Fokustema
Fokus: Hugo Åbergs Memorial
Läs senare

”Lyckliga att en så fin häst finns i vårt stall”

Prix d'Amérique-vinnaren Face Time Bourbon får ursäkta, men positionen som den just nu mest spännande hästen i Europa kan nog fyraårige Ecurie D. ha lagt beslag på. Tisdag kväll denna vecka ger sig karismatiske Ecurie D., i sin blott tolfte start, på att möta äldre topphästar i Hugo Åbergs Memorial.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ecurie D. på väg till ledningen vid segern på 1.09,2 Elitloppshelgen. Erik Adielsson körde då och sitter bakom Ecurie D. i Hugo Åbergs Memorial också, eftersom ordinarie kusken Björn Goop är upptagen av egentränade Vitruvio. Foto: Mathias Hedlund/Sulksyport.
Ecurie D. på väg till ledningen vid segern på 1.09,2 Elitloppshelgen. Erik Adielsson körde då och sitter bakom Ecurie D. i Hugo Åbergs Memorial också, eftersom ordinarie kusken Björn Goop är upptagen av egentränade Vitruvio. Foto: Mathias Hedlund/Sulksyport.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det är den bästa häst jag haft, en fantastisk individ med bland annat perfekt kurvteknik och vi är lyckliga över att en så fin häst finns i vårt stall, säger tränaren Frode Hamre.

Elitloppshelgen vann Ecurie D. Fyraåringseliten på 1.09.2, den dagens snabbaste tid. Endast en häst har vunnit på snabbare tid i Europa i år, finske Next Direction (e. Orlando Vici – Be My Luxx) när denne tog hem St.Michel Ajo på den blixtsnabba Mikkelibanan.

Fakta

Ecurie D.

danskfödd hingst fyra år e. Infinitif – To Soon e. Muscles Yankee
11 st: 11–0–0
Rekord: 1.12,2k* – 1.09,2ak*
Insprunget: 2.295.625 kr
Uppfödare: Jean Pierre Dubois, Frankrike
Ägare: Global Glide AB & Smart Repair Center AB
Tränare: Frode Hamre, Norge
Körsvenner: Björn Goop/Erik Adielsson
Skötare: Tina Storetvedt

Expandera

Sina 1.09,2 gjorde alltså Ecurie D. i sin blott tionde start, och utan att se ut att vara körd i botten. I den elfte, Fyraåringstestet i Eskilstuna i mitten på juli, lekte han sig till seger på 1.12,7a/2.640. Efter det tog diskussionen fart i sociala medier: är Ecurie D. den bästa fyraåring som setts?

Minnet är kort och det är lätt att dra fram hästar som Mack Lobell, Elitloppsvinnare som fyraåring…Scarlet Knight, nästan Elitloppsvinnare som fyraåring; han var trea då bakom ingen mindre än VarenneNuncio som var nära att vinna Elitloppet via tredjespår runt om som fyraåring…just nämnde Varenne som avrundade sin fyraåringssäsong, som obesegrad då, med att klä av självaste Moni Maker i Nationernas Pris i Milano…de franska nutida Face Time Bourbon och Bold Eagle vilka ”rensade rent” på sin väg mot att vinna Prix d’Amérique som nyblivna femåringar…Och då begränsar vi oss till lopp, hästar och prestationer på denna sida Atlanten. Men det är kanske heller inte riktigt rätt att ställa in honom i sådant sammanhang eftersom hästarna är i olika generationer och har haft olika karriärsupplägg.

Ecurie D. efter elfte raka segern i Eskilstuna. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Det är ju hedersamt och smickrande att Ecurie D. gjort sådant intryck att han jämförs med sådana fantastiska hästar.  Ecurie D. har inte hunnit göra så många starter och hade som treåring en del valpighet, och lek, för sig. Hästen fortsätter att utvecklas hela tiden, för varje lopp, de omogna beteendena klingar av. Fysiskt är han såklart fantastisk, det finns ju ingen häst som kan vinna på det sätt han gjorde på 1.09,2 utan att vara exceptionell när det gäller styrka och fart, säger Frode Hamre.

hade som treåring en del valpighet, och lek, för sig

Fakta

Startlista

Hugo Åbergs Memorial, Jägersro tisdag 28 juli. 1.609 meter autostart. Förstapris 1.609.000 kr:

 1. Cokstile – Wilhelm Paal
 2. Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
 3. Milligan’s School – Ulf Eriksson (tränare: Stefan Melander)
 4. Double Exposure – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 5. Vitruvio – Björn Goop
 6. Racing Mange – Joakim Lövgren
 7. Campo Bahia – Marc Elias (Conrad Lugauer)
 8. Zarenne Fas – Tom Erik Solberg (Jerry Riordan)
 9. Ble du Gers – Jos Verbeeck (Frode Hamre)
 10. Ecurie D. – Erik Adielsson (Frode Hamre)
Expandera

En av de saker som visar att Ecurie D. fortfarande är under utbildning visade sig senast, i Eskilstuna. Där hade Ecurie D. bakspår och det blev en vådligt tuff färd med fiolsträngsspända tömmar för Björn Goop bakom startbilen och i loppets inledning.

– Ja, Ecurie D. är alltid ivrig innan och i början av loppen och tog senast i hårt när han var bakom hästar, det var kanske inte så långt ifrån att han gjort bort sig. Ecurie D. behöver helt klart lära sig att slappna av bättre i början av loppen, och att få börja bakom de andra. Det är han inte van vid, säger Frode Hamre.

Därför är det faktum att hästen fick bakspår igen, i Hugo Åbergs Memorial, både bra och dåligt.

– Ja, dåligt förstås gällande chansen att behålla segerraden intakt. Nu blir han beroende av hur det blir kört om han ska vinna även om han har resurserna och av jobben att döma även formen för att kunna vinna. Men det kanske ändå var bra med bakspår om man tänker lite längre framåt. Nu får hästen träna en gång till på att börja i bak

Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

re ledet. Med tanke på att Eurie D. i detta sammanhang är färsk, han har hittills bara mött jämnåriga och ställs nu mot hästar som tillhör den europeiska äldreeliten, är det kanske bra att han slipper ”vara med i kriget” som det antagligen blivit om han stått någonstans ”mitt på” startbilsvingen. Nummer tio är helt klart bättre än om han fått spår sju eller åtta, säger Frode Hamre.

kanske bra att han slipper ”vara med i kriget”

Ecurie D. är danskfödd och uppfödd av franske avelsnestorn Jean-Pierre Dubois. Eftersom Ecurie D:s mamma To Soon har Muscles Yankee som pappa, hjälpte det inte att mamman See You Soon kommer från ett av Dubois märkesmödernen, Dourga II/Rangone. To Soon var ändå inte välkommen i franska stamboken.

Ecurie D. placerades av Dubois hos Frode Hamre och öppnade karriären imponerande med att vinna på Solvalla på uppseendeväckande 1.14,3a/2.140. Detta i april som treåring. När hästen sedan följde upp med att imponera även i andra segern, på Åby i början av maj, tog Marko Kreivis intresse av att försöka köpa hästen fart på allvar. I mitten på juli var saken klar:

– Jag fick inte med mig någon delägare i första skedet, men nu när affären är klar känns det väldigt bra. Jag har förstått att det var många intresserade, så det känns speciellt, sade Marko Kreivi till Sulkysport efter att han tillsammans med Süleyman Yüksel köpt supertalangen som då hunnit komma upp i fyra raka segrar. Den femte togs samma vecka som affären gjordes klar, Stochampionatshelgen, i Slaget vid Axevalla Hed.

 

Treåringssäsongen ändades efter sju starter och sju segrar. Efter att Kreivi och Yüksel köpt Ecurie D. satte han världsrekord 1.12,2/1.640 i Big Noon-Pokalen på Solvalla och avslutade sedan med att vinna Europeiskt Treåringschampionat på Vermo. Den kvällen var Ecurie D. överfull av energi före loppet, så han orsakade först en omstart, för att sedan galoppera bort 80 meter i loppet – och vann ändå! Det fanns en klockning som visade 1.11,5/1.700 meter, och den farten hade hästen sannolikt i 2.000 meter.

Körande Björn Goop konstaterade efteråt att ”jag tänkte att det var kört. Det ska inte gå att komma tillbaka efter en sådan galopp”. Och lade, liksom för att understryka det imponerande i prestationen ännu mer: ”Han gjorde det med skor på alla hovarna och fast bomull”.

Det hör till saken att Ecurie D. – i känd Jean-Pierre Dubois-stil, det betalas sällan eller aldrig insatser till årgångslopp från det hållet – inte varit anmäld till ”någonting” i sitt hemland. Inte Kriteriet, inte Derbyt. Men i samband med att Ecurie D. vann Ina Scots Ära på Mantorp i maj uppmärksammades ägarna på att det numera finns en möjlig bakväg in i Grand Prix de l’U.E.T. För nätta 20.000 euro kan hästar före 1 augusti köpas in i det som populärt benämns Europaderbyt. Dett var Kreivi och Yüksel förstås väldigt intresserade av. Så nu har plötsligt Grand Prix de l’U.E.T. kommit in i bilden.

– Ja, jag har förstått att Ecurie D. kommer in där som efteranmäld. Det ändrar förstås på saker och ting i den från början tänkta matchningen, för nu blir det loppet det naturliga huvudmålet denna säsong. Vi valde att stå kvar vid ursprungsplanen att vara med i Åbergs och går sedan mot sedan Europaderbyt, säger Frode Hamre.

Ecurie D. har för övrigt Grand Prix de l’U.E.T-meriter i blodet. Hans mormors mormor Rangone vann det loppet 1987, i Milano, för Jean-Pierre Dubois.

Och efter det? Vågar ni se så långt fram som det franska vintermeetinget med fryaåringsloppet Criterium Continental på Vincennes och kanske sedan Prix d’Amérique?

– Jadå. Det är klart att de tankarna finns där. Men de är ännu långt bak i huvudet. Efter Grand Prix de l’U.E.T. (vars försök körs i slutet av september på Solvalla och Vincennes och final 16 oktober på Vincennes, reds.anm.) kan vi planera fortsättningen, säger Frode Hamre.

Det är klart att de tankarna finns där. Men de är ännu långt bak i huvudet

Björn Goop kan då hamna i en spännande sits…som förstekusk på årets Prix d’Amérique-vinnare Face Time Bourbon och även på Ecurie D…

 

Hamrestallet, med Jarlsberg som hemmabana, är rent allmänt stekhett för dagen. I helgen har Frode räknat in två stora treåringssegrar. Jolene B.R. (e. Muscle Hill – Cantabs Gal) – ägd av just Marko Kreivi – tog fjärde segern i femte starten när hon rundade hela fältet i ett imponerande slutvarv i stoavdelningen av Prinsesse Märtha Louises Pokallöp.

Ecurie D:s danskfödda lillasyster Fascination (e. Maharajah), fortfarande ägd av Jean-Pierre Dubois, tog fjärde segern i sjätte starten när hon vann Jydsk 3-årings Grand Prix i Århus.

Till det kan fogas att fransfödde och -ägde Ble du Gers (e. Quinoa du Gers – Moorea) vunnit både Oslo Grand Prix och Ulf Thoresens Minneslopp sedan han kom till Hamrestallet från Jean-Michel Bazire i maj.

Fascination vid segern för Jeppe Juel i Jydsk 3-årings Grand Prix för ston. Foto: Ole Hindby

 

– Det är tacksamt att vi har hästägare som ger oss förtroendet med väldigt fina hästar. Samarbetet med Jean-Pierre Dubois hade vi sedan innan, att Marko Kreivi satsar på oss har ju vuxit fram tillsammans med Ecurie D. Vi har haft hästar inkvarterade hos Bazire, och när det blev tävlingsstopp i Frankrike på grund av coronapandemin medan Sverige var i gång och tävlade och Norge och Danmark kom igång i april-maj blev det aktuellt att Bazire ville skicka Ble du Gers hit, för att han skulle passa i de nordiska loppen. Det har ju gått bra, Ble du Gers har presterat starkt, säger Frode Hamre.

Lotteriavinnaren Bel Avis (e. Ganymede – Gloria Maris) var också nu på väg till Hamre från Bazire, men har inte visat rätt form och fick stå över att vara med Åbergskvällen.

Det var även tänkt att Jean-Michel Bazires son Nicolas förra året skulle jobba en period i Hamre-stallet för att vidga sina vyer. I sista stund blev det dock kontraorder – det var för mycket att göra hemma för att Nicolas när det kom till kritan skulle få åka till Norge.

Vinner Ecurie D. Hugo Åbergs Memorial accelererar garanterat snacket om ”bästa fyraåringen någonsin”.

– Vi ser fram emot loppet. I jobben känns han perfekt, säger Frode Hamre.

Fakta

Ecurie D:s mödernelinje

To Soon danskfödd e. Muscles Yankee – See You Soon
10 st: 2–3–1, 1.12,4k, 202.831 kr
Ecurie D. är första avkomman.
Har utöver Ecurie D. lämnat:

 • Fascination (sto tre år e. Maharajah), 6 st: 4–0–1, 1.12,4ak, 190.899 DKR

To Soon köptes förra året till Sverige, av Marko Kreivi, i samma veva som han köpte Ecurie D.

See You Soon franskfödd e. Love You – Langone
Har utöver To Soon lämnat:

 • Conga (sto åtta år e. Goetmals Wood), 19 st: 2–1–2, 1.15,0m, €94.660
 • Be You Soon (sto nio år e. Goetmals Wood, 30 st: 2–3–1, 1.14,6am, €41.077

Langone franskfödd e. Defi d’Aunou – Rangone
Har utöver ostartade See You Soon lämnat:

 • Reve Avec Moi (valack född 2005 e. Love You) 90 st: 14–6–6, 1.12,3ak, €222.231
 • Divergence (sto sju år e. Repeat Love) 63 st: 3–5–12, 1.14,5am, €86.570

Rangone franskfödd e. High Echelon – Dourga II
38 st: 9–9–4, 1.14,6ak, €412.100
Toppsto i sin kull, vann som fyraåring bland annat Grand Prix de l’U.E.T. och Criterium Continental

Har utöver ostartade Langone lämnat:

 • Dream With Me (hingst född 1991 e. Tarass Boulba) 85 st: 28–3–7, 1.14,8am*, €1.327.831. Avelshingst
 • Gandero (hingst född 1994 e. Buvetier d’Aunou) 62 st: 7–3–5, 1.15,3am*, €86.148
 • Kangone (sto född 1998 e. Defi d’Aunou) 23 st: 4–2–0, 1.16,0am, €70.965

Dourga II franskfödd e. Seddouk – Romee
Har utöver Rangone lämnat:

 • Ouragon (hingst född 1980 e. Gazon) 64 st: 23–8–2, 1.15,8l, €400.133. Avelshingst.
 • Morgaflore (sto född 1978 e. Florestan), mamma till storstjärnan Arnaqueur (hingst e. Fakir du Vivier) 1.13,4am/€1.034.583
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Förändring gav resultat

Byte av gård, ny hemmabana och ökad mängd starthästar.
Jimmy H Andersson ser med tillförsikt på framtiden efter att uppvisat positiva resultat detta år.
Under lördagen är han i ropet då han beger till Bergsåker med två högaktuella V75-hästar.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jimmy H Andersson ser fram emot lördagens STL-tävlingar på sin gamla hemmabana. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jimmy H Andersson ser fram emot lördagens STL-tävlingar på sin gamla hemmabana. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter många år som lärling hos Christer Nylander, Ulf Ohlsson, Anders Wallin och Svante Båth tog 40-åringen proffslicensen den 1 januari 2021.
Där och då med tre hästar på träningslistan och Bergsåker som hemmabana, men förra hösten blev det en stor förändring.
– Jag ville ha en egen gård och det fanns inget i den storlek jag efterfrågade kring Sundsvall. Jag började kolla på andra ställen och hittade ett ställe två mil från Bollnäs med 25 boxar som var intressant, men det saknades träningsmöjligheter, säger Jimmy H Andersson.
En god vän tillika hästägare slog följe till gården för att göra en bedömning om man kunde avverka skog och få till lämplig träningsbana.
– Han sade direkt att inget var omöjligt och vi spikade att vi skulle bygga en rakbana. Det blev köp av gården samt ett hus 700 meter ifrån så det blev perfekt.

Man var kvar lite i det man körde förut. Det blev styrketräning utan fart och man fick just starka hästar

I det skedet fanns nio hästar på träningslistan, men rörelsen har växt och utgörs idag av 25 hästar.
– Rakbanan var klar i samma veva som vi flyttade ner. Det är en kombination av rakbana och backe. Den stiger 25 meter på 550 meter så vi har fått till en bra lösning.
Ja, sedan var det ju bara det här med att ställa in i rätt träningsmängd också. En utmaning god som någon och inget som löser sig över en natt.
– Man var kvar lite i det man körde förut. Det blev styrketräning utan fart och man fick just starka hästar. Man kunde vara passerad 600 kvar, men var med dem på linjen ändå. Hästarna kunde inte växla tempo. Jag och min sambo Vilde funderade mycket fram och tillbaka hur man skulle komma till rätta med det.
Jimmy H Andersson kör närmast uteslutande sina hästar själv i lopp. Något som han tycker sig haft extra stor nytta av för att bedöma vart hästarna stått i omställningsperioden.
– Man får en bättre bild av vart de står. Det här med att träna häst är krångligare än man tror. Det är inte sista jobbet inför start som är avgörandet. Det är så mycket mer än så, men jag tycker att vi är på helt rätt väg.

Superstammad

Visionen om att ha 25 starthästar av god klass är inte uppnådd ännu, men resultaten tveklöst bättre.
Fjolårets fyra tränarsegrar på 62 starter har blivit till 14 på 94 och vad det gäller inkörda prispengar har Andersson närmast dubblerat fjolårets siffror.
– Hästarna höjde sig när man körde lite snabbare och fick mer fart i benen.

In Love Maras och Jimmy H Andersson. Foto Mathias Hedlkund/Sulkysport
In Love Maras och Jimmy H Andersson. Foto Mathias Hedlkund/Sulkysport

I mitten av mars anslöt dessutom In Love Mearas (e. Cantab Hall) till stallet. En superstammad herre som är helbror till Darling Mearas (e. Cantab Hall) 1.08,2ak/7.337.561 kr samt halvbror till Honey Mearas (e. Readly Express) 1.10,6am/9.023.500 kr och Milady Grace (e. Ready Cash) 1.12,2am/3.468.000 kr.
– Hästen hade varit knäopererad som tvååring och haft en stressfraktur. Jag fick honom i rätt läge efter att han varit konvalescent och det var bara att sätta igång honom efter några veckor. Han var lite tveksam till att sträcka ut ordentligt i början, men totalt sett får jag ändå säga att det gått spikrakt.

trav, travsport, sulkysport, v75, halmstad, äventyr, usa, svanstedt
Darling Mearas är helsyster till In Love Mearas. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Att det var lite extra till häst märkte Andersson per omgående.
– När man körde första intervallerna med honom kändes det att det var lite extra, men jag körde även ett distansjobb med honom där han blev trött. De hade precis harvat upp banan. Och det var helt enkelt tomt i tanken, men han gick framåt rejält.
Till nästa snabbjobb var det – mer eller mindre – som en ny häst.
– Jag körde 1.12 första 500 meterna, tog upp och avslutade 1.09 sista 300 meterna. I det skedet var han okvalad så jag förstod att det bara var att ta hand om den här så skulle det bli bra.

”Fräschare nu”

In Love Mearas har matchats snällt och gått lite under radarn inför lördagens Klass II-debut.
– Det han gjort fram tills nu är på tomgång. Det känns att det är mycket mer i honom. Vi har tagit det lite försiktigt, sett till att det varit lite långt mellan starterna för att han ska återhämta sig och tycka det är roligt.
I tisdagens träningsjobb testades hästen med huvudstång för första gången, men i övrigt avser inte Andersson att ändra nånting.
– Häste lägger ut huvudet i kurvorna och det går inte ge bort så mycket på V75. Det är inte rätt sammanhang att tappa fart i. Nu fick han spår åtta och vi får se hur jag ska lägga upp det här, men hästen är bra.

Fortune Mearas och Jimmy H Andersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fortune Mearas och Jimmy H Andersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Till Bergsåker slår även den sjuårige Dream Vacation-sonen Fortune Mearas följe för att starta i Silverdivisionen som tog sin första seger i hans regi i senaste starten.
– Jag har ofta kört snällt med honom. Nu var det bestämt att han inte skulle sitta fast, men jag var ändå lite överraskad över att det bar hela vägen till ledningen. Hästen var riktigt bra.
Föregående vinter var hästen tvåa i två STL-lopp och inget tyder på att han ska vara sämre nu.
– Han känns fräschare nu. Det underlättar för då vågar man köra därefter. Han har bra läge, bra form och det känns som ett okej lopp för honom så vi får kriga om det, avslutar Jimmy H Andersson.

>> Läs även: V75-tips: Öppen jackpotomgång

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Avtackning för den bästa

En närmast osannolik tävlingskarriär är över.
Under lördagseftermiddagen avtackas Sveriges bästa ponnytravare Thyra Tyrann med ett eget lopp på Solvalla.
– Det är som att den här hästen är framtiden, säger hennes tränare Camilla Ingerstad.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Camilla Ingerstad berättar om livet med 18-åriga superponnyn Thyra Tyrann, som nu lägger tävlingsskorna på hyllan. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Camilla Ingerstad berättar om livet med 18-åriga superponnyn Thyra Tyrann, som nu lägger tävlingsskorna på hyllan. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Med 128 segrar på 184 starter varav 37 kom i följd under stoets avslutning på karriären rundar nu undret Thyra Tyrann (e. Tyson II) av sin tävlingskarriär.
Den ägde rum under 16 säsonger (!) och utmynnade i 368.801 kronor i intjänade prispengar. En summa som kan jämföras med de 188.075 kronor som hennes så framgångsrike far Tyson II sprang in under sin karriär.

Fakta

Thyra Tyrann

18-årigt brunt sto e. Tyson II-Sundbys Tuva e. Parat

St: 184: 128–19–9, 1.34,9ak, 1.36,7am, 368.801 kr

Ägare: Stall Julmyra.
Uppfödare: Mia Strandqvist, Vollsjö.

Tränare under karriären: Kevin Oscarsson (2007-2008), Ylva Forslund (2008-2012), Madelene Wetterholm (2012), Camilla Ingerstad (2012-2013), Mikael Hedström (2013-2021), Camilla Ingerstad (2021-2022).

– Det är klart att det känns vemodigt att tävlingskarriären är över, men det kanske kommer ännu mer över mig i vår när man inte får vara med och ladda för de stora loppen längre. Då kan det säkert kännas extra mycket, säger hästens tränare Camilla Ingerstad.
Thyra Tyrann inledde sin karriär hos Kevin Oscarsson innan hon gick vidare till Ylva Forslund och det var därifrån som Thyra Tyrann kom till familjens stall i slutet av år 2012.
– Första säsongen hon gjorde för oss var året därpå. Jag tävlade med hästens storebror Tuffing och blev bekant med Ylva då vi ofta tävlade mot varandra.

Taskigt att sluta

Initialt körde Camilla Ingerstad hästen själv i loppet, men föll för åldersstrecket år 2015.
– Jag kände att det fanns mycket kvar i henne. Vi kunde inte sluta där och då; det var inget alternativ. Det hade varit taskigt mot henne. Men att utveckling skulle bli så häftig och att det skulle bli såhär bra, nej, det kan man inte föreställa sig.
Totalt blev det sju segrar i Svenskt Mästerskap på Visbytravet och tre triumfer i Lilla Elitloppet. Pandemiåren 2020 och 2021 satte stopp för att hon skulle samla på sig fler fullträffar i det sistnämnda loppet.
– Hästen är bättre nu än vad hon var för sju år sedan. Det är inte svårt för henne att springa fort. Efter årets SM hade hon 67 i puls efter loppet och är en unik häst. Hon har otroligt starkt hjärta och stora lungor.

Camilla Ingerstad-tränade Thyra Tyrann och Ebba Handler hann fram till delad seger med Vikas Ross i Lilla Elitloppet på Solvalla i maj. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det närmsta förlust som Thyra Tyrann kommit under de 37 segrar raka segrar som hon avslutade karriären med var i årets Elitlopp.
– Då blev det dött lopp. Det blev en kort galopp i första kurvan, kanske blev hon lite ivrig. Över sista bortre långsidan går hon runt 1.25-1.26 när hon går ikapp fältet och med den här hästen har man alltid förhoppningen att det kan gå vägen. Jag vet hur stark hon är.

Avel nästa, eller…?

De mer penningstinna segrarna i Svenskt Mästerskap och Elitloppet till trots så är det ett annat lopp som Ingerstad lyfter fram när hon blir ombedd att ”highlighta” ett enskilt lopp.
– Då säger jag PEV-Mästaren år 2015 när hon slog nytt svenskt rekord. Jag körde henne själv i det skedet och har aldrit åkt så fort någonsin. Hon startade från 2.020 meter och jagade hästar som startade från 1.640 meter. Hon kom in sent i bilden, men gick fantastiskt till slut.

Frågan om det någonsin funnits en bättre ponnyhäst är berättigad att ställa.
– Hennes bror Tuffing var bra. Han gick världsrekordet 1.34,8 och Thyra Tyrann har gått en tiondel långsammare. Hon har haft en lång karriär, varit slitstark och pallat med de tuffa loppen och farterna. Hon är den häst som gått under 1.40 vid flest tillfällen så… ja, jag får nog svårt att säga någon annan häst. Det är som att hon är framtiden.

Vad väntar för henne nu?
– Hon joggar på lite så får vi se i vår om hon skickas på betäckning och det blir något föl. Just nu håller hon igång för hon är så otroligt pigg och svår att ställa i hagen.

Men först och främst blir det avtackning på Solvalla med ett eget lopp.
– Hon kommer leda ut defileringen till sitt lopp tillsammans med mig. Resten av teamet är med som prisutdelare i vinnarcirkeln. Det blir säkert någon liten intervju också. Det känns jättekul att Solvalla ville göra något sådant här som ett bevis på hennes storhet.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag tror han vinner, om…”

– Vi är både ägare och uppfödare så det är klart att det här är ett väldigt stort lopp för oss.
Håkan Linné förnekar inte att det står stora pengar på spel när Fiftyfour jagar segern i Svensk Uppfödninglöpning hemma på Jägersro.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Håkan Linné och Tomas Malmqvists Fiftyfour kan vinna Svensk Uppfödningslöpning. Foto Mikael Rosenquist/ALN
Håkan Linné och Tomas Malmqvists Fiftyfour kan vinna Svensk Uppfödningslöpning. Foto Mikael Rosenquist/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Samtidigt tar 71-åringen det hela med ro. Den där riktiga nervositeten har inte hunnit smyga sig på än, trots att den stora dagen närmar sig med stormsteg.
– Det är spännande så klart, men jag är väl inte så jättenervös. Det kommer många lopp till och blir inte helt nedslagen om det inte skulle gå bra även om man givetvis har förhoppningar.

På Jägersro har Håkan Linné sprungit sedan 1965 och 17 år senare köpte han sin första häst.
– Jag fick ekonomiska möjligheter helt enkelt och köpte en del i en häst. Sedan har det bara ökat på.

Jan-Erik Olsson var Linnés förste tränare under en tid då hästägandet såg annorlunda ut.
– Vi hade trevligt och man ägde häst mycket för det sociala. Idag är det tävling på ett helt annat sätt. Jag har haft hästar ihop med Tomas Malmqvist sedan år 2010 och han är en fenomenalt duktig unghästtränare som jag fått uppleva stora stunder ihop med.

Genombrottshästen

Tillsammans äger duon fyra hästar till hälften var och det är Fiftyfours (e. Fourth Dimension) mor Backfire (e. Offshore Dream) som var genombrottshästen.
Karriären resulterade i elva segrar på 42 försök och närmare 5,5 miljon i intjänade prispengar. Under fyraåringssäsongen vann stoet Drottning Silvias Pokal och Breeders Crown, slutade tvåa i Stochampionatet, trea i Criterium Continental och fyra i Derbystoet.
– Det var en helt annan nivå man fick uppleva. Tidigare var man nöjd om man fick gå ut i vinnarcirkeln efter ett vanligt tisdagslopp på Jägersro. Med Backfire förändrades mycket; plötsligt ägde man en internationell stjärnhäst.

Helt annan nivå man fick uppleva

Håkan Linné om tiden som ägare till femfaldiga miljonärskan Backfire.

Den blodslinjen har man låtit leva vidare och det är just kring Backfire och hennes avkommor som Linné uteslutande satsar idag.
– Backdraft som också startar på Jägersro under lördagen blev hennes första avkomma. Hon är jättestor, har haft problem med det mesta och ofta behövt gå till veterinär. Med Fiftyfour har det varit tvärtom; han är en mindre modell och vi har inte lagt en krona på veterinärundersökning i hans fall.

Stort löfte

Att Fiftyfour var ett stort löfte fick Linné klart för sig från första stund.
– Hästen föddes på Menhammar och gick ner till Frankrike för inkörning. De sade direkt att hästen var något extra och Tomas har helt enkelt den där känslan. Det har visat sig vara rätt för Fiftyfour kvalade ju redan i maj och Tomas trodde att hästen kunde gå en 1.13-tid vid debuten under Åbergskvällen, men det räckte med en 1.16-tid.

Tomas Malmqvist-tränade Fiftyfour och Ken Ecce vid seger under derbyhelgen. Foto Adam Ström/stalltz.se

Hittills har det blivit tre segrar på fyra försök och 535.000 kronor i intjänade prispengar. I lördagens final av Svensk Uppfödningslöpning tillhör hästen favoritskaran.
– Jag tror att han vinner om han får ett någorlunda lopp. Inte som han fick i Breeders Course-finalen där han blev svarad av en häst om ledningen som inte duger och som stapplade i mål. Får han ett någorlunda lopp tror jag han är svårslagen, men det där vet man ju inte på förhand.

Som ägare och uppfödare står mycket på spel. Förstapriset är i grunden 800.000 kronor, men Fiftyfour hämtar det dubbla av prispengarna då han likt samtliga i fältet är premiechansad.
– Och därtill är det 30 procent i uppfödarpremier så det är klart att det är ett väldigt stort lopp, avslutar Håkan Linné.

Fakta

Linné om...

…bakgrunden till namnvalet Fiftyfour:
Jag och min fru träffades år 1968 på ett dansställe i Malmö som hette 54:an, ett sådant där tryckardansställe som ungdomar gick till. Hästens far heter ju dessutom Fourth Dimension så jag tyckte det passade extra bra utifrån det och slog två flugor i en smäll.

…att äga häst i Frankrike:
Tomas har ju fantastiska framgångar där nere och vi har faktiskt ägt tre franska hästar ihop. En travade inget, den andre ville inte springa och den tredje blev diskad varje gång. Jag gick tillbaka till svenska hästar efter det, men säger inte att jag inte kommer ge det chansen någon mer gång.

…Backfires avkommor:
Tyvärr dog fölet hon fick 2021 efter Readly Express på grund av en magsjukdom. I år fick hon ett jättefint hingstföl efter Googoo Gaagaa.