Fokustema
Fokus: Inför V75, Årjäng
Läs senare

”Känns bra att bli uppskattad”

Ärjängs stortrav med det Stora Sprinterloppet är numera hopkopplat med invalen i Hall of Fame. Lutfi Kolgjini var en av de tre som kom in i år.
– Jag är otroligt stolt. Det känns bra att bli uppskattad för vad man gjort i travsporten, säger Lutfi Kolgjini.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Lutfi Kolgjini har utökat sin auktion den 3 september med tre ettåringar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Lutfi Kolgjini har utökat sin auktion den 3 september med tre ettåringar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Lutfi Kolgjini började som proffstränare på Jägersro i början av 1980-talet. Att få professionell tränarlicens på den tiden var ett nålsöga att ta sig igenom och det behövdes en del lirkande och trixande innan den saken var klar.

Talesättet att ha ”börjat med två tomma händer” stämmer på pricken för Lutfi Kolgjini, vars familj flytt från den kommunistiska regimen i Albanien, och kom till Sverige på 1960-talet. Efter att Lutfi följt med en kompis till Jägersro och fått ”jungfrusilen” av travsport och travhästar var han fast för alltid, i ett ”beroende” som kommer att vara obotligt och livslångt. Det kan man med säkerhet säga eftersom det funnits tuffa perioder att ta sig igenom, och som Lutfi i princip alltid kommit starkare ur än både han och rörelsen var innan.

Lutfi Kolgjini har lyft Jägersro och den skånska travsporten och han har succesivt byggt upp träningsanläggningen, och numera även stuteriet, på gården Vomb till att räknas som en av Europas främsta anläggningar för travhästar.

 

1996 kom hästen som förändrade allt till Lutfi Kolgjini: Viking Kronos. Historien bakom det är välkänd. Lutfi hade egentligen inte pengar att köpa den toppstammade hästen (e. American WInner – Conch), som såldes på auktion i Italien, och hade på auktionsdagen tänkt backa ur köpet. Så blev det inte, och så små kan marginalerna om vart livet tar vägen vara ibland. Viking Kronos blev en storstjärna som två- och treåring och i aveln visade han sig vara ännu mera värd. Det är ingen tvekan om att Viking Kronos bitvis varit Europas bästa avelshingst, en form av Europas svar på Nordamerikas linjebildare Valley Victory, och Kolgjini har aldrig släppt greppet om den nu 26-årige hingsten som fortfarande finns kvar och lever pensionärsliv på gården Vomb.

Viking Kronos och Lutfi Kolgjini. Foto: stalltz.se

– Som enskild häst är det klart att Viking Kronos betytt mest för mig. Det finns också människor som jag har att tacka djupt för att jag nu kommit in i Hall of Fame. På hästägarsidan är det Ulf Eriksson, Tommy Nilsson och Göran Falk, och så spelade det en direkt avgörande roll när Michael Schröer, Stall November, med bara några minuters betänketid klev in och köpte ut dåvarande italienske huvudägaren i Viking Kronos (Fulvio Montipo, Scuderia Terra Reggiana, reds.anm.) mitt i hästens treåringssäsong, vilket gjorde att Viking Kronos blev kvar hos mig. Schröer redde i ett trollslag på det sättet ut det affärstrassel som uppstått runt Viking Kronos. I ett senare skede, när Schröer skulle sälja, klev Menhammar in och såg till att  Viking Kronos hamnade i svensk avel, vilket ju visade sig väldigt bra och betydelsefullt för hela travsporten i Sverige, rekapitulerar Lutfi Kolgjini.

Viking Kronos är redan invald i Hall of Fame, och det blev nu också, samtidigt som Lutfi Kolgjini, Viking Kronos Elithingstutnämnde Prix d’Amérique-vinnande son Mahararjah.

 

Sedan har familjen såklart också varit väldigt viktig för Lutfi.

Joke Face och Anna Svensson efter Derbysegern 2010. Foto Claes Kärrstrand

– Ja, utan min livskamrats Anna stöd under 30 år hade det ju aldrig gått. I den här sporten går det upp och ner och Anna har stöttat mig i alla lägen. Och sedan barnen…om inte Adrian börjat visa ordentligt intresse för travsporten när han blev tonåring hade jag nog lagt ner allt för sju-åtta år sedan. Jag hade i alla fall tankar i de banorna. Adrians lillebror Dante var lika intresserad och började direkt jobba i stallet efter gymnasiet, då hade han redan tagit tävlingslicens och kört lopp ett par år medan han gick i skolan.

Adrian Kolgjini bakom Upstate Face. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

– Utan barnens intresse och vilja att vara med i verksamheten hade jag inte fortsatt. Nu, när vi jobbar alla tillsammans, är det helt fantastiskt. Tänk vilken dröm att som pappa få jobba med sina söner på det här sättet i det företag jag byggt upp. Jag kan ärligt säga att jag aldrig haft så roligt på jobbet som jag har nu.

Jag kan ärligt säga att jag aldrig haft så roligt på jobbet som jag har nu

– Dessutom har Adrian tagit över huvudansvaret som tränare och jag behöver inte sitta i bilen på eftermiddagar och kvällar, på väg till och från någon bana, för att lösa allt som uppstår och behöver fixas och bestämmas i en sådan här verksamhet. Just den biten blev bitvis slitsam, lösa och fatta beslut om tusen och en saker och sen upp morgonen efter för att träna hästar och sedan tävla på kvällen, fortsätter Kolgjini.

Dante Kolgjini. Foto Simon Hagen/Sulkysport

För ett par år sedan var det också nära att den egna stora och väldigt framgångsrika uppfödningsverksamheten, Face, skulle lagts ner.

– Ja, jag fattade beslutet helt själv, utan att rådfråga eller informera familjen, att alla fölstona skulle bort. Vi sålde en massa ston, men så övertalade familjen mig att reinvestera i nya. Både Adrian och Dante är intresserade av avel och uppfödning, och vill att vi ska kunna fortsätta ha egenuppfödda hästar att bygga tävlingsstallet på. Vi hade ju också redan markerna och infrastrukturen på plats. Jag har nu förlängt arrendena på marken för uppfödningen och vi har föryngrat ooh förnyat bland fölstona. Jag lär hänga i ett tag till. Eftersom jag är frisk och pigg jobbar jag för fullt här hemma på gården med kontroll över unghästarna, aveln och höskörden medan Adrian och Dante basar för tävlingsverksamheten. Jag tror också ärligt talat att jag skulle passa väldigt dålligt till att leva ett lugnt pensionärsliv, säger Lutfi Kolgjini,

 

Bland 61-årige Lutfis uppgifter ingår även banskötseln på Vomb. Det innebär normalt en väldig massa timmar i traktorn på vintern för att hålla träningsbanorna i bra skick, och nu blev det även så denna sommar…

– Ja, jag skulle ju ikväll egentligen varit på middagen på travmuséet i Årjäng för de som valts in i Hall of Fame, men tråkigt nog tvingades jag stryka mig i sista stund. Det var alldeles för mycket här hemma på gården att fixa för att jag skulle kunna åka iväg. Om jag sitter i traktorn med sladden bakom på vintrarna så sitter jag istället nu här med vattentanken påkopplad. Du anar inte hur mycket man behöver vattna banorna en sådan här sommar för att underlaget ska ha fäste och spänst, när det konstant är sol och 25-30 grader varmt…

Fakta

Adrian Kolgjinis V75-hästar på Årjäng

V75-1, bronsdivisionen försök. 2.140 meter voltstart: Upper Face (valack fem år e. Trixton – Lisa America)
Fyra starter i rikstoton i år. En andraplats som bäst, i mars på Åby i bronsdivisionsförsök. Fast med krafter kvar efter invändig resa i bronsdivisionsförsöket i lördags som Laradja Vrijthout vann på 1.10,7. Har inte haft femtespår i voltstart tidigare. Anmäld barfota runt om nu, har gått med skor bak de två senaste loppen.
– Formen är bättre än de senaste resultaten visar. Han fick trafikproblem ett par gånger i lördags och blev fast  med allt kvar. Uppgiften ser på det hela taget rätt bra ut. Det är ju bara det här med femtespåret, men om det blir en bra voltning tror jag han kan komma iväg helt okej i alla fall, säger Lutfi Kolgjini.

V75-3, silverdivisionen försök, 2.640 meter autostart: Upstate Face (valack fem år e. Joke Face – Staro Borderline).
Imponerat stort i år och har fyra raka segrar i brons- och silverdivisionen sedan april: bronsförsök 24/4 på 1.11,2a/1.640, bronsfinal Elitloppshelgen på 1.11,7a/2.140 via 1.09.0 sista 1.000 meterna, silverförsök i Östersund 12/6 på banrekordet 1.09,5a/1.640 och i silverförsöket i Boden den 19/6 på 1.12,9a/2.640 då han krossade motståndet från dödens. Siktar på att få en biljett till Hugo Åbergs Memorial efter den här starten.
– Upstate Face utveckling i år är rent sensationell. Och väldigt glädjande förstås. Hästen är fortfarande kvar i silverdivisionen, men bra nog att hävda sig i eliten som han varit i sommar och efter den här starten är tanken att han ska vara med i Hugo Åbergs Memorial, säger säger Lutfi Kolgjini.

Expandera

Kolgjini-stallet hade bollat upp för en viktig lördag på Årjäng med comeback för stallets nuvarande största stjärna Tae Kwon Deo (e. Muscle Hill – Brigham Dream) och den i år våldsamt tände femåringen Upstate Face (e. Joke Face – Staro Borderline). Förhoppningen var att dagen skulle sluta med att kunna ha två hästar klara för Hugo Åbergs Memorial på hemmabanan Jägersro den 27 juli.

– Tae Kwon Deo hade gått ett riktigt toppjobb och var helt klart ordentligt på gång igen efter det lilla problem han fick i maj med en hov, som gjorde att vi fick skrinlägga Elitloppsförhoppningarna. Men Tae Kwon Deo har hostat lite de senaste dagarna, så då går det ju inte att starta. Vi får titta ännu längre fram på säsongen med honom nu. Upstate Face är i praktiken redan klar för Åbergs, även om Jägersro väl inte gått ut med att han är inbjuden ännu. De vill väl vänta in starten imorgon, hästen måste såklart göra en bra prestation och visa att allt är väl för att vara med i Åbergs.

Slutligen har Lutfi Kolgjini, som i många år hade en ibland salvelsefull krönika i veckan i Aftonbladet, börjat dyka upp i tv-rutan på lördagar också, som expertkommentator i VinnareV75-sändningen.

– Det är ett roligt extrajobb, tanken är att jag ska vara med någon gång ibland. Nästa gång blir Hugo Åbergs Memorial-kvällen, säger Lutfi Kolgjini.

Här kan travmuseets ”invalsreportage” om Lutfi Kolgjini läsas.

Fakta

Lutfi Kolgjinis vinstrikaste hästar i karriären

 • Revenue
  svenskfödd hingst född 1996 e. Reve d’Udon – Hazel Sund
  110 st: 47–10–10. Rekord: 1.09,4ak*. Insprunget: 16.703.971 kr
 • Mosaique Face
  svenskfödd hingst född 2009 e. Classic Photo – Iona L.B.
  75 st: 17–17–5. Rekord: 1.09,0ak*. Insprunget: 14.409.178 kr
 • Dante Boko
  svenskfödd valack född 2010 e. Going Kronos – Margherita Rosa
  103 st: 27–8–10. Rekord: 1.09,2ak. Insprunget: 9.239.061 kr
 • Raja Mirchi
  svenskfödd hingst född 2007 e. Viking Kronos – Dame Lavec
  60 st: 24–8–2. Rekord: 1.08,9ak. Insprunget: 8.726.632 kr
 • Glen Kronos
  italienfödd hingst född 2003 e. Enjoy Lavec – Sweet Sound
  67 st: 16–7–5. Rekord: 1.11.5ak. Insprunget: 8.688.977 kr
 • Joke Face
  svenskfödd hingst född 2006 e.Viking Kronos – Kalmie Melody
  43 st: 21–2–5. Rekord: 1.10,3ak. Insprunget: 7.231.968 kr
 • Going Kronos
  italienfödd hingst född 2003 e. Viking Kronos – Bell Power
  40 st: 21–7–1. Rekord: 1.09,9ak. Insprunget: 6.674.034 kr
 • El Mago Pelliini
  svenskfödd hingst e. Chocolatier – My Untuition
  75 st: 14–8–12. Rekord: 1.10,8ak. Insprunget: 6.541.901 kr
 • Viking Kronos
  italienfödd hingst född 1995 e. American Winner – Conch
  14 st: 12–1–0. Rekord: 1.12,1ak*. Insprunget: 6.128.108 kr
 • Lavec Kronos
  italienfödd hingst född 2005 e. Enjoy Lavec – Dame Lavec
  76 st: 21–6–2. Rekord: 1.09.9ak*. Insprunget: 5.783.514
 • Quick Fix
  svenskfödd valack född 2009 e. From Above – Glued
  90 st: 18–11–10. Rekord: 1.09,9ak*. Insprunget: 4.655.535 kr
 • Princess Face
  svenskfött sto född 2012 e. Muscle Hill – Hepburn Broline
  25 st: 7–8–2. Rekord: 1.11,1ak*. Insprunget: 4.642.084 kr
Expandera

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Hektisk helg med flera chanser

För hästägaren Börje Näsström stundar en hektisk helg.
Under dagarna tre har han fem hästar till start med Juni Rapid i Derbystoet som kronan på verket.
– Jag har aldrig i mitt liv varit med om en häst som haft så mycket otur, men nu kan det ha vänt, säger Börje Näsström.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Börje Näsström tillsammans med I'm Sailing och Anders Svanstedt. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Börje Näsström tillsammans med I'm Sailing och Anders Svanstedt. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den från Ångermanlandsbördige, men sedan många år tillbaka Falköpingstationerade Börje Näsström har under en längre period satsat hårt på travsporten.
– Jag har hållit på och äga hästar sedan Håkan Hellerstedt kom till Axevalla. Han var den förste vi hade häst hos på 1980-talet. Det började med en dålig häst, men därefter fick vi fram några hos honom som var dugliga. Vi ägde bland annat Freight Collect som vann V65-Mästaren 1991, men hade sålt honom innan innan det.

I början på 2000-talet tävlade Näsström med egenuppfödda hästar. Jacky Hornline (e. Lindy’s Crown) nyttjades som avelssto och lämnade sju avkommor bland vilka Anton S.R. (e. Kosar) 1.15,3ak/391.600 kr lyckades bäst, men stoet spottade ur sig flera dugliga vardagshästar som vann lopp på Axevalla.

När Åke Svanstedt etablerade sig i regionen började Näsström placera sina hästar hos stortränaren och det med fint resultat. Bland annat vann Moondancer (e. Offshore Dream) Lassagårdspokalen som treåring och Näsström har fortsatt satsa på Svanstedt när han lämnade Sverige.
Ja, och så på hans son Anders Svanstedt som tränar och kör söndagens Derbystofinalist Juni Rapid (e. Maharajah).

Toppstammad

En häst som haft ögonen på sig sedan första stund då stamtavlan väcker stort intresse. Med Maharajah som far och La Belle Lady som mor har man att brås på. Den sistnämnda har lämnat såväl superstoet Your Highness som avelshingsten Executive Caviar vars korta karriär innehöll flera riktiga topprestationer.
– Anders och jag var ute och tittade på Juni Rapid på Brättefors Stuteri ihop med Göran Gustavsson och Anders Olsson som jag äger hästen ihop med. Vi gillade vad vi såg och stamtavlan är ju riktigt bra. Som åring fick han över henne till Bjertorp, men men det vore till att ljuga om jag säger att det varit raka vägen…

Juni Rapid och Anders Svanstedt. Foto Martin Langels/ALN

Nej, segrarna lät minst sagt vänta på sig. Det tog 20 starter innan Juni Rapid var första gången vann ett travlopp.
– Jag har aldrig varit med om en häst som haft så mycket otur. Faktum är att nästan varje gång av de där första 20 starterna har vi varit nöjda med hur hon presterat, men hon har haft vansinnigt mycket otur. Bland annat har hon fått tävla med punkterat sulkyhjul tre gånger. Bland annat var hon tvåa i ett lopp över 2.640 meter där hon tävlade med punktering i 2.400 meter.

Nu tycks det i vilket fall ha vänt och det på allvar. Om saker och ting har studsat snett tidigare så går det nu Juni Rapids väg. Efter två sommartriumfer i Lindesberg spurtade Juni Rapid in som tvåa bakom Hoboken Am (e. Muscle Hill) i sitt uttagningslopp till Derbystoet.

Chanser i USA

75-åringen var själv på plats ihop med övriga ägare under uttagningarna på Jägersro och har – som ”arbetande pensionär” – möjlighet att lägga upp sina dagar på ett sådant sätt att han kan följa hästarna på nära håll.
– Det känns väldigt kul att hon tagit sig till finalen. Det är stentuff konkurrens, men väldig roligt att hon finns med bland de tolv. Jag är glad om hon är femma-sexa, men förhoppningsvis kan hon bli något hack längre fram. I veckans jobb testade Anders rycktussar för första gången och fick bra effekt på det så… ja, kan hon få spara speeden fram till upploppet och om tussarna ger effekt… vem vet vad som händer. Med lite tur kan det bli bättre än vad man hoppas tro.

Åke Svanstedt och Flawless Country vid seger på Red Mile i höstas. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Studsar det inte Juni Rapids väg på Jägersro kan Näsström likväl haft en bra helg. Satsningen på – och i lag med – Åke Svanstedt har fortsatt. I Sverige äger tvåårige hingsten Proffs (e. Propulsion) tillsammans som just Anders Svanstedt har i sin vård.
I USA deläger Näsström fyra hästar varav tre starter under fredagen och ytterligare en under lördagen.

Då handlar det om Flawless Country (e. Southwind Frank) som ska starta i finalen av Pennsylvania Sire Stakes på The Meadows där det står 235.000 dollar på spel i samlad prissumma.
– Hon sprang in fyra miljoner på nio starter som tvååring och var tvåa i ett Stakes-lopp för 14 dagar sedan så där pekar det åt rätt håll igen. Det blir fullt upp med starter både på dagtid och på nätter de här dagarna, men det är bara roligt. Jag ser fram emot helgen, avslutar Börje Näsström.

Fokustema
Fokus: Kallblods-SM
Läs senare

”Hästen är bättre i år än förra året”

Hans första häst vann en handfull gulddivisioner.
Bästa hästen idag har redan vunnit SM – i monté.
Nu jagar Stefan Dellbros tolvåring Don Viking SM-guld även för sulky.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

50-årige Stefan Dellbro har levt med travsporten i många år och det som började med delägde varmblodet Let Me Fly på 1990-talet har de senaste decennierna fortsatt med både liten uppfödning och de senaste åren en handfull hästar i stallet som B-tränare.

Förra året var han mannen bakom det vinstrikaste svenskfödda kallblodet i landet i Don Viking (e. Järvsöviking) med 753.415 kronor insprunget – och det segerrikaste svenskfödda stoet i då fyraåriga lillasystern Wild Donnan (e. Voje Spik), som vann fem lopp! Dessutom klev Stefan över miljonen insprunget för stallets hästar för första gången.

– Att ha Sveriges vinstrikaste häst och dessutom segerrikaste sto är ganska fränt att lyckas med som en liten amatör, säger Stefan Dellbro.

Fakta

Tränarstatistik

Stefan Dellbro som tränare:

 • 2016 – 11 st: 0–3–2 – 124.500 kr
 • 2017 – 9 st: 3–2–0 – 112.200 kr
 • 2019 – 31 st: 8–5–3 – 786.700 kr
 • 2020 – 43 st: 10–7–8 – 1.016.215 kr
 • 2021 – 29 st: 6–2–4 – 400.993 kr
Expandera

Det började alltså med familje- och kompishästen Let Me Fly (e. Speedy Fly), 1.12,9ak/1.959.250 kronor, som Stefan bland annat ägde tillsammans med Halmstadtränaren Marcus Lindgren. Let Me Fly inledde hos Umåkertränaren Jan-Erik Erikson innan den stora utveckling kom hos den då färske proffstränaren Robert Bergh.

Totalt gjorde gjorde 80 starter (26–13–8) och vann en handfull gulddivisionslopp, däribland Top of Europe Trot i Boden 1994 och Malmloppet i Skellefteå både 1994 och 1995.

När hon lastades av hemma efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören

Stefan köpte i samma veva varmblodet Norciana (född 1982 e. Glasgow), 1.16,8k/209.250 kr, som fölsto.

– Hon var grå när hon tävlade och vann bland annat en rikstotofinal för Karl-Gösta Fylking, men när hon lastades av hemma på gården efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören, berättar Stefan med ett skratt.

Norcianas blod lever fortsatt vidare i Dellbros travverksamhet. Dottern Shy Beauty (e. Big Spender) vann själv V75-lopp i Dellbros träning för 20 år sedan och är mamma respektive mormor till de två varmblod som Stefan tränar idag: nioårige sonen Corroded (e. Pine Chip), 1.11,5ak/945.093 kr, respektive dottersonen treårige Il Stefano (e. Il Villaggio).

Corroded är tillbaka hos Stefan Dellbro efter flera år hos Robert Bergh. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Corroded är tillbaka hos Stefan efter flera år i regi Robert Bergh.

– Han har varit svår att få igång, tyvärr är hans hovar inte av bästa kvalitet och det har varit problem med hans fötter. Jag tycker att jag börjar få tillbaka honom någorlunda, men det är fortfarande långt från hästens inneboende kapacitet. Han ska gå barfota för att fungera och då måste han ha hovar och kropp med sig, säger Stefan.

Treårige Il Stefano har dock långt kvar till tävlingsdebut.

– Han är liten och blev kastrerad sent. Sedan har vi tagit bort lösa benbitar och det har varit rätt mycket bekymmer. Kanske kan det bli kval i höst, men det krävs nog en vinter med träning till för hästen, säger han.

Stefan äger fortfarande mamman Give Me V. (e. Fill V), som bara fått ett föl, just Il Stefano.

– Eventuellt låter jag betäcka henne igen, jag har ju haft några generationer i stammen och Shy Beauty lämnar väldigt fina travare, så jag skulle gärna få ett stoföl för att blodet ska leva vidare. Det är roliga hästar att jobba med.

Men hästen för dagen – och de senaste säsongerna – i Stefan Dellbros stall är tolvårige kallblodsvalacken Don Viking (e. Järvsöviking). Efter sju sorger och åtta bedrövelse i mitten av 2010-talet – läs: tre gaffelbandsskador – har ett långsiktigt och tålmodigt arbete med den hetlevrade hästen givit enastående resultat. Efter långt skadeuppehåll och noll starter 2017 gjorde Don Viking comeback 2018 och sedan dess har han svarat för detta:

 • 2018: 9 st (3–2–0) – 112.200 kr
 • 2019: 21 st (7–5–2) – 737.000 kr
 • 2020: 23 st (5–4–5) – 753.415 kr
 • 2021: 13 st (5–1–1) – 267.693 kr

Bland meriterna finns framför allt segern i monté-SM för kallblod och andraplatsen i SM för sulky förra året, samt segern i dubbelcupens final i Bollnäs 2019.

– Jag är glad varje säsong han kan hålla på, men hästen tål att starta och hårda upplägg, han tar loppen bra. När vi kommer hem efter tävlingar och jag släpper ut honom i hagen drar han iväg en rejäl repa. Han trivs med livet, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förra året gjorde Don Viking en fin insats som tvåa bakom Månlykke A.M. i SM och upplägget inför årets svenska mästerskap liknar det från 2020. Don Viking är hemkommen efter en långresa till finska Ylivieska, där han startade i finska storloppet ”Valackfursten” med lopp två dagar på raken för två veckor sedan.

Han galopperade i den korta uppgörelsen, medan han slutade femma i långloppet efter offensiv styrning till ledning varvet från mål efter ett varv i tredjespår. Inget upplägg som passar tolvåringen.

– Det blev mest kattskit den här gången. Han reste inte lika bra som förra året och hade dessutom inget resesällskap som då. Han kan vara lite känslig med mat och vätska när han reser långt. Förra året gick det bra till Finland, men inte den här gången. Han var lite tagen och hade tunnat ur på grund av för lite vätska, säger Stefan.

Efter hemkomsten har Don Viking hittat formen igen.

– Han tog ikapp det fort när vi kom hem. Han har gått två backjobb och känns fin och laddad i träning. Just upplägget med start två dagar i rad gjorde honom väldigt gott när det kom till SM ett par veckor senare och jag hoppas det ger samma resultat nu.

Sandra Eriksson körde Don Viking för första gången i SM ifjol och det slutade alltså närmast med succé och andraplatsen. Nu hoppar Sandra upp igen – för fjärde gången – och utgångsläget är fina spår tre bakom startbilen.

– Sandra är duktigt på att köra kallblod och får hästarna att gå hela vägen. Förra året öppnade han bra i SM, men ska inte gå i tät. Bara han får springa i ryggar gör det inte så mycket om han ligger på under vägen. Det viktiga är att ha rygg till 400-500 meter från mål, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förhoppningarna och möjligheten att försvara SM-silvret?

– Hästen är bättre i år än förra året, han har blivit stabilare och inte lika känslig för till exempel nya kuskar som tidigare. Gunnars häst blir förstås svår att slå, men de andra hästarna tycker jag att han matchar. Kan han vara trea-fyra är jag nöjd, men det finns inget att klaga på inför loppet, säger Stefan.

Efter SM kommer – SM. Nåja, det lär bli någon start emellan, men den 24 september är det svenskt mästerskap i monté, där Don Viking är titelförsvarare. Att han gillar disciplinen råder inte minsta tvivel om. I april satte han svenska rekordet 1.23,3a/2.140 meter tillsammans med Lena Fritz på just Bergsåker och i ett sprintrace på Solänget i början av augusti vann han på 1.19,4a/1.140 meter.

Under sadel har Don Viking gjort tolv starter, vunnit sex av dem och slutat tvåa fyra gånger!

Fakta

Don Viking

Valack 12 år e. Järvsöviking – Donnan e. Gyllfen
Resultat: 112 st: 25–19–14
Rekord: 1.22,1k – 1.22,4ak
Insprunget: 2.102.408 kr
Uppfödare: Anneli Oskarsson, Vindeln
Ägare: Donnans Hästar KB, Vindeln
Tränare: Stefan Dellbro, Umåker
Körsven: Sandra Eriksson, Boden

Expandera

Däremot lämnar Stefan tråkiga besked gällande Don Vikings femåriga lillasyster Wild Donnan. Stoet tjänade över en kvarts miljon kronor förra året utan att vara anmäld till de klassiska loppen och visade i våras att hon räcker i konkurrensen även mot äldre hästar.

– Tyvärr fick hon känning i en bakkota i somras och nu blir hon borta fem-sex månader för att läka ihop och rehabiliteras. Hon har ju tjänat så mycket pengar att i princip måste hon ned på svenskt rekord varje gång för att vinna lopp. Det känns som det finns en hel del kvar i henne och avel är inte aktuellt, om det inte skulle bli några bakslag under läkningsprocessen, säger Stefan.

Istället får Stefan Dellbro se Don Viking jaga en topplacering i Svenskt Mästerskap. Fjolårets andraplats i loppet visar att den finns inom räckhåll!

Fokustema
Fokus: Inför korta E3
Läs senare

Bouillabaisse ännu bara i början

Bouillabaise har raka spåret i E3-finalen för ston från innerspåret. Eller hur Oskar J Andersson?
– Trampar hon bara iväg på rätt sätt sitter vi som sämst i rygg ledaren, men jag hoppas och tror att hon svarar ut de andra, säger Oskar.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Bouillabaisse och Oskar J Andersson. Foto Thomas Gustafsson/ALN
Bouillabaisse och Oskar J Andersson. Foto Thomas Gustafsson/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den 29-årige Rommetränaren, med 52 hästar i stallet, började som professionell tränare 2019. Då hade han länge varit en mycket viktig komponent i Jörgen Westholms stall, dessutom en mycket framstående kusk med närmare 100 segrar per år – då han alltså fortfarande var lärling. Att Oskar J Andersson snabbt skulle etablera sin tränarrörelse på hög nivå var väntat.

Första helåret, 2020, blev det 45 segrar till stallet och 73 som kusk. Nu är han redan uppe i 40 tränarsegrar i år och nära tre miljoner kronor inkört, och det är bud på att han kan dubbla sina siffror från förra året, åtminstone vad gäller inkört. Det finns nämligen chanser till fina boostningar vad gäller den saken i de stora årgångsloppen.

Fakta

Oskar J Andersson som tränare och kusk

Kuskresultat:
2017: 400 st: 57–28–40. Inkört: 5.205.111 kr
2018: 684 st: 88–71–81. Inkört: 9.864.650 kr
2019: 848 st: 96–93–69. Inkört: 9.669.250 kr
2020: 600 st: 73–62–58. Inkört: 6.563.200 kr
2021: 297 st: 37–34–35. Inkört: 3.715.400 kr

Tränarresultat:
2019: 104 st: 15–11–15. Inkört: 908.100 kr
2020: 215 st: 45–33–22. Inkört: 2.523.850 kr
2021: 186 st: 40–25–27. Inkört: 2.875.400 kr

 

Expandera

Bouillabaisse (e. Charly du Noyer – Sahara Fairytale) i E3-finalen för ston imorgon lördag, sedan Derbykval på Jägersro på tisdag med Readly Lavec (e. Bird Parker – Caddie Jasmina), sju segrar på nio starter hittills i karriären, och i vintras tog valacken hem ett av loppen i Margaretas Tidiga Unghästserie.

Bouillabaisse vann sin uttagning till korta E3 på 1.14,3a/1.640 efter att ha fått bestämma i låg fart i ledningen, och det blev i princip ett 200-meterslopp in mot mål där Oskar J Anderssons sto höll undan rätt knappt, men som det såg ut ändå säkert.

– Ja, segermarginalen blev inte så stor, men det kändes rätt säkert där jag satt. Hon hade inte startat sedan långa E3-finalen och formnålen var så att säga inte i topp i E3-försöket. Hon var ändå väldigt fint med på noterna i alla skeden av loppet, lyssnade på mig och hade koll på medtävlarna. Jag var jättenöjd med hur hon kändes, och i ruschen in mot mål kunde ju alla springa i princip lika fort. Det verkade som att det var fler än jag i det E3-försöket som helst ville spara speeden så länge som möjligt, säger Oskar J Andersson.

Fakta

Bouillabaisse

sto tre år e. Charly du Noyer – Sahara Fairytale e. Viking Kronos
6 st: 3–1–1
Rekord: 1.15,7m* – 1.12,9am
Uppfödare: Kathrin Biderman & Marie Rongione
Ägare: Stillwell Avenue HB, Handen
Tränare och körsven: Oskar J Andersson, Romme
Skötare: Paula Gyllenberg

Expandera

E3-uttagningen var också hennes första start barfota bak.

– Det har hela tiden känts som att Bouillabaisse är precis den typ av häst som just skorycket bak ger väldigt bra effekt på, och så var det också. Fram har hon fortfarande järnskor och vi ändrar inget ytterligare i balansen nu till E3-finalen, säger Oskar J Andersson.

Bouillabaise är uppfödd av Kathrin Biderman och Marie Rongione och de är också fortfarande ägare till stoet genom bolaget Stillwell AB. Stillwell har fyra egenuppfödda två- och treåriga hästar i träning hos Oskar J Andersson och fler är på väg in.

– Inom kort kommer ettåringen med samma mamma som Bouillabaisse, och med Bold Eagle som pappa, för inkörning. Det ska verkligen bli spännande att se vad det är för sorts häst, säger Oskar J Andersson.

Den hästen heter Sacrebleue. I år har för övrigt Sahara Fairytale fått ett hingstföl igen tillsammans med Bold Eagle.

 

Bouillabaisse mamma Sahara Fairytale, det är riktigt bra grejor det. Själv sprang Viking Kronos-dottern in 3,3 miljoner kronor i en karriär som började hos Lutfi Kolgjini och slutade hos Vincent Martens i Frankrike. Hon vann två lopp och tog tre andraplatser på Vincennes och två segrar i Cagnes-sur-Mer. I Sverige vann hon finaler i klass I och bronsdivisionen. Bouillabaisse är Sahara Fairytales första avkomma.

Fakta

Sahara Fairytale

sto född 2009 e. Viking Kronos – Sahara Shadow e. Graduate Student
58 st: 11–12–7
Rekord: 1.13,2m – 1.10,9ak
Insprunget: 3.297.926 kr
Sahara Fairytales finskfödda mamma Sahara Shadow (e. Graduate Student – Brisi Belle e. Gus Lobell), 1.13,0ak/2.759.647 kr, är utnämnd till Elitsto Utöver Sahara Fairytale har hon lämnat:

 • Sahara Dynamite (hingst e. Express Ride) – 1.09,8ak*/7.103.030 kr
 • Sahara One (valack e. Raja Mirchi) – 1.10,9,ak/1.624.958 kr
 • Sahara C.Four (valack e. Express Ride) – 1.12,2ak/1.070.050 kr
Expandera

– Jag kommer ihåg Sahara Fairytale väl. Det var en riktigt fin märr och jag ser mycket av Sahara Fairytale även i Bouillabaisse. Det är stor fin gång i henne nu, säger Oskar J Andersson.

Stor fin gång var det minsann också i Sahara Fairytales mest framstående syskon, ingen mindre än Sahara Dynamite (e. Express Ride – Sahara Shadow) som vann både Kriteriet och Derbyt, och dessutom Breeders Crown-final som både tre- och fyraåring för Timo Nurmos.

Sahara Dynamites och Sahara Fairytales mamma, den finskfödda Sahara Shadow (e. Graduate Student – Brisi Belle), var också en stjärna för Oskari Mäenpää med 2,5 miljoner kronor insprunget. Sahara Shadows möderne är sannerligen udda, det kommer från något ryskt (orlov)sto som 1963 fick en finskfödd dotter som hette Alafa. I aveln har Sahara Shadow lyckats så bra att hon blivit utnämnd till Elitsto.

 

Men tillbaka till Bouillabaisse, som alltså har detta ryska (orlov)blod sju generationer bort på moderssidan. Hon har funnits hos Oskar J Andersson från början, när han var alldeles nystartad som proffstränare.

Bouillabaisse är Oskar J Anderssons första finalist som tränare i ett stort unghästlopp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Ja, och i början hörde hon till gänget ”längst bak” i gruppen. Hon var väldigt rullig ända fram till sensommaren som tvååring. Då började det plötsligt stämma. Förmodligen var det inte svårare än att hon behövde växa till sig och börja få styrka i kroppen. Sedan dess har allt flutit på, men trots att Bouillabaisse nu är med i sin andra E3-final har vi varit försiktiga med inledningen på hennes karriär. Eftersom det var först på hösten förra året det började fungera med aktionen höll vi igen till slutet av april med att debutera, säger Oskar J Andersson.

Då var hon dock minst sagt redo…Seger i debuten på 1.15,7/2.140, seger i nästa start på 1.15,8a/2.140, sedan ner på 1.14,0a/2.140 i tredje starten som tvåa bakom Daniel Redéns kulltoppsämne Francesco Zet (e. Father Patrick – Shaqline), fyra segrar på fem starter hittills och med i hingstarnas E3-final i morgon. Så därefter försök och final i långa E3, där Bouillabaisse hamnade på tolftespår i finalen och därifrån blev oplacerad.

– Om vi haft ett annat upplägg på inledningen av hennes karriär, så att hon kommit med två lopp till i kroppen till långa E3, tror jag att Bouillabaisse kunde fått med sig ett fint resultat redan där. Men vi tar det alltså lite lugnt, som det känts har hon fortsatt att växa även i sommar, så hon är så att säga alltjämt under utveckling. Om allt går som jag jag hoppas och tror kommer Bouilabaise att bi en väldigt fin fyraåring, och vi lär vänta till dess med att plocka fler växlar än det här med bakskorma som det blir nu i korta E3.

 

Var E3-finalen kommer att köras har blivit osäkert i veckan. Översvämningarna i Gävle till följd av de 160 millimeter regn som föll i i början av veckan gjorde att man tog beslutet att flytta fredagstävllingarna undr E3-dubbeltravet till Solvalla.

– Jag måste säga att jag blev fundersam på om det verkligen skulle gå att köra tävlingarna i Gävle när jag såg bilderna på hur banan såg ut. Alltså, sådana djupa och stora spår som det verkade ha blivit är inte så lätta att reparera och få hårt och bra packade på den korta tid som de har haft på sig att jobba med översvämningsskadorna. Det är illa för hästarna om underlaget är ojämnt, i det här fallet säkert bra och hårt packad till största delen, men om det finns nyreparerade partier där det är lösare är det skaderisk där för hästarna. Om de inte kan garantera ett bra och säkert underlag runt hela banan är det klokare att köra E3-finalerna någon annanstans, även om det naturligtvis är väldigt tråkigt för Gävle om de tappar sin kanske viktigaste tävlingsdag på hela året, säger Oskar J Andersson.

 

Bouillabaise har spännande härstamning inte bara på mödernet. Pappa Charly du Noyer är en av Ready Cashs främsta söner och han fick till en riktigt fin period i slutet av treåringssäsongen och börja av fyraåringsditon för Philippe Allaire. Då vann Charly du Noyer italienska storloppet Gran Premio Orsi Mangelli, Criterium des 3 Ans och Criterium des 4 Ans inom ett halvår.

Charly du Noyer gick även till avel som fyraåring och första kullen är nu fyra år. Där finns den häst som länge varit den franska ettan i kullen, Helgafell. I kullen efter har de franska treåringarna It’s Now Or Never och Hunter Valley – syster till ingen mindre än Bold Eagle – nått över 100.000 euro.

Fakta

Charly du Noyer som avelshingst

franskfödd hingst född 2012 e. Ready Cash – Ornella Jet e. Halimede
55 st: 12–6–5
Rekord: 1.10,3am
Insprunget: 839.790 euro
Främsta meriter: Segrar i Criterium des 3 Ans, Criterium des 4 Ans, Gran Premio Orisi Mangelli. Tre grupp II-segrar och en grupp III-seger.
Första kullen född 2017.
Fem vinstrikaste franskfödda:

 • Helgafell (hingst född 2017 u. Baaría e. Quaker Jet) 388.300 euro
 • Harvest de Buliere (hingst född 2017 u. Modern Dance e. Coktail Jet) 184.560 euro
 • It’s Now Or Never (sto född 2018 u. Deep Purple e. Prodigious) 138.450 euro
 • Hunter Valley (sto född 2017 u. Reethi Rah Jet e. Love You) 114.560 euro
 • Hamilton Renka (hingst u. Une Miss de Nappes e. Kaisy Dream) 107.080 euro

Fem vinstrikaste svenskfödda (totalt 46 svenskfödda 2017-18):

 • Go Peppergirl (sto född 2017 u. Allinone Pepper e. Yankee Glide) 268.000 kr
 • Bouillabaisse (sto född 2018 u. Sahara Fairytale e. Viking Kronos) 225.500 kr
 • Victory Of Life (sto u. Victory Dancer e. Chocolatier) 163.500 kr
 • Global Concept (hingst född 2018 u. Faith e. Donato Hanover) 130.000 kr
 • Carelya (sto u. Carelia Boko e. Varenne) 121.500 kr
Expandera

 

Goops nyförvärv inledde