Fokustema
Fokus: Svampen
Läs senare

”Mi Ma Orthus en stjärna från första början”

Tvåårige Mi Ma Orthus har varit ett stort utropstecken de första månaderna av kullens tävlande. Uppfödningslöpningen är han inte anmäld till och därför blir lördagens Svampen i Örebro det viktigaste loppet denna säsong för Joakim Elfvings Jocose-son.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Joakim Elfving-tränade Mi Ma Ohrtus vid seger på Solvalla tillsammans med Rikard N Skoglund. Foto Martin Langels/ALN
Joakim Elfving-tränade Mi Ma Ohrtus vid seger på Solvalla tillsammans med Rikard N Skoglund. Foto Martin Langels/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– När startlistan kom och han hade fått spår elva suckade jag väl lite. Spår elva i Örebro över 1.600 meter…nej det är ingen höjdare. Men när jag tittar närmare på det kanske det inte är så hopplöst ändå. De två Kolgjini-hästarna, Wäjerstens och Båths och Lugauers där framme, det är väl lite upplagt för att det kan bli högt tempo? I så fall är det bara att hoppas att min häst sitter i slagläge när det är upploppsdags, för Mi Ma Orthus har redan hunnit visa att han trivs väldigt bra med att gå på rulle, säger Joakim Elfving.

Joakim Elfving tränar Mi Ma Ohrtus. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det gjorde Mi Ma Orthus när han tog sin hittills främsta seger, den senast i ett Breeders Crown-lopp på Solvalla. Då satt Rikard N Skoglund i tredje par utvändigt och Mi Ma Orthus avgjorde på snyggt sätt. Spurtade väldigt bra gjorde hästen också i Bergsåkers Breeders Crown-lopp i augusti, då från köposition.

Fakta

Mi Ma Orthus

hingst 2 år e. Jocose – Quantum Octavia e. Malabar Circle Ås
4 st: 2–1–0
Rekord: 1.17,2m* – 1.14,8ak
Insprunget: 265.000 kr
Uppfödare: Anna Maria Hanses, Vikarbyn
Ägare: Anna Maria Hanses, H & B Karlsson
Tränare: Joakim Elfving, Romme
Körsven: Rikard N Skoglund, Solvalla
Skötare: Sanna Kumanto
Övrigt: Mi Ma Orthus mormor är den snabba Sessan Starlet (e. Farm King – Gina Freight) 1.13,8ak*/945.500 kr med 22 segrar på 64 starter på 1990-talet. Sessan Starlet har lämnat en miljonvinnande avkomma: Quantum Oliver 1.12,2ak/1.046.000 kr, vilken är helbror med Mi Ma Orthus moder Quantum Octavia. Ytterligare en helbror, Quantum Aramis, tog rekordet 1.12,1 och sprang in 800.000 kr.

Mi Ma Orthus mamma Quantum Octavia tog två segrar på 53 starter, rekordet 1.15,2ak och sprang in 112.000 kr. Mi Ma Orthus är första avkomman och Quantum Octavia tävlade efter att ha fölat 2018 sedan under 2019 (nio starter, 11.000 kr insprunget), året efter Mi Ma Orthus fötts.

Expandera

Det är enda gången som en av lördagens svåraste konkurrenter om segern i Svampen, Global Catwalk slagit Mi Ma Orthus, vilken har 2-1 i inbördes möten på Daniel Wäjerstens tvååring. De möttes redan i debuten på Bergsåker och visade båda stjärnstatus direkt. Det gick 1.13,5 sista varvet när Global Catwalk försökte pressa Mi Ma Orthus trött, men Joakim Elfvings häst svarade säkert. Och visade samtidigt direkt i sin första start prov på det mesta en bra travhäst ska ha, både fysiskt och mentalt, i sin vektygslåda med egenskaper.

– Ja, visst var det så. Men det var ingen överraskning för mig, det han visade i första starten. Mi Ma Orthus har varit en häst som stuckit ut ända från början, ja sedan han kördes in redan i april-maj före sommarbetet som ettåring. Han har gjort allt rätt både på och bredvid banan, är förnuftig på alla sätt. Här hemma är han hur mysig oh social som helst, intresserar sig till exempel mer för vad vi människor gör än om det kommer några ston i närheten, säger Joakim Elfving.

Intresserar sig till exempel mer för vad vi människor gör än om det kommer några ston i närheten

Utseendemässigt går det att ana att Express Ride är farfar, Mi Ma Orthus har drag av den där gracila långbentheten som kännetecknat Elithingstutnämnde Express Ride.

– Ja, eller hade…För med starterna och tävlandet har han utvecklats, grovnat och lagt på sig muskler. Mi Ma Orthus är kraftfullare nu än för ett par månader sedan, och jag tycker också att det syns i loppen att han utvecklas och går framåt fysiskt. Till exempel tog han det tuffa lopp han fick näst senast, då han gick utvändigt utan rygg och åkte dit på målfoto, på rätt sätt och har efter det blivit ännu bättre. Så är det väl med hästar som har det där lilla extra, de tar steg framåt i utveckligen av tuffa uppgifter.

Fakta

Mi Ma Orthus fyra lopp hittills

 • Bergsåker 6/8. Tvååringspremiären. Mi Ma Orthus stack direkt till ledningen från springspår och fick efter 1.20,1 första varvet stenhård press på slutrundan av Global Catwalk. Höll säkert undan på 1.17,3/2.140 sedan slutkilometern travats efter 1.13,7 och båda hästarna imponerade.
 • Bergsåker 28/8. Årets första Breeders Crown-lopp för tvååringar. Mi Ma Orthus backades sist, hade en dålig rygg i tredjespår i sista kurvan och via underkant 1.14 sista 400 meterna spurtade hästen över upploppet vasst till sjätteplatsen på 1.16,1a/2.140. Global Catwalk (e. Broadway Hall – Karalta Buye Bye) vann på 1.15,6.
 • Solvalla 9/9. Uttagning till Breeders Course. Mi Ma Orthus hamnade utvändigt ledaren och höll till målfotoförlust, slagen av norske Thai Brooklyn (e. Broadway Hall – Muscle Shirt) på 1.14,8a/1.640 på kladdig bana. Detta efter 1.13,6 sista 500 meterna.
 • Solvalla 7/10. Ännu ett Breeders Crown-lopp. Mi Ma Orthus spurtade från tredje par utvändigt via underkant 1.12 sista 500 meterna (på kraftigt kladdig och blöt bana) till säker seger på 1.16,1a/2.140 och slog nu närmast den Global Catwalk som vann BC-loppet på Bergsåker.
Expandera

Mi Ma Orthus är en häst med stark Rommeanknytning – eller snarare dalaanknytning. Mormor är den tuffa Sessan Starlet, snabbloppssto i Rommeamatören Rolf Eks regi och ofta körd av Claes Eskilsson, på 1990-talet. Sessan Starlets dotter Quantum Octavia återbördades till Dalarna – Vikarbyn nära Rättvik närmare bestämt – av Anna Maria Hanses, vilken fött upp och fortfarande är delägare i Mi Ma Orthus.

– Det är mycket Dalarna i den här hästen. Jag fick honom från Anna Maria för inkörningen förra våren och sedan kom hästen tillbaka till mig efter sommarbetet. Han har varit här ”hela vägen”, och det är förstås väldigt tacksamt och stimulerande att ha en sådan här individ, som känns att det är något extra, att jobba med. Visst, han är bara i början av karriären men med tanke på de pengar hästen redan tjänat blir hans matchningsmöjligheter som treåring begränsade så att det egentligen redan nu går att börja planera upplägget, säger Joakim Elfving.

Väldigt tacksamt och stimulerande att ha en sådan här individ, som känns att det är något extra

Mi Ma Orthus pappa Jocose (e. Express Ride – Ourasine) vandrade nyligen vidare till de evigt gröna ängarna efter att ha drabbats av tarmproblem. Jocose är avkommevärderad med omdömet A – näst högsta efter Elit – för sin förärvning.

Jocose. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Men när det började stå klart att Jocose var en avelshingst av bra kvalitet var det nästan redan för sent. Han drabbades av accelererande fertilitetsproblem (att ha den närmast helt sterile Ourasi som morfar var säkert inget plus i sammanhanget och pappa Express Ride var heller inte okomplicerad när det gällde fertiliteten) och fick som avslutning på sin avelskarriär gå som lösdriftshingst.

Menhammaruppfödde Jocose har först och främst lagt Stochampionats- och Drottning Silvias Pokal-vinnaren Activated (u. Marelle) vilken också var framstående som tvååring och andrahandsfavorit, som oplacerad dock, i just Svampen. Jocose-dottern Uncertain Age (u. Missis) – en seger som tvååring – vann E3. Jocose-sonen Sucre (u. Sugar No Cream) var tvåa i både Uppfödningslöpningen och E3 och galopperade som hårt betrodd i Svampen.

Dubblar sitt tidigare bästa år

32-årige Joakim Elfving gör sitt hittills bästa år som tränare med nästan 60 segrar och över fyra miljoner kronor inkört med två och en halv månad kvar av året. Det är redan nu en fördubbling av Elfvings tidigare bästa siffror, från 2018. Antalet hästar på träningslistan uppgår till 68 och Joakim beskriver 2020 som ”ett kanonår”.

Fakta

Joakim Elfvings tränarstatistik

Antal hästar i träning: 68
Dessa består av 15 ettåringar, 19 tvååringar, nio treåringar, nio fyraåringar och 16 femåriga och äldre hästar.

2016: 132 starter, 13 segrar, 614.500 kr inkört
2017: 121 starter, 8 segrar, 615.800 kr inkört
2018: 152 starter, 31 segrar, 2.074.100 kr inkört
2019: 202 starter, 19 segrar, 1.939.300 kr inkört
2020: 296 starter, 59 segrar, 4.144.100 kr inkört

Främsta segrarna i år: Med treåriga stoet Clockwork (e. Zola Boko – Quelque Part) i ett lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie och Breeders Crown-försök, Mi Ma Orthus i Breeders Crown-lopp för tvååringar. Fyraåriga kallblodet Moddson (e. B.W.Modde – Flamm Jäntan) i Sleipner Cup Final.

Expandera

– Ja, både de unga hästarna och de äldre har gjort det fantastiskt bra. Det började direkt i vintras med att treåriga stoet Clockwork gav mig väldigt bra reklam och sedan har det bara fortsatt. Jag har plats för ett 40-tal hästar på min gård Rommeholen, och har resten inkvarterade på Romme och hyr även boxar på Kvistgården.

Hästar på tre ställen alltså; risk att det blir splittrat?

– Nej, så känner jag det inte. Jag har väldigt bra personal som jag kan lita på och dessutom är allt väldigt nära Romme. Det handlar om någon kilometer i avstånd mellan stallen, så det är inga problem alls med att ha koll på allt, säger Joakim Elfving och fortsätter:

– Nu har jag ett 20-tal ettåringar inne och lika många tvååringar. Det är en sits jag aldrig varit i tidigare och det känns förstås väldigt stimulerande och spännande för framtiden att ha ett stall som ser ut på det sättet.

Clockwork vann stoavdelningen för treåringar i Margaretas Tidiga Unghästserie i mars. Foto Mathias Hedliund/Sulkysport

Mi Ma Orthus är alltså ett starkt kort i tvååringskullen och på söndag har Elfving sedan två hästar med i Breeders Crown-semifinalerna på Solvalla. Den ovan nämnda Clockwork (e. Zola Boko – Quelque Part) och fyraåriga stoet Queen Roc (e. Maharajah – Queen Roc) som i våras anslöt till Elfving från Hans R Strömbergs stall..

– Clockwork räknades till kullens bästa ston i vintras, men hon utvecklades inte och i somras hade kullsystrarna kommit ifatt henne. Något var tvunget att hända om hon inte skulle bli passerad och inte räcka till i sin klass längre, så vi lade därför om träningen radikalt. Det verkar ha gett väldigt bra effekt. Nu känns Clockwork riktigt uppåt igen, och jag hoppas hon ska kunna vara med och slåss om finalplatserna i Breeders Crown. Vi ska dessutom testa ryckhuva för första gången på söndag. Queen Roc fick bakspår, hon hade behövt ett bra läge för att ha chans att göra sig gällande, så för hennes del ser det svårare ut.

Men först och främst gäller det för Mi Ma Orthus i Svampen.

– Det är prima liv där. Hästen har fortsatt att kännas väldigt bra efter segern senast, men som sagt, från sitt startspår är han utlämnad åt vad som händer i loppet och vad de andra gör, säger Joakim Elfving.

Fakta

Tidigare vinnare av Svampen

År/vinnare (far) – Kusk – Tränare – Segertid

 • 2011 Dreams Take Time (h e. Andover Andover) – Örjan Kihlström (Jim Oscarsson) – 1.15,5a
 • 2011 Dairy Queen (s e. Quite Easy U.S.) – Björn Goop (Per Engblom) – 1.16,6a
 • 2012 Tumble Dust (h e. Crazed) – Erik Adielsson (Tomas Malmqvist) 1.14,6a
 • 2012 Denim Boko (s e. Chocolatier) – Per Nordström  – 1.14,0a
 • 2013 Elton Attack (v e. Gigant Neo ) – Jorma Kontio (Tomas Malmqvist) – 1.16,0a
 • 2014 Tunika (s e. Zola Boko) – Björn Goop (Tomas Malmqvist) – 1.14,6a
 • 2015 Dixi Sisu (s e. Ready Cash) – Per Nordström – 1.14,0a
 • 2016 Executive Caviar (h e. S.J.’s Caviar) – Björn Goop (Joakim Lövgren)  – 1.14,3a
 • 2017 Maze Runner (v e. G.H.Nemo) – Johnny Takter (Marcus Lindgren) – 1.13,3a
 • 2018 Global Adventure (h e.  S.J.’s Caviar) – Erik Adielsson (Svante Båth) – 1.13,3a
 • 2019 Sayonara (s e. Donato Hanover) – Carl Johan Jepson (Fredrik Wallin) – 1.14,8a
 • 2020 Mi Ma Ohrtus (h e. Jocose) – Rikard N Skoglund (Joakim Elfving) – 1.14,2a

De två första åren kördes Svampen i två avdelningar, en för ston och en för hingstar/valacker.

Expandera

 

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Förändring gav resultat

Byte av gård, ny hemmabana och ökad mängd starthästar.
Jimmy H Andersson ser med tillförsikt på framtiden efter att uppvisat positiva resultat detta år.
Under lördagen är han i ropet då han beger till Bergsåker med två högaktuella V75-hästar.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jimmy H Andersson ser fram emot lördagens STL-tävlingar på sin gamla hemmabana. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jimmy H Andersson ser fram emot lördagens STL-tävlingar på sin gamla hemmabana. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter många år som lärling hos Christer Nylander, Ulf Ohlsson, Anders Wallin och Svante Båth tog 40-åringen proffslicensen den 1 januari 2021.
Där och då med tre hästar på träningslistan och Bergsåker som hemmabana, men förra hösten blev det en stor förändring.
– Jag ville ha en egen gård och det fanns inget i den storlek jag efterfrågade kring Sundsvall. Jag började kolla på andra ställen och hittade ett ställe två mil från Bollnäs med 25 boxar som var intressant, men det saknades träningsmöjligheter, säger Jimmy H Andersson.
En god vän tillika hästägare slog följe till gården för att göra en bedömning om man kunde avverka skog och få till lämplig träningsbana.
– Han sade direkt att inget var omöjligt och vi spikade att vi skulle bygga en rakbana. Det blev köp av gården samt ett hus 700 meter ifrån så det blev perfekt.

Man var kvar lite i det man körde förut. Det blev styrketräning utan fart och man fick just starka hästar

I det skedet fanns nio hästar på träningslistan, men rörelsen har växt och utgörs idag av 25 hästar.
– Rakbanan var klar i samma veva som vi flyttade ner. Det är en kombination av rakbana och backe. Den stiger 25 meter på 550 meter så vi har fått till en bra lösning.
Ja, sedan var det ju bara det här med att ställa in i rätt träningsmängd också. En utmaning god som någon och inget som löser sig över en natt.
– Man var kvar lite i det man körde förut. Det blev styrketräning utan fart och man fick just starka hästar. Man kunde vara passerad 600 kvar, men var med dem på linjen ändå. Hästarna kunde inte växla tempo. Jag och min sambo Vilde funderade mycket fram och tillbaka hur man skulle komma till rätta med det.
Jimmy H Andersson kör närmast uteslutande sina hästar själv i lopp. Något som han tycker sig haft extra stor nytta av för att bedöma vart hästarna stått i omställningsperioden.
– Man får en bättre bild av vart de står. Det här med att träna häst är krångligare än man tror. Det är inte sista jobbet inför start som är avgörandet. Det är så mycket mer än så, men jag tycker att vi är på helt rätt väg.

Superstammad

Visionen om att ha 25 starthästar av god klass är inte uppnådd ännu, men resultaten tveklöst bättre.
Fjolårets fyra tränarsegrar på 62 starter har blivit till 14 på 94 och vad det gäller inkörda prispengar har Andersson närmast dubblerat fjolårets siffror.
– Hästarna höjde sig när man körde lite snabbare och fick mer fart i benen.

In Love Maras och Jimmy H Andersson. Foto Mathias Hedlkund/Sulkysport
In Love Maras och Jimmy H Andersson. Foto Mathias Hedlkund/Sulkysport

I mitten av mars anslöt dessutom In Love Mearas (e. Cantab Hall) till stallet. En superstammad herre som är helbror till Darling Mearas (e. Cantab Hall) 1.08,2ak/7.337.561 kr samt halvbror till Honey Mearas (e. Readly Express) 1.10,6am/9.023.500 kr och Milady Grace (e. Ready Cash) 1.12,2am/3.468.000 kr.
– Hästen hade varit knäopererad som tvååring och haft en stressfraktur. Jag fick honom i rätt läge efter att han varit konvalescent och det var bara att sätta igång honom efter några veckor. Han var lite tveksam till att sträcka ut ordentligt i början, men totalt sett får jag ändå säga att det gått spikrakt.

trav, travsport, sulkysport, v75, halmstad, äventyr, usa, svanstedt
Darling Mearas är helsyster till In Love Mearas. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Att det var lite extra till häst märkte Andersson per omgående.
– När man körde första intervallerna med honom kändes det att det var lite extra, men jag körde även ett distansjobb med honom där han blev trött. De hade precis harvat upp banan. Och det var helt enkelt tomt i tanken, men han gick framåt rejält.
Till nästa snabbjobb var det – mer eller mindre – som en ny häst.
– Jag körde 1.12 första 500 meterna, tog upp och avslutade 1.09 sista 300 meterna. I det skedet var han okvalad så jag förstod att det bara var att ta hand om den här så skulle det bli bra.

”Fräschare nu”

In Love Mearas har matchats snällt och gått lite under radarn inför lördagens Klass II-debut.
– Det han gjort fram tills nu är på tomgång. Det känns att det är mycket mer i honom. Vi har tagit det lite försiktigt, sett till att det varit lite långt mellan starterna för att han ska återhämta sig och tycka det är roligt.
I tisdagens träningsjobb testades hästen med huvudstång för första gången, men i övrigt avser inte Andersson att ändra nånting.
– Häste lägger ut huvudet i kurvorna och det går inte ge bort så mycket på V75. Det är inte rätt sammanhang att tappa fart i. Nu fick han spår åtta och vi får se hur jag ska lägga upp det här, men hästen är bra.

Fortune Mearas och Jimmy H Andersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fortune Mearas och Jimmy H Andersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Till Bergsåker slår även den sjuårige Dream Vacation-sonen Fortune Mearas följe för att starta i Silverdivisionen som tog sin första seger i hans regi i senaste starten.
– Jag har ofta kört snällt med honom. Nu var det bestämt att han inte skulle sitta fast, men jag var ändå lite överraskad över att det bar hela vägen till ledningen. Hästen var riktigt bra.
Föregående vinter var hästen tvåa i två STL-lopp och inget tyder på att han ska vara sämre nu.
– Han känns fräschare nu. Det underlättar för då vågar man köra därefter. Han har bra läge, bra form och det känns som ett okej lopp för honom så vi får kriga om det, avslutar Jimmy H Andersson.

>> Läs även: V75-tips: Öppen jackpotomgång

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Avtackning för den bästa

En närmast osannolik tävlingskarriär är över.
Under lördagseftermiddagen avtackas Sveriges bästa ponnytravare Thyra Tyrann med ett eget lopp på Solvalla.
– Det är som att den här hästen är framtiden, säger hennes tränare Camilla Ingerstad.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Camilla Ingerstad berättar om livet med 18-åriga superponnyn Thyra Tyrann, som nu lägger tävlingsskorna på hyllan. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Camilla Ingerstad berättar om livet med 18-åriga superponnyn Thyra Tyrann, som nu lägger tävlingsskorna på hyllan. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Med 128 segrar på 184 starter varav 37 kom i följd under stoets avslutning på karriären rundar nu undret Thyra Tyrann (e. Tyson II) av sin tävlingskarriär.
Den ägde rum under 16 säsonger (!) och utmynnade i 368.801 kronor i intjänade prispengar. En summa som kan jämföras med de 188.075 kronor som hennes så framgångsrike far Tyson II sprang in under sin karriär.

Fakta

Thyra Tyrann

18-årigt brunt sto e. Tyson II-Sundbys Tuva e. Parat

St: 184: 128–19–9, 1.34,9ak, 1.36,7am, 368.801 kr

Ägare: Stall Julmyra.
Uppfödare: Mia Strandqvist, Vollsjö.

Tränare under karriären: Kevin Oscarsson (2007-2008), Ylva Forslund (2008-2012), Madelene Wetterholm (2012), Camilla Ingerstad (2012-2013), Mikael Hedström (2013-2021), Camilla Ingerstad (2021-2022).

– Det är klart att det känns vemodigt att tävlingskarriären är över, men det kanske kommer ännu mer över mig i vår när man inte får vara med och ladda för de stora loppen längre. Då kan det säkert kännas extra mycket, säger hästens tränare Camilla Ingerstad.
Thyra Tyrann inledde sin karriär hos Kevin Oscarsson innan hon gick vidare till Ylva Forslund och det var därifrån som Thyra Tyrann kom till familjens stall i slutet av år 2012.
– Första säsongen hon gjorde för oss var året därpå. Jag tävlade med hästens storebror Tuffing och blev bekant med Ylva då vi ofta tävlade mot varandra.

Taskigt att sluta

Initialt körde Camilla Ingerstad hästen själv i loppet, men föll för åldersstrecket år 2015.
– Jag kände att det fanns mycket kvar i henne. Vi kunde inte sluta där och då; det var inget alternativ. Det hade varit taskigt mot henne. Men att utveckling skulle bli så häftig och att det skulle bli såhär bra, nej, det kan man inte föreställa sig.
Totalt blev det sju segrar i Svenskt Mästerskap på Visbytravet och tre triumfer i Lilla Elitloppet. Pandemiåren 2020 och 2021 satte stopp för att hon skulle samla på sig fler fullträffar i det sistnämnda loppet.
– Hästen är bättre nu än vad hon var för sju år sedan. Det är inte svårt för henne att springa fort. Efter årets SM hade hon 67 i puls efter loppet och är en unik häst. Hon har otroligt starkt hjärta och stora lungor.

Camilla Ingerstad-tränade Thyra Tyrann och Ebba Handler hann fram till delad seger med Vikas Ross i Lilla Elitloppet på Solvalla i maj. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det närmsta förlust som Thyra Tyrann kommit under de 37 segrar raka segrar som hon avslutade karriären med var i årets Elitlopp.
– Då blev det dött lopp. Det blev en kort galopp i första kurvan, kanske blev hon lite ivrig. Över sista bortre långsidan går hon runt 1.25-1.26 när hon går ikapp fältet och med den här hästen har man alltid förhoppningen att det kan gå vägen. Jag vet hur stark hon är.

Avel nästa, eller…?

De mer penningstinna segrarna i Svenskt Mästerskap och Elitloppet till trots så är det ett annat lopp som Ingerstad lyfter fram när hon blir ombedd att ”highlighta” ett enskilt lopp.
– Då säger jag PEV-Mästaren år 2015 när hon slog nytt svenskt rekord. Jag körde henne själv i det skedet och har aldrit åkt så fort någonsin. Hon startade från 2.020 meter och jagade hästar som startade från 1.640 meter. Hon kom in sent i bilden, men gick fantastiskt till slut.

Frågan om det någonsin funnits en bättre ponnyhäst är berättigad att ställa.
– Hennes bror Tuffing var bra. Han gick världsrekordet 1.34,8 och Thyra Tyrann har gått en tiondel långsammare. Hon har haft en lång karriär, varit slitstark och pallat med de tuffa loppen och farterna. Hon är den häst som gått under 1.40 vid flest tillfällen så… ja, jag får nog svårt att säga någon annan häst. Det är som att hon är framtiden.

Vad väntar för henne nu?
– Hon joggar på lite så får vi se i vår om hon skickas på betäckning och det blir något föl. Just nu håller hon igång för hon är så otroligt pigg och svår att ställa i hagen.

Men först och främst blir det avtackning på Solvalla med ett eget lopp.
– Hon kommer leda ut defileringen till sitt lopp tillsammans med mig. Resten av teamet är med som prisutdelare i vinnarcirkeln. Det blir säkert någon liten intervju också. Det känns jättekul att Solvalla ville göra något sådant här som ett bevis på hennes storhet.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag tror han vinner, om…”

– Vi är både ägare och uppfödare så det är klart att det här är ett väldigt stort lopp för oss.
Håkan Linné förnekar inte att det står stora pengar på spel när Fiftyfour jagar segern i Svensk Uppfödninglöpning hemma på Jägersro.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Håkan Linné och Tomas Malmqvists Fiftyfour kan vinna Svensk Uppfödningslöpning. Foto Mikael Rosenquist/ALN
Håkan Linné och Tomas Malmqvists Fiftyfour kan vinna Svensk Uppfödningslöpning. Foto Mikael Rosenquist/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Samtidigt tar 71-åringen det hela med ro. Den där riktiga nervositeten har inte hunnit smyga sig på än, trots att den stora dagen närmar sig med stormsteg.
– Det är spännande så klart, men jag är väl inte så jättenervös. Det kommer många lopp till och blir inte helt nedslagen om det inte skulle gå bra även om man givetvis har förhoppningar.

På Jägersro har Håkan Linné sprungit sedan 1965 och 17 år senare köpte han sin första häst.
– Jag fick ekonomiska möjligheter helt enkelt och köpte en del i en häst. Sedan har det bara ökat på.

Jan-Erik Olsson var Linnés förste tränare under en tid då hästägandet såg annorlunda ut.
– Vi hade trevligt och man ägde häst mycket för det sociala. Idag är det tävling på ett helt annat sätt. Jag har haft hästar ihop med Tomas Malmqvist sedan år 2010 och han är en fenomenalt duktig unghästtränare som jag fått uppleva stora stunder ihop med.

Genombrottshästen

Tillsammans äger duon fyra hästar till hälften var och det är Fiftyfours (e. Fourth Dimension) mor Backfire (e. Offshore Dream) som var genombrottshästen.
Karriären resulterade i elva segrar på 42 försök och närmare 5,5 miljon i intjänade prispengar. Under fyraåringssäsongen vann stoet Drottning Silvias Pokal och Breeders Crown, slutade tvåa i Stochampionatet, trea i Criterium Continental och fyra i Derbystoet.
– Det var en helt annan nivå man fick uppleva. Tidigare var man nöjd om man fick gå ut i vinnarcirkeln efter ett vanligt tisdagslopp på Jägersro. Med Backfire förändrades mycket; plötsligt ägde man en internationell stjärnhäst.

Helt annan nivå man fick uppleva

Håkan Linné om tiden som ägare till femfaldiga miljonärskan Backfire.

Den blodslinjen har man låtit leva vidare och det är just kring Backfire och hennes avkommor som Linné uteslutande satsar idag.
– Backdraft som också startar på Jägersro under lördagen blev hennes första avkomma. Hon är jättestor, har haft problem med det mesta och ofta behövt gå till veterinär. Med Fiftyfour har det varit tvärtom; han är en mindre modell och vi har inte lagt en krona på veterinärundersökning i hans fall.

Stort löfte

Att Fiftyfour var ett stort löfte fick Linné klart för sig från första stund.
– Hästen föddes på Menhammar och gick ner till Frankrike för inkörning. De sade direkt att hästen var något extra och Tomas har helt enkelt den där känslan. Det har visat sig vara rätt för Fiftyfour kvalade ju redan i maj och Tomas trodde att hästen kunde gå en 1.13-tid vid debuten under Åbergskvällen, men det räckte med en 1.16-tid.

Tomas Malmqvist-tränade Fiftyfour och Ken Ecce vid seger under derbyhelgen. Foto Adam Ström/stalltz.se

Hittills har det blivit tre segrar på fyra försök och 535.000 kronor i intjänade prispengar. I lördagens final av Svensk Uppfödningslöpning tillhör hästen favoritskaran.
– Jag tror att han vinner om han får ett någorlunda lopp. Inte som han fick i Breeders Course-finalen där han blev svarad av en häst om ledningen som inte duger och som stapplade i mål. Får han ett någorlunda lopp tror jag han är svårslagen, men det där vet man ju inte på förhand.

Som ägare och uppfödare står mycket på spel. Förstapriset är i grunden 800.000 kronor, men Fiftyfour hämtar det dubbla av prispengarna då han likt samtliga i fältet är premiechansad.
– Och därtill är det 30 procent i uppfödarpremier så det är klart att det är ett väldigt stort lopp, avslutar Håkan Linné.

Fakta

Linné om...

…bakgrunden till namnvalet Fiftyfour:
Jag och min fru träffades år 1968 på ett dansställe i Malmö som hette 54:an, ett sådant där tryckardansställe som ungdomar gick till. Hästens far heter ju dessutom Fourth Dimension så jag tyckte det passade extra bra utifrån det och slog två flugor i en smäll.

…att äga häst i Frankrike:
Tomas har ju fantastiska framgångar där nere och vi har faktiskt ägt tre franska hästar ihop. En travade inget, den andre ville inte springa och den tredje blev diskad varje gång. Jag gick tillbaka till svenska hästar efter det, men säger inte att jag inte kommer ge det chansen någon mer gång.

…Backfires avkommor:
Tyvärr dog fölet hon fick 2021 efter Readly Express på grund av en magsjukdom. I år fick hon ett jättefint hingstföl efter Googoo Gaagaa.