38-åringen har tagit över efter att Ovikens mångårige ordförande Rolf Johnsson har tackat för sig.
– Jag har hållit på med hästar hela livet, är uppvuxen 1,5 mil från Oviken och var mycket hos Karl Halvarsson när jag växte upp. Jag har haft egna hästar sedan barnsben, kör lopp, men även ridit en del montélopp, säger Sandra Lantz.
Sedan 2012 är hon engagerad i Ovallas travklubb och därtill är hon ordförande för Sleipner i Jämtland/Härjedalen.
– Jag är en föreningsmänniska och det här arbetet sker på ideell basis. Jag jobbar på förskola på dagarna.
En jättebra styrelse med god sammanhållning menar hon på låg till grund för att hon tackade ja till uppdraget.
– Det här är ett lagarbete från början till slut. Alla gör den bit de är bäst på. Därför kändes det tryggt att axla posten efter Rolf. Jag har även haft hjälp av Mikael Halvarsson som varit ordförande tidigare och fin back up från Östersundstravet.
Oviken må blott ha tre tävlingsdagar under året centrerade till sommaren, men arbete runt banan sker över hela året.
– Det som går att göra på vintern görs givetvis då, men mycket saker får sparas till sommaren och utföras då. Vi har en otroligt duktig banmästare som heter Anders Nääs som gör ett stort arbete. Han håller efter mycket och det hinner aldrig bli katastrof. Han lägger ner otaliga timmar på att sköta anläggningen.
Inbrott

Att få människor att engagera sig ideellt uttrycks allt oftare i alla olika sammanhang som en stor utmaning.
– Så är det även för oss, men när vi till exempel har en städkväll så dyker det ofta upp några eldsjälar från byn och hjälper till. Det blir sällan någon jätteuppslutning, men man är tacksam för de som kommer och vill hjälpa till.
Under fjolåret bytte man ut stalldörrar och rustade upp toaletter. Till detta år har man bytt ut dörrar till restauranger och toaletter. Saker och ting får tas i den takt som ekonomin tillåter.
– Tyvärr fick vi även lägga pengar på oönskade saker efter ett inbrott i vintras. Det var EPA-ungdomar som hade kört runt på stallbacken och stökat till, det är inte alls vad man vill behöva lägga pengar på.
Saker och ting är i vilket fall återställda och Oviken är redo för sommarens första fest. Efter två år där publiken uteblivit på grund av pandemin kan Ovallas 800 metersoval åter ta emot travtörstiga besökare. Senast det begav sig med midsommartrav var år 2019 och då besökte drygt 3.200 personer tävlingarna.
– Vi kan bara hoppas att de kommer vara där omkring. Ovallas midsommartrav här kring Oviken är en klassiker; en tradition och en folkfest. Det brukar vara väldigt bra uppslutning och vädret talar för att det kommer vara trevligt att besöka oss. Vi har såväl gratis inträde som gratis parkering då Ovalla supporterklubb sponsrar med det. Den lokala idrottsklubben är på plats och sköter serveringar och får intäkterna i gengäld; det är en perfekt lösning för oss.
”Lite pirrigt”
Några större nyheter kommer inte publiken märka av kring Ovalla. Mycket kommer att vara sig likt.
– Nja, den största förändringen blir att vi har en ny referent. Rolf Johnson har refererat under många år, men nu har han sagt ifrån sig det och istället kommer B-O Månsson hålla i det. Det kanske blir den största förändringen.
Ni har ju ytterligare två tävlingsdagar under året, tycker du att någon av dagarna sticker ut mer än den andra?
– Vi har fått en V65-kväll den 2 juli. Det har vi aldrig haft förut. Då kör vi uttagningslopp samt final av Länsförsäkringasr Stora Kalla Pris. Sedan har vi även ett lunchtrav i slutet av juli – mitt i semesterruschen – som brukar bli välbesökt.
Någon riktig nervositet har inte hunnit infinna sig hos den nytillträdda ordföranden inför årspremiären.
– Nu är anmälningarna är gjorda känns allt känns ganska lugnt. Visst är det lite pirrigt, men det har det varit inför alla år. Jag jobbar själv på inskrivningen under tävlingsdagarna och ser fram emot att det ska dra igång igen för det här har man längtat efter, avslutar Sandra Lantz.
Fakta om Oviken
Jämtländska Ovikens Travklubb bildades redan 1924 och är ett av landets äldre travsällskap. Travbanan i Oviken heter Ovalla och den är en av våra yngre banor. Premiären här ägde rum den 28 februari 1971.
Oviken tävlar under sommarmånaderna. Under juni/juli körs det totalt tre tävlingsdagar här och Ovikens travvecka är en av de sanna sommarfesterna i travsverige.
Ovalla är en av de fem banor som mäter 800 meter i omkrets, och upploppsrakan på 140 meter tillhör de kortare i landet. Dessutom är banan är så pass smal att endast sex hästar får plats i det första ledet bakom startbilen.