårbjörken vill jag väldigt gärna vinna. Vi har fortfarande massor av snö kvar hemma och träningsmöjligheterna har varit toppen i vinter, men nu har det börjat smälta och är lite lurigare underlag. Myr Faksen har långa brodd i skorna och nu ska vi sko om honom inför lördagens lopp.

Tioåringen har vunnit två av fem lopp i år och inte slutat sämre än trea, men nu ställs han inför årets tuffaste uppgift.
– Jag tror att han ska vara bättre än i de senaste starterna, men jag är ändå lite osäker på formen även om hästen känns fin i jobben. Ibland gillar Myr Faksen i ledningen, men dödens går inte alls och han ska absolut springa i ryggar på lördag. Därför är spår tio helt okej. Med tanke på att hästen inte har toppform är jag nöjd om vi slutar trea-fyra.

trav, travsport, sulkysport, v75, umeå, umåker
Myr Faksen trivs i Umeå – och har firat jul där flera gånger. Här vinner han kallblodsloppet på juldagen 2017 med Jenny Engfors. Foto Ola Westerberg / ALN

Myr Faksen har hittills i karriären vunnit vunnit 58 av 135 starter.
– Han är väldigt bra, men vi har gjort långa bilresor och hästen har starta i många lopp. Flera gånger gånger från tuffa tillägg och Myr Faksen får tävla så länge han har lust.

Påsk-tur till Dalarna?

Och presterar Myr Faksen bra på lördag väntar en ny start på Påskdagen.
– Hästen vann ett försök i Dubbelcupen i februari och han är inkvalad till finalen på Romme.

Till banan i Borlänge är det 140 mil. Enkel resa.

Fakta

Vårbjörken 2019

1.640 meter autostart
Förstapris: 125.000 kronor
Häst – Körsven

 1. Nordby Ask – Mats Gällerstedt
 2. Pireus – Mika Jauhola
 3. Norheim Svenn – Ulf Ohlsson
 4. Järvsö Pegasus – Örjan Kihlström
 5. Katla Kiro – Erik Adielsson
 6. Sjö Vinn – Per Linderoth
 7. Art Kjarvald – Ove A Lindqvist
 8. Tand Kraft – Jan-Olov Persson
 9. Smedsbo Faksen – Magnus A Djuse
 10. Myr Faksen – Krister Söderholm
 11. Smedheim Solan – Rikard N Skoglund
 12. Tangen Haap – Björn Karlsson
Expandera