– Det känns läckert och lite overkligt på samma gång. Jag drömde om det här som liten och nu går drömmen i uppfyllelse.
Vi måste börja med en viktig sak. Varifrån kommer namnet Macahan?
– Det var en populär västernserie som hette Familjen Macahan och gick på teve i slutet av 1970-talet. Han är döpt efter karaktären Zebulon, som faktiskt är en annan fyraåring som jag också har i träning. Jag har sett sekvenser från serien och tycker det är coola namn.
När förstod du att han var bra?
– Det märkte vi redan som tvååring och han kvalade tidigt som treåring och gick fort till slut efter ett rygglopp. Han visade då lite klass, men sedan ska man bevisa det också.
Hög kvalité
Maria har varit stationerad på Stall Däningsholm sedan december 2017 då hon drog igång sin tränarrörelse, som i dagsläget innehåller 61 hästar på träningslistan, varav 25 är tvååringar.
– Vi har hög kvalité på hästarna och det är smockfullt i stallen och vi får tacka nej till kunder som vill sätta häst i träning hos oss, men det är angenäma problem.
Och dyker det upp problem kan Maria alltid vända sig till den mentale coachen Stig Wiklund, som han haft ett givande samarbete med under många år.
– Stig är viktig när det kommer till målsättningar och han ger bra tips hur man ska hantera svåra situationer i den här branschen. Vi hörs av via sms en gång i veckan och snackar med varandra i mobilen en gång i månaden. Han är ett perfekt bollplank för mig och jag rekommenderar fler tränare att söka hjälp utifrån.
När det gäller träningsmöjligheterna finns det tillgång till en 800 meter lång doserad rundbana, en 600 meter lång backe, en rakbana på 900 meter samt en sandbana på 600 meter och dessutom miltals med kuperade skogsvägar.
– Vi har ingenting att klaga på. Jag har lite funderingar på hur vi kan förbättra anläggningen ytterligare, men jag får hejda mig ett tag…
Macahan i derbyt
En som uppenbarligen trivs med träningen är Macahan (e. Maharajah) som är Marias bidrag i travets blå band.
Som treåring gjorde Macahan helt okej ifrån sig och var med i Kriteriet och även om han blev oplacerad där, så blev det en halv miljon in på kontot.
– Han var inte riktigt mogen mentalt då men har utvecklats sedan dess och blivit både större och starkare.
Det har han visat som fyraåring. Han kvalade in till Kungapokalen i våras, men galopperade bort sina möjligheter i finalen.
I derbykvalet agerade kusken Carl Johan Jepson oerhört fräckt, som trots bakspår tidigt satt i ledningen och sedan hade full kontroll på händelserna. Macahan vann enkelt till slut på 1.12,8 över 2.640 meter autostart där han avslutade med 1.09/s.700.
Vad säger du om Calle som kusk?
– Vi har känt varandra i många år och han är min favoritkusk då han alltid är oerhört påläst. Han tar hjälp av en som analyserar loppen och sedan han började med det har han höjt sin nivå ytterligare ett snäpp.
Ni fick spår tre bakom bilen. Kommentar?
– Det är ett bra utgångsläge. Han kan säkert öppna snabbt om vi trycker av honom, men vi siktar på ett smyglopp och hoppas konkurrenterna kör för fort. Han är giftig om han får spara speeden till sista sväng.
Hur blir det med utrustningen?
– Ingen ändring, utan fast huva, öppet huvudlag, bike och barfota runt om.
Förhoppningarna?.
– Vi är med i finalen och där kan allt inträffa och vi är inte slagna på förhand. Han kändes fortsatt fin i veckans jobb.
Vad händer om ni vinner finalen?
– Oj! Det skulle förstås överträffa allt annat jag varit med. Men i så fall får vi hitta på något, för det är klart att vi måste fira om vi vinner derbyt.
Egen mix
Maria har redan slagit rekord i antal segrar och insprungna pengar till stallet trots att fyra månader återstår av året. Hittills har det blivit 53 segrar och 5,2 miljoner kronor inkört. Segerprocenten ligger på skyhöga 27.
– Helt fantastiskt och jag är oerhört tacksam. Det är hårt och långsiktigt arbete som ligger bakom framgångarna genom bra mat, hård träning och återhämtning samt inte minst bra personal.
Den duktiga Åbytränaren har praktiserat och jobbat hos olika tränare som Jörgen Wickman, Alf Jonsson, Lutfi Kolgjini, Stefan Melander (i Frankrike), Ulf Stenströmer samt Åke Svanstedt.
– Jag har blandat ihop deras träningsfilosofi och kryddat med mina egna tankar och funderingar och fått ihop en egen mix.
En mix som uppenbarligen fungerar alldeles utmärkt.
Att kvalat in Macahan till Svenskt Travderby är ett bevis på det.
V75-hästarna
Förutom Macahan i derbyt har Maria med två hästar inom V75, en på lördag och även en på söndag. Så här skriver hon på sin hemsida:
Jägersro lördag 31 augusti
V75-1: 11 Monaco (e. Djalo Boko) var superfin senast, då han ledde runt om i bra tempo och vann på en låg 1.12-tid. Det var inte helt överraskande, då han redan som tvååring visade fin talang. Allt har bara varit bra efter segern och det ska bli spännande att testa honom i V75. Tyvärr blev dock utgångsläget inte vad vi hade hoppats på, så vi får slå lite ur underläge. Hästen är dock bra för klassen. En ändring: Vanlig vagn, då det är voltstart.
Jägersro söndag 1 september
V75-7: 3 Sultan of Sand (e. Maharajah) hade ett hopplöst utgångsläge senast i Mantorp och kom inte riktigt in i matchen. Gången var han mycket fin när han ledde ett stayerlopp runt om på Axevalla. Han har fått ett perfekt startspår och kanske kan ta hand om ledningen här också. Har har visat att 3140 meter inte är något bekymmer, så han kan säkert räcka en bit. Det här loppet är dock klart tuffare än det han vann på Axevalla. Inga ändringar gentemot senaste starten.