Fokustema
Fokus: Inför Stochampionatet
Läs senare

Kan Chablis starta om Ribb-uppfödningen?

Det är 50 år sedan Benti Ribb vann Stochampionatet på Axevalla.
På söndag kan Chablis Ribb göra samma sak.
Chablis Ribb kan på det hela taget åstadkomma att travhästuppfödningen återupptas på Ribbingstorp efter att i så fall ha legat i träda sedan 2018.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ska Chablis Ribb göra som Benti Ribb för 50 år sedan – och vinna Stochampionatet? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport & Stalltz.se
Ska Chablis Ribb göra som Benti Ribb för 50 år sedan – och vinna Stochampionatet? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport & Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Ribb-uppfödningen startades 1962, men sedan 2018 har det inte blivit några föl på gården strax söder om Vara,

– Vi får väl se. Mina senaste uppfödningar, om det är sista återstår att se,  föddes 2018. När vi inte hade några föl 2019 var det första gången på 58 år som det inte föddes några travföl på Ribbingstorp, säger Ulf Eliasson.

De två 2018-fölen Diamond Ribb (e. Raja Mirchi – Joyous Sound) och Six Ten Ribb (e. Djali Boko – Jawbone) kan alltså tänkas vara de sista Ribb-hästarna som föds, men samtidigt har Ulf Eliasson en livlina att dra i om han skulle tänka om – och tända om – gällande Ribbingstorps nästan 60-åriga uppfödartradition.

– Vi har ingen här som tar över efter oss och mammorna till de här 2018-fölen är gamla, båda är 24 år nu. Stona får gå kvar här och ha det bra så länge de är friska och pigga, men de är för gamla för att betäckas fler gånger. Det är en kombination av olika saker som gjorde att vi inte tagit några föl på tre år. Dels är det som jag nämnde successionen på gården, jag och Birgitta är inga ungdomar längre, dels har ekonomin i uppfödningen inte varit så uppmuntrande, dels tog sig inget av stona när de betäcktes förrförra året.

Ulf Eliasson har inte haft någon uppfödning på Ribbingstorp Stuteri sedan 2018, men kanske blir det comeback om något år. Foto Privat

– Så har jag ledsnat lite också. Jag är kanske konservativ oh gammalmodig i mitt tänk, men jag har svårt för det här att det numera kommer in hundratals hästar varje år som räknas som svenskfödda fast de knappt satt en hov på svensk mark sitt första levnadsår. För mig betyder svenskfött att hästen är född i Sverige och har vuxit upp här. Jag är glad att den här viktiga frågan kommit upp på bordet för diskussion igen och jag hoppas, för svensk travhästuppfödnings skull, att det går att komma fram till något som innebär att lopp för svenskfödda hästar verkligen är för svenskfödda – inte även för hästar som registreras som svenskfödda fast de väl i en del fall bara varit hit över riksgränsen för att genomgå registreringen, säger Ulf Eliasson.

Fast så var det ju det här med livlinorna…där Stochampionatsfinalisten Chablis Ribb kan bli nyckeln till att det föds fler Ribb-hästar i framtiden. Hennes blodslinjer går ända tillbaka till när travuppfödningen startade på Ribbingstorp. Bara det vore ju en fin nostalgisk poäng, ifall Ulf och Birgitta återuppptar den verksamheten.

– Chablis Ribb är utleasad som tävlingshäst och då är det väl så att jag någonstans velat ha kvar möjligheten att ta tillbaka henne efter karriären. Treåringen Diamond Ribb är utleasad till Josefine Ivehag på samma sätt som Chablis Ribb. Sedan har jag också sexåriga stoet Juvel Ribb (e. Joke Face – Joyous Sound) i träning hos Leif Witasp. Så ja, det finns möjligheter att återuppta aveln här igen, om vi skulle vilja det, när de här tre stona tävlat färdigt, säger Ulf Eliasson.

Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Och det här med ekonomin…Chablis Ribb sprang in över en miljon kronor som treåring och är i Stochampionatet nu. Det blir faktiskt en rätt bra sudd, 200.000 kronor redan, i uppfödarpremier, som Chablis Ribb tickat in till Ulf. Vad hon (som premiechansad) springer in i Stochampionatet på söndag genererar 30 procent i uppfödarpremie!

– Haha, ja så är det ju. Det märks och känns verkligen på positivt sätt ekonomiskt när man som det är nu med uppfödarpremierna får fram en häst som tävlar i kulleliten som ung. Det är riktigt förnämligt. Men tyärrr kommer ju de hästarna väldigt sällan för uppfödare som vi som har så liten skala på verksamheten.

Den senaste Ribb-häst som fått meriter i ett stort unghästlopp är faktiskt så långt tillbaka som Sussie Ribbs (e. Ron B.Hanover – Susan Fager) Oaks-seger 1992! Sussie Ribb hade i det avseendet oturen att vara kullsyster med en viss Ina Scot

 

Västgötska uppfödarnamnet ”Ribb” har alla som följt travsporten sedan 1960-talet kommit i kontakt med. Sammanlagt har det fötts 340 Ribb-hästar sedan den första 1963, Wallhamra Wals (e. Joe’s Pride – Benboe Söndergård), vilket blir fem-sex föl per år i genomsnitt. 1964:an undan Benboe Söndergård, med franske Juba II som far, fick heta Ribb och 1966:an, en helsyster till Ribb, namngavs Ribba. Från 1967 och framåt etablerades det som sedan blev kutymen, med kännetecknet ”Ribb” i namnet på alla hästar från Ribbingstorp.

– Familjen flyttade hit 1962, då min pappa Sven och hans bror, som också var jordbrukare, delade på sig. Inte långt härifrån ligger Lassagården, och Ingmar Andersson fick snabbt in oss i travsporten och hästuppfödning, säger Ulf Eliasson, som var åtta år när flyttlasset gick till Ribbingstorp.

Ribbhästar i Stochampionatet
År
HästStamtavlaPlacTidDistansPrispengar
2021Chablis Ribb
e. Raja Mirci
u. Grape Ribb
2.640a
1993Sussie Ribb
e. Ron B.Hanover
u. Susan Fager
01.16,72.640a
1988FIness Ribb
e. Count´s Pride
u. Excursion
01.20,02.640a
1984Somolli Ribb
e. Speedy Somolli
u. Song Festival
struken2.640a
1983Ex Ribb
e. A.C.'s Orion
u. Exotic
61.20,0g2.640a11.250
1974Benboe Ribb
e. Shatter Way
u. Benboe Söndergård
0i.t.
3.100a
1973Benba Ribb
e. Shatter Way
u. Benboe Söndergård
31.23,83.100a15.000
1973Duway Ribb
e. Shatter Way
u. Dus
0i.t.3.100a
1973Grevinnan Ribb
e. Shatter Way
u. Benboe Söndergård
0i.t.3.100a
1971Benti Ribb
e. Shatter Way
u. Benboe Söndergård
11.24,13.100a50.000
1971Nissa Ribb
e. Gibs Bulwark
u. Hubana Fortuna
51.24,63.100a5.000
1970Miss Ribb
e. Lep Hanover
u. Miss Venus
0i.t.3.100a

Axevalla hade öppnat knappt tio år tidigare och ”hela Västergötland” började snart sjuda av travhästuppfödning samtidigt som jordbruket mekaniserats och  uppfödningen av nordsvenskar och ardenners till jordbruket som en konsekvens minskat kraftigt. Arbetshästar ut och travhästar in är en förenklad, men ändå hyfsat rättvisande, bild av det som hände på västgötska gårdar.

 

Ribbingstorp hette Karstorp fram till 1500-talet då adelsmannen Nils Knutsson Ribbing blev ny ägare och då egendomen också bytte namn. Det finns byggnader kvar på Ribbingstorp som byggdes i slutet av 1700-talet. Moderna lantbruk har flera intäktsben att stå på och på Ribbingstorp erbjuds bland annat bed & breakfast. Fyra rum: Jet Ribb, Grevinnan Ribb, Grace Ribb och Victory Flight, finns att hyra in sig i – alla är de hästar som varit väldigt betydelsefulla för stuteriet.

Jet Ribb och Hans G Eriksson. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

– Ja, det där är ju lite roligt. Det är min fru Birgitta som sköter den verksamheten, och om vi bara hade haft tid att ta hand om det kunde vi nog haft fler uthyrningsrum, för de är populära. Vi valde att knyta an rummen till kända hästar från Ribbingstorp och vi har försökt ge respektive rum prägel med tavlor på, och lite memorabilia som grimmor och sådant, om de hästar som gett namn åt rummen, säger Ulf Eliasson.

Han var tidigt med i hästuppfödningen och även träning av hästar på gården från tonåren. De första åren stod Sven Eliasson, och Ulfs mamma Birgit, som uppfödare för Ribb-hästarma, och sedan 1970-talet har det varit Ulf Eliasson, och syskonen Eliasson, som rubricerats som uppfödare.

Ribb-hästarna gjorde sig snabbt ett namn. När Benti Ribb (född 1967 e. Shatter Way – Benboe Söndergård) vann Stochampionatet för Olle Elfstrand 1971 var det ett genombrott för Ribb-uppfödningen.

Benti Ribb och Olle Elfstrand vann Stochampionatet för 50 år sedan! Foto Stalltz.se

Därefter följde sedan snabbt främst Shatter Ribb (född 1968 e. Shatter Way – Miss Venus). Shatter Ribb blev en snabbloppare med 25 segrar på 90 starter, där främsta segern var Walter Lundbergs Memorial. Shatter Ribb blev premierad avelshingst och fick 371 svenskregistrerade avkommor. Två av hans främsta avkommor var helsyskonen Galax Ribb, 1.14,6k/717.290 kr och Nibs Ribb, 1.15,4ak/713.350 kr, båda undan Scotch Nibs-dottern Aniara Nibs.

– Nibs Ribb vann liksom sin pappa Walter Lundbergs, minns Ulf Eliasson.

 

Två av Ribbingstorps fölston har nått epitet Elitston. Dels är det USA-importen Victory Flight (e. Speedster – Dinner Song), 1.18,6ak/79.800 kr, dels är det Chablis Ribbs ”stammor” på Ribbingstorp, Grevinnan Ribb (e. Shatter Way – Grevinnan Gruff), 1.18,1ak/109.075 kr.

– Victory Flight tog jag hit och hon blev väldigt betydelsefull. Hon lämnade riktigt bra hästar och jag måste säga att hon samtidigt hade lite otur. Legend Ribb var hos Berth Johansson och med i Derbyt. ”Det blir galopp eller vinst”, sade Berth till mig innan loppet, och det blev…galopp. Perfect Ribb var bland favoriterna i Kriteriet samma år som Legend Ribb var med i Derbyt, men Perfect Ribb var tyvärr inte helt kurant Kriteriedagen och fick nöja sig med fjärdeplatsen, säger Ulf Eliasson.

Somolli Ribb och Pekka Korpi. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Grevinnan Ribb, som alltså var en egen uppfödning, lämnade Ribbingstorps mest betydelsefulla häst, Derbyvinnaren Jet Ribb (e. Count’s Pride). Och även Sto-SM-vinnaren Grace Ribb (e Quick Pay), som är mormor till Chablis Ribb.

Fakta

Vinstrikaste Ribb-uppfödningarna

 • Jet Ribb (valack född 1982 e. Count’s Pride – Grevinnan Ribb e. Shatter Way)
  160 st: 38–39–24. Rekord: 1.14,5k – 1.12,0ak. Insprunget: 6.684.795 kr
  Segrar i Svenskt Travderby, Åby Stora Pris, Olympiatravet, Nordiskt Mästerskap, fem gulddivisionsfinaler.
 • Sussie Ribb (sto fött 1989 e. Ron B.Hanover – Susan Fager e. The Prophet)
  77 st: 14–?–?. Rekord: 1.17,7m – 1.13,0ak. Insprunget: 2.108.065 kr
  Seger i Svenskt Trav Oaks. Fotnot: Fram till och med 1995 hade Sussie Ribb 17 andraplatser och åtta tredjeplatser 1996 gjorde hon tolv starter i Italien och vann ett lopp, dock oklart om antalet andra- och tredjeplatser på de tolv starterna.
 • Grace Ribb (sto fött 1986 e. Quick Pay – Grevinnan Ribb e. Shatter Way)
  96 st: 33–20–11. Rekord: 1.15,5m – 1.14,1ak. Insprunget: 2.029.820 kr.
  Seger i Sto-SM.
 • Hardy Ribb (valack född 2005 e. Super Arnie – Here She Comes e. Mack Lobell
  53 st: 12–11–7. Rekord: 1.14,5l – 1.10,9ak. Insprunget: 1.873.750 kr
 • Ready Ribb (valack född 2011 e. Ready Cash – Joyous Sound e. Sugarcane Hanover)
  55 st: 18–5–5. Rekord: 1.12,9m – 1.12,2am. Insprunget: 179.603 euro
 • Legend Ribb (hingst född 1980 e. The Prophet – Victory Flight e. Speedster)
  153 st: 50–22–21. Rekord: 1.15,4k – 1.14,4ak*. Insprunget: 1.275.075 kr
 • Raja Ribb (valack född 2012 e. Raja Mirchi – Joyous Sound e. Sugarcane Hanover)
  84 st: 16–6–3. Rekord: 1.12,3m – 1.12,1am. Insprunget: 1.166.350 kr
 • Chablis Ribb (sto fött 2017 e. Raja Mirchi – Grape Ribb e. Spotlite Lobell)
  21 st: 6–3–3. Rekord: 1.17,1m* – 1.10,1ak. Insprunget: 1.141.800 kr
 • Racing Ribb (valack född 2014 e. Raja Mirchi – Amazing Ribb e. Alf Palema)
  60 st: 12–7–9. Rekord: 1.13,5m – 1.11,5ak*. Insprunget: 1.085.500 kr
 • Perfect Ribb (hingst född 1981 e. Pershing – Victory Flight e. Speedster)
  102 st: 21–19–17. Rekord: 1.15,4k – 1.13,8ak. Insprunget: 1.017.800 kr
Expandera

– Det är jätteroligt att Grevinnan Ribb, som föddes här 1969, kommer igen i Chablis Ribb. Hon blev Grape Ribbs sista avkomma. Grape var 21 år när Chablis föddes, och jag var väldigt glad när det lyckades tillsammans med Raja Mirchi. Det är en avelshingst jag är mycket förtjust i, säger Ulf Eliasson och fortsätter:

– Vi var delägare i Count´s Pride som stod hos Ingmar Andersson på Lassagården, det var därför den hingsten valdes när Jet Ribb kom till. Grace Ribb var ju efter Lassagårdens stolthet Quick Pay. Ingmar och Lassagården kommer även in i Sussie Ribb. Stammodern till henne är Ingmars paradsto Ingela (e. Safari the Great – Carnea), säger Ulf Eliasson.

Grace Ribb och Per-Åke Holmsten. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Linjen från Chablis Ribb till Grevinnan Ribb går så här:

 • Chablis Ribb (född 2017 e. Raja Mirchi – Grape Ribb), 1.10,1ak/1.141.800 kr
 • Grape Ribb (född 1996 e. Spotlite Lobell – Grace Ribb), 1.16,6am/212.474 kr
 • Grace Ribb (född 1986 e. Quick Pay – Grevinnan Ribb), 1.14,1ak/2.029.820 kr
 • Grevinnan Ribb (född 1969 e. Shatter Way – Grevinnan Gruff), 1.18,1ak/109.075 kr

Ett annat betydelsefullt fölsto på Ribbingstorp var amerikanskan Song Festival (född 1972 e Speedster – Singing Lady). Hon blev mamma till Somolli Ribb (e. Speedy Somolli) , som är mormor till ingen minde än Commander Crowe (e. Juliano Star – Somack). 1.08,9ak*/34.345.097 kr.

– Vi sålde Somoll Ribb till Finland som unghäst. Hon kom tillbaka till Axevalla som fyraåring och vann kvalet till Stochampionatet, men var struken i finalen, minns Ulf Eliasson.

Somolli Ribbs uteblivna Stochampionatsstart var för övrigt även det 1984 – samma år som Legend Ribb galopperade i Derbyt och Perfect Ribb var fyra i Kriteriet.

 

Ulf och Birgitta Eliasson missar förstås inte Stochampionatet på söndag när Chablis Ribb är med…men Ulf var orolig att de ännu kvarlevande pandemirestriktionerna skulle ställa till det.

– Vi såg förstås till att få biljetter till uttagningarna i fredags. När det sedan blev aktuellt med finalen också sa de att det redan var slutsålt till Stochampionatet, och det lät ju inte så roligt för oss. Men då kom sportchefen Lars Ågren och sa att vi inte behövde vara oroliga, de hade tänkt på oss uppfödare till finalhästarna också. Häromdagen kom mycket riktigt en inbjudan. Tyvärr verkar det som att vi inte får möjlighet att gå ner på stallbacken och hälsa på Chablis Ribb och Josefine, men det får vi stå ut med. Trots allt ska vi vara väldigt tacksamma att travet i Sverige har kunnat hållas igång på det sätt som varit fallet det senaste året, säger Ulf Eliasson.

Fakta

Ribbingstorps Elitston

 • Victory Flight
  född i USA 1963 e. Speedster – Dinner Song e. Victory Song
  57 st: 12–6–6. Rekord: 1.19,9k – 1.18,6ak. Insprunget: 79.800 kr
  Mamma till:
  Legend Ribb (hingst född 1980 e. The Prophet)
  153 st: 50–22–21. Rekord: 1.15,4k – 1.14,4ak*. Insprunget: 1.275.075 kr
  Perfect Ribb (hingst född 1981 e. Pershing)
  102 st: 21–19–17. Rekord: 1.15,4k – 1.13,8ak. Insprunget: 1.017.800 kr
  Seger i Skandinaviskt Grand Prix som treåring. Avelshingst med 24 svenskfödda avkommor. En miljonär: Ninas Apache (u. Miss Vibban e. Titte), 1.12,7ak/1.283.000 kr
  Prophet Ribb (hingst född 1976 e. The Prophet)
  110 st: 8–24–17. Rekord: 1.17,3k – 1.14,1ak. Insprunget: 720.550 kr
  Pay Ribb (hingst född 1979 e. Quick Pay)
  131 st: 34–23–18. Rekord: 1.15,8m – 1.16,3am. Insprunget: 642.450 kr
 • Grevinnan Ribb
  född i Sverige 1969 e. Shatter Way – Grevinnan Gruff e. Flight Song
  38 st: 11–4–5. Rekord: 1.18,9m – 1.18,1ak. Insprunget: 109.075 kr
  Mamma till:
  Jet Ribb (valack född 1982 e. Count’s Pride)
  160 st: 38–39–24. Rekord: 1.14,5k – 1.12,0ak. Insprunget: 6.684.795 kr
  Grace Ribb (sto fött 1986 e. Quick Pay)
  96 st: 33–20–11. Rekord: 1.15,5m – 1.14,1ak. Insprunget: 2.029.820 kr.
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Hektisk helg med flera chanser

För hästägaren Börje Näsström stundar en hektisk helg.
Under dagarna tre har han fem hästar till start med Juni Rapid i Derbystoet som kronan på verket.
– Jag har aldrig i mitt liv varit med om en häst som haft så mycket otur, men nu kan det ha vänt, säger Börje Näsström.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Börje Näsström tillsammans med I'm Sailing och Anders Svanstedt. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Börje Näsström tillsammans med I'm Sailing och Anders Svanstedt. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den från Ångermanlandsbördige, men sedan många år tillbaka Falköpingstationerade Börje Näsström har under en längre period satsat hårt på travsporten.
– Jag har hållit på och äga hästar sedan Håkan Hellerstedt kom till Axevalla. Han var den förste vi hade häst hos på 1980-talet. Det började med en dålig häst, men därefter fick vi fram några hos honom som var dugliga. Vi ägde bland annat Freight Collect som vann V65-Mästaren 1991, men hade sålt honom innan innan det.

I början på 2000-talet tävlade Näsström med egenuppfödda hästar. Jacky Hornline (e. Lindy’s Crown) nyttjades som avelssto och lämnade sju avkommor bland vilka Anton S.R. (e. Kosar) 1.15,3ak/391.600 kr lyckades bäst, men stoet spottade ur sig flera dugliga vardagshästar som vann lopp på Axevalla.

När Åke Svanstedt etablerade sig i regionen började Näsström placera sina hästar hos stortränaren och det med fint resultat. Bland annat vann Moondancer (e. Offshore Dream) Lassagårdspokalen som treåring och Näsström har fortsatt satsa på Svanstedt när han lämnade Sverige.
Ja, och så på hans son Anders Svanstedt som tränar och kör söndagens Derbystofinalist Juni Rapid (e. Maharajah).

Toppstammad

En häst som haft ögonen på sig sedan första stund då stamtavlan väcker stort intresse. Med Maharajah som far och La Belle Lady som mor har man att brås på. Den sistnämnda har lämnat såväl superstoet Your Highness som avelshingsten Executive Caviar vars korta karriär innehöll flera riktiga topprestationer.
– Anders och jag var ute och tittade på Juni Rapid på Brättefors Stuteri ihop med Göran Gustavsson och Anders Olsson som jag äger hästen ihop med. Vi gillade vad vi såg och stamtavlan är ju riktigt bra. Som åring fick han över henne till Bjertorp, men men det vore till att ljuga om jag säger att det varit raka vägen…

Juni Rapid och Anders Svanstedt. Foto Martin Langels/ALN

Nej, segrarna lät minst sagt vänta på sig. Det tog 20 starter innan Juni Rapid var första gången vann ett travlopp.
– Jag har aldrig varit med om en häst som haft så mycket otur. Faktum är att nästan varje gång av de där första 20 starterna har vi varit nöjda med hur hon presterat, men hon har haft vansinnigt mycket otur. Bland annat har hon fått tävla med punkterat sulkyhjul tre gånger. Bland annat var hon tvåa i ett lopp över 2.640 meter där hon tävlade med punktering i 2.400 meter.

Nu tycks det i vilket fall ha vänt och det på allvar. Om saker och ting har studsat snett tidigare så går det nu Juni Rapids väg. Efter två sommartriumfer i Lindesberg spurtade Juni Rapid in som tvåa bakom Hoboken Am (e. Muscle Hill) i sitt uttagningslopp till Derbystoet.

Chanser i USA

75-åringen var själv på plats ihop med övriga ägare under uttagningarna på Jägersro och har – som ”arbetande pensionär” – möjlighet att lägga upp sina dagar på ett sådant sätt att han kan följa hästarna på nära håll.
– Det känns väldigt kul att hon tagit sig till finalen. Det är stentuff konkurrens, men väldig roligt att hon finns med bland de tolv. Jag är glad om hon är femma-sexa, men förhoppningsvis kan hon bli något hack längre fram. I veckans jobb testade Anders rycktussar för första gången och fick bra effekt på det så… ja, kan hon få spara speeden fram till upploppet och om tussarna ger effekt… vem vet vad som händer. Med lite tur kan det bli bättre än vad man hoppas tro.

Åke Svanstedt och Flawless Country vid seger på Red Mile i höstas. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Studsar det inte Juni Rapids väg på Jägersro kan Näsström likväl haft en bra helg. Satsningen på – och i lag med – Åke Svanstedt har fortsatt. I Sverige äger tvåårige hingsten Proffs (e. Propulsion) tillsammans som just Anders Svanstedt har i sin vård.
I USA deläger Näsström fyra hästar varav tre starter under fredagen och ytterligare en under lördagen.

Då handlar det om Flawless Country (e. Southwind Frank) som ska starta i finalen av Pennsylvania Sire Stakes på The Meadows där det står 235.000 dollar på spel i samlad prissumma.
– Hon sprang in fyra miljoner på nio starter som tvååring och var tvåa i ett Stakes-lopp för 14 dagar sedan så där pekar det åt rätt håll igen. Det blir fullt upp med starter både på dagtid och på nätter de här dagarna, men det är bara roligt. Jag ser fram emot helgen, avslutar Börje Näsström.

Fokustema
Fokus: Kallblods-SM
Läs senare

”Hästen är bättre i år än förra året”

Hans första häst vann en handfull gulddivisioner.
Bästa hästen idag har redan vunnit SM – i monté.
Nu jagar Stefan Dellbros tolvåring Don Viking SM-guld även för sulky.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

50-årige Stefan Dellbro har levt med travsporten i många år och det som började med delägde varmblodet Let Me Fly på 1990-talet har de senaste decennierna fortsatt med både liten uppfödning och de senaste åren en handfull hästar i stallet som B-tränare.

Förra året var han mannen bakom det vinstrikaste svenskfödda kallblodet i landet i Don Viking (e. Järvsöviking) med 753.415 kronor insprunget – och det segerrikaste svenskfödda stoet i då fyraåriga lillasystern Wild Donnan (e. Voje Spik), som vann fem lopp! Dessutom klev Stefan över miljonen insprunget för stallets hästar för första gången.

– Att ha Sveriges vinstrikaste häst och dessutom segerrikaste sto är ganska fränt att lyckas med som en liten amatör, säger Stefan Dellbro.

Fakta

Tränarstatistik

Stefan Dellbro som tränare:

 • 2016 – 11 st: 0–3–2 – 124.500 kr
 • 2017 – 9 st: 3–2–0 – 112.200 kr
 • 2019 – 31 st: 8–5–3 – 786.700 kr
 • 2020 – 43 st: 10–7–8 – 1.016.215 kr
 • 2021 – 29 st: 6–2–4 – 400.993 kr
Expandera

Det började alltså med familje- och kompishästen Let Me Fly (e. Speedy Fly), 1.12,9ak/1.959.250 kronor, som Stefan bland annat ägde tillsammans med Halmstadtränaren Marcus Lindgren. Let Me Fly inledde hos Umåkertränaren Jan-Erik Erikson innan den stora utveckling kom hos den då färske proffstränaren Robert Bergh.

Totalt gjorde gjorde 80 starter (26–13–8) och vann en handfull gulddivisionslopp, däribland Top of Europe Trot i Boden 1994 och Malmloppet i Skellefteå både 1994 och 1995.

När hon lastades av hemma efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören

Stefan köpte i samma veva varmblodet Norciana (född 1982 e. Glasgow), 1.16,8k/209.250 kr, som fölsto.

– Hon var grå när hon tävlade och vann bland annat en rikstotofinal för Karl-Gösta Fylking, men när hon lastades av hemma på gården efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören, berättar Stefan med ett skratt.

Norcianas blod lever fortsatt vidare i Dellbros travverksamhet. Dottern Shy Beauty (e. Big Spender) vann själv V75-lopp i Dellbros träning för 20 år sedan och är mamma respektive mormor till de två varmblod som Stefan tränar idag: nioårige sonen Corroded (e. Pine Chip), 1.11,5ak/945.093 kr, respektive dottersonen treårige Il Stefano (e. Il Villaggio).

Corroded är tillbaka hos Stefan Dellbro efter flera år hos Robert Bergh. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Corroded är tillbaka hos Stefan efter flera år i regi Robert Bergh.

– Han har varit svår att få igång, tyvärr är hans hovar inte av bästa kvalitet och det har varit problem med hans fötter. Jag tycker att jag börjar få tillbaka honom någorlunda, men det är fortfarande långt från hästens inneboende kapacitet. Han ska gå barfota för att fungera och då måste han ha hovar och kropp med sig, säger Stefan.

Treårige Il Stefano har dock långt kvar till tävlingsdebut.

– Han är liten och blev kastrerad sent. Sedan har vi tagit bort lösa benbitar och det har varit rätt mycket bekymmer. Kanske kan det bli kval i höst, men det krävs nog en vinter med träning till för hästen, säger han.

Stefan äger fortfarande mamman Give Me V. (e. Fill V), som bara fått ett föl, just Il Stefano.

– Eventuellt låter jag betäcka henne igen, jag har ju haft några generationer i stammen och Shy Beauty lämnar väldigt fina travare, så jag skulle gärna få ett stoföl för att blodet ska leva vidare. Det är roliga hästar att jobba med.

Men hästen för dagen – och de senaste säsongerna – i Stefan Dellbros stall är tolvårige kallblodsvalacken Don Viking (e. Järvsöviking). Efter sju sorger och åtta bedrövelse i mitten av 2010-talet – läs: tre gaffelbandsskador – har ett långsiktigt och tålmodigt arbete med den hetlevrade hästen givit enastående resultat. Efter långt skadeuppehåll och noll starter 2017 gjorde Don Viking comeback 2018 och sedan dess har han svarat för detta:

 • 2018: 9 st (3–2–0) – 112.200 kr
 • 2019: 21 st (7–5–2) – 737.000 kr
 • 2020: 23 st (5–4–5) – 753.415 kr
 • 2021: 13 st (5–1–1) – 267.693 kr

Bland meriterna finns framför allt segern i monté-SM för kallblod och andraplatsen i SM för sulky förra året, samt segern i dubbelcupens final i Bollnäs 2019.

– Jag är glad varje säsong han kan hålla på, men hästen tål att starta och hårda upplägg, han tar loppen bra. När vi kommer hem efter tävlingar och jag släpper ut honom i hagen drar han iväg en rejäl repa. Han trivs med livet, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förra året gjorde Don Viking en fin insats som tvåa bakom Månlykke A.M. i SM och upplägget inför årets svenska mästerskap liknar det från 2020. Don Viking är hemkommen efter en långresa till finska Ylivieska, där han startade i finska storloppet ”Valackfursten” med lopp två dagar på raken för två veckor sedan.

Han galopperade i den korta uppgörelsen, medan han slutade femma i långloppet efter offensiv styrning till ledning varvet från mål efter ett varv i tredjespår. Inget upplägg som passar tolvåringen.

– Det blev mest kattskit den här gången. Han reste inte lika bra som förra året och hade dessutom inget resesällskap som då. Han kan vara lite känslig med mat och vätska när han reser långt. Förra året gick det bra till Finland, men inte den här gången. Han var lite tagen och hade tunnat ur på grund av för lite vätska, säger Stefan.

Efter hemkomsten har Don Viking hittat formen igen.

– Han tog ikapp det fort när vi kom hem. Han har gått två backjobb och känns fin och laddad i träning. Just upplägget med start två dagar i rad gjorde honom väldigt gott när det kom till SM ett par veckor senare och jag hoppas det ger samma resultat nu.

Sandra Eriksson körde Don Viking för första gången i SM ifjol och det slutade alltså närmast med succé och andraplatsen. Nu hoppar Sandra upp igen – för fjärde gången – och utgångsläget är fina spår tre bakom startbilen.

– Sandra är duktigt på att köra kallblod och får hästarna att gå hela vägen. Förra året öppnade han bra i SM, men ska inte gå i tät. Bara han får springa i ryggar gör det inte så mycket om han ligger på under vägen. Det viktiga är att ha rygg till 400-500 meter från mål, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förhoppningarna och möjligheten att försvara SM-silvret?

– Hästen är bättre i år än förra året, han har blivit stabilare och inte lika känslig för till exempel nya kuskar som tidigare. Gunnars häst blir förstås svår att slå, men de andra hästarna tycker jag att han matchar. Kan han vara trea-fyra är jag nöjd, men det finns inget att klaga på inför loppet, säger Stefan.

Efter SM kommer – SM. Nåja, det lär bli någon start emellan, men den 24 september är det svenskt mästerskap i monté, där Don Viking är titelförsvarare. Att han gillar disciplinen råder inte minsta tvivel om. I april satte han svenska rekordet 1.23,3a/2.140 meter tillsammans med Lena Fritz på just Bergsåker och i ett sprintrace på Solänget i början av augusti vann han på 1.19,4a/1.140 meter.

Under sadel har Don Viking gjort tolv starter, vunnit sex av dem och slutat tvåa fyra gånger!

Fakta

Don Viking

Valack 12 år e. Järvsöviking – Donnan e. Gyllfen
Resultat: 112 st: 25–19–14
Rekord: 1.22,1k – 1.22,4ak
Insprunget: 2.102.408 kr
Uppfödare: Anneli Oskarsson, Vindeln
Ägare: Donnans Hästar KB, Vindeln
Tränare: Stefan Dellbro, Umåker
Körsven: Sandra Eriksson, Boden

Expandera

Däremot lämnar Stefan tråkiga besked gällande Don Vikings femåriga lillasyster Wild Donnan. Stoet tjänade över en kvarts miljon kronor förra året utan att vara anmäld till de klassiska loppen och visade i våras att hon räcker i konkurrensen även mot äldre hästar.

– Tyvärr fick hon känning i en bakkota i somras och nu blir hon borta fem-sex månader för att läka ihop och rehabiliteras. Hon har ju tjänat så mycket pengar att i princip måste hon ned på svenskt rekord varje gång för att vinna lopp. Det känns som det finns en hel del kvar i henne och avel är inte aktuellt, om det inte skulle bli några bakslag under läkningsprocessen, säger Stefan.

Istället får Stefan Dellbro se Don Viking jaga en topplacering i Svenskt Mästerskap. Fjolårets andraplats i loppet visar att den finns inom räckhåll!

Fokustema
Fokus: Inför korta E3
Läs senare

Bouillabaisse ännu bara i början

Bouillabaise har raka spåret i E3-finalen för ston från innerspåret. Eller hur Oskar J Andersson?
– Trampar hon bara iväg på rätt sätt sitter vi som sämst i rygg ledaren, men jag hoppas och tror att hon svarar ut de andra, säger Oskar.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Bouillabaisse och Oskar J Andersson. Foto Thomas Gustafsson/ALN
Bouillabaisse och Oskar J Andersson. Foto Thomas Gustafsson/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den 29-årige Rommetränaren, med 52 hästar i stallet, började som professionell tränare 2019. Då hade han länge varit en mycket viktig komponent i Jörgen Westholms stall, dessutom en mycket framstående kusk med närmare 100 segrar per år – då han alltså fortfarande var lärling. Att Oskar J Andersson snabbt skulle etablera sin tränarrörelse på hög nivå var väntat.

Första helåret, 2020, blev det 45 segrar till stallet och 73 som kusk. Nu är han redan uppe i 40 tränarsegrar i år och nära tre miljoner kronor inkört, och det är bud på att han kan dubbla sina siffror från förra året, åtminstone vad gäller inkört. Det finns nämligen chanser till fina boostningar vad gäller den saken i de stora årgångsloppen.

Fakta

Oskar J Andersson som tränare och kusk

Kuskresultat:
2017: 400 st: 57–28–40. Inkört: 5.205.111 kr
2018: 684 st: 88–71–81. Inkört: 9.864.650 kr
2019: 848 st: 96–93–69. Inkört: 9.669.250 kr
2020: 600 st: 73–62–58. Inkört: 6.563.200 kr
2021: 297 st: 37–34–35. Inkört: 3.715.400 kr

Tränarresultat:
2019: 104 st: 15–11–15. Inkört: 908.100 kr
2020: 215 st: 45–33–22. Inkört: 2.523.850 kr
2021: 186 st: 40–25–27. Inkört: 2.875.400 kr

 

Expandera

Bouillabaisse (e. Charly du Noyer – Sahara Fairytale) i E3-finalen för ston imorgon lördag, sedan Derbykval på Jägersro på tisdag med Readly Lavec (e. Bird Parker – Caddie Jasmina), sju segrar på nio starter hittills i karriären, och i vintras tog valacken hem ett av loppen i Margaretas Tidiga Unghästserie.

Bouillabaisse vann sin uttagning till korta E3 på 1.14,3a/1.640 efter att ha fått bestämma i låg fart i ledningen, och det blev i princip ett 200-meterslopp in mot mål där Oskar J Anderssons sto höll undan rätt knappt, men som det såg ut ändå säkert.

– Ja, segermarginalen blev inte så stor, men det kändes rätt säkert där jag satt. Hon hade inte startat sedan långa E3-finalen och formnålen var så att säga inte i topp i E3-försöket. Hon var ändå väldigt fint med på noterna i alla skeden av loppet, lyssnade på mig och hade koll på medtävlarna. Jag var jättenöjd med hur hon kändes, och i ruschen in mot mål kunde ju alla springa i princip lika fort. Det verkade som att det var fler än jag i det E3-försöket som helst ville spara speeden så länge som möjligt, säger Oskar J Andersson.

Fakta

Bouillabaisse

sto tre år e. Charly du Noyer – Sahara Fairytale e. Viking Kronos
6 st: 3–1–1
Rekord: 1.15,7m* – 1.12,9am
Uppfödare: Kathrin Biderman & Marie Rongione
Ägare: Stillwell Avenue HB, Handen
Tränare och körsven: Oskar J Andersson, Romme
Skötare: Paula Gyllenberg

Expandera

E3-uttagningen var också hennes första start barfota bak.

– Det har hela tiden känts som att Bouillabaisse är precis den typ av häst som just skorycket bak ger väldigt bra effekt på, och så var det också. Fram har hon fortfarande järnskor och vi ändrar inget ytterligare i balansen nu till E3-finalen, säger Oskar J Andersson.

Bouillabaise är uppfödd av Kathrin Biderman och Marie Rongione och de är också fortfarande ägare till stoet genom bolaget Stillwell AB. Stillwell har fyra egenuppfödda två- och treåriga hästar i träning hos Oskar J Andersson och fler är på väg in.

– Inom kort kommer ettåringen med samma mamma som Bouillabaisse, och med Bold Eagle som pappa, för inkörning. Det ska verkligen bli spännande att se vad det är för sorts häst, säger Oskar J Andersson.

Den hästen heter Sacrebleue. I år har för övrigt Sahara Fairytale fått ett hingstföl igen tillsammans med Bold Eagle.

 

Bouillabaisse mamma Sahara Fairytale, det är riktigt bra grejor det. Själv sprang Viking Kronos-dottern in 3,3 miljoner kronor i en karriär som började hos Lutfi Kolgjini och slutade hos Vincent Martens i Frankrike. Hon vann två lopp och tog tre andraplatser på Vincennes och två segrar i Cagnes-sur-Mer. I Sverige vann hon finaler i klass I och bronsdivisionen. Bouillabaisse är Sahara Fairytales första avkomma.

Fakta

Sahara Fairytale

sto född 2009 e. Viking Kronos – Sahara Shadow e. Graduate Student
58 st: 11–12–7
Rekord: 1.13,2m – 1.10,9ak
Insprunget: 3.297.926 kr
Sahara Fairytales finskfödda mamma Sahara Shadow (e. Graduate Student – Brisi Belle e. Gus Lobell), 1.13,0ak/2.759.647 kr, är utnämnd till Elitsto Utöver Sahara Fairytale har hon lämnat:

 • Sahara Dynamite (hingst e. Express Ride) – 1.09,8ak*/7.103.030 kr
 • Sahara One (valack e. Raja Mirchi) – 1.10,9,ak/1.624.958 kr
 • Sahara C.Four (valack e. Express Ride) – 1.12,2ak/1.070.050 kr
Expandera

– Jag kommer ihåg Sahara Fairytale väl. Det var en riktigt fin märr och jag ser mycket av Sahara Fairytale även i Bouillabaisse. Det är stor fin gång i henne nu, säger Oskar J Andersson.

Stor fin gång var det minsann också i Sahara Fairytales mest framstående syskon, ingen mindre än Sahara Dynamite (e. Express Ride – Sahara Shadow) som vann både Kriteriet och Derbyt, och dessutom Breeders Crown-final som både tre- och fyraåring för Timo Nurmos.

Sahara Dynamites och Sahara Fairytales mamma, den finskfödda Sahara Shadow (e. Graduate Student – Brisi Belle), var också en stjärna för Oskari Mäenpää med 2,5 miljoner kronor insprunget. Sahara Shadows möderne är sannerligen udda, det kommer från något ryskt (orlov)sto som 1963 fick en finskfödd dotter som hette Alafa. I aveln har Sahara Shadow lyckats så bra att hon blivit utnämnd till Elitsto.

 

Men tillbaka till Bouillabaisse, som alltså har detta ryska (orlov)blod sju generationer bort på moderssidan. Hon har funnits hos Oskar J Andersson från början, när han var alldeles nystartad som proffstränare.

Bouillabaisse är Oskar J Anderssons första finalist som tränare i ett stort unghästlopp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Ja, och i början hörde hon till gänget ”längst bak” i gruppen. Hon var väldigt rullig ända fram till sensommaren som tvååring. Då började det plötsligt stämma. Förmodligen var det inte svårare än att hon behövde växa till sig och börja få styrka i kroppen. Sedan dess har allt flutit på, men trots att Bouillabaisse nu är med i sin andra E3-final har vi varit försiktiga med inledningen på hennes karriär. Eftersom det var först på hösten förra året det började fungera med aktionen höll vi igen till slutet av april med att debutera, säger Oskar J Andersson.

Då var hon dock minst sagt redo…Seger i debuten på 1.15,7/2.140, seger i nästa start på 1.15,8a/2.140, sedan ner på 1.14,0a/2.140 i tredje starten som tvåa bakom Daniel Redéns kulltoppsämne Francesco Zet (e. Father Patrick – Shaqline), fyra segrar på fem starter hittills och med i hingstarnas E3-final i morgon. Så därefter försök och final i långa E3, där Bouillabaisse hamnade på tolftespår i finalen och därifrån blev oplacerad.

– Om vi haft ett annat upplägg på inledningen av hennes karriär, så att hon kommit med två lopp till i kroppen till långa E3, tror jag att Bouillabaisse kunde fått med sig ett fint resultat redan där. Men vi tar det alltså lite lugnt, som det känts har hon fortsatt att växa även i sommar, så hon är så att säga alltjämt under utveckling. Om allt går som jag jag hoppas och tror kommer Bouilabaise att bi en väldigt fin fyraåring, och vi lär vänta till dess med att plocka fler växlar än det här med bakskorma som det blir nu i korta E3.

 

Var E3-finalen kommer att köras har blivit osäkert i veckan. Översvämningarna i Gävle till följd av de 160 millimeter regn som föll i i början av veckan gjorde att man tog beslutet att flytta fredagstävllingarna undr E3-dubbeltravet till Solvalla.

– Jag måste säga att jag blev fundersam på om det verkligen skulle gå att köra tävlingarna i Gävle när jag såg bilderna på hur banan såg ut. Alltså, sådana djupa och stora spår som det verkade ha blivit är inte så lätta att reparera och få hårt och bra packade på den korta tid som de har haft på sig att jobba med översvämningsskadorna. Det är illa för hästarna om underlaget är ojämnt, i det här fallet säkert bra och hårt packad till största delen, men om det finns nyreparerade partier där det är lösare är det skaderisk där för hästarna. Om de inte kan garantera ett bra och säkert underlag runt hela banan är det klokare att köra E3-finalerna någon annanstans, även om det naturligtvis är väldigt tråkigt för Gävle om de tappar sin kanske viktigaste tävlingsdag på hela året, säger Oskar J Andersson.

 

Bouillabaise har spännande härstamning inte bara på mödernet. Pappa Charly du Noyer är en av Ready Cashs främsta söner och han fick till en riktigt fin period i slutet av treåringssäsongen och börja av fyraåringsditon för Philippe Allaire. Då vann Charly du Noyer italienska storloppet Gran Premio Orsi Mangelli, Criterium des 3 Ans och Criterium des 4 Ans inom ett halvår.

Charly du Noyer gick även till avel som fyraåring och första kullen är nu fyra år. Där finns den häst som länge varit den franska ettan i kullen, Helgafell. I kullen efter har de franska treåringarna It’s Now Or Never och Hunter Valley – syster till ingen mindre än Bold Eagle – nått över 100.000 euro.

Fakta

Charly du Noyer som avelshingst

franskfödd hingst född 2012 e. Ready Cash – Ornella Jet e. Halimede
55 st: 12–6–5
Rekord: 1.10,3am
Insprunget: 839.790 euro
Främsta meriter: Segrar i Criterium des 3 Ans, Criterium des 4 Ans, Gran Premio Orisi Mangelli. Tre grupp II-segrar och en grupp III-seger.
Första kullen född 2017.
Fem vinstrikaste franskfödda:

 • Helgafell (hingst född 2017 u. Baaría e. Quaker Jet) 388.300 euro
 • Harvest de Buliere (hingst född 2017 u. Modern Dance e. Coktail Jet) 184.560 euro
 • It’s Now Or Never (sto född 2018 u. Deep Purple e. Prodigious) 138.450 euro
 • Hunter Valley (sto född 2017 u. Reethi Rah Jet e. Love You) 114.560 euro
 • Hamilton Renka (hingst u. Une Miss de Nappes e. Kaisy Dream) 107.080 euro

Fem vinstrikaste svenskfödda (totalt 46 svenskfödda 2017-18):

 • Go Peppergirl (sto född 2017 u. Allinone Pepper e. Yankee Glide) 268.000 kr
 • Bouillabaisse (sto född 2018 u. Sahara Fairytale e. Viking Kronos) 225.500 kr
 • Victory Of Life (sto u. Victory Dancer e. Chocolatier) 163.500 kr
 • Global Concept (hingst född 2018 u. Faith e. Donato Hanover) 130.000 kr
 • Carelya (sto u. Carelia Boko e. Varenne) 121.500 kr
Expandera

 

Goops nyförvärv inledde