Fokustema
Fokus: Kallblodsderbyt
Läs senare

Järvsöfaks sista strid?

Det var loppet han själv inte vann. Ikväll kan Järvsöfaks ändå skriva historia. Då startar tre av hans söner - ur hans sista stora kull - i Svenskt Kallblodsderby i Östersund.
Av
Mathias Hedlund
Järvsöfaks står på sluttampen som avelshingst och ikväll kan han ta sin sjunde (och sista?) svenska Derbyseger som pappa. Foto Claes Kärrstrand
Järvsöfaks står på sluttampen som avelshingst och ikväll kan han ta sin sjunde (och sista?) svenska Derbyseger som pappa. Foto Claes Kärrstrand

Sagan om Järvsöfaks närmar sig sitt slut. Den folkkäre kallblodshingsten har blivit 23 år gammal och kroppen är sliten. Det är höften som krånglar, men han går fortfarande runt i hagen hemma på Jan-Olov Perssons gård utanför Hudiksvall.

Ikväll på Östersundstravet kan han ta sin sjunde och kanske sista svenska Derbyseger som pappa. Solo och Järvsöfaks delar positionen som etta med sex vinnare vardera i svenska Derbyhistorien.

2013-kullen är hans sista större som beskällare. 2014 har han 14 avkommor (sju i Sverige och lika många i Norge), medan i troligen sista kullen 2015 finns det fem ättlingar till Järvsöfaks, varav fyra i Norge.

Fakta

Järvsöfaks

hingst född 23 juni 1994

Stam: e. Trollfaks-Järvsö Anna e. Lapp Nils

Resultat: 234 st: 201-16-4

Rekord: 1.20,5k* – 1.17,9ak*

Intjänat: 21.288.570 kr

Uppfödare: Jan-Olov Persson, Hudiksvall

Ägare: Hälsinge Trav AB, med flera (Jan-Olov Persson och Magnus Frunck)

Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren

Expandera

I avelsboxen gjorde Järvsöfaks entré som femåring 1999 och redan ur hans första kull född 2000 kom en Derbyvinnare i Hallsta Lotus, som vann närmast före en annan mini-Faks, Åkre Lurifax. Redan 2006, när hans äldsta avkommor var sex år, klev Järvsöfaks upp överst på den svenska kallblodstronen och sedan dess har han befäst sin position där. Ifjol tog han elfte raka championatet och inför kvällens stortävlingar leder han årets championat i stor stil före Moe Odin och sonen Järvsöviking.

Tand Kraft är kungen bland de fyraåriga kallbloden i år. En imponerande treåringssäsong med seger i norska Kriteriet (som förste svenskfödde kallblodet) och andraplats efter galopp i den svenska upplagan var förväntningarna stora på Jan-Olov Perssons framtidsnamn inför årets säsong.

Efter en liten småknackig inledning i vintras har han visat i sommar att han är hästen att slå i Derbyt. Därmed kan han göra Hallsta Lotus 2004, Stjerne Faks 2007, Järvsöviking 2008, Norheim Faksen 2010, Hellin Faxen 2013 och Järvsörappen 2015 sällskap som Derbyvinnande son till Järvsöfaks i Sverige. Dessutom har ”Faksen” ytterligare två chanser om Tand Kraft faller bort i finalen, både Horgen Lynet och Järvsöodin är nämligen inkvalade till finalen med 700.000 kronor i förstapris.

Jan-Olov Persson tvingas dock själv – på sin födelsedag dessutom – stå vid sidan, då han är avstängd. Istället är det rutinerade Jan Norberg som hoppar upp bakom Tand Kraft. Norberg, som själv vunnit Derbyt med egentränade Troll Kevin 2003.

Järvsöfaks blev förste svenske kallblod att slå norrmännen i deras största lopp

Järvsöfaks vann själv fantastiska 201 lopp på 234 starter under sin fantastiska och ojämförbara tävlingskarriär. Men han gick faktiskt bet i Svenskt Kallblodsderby. Där fick han se sig slagen av Lars I Erikssons Rolex K, som var snäppet bättre än Järvsöfaks i inledningen av karriären.

Järvsöfaks vann nästan allt som gick att vinna, men i exempelvis Svenskt Kallblodsderby 1998 fick han ge sig mot Rolex K. och Lars I Eriksson. Foto Kanal75

Det tog Järvsöfaks igen med råge.

Karriärens främsta seger enligt tränare Persson kom på Bjerke hösten 1998 när Järvsöfaks blev förste svenske kallblod att slå norrmännen i deras största lopp, norska Derbyt. Då hade han definitvit tagit över kungatronen i sin kull.

Året efter, i just Östersund, kom det stora genombrottet mot äldre hästar. I kallblodslandskampen mot Norge tog Järvsöfaks skalpen av den tidens främsta kallblod Bork Rigel och ordnade svensk segeryra efter över tio år med bara norska vinnare. På en champions sätt tog den femårige Järvsöfaks ned den sex år äldre Bork Rigel och klev fram som världens bästa kallblod.

Han hade segersviter på 42, 33 och 29 raka segrar under karriärens gång

Resten är historia. Inte ens den fruktade Baron Gruff-sjukan sommaren 2004 kunde stoppa Järvsöfaks, som var väldigt illa däran och nära döden, men visade livsgnista och klarade livhanken.

Järvsöfaks och Jan-Olov Persson – ett par som tjusat travpubliken i flera länder. Foto Stalltz.se

Järvsöfaks slaktade den ena rekordet efter det andra på tävlingsbanan. Han är fortfarande det snabbaste kallblodet genom tiderna med sin fantastiska notering 1.17,9a/1.640 meter i Gävle sommaren 2005. Han hade segersviter på 42, 33 och 29 raka segrar under karriärens gång. Han står i särklass bland kallbloden med 21.288.570 kronor intjänat under karriären.

Den 28 december 2009 gjorde han på Romme sin 234:e och sista start – och vann förstås.

Istället riktades allt fokus mot avelsarbetet och PR-jobb. Där har Järvsöfaks varit ovärderlig för svensk kallblodssport.

Och det kan han kröna med ytterligare en Derbyseger i Östersund i kväll.

Fakta

Startlistor

Svensk Kallblodsderby – Östersund onsdag 26 juli

2.140 meter autostart, förstapris 700.000 kr:

1 Eikfaksen e. Moe Odin-Valle Järva – tränare Öystein Tjomsland

2 Järvsö Pegasus e. Tangen Scott-Järvsö Emma – Jan-Olov Persson

3 B.W.Sture e. Moe Odin-Gullan Fax – Jan-Olov Persson

4 Tand Kraft e. Järvsöfaks-Gott Tuffa – Jan-Olov Persson

5 Horgen Lynet e. Järvsöfaks-Horgen Lykke – Heidi Moen (a)

6 Hägern T.H. e. Lärkan-Järvsömaud – Jan-Olov Persson

7 Bol Odin e. Moe Odin-Faxstella – Frode Hamre

8 Järvsöodin e. Järvsöfaks-Järvsö Berta – Jan-Olov Persson

9 Bol Brage e. Horgen Tore-Huldre Runa – Jan Roar Mjölneröd

10 Bokli Teddy e. Dotterud Teddy-Bokli Oda – Ola Stormyr (a)

11 Will Prinsen e. Tekno Odin-Willtilla – Vegard Lundström Wolden

12 Brenne Brakar e. Moe Odin-Brenne Vinni – Robert Bergh

Derbystoet– Östersund onsdag 26 juli 

2.140 meter autostart, förstapris 450.000 kronor:

1 Brenne Blissi e. Lome Elden-Brenne Järva – tränare Jens Kristian Brenne

2 Rus Can e. Klack Jo-Runa Pak – Lovisa Cenneryd (a)

3 Granetta e. Tekno Odin-Granina – Alf Jonsson

4 Aine G.L. e. Järvsöfaks-Tangen Mari – Jan Roar Mjölneröd

5 Uggla I Mossen e. Järvsöfaks-Lax Vilja – Jan-Olov Persson

6 Väskinge Mia e. Järvsöfaks-Moeirahna – Robert Skoglund

7 Kaksi Can e. Järvsöviking-Hedda G. – Lovisa Canneryd (a)

8 Fäbodjäntan e. Hallsta Lotus-Heidrun – Elin Hedström (a)

9 Viggjerva e. Järvsöviking-Viggmina – John Wiggen (a)

10 Teknologika e. Tekno Odin-Turbo Tulla – Geir Flåten

11 Järvsö Irene e. Lome Kongen-Tumlan – Caroline Holm

12 Eigelands Helga e. Lome Kongen- Eigelands Frökna – Geir Flåten

Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Han är till salu”

På lördag gör Mats Gunnarsson debut på V75 på en lördag.
Kan han han sätta dit egna uppfödningen och formstarke Wind Knight?
– Det kommer att bli jättekul och spännande. Förhoppningen finns om en framskjuten placering, säger amatörkusken.
Av
Pär Gustafsson
Wind Knight och Mats Gunnarsson gör en intressant start i V75 på lördag. Foto Tommy Andersson/ALN
Wind Knight och Mats Gunnarsson gör en intressant start i V75 på lördag. Foto Tommy Andersson/ALN

42-årige Mats Gunnarsson har under 2019 vunnit två av sju styrningar. Han jobbar som equiterapeut.
– Jag åker runt till tränare och behandlar hästar och är främst hos proffs. Jag är hos Jörgen Westholm, Timo Nurmos, Olle Alsén, Jörgen S Eriksson och den del tränare på Mantorp. Nu har jag licensen på Solvalla, men tidigare hade jag den på Mantorp och det är min fars hemmabana. Även om jag inte är på Mantorp numera känns det som min hemmabana, berättar Gunnarsson.

Hästen har utvecklats hos Westholm

På lördag åker han till just Mantorp för att köra egna uppfödningen Wind Knight (e. Scarlet Knight) i klass I-försöket. Sjuåringen är sedan augusti ifjol i träning hos Jörgen Westholm.

Mats Gunnarsson. Foto Tommy Andersson/ALN

– Jag hade för mycket att göra plus att jag har en tolvårig dotter som jag är fotbollstränare åt. Jag tränar Wind Knights lillebror Triton (e. Triton Sund) och tiden räckte helt enkelt inte till för Wind Knight.

Valacken har hittills startat 49 gånger (6-3-10) och tjänat 430.400 kronor.
– Han ligger för nära mitt hjärta för att jag skulle kunna sälja honom, men meningen är att jag ska avyttra Wind Knight och han är till salu. Funderingen med att jag flyttade honom till Jörgen är att det skulle bli lättare att sälja och sedan fanns en tanke om att se om det fanns mer utveckling i hästen. Wind Knight var inte så tokig hos mig, men har förbättrats både ett och två snäpp hos Jörgen.

Hästen var grymt bra när han vann för tre starter sedan

Wind Knight var i början av månaden trea i ett klass I-försök i en söndagsomgång på Sundbyholm. Frågan är om hästen är bättre än någonsin?
– Absolut, så är det. Han var grymt bra när han vann för tre starter sedan och Wind Knight var även duktig när han var tvåa gången efter. Senast var de skitigt och jag såg knappt något sista 600 meterna och missade när Mattias Djuse drog på med Electrical Storm. Min häst fick inte någon rygg att gå i, men jag tycker att han avslutade bra som trea.

V75-hästens mor är Glittra C.D. (e. Igor Brick), 1.14,0ak/630.000 kr.
– Hästen var snabb och även henne hade jag en period hos Jörgen Westholm. Det fanns också i bakhuvudet när jag flyttade Wind Knight till honom.

Rankad tvåa i Sulkysport

Men åter till Wind Knights (V75-1) uppgift på Mantorp under lördagen. Hästen är rankad tvåa i Sulkysport och i nuläget är sjuåringen bara streckad på två procent.

Fakta

Wind Knight

Kön: brun valack
Född: 1 maj 2012
Härstamning: Scarlet Knight-Glittra C.D.
Intjänat: 430.400 kronor
Resultat: 49 st: 6-3-10
Rekord: 1.15,2* – 1.13,2ak
Ägare: Mats Gunnarsson AB, Nyköping
Uppfödare: Mats Gunnarsson AB, Nyköping
Tränare: Jörgen Westholm, Romme

Expandera

– Det blir första gången jag kör V75 på en lördag, vilket är spännande. Däremot kan Wind Knight vara lite osäker från start och jag har inte så stor rutin från springspår. Det gäller att vi prickar starten för att kunna hamnat vettigt till och i den här konkurrensen kan vi inte sitta sist.

Senaste vinsten kom över 2.640 meter och Mats Gunnarsson ser lång distans som en fördel.
– Distansen passar och stallet verkar nöjda med hästen inför lördagens start. Nu är det ytterligare en nivå tuffare än senast och mitt första mål är att köra felfritt och få en bra start. Sedan får vi ser hur loppet utvecklar sig och jag tror att det blir barfota och jänkarvagn igen. Jörgen bestämmer och på hans hemsida sto det att det blir ”bike”.

Fokustema
Fokus:
Läs senare

”Det bästa varmblodet jag har kört”

Rikard N Skoglund är på mångas läppar.
Sulkytalangen körde över 1.200 lopp ifjol, snittade drygt tusen mil per månad i bilen och hamnade på en åttonde plats över de mest segerrikaste kuskarna i Sverige.
Bergsåkerkusken har som många andra proffs ett spännande smeknamn.
Av
Redaktionen
Rikard ”Bazire” Skoglund har en spännande lördag framför sig. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Rikard ”Bazire” Skoglund har en spännande lördag framför sig. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det är Rikard ”Bazire” Skoglund, något som Hagmyrenkollegan Jan-Olov Persson var först att mynta.
– Ett bra smeknamn! Man kunde ha fått något sämre, säger Rikard och skrattar.

Redan i år har Skoglund hunnit med över 200 lopp och mycket tyder på att han ska slå fjolårets siffror. Trots det är han inte nöjd.
– Jag borde vunnit fler lopp redan. Jag har höga krav på mig själv och vill slå mina siffror varje år.

Har ännu inte förlorat

På lördag kör proffskusken sex hästar på V75 och tre av styrningarna startar med bra vinstchans. Framför allt i gulddivisionen där han sitter upp bakom Hans R Strömbergs och ”folkets häst” On Track Piraten (V75-3). Skoglund har kört elvaåringen två gånger tidigare och duon är obesegrade.
– Strömbergs hästar är alltid vältränade och fina. Inför V75-starten på Romme fick jag ett sms med frågan om jag var intresserad av att köra ”Piraten”. Självklart tackade jag ja.

Starten på Romme i november slutade med lätt seger med nästan fem längder. Efter segern spreds en bild på sociala medier som en löpeld. Rikard hade skickat ett ”moröttergram” till On Track Piraten och tackade för åkturen.

Det är nästan så att de bästa hästarna kan prata

Rikard skulle ha kört ”Piraten” på Bergsåker den 8 december, men kusken var avstängd. Istället fick Skoglund chansen i den senaste starten på Axevalla. Även då fick de segerdefilera.
– On Track Piraten är det bästa varmblodet jag har kört. Som de flesta riktigt bra hästarna så är han ett riktigt superproffs. Det är nästan så att de bästa hästarna kan prata, berättar Rikard.

Propulsion vinner Elitloppet?

29-åringen (fyller 30 senare i år) har inga problem att bli storfavorit på V75. Han har som alla andra kuskar förlorat med storfavoriter som till exempel Perfect Dynamite på Bergsåker den 23 februari. Att köra betrodda hästar är något som han gillar.
– Man måste lära sig förlora, att ta förlusten på rätt sätt och inte bli knäckt. Vår sport är speciell. Den som vinner mest förlorar också mest eftersom man kör så många lopp.

På frågan vem som vinner Elitloppet svarar han.
– Alla säger Readly Express och visst var han läcker med helstängt huvudlag i senaste starten, men det måste vara revanschdags och fjärde gången gillt för Propulsion.

trav, travsport, sulkysport, startlistor, v75, v86, gs75
Rikard N Skoglund är obesegrad efter två lopp bakom Hans R Strömbergs stjärna On Track Piraten. Foto Hanold/ALN

Rikard N Skoglunds V75-chanser

 • Perfect Dynamite (V75-1) var riktigt bra senast, men vi fick stryk av en för dagen bättre häst. Nu har värsta motståndaren Global Undecided dragit ett sämre spår och vägen är öppen. Jag vill ha revansch från förlusten senast.”
 • Rita C.D. (V75-2) har varit bra på sistone, men får svårt att vinna från det här utgångsläget. Jag får köra för att få så mycket pengar som möjligt med oss hem.”
 • On Track Piraten (V75-3) är stark och rejäl. Hästen har en riktigt bra avslutning och jag tror på mycket bra segerchans.”
 • Sundbo Samuraj (V75-4) är fartfylld, men är nog inget segerbud. Här handlar det om att få med oss så mycket pengar som möjligt. Jag tror att brorsan (Robert Skoglund red.anm.) har en bra segerchans med sin andra häst i loppet, Fanny Tabac.”
 • Testa di Cavolo (V75-5) vann jag med på Romme näst senast. Hästen var jättebra då och det är nästan fördel med bakspår eftersom han inte öppnar så bra. Hästen har rätt inställning och en bra avslutning.”
 • Qamaro C.D. (V75-7) var fin när vi vann i Gävle näst senast. Qamaro är likt Testa di Cavolo stark och har en bra avslutning. En typisk outsider som ska tas med på fyra, fem streck.”

Vem är bästa segerchansen?
– On Track Piraten såklart, men även Perfect Dynamite har en lämplig uppgift.

Här finns startlistor till lördagens V75-tävlingar på Färjestad.

Fakta

Kuskstatistik – Rikard N Skoglund

År – Resultat – Inkört (kr)

 • 2015 – 341 st: 17-30–31 – 1.169.900
 • 2016 – 373 st: 22-26-33 – 1.412.950
 • 2017 – 611 st: 52-53-58 – 3.502.000
 • 2018 – 1.206 st: 136-126-139 – 12.345.400
 • 2019 – 252 st: 29-26-24 – 2.770.950
Expandera

Av TOBIAS NILSSON

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Stargirl var tidig, men det är inte hennes avkommor”

Derbystovinnaren Stargirl har fått åtta föl.
Två av avkommorna startar på V75 i Halmstad under lördagen.
– Quite a Quality har bäst segerchans, men även Star Keeper kan vinna, säger Roy Bendz.
Av
Pär Gustafsson
Stargirl tillhörde de bästa i kullen och tog sin största seger i Derbystoet 2007. Foto Leif Norberg/ALN
Stargirl tillhörde de bästa i kullen och tog sin största seger i Derbystoet 2007. Foto Leif Norberg/ALN

Familjen Bendz köpte sin första travhäst för 40 år sedan och fött upp drygt 100 hästar.
– Vi behåller i princip alla uppfödningar och ger hästarna chansen i vår ägo, berättar Roy Bendz.

Han har amatörlicens i Halmstad och tränat flera av familjens hästar, men för dagen har han bara en trio på träningslistan.
– Jag fick diskbråck för 1,5 år sedan och har dragit ner, förklarar han.

De har fött upp ett par miljonärer och Bendz berättar att Finders Keepers (e. Keepitinthefamily-Another Allegro) och Stargirl (e. Juliano Star-All American Girl) är de två bästa. Den förstnämnde gjorde 124 starter (27-19-14) och tjänade över 7,4 miljoner kronor. Hos Åke Svanstedt vann hästen Jubileumspokalen, Jämtlands Stora Pris och Årjängs Stora Sprinterlopp.

trav, travsport, sulkysport, v75, halmstad
Eril och Roy Bendz efter Stargirls seger i Derbystoet 2007. Foto Leif Norberg ALN Pressbild AB

Startgirl startade 54 gånger (13-7-6) och tjänade över två miljoner kronor. Roy tränade stoet under stora delar av karriären och hon tillhörde kulltoppen som två-, tre- och fyraåring.
– Enda gången hon förlorade som tvååring var när hon galopperade som favorit i finalen i Uppfödningslöpningen. Hästen var egentligen inte osäker, men i de större finalerna knöt det sig. Stargirl hade mycket otur som treåring.

Nicolaj Andersen kvalade Stargirl på 1.19,6/2.140 meter i augusti som tvååring.
– Hästen hade jobbat jättebra inför kvalet och Nicolaj var nöjd, men jag tyckte att hästen var dålig. Hon borde ha kunnat bättre och jag sade till Andersen att hon måste ha varit sjuk. Han följde med när vi kollade upp Stargirl och mycket riktigt hade hon halsinfektion.

Det var en lättnad att hon till slut fick vinna ett större lopp

Fakta

Stargirl

Kön: svart sto
Född: 7 april 2003
Härstamning: Juliano Star-All American Girl
Intjänat: 2.035.004 kronor
Resultat: 54 st: 13-7-6
Rekord: 1.14,4,m – 1.11,7ak
Ägare: Sikroma Horse AB, Växjö
Uppfödare: Eril Bendz, Växjö
Tränare: Roy Bendz och Åke Svanstedt

Expandera
Som fyraåring tränades Stargirl hos Åke Svanstedt och hos honom slutade hästen trea i Stochampionatet och vann Derbystoet.
– När hon vann på Jägersro var det otrolig glädje och höjdpunkten i hennes tävlingskarriär. Det var en lättnad att hon till slut fick vinna ett större lopp. Stargirl är en trevlig och cool häst. Det var inga problem att stanna på banan och hälsa på publiken. I träningen var hon lat och behövde ha sällskap. Jag minns när jag körde ett jobb med Pierre Svensson på rakbanan inför en start. Jag körde max med Stargirl och hon kunde knappt 1.30. Jag sade till Pierre efteråt att jag var mycket nöjd och att hästen vinner på torsdag. Han frågade om jag ens kunde starta Stargirl, men hon vann på nytt banrekord.

Stoet har fått åtta avkommor

Familjen Bendz (Sikroma Horse) har fem-sex fölston som står på Stuteri Håleryd. Stargirl har fått åtta avkommor.
– Hon kastade sitt föl i höstas och det blir ingen avkomma i år. Vi ska betäcka henne igen, men inte bestämt partner. Stargirl var tidig, men det är inte hennes avkommor.

trav, travsport, sulkysport, v75, halmstad
Star Keeper med Flemming Jensen. Foto Hanold/ALN

Två av hennes söner startar på V75 i Halmstad på lördag. Quite a Quality (V75-2) går ut i lägsta klassen med sin tränare Conrad Lugauer. Femåringen kommer till start med tre raka segrar i ryggen.
– Hästen är stor och har varit sen. Han hade borelia förra sommaren, men har hittat stilen på sistone och varit positiv. Nu börjar Quite a Quality hålla ihop och fungerar allt bättre. Jag tycker att han är förnuftigt och borde klara spår fem i voltstart.

Star Keeper (V75-6) tränar Flemming Jensen och åttaåringen har fint läge i bronsförsöket.
– Hästen brukar prestera bra när han kommer till Sverige. Jag hoppas på en fin insats. Quite a Quality har bäst segerchans, men även Star Keeper kan vinna, avslutar Roy Bendz.

Fakta

Stargirls avkommor

Född – Namn – Far – Resultat

 • 2018 – ej döpt – Canepa Hanover
 • 2017 – Cindy S.H. – Maharajah
 • 2016 – Baltazar S.H. – From Above – död
 • 2015 – Arvid S.H. – Scarlet Knight – 6 st: 3-1-0, 131.100 kr
 • 2014 – Quite a Quality – Quite Easy U.S. – 14 st: 4-2-2, 190.100 kr
 • 2013 – Girl From Above – From Above – 2 st: 0-0-0, 0 kr
 • 2012 – Questionmark – Celebrity Secret – 12 st: 3-0-1, 80.200 kr
 • 2011 – Star Kepper – Finders Keepers – 56 st: 8-9-12, 630.135 kr
Expandera

2-6 mars: Dubbla V75 och åtta banor till