Fokustema
Fokus: Svampen
Läs senare

”Mi Ma Orthus en stjärna från första början”

Tvåårige Mi Ma Orthus har varit ett stort utropstecken de första månaderna av kullens tävlande. Uppfödningslöpningen är han inte anmäld till och därför blir lördagens Svampen i Örebro det viktigaste loppet denna säsong för Joakim Elfvings Jocose-son.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Joakim Elfving-tränade Mi Ma Ohrtus vid seger på Solvalla tillsammans med Rikard N Skoglund. Foto Martin Langels/ALN
Joakim Elfving-tränade Mi Ma Ohrtus vid seger på Solvalla tillsammans med Rikard N Skoglund. Foto Martin Langels/ALN

– När startlistan kom och han hade fått spår elva suckade jag väl lite. Spår elva i Örebro över 1.600 meter…nej det är ingen höjdare. Men när jag tittar närmare på det kanske det inte är så hopplöst ändå. De två Kolgjini-hästarna, Wäjerstens och Båths och Lugauers där framme, det är väl lite upplagt för att det kan bli högt tempo? I så fall är det bara att hoppas att min häst sitter i slagläge när det är upploppsdags, för Mi Ma Orthus har redan hunnit visa att han trivs väldigt bra med att gå på rulle, säger Joakim Elfving.

Joakim Elfving tränar Mi Ma Ohrtus. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det gjorde Mi Ma Orthus när han tog sin hittills främsta seger, den senast i ett Breeders Crown-lopp på Solvalla. Då satt Rikard N Skoglund i tredje par utvändigt och Mi Ma Orthus avgjorde på snyggt sätt. Spurtade väldigt bra gjorde hästen också i Bergsåkers Breeders Crown-lopp i augusti, då från köposition.

Fakta

Mi Ma Orthus

hingst 2 år e. Jocose – Quantum Octavia e. Malabar Circle Ås
4 st: 2–1–0
Rekord: 1.17,2m* – 1.14,8ak
Insprunget: 265.000 kr
Uppfödare: Anna Maria Hanses, Vikarbyn
Ägare: Anna Maria Hanses, H & B Karlsson
Tränare: Joakim Elfving, Romme
Körsven: Rikard N Skoglund, Solvalla
Skötare: Sanna Kumanto
Övrigt: Mi Ma Orthus mormor är den snabba Sessan Starlet (e. Farm King – Gina Freight) 1.13,8ak*/945.500 kr med 22 segrar på 64 starter på 1990-talet. Sessan Starlet har lämnat en miljonvinnande avkomma: Quantum Oliver 1.12,2ak/1.046.000 kr, vilken är helbror med Mi Ma Orthus moder Quantum Octavia. Ytterligare en helbror, Quantum Aramis, tog rekordet 1.12,1 och sprang in 800.000 kr.

Mi Ma Orthus mamma Quantum Octavia tog två segrar på 53 starter, rekordet 1.15,2ak och sprang in 112.000 kr. Mi Ma Orthus är första avkomman och Quantum Octavia tävlade efter att ha fölat 2018 sedan under 2019 (nio starter, 11.000 kr insprunget), året efter Mi Ma Orthus fötts.

Expandera

Det är enda gången som en av lördagens svåraste konkurrenter om segern i Svampen, Global Catwalk slagit Mi Ma Orthus, vilken har 2-1 i inbördes möten på Daniel Wäjerstens tvååring. De möttes redan i debuten på Bergsåker och visade båda stjärnstatus direkt. Det gick 1.13,5 sista varvet när Global Catwalk försökte pressa Mi Ma Orthus trött, men Joakim Elfvings häst svarade säkert. Och visade samtidigt direkt i sin första start prov på det mesta en bra travhäst ska ha, både fysiskt och mentalt, i sin vektygslåda med egenskaper.

– Ja, visst var det så. Men det var ingen överraskning för mig, det han visade i första starten. Mi Ma Orthus har varit en häst som stuckit ut ända från början, ja sedan han kördes in redan i april-maj före sommarbetet som ettåring. Han har gjort allt rätt både på och bredvid banan, är förnuftig på alla sätt. Här hemma är han hur mysig oh social som helst, intresserar sig till exempel mer för vad vi människor gör än om det kommer några ston i närheten, säger Joakim Elfving.

Intresserar sig till exempel mer för vad vi människor gör än om det kommer några ston i närheten

Utseendemässigt går det att ana att Express Ride är farfar, Mi Ma Orthus har drag av den där gracila långbentheten som kännetecknat Elithingstutnämnde Express Ride.

– Ja, eller hade…För med starterna och tävlandet har han utvecklats, grovnat och lagt på sig muskler. Mi Ma Orthus är kraftfullare nu än för ett par månader sedan, och jag tycker också att det syns i loppen att han utvecklas och går framåt fysiskt. Till exempel tog han det tuffa lopp han fick näst senast, då han gick utvändigt utan rygg och åkte dit på målfoto, på rätt sätt och har efter det blivit ännu bättre. Så är det väl med hästar som har det där lilla extra, de tar steg framåt i utveckligen av tuffa uppgifter.

Fakta

Mi Ma Orthus fyra lopp hittills

 • Bergsåker 6/8. Tvååringspremiären. Mi Ma Orthus stack direkt till ledningen från springspår och fick efter 1.20,1 första varvet stenhård press på slutrundan av Global Catwalk. Höll säkert undan på 1.17,3/2.140 sedan slutkilometern travats efter 1.13,7 och båda hästarna imponerade.
 • Bergsåker 28/8. Årets första Breeders Crown-lopp för tvååringar. Mi Ma Orthus backades sist, hade en dålig rygg i tredjespår i sista kurvan och via underkant 1.14 sista 400 meterna spurtade hästen över upploppet vasst till sjätteplatsen på 1.16,1a/2.140. Global Catwalk (e. Broadway Hall – Karalta Buye Bye) vann på 1.15,6.
 • Solvalla 9/9. Uttagning till Breeders Course. Mi Ma Orthus hamnade utvändigt ledaren och höll till målfotoförlust, slagen av norske Thai Brooklyn (e. Broadway Hall – Muscle Shirt) på 1.14,8a/1.640 på kladdig bana. Detta efter 1.13,6 sista 500 meterna.
 • Solvalla 7/10. Ännu ett Breeders Crown-lopp. Mi Ma Orthus spurtade från tredje par utvändigt via underkant 1.12 sista 500 meterna (på kraftigt kladdig och blöt bana) till säker seger på 1.16,1a/2.140 och slog nu närmast den Global Catwalk som vann BC-loppet på Bergsåker.
Expandera

Mi Ma Orthus är en häst med stark Rommeanknytning – eller snarare dalaanknytning. Mormor är den tuffa Sessan Starlet, snabbloppssto i Rommeamatören Rolf Eks regi och ofta körd av Claes Eskilsson, på 1990-talet. Sessan Starlets dotter Quantum Octavia återbördades till Dalarna – Vikarbyn nära Rättvik närmare bestämt – av Anna Maria Hanses, vilken fött upp och fortfarande är delägare i Mi Ma Orthus.

– Det är mycket Dalarna i den här hästen. Jag fick honom från Anna Maria för inkörningen förra våren och sedan kom hästen tillbaka till mig efter sommarbetet. Han har varit här ”hela vägen”, och det är förstås väldigt tacksamt och stimulerande att ha en sådan här individ, som känns att det är något extra, att jobba med. Visst, han är bara i början av karriären men med tanke på de pengar hästen redan tjänat blir hans matchningsmöjligheter som treåring begränsade så att det egentligen redan nu går att börja planera upplägget, säger Joakim Elfving.

Väldigt tacksamt och stimulerande att ha en sådan här individ, som känns att det är något extra

Mi Ma Orthus pappa Jocose (e. Express Ride – Ourasine) vandrade nyligen vidare till de evigt gröna ängarna efter att ha drabbats av tarmproblem. Jocose är avkommevärderad med omdömet A – näst högsta efter Elit – för sin förärvning.

Jocose. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Men när det började stå klart att Jocose var en avelshingst av bra kvalitet var det nästan redan för sent. Han drabbades av accelererande fertilitetsproblem (att ha den närmast helt sterile Ourasi som morfar var säkert inget plus i sammanhanget och pappa Express Ride var heller inte okomplicerad när det gällde fertiliteten) och fick som avslutning på sin avelskarriär gå som lösdriftshingst.

Menhammaruppfödde Jocose har först och främst lagt Stochampionats- och Drottning Silvias Pokal-vinnaren Activated (u. Marelle) vilken också var framstående som tvååring och andrahandsfavorit, som oplacerad dock, i just Svampen. Jocose-dottern Uncertain Age (u. Missis) – en seger som tvååring – vann E3. Jocose-sonen Sucre (u. Sugar No Cream) var tvåa i både Uppfödningslöpningen och E3 och galopperade som hårt betrodd i Svampen.

Dubblar sitt tidigare bästa år

32-årige Joakim Elfving gör sitt hittills bästa år som tränare med nästan 60 segrar och över fyra miljoner kronor inkört med två och en halv månad kvar av året. Det är redan nu en fördubbling av Elfvings tidigare bästa siffror, från 2018. Antalet hästar på träningslistan uppgår till 68 och Joakim beskriver 2020 som ”ett kanonår”.

Fakta

Joakim Elfvings tränarstatistik

Antal hästar i träning: 68
Dessa består av 15 ettåringar, 19 tvååringar, nio treåringar, nio fyraåringar och 16 femåriga och äldre hästar.

2016: 132 starter, 13 segrar, 614.500 kr inkört
2017: 121 starter, 8 segrar, 615.800 kr inkört
2018: 152 starter, 31 segrar, 2.074.100 kr inkört
2019: 202 starter, 19 segrar, 1.939.300 kr inkört
2020: 296 starter, 59 segrar, 4.144.100 kr inkört

Främsta segrarna i år: Med treåriga stoet Clockwork (e. Zola Boko – Quelque Part) i ett lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie och Breeders Crown-försök, Mi Ma Orthus i Breeders Crown-lopp för tvååringar. Fyraåriga kallblodet Moddson (e. B.W.Modde – Flamm Jäntan) i Sleipner Cup Final.

Expandera

– Ja, både de unga hästarna och de äldre har gjort det fantastiskt bra. Det började direkt i vintras med att treåriga stoet Clockwork gav mig väldigt bra reklam och sedan har det bara fortsatt. Jag har plats för ett 40-tal hästar på min gård Rommeholen, och har resten inkvarterade på Romme och hyr även boxar på Kvistgården.

Hästar på tre ställen alltså; risk att det blir splittrat?

– Nej, så känner jag det inte. Jag har väldigt bra personal som jag kan lita på och dessutom är allt väldigt nära Romme. Det handlar om någon kilometer i avstånd mellan stallen, så det är inga problem alls med att ha koll på allt, säger Joakim Elfving och fortsätter:

– Nu har jag ett 20-tal ettåringar inne och lika många tvååringar. Det är en sits jag aldrig varit i tidigare och det känns förstås väldigt stimulerande och spännande för framtiden att ha ett stall som ser ut på det sättet.

Clockwork vann stoavdelningen för treåringar i Margaretas Tidiga Unghästserie i mars. Foto Mathias Hedliund/Sulkysport

Mi Ma Orthus är alltså ett starkt kort i tvååringskullen och på söndag har Elfving sedan två hästar med i Breeders Crown-semifinalerna på Solvalla. Den ovan nämnda Clockwork (e. Zola Boko – Quelque Part) och fyraåriga stoet Queen Roc (e. Maharajah – Queen Roc) som i våras anslöt till Elfving från Hans R Strömbergs stall..

– Clockwork räknades till kullens bästa ston i vintras, men hon utvecklades inte och i somras hade kullsystrarna kommit ifatt henne. Något var tvunget att hända om hon inte skulle bli passerad och inte räcka till i sin klass längre, så vi lade därför om träningen radikalt. Det verkar ha gett väldigt bra effekt. Nu känns Clockwork riktigt uppåt igen, och jag hoppas hon ska kunna vara med och slåss om finalplatserna i Breeders Crown. Vi ska dessutom testa ryckhuva för första gången på söndag. Queen Roc fick bakspår, hon hade behövt ett bra läge för att ha chans att göra sig gällande, så för hennes del ser det svårare ut.

Men först och främst gäller det för Mi Ma Orthus i Svampen.

– Det är prima liv där. Hästen har fortsatt att kännas väldigt bra efter segern senast, men som sagt, från sitt startspår är han utlämnad åt vad som händer i loppet och vad de andra gör, säger Joakim Elfving.

Fakta

Tidigare vinnare av Svampen

År/vinnare (far) – Kusk – Tränare – Segertid

 • 2011 Dreams Take Time (h e. Andover Andover) – Örjan Kihlström – Jim Oscarsson – 1.15,5a
 • 2011 Dairy Queen (s e. Quite Easy U.S.) – Björn Goop – Per Engblom – 1.16,6a
 • 2012 Tumble Dust (h e. Crazed) – Erik Adielsson – Tomas Malmqvist – 1.14,6a
 • 2012 Denim Boko (s e. Chocolatier) – Per Nordström – Per Nordström  – 1.14,0a
 • 2013 Elton Attack (v e. Gigant Neo ) – Jorma Kontio – Tomas Malmqvist – 1.16,0a
 • 2014 Tunika (s e. Zola Boko) – Björn Goop – Tomas Malmqvist – 1.14,6a
 • 2015 Dixi Sisu (s e. Ready Cash) – Per Nordström – Per Nordström – 1.14,0a
 • 2016 Executive Caviar (h e. S.J.’s Caviar) – Björn Goop – Joakim Lövgren  – 1.14,3a
 • 2017 Maze Runner (v e. G.H.Nemo) – Johnny Takter – Marcus Lindgren – 1.13,3a
 • 2018 Global Adventure (h e.  S.J.’s Caviar) – Erik Adielsson – Svante Båth – 1.13,3a
 • 2019 Sayonara (s e. Donato Hanover) – Carl Johan Jepson – Fredrik Wallin – 1.14,8a

De två första åren kördes Svampen i två avdelningar, en för ston och en för hingstar/valacker.

Expandera

 

 

Fokustema
Fokus: Svensk Uppfödningslöpning
Läs senare

Bytte schäferhundar mot travhästar

Nicolina och Fredrik Moxness har fött upp både världsmästare och en som fick medalj från USA:s president som ”årets bästa”. Men det handlade om schäferhundar – inte hästar.
Imorgon gäller dock det största svenska travloppet för tvååringar, med egna uppfödningen Midas Mirakel.
– Hon har ännu inte vunnit men jag lova alla att det absolut inte är något fel på Midas Mirakels inställning, säger Nicolina Moxness.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Nicolina och Fredrik Moxnesstillsammans med Purple Dream, mamma till lördagens Uppfödningsloppfinalist Midas Mirakel. Foto Micke Gustafsson/ALN
Nicolina och Fredrik Moxnesstillsammans med Purple Dream, mamma till lördagens Uppfödningsloppfinalist Midas Mirakel. Foto Micke Gustafsson/ALN

Tittar man på de fem lopp Midas Mirakel (e. Beanie M.M. – Purple Dream)  hittills gjort är det lätt att konstatera att det finns täckning för det Nicolina säger. Det är tillfälligheter som gör att det inte är minst en etta i resultatraden.

– Loppet i Örebro skulle hon vunnit, men Magnus Jakobsson körde lite för defensivt. I tre av starterna har hon mött Mi Ma Orthus, som ju imponerade stort när han vann Svampen och en gång var hon nära honom i mål. Senast hade hon tolftespår i uttagningen till Uppfödningslöpningen och Kevin Oscarsson nöjde sig med att ta in tredjeplatsen på säkerhet. Midas Mirakel kom in med 69 i puls efter det loppet, så styrkan fattas i varje fall inte. Även om Midas Mirakel ännu inte vunnit tycker vi att vi har en häst som ska kunna vara med och slåss om topplaceringarna i Uppfödningslöpningen, säger Nicolina Moxness.

Tycker vi att vi har en häst som ska kunna vara med och slåss om topplaceringarna

Det finns dock en sak i Midas Mirakels uppträdande som måste sägas ha bidragit till att hon ännu inte spräckt segernollan: Bitvis ser hon ut att behöva hållas rätt hårt i vänstertömmen.

Fakta

Midas Mirakel

sto två är e. Beanie M.M. – Purple Dream e. Smasher
5 st: 0–1–3
Rekord: 1.16,0k – 1.14,8ak
Insprunget: 114.500 kr
Uppfödare: Stall Midas, Spanien
Ägare: Stall Midas
Tränare: Nicolina Moxness (a), Solvalla
Körsven: Kevin Oscarsson, Kalmar
Skötare: Fredrik Moxness

Övrigt: Midas Mirakel är sin moders första avkomma. I år har Purple Dream (57 st: 4–4–4, 1.13,8ak, 286.500 kr), fått stoföl efter Minnestads Dubai.
Pappa Beanie M.M. (e. Super Arnie – Beverly San) har 71 svenskfödda avkommor som är två år och äldre. I 2018-kullen finns blott fem levande avkommor. Av dem har utöver Midas Mirakel Young Jade (u. Premium Lady) startat, gått 1.16,4m och sprungit in 35.000 kr.
Beanie M.M:s hittills vinstrikaste avkomma är Cheerful Rivner (sto född 2014, 1.13,1am/610.900 kr).

Expandera

– Speciellt i de första loppen var det så, sedan har det blivit bättre och bättre. Vi har ”jagat felet” och vår veterinär har gått igenom Midas Mirakel efter varje start. Efter senaste kollen verkade veterinären nästan på väg att tröttna på oss: ”Blunda i fortsättningen när hon springer och lita på mig när jag säger att det finns inga fel”, fick vi höra, skrattar Nicolina och fortsätter:

– Tvärtemot de flesta andra hästar verkar Midas Mirakel inte vilja vara på innerspår. Det är när hon springer där inne som hon bryter utåt och blir som mest ”sned”. Ju längre ut i spåren hon kommer, desto rakare och mer effektivt travar hon. När Anders Eriksson blev hängande i tredjespår en bit i ett av loppen sa han ”där ute bara joggade hon på”.

Midas Mirakel är en av tio finalister i Svensk Uppfödningslöpnong. Foto Martin Langels/ALN

Det där innerspårsbeteendet är inte Midas Mirakels enda egenhet.

– Hon körs utan checkrem. Vi provade med sådan endast en gång, för då ”spelade hon bara apa”. Midas Mirakel är redan så stark i sig själv att hon bär upp sig och någon check behövs helt enkelt inte, säger Nicolina Moxness.

 

Midas Mirakel är Nicolinas och Fredriks egen uppfödning, och med i bilden är även Nicolinas systerson som bor i Spanien. Det är därför det står ”Stall Midas, Spanien”, som uppfödarpseudonym.

– De skulle gärna kommit hit nu till Uppfödningslöpningen, men det går ju inte med covid-19-pandemin, säger Nicolina Moxness.

Hon har blott två två hästar i träning, två tvååringar. Utöver Midas Mirakel handlar det om Midas Copycat (e. Allstar Hall – Midas Joy). Fredrik Moxness nöjer sig nu med att ha kusklicens.

Att träna mycket är något vi har med oss naturligt från vår tid med att träna schäferhundar

– Vi har en småskalig travsatsning. Vi har hållit på med trav i ungefär tolv år nu, bor på en gård nära Märsta och tränar på en fem kilometer lång slinga där vi nu anlagt en kilometerlång sandbana. Där körs hästarna varannan dag. Massor med mängdträning. Att träna mycket är något vi har med oss naturligt från vår tid med att träna schäferhundar, där handlar det då om väldigt många mer timmar på varje individ än med travhästarna, Och vi börjar tidigt, Midas Mirakel och Midas Copycat kördes in i mars-april som ettåringar. Sedan körs de hela sommaren, parallellt med att de går på bete. Det är så Svante Båth också gör, eller hur?

Midas Mirakels kamrat ända sedan de var små, Midas Copycat är också startklar och fick följa med till Malmö och Uppfödningslöpningskvalkvällen för att gå kvallopp,

– Men hon var plötsligt mystiskt halt i andra värmningen. Vi blev förstås oroliga att det var något på tok, men nu är det uppkollat och det var ingen fara, Copycat ska snart vara i full gång igen, säger Nicolina Moxness.

Fakta

Midas Mirakels fem lopp hittills

 • Bergsåker 6 augusti. Debut. Fredrik Moxness körde. Midas Mirakel slutade på 1.20,0/2.140 trea, ”först i klungan”, bakom totalt överlägsna duon Mi Ma Orthus (e. Jocose – Quantum Octavia) och Global Catwalk (e. Broadway Hall – Karalta Bye Bye), vilka avslutade 1.13,5 sista varvet. Mi Ma Orthus vann på 1.17,3.
 • Bergsåker 28 augusti. Breeders Crown. Anders Eriksson körde. Midas Mirakel slutade fyra på 1.16,1a/2.140, efter att länge ha suttit fast i andraspår och avslutat piggt när luckan kom. Global Catwalk vann på 1.15,6
 • Örebro 17 september. Magnus Jakobsson körde. Midas Mirakel slutade knappt slagen (med huvud) tvåa, på 1.16,0/1.640, efter att inte riktigt ha fått fatt i Match’em (e. Southwind Frank – Popover Hanover).
 • Solvalla 7 oktober. Breeders Crown. Anders Eriksson körde. Midas Mirakel slutade trea, på 1.16,1a/2.140 efter att ha gått i tredjespår runt första kurvan, sedan utvändigt utan rygg till varvet kvar där hon blev avlöst till andra par utvändigt och sedan spurtat bra. Mi Ma Orthus vann på 1.16,1 före Global Catwalk.
 • Jägersro 4 november. Uttagning till Uppfödningslöpningen. Kevin Oscarsson körde. Midas Mirakel slutade trea, på 1.14,8a/1.640, efter att ha spurtat bra från fältets köregioner. Good Vibes (e. Django Riff – Morgana Bi) vann på 1.14,5 före Icicle (e. Raja Mirchi – Nottechiara Font).
Expandera

Midas Mirakel är liksom de andra finalisterna i Uppfödningslöpningen fortfarande bara i början av sin karriär.

– Det känns som att finns mycket att plocka med nästa år. Till exempel tävlar hon med ”långsamhuvudlag”. Det är också så att det funnits ett hovproblem ända sedan i våras då hon blev skrämd i hagen. Vår väldigt duktige hovslagare Rune Holmen har fått till det där så att det inte handikappat henne, väldigt skickligt gjort. För den där hovskadan kunde i princip stoppat hennes möjligheter att komma till start i år helt, säger Nicolina Moxness.

Beanie M.M. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Nu har Nicolinas och Fredrik alltså kommit till Uppfödningslöpningen med en egen uppfödning och sin filosofi.

– Vi fick från början när vi slutade med schäferhundarna och började med travhästar tag i ett par starthästar som tävlade på och gjorde det rätt bra. Bland dem var mamman till Midas Mirakel, Purple Dream (e. Smasher – Frostie Degato) som vann fyra lopp. Purple Dream hade grym inställning, men var tyvärr skör och skadeförföljd. Så när vi skulle ta en avkomma till henne ville vi ha en hingst med ”stålben”. Beanie M.M. passade utmärkt ur den aspekten, han satte världsrekord som nioåring, och var dessutom inte minst i rätt prisklass för oss. Det verkar som vi fick till det som vi ville, Midas Mirakel har samma inställning och mentala hårdhet som sin mamma och har fått Beanie M.M:s hårdhet i kroppen, säger Nicolina Moxness.

 

Även om Fredrik och Nicolina inte varit med i travsporten mer än ett drygt decennium så har de med sig att de är väldigt rutinerade på att tävla med schäferhundar.

– Fredrik arbetade förut med polishundar och försvarshundar. Det finns utställningar och tävlingar i lydnad och spårning och vi åkte i många år runt hela Europa med våra hundar och tävlade. Jag kan säga att det kostade klart mer att hålla på med hundarna och krävde mycket mer tid att träna dem än vad travhästarna tar. Inte finns det några prispengar i hundtävlingarna heller, men det är förvisso så att om man får fram väldigt fina prisbelönta hundar så får de högt avelsvärde som gör det möjligt att man kan få tillbaka en del av det man investerat, säger Nicolina Moxness.

En av våra hundar såldes till Finland och för den nye ägaren blev hunden världsmästare

Faktum är att de fött upp en världsmästar-schäfer!

– Ja, en av våra hundar såldes till Finland och för den nye ägaren blev hunden världsmästare. Men det var efter att vi lagt av med hundarna och sålt alla, vilket kanske var lite oturligt, för oj vad det ringde efter världsmästartiteln med spekulanter som ville köpa hundar av oss…Världsmästartiteln var förstås fin, men det smällde faktiskt ännu högre när en annan av våra hundar hamnade i USA och där utsågs till nåt som kan kallas ”Årets hund”. Den hund som blir det får åka till Vita Huset för att få medalj av presidenten!

Men nu är det alltså hästar som gäller istället för schäferhundar för Nicolina och Fredrik Moxness och Svensk Uppfödningslöpning med egna uppfödningen Midas Mirakel.

– Det blir såklart spännande. Vi hade siktat in oss på att ta spår nio, men det var upptaget när det blev vår tur att välja spår så vi fick ta fjärdespår. Det ska nog gå bra det också, avslutar Nicolina Moxness.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Nya växlar efter omlagd träning

Ut med ridhästen och in med en travhäst.
Bergsåkersamatören Lina Tallberger ångrar inte det beslut hon tog för åtta år sedan.
I morgon kan pånyttfödde Balotelli Crown fortsätta sin resa mot stjärnorna i bronsdivisionsförsöket på Romme.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Lina Tallberger-tränade Balotelli Crown och Emilia Leo ska starta inom V75-spelet i morgon. Foto Micke Gustafsson/ALN
Lina Tallberger-tränade Balotelli Crown och Emilia Leo ska starta inom V75-spelet i morgon. Foto Micke Gustafsson/ALN

Det ska sägas att Lina Tallberger redan har en rikstotoseger på sitt samvete. Redan 2014 räknade hon hem en sådan då Global Perfection (e. Lindy Lane) vann ett klass II-försök på Bergsåker, men att The Liquidator-sonen Balotelli Crown betyder lite extra går inte att ta miste om.
– Jag höll på med hopphästar fram tills för åtta år sedan. Då träffade jag Robert Skoglund och började hjälpa till med hans hästar. Jag sålde min sista ridhäst och köpte Balotelli Crown istället så han blev min första travare, säger Lina Tallberger.

Det dröjde fram tills karriärens nionde start innan första segern kom. I omgångar har Balotelli Crown gått jättebra, men mellan varven har han också haft sämre period.
Nu tycks han bättre än någonsin och Tallberger behöver inte lång betänketid innan hon svarar på frågan vad hon tror är förklaringen till succén.
– Dels att vi har plockat bort checken på honom. Nu känner han sig mer fri och avslappnad, men dessutom har jag lättat på träningen. Hela sitt liv har han gått mycket tryckvagn, men aldrig i några snabbare farter. Nu har jag lagt om träningen och han kan till exempel gå fort inne på banan innan starter; det har gett en väldig effekt.

”Väldigt häftigt”

Den förändringen gjordes i somras och resultaten har inte låtit vänta på sig.
– Jag märkte tidigt att det skulle göra skillnad, men var rädd för att han skulle bli för vass. Det har vi dock kunnat undvika och det har blivit en helt annan fart i hästen. Hans backdel var helt enorm tidigare – väldigt musklad – och det är den än, men hästen har ändå blivit mer slimmad. Det gav honom ett väldigt grovt baksteg förut, men det är inte lika grovt längre.

Under sommaren testades även hästen på barfotabalans, men det misstaget gör inte Tallberger om.
– Han var inte riktigt redo för det då i alla fall. Jag satte på järnskor igen, körde själv i ett lopp där han avslutade 1.10 sista varvet ute i spåren. Då är det bättre att han får ha skorna på sig och känna vart han sätter ner fötterna!

Balotelli Crown kommer närmast från två raka segrar i V86-lopp och var dessförinnan trea i ett bronsförsök i Skellefteå.

Vilket tycker du har varit hans främsta insats?
– Det var väldigt häftigt när han bara rundade dem nere på Solvalla i senaste starten. Han var väldigt modig häst och Emilia Leo var jättenöjd med honom. Hon tyckte det var helt sjukt hur han bara kunde runda dem på två steg.

Tre nyförvärv

I morgondagens lopp lär Balotelli Crown få runda konkurrenterna ute i spåren på nytt om det ska räcka hela vägen. Hästen inleder nämligen från spår tolv bakom bilen.
– Det blir väldigt svårt från det spåret. Det är riktigt bra hästar emot. Han har en vass speed och bra form, men han är utelämnad till hur loppet blir kört. Han kommer göra allt han kan, det är jag säker på, men jag är fullt nöjd bara han gör en bra prestation och känner prispengar.

För Tallberger leker travlivet i mångt och mycket för dagen. Idag sysslar hon bara med travhästar och leker med tanken att ta sikte mot att bli proffstränare.
– Ska man ändå jobba med det här så finns det ju fördelar med att ha A-licens så det är något jag överväger, men vi får se, ingenting är bestämt än.

En sak som däremot står klart är att verksamheten växer. Under torsdagen kom det tre nya hästar till stallet som därmed innehåller 13 till antalet.
Treårige Kaj di Quattro (e. Credit Winner) 1.13,6am/136.305 kr kommer närmast från Robert Bergh medan det lika gamla stoet Katalonia (e. Andover Hall) 1.14,6ak/€3.892 är tyskfödd och har hämtats in från hennes födelseland.
Därtill är Vikingrappen (e. Järvsöviking) 1.28,8k/90.934 kronor tillbaka hos Tallberger efter en sejour hos Robert Bergh.
– Jag håller till på Rörsåsens Stuteri utanför Kovland, inte så långt från Daniel Wäjerstens gård. Här finns det mycket backar och rakbanor och mindre vägar att köra på. Det blir mycket långturer på vintern i snön; det håller hästarna på gott humör.

Innan snön hunnit göra entré kan Lina Tallberger vara en V75-vinnare igen.
Det där steget över till travet som togs för åtta år sedan ter sig mer och mer som ett riktigt klokt beslut!

Fokustema
Fokus: Breeders Crown
Läs senare

”Höstens storlopp som fokus”

Admiral As, Bank Wise As, Manny Muscle. Ingen av de tre blir favorit i sina Breeders Crown-finaler men känns som bra nog att kunna ta hem storloppen.
– Det blir väl som alltid löpningsförlopp och positioner, och dagsform förstås, som avgör, säger Reijo Liljendahl.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Reijo Liljendahl kvalar ett intressant nyförvärv imorgon på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Reijo Liljendahl kvalar ett intressant nyförvärv imorgon på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Reijo Liljendahl har tre finalister i Breeders Crown på Sundbyholm på söndag. Tre formstarka hästar också, som gjorde väldigt bra lopp i semifinalerna och som verkar gå i mål i storloppssäsongen utan att vara negativt märkta av tidigare drabbningar i årgångsloppen.

– De här hästarna har haft höstens storlopp som fokus. Admiral As var tidigt ute och med i Kungapokalen i maj, men i somras fick fick han ett oplanerat avbrott på grund av att hästen hade fått känning av en lös benbit och opererades. Av den anledningen blev Breeders Crown det naturliga målet även för honom, säger Reijo Liljendahl.

Reijo Liljendahl värmer upp Admiral As. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Två av de tre finalisterna, fyraårige valacken Admiral As och treåriga stoet Bank Wise As är födda i Italien och sålunda inte med möjlighet till dubbla prispengarna i Breeders Crown-finalen med hjälp av premiechansen. Treårige hingsten Manny Muscle däremot är svenskfödd och premiechansad.

Fakta

Admiral As

valack fyra år e. Ready Cash – Galiera As e. S.J.’s Photo
17 st: 10–1–0
Rekord: 1.15,7l* – 1.11,3ak*
Insprunget: 839.500 kr
Uppfödare: Allevamento Della Serenissima, Italien
Ägare: SRF Stable
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Pernilla Sundling
Admiral As Breeders Crown-starter i år: Oplacerad efter galopp i försöket i Rättvik 20 juni på 1.16,0a/2.140. Seger i försöket på Solänget 1 september på 1.12,7a/2.140. Andraplats i semifinalen på Solvalla 25 oktober på 1.11,4a/2.140.

Expandera

SRF Stable, Lennart Ågren, äger Admiral As och Bank Wise As och båda är resultatet av inköpsräder på den stora italienska ITS-auktionen i Milano. Admiral As (e. Ready Cash – Galiera As) var rekorddyr, 360.000 euro, 2017 medan stoet Bank Wise As (e. Muscle Hill – In Wise As) kostade 80.000 euro året efter.

Admiral As har tränats av Reijo Liljendahl hela tiden, men Bank Wise As fick åka till USA och Marcus Melander under tvååringssäsongen. Hon gjorde det okej med en seger och 270.000 kronor insprunget utan att vara med i de största sammanhangen.

Fakta

Bank Wise As

sto tre år e. Muscle Hill – In Wise As e. S.J.’s Caviar
15 st: 4–3–5
Rekord: 1.12,6ak*
Insprunget: 898.022 kr
Uppfödare: Allevamento Della Serenissima, med flera, Italien
Ägare: SRF Stable
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Anna Andersen
Bank Wise As Breeders Crown-starter i år: Seger i försöket på Solänget 1 september på 1.14,1a/2.140. Tredjeplats i försöket i Örebro 6 oktober på 1.14,7a/2.100. Seger i semifinalen på Solvalla 25 oktober på 1.13,7a/2.140.

Expandera

– Admiral As och Bank Wise har jag ju valt ut som ettåringar men Manny Muscle (e. Muscle Hill – Naughty Nanny) ägs fortfarande av sin finska uppfödare Hannu Laakonen, säger Reijo Liljendahl.

Laakoknen ägde också mamman Naughty Nanny (e. Self Possessed – Aupair Affair), vilken sprang in nästan en miljon kronor i Stig H Johanssons träning.

– Det här är väldigt fina hästar med bra stammar också, två efter Muscle Hill och en efter Ready Cash. Jag kan förstås bara vara tacksam över att jag har hästägarnas förtroende att träna sådana hästar, säger Reijo Liljendahl.

I veckan har Reijo letat nya toppunghästar på den stora höstauktionen i USA som normalt äger rum i Harritsburg, men som av coronapandemiskäl flyttades till Maryland. Liljendahl ropade in hingsten Heroic Story (e. Chapter Seven – Bankette) för 145.000 dollar, hingsten Temporal Hanover (e. Walner – Think Twice) för 55.000 dollar och stoet The Grey Queen (e. Walner – Lady Grey) för 40.000 dollar.

 

Admiral As har varit en snackhäst ända sedan han fick den rekordhöga prislappen 360.000 euro på ITS-auktionen 2017. Det är en häst med stor utstrålning, och dessutom tveklöst också hög kapacitet. Stark och tuff.

Att Admiral As, med tio segrar på 17 starter, ännu inte kommit till miljonen i insprunget när fyraaåringssäsongen lider mot sitt slut känns som att han underpresterat i förhållande till vad som synes finnas inombords.

Men efter operationen av den lösa benbiten i somras verkar ”växellådan ha utökats”. Två segrar och en toppinsats som tvåa bakom Guzz Mearas från dödens i Breeders Crown-semifinalen har det blivit efter ingreppet.

Det är svårt att säga vad som är orsak och verkan

– Det är svårt att säga vad som är orsak och verkan och vad att nu fungerar bättre kommer sig av.. Admiral As har varit valpig och omogen och agerat spänt ibland. Det har inte haft med benbiten att göra. Om anledningen att det nu fungerar bättre för honom är att han helt enkelt mognat, eller om det var att den där benbiten nu är borta är svårt att säga. Jag tror absolut att Att Admiral As fortfarande har mycket framför sig, säger Reijo Liljendahl.

 

Bank Wise As gjorde sin sista start i USA i början av oktober som tvååring, kom till Reijo Liljendahl i november och årsdebuterade som treåring i E3-uttagningarna i mitten av juni.

Bank Wise As och Örjan Kihlström vid segern i BC-semin. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Att det dröjde till juni innan hon kom ut var planerat. Bank Wise As skulle i år gå E3, italienska Oaks och Breeders Crown. Hon började bra med fjärdeplats i långa E3 utan att på något sätt vara toppad då. I uttagningarna till korta E3 galopperade hon och sedan fattade vi beslutet att stå över italienska Oaks. Det kändes som en för äventyrlig och osäker resa under rådande smittläge, så hon fick fokusera på Breeders Crown istället. Att hon var så bra i semifinalen (vann från ledningen, reds.anm.) kändes därför väldigt bra, säger Reijo Liljendahl.

Kändes som en för äventyrlig och osäker resa

Det är härligt driv i Bank Wise As steg, nästan så att det ser ut som att hon är överambitiös och slösar med krafterna?

– Hon kan vara lite pigg, men är väldigt stark och orkar till mål.

Manny Muscle och Ulf Ohlsson var på väg mot seger i sin BC-semi, men fick ge sig med knapp marginal mot Bandido Gar och Jorma Kontio. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Manny Muscles treåringssäsong består inför Breeders Crown-finalen av åtta placeringar bland de tre främsta på nio starter. Den enda plumpen kom vid ett dåligt tillfälle: Kriteriet. I Breeders-semifinalen gick han en stark långspurt, kopplade grepp oh blev upphunnen på mållinjen av Bandido Gar.

Fakta

Manny Muscle

hingst tre år e. Muscle Hill – Naughty Nanny e. Self Possessed
9 st: 3–3–2
Rekord: 1.15,7m* – 1.12,4am
Insprunget: 473.000 kr
Uppfödare och ägare: Ravitalli H Laakonen Oy & ML Stable Oy, Finland
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Pernilla Sundling
Manny Muscles Breeders Crown-starter i år: Tredjeplats i försöket i Rättvik 20 juni på 1.14,1a/2.140. Andraplats i semifinalen på Solvalla 25 oktober på 1.12,4a/2.140.

Expandera

– Hästen hade oturligt en liten infektion i kroppen i Kriteriet. I övrigt har han gjort det bra varje gång och matchat kulltoppar när han mött dem. Manny Muscle är ändå fortfarande färsk och omogen och det här en häst för framtiden, säger Reijo Liljendahl.

Ingen av Liljendahls Breeders Crown-finalister blir alltså favoriter, men kan definitivt ”vara med och köra om det”.

– Med tanke på hur de tre tränat eter semifinalerna måste jag också tro på att kommer att göra bra lopp. De känns väldigt fina.