Fokustema
Fokus: Prisad uppfödare
Läs senare

”Man måste vara en riktig nörd”

Svensk Travsports avelschef Christina Olsson har utsetts till Årets uppfödare – av ridhästar!
– Hemligheten bakom att lyckas som uppfödare? Den är densamma i ridsporten och travsporten. Man ska vara en riktig nörd och avla på talang, hållbarhet och temperament, säger Christina.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
En glad Christina Olsson prisades som Årets Uppfödare vid Ryttargalan för hennes uppfödningars framgångar på dressyrbanan. Foto Roland Thunholm
En glad Christina Olsson prisades som Årets Uppfödare vid Ryttargalan för hennes uppfödningars framgångar på dressyrbanan. Foto Roland Thunholm

Själv har har hon för stunden smugit iväg på semester, två veckor på Mauritius, med sin sambo Stefan Samuelsson, travbanechef i Bollnäs.

– På Stefans initiativ, han har en bemärkelsedag som han ville fira genom att resa bort. Han valde ett resmål där det inte finns så mycket hästar, så jag är rädd att drabbas av hästabstinens. Men det finns i alla fall en galoppbana, så dit ska vi definitivt, säger Christina Olsson.

I helgen genomfördes de stora ridtävlingarna på Friends Arena i Stockholm (Sweden International Horse Show) , och innan dessa drog igår hade ridsporten sin egen stora ”Årets-gala”, på Grand Hotel i Stockholm. Priset som Årets uppfödare gick alltså till Svensk Travsports avelschef Christina Olsson. Hon föder upp ett par hästar, rasen SWB, varje år och målet är högt: Det ska vara hästar som kan nå elitnivån.

Det har alltså gått så bra att hon de senaste åren fått sina få uppfödningar till att bli topp-tio i Breeders Trophy.

– Det är egentligen osannolikt. Uppfödningen av SWB (Swedish Warm Blood) är ungefär lika stor som i travsorten. Att på en-två uppfödningar per år få topptio-hästar är som att en travuppfödare får flera Derbyfinalister på ett-två föl per år.

Breeders Trophy är ridsportens metod att definiera begreppet ”talang”.

– En ridhäst kan nå Grand Prix-nivå först som åtta-tioåringar. Det gäller att försöka skilja på det som är hästens talang och tränarens talang. Unghästproven är därför väldigt viktiga, och det är egentligen samma sak som i travsporten, med unghästtävlandet där. Det är hur hästarna presterar i unghästproven som visar vad som finns i generna, det är det som man som uppfödare vill komma åt. Det är samtidigt lättare i travsporten att identifiera talangen, där hästarna gör det mot klockan och mot varandra i lopp, jämfört med ridsporten, där det handlar om domares bedömningar, säger Christina Olsson.

Det gäller att försöka skilja på det som är hästens talang och tränarens talang

Hon har just nu inga travston, men är inte alls främmande för att bli travuppfödare också.

– Jag har haft ett par travston…men nu har jag inget. Det har en del att göra med mitt jobb som avelschef på Svensk Travsport, det kan trots allt bli lite känsligt när det kommer till vilka avelshingstar jag i så fall väljer till mina travston. Kanske får jag vänta med att börja med travavel tills jag blir pensionär.

När Christina ombeds att beskriva vad de olika hästsportdisciplinerna har att lära av varandra gällande avel och uppfödningen säger hon att det egentligen inte skiljer så mycket.

– Den största skillnaden kanske är att travaveln är mer homogen. Där bedrivs allt med tydligt tävlingssyfte, de som köper travhästar gör det för att tävla med dem. Det gör att mätbarheten blir enklare gällande att bedöma avelshingstar och fölston. I ridsporten är tävlingssyftet inte lika uttalat och därför måste man mer veta vart hästarna ”tar vägen”, om de överhuvudtaget utbildas och tränas för tävling, och i så fall på vilken nivå. Grundförutsättningen för att lyckas, oavsett disciplin, är att man är verklig nörd. Att vara oerhört intresserad, läsa massor med statistik, följa med vad som händer, och naturligtvis också titta väldigt mycket på hästar.

Talang, temperament och hållbarhet är alltså nyckelorden.

– Ska en häst nå hög nivå på sina tävlingsprestationer måste den ha alla de tre sakerna, oavsett om det är en ridhäst eller travhäst. Men om hästen inte har rätta talangen för att kunna tävla på hög nivå kan den ändå vara en väldigt bra och användbar häst för sin ägare om den har rätt temperament och är hållbar!

När det gäller hållbarheten börjar debatten växa om travhästarna blivit för snabba för sina kroppar (bland annat i en uppmärksammad krönika av veterinären Anne Haglund på sulkysport.se tidigare i år), innebärande att hästarna inte ”håller” utan blir skadade.

– Det går att koppla hållbarhet till exteriör. Vissa exteriöra saker, de kan benämnas avvikelser, kan direkt kopplas till att påverka hållbarheten negativt. Där är det ingen skillnad mellan travhästar och ridhästar. Samtidigt har det i travsporten visat sig att måttet ”antal starter” har låg arvbarhet, säger Christina Olsson.

 

Fokustema
Fokus: E3-final hingstar/valacker
Läs senare

”Vassare i finalen”

Vägen har sett spikrak ut mot stjärnorna hela tiden, men i kvalet till E3 råkade Hell Bent For Am ut för sin första förlust på svensk mark.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Kommer Hell Bent for Am återuppta sin segerrad imorgon på Romme? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Kommer Hell Bent for Am återuppta sin segerrad imorgon på Romme? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Stefan Melander, Travkusk, Travtränare, Sulkysport, Travsport
Stefan Melander. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Klart att det inte såg bra ut när bandaget lossnade, men om det påverkade hästens prestation är svårt att veta, säger tränaren Stefan Melander.

Fakta

Hell Bent For Am

mörkbrun hingst 3 år e. Muscle Hill-Nalda Nof e. Supergill
Rekord: 1.11,5ak
Prissumma: 1.905.442 kr
Resultat: 9 st: 5-0-1
Segrar: (2 år): Pennsylvania All-Stars (136.389 kr), 3 år: Breeders Course-final (1.000.000 kr), två vinster i Margaretas Tidiga Unghästserie (300.000 kr), Scarlet Knights lopp (100.000 kr)
Ägare: Stall Courant AB, Stockholm
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Stockholm
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Sabine Kagebrandt

Expandera

Fyra raka segrar byttes ut mot en tredjeplats i E3-försöket bakom Bombus Jet och Fire Piston, men det räckte för att Hell Bent For Am skulle ta sig vidare till finalen på Romme på lördag.

Inte optimalt med bakspår

– Med tanke på vad som hände var det skönt att Hell Bent For Am kvalade in, men samtidigt blev det ju inget superläge för vår del i finalen. När de springer 1.10-tider framme i täten är det inte optimalt med ett bakspår.

Hell Bent For Am inledde karriären på svensk mark med seger i en division av Margaretas Tidiga Unghästserie, fortsatte att vinna Scarlet Knights lopp, finalen i Breeders Course och ytterligare en division av Margaretas Tidiga Unghästserie innan Muscle Hill-sonen tvingades stryka sig från ett lopp på Solvalla den 13 juli.

Tappade inte så mycket form

– Han trampade sig i hagen och fick vila lite grann efter det. Jag tror inte han tappade så mycket i form på den incidenten, men en sak är i alla fall säker och det är att Hell Bent For Am kommer att vara mycket vassare med ett lopp kroppen.

Om det hjälper från spår tio återstår att se? Svåraste motståndaren på papperet No Doubt travade svenskt rekord – 1.10,5 – vid sin försöksvinst och gör Emilia Leos treåring om sin makalösa prestation i finalen har Hell Bent For Am en tuff uppgift framför

Fokustema
Fokus: Avel
Läs senare

Sex, lögner, videoband och kataloger

Med vilket blod fungerar de framgångsrikaste avelshingstarna bäst?
Ulf Lindström har gjort en djupdykning och synat de 26 segerrikaste fäderna under 2020 – och konstaterar: Det slarvas med morfars-faktorn!
Här är siffrorna som ger sval på tal!
Av
Ulf Lindström
Upplåst för dig som är prenumerant
Maharajah, Love You, Muscle Hill och Ready Cash. Foto Jeannie Karlsson, Stalltz.se, JUS Trotting och Mia Törnberg
Maharajah, Love You, Muscle Hill och Ready Cash. Foto Jeannie Karlsson, Stalltz.se, JUS Trotting och Mia Törnberg

Oavsett, det finns statistik på det: att Chocolatiers små kullar avkastar miljonärer bortom all jämförelse, att förlusten av Joke Face var ett avbräck i svensk avel. Samtidigt är aveln en omistlig gemenskap fylld av ord och bild hellre än siffror. Tabeller, insiktsfulla hingstval, halvsanningar i akt och mening följer årskullar efter varandra och blir nya videoklipp, nya kataloger.

Reellt sett – regelverk, ekonomi, logistik – ska svensk travavel vara världsledande. Realiter? Det slarvas med morfars-faktorn!

Här ska vi krama ut Sulkysports hingststatistik vid halvårsskiftet, nyttig exercis inför kommande auktioner. För att göra det rimligt rättvisande matchas hingstarna parvis i ålder och antal starter för svenskfödda avkommor.

Vi klickar, vi rullar!

Av de hingstar som toppar statistiken så långt under 2020 bemöttes Love You, S.J.’s Caviar och Donato Hanover inledningsvis med skepsis och bekväma ursäkter. Zola Boko, Quite Easy och Make It Happen debuterade hellre enligt vad vi känner igen som det som nyhetens behag. Några av de andra fick en gynnsam start också som hingst att betjäna gårdens egna fölston. ”Fulla och stängda böcker” är ovanliga, endast 17 tillfällen med över 100 födda i vårt underlag.

S.J.’s Caviar. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

För ett par-tre hingstar – välj själv – hade det varit fallet om de bara varit tillgängliga till en något lägre språngavgift. Love You:s goda gener har inte kommit till full blomning. Hans antal födda sedan 2004 speglar också levande fölavgiften: 5-61-42-38-93-77-102-43-17-36-73-71-84-38-40-22. Femhundra avkommor till, fransk-amerikanska, hade inte skämt ut sig i svenskt trav! De hade lämpligen ersatt oägnade bidrag (ingen nämnd) i beståndet. Må vara, vissa hingstar är samtidigt orättfärdigt fulpratade ut ur aveln, varefter ”comeback” är sällsynt intill ogjort.

Sulkysports finsmakare av statistik inbjuds här till ett program likt forna tiders boxningsgalor: hingst mot hingst, utan hästskor ens på hovarna. Den inleds lämpligen med en kortare förmatch i veteranklassen:

Super Photo Kosmos mot Dream Vacation

Super Photo Kosmos inledde med tre kommande miljonärer i sin första kull 2003. Efter några bleka årgångar har han lämnat framgångsrika springare 2008-2011. Av hans 19 miljonärer är 13 hingstar och valacker. Hans karriär har präglats av sin promotor, med 84 möten med döttrar efter Scarlet Knight.

Dream Vacation började med några svaga årgångar men 2009-2011 hade han sina bästa år. Även DV har så långt 19 miljonärer, varav tre ston. Han spred sin havre vidsträckt, utan särskild framgång hos ston som de efter Muscles Yankee (27) och Coktail Jet (17).

Publiken hellre än domarna avgör om segrare alls skall koras: oavgjort!

Chocolatier vs Going Kronos, American Winners!

American Winner, Hambletonian-vinnaren 1993, ges ett förtjänt mellanspel med två värdiga representanter. Den svarte Chocolatier kom till Sverige med belastningen att hans avkommor var för sena för Nordamerikas marknad. Han gav omgående svar på tal 2008: Drillbit Ås vann sin tvååringsdebut, varefter C tagit två viktorior i Kriteriet.

Av hans elva miljonärer är fyra ston. C:s många möten med damer i Amour Angus linje (43) gav två fullträffar, tolv möten med Mack Lobells döttrar två.

Going Kronos gick med pukor och trumpeter till avel, inledde 2010 med vad som skulle bli åtta miljonärer! Han fortsatte med fem till året efter och har ännu avkommor som kan försvara hans ära. Av hans 20 miljonärer är sex ston. Inte heller GK:s möten med damer i Amour Angus linje (29) har uppfyllt förväntningarna.

Domarna är eniga, båda ska beklagas att av olika orsaker ha fått ett måttligt avtryck i svenska hagar!

Raja Mirchi vs Joke Face, Kolgjinis historia och framtid

Vi fortsätter med ett rent Kolgjini-möte. Raja Mirchi inledde starkt sin karriär 2012 och det bara fortsätter: tre-fyra miljonärer förväntas ur medelstora kullar! RM har så långt 15 miljonärer, varav fyra ston. Att Kolgjini är aktiv i uppfödningen bär årgångarnas morfäder vittne om. Nu inväntar vi resultatet av RM:s ungdomar undan Chocolatier-märrar 2018-19. De som äger en Pine Chip-märr kan gott överväga RM:s tjänster: Fyra av 28 är miljonärer så långt.

Joke Face fick endast fem säsonger i aveln, olyckligt också sett utifrån att hans kurva stärktes: Kolgjinis U-årgång har nu tre miljonärer av 51 registrerade. Av JF:s sju miljonärer finns bara ett sto. Familjens egna ston går till hingstar under vaksamt intresse från avelns värld.

Make It Happen vs Andover Andover, medelpris mot lågpris

Sympatiskt och välkommet: lågpris-alternativen bland hingstarna. De är oumbärliga och nödvändiga. Startfält blir glesa utan avel för att behålla avkommor eller släppa dem för underpris. Det skulle snart utarma spelet och travets bredd i samhället.

Anover Andover, med ”mycket lågt” skattat avelsvärde inledde han 2009 hundraprocentigt: hela hans kull (2) blev miljonärer! Kullarna fortsatte som handfulla tills den 2011 räknade 51 avkommor, utan att lämna någon affischhäst. Dubbleringen av kullen 2013 hjälpte tyvärr inte. AA:s fyra miljonärer är alla hingstar/valacker.

Som morfar är Viking Kronos väl skickad, två och snart tre miljonärer vankas. Hans lågprisprofil slår igenom i ett vidaste tänkbara möderne hos avkommorna.

Make It Happen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Make It Happen, som hade sin första svenskfödda kull 2010, har en stabil rad av två-tre miljonärer per år (undantaget 2012) ur medelstora kullar. Endast ett sto av sammanlagt 13 miljonärer är hans merit nu. Han har varit lättflörtad av Pine Chips damer, så långt med en miljonsuccé på 29 möten (jfr Raja Mirchis fyra). MIH behöver sina tre yngsta årgångar, cirka 190 individer, för att inte Andover Andover ska rankas som ett likvärdigt alternativ fast till lägre avgift.

Franskt eller svenskt, eller Dubois mot Menhammar, blir måhända en omfamning i ömsesidig respekt för långsiktig verksamhet och dedikation.

Love You vs Maharajah, fransk och svensk nobless

Även våren 2003 fanns flera franska hingstar att välja bland, inte minst Coktail Jet för hans finish i Elitloppet! Att ett sextiotal svenska uppfödare valde honom var som sig bör. Naglo hade röjt väg hösten innan.

Först andra svenskfödda årgången nådde sonen Love You jämförbar kull: det blev åtta miljonärer bland dem. Därefter, trots svajiga bokningar, fanns tecken att en av tio avkommor skulle runda miljonen i intjänat. LY har nu 53 miljonärer varav elva ston.

Nu anmäler sig ett mysterium: mest intjänande avkomma med fransk morfar – ett sto med 3 miljoner kronor, bäste hingst/valack med en halv miljon – rankas nummer 13 respektive 112 och sjunker! Hans snitt tillsammans med franska morfäder är 121.000 kronor, eller mindre än hälften än det med amerikanska morfäder. LY:s avkommor har i Frankrike franska morfäder. De har inte varit avelsnitar, direkt, med cirka 50 miljonärer i kronor mot en i Sverige!

Amerikanskt, alltså: Lindy’s Crowns döttrar har sju av sina 29 LY-produkter på miljonlistan. Ännu har tre utsikter att nå dit och öka snittet från 670.000 kronor i insprunget! Yankee Glide kan med förtjänst ges plats för sina döttrar (låt vara till generationsväxlingens men).

Maharajah. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Maharajah inledde sin avelskarriär 2013 med att fortsatt ha sin enskilt bästa avkomma i första kullen. De har därefter spänt mellan 40 och 100 individer, med 7-10 miljonärer i vardera och fler väntas. Han räknar nu 23 varav hela elva är ston.

Som morfar figurerar inga gyllene korsningar så långt, låt vara att Pine Chips rikt tillgängliga blod väcker drömmar. Morfäder i Valley Victorys linje får godkänt, inte mer.

Om jämförelsen M och LY haltar könsmässigt är det delvis grundat i att Maharajahs döttrar haft viss fördel av att fler jämställda prisskalor fått genomslag i Sverige under senare år. Vem vinner? LY har 20, M 23 miljonärer bland sina tre första kullar. M:s nu fem år gamla kommer att öka försprånget, därefter vidga gapet med det stomaterial som ställs tillbuds. LY har sin möjlighet i det äldre möderne som med pålästa ägare, avelsnördar och tränare kan bokas och förvaltas väl under några få år till. Men en match åt gången.

Domslutet är bordlagt.

Muscle Hill vs Ready Cash: århundrades mästarmöte!

Hingstmötet som blir ”the Fight of the Century” är självsagt det mellan Muscle Hill och Ready Cash.

Speedy Crown mot Super Bowl. De hade just inlett sina epoksättande karriärer i aveln samtidigt som Muhammad Ali och Joe Frazier i skymundan sluggade 14 ronder i Manilla 1975 i århundradets tungviktsmatch. Travsidan Classic Families räknar fram och tillbaka, ger med en hårsmån nicken till Speedy Crowns 2.203 mot Super Bowls 2.077 föl, trots att den senare kopplade greppet, 15 mot 10, med avkommor som gick under 1:55 eller 1.11,5.

Muscle Hill. Foto Mark Hall/US Trotting

Muscle Hill inledde 2011 med sin första svenska kull, 26 avkommor varav två skulle passera miljonstrecket. Därefter har kullarna typiskt räknat 60 födda. Årgången 2012, med idag åtta miljonärer, bekräftade om så nödvändigt MH:s status i amerikansk tävling och auktionspriser. Idag räknar han 22 miljonärer, fem ston, och flera som snart flyttar upp över strecket.

Som morfar fungerar allt och inget till MH. Av förväntat profilerade morfäder är det förbluffande hur Andover Hall, Angus Hall, Cantab Hall, Credit Winner, Donato Hanover och Yankee Glide tillsammans, av 42 avkommor födda 2011-16 bara producerat en miljonär!

Ready Cash. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ready Cash har sin första svenskfödda kull, 24 föl, 2010. Tre blev miljonärer. Därefter har kullarna varierat mellan 40 och 60 födda. Idag räknar vi hans miljonärer till 39 och en liten skock just under. Glädjande nog är 14 ston.

Som för MH är RC ännu i sökandet efter gyllene korsning, det närmaste är Viking Kronos, Yankee Glide och – bara i Sverige 261 födda döttrar – Lindy Lane som morfäder. ”Ta det bästa till den bäste och hoppas på det bästa”: i Sverige hörsammades rådet så att Speedy Crown fick sex avkommor med Super Bowl som morfar, det omvända i elva tillfällen. Det blev en miljonär var, bägge ston. Idag, ännu som unga, finns elva svenskfödda efter RC med MH som morfar, omvänt antal är också 11.

Domarna överlägger: Ready Cash 39/14 ston mot Muscle Hill 22/5 ston i miljon-klubben, RC med 25 i segerprocent! Vad väntar man på, studerar domarna videoband!?

Trixton vs Bold Eagle, ”I fädrens spår för framtids segrar”?

Som evakueringsmatch, likt lärlingslopp, avslutas galan med en sönernas kamp.

Trixton har sin första svenskfödda kull, 49 föl, 2016. En har passerat miljonen intjänat. Efterföljande kullar innehåller 40 eller 50 individer. Av fyraåringarna har 40 av 50 startat, av treåringarna 24 av 43, tillsammans tre miljonärer och alla ston. Sammantagna visar årgångarna en massiv plusfaktor för ston – 9,3 mot 2,7 mkr intjänat. Som morfäder har Viking Kronos och Yankee Glide inlett bra.

Bold Eagle har också sin första kull 2016, med 29 svenskregistrerade avkommor. En, hingst, har passerat miljonen intjänat. Därefter har kullarna växt till 60-talet avkommor. Av fyraåringarna har 22 av 29 startat, av treåringarna 14 av 48. Här är hingstarnas sammantagna intjäning betydligt högre än stonas – 8,5 mot 3,3 miljoner kronor. Som morfäder är underlaget ännu för tunt för att spåra regelbundenheter.

Trixton och Bold Eagle. Foto Stefan Melander/Stalltz.se & Mia Törnberg/Sulkysport

Trixton och Bold Eagle har inlett sina avelsverksamheter likvärdigt, det som nu skiljer dem är också förebud: inbördes konkurrensen bland MH:s söner är större än bland RC:s söner. Årgången 2019 hade MH:s söner tillsammans ansvaret för minst 365 svenska kusiner, spridda på 12 farbröder: 61-3-18-7-21-51-39-4-20-92-23-26.

Motsvarande siffror för RC är 239/11 och raden: 66-(25 svenskfödd hingst)-24-8-20-38-3-10-17-(26 svenskfödd hingst)-2. ”Franskt” i svensk avel är gärna två eller tre fransmän åt gången – Face Time Bourbon står redan på bakbenen. Dessutom är språngavgiften för BE 50 procent högre än den för Trixton, vartill kommer olika rutiner och kostnader för seminering.

Könsskillnaderna i avkommornas antal segrar ökar givetvis med åldern. Ston tas förståndigt nog ur träning tidigare. Up and Quick och Trixtons döttrar inger ännu endast stilla förhoppningar om jämställdhet. Quite Easy får leva med epitetet att vara en stohingst, bekräftat i stonas en miljon kronor mer i intjänade pengar.

”Men stona gick bra,” är alltså en kommentar som kräver gardering: en hingst som går ur avelstjänst tidigt efterlämnar mindre könsskillnader i förärvningen. Om hingsthållare och tränare – som exempelvis Stefan Melander – har någon betydelse må vara osagt. Scarlet Knight har relativt sett efterlämnat siffror till hingstarna/valackernas fördel.

Vi erinrar om vad amerikanske agenten Bob Boni brukar säga om hästar som inte uppfyller höga förväntningar: ”Jag väljer att se det som att om hästen gått till en annan tränare hade den gjort det bättre…”

Den kommentaren, Bob, är vad som i Sverige är känd som ’Västgöta-klimax,’ West Gothic Climax.

Fokustema
Fokus: Åby Stora Pris
Läs senare

”Fantastiskt att komma tillbaka till högsta nivån”

Moni Viking satte världsrekordet 1.11,9 över 3.180 meter när han på oerhört imponerande sätt vann Harper Hanovers Lopp Elitloppshelgen. Nu är det dags för nästa långloppsuppgift, Åby Stora Pris.
– Nu möter ju Moni Viking hästar i absoluta eliten varenda gång, men i Åby Stora Pris är distansen till hans fördel, säger uppfödaren och ägaren Jan Lyng.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Full fart mot världsrekord och seger i Harper Hanovers lopp. Nu är det Åby Stora Pris som gäller för Moni Viking och Björn Goop, innan fokus ställs om mot vintermeetinget. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Full fart mot världsrekord och seger i Harper Hanovers lopp. Nu är det Åby Stora Pris som gäller för Moni Viking och Björn Goop, innan fokus ställs om mot vintermeetinget. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Moni Viking har blivit bättre för varje säsong och som sjuåring tagit klivet in i högsta europeiska eliten. I Björn Goops händer har starke Moni Viking vunnit två 3.140-meterslopp, där ibland Harper Hanovers lopp och därutöver varit trea-fyra i de finska storloppen Kymi GP och St Michel Ajo. Det sistnämnda loppet på 1.09,4a/1.609 meter.

Fakta

Moni Viking

norskfödd hingst sju år e. Maharajah – Jeunesse Doree e. Coktail Jet
42 st: 12–7–4
Rekord: 1.11,9l* – 1.09,4ak
Insprunget: 3.743.161 NOK
Uppfödare och ägare: Jan Lyng, Levanger, Norge
Tränare och körsven: Björn Goop, Färjestad
Skötare: Mikka Johansson

Expandera

– Jag tycker att det är fantastiskt att Moni Viking kunnat komma till högsta nivån med tanke på de allvarliga skador hästen haft, både en senskada och en allvarlig hovbensfraktur med dålig prognos, säger Jan Lyng.

Att det är lång distans som Moni Viking främst gör sig gällande på råder inga tvivel om och Åby Stora Pris ska bli det verkliga avstampet mot hästens tredje vintermeeting på Vincennes. Den bildsköne fuxen Moni Viking vann alltså Harper Hanovers lopp på världsrekordet 1.11,9 över 3.180 meter med voltstart. Propulsions 3.100-metersvärldsrekord med autostart på tusenmetersbana lyder 1.12,8.

Dags att spela huvudrollen även i Åby Stora Pris för Moni Viking? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Så logiskt, om Moni Viking gör en prestation i nivå med dem i Paralympiastayern och Harper Hanovers lopp, lär den som ska besegra Moni Viking denna lördag få inrikta sig på att det nog då behövs en putsning av världsrekordet…

 

Norrrmannen Jan Lyng, från orten Levanger i Tröndelag en bit norr om Trondheim, är uppfödare – nu med sex-sju fölston – hästägare och även amatörtränare. Moni Viking är en egen produkt, undan Menhammaruppfödningen Jeunesse Doree (e. Coktail Jet – Sweet Young Thing) som han köpte hösten 2005, när Jeunesse Doree var en ostartad treåring. Hon hade försökt kvala men galopperat och blivit ej godkänd.

Fakta

Startlistan i Åby Stora Pris

3.140 meter autostart. Förstapris 2.000.000 kr:

 1. Ble du Gers – Per-Oleg Midtfjeld (tränare: Frode Hamre)
 2. Cokstile – Wim Paal
 3. Handsome Brad – Carl Johan Jepson (Ulf Stenströmer)
 4. Pacific Face – Giuseppe Lubrano
 5. Velvet Gio – Jorma Kontio (Magnus Dahlén)
 6. Who’s Who – Örjan Kihlström (Pasi Aikio)
 7. Don Williams – Mika Forss (Markku Nieminen)
 8. Moni Viking – Björn Goop
 9. Mindyourvalue W.F. – Robert Bergh
 10. Makethemark – Ulf Ohlsson (Petri Salmela)
 11. Cyber Lane – Johan Untersteiner
 12. Very Kronos – Erik Adielsson (Svante Båth)
Expandera

– Jag gillade stammen. Jeunesse Doree såldes av Menhammar som fölstoprospekt på hösten då hon var tre år, men jag tränade henne under vintern och fick sedan fråga Menhammar om det var okej att jag började starta henne, eller om de sålt just med kravet att hon skulle vara fölsto. Det var okej att tävla och Jeunesse Doree gjorde det rätt bra, vann ett par norska V75-lopp och sprang in drygt 300.000 kronor, säger Jan Lyng.

De två första avkommorna när hon sedan sattes i avel, två döttrar efter Up Front Larry, blev ingen succé, men sedan kom Moni Viking (e. Maharajah) 2013. Han klev fram som av topparna i den fantastiska norska 2013-kullen som bland annat också innehåller Cokstile (e. Quite Easy U.S. – Joystile) vilken räknas som Moni Vikings svåraste antagonist om segern i Åby Stora Pris.

– Jag tränade Moni Viking själv till på sommaren då han var tre år. Då skickade jag hästen till Frode Hamre, för att han skulle förbereda hästen för Kriteriet. När man ska vara med i de största loppen måste man låta de bästa tränarna göra jobbet. Jag har varken kunskap eller träningsmöjligheter att kunna toppa för en stor uppgift som de bästa tränarna har. Det är ju så att de som blir de största och mest framgångsrika tränarna är de som har den förmågan och känslan. Hamre gjorde ett toppjobb och Moni Viking var tvåa i Kriteriet, säger Jan Lyng.

När man ska vara med i de största loppen måste man låta de bästa tränarna göra jobbet

Men vägen till stjärnorna blev långt ifrån spikrak.

– Nej, fyraåringsäsongen försvann på att Moni Viking ådrog sig en skada tidigt på säsongen. Jag tog hem hästen hit och funderade på vad som var lämplig rehabträning när jag träffade Lutfi Kolgjini på en resa i Danmark. ”Låt honom trampa vatten” var det tydliga råd jag fick, och då skaffade jag en sådan här träningsmölla som man kan fylla med vatten. Där fick Moni Viking jobba på för att komma tillbaka och bygga upp sig igen, berättar Jan Lyng.

Fakta

Moni Vikings karriär

2016: 10 st: 1–3–3, 1.12,7am, 708.923 NOK
2017: 2 st: 1–0–0, 1.14,7am*, 30.000 NOK
2018: 13 st: 1–4–0, 1.11,4am, 647.398 NOK
2019: 9 st: 4–0–0, 1.12,6am, 704.006 NOK
2020: 8 st: 5–0–1, 1.09,4ak, 1.652.834 NOK

Expandera

Han tränade hästen själv som femåring och Moni Viking var snabbt uppe på toppnivå. Han slutade tvåa i Europamatchen Oslo Grand Prix-helgen och var med i Solvallas Jubileumspokal.

– Där gick han 1.11,4 som oplacerad, men det var i starten efter, i V75 på Bergsåker, som Moni Viking på allvar visade vad han hade för kapacitet. Då gick han i dödens på Handsome Brad och var slagen med nos på 1.11,5, och förbi denne steget efter mål, säger Jan Lyng.

Planen på att prova i Frankrike hade då redan tagit form.

– Moni Viking hade varit på Vincennes som treåring som norsk representant i Europeiskt Treåringsmästerskap (slutade trea, reds.anm) och var också norsk representant där i Europeiskt Femåringsmästerskap två år senare.Det var lite roligt, Anders Lindqvist körde som den ambassadör han är runt oss och visade allt, och han sa väldigt tydligt: Se nu till att inte bli trea, för då blir hästen utestängd från alla vanliga lopp under vintermeetinget på grund av grupploppsspärren fransmännen har. Moni Viking slutade fyra…Pierre Vercruysse fick hästen i träning och gjorde ett fantastiskt jobb, säger Jan Lyng.

Moni Viking och Pierre Vercruysse vid en av vinterns segrar på Vincennes. Foto Gerard Forni

 

Moni Viking vann två lopp på Vincennes vintern 2018-19 men fick så sin andra allvarliga skada och Lyng fick användning för sin vattenträningsmaskin igen. När Moni Viking åter åkte till Pierre Vercruysse inför vintermeetinget 2019-20 hade Vercruysse ännu mer i tömmarna. Det blev tre segrar på Vincennes och ytterligare en på Enghien innan coronapandemin förändade alla förutsättningar och planer.

– Frankrike stängde och Norge stängde. Jag hade tänkt ta hem hästen hit som jag gjort säsongerna innan, men den enda travsport som var igång i våras var Sveriges. Så jag kontaktade Björn Goop och frågade om han ville ha hästen i träning.. Jag var full av beundran av vad Frode Hamre gjorde med Moni Viking, imponerad av Pierre Vercruysse arbete, och så kom Björn Goop. Vilka superproffs han och hela hans team är, Moni Viking har där blivit ännu bättre! Att han satte världsrekord i Harper Hanovers lopp var ”helt rått” och efter det finns det egentligen ingen återvändo. Nu måste Moni Viking möta de bästa i de största loppen. Det är väldigt tufft och jag är noga med att det inte blir för täta starter. Hästen har redan haft två allvarliga skador, det ska inte bli en till för att han matchas för tufft, säger Jan Lyng.

Den här vintern är det de största loppen som siktet ställs mot…

Målet framöver är dock klart:

– Det blir vintermeetinget i Paris och Vercruysse igen. Den här vintern är det de största loppen som siktet ställs mot…

Med andra ord: Prix d’Amérique.

 

Jan Lyng var för drygt tio år sedan med om en allvarlig olycka, då en tvååring sparkade honom illa väldigt illa i ansiktet med svåra frakturer som följd. Det var farhågor att Lyng kunde få men för livet. Men varken yrkeskarriären (som entreprenör) eller travträneriet behövde läggas åt sidan och de skadade delarna av ansiktet och pannbenet är återuppbyggda med titanplattor.

Jan Lyng har i intervjuer i norska media sagt att hästarna blev en viktig del i rehabiliteringen efter skadorna – när det är sommarljust i princip dygnet runt kunde han när han kände för det sela på en häst och ge sig ut på en långtur och bara njuta av sommarnaturen, dess ljus, ljud och dofter. Superrehabilitering för både kropp och själ.

Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Han har nu halvdussinet fölston och fyra egenuppfödda hästar i träning. Moni Vikings mamma Jeunesse Doree är dock inte kvar bland fölstona.

– Nej, hon togs bort i vintras. Men jag har kvar hennes två yngsta döttrar, de enda två föl hon fått efter att Moni Viking föddes. Den ena är fem år och efter Ready Cash och hon gick till avel redan förra året. Hon har ett hingstföl i år efter Born In The U.S.A. och eftersom han är efter Muscle Hill har fölungen den spännande korsningen Muscle Hill på ett Ready Cash-sto, som dessutom är syster med en topphäst…Det treåriga stoet är efter The Bank och går också till avel, säger Jan Lyng.

 

Moni Viking har inte startat i Norge i år och det har sina orsaker. Jan Lyng tackade nej till en inbjudan till Oslo Grand Prix. I ren protest! I vintras kom det nämligen fram att när spelbolaget Rikstotos förra direktör Harald Dörum fick sparken så utlöstes en fallskärm på flera miljoner kronor.

Detta samtidigt som norsk travsport i år tagit ett väldigt stort sparpaket – på grund av att Rikstoto haft svag ekonomisk utveckling och backat kraftigt de senaste åren – som slår hårt mot prispengarna.

Någon var tvungen att säga ifrån

– En toppdirektör fick en stor fallskärm samtidigt som de aktiva i sporten sliter och tappar en massa prispengar. Någon var tvungen att säga ifrån. Jag visade mitt missnöje genom att tacka nej till att låta Moni Viking vara med i Oslo Grand Prix, säger Jan Lyng.

Fakta

Jeunesse Doree

svenskfött sto 2002 e. Coktail Jet – Sweet Young Thing e. Nevele Pride
Död 2020
41 st: st: 9–3–3
Rekord: 1.15,2k – 1.16,7am
Insprunget: 336.100 NOK
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Jan Lyng, Levanger, Norge
Tränare: Jan Lyng (a)
Avkommor:
2009: Moni Up (sto e. Up Front Larry) ostartad, död, inga avkommor
2012: Moni Amoure (sto e. Up Front Larry), 11 st: 0–3–1, 1.17,3am, 36.244 NOK. Död, inga avkommor
2013: Moni Viking (hingst e. Maharajah), 42 st: 12–7–4, 1.09,4ak, 3.743.161 NOK
2015: Moni Paris (sto e. Ready Cash), 4 st: 0–0–0, 1.15,9am, 10.000 NOK.
En avkomma: hingstföl fött 2020 e. Born In The U.S.A.
2017: Moni Bank (sto e. The Bank). Ostartad, går till avel.

Expandera