Fokustema
Fokus: Namn
Läs senare

”Lite som en trestegsraket”

Deras arbete består i att uttala hästnamn. Och givetvis finns personliga favoriter. Vi har pratat med landets främsta referenter som klurat över de bästa hästnamnen.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Ramtamtaramtata med Glenn K Stenberg
Ramtamtaramtata med Glenn K Stenberg

Rutinerade Göran Borgås som bland annat varit på Axevalla och i tv är en av de som funderat över hästnamn.
– I grund och botten anser jag att svenskar i allmänhet har en benägenhet att väl enkelt använda sig av engelska uttryck, vilket riskerar att utarma det svenska språket, och samtidigt har jag en förståelse för att engelskan och engelska ord på något sätt låter lite mer och häftigare, konstaterar Göran och förstärker intrycket genom att avslöja sitt favoritnamn.

Göran Borgås. Foto Stalltz.se

– Läckraste hästnamnet? Ja, kanske Yankeedoodledandy. Inte Axevallas bästa häst, men i någon mening banans motsvarighet till Jägersros Tulleman och tycktes dyka upp varje tisdagskväll när Axevalla tävlade. Ett speciellt namn, nästan lite som en trestegsraket. Väl lämpat för situationer när man som referent vill trycka till lite extra, utvecklar Göran.
Som givetvis också vill framhålla ett svenskt namn.
Bosse Trädfällare! Det känns som om det i hästens namn ryms en hel historiebok – samtidigt som det är mysigt och lite burleskt, speciellt som det är ett varmblod, förklarar Göran.
Bland referenterna verkar det vara utmaningar som lockar mest.
– När Arararavara och Ramtamtaramtata möttes på Dannero var det en rätt rolig tungvrickning. A Head Ahead i halvvarvslång duell mot Look Ahead på Umåker blev också rätt rolig, påminner sig Robert Karlsson som refererar på flera banor i Norrland.
Karlsson, med en tydlig basstämma som referent, trivs med lite längre och mustigare namn.

Dragalagaboomboom
Dragalagaboomboom. Foto Stalltz.se

– Då går det att ”dra” på lite exempelvis vid ett baksideavancemang. Dragalagaboomboom, som jag tyvärr inte haft äran att reffa, är kanske allra bäst. Bye Bye Rozz och Skully Gully är två andra som ligger skönt i munnen. Av de jag jobbar med regelbundet just nu är Chuck Lidell favoriten, men en uppstickare dök upp härom söndagen: Nobootsontheground, säger Robert.
Per Skoglund, tv-profil, men även amatörtränare och uppfödare, går inte över ån för vatten.
– Det kan tyckas konstigt att plocka en häst som vi managerar själva, men Il Tempo Gigante och Long Night Face har de tre ingredienser som jag eftersträvar, säger Per.
Och utvecklar:
– Det ska vara tre ord, de två första ska ha vokaler som går att dra på, det vill säga att volkalen ska efterföljas av ett kort konsonantljud – och så ska det vara på engelska. Allt blir bättre på engelska, hävdar Skoglund.

Fakta

Sju hästnamn som borde finnas, men inte finns

Gobsmacked
Engelska för fullständigt häpen

Swing For The Fences
Baseboll-term med ungefärliga betydelsen ”ta i så du spyr”.

Melchizedek
Tolvlitersflaskan Jeroboam har givit namn till en svenskfödd travare, men Melchizedek är den största existerande champagnebuteljen på 30 liter! Och skumpa är alltid rätt.

Boo Your Spooked
Ett namn som inte godkändes av övriga i uppfödargruppen trots att pappan heter Aghostatgodsplace, rullar skönt!

Uscados
Hitte-på-pengar från Solsidan. Vet inte riktigt varför jag gillar det, men det gör jag.

Norway No Way
Jag har inget emot Norge, men dels rullar namnet fint i munnen, dels retar det alltid någon av våra vänner i väster som är lite extra känsliga.

Sheep Dipped
Sprunget ut spiontiden och står för att man gav en agent nytt namn. Ligger på något sätt rätt.

Expandera

En av trav-Sveriges mest kända röster, Johan Edlund, är på samma våglängd som Skoglund som Borgås. De bästa hästnamnen för en referent är uppbyggda med tre steg.
– När jag kommenterade och fortfarande gör (andra sporter än trav) så gillar jag namn som innehåller tre ord. Det passar mitt sätt att kommentera då jag kan trycka till på samtliga namndelar. En av mina favoriter var Dream Of Goal som ju förutom namnet också var en riktigt vass häst som vann många lopp på V75, minns Johan.
Som har lagt travreferaten på hyllan och numera ägnar sig åt annan idrott. Men han följer förstås travet synnerligen noggrannt.
– Hästar som är stjärnor och vinner storlopp fastnar på näthinnan. Maharajah är en sådan vars namn också funkade med mitt sätt att jobba. När det gäller motsatsen så var det väl inget namn jag hade svårt med, men generellt var jag inte förtjust i namn som innehöll punkter mellan bokstäver i slutet, typ R.Ö.K. På något sätt så fick det mig att tappa lite av rytmen, säger Johan Edlund.

Fokustema
Fokus: Inför Grand Prix de l'U.E.T.
Läs senare

Sista chansen att se Calgary Games i år

Obesegrad efter åtta starter. I den sjunde vann Calgary Games Svenskt Travderby på världsrekordet 1.11,7a/2.640.
Är denna häst, som ännu synes vara alldeles i början av sin karriär, det som brukar kallas hästen-man-får-en-gång-i-livet för Timo Nurmos?
– Calgary Games kan vara en sådan. Det är för tidigt att säga det ännu, men helt klart är hästen speciell, en unik individ, säger Timo.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Här är Timo Nurmos tankar och funderingar om Calgary Games. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport & Adam Ström/Stalltz.se
Här är Timo Nurmos tankar och funderingar om Calgary Games. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport & Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Man kan dock rätt säkert slå fast att Calgary Games redan säkrat ålderspensionen för den 62-årige Nurmos, när han någon gång väljer att slå av på arbetstempot. Efter Derbysegern för en månad sedan köpte Menhammar Stuteri in sig i den av sin tränare då fortfarande ägde Calgary Games, som är född och uppfödd på just Menhammar.

Fakta

Calgary Games

hingst fyra år e. Readly Express – Olympia Tilly e. Lindy Lane
8 st: 8–0–0
Rekord: 1.15,6m* – 1.11,7al*
Insprunget: 4.585.000 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Stall Timo Nurmos AB, Tullinge
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Fredrica Sandberg
Meriter: Som fyraåring: Seger i uttagning och final till Svenskt Travderby på världsrekordet 1.11,7al. Seger i uttagning till Grand Prix de l’U.E.T.

Expandera

Det ledande svenska stuteriet ville säkra upp att Calgary Games skulle hamna på sina ungdoms marker på Ekerö när det nästa år är dags att starta avelskarriären. Det går lätt att räkna ut att hingsten måste värderas till ett respektingivande antal tiotal miljoner kronor.

Calgary Games kommer att stå till tjänst i aveln nästa år för priset 70.000 kronor vid levande föl. Den svenska språngrullans 150 platser fylldes på några timmar när bokningarna släpptes och det skulle inte förvåna om Calgary Games kommer upp i 300 betäckta ston med hjälp av export av sperma. Säg att det blir sammanlagt 150 föl…för 70.000 kronor styck…Då är vi uppe i tio miljoner kronor i bruttointäkt för avelsverksamheten.

– Avelsbiten sköts av Menhammar. Det är många som hört av sig till mig om platser hos Calgary Games nästa år, från många olika länder i världen dessutom, men jag kan bara hänvisa vidare till Menhammar, säger Timo Nurmos.

”Det har aldrig varit min tanke att han skulle sluta tävla redan nu, utan från och med nästa år kombinera avel med tävling”, säger Timo Nurmos. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Efter Derbyt uttalade sig Nurmos på ett sätt som tolkades som Calgary Games redan nu skulle kunna lägga tävlingsskorna på hyllan och bli avelshingst på heltid. Det blev rätt mycket stim i sociala medier om det.

– Jag läser inte mycket på sociala medier, men har fått höra att det var en del som blev upprörda om det var så att en så fin häst som Calgary Games kanske inte skulle tävla mer. Men det har aldrig varit min tanke att han skulle sluta tävla redan nu, utan från och med nästa år kombinera avel med tävling. Så har jag gjort med både Calgary Games pappa Readly Express och med Villiam, just i samarbete med Menhammar, så jag tycker att jag har fått rutin på hur det ska göras på bra sätt, säger Timo Nurmos.

Jag vill inte riskera att det snurrar till i huvudet för hingstarna, det handlar ju också fortfarande om unga individer

Timo är noga med att inte stressa hingstarna som ska lämna sperma och tränas parallellt.

– Därför kör jag inga snabbjobb så länge de hoppar på bocken, bara styrketräning och mängdträning. Jag vill inte riskera att det snurrar till i huvudet för hingstarna, det handlar ju också fortfarande om unga individer, säger Timo.

Fakta

Readly Express

Olympic Games pappa Readly Express (född 2012 e. Ready Cash – Caddie Dream e. Sugarcane Hanover), 1.08,9ak*/24.711.565 kr, vann själv både Derbyt och Grand Prix de l’U.E.T. som fyraåring. Readly Express äldsta avkommor är fyra år och han har redan räknat in fem segrar i stora svenska årgångslopp: Revelation (u. Monrovia) i Svensk Uppföldningslöpning 2019, Red Lady Express (u. Staro Helle) i långa E3 2021, Honey Mearas (u. Khao Manee) i Stochampionatet och Derbystoet 2021, Calgary Games (u. Olympia Tilly) i Svenskt Travderby 2021.

I USA har Readly Express treårige Menhammar-uppfödde sonen Dancingintedark M. (u. Leila e. Andover Hall) som vunnit på världsårsbästa 1.08,1, hittills har sprungit in över 350.000 dollar och som på söndag är med i ett av de allra största loppen i USA, Kentucky Futirity på Red Mile.

Expandera

Faktum är att Calgary Games tillkom just under de premisserna: Kriteriesegraren Readly Express började betäcka som fyraåring på Menhammar samtidigt som hästen tog sikte på kullens stora lopp på hösten, vilket lyckades utmärkt. Calgary Games är ett av resultaten av det vägvalet – och Readly Express vann också både Derbyt och Grand Prix de l’Ú.E.T.…

Calgary Games planeras att fullfölja hela betäckningssäsongen som ”livehingst”, vilket betyder att tävlande under första halvåret som femåring är uteslutet.

– Vi får se om han hinner bli redo att vara med i Jubileumspokalen på Solvalla i augusti. Det får ge sig utifrån hur det fungerar med avelsbiten under våren och försommaren. Helt klart är att de som bokar plats hos Calgary Games måste få ordentlig chans att få sina ston dräktiga, det går före att hinna få hästen startklar till något speciellt lopp.

Fakta

Olympia Tilly

Calgary Games mamma Olympia Tilly (född 2011 e. Lindy Lane – Pearl Tilly e. Sharif di Iesolo), 1.11,8ak/1.827.100 kr, vann Breeders Crown sim treåring, Calgary Games är hennes första avkomma.

Olympia Tillys mamma Pearl Tilly (född 1990), 1.14,1ak*/310.500 kr, är utnämnd till Elitsto, liksom mormor Cikora Tilly (född 1977 e. King Frances), 1.17,4ak/147.700 kr, mormors mor Glenna H. (född 1965 e. Trader Horn), 1.18,6k/70.150 kr, och mormors mormor Scotch Dot (född 1958 e. Dean Hanover – Scotch Virtue). Detta är unikt: Fyra generationer Elitston i rakt nedstigande led!

Calgary Games mamma Pearl Tilly är syster till Icora Tilly (född 1983 e. Fakir du Vivier – Cikora Tilly) 1.14,9k*/1.645.280 kr, som är mamma till världsrekordhållaren och den vinstrikaste svenskfödda hästen genom tiderna, Victory Tilly (född 1995 e. Quick Pay), 1.08,9ak*/37.705.278 kr. Även Icora Tilly är utnämnd till Elitsto.

Olympia Tilly är syster till Earl Tilly (född 2001 e. Alf Palema), 1.11,0ak*/2.937.651 kr och Bruce Tilly (född 1998 e. Super Tilly), 1.13,4ak/1.106.300 kr. Av Pearl Tillys tio avkommor har alla startat och nio vunnit, tagit rekord mellan 1.11,0ak* och 1.19,0m*. Åtta av de tio sprang in över 200.000 kronor. Tre av dem är alltså miljonärer. Olympia Tilly är Pearl Tillys sista avkomma.

 

 

Timo Nurmos köpte Calgary Games redan på våren som ettåring.

– Jag besiktigade Menhammars ettåringar och köpte ett paket på tre hästar. Chiru (e. Muscle Hill-Pantholops), som haft en bra säsong i år och också var med i Derbyt, ingick även han i det paketet. Calgary Games var en jättefin häst redan från början, och snart stod det klart att det var en speciell individ. Han leker sig fram i jobben utan att få hög puls och har dessutom fantastiskt psyke. Fast han gjort så få starter är han som en gammal häst, vet precis vad som gäller. Hjärta, lungor och psyket är alltså toppklassigt och till det kommer hans väldigt fina teknik. Ännu bättre än Readly Express teknik, som utmärkte sig med väldig spänst i baksteget.

Calgary Games flyter fram. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Timo Nurmos fortsätter:

– Readly Express hade så stor bakaktion att han kunde slå i sulkyn, och behövde dessutom knäkappor. Det gör inte Calgary Games. Han flyter fram även i höga tempon, och därmed sparar han också energi och får inte mjölksyra. Titta på hur det såg ut i Derbyt: Calgary Games satt utvändigt ledaren i 1.12-tempo i två varv och växlade till 1.04-1.05 då han avgjorde Att kunna ha den speeden att sätta in när han travat 1.12 utan rygg i två kilometer…Det är unikt. Det är inte många hästar i världen som klarar det, säger Timo Nurmos.

Han flyter fram även i höga tempon

Det är väl bland nu aktuella hästar ett par Ready Cash-söner man tänker på som också haft den extraordinära förmågan: Bold Eagle och Face Time Bourbon, vilka båda vunnit Prix d’Amérique två gånger! Att Timo redan drömmer om att vinna det största loppet på Vincennes kolstybb även med Calgary Games kan han inte hålla masken om.

Självmant säger han:

– Jag tror att Calgary Games kommer att passa bra även på Vincennes.

Timo Nurmos efter Readly Express seger i Prix d’Amérique. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Säsongsupplägget nästa säsong, med tävlingsfritt första halvår, bjuder ju i princip in till att sedan sikta på Prix d’Amérique 2023.

Uttrycket ”komplett häst” används emellanåt när en travare är väldigt bra, och det stämmer perfekt på Calgary Games, tycker Timo Nurmos.

– Om man delar upp en hästs olika egenskaper fysiskt, exteriört och psykiskt har nästan alla något som drar ner helheten och begränsar deras maximum prestationsmässigt. Men någon sådan enskild svaghet finns inte hos Calgary Games.

 

Nu väntar årets sista start, Grand Prix de l’U.E.T. på Åby. Där utmanas de svenska årgångstopparna – där Calgary Games efter Derbyt måste sägas ha petat Kungapokalsvinnaren och Sprintermästaren Önas Prince (e. Chocolatier-Sobra) från kullens tron – av flera av de allra bästa franska fyraåringarna.

Timo Nurmos resultat i Grand Prix de l’ U.E.T.
År
HästKön, StamPlaceringTidPrispengar
1996Louise Laukko   
sto, Fly Caster –
Hanna Crown
21.15,9aFRF600.000
2002Perfect Sund
hingst, Sugarcane Hanover –
Heaven Can Wait
01.13,0a
2008Sahara Dynamite
hngst, Express Ride –
Sahara Shadow
41.13,5a$28.750
2009Target Hoss
hingst, Muscles Yankee –
Celebration Ride
01.13,6a
2009Yield Boko
hingst, Viking Kronos –
Ouzo Boko
01.13,6a
2011Beau Mec
hingst, Jag de Bellouet –
Extreme Lady
01.13,3a
2011Aga Khan Bok
hingst, Viking Kronos –
Quicksilver Lobell
01.13,5a
2011Amaru Boko
hingst, Coktail Jet –
Sue Boko
dga
2012Askens Valencia
sto, Rite On Line –
Staro Ultima
dg0a
2013Chelsea Boko
hingst, Chocolatier –
Kelsea Boko
01.12,1a
2015Errol Boko
hingst, Scarlet Knight –
Lovely Kemp
01.13,6a
2016Readly Express
hingst, Ready Cash –
Caddie Dream   
11.12,0a€200.000
2017Global Trustworthy
hingst, Muscle Hill –
Trophy Stand
01.14,8ag
2018Villiam
hingst, Muscle Hill –
Gold Strike
11.11,3a   
€200.000
2021Calgary Games
hingst, Readly Express –
Olympia Tilly
2021Napoleon Cash
hingst, Djali Boko.–
Denim Boko

– Det gör loppet mer spännande, att Calgary Games får jämföra sig med de bästa franska fyraåringarna nu. Det handlar som alla förstår om mycket bra hästar. Men precis som det är speciellt och nytt för våra svenska hästar första gången de kommer till Vincennes stora bana blir det här en ny och speciell upplevelse för de franska. De är inte vana vid tusenmetersbanor med stor dosering i kurvorna. Det krävs lite annan teknik och aktion att hantera kurvorna än vad de franska hästarna är vana vid. Så på det sättet blir det fördel för de nordiska hästarna denna gång, säger Timo Nurmos.

Sista starten i år för Calgary Games var det ja…

– Calgary Games skulle kunna vara med i Breeders Crown också, men det står vi över. Dels är avelsvärderingen på Sundbyholm samma vecka som finalen körs, så det skulle bli en konstig uppladdning om han skulle starta i Breeders Crown. Dessutom behöver Menhammar få hingsten till sig för att hinna frysa så mycket sperma som möjligt. Efterfrågan från hela världen är så stor att det finns behov att frysa mycket sperma, säger Timo Nurmos.

Grand Prix de l’ U.E.T. blir alltså sista chansen att njuta av Calgary Games på tävlingsbanan på åtminstone tio månader.

Brother Bill och Jorma Kontio. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Fakta

Timo Nurmos om sina storloppshästar på Åby:

 • V75-1: Dixie Brick (sex år e. Donato Hanover – Keystone Nora e. Yankee Glide). Innerspår i Sto-SM. Timo Nurmos: ”Hon är på väg att växa in i högsta eliten bland stona. Hon har redan vunnit lopp i stoeliten i år (ett lopp i vintras plus Queen L:s lopp Jubileumspokalkvällen, reds.anm.) och jag tror hon kan ta ytterligare något steg till. Dixie Brick hade inte startat på en månad innan hon gick jättebra på 1.10,5 senast, och det loppet tror och hoppas jag har satt fram henne lite till. Läget passar förstås fint och hon öppnade snabbt näst senast. Då gick hon med jänkarvagnen och den tar vi nu också. Huvudlaget blir detsamma som senast, liksom att hon ska gå barfota igen. ”
  Hevin Boko (sju år e. Going Kronos – Welat Boko). Titelförsvarare i sto-SM, åkte nu på spår tolv, Timo Nurmos: ”Hevin Boko har siktats mot det här loppet med förhoppning om att försvara SM-titeln, Toppformen tror jag är där och före spårlottningen hade jag sagt att Hevin Boko har bästa chansen av mina två, men nu när Dixie fick spår ett och Hevin tolv är det annorlunda. Hevin Boko var med i samma lopp som Dixie Brick senast och fick då ett snällt upplägg från svårt utgångsläge, hon var inte tom i mål. Hevin Boko ska gå utrustad och balanserad som senast.”
 • V75-2: Ciak Bi (tre år e. Varenne – No Ifs Here). Europeiskt Treåringschampionat, spår tre bakom bilen. Timo Nurmos: ”Ciak Bi kom från Italien till mig eter tvååringssäsongen. Han har inte gjort så många starter ännu. Det är en kapabel häst, men han behöver lugna ner sig i loppen. Han har slösat med krafterna, och nu tränar vi honom lite annorlunda för att se om det kan få honom lugnare. Eftersom hästen är så startsnabb brukar det bära iväg till ledningen när han har sådana här spår, och sedan handlar hans möjlighet att sluta långt framme mycket på om han är reglerbar eller vill dra iväg. Vi avvaktar med att bestämma balans och utrustning. Det kan bli barfota runt om, och även jänkarvagn. det avgörs av hur hästen känns i värmningen.”
 • V75-3: Global Undecided (sju år e. Prodigious – Montage). Monté-SM, spår sju bakom bilen. Timo Nurmos: ”Debuterade i monté inför Montéeliten Elitloppshelgen och gjorde i storloppet en bra prrstation som fyra mot hårt motstånd. Formen är fin nu och då brukar den här hästen även klara att gå tuffa lopp. Det blir barfota och helstängt huvudlag,”
 • V75-6: Calgary Games (fyra år e. Readly Express – Olympia Tilly). Grand Prix de l’U.E.T., spår fyra bakom bilen. Timo Nurmos: ”Hästen gör allt rätt. Han vann uttagningen till U.E.T-Derbyt med krafter kvar och det loppet ska ha satt fram honom till samma form som han hade i Derbyt på Jägersro, hoppas jag. Efter senaste loppet har han känts jättefin. Mellan Derbyt och senaste loppet hade han varit på Menhammar för spermatester. Vi får se om det blir barfotabalans som i Derbyt, men vi fortsätter med öppet huvudlag, vanlig vagn och fast huva.”
 • V75-6: Napoleon Cash (fyra år e. Djali Boko – Denim Boko). Grand Prix de l.’U.E.T,, spår åtta. Timo Nurmos: ”Det är en storvuxen häst som därför blivit lite sen, men nu är han under utveckling och känns bättre, som att han är riktigt på gång, än han gjorde inför och i Derbykvalet. Han blev fast med krafter kvar i uttagningen till det här loppet och då fick han ta det startspår som blev över. Jag håller den här hästen högt och tror att han kommer att göra ett riktigt bra lopp här, men att vinna blir förstås svårt i det här motståndet och från detta läge. Han ska gå barfota igen och med jänkarvagn.”
 • V75-7: Brother Bill (fem år e, From Above – Clear As A Bell). Svenskt Mästerskap. Spår två bakom bilen över 2.640 meter. Timo Nurmos: ”Jag var jättenöjd med Brother Bill senast då han från utvändigt ledaren kämpade sig in som tvåa på 1.10,0 bakom Milliondfollarrhyme. Hästen är bra i ordning nu och det blir spännande att se hur långt han räcker i den här konkurrensen. 2.640 meter passar bra och från det här läget ska han kunna få en fin resa. Det blir samma balans och utrustning som i senaste starten.”

 

Fokustema
Fokus: Auktionsteorier
Läs senare

Med blick för auktionshästar

Stefan Melander betalade 7.000 dollar för Nuncio, ett lika plusbetonat fynd som Scarlet Knight.
Perry Söderberg omnämns med vördnad i branschen.
Hur hittar de ettåringar i hagar och på auktioner? Vad har de som vi andra aldrig begåvades med?
Och testa själv – känner Du igen hästarna från Lexington 2013 som tävlat i Sverige?
Av
Ulf Lindström
Upplåst för dig som är prenumerant
Jimmy Takter synar unghästar i Lexington. Testa själv om Du känner igen hästarna från auktionen 2013. Åtta av tio på bild längst ned har tävlat i Sverige! Foto Adam Ström/Stalltz.se
Jimmy Takter synar unghästar i Lexington. Testa själv om Du känner igen hästarna från auktionen 2013. Åtta av tio på bild längst ned har tävlat i Sverige! Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bob Boni, agent och nestor med många fynd i sitt bälte, är ödmjuk i sin tröst.

– Du lär dig genom att besikta tusentals hästar, varje dag finns en ny att besikta.

Vanligtvis är han försiktig med stora ord, men erkände att Peace Corps var den mest fulländade häst vi skulle få se.

Du lär dig genom att besikta tusentals hästar, varje dag finns en ny att besikta

Nåja, att besikta hästar var dagligt bestyr ännu till för ett sekel sedan, med terminologi som nådelöst avslöjade vilka besiktare som var lallare och de med respekt. När Leo Tolstoj 1873 författar sitt mästerverk (Anna Karenina) noterar han med självklar trygghet exteriören hos de hästar som anmälts till kapplöpningarna. Märren Frou-Frous smala bringa, tendens till kohas men fint sluttande kors, stort djup, kotvinklar och muskelsättning jämför han med hingsten Gladiators mäktiga bakmotor och korta uppräta kotor.

Vi som, till skillnad från Tolstoj, inte är uppväxta som arvtagare till gods med försvarliga besättningar (och med måttlig litterär talang), hänvisas till auktionerna.

Att besikta åringar kräver ett hästöga som har tre linser och, till slut, ett ”hästöra.” Ögat söker och finner snart både det raka och vettigt vinklade benstället. Därefter blir det svårare: linjer som är flytande, de som övergår i att rundas av. Till slut ansträngs ögat att samverka med ett skolerat sinne för objektets helhet, för harmonin i individen. Nu är liknelsen med musikalitet nära tillhands. Vi andra är distanserade:

 1. Bockbent, sabelbent, intåad, uttåad, korta uppräta kotor, trångt/brett framställ, kohasig.
 2. Parallellförskjutning, bog, lång rygg, kort kors, omarkerad manke, dåligt djup, huvud ”ingen hemma.”
 3. Sammantagen harmoni.
 4. Absolut gehör.

De med absolut gehör för hästar är få och – ömsesidigt – outgrundliga. Som i fotot av Jimmy Takter. Han besiktar ett nummer ute i Lexingtons stallområde: ”Ground Control to Maestro Jimmy…” De två i bakgrunden håller behörigt avstånd när han utför sin ritual, till och med hästen tycks visa respekt.

Apropå, dirigenter som är medelmåttor att spela instrument kan få alla instrument att tillsammans skapa stor musik

Takter kör också häst. Hur kan de som inte är erfarna tränare och kuskar bli agenter med renommé? Apropå, dirigenter som är medelmåttor att spela instrument kan få alla instrument att tillsammans skapa stor musik. Dirigenter har sina partitur, de lyssnar på tidigare tolkningar. Agenter har katalogens härstamning respektive videoarkiv.

Men ändå. Det är ”blindbesiktningen” som omges med högsta respekt, som när Håkan Wallner 1981 i ögonvrån ser Winky’s Gill ensam i hagen på Castleton och säger till John Cashman ”henne ska du behålla, John.”

Det är affärer: agenterna bär inte sina hemligheter förgäves. För vid auktionens sista klubbslag ska några ha hittat guld, andra pyrit. Ibland har hela den församlade expertisen blivit blåst på konfekten: Muscle Hill gick för 55.000 dollar. Visst, i det långa loppet tjänar alla på att besiktarna blir fler och kunnigare, att beståndet gallras, att kvalitén höjs i den samlade besättningen av travhästar. Men vad var det ekonomen Keynes sa om ”det långa loppet”? Just det.

Enligt Perry Söderberg tar det några år att lära sig besikta, som han sa till Daily Racing Form (DRF) i en generös intervju 2017. Annars är han, enligt Hanovers förre försäljningschef Murray Brown, ”ganska fåordig om sina åsikter och behåller vanligtvis sina tankar för sig själv” efter att han på plats besiktat ettåringarna på gårdarna.

Söderberg, enligt Derick Giwner i DRF, börjar med att se på hästen på ett golv. De som väcker hans intresse ber han att få se röra sig fritt i en hage. Ännu har han inte tjuvkikat i katalogen. När väl videon är ute, ser han hur flyktigt de rör sig, hur de flexar sina knän och bogar, deras atletiska förmåga, om de landar hårt eller mjukt på hovarna, om de har stötdämpare i nedslaget. Framifrån registrerar han om åringarna paddlar och hur brett de rör sig.

Perry Söderberg. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Teamet Söderberg-Takter köpte 2016 två dyra Muscle Hill-hingstar på Harrisburgs auktion: Story Time Hanover (400.000 dollar) och You Know You Do (350.000 dollar).

Den förstnämnde hade exteriör och rörelse i Söderbergs smak, vartill härstamningen föll väl ut hos Takter. Story Time Hanover var ”den mest kompletta hästen på auktionen,” sa Söderberg till Standardbredcanada.com. (Story Time Hanover tjänade 46.000 dollar på 51 starter.)

You Know You Do, fortsatte Söderberg, ”har storleken och styrkan, jag såg honom på Peninsula Farm och han hade den kraften (punch) som jag vill se i en hage.” (You Know You Do vann bland annat Peter Haughton Memorial och gick till avel med 540.000 dollar på kontot.)

Nuncio i auktionsringen i Harrisburg, där Stefan Melander ropade in honom för 7.000 dollar. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Stefan Melanders klipp Nuncio tangerades i skymundan av Söderberg samma år. För passgångar-hingsten Western Vintage betalade han 7.000 dollar. Han försökte placera den hos sina lojala kunder men ingen ville visa egentligt intresse.

Söderberg behöll Western Vintage själv: ”Han var medelstor men var gott musklad och stod mycket bra. Han hade ett ärr på höger bakkota som kanske gjorde att en del personer blev oroade.” Som två- och treåring vann Western Vintage New Jersey Sire Stakes, var tvåa i Metro Pace och samlade 413.000 dollar på 16 starter. Han har 2016-2019 nära ett hundra avkommor.

Söderbergs portfölj med ”lågprisare” har nu bland andra Magic Can Happen (sto född 2019 e. Muscle Hill – Star’s Edge e. Cantab Hall) för 20.000 dollar.

Vi har plockat ut tio hästar från auktionen i Lexington 2013, alltså kullen född 2012, som presenteras med bilder av Stefan ”Tarzan” Melander.

Bland de tio hästarna finns hela auktionens dyraste travare och av de tio har åtta startat på svensk mark efter unghästår i USA!

När det gäller priserna på auktionen är fördelningen:

 • 100.000 dollar eller mer: Fyra hästar
 • 50.000-99.999 dollar: Två hästar
 • 0-49.999 dollar: Fyra hästar

Testa Dig själv! Känner Du igen någon, några eller kanske alla hästarna på dessa bilder från när de såldes i Lexington som ettåringar? Facit kommer efter helgen!

Häst 1:

Häst 1. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Häst 2:

Häst 2. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Häst 3:

Häst 3. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Häst 4:

Häst 4. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Häst 5:

Häst 5. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Häst 6:

Häst 6. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Häst 7:

Häst 7. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Häst 8:

Häst 8. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Häst 9:

Häst 9. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Häst 10:

Häst 10. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Fokustema
Fokus: Kallblods-SM
Läs senare

”Hästen är bättre i år än förra året”

Hans första häst vann en handfull gulddivisioner.
Bästa hästen idag har redan vunnit SM – i monté.
Nu jagar Stefan Dellbros tolvåring Don Viking SM-guld även för sulky.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

50-årige Stefan Dellbro har levt med travsporten i många år och det som började med delägde varmblodet Let Me Fly på 1990-talet har de senaste decennierna fortsatt med både liten uppfödning och de senaste åren en handfull hästar i stallet som B-tränare.

Förra året var han mannen bakom det vinstrikaste svenskfödda kallblodet i landet i Don Viking (e. Järvsöviking) med 753.415 kronor insprunget – och det segerrikaste svenskfödda stoet i då fyraåriga lillasystern Wild Donnan (e. Voje Spik), som vann fem lopp! Dessutom klev Stefan över miljonen insprunget för stallets hästar för första gången.

– Att ha Sveriges vinstrikaste häst och dessutom segerrikaste sto är ganska fränt att lyckas med som en liten amatör, säger Stefan Dellbro.

Fakta

Tränarstatistik

Stefan Dellbro som tränare:

 • 2016 – 11 st: 0–3–2 – 124.500 kr
 • 2017 – 9 st: 3–2–0 – 112.200 kr
 • 2019 – 31 st: 8–5–3 – 786.700 kr
 • 2020 – 43 st: 10–7–8 – 1.016.215 kr
 • 2021 – 29 st: 6–2–4 – 400.993 kr
Expandera

Det började alltså med familje- och kompishästen Let Me Fly (e. Speedy Fly), 1.12,9ak/1.959.250 kronor, som Stefan bland annat ägde tillsammans med Halmstadtränaren Marcus Lindgren. Let Me Fly inledde hos Umåkertränaren Jan-Erik Erikson innan den stora utveckling kom hos den då färske proffstränaren Robert Bergh.

Totalt gjorde gjorde 80 starter (26–13–8) och vann en handfull gulddivisionslopp, däribland Top of Europe Trot i Boden 1994 och Malmloppet i Skellefteå både 1994 och 1995.

När hon lastades av hemma efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören

Stefan köpte i samma veva varmblodet Norciana (född 1982 e. Glasgow), 1.16,8k/209.250 kr, som fölsto.

– Hon var grå när hon tävlade och vann bland annat en rikstotofinal för Karl-Gösta Fylking, men när hon lastades av hemma på gården efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören, berättar Stefan med ett skratt.

Norcianas blod lever fortsatt vidare i Dellbros travverksamhet. Dottern Shy Beauty (e. Big Spender) vann själv V75-lopp i Dellbros träning för 20 år sedan och är mamma respektive mormor till de två varmblod som Stefan tränar idag: nioårige sonen Corroded (e. Pine Chip), 1.11,5ak/945.093 kr, respektive dottersonen treårige Il Stefano (e. Il Villaggio).

Corroded är tillbaka hos Stefan Dellbro efter flera år hos Robert Bergh. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Corroded är tillbaka hos Stefan efter flera år i regi Robert Bergh.

– Han har varit svår att få igång, tyvärr är hans hovar inte av bästa kvalitet och det har varit problem med hans fötter. Jag tycker att jag börjar få tillbaka honom någorlunda, men det är fortfarande långt från hästens inneboende kapacitet. Han ska gå barfota för att fungera och då måste han ha hovar och kropp med sig, säger Stefan.

Treårige Il Stefano har dock långt kvar till tävlingsdebut.

– Han är liten och blev kastrerad sent. Sedan har vi tagit bort lösa benbitar och det har varit rätt mycket bekymmer. Kanske kan det bli kval i höst, men det krävs nog en vinter med träning till för hästen, säger han.

Stefan äger fortfarande mamman Give Me V. (e. Fill V), som bara fått ett föl, just Il Stefano.

– Eventuellt låter jag betäcka henne igen, jag har ju haft några generationer i stammen och Shy Beauty lämnar väldigt fina travare, så jag skulle gärna få ett stoföl för att blodet ska leva vidare. Det är roliga hästar att jobba med.

Men hästen för dagen – och de senaste säsongerna – i Stefan Dellbros stall är tolvårige kallblodsvalacken Don Viking (e. Järvsöviking). Efter sju sorger och åtta bedrövelse i mitten av 2010-talet – läs: tre gaffelbandsskador – har ett långsiktigt och tålmodigt arbete med den hetlevrade hästen givit enastående resultat. Efter långt skadeuppehåll och noll starter 2017 gjorde Don Viking comeback 2018 och sedan dess har han svarat för detta:

 • 2018: 9 st (3–2–0) – 112.200 kr
 • 2019: 21 st (7–5–2) – 737.000 kr
 • 2020: 23 st (5–4–5) – 753.415 kr
 • 2021: 13 st (5–1–1) – 267.693 kr

Bland meriterna finns framför allt segern i monté-SM för kallblod och andraplatsen i SM för sulky förra året, samt segern i dubbelcupens final i Bollnäs 2019.

– Jag är glad varje säsong han kan hålla på, men hästen tål att starta och hårda upplägg, han tar loppen bra. När vi kommer hem efter tävlingar och jag släpper ut honom i hagen drar han iväg en rejäl repa. Han trivs med livet, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förra året gjorde Don Viking en fin insats som tvåa bakom Månlykke A.M. i SM och upplägget inför årets svenska mästerskap liknar det från 2020. Don Viking är hemkommen efter en långresa till finska Ylivieska, där han startade i finska storloppet ”Valackfursten” med lopp två dagar på raken för två veckor sedan.

Han galopperade i den korta uppgörelsen, medan han slutade femma i långloppet efter offensiv styrning till ledning varvet från mål efter ett varv i tredjespår. Inget upplägg som passar tolvåringen.

– Det blev mest kattskit den här gången. Han reste inte lika bra som förra året och hade dessutom inget resesällskap som då. Han kan vara lite känslig med mat och vätska när han reser långt. Förra året gick det bra till Finland, men inte den här gången. Han var lite tagen och hade tunnat ur på grund av för lite vätska, säger Stefan.

Efter hemkomsten har Don Viking hittat formen igen.

– Han tog ikapp det fort när vi kom hem. Han har gått två backjobb och känns fin och laddad i träning. Just upplägget med start två dagar i rad gjorde honom väldigt gott när det kom till SM ett par veckor senare och jag hoppas det ger samma resultat nu.

Sandra Eriksson körde Don Viking för första gången i SM ifjol och det slutade alltså närmast med succé och andraplatsen. Nu hoppar Sandra upp igen – för fjärde gången – och utgångsläget är fina spår tre bakom startbilen.

– Sandra är duktigt på att köra kallblod och får hästarna att gå hela vägen. Förra året öppnade han bra i SM, men ska inte gå i tät. Bara han får springa i ryggar gör det inte så mycket om han ligger på under vägen. Det viktiga är att ha rygg till 400-500 meter från mål, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förhoppningarna och möjligheten att försvara SM-silvret?

– Hästen är bättre i år än förra året, han har blivit stabilare och inte lika känslig för till exempel nya kuskar som tidigare. Gunnars häst blir förstås svår att slå, men de andra hästarna tycker jag att han matchar. Kan han vara trea-fyra är jag nöjd, men det finns inget att klaga på inför loppet, säger Stefan.

Efter SM kommer – SM. Nåja, det lär bli någon start emellan, men den 24 september är det svenskt mästerskap i monté, där Don Viking är titelförsvarare. Att han gillar disciplinen råder inte minsta tvivel om. I april satte han svenska rekordet 1.23,3a/2.140 meter tillsammans med Lena Fritz på just Bergsåker och i ett sprintrace på Solänget i början av augusti vann han på 1.19,4a/1.140 meter.

Under sadel har Don Viking gjort tolv starter, vunnit sex av dem och slutat tvåa fyra gånger!

Fakta

Don Viking

Valack 12 år e. Järvsöviking – Donnan e. Gyllfen
Resultat: 112 st: 25–19–14
Rekord: 1.22,1k – 1.22,4ak
Insprunget: 2.102.408 kr
Uppfödare: Anneli Oskarsson, Vindeln
Ägare: Donnans Hästar KB, Vindeln
Tränare: Stefan Dellbro, Umåker
Körsven: Sandra Eriksson, Boden

Expandera

Däremot lämnar Stefan tråkiga besked gällande Don Vikings femåriga lillasyster Wild Donnan. Stoet tjänade över en kvarts miljon kronor förra året utan att vara anmäld till de klassiska loppen och visade i våras att hon räcker i konkurrensen även mot äldre hästar.

– Tyvärr fick hon känning i en bakkota i somras och nu blir hon borta fem-sex månader för att läka ihop och rehabiliteras. Hon har ju tjänat så mycket pengar att i princip måste hon ned på svenskt rekord varje gång för att vinna lopp. Det känns som det finns en hel del kvar i henne och avel är inte aktuellt, om det inte skulle bli några bakslag under läkningsprocessen, säger Stefan.

Istället får Stefan Dellbro se Don Viking jaga en topplacering i Svenskt Mästerskap. Fjolårets andraplats i loppet visar att den finns inom räckhåll!