Det är en fin tradition av egenuppfödda, framgångsrika hästar som familjen Henriksson står bakom.
Per-Emil Henrikssons far Gert Henriksson var mångårig amatör med Åbylicens med viss framgång, men framförallt med många starka uppfödningar.
– Allt började faktiskt med Lady Lad, det var hans första uppfödning. Han fick ta över en märr efter Pershing som hette Lausanne R. Hon hade skadat ögat och det visade sig att hon var för skraj och påverkad av den där händelse för att kunna tävla så hon togs till avel. Lady Lad blev hennes första avkomma och därefter rullade det på, säger Per-Emil Henriksson.
Det nämnda stoet med A Worthy Lad som far tjänade närmar två miljoner kronor och vann fem V75-lopp. Efterföljande avkommorna Lord Nelson (e. Laser Almahurst) 1.13,2ak/989.350 kr liksom Per Emil Fame (e. Noble Tilly) 1.13,8ak/814.189 kr gjorde också avtryck liksom Danne Fame (e. Starchip Entrprise) 1.12,2ak/648.700 kr.
Ja, sådär rullade det på och 2004 föddes Victoria Fame (e. Starchip Entrprise) 1.12,7m/1.222.000 kr – sprungen ur en annan av Fames framgångsrika blodslinjer – som såväl var framgångsrik själv på tävlingsbanan som nu ser ut att fått en fullträff som mor i form av Darlington Fame (e. Canepa Hanover).
– Jag tycker att hon är rätt så lik Victoria Fame. Darlington har en bättre teknik än vad Victoria hade även om den var likvärdig. I övrigt är de väldigt lika och Darlington är nog den avkomman som präglats mest av Victoria, de är rätt så vakna som typer, menar Henriksson.
Udda lösning
Victoria Fame tog fart under andra halvan av treåringssäsongen och samma sak har gällt Darlington Fame.
– Hon hade lätt för sig tidigt och hade säkert kunnat debutera tidigare än i juli som nu blev fallet, men jag ville inte stressa henne. Hon fick starta igång lugnt och fint, men travet stämde inte. Under slutvarvet fick kusken mest fokusera på att hålla henne kvar på banan för hon blev så entömd och vi felsökte med såväl veterinär, kiropraktor och massör, men hittade inga fel.
Nej, istället stavades lösningen ombalansering och det på ett minst sagt udda vis.
– Jag slog på tåöppna skor runt om. Jag har jobbat som hovslagare i många år och jobbat för många större tränare, men aldrig stött på denna balans någonstans. Jag slogs av detta då jag ville bromsa hennes baksteg, men få henne snabbbare fram och det var lösningen. Vi har testat andra balanser efteråt, men det har inte alls fungerat.
Hon kollade lite konstigt på mig efter loppet och sade ”det var långt att åka bara för att köra banjobb”
Därefter kom helt enkelt vändningen och Darlington Fame vann redan i den efterföljande starten. I vinter har stoet tagit stora steg i sin utveckling och den breda massan fick upp ögonen på allvar för stoets kunnande då hon vann ett V86-lopp på Åby i januari. Den dagen fick hon tillbringa hela slutvarvet i tredjespår utan rygg, men stod likväl pall för det upplägget!
– Det var skönt att hon fick ett enklare upplägg i genrepet i fredags på Axevalla. Hon kollade lite konstigt på mig efter loppet och sade ”det var långt att åka bara för att köra banjobb”. Hon funderade på om det var förstaheatet och om hon skulle ut en gång till.
”Innan skotvånget hävs”
De extrakrafterna Darlington Fame gick i mål med den dagen kan komma väl till hands i lördagens lopp där stoet lottats till ett bakspår i Klass II.
– Voltstart har inte fungerat för henne, men tyvärr är det ju ständigt den startmetoden i Diamantstoet vilket jag tycker är fel. Nu provar vi här istället och jag var mån om att göra det innan skotvånget hävs. Dessutom är upploppet långt och gynnar min häst och jag ser gärna att hon slipper en total tömning nu och kanske kan slippa dra tåget själv.
Jag tror att det här är en ruskig barfotahäst och att det kommer ge supereffekt
Till Axevalla hoppas Henriksson få komma tillbaka till sommaren. Han hymlar inte om att Stochampionatet något han suktar efter.
– För mig är det ett av de största loppen för mig. Jag hade i princip Axevalla som min andra hemmabana som yngre, sommarjobbade hos Håkan K Persson under flera år och har sett väldigt många upplagor av Stochampionatet. Det skulle kännas väldigt speciellt att vara med där, säger Henriksson som alltjämt sparar på extraväxlarna till ett senare skede.
– Jag tror att det här är en ruskig barfotahäst och att det kommer ge supereffekt den dagen vi känner oss redo att köra henne utan skor, hälsar Per-Emil Henriksson.