Fokustema
Fokus: Inför V75 Romme
Läs senare

Helgintervjun: Redo för femte raka

Fyra raka segrar, sju segrar på de åtta senaste starterna.
– Och i den åttonde körde jag bort henne, vi satt fast med precis allt sparat, säger Marie Hafstad Eriksson.
Möt tiobarnsmamman som dessutom fyller år på lördagen!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Amatörtränaren Marie Hafstad Eriksson har vunnit sju av de åtta senaste starterna bakom She's Ready. Unde rlördagen väntar V75-start på Romme för duon! Foto Ellinor Kempe/ALN
Amatörtränaren Marie Hafstad Eriksson har vunnit sju av de åtta senaste starterna bakom She's Ready. Unde rlördagen väntar V75-start på Romme för duon! Foto Ellinor Kempe/ALN

Det handlar om det sjuåriga stoet She´s Ready (e. Ready Cash – P.P.’s Dream) och Bergsåkersamatören Marie Hafstad Eriksson, som är ett nyckelekipiage i lördagens V75-omgång på Romme, i klass I-försöket V75-1. Bakom duons framfart på banorna finns dessutom en riktigt bra och gripande historia, så om Marie och She’s Ready vinner V75-lopp är det läge för klyschan ”inte ett öga var torrt”.

Fakta

She’s Ready

sto sju år e. Ready Cash – P.P.’s Dream e. Offshore Dream
Starter: 31 st: 11–4–2
Rekord: 1.15,3m – 1.13,4ak
Insprunget: 457.600 kr
Uppfödare: Petri Puro, Eldsberga
Ägare: Marie Hafstad Eriksson & M Eriksson
Tränare och körsven: Marie Hafstad Eriksson (a), Bergsåker
Skötare: Marie Hafstad Eriksson

She’s Readys starter hos Marie Hafstad Eriksson:
2020: 18 st: 3–1–2. Insprunget: 134.800 kr. Bästatid: 1.13,4ak
2021: 5 st: 4–0–0. Insprunget: 170.500 kr. Bästatid; 1.13,8ak
Totalt: 305.300 kr
She’s Ready är sin ostartade mammas P.P’’s Dream första avkomma. Hon stammar från USA-importen Victory Lauxmont (e. Speedy Crown – Allurement) som lämnat Drottning Silvias Pokal-vinnaren Blues Office (e. Foreign Office) och är mormors mor till Kriterie- och Derbyvinnaren Pato (e. Orlando Vici – She’s My Pie e. Alf Palema – Just A Victory e. Sugarcane Hanover – Victory Lauxmont). She’s Readys linje till Victory Lauxmont är P.P.’s Dream e. Offshore Dream – Cyclone e. Alf Palema – Just A Victory. Patos mamma She’s My Pie och She´s Readys mormor Cyclone, 1.13,8ak/738.000, kr är alltså helsystrar.

Expandera

Hösten 2019 var den då 46-åriga Marie Hafstad Eriksson i ett lopp på Östersundstravet med om en olycka, med sin häst Theia (e. Formula One – Gaby Moore). Marie som gick i banan ordentligt minns ingenting av vad som hände, och ”vaknade två dagar senare på sjukhuset”. Hon hade fått några ordentliga törnar, och det värsta var en allvarlig hjärnskakning.

– Jag har haft några hjärnskakningar tidigare, och den här gången fick det följdeffekter. Jag mådde inte alls bra lång tid efteråt eftersom jag åkt på något som heter ”hjärntrötthet”. Jag var helt enkelt otroligt trött, ibland efter att inte ens ha gjort någonting alls, berättar Marie Hafstad Eriksson.

Marie Hafstad Eriksson och Martin Eriksson tillsammans med Theia efter stoets första seger 2019. I starten efter var olyckan framme. Foto Christer Norin/ALN

Marie fick lägga ner att jobba (gymnasielärare i Sundsvall) och maken Martin fick ta hand om både stallet med både tävlingshästar, fölston och unghästar och den stora familjen – de har tio (!) barn tillsammans, varav de äldsta förvisso är vuxna och utflugna.

– Jag ville för allt i världen inte sluta med hästar, jag har haft häst sedan min allra första ponny när jag var sju år…Men det var väldigt osäkert om jag skulle kunna köra lopp igen. Så Martin tog förra året ut kusklicens igen, han hade då inte kört lopp sedan 2003 och körde våra hästar medan jag återhämtade och rehabiliterade mig. Vi såg också till att betäcka fölstona, för om jag inte kunde tävla mer skulle vi i så fall se till att det ändå fanns hästar här på gården, som jag kunde jobba med.

Fakta

Marie Hafstads kuskresultat senaste åren

2017: 49 st: 2–2–1. Inkört: 71.600 kr
2018: 32 st: 0–2–2. Inkört: 52.000 kr
2019: 48 st: 1–1–5. Inkört: 96.200 kr
2020: 19 st: 3–1–1. Inkört: 132.200 kr
2021: 14 st: 4–0–0. Inkört: 186.200 kr

Expandera

Alldeles ny i stallet i Stöde, mellan Sundsvall och Östersund, var då stoet She´s Ready. Hon hade köpts från Petri Puro bara någon vecka innan det där olycksloppet på Östersundstravet.

– Vi var på jakt efter hästar och Martin åkte runt och smörade in sig lite överallt. Han och Petri Puro fann så att säga varandra, och vi fick köpa She´s Ready i precis samma veva som hon vunnit ett lopp på 1.15,3 i Halmstad, berättar Marie.

Ja, inte bara det. She´s Ready hade då som fyra- och femåring inlett karriären med fyra segrar, tre andraplatser och en sjätteplats med galopp. Ändå ”släppte” alltså Petri Puro denna Ready Cash-dotter, som kommer från en mödernelinje som gett Halmstadtränaren ett par av hans största stjärnor, Blues Office (e. Foreign Office – Victory Lauxmont) och Pato (e. Orlando Vici – She’s My Pie), till makarna Eriksson-Hafstad?!

– Haha, ja Martin gjorde det väldigt bra där, Petri gillade oss helt enkelt, annars hade vi säkert inte fått köpa She´s Ready, skrattar Marie.

Fakta

Marie Hafstads tränarresultat senaste åren

2017: 55 st: 2–2–1. Inkört: 75.600 kr
2018: 31 st: 0–2–2. Inkört: 51.500 kr
2019: 49 st: 1–1–5. Inkört: 96.700 kr
2020: 46 st: 3–1–2. Inkört: 177.600 kr
2021: 14 st: 4–0–0. Inkört: 186.200 kr

Expandera

Men i sin nya regi följde nu ett år med, ska vi kalla det begränsade framgångar, för She’s Ready,

– Medan jag led av sviterna efter olyckan kom hästarna på undantag här hemma. De blev inte tränade. Att det blev så passade uppenbarligen inte She´s Ready alls. Men när jag blivit piggare och kunde börja bli aktiv på olika sätt igen så började även She’s Ready tränas. Vi har en sandbana här på gården som varit väldigt bra för henne. När jag sedan körde mitt allra första lopp efter olyckan, det tog ett år, galopperade hon bort allt i starten, men jag kände inte bara att jag nog skulle klara att komma tillbaka med att tävla utan även att…oj…det här stoet är ju ”riktiga grejor”!

Nu var vi alltså framme i oktober förra året, She’s Ready blev allt bättre, och i december påbörjades det som nu är sju segrar på de senaste åtta starterna.

She’s Ready är lite speciell och ska helst inte ha någon framför sig

– Och i den åttonde körde jag bort henne. Det var i V75 på Bergsåker och jag tog beslutet att köra invändigt. Det gillar hon egentligen inte alls, She’s Ready är lite speciell och ska helst inte ha någon framför sig, och vi satt fast med precis allt oryckt och sparat på 1.13,8.

 

Efter det har She´s Ready fyra raka segrar. Hon har vunnit från dödens eller efter att ha kommit till ledningen.

– Ja, de vi mött har upptäckt att hon är en bra rygg att ha…Och jag har fått träna på att köra storfavoriter också, det har ju varit bottenodds på henne. Att vi får favorittryck på oss nu även i V75 stör mig inte alls, det är bara att volta som vanligt, vända upp och låta henne gå iväg. Andraspår tycker jag är det bästa vi kunde få! Den första biten får de andra göra upp om vem som ska ha ledningen, sedan hoppas jag att She’s Ready som hon brukar göra har travat in sig efter något hundratal meter, och sedan är det bara att försöka börja köra framåt. Det bästa är att låta henne åtminstone delvis bestämma hur det ska gå till. Men en sak vill jag bestämma, det lyssnar hon också på mig allt bättre om, och det är när vi ska sänka tempot. Fick She’s Ready hålla den fart hon tycker är den rätta hela vägen själv skulle det gå klart fortare än vad jag vill och tycker är lämpligt, skrattar Marie Hafstad Eriksson.

Fakta

She’s Readys och Marie Hafstad Erikssons fyra raka segrar

  • Bergsåker 21 januari. För hästar med högst 350.000 kronor. Vinst på 1.14,1a/1.640, förstapris 40.000 kronor. Utvändigt ledaren, mycket lätt seger (fyra längders segermarginal) efter 1.15,2 sista 500 meterna.
  • Bergsåker 4 februari. För hästar med högst 500.000 kr. Vinst på 1.14,7a/2.140, förstapris 40.000 kr. Ledning efter 400 meter, knappt men säkert undan (segermarginal hals) efter 1.10,7 sista 500 meterna.
  • Bergsåker 11 februari. För hästar med högst 400.000 kr. Vinst på 1.14,6a/2.140, förstapris 30.000 kr. Kom från bakspår igenom till andra par utvändigt, övertog ledningen efter 750 meter, lätt undan (segermarginal 2,5 längd) efter 1.11,5 sista 500 meterna.
  • Bergsåker 17 februari. För ston med högst 500.000 kr. Vinst på 1.14,6/2.140, förstapris 60.000 kr. Till ledning efter 500 meter, lätt undan (segermarginal 1,5 längd) via 1.11,3 sista 500 meterna.
Expandera

För, som sagt, She’s Ready är efter Ready Cash, och då är bestämt humör – eller hetsighet – en ofta förekommande ingrediens i brygden med snabhet, hög kapacitet och vilja att vara först.

– Det finns sånt i She´s Ready också, men inte så att hon är het och dum. Utan mer…lite speciell…Jag har ridbakgrund, och det tror jag kommer väl till pass när jag kör She’s Ready, för det gäller att hitta den där balansen med att saker delvis får ske på hennes villkor. Det är lite ge och ta över det.

På sistone har det sett väldigt bra ut, det samspelet…

– Tack för att du tycker det! Men jag ska samtidigt vara ärlig och säga att jag faktiskt kan vara rätt mör i armarna efter att ha kört She´s Ready. Att vi har tagit så många segrar de senaste månaderna beror inte bara att hon och jag fått det här samspelet att fungera i loppen. Det är också så att sedan hon kom igång att träna ordentligt igen på vår sandbana har hon också blivit allt starkare och bättre.

 

Tiobarnsmamman (!) Marie Hafstad Eriksson fyller dessutom år på lördag, så en V75-seger skulle förstås då sitta lite extra fint. Och när vi nu är inne på persondata kan konstateras att Marie inte är släkt med Östersunds-travfamiljen Hafstad, som har bland annat Sto-SM-vinnaren för kallblod 2019, Minelli.

– Du är inte den förste som frågar det! Men nej, vi är inte släkt. Mitt familjenamn Hafstad kommer från min farmor, som var norska, säger Marie Hafstad Eriksson.

Att börja jobba som lärare igen är jag inte redo för och jag är osäker på om jag alls kommer att klara av ett lärarjobb

Från att ha varit utslagen länge av en allvarlig hjärnskakning till att vara i händelsernas centrum i V75 med en häst som i takt med Marie Hafstads Erikssons tillfrisknande blivit en riktig segermaskin …visst är det en riktig solskenshistoria?!

– Jag är glad att jag blir allt bättre, och har familjen som stöttat mig genom den här svåra tiden att tacka för mycket. Hästar har jag alltid haft omkring mig och det kommer jag aldrig att släppa. Men börja jobba som lärare igen är jag inte redo för och jag är osäker på om jag alls kommer att klara av ett lärarjobb. Att jag kunnat komma tillbaka till att köra lopp är i sig en framgång, och när vi dessutom då samtidigt har en så fantastisk häst som She´s Ready blir allt lättare och roligare, säger Marie Hafstad Eriksson.

Fakta

Marie Hafstad Erikssons hästar i träning

Nikitas Sailormoon (sto tre år e. Juliano Star – Dencos Nikita)
Star Citizen M.E. (valack tre år e. Juliano Star – Goinflow)
New Dress M.E. (valack fyra år e. Marion Mad Money – Practice Ås)
Denco’s Lucky Kilab (valack sju år e. Weingartner – Cute Sight) 1.12,7ak/195.300 kr
*Selected Face (valack sju år e. Kiss Francais – Cleo Nalan) 1.12,6ak/254.444 kr
She’s Ready (sto sju år e. Ready Cash – P.P.’s Dream)
*) Selected Face är ny i Marie Hafstad Erikssons träning från 16 februari!

Dessutom äger Marie Hafstad Eriksson och Martin Eriksson fölstona Denco’s Nikita (14 år e. Green Eggs And Pan – Cute Sight), Goinflow (nio år e. Going Kronos – Silvia Roy) och Bear Lassie (sju år e. S.J.’s Caviar – Tough Lassie), samt unghästarna Nikita Queenie (sto två år e. Quevert – Denco’s Nikita) och Pippie Girl (sto ett år e. Solvato – Goinflow).

Expandera

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Cyber Lane mot ny toppsäsong?

Derbyvinnare och miljonmaskin år efter år.
I morgon gör outtröttlige Cyber Lane årsdebut i det första uttagningsloppet till Paralympiatravet.
– Hästen blir äldre så varje vinter har jag försökt hitta på något nytt, säger Johan Untersteiner.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane och Johan Untersteiner är redo för årsdebut. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Cyber Lane och Johan Untersteiner är redo för årsdebut. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Halmstadtränaren har en spännande lördag framför sig då han sänder tre av stallets bättre hästar till Malmöbanan.
Demon Ima (e. Maharajah) är favorit i bronsdivisionen och Sharp Dream (e. Royal Dream) betrodd i Diamantstoet, men duon får faktiskt ursäkta.

Det är Cyber Lane (e. Raja Mirchi) som tilldrar sig mest uppmärksamhet. Fjolåret avslutades på bästa sätt med en tredjeplats i Åby Stora Pris, seger i C.L.Müllers Memorial och en andraplats i Silverhästen.
Faktum var att 2020 summerades som Cyber Lanes bästa säsong penningmässigt sedan fyraårssäsongen med 2.195.060 kronor intjänat.
Det är nånstans där ribbas får läggas nu inför 2021 och av tongångarna från vinterträningen att döma ska inte hästen vara sämre.
– Grunden i hans träning under vintern har varit snarlik, men jag har gjort lite annorlunda ändå varje år. Hästen blir äldre så något nytt måste man testa för att se vad det kan ge och för att hålla honom på bra humör. I år har jag kört lite mindre intervaller med honom, men kört lite snabbare i de sista intervaller. Jag har gjort så istället för så många styrkeintervaller och Dear Friend har haft samma upplägg med gott resultat, säger Untersteiner.

Går upp två klasser

Att det inte är någon hejdundrande skillnad man känner på en åttaårig valack över en vinter ter sig naturligt.
– Nej, det känns som den vanliga Cyber Lane, varken mer eller mindre. Prestationsmässigt ska han inte vara sämre förberedd än de tidigare åren utan han är väl förberedd.

De två senaste åren har Cyber Lane slutat tvåa samt vunnit just det här uttagningsloppet till Paralympiatravet på Jägersro.
– Då som nu har han tävlat med skor runt om. Barfotabalansen har han bara gått med i fyra av fjolårets starter så det är mestadels på skor hästen tävlat under många år.

Vad händer från spår sju bakom bilen?
– Jag har inte funderat så mycket taktiskt, men det står väl vingelrisk i programmet i princip från det här läget? Jag måste i alla fall prova lite framåt från start för jag bedömer inte hästarna som startar med spår nio och tio som några man direkt kastar ner till sargen. Nej, jag får prova en bit för där blir det nog svårt att komma ner.

Demon Ima och Johan Untersteiner. Foto: Adam Ström/stalltz.se

I bronsförsöket riktas blickarna mot Demon Ima (V75-6) som tar ett rejält skutt upp i klassystemet på STL.
– Så är det och vi får se hur det blir taktiskt här. Det är möjligt att Pere Ubu tar sig förbi direkt, pappa låter i alla fall helt övertygad om att han ska lyckas med den saken!

Men din häst spetsade från innerspår i vintras?
– Ja, men då var det ett lopp stängt vid 150.000 kronor, nu är det stängt vid 900.000 kronor. Det är en stor skillnad mellan startsnabbhet på hästarna i de klasserna. Dessutom är hästen lite ivrig första stegen och jag har låtit hon sköta sig själv och inte kastat iväg honom. Jag tror att det här med hur det blir från start är lite upp till hur hästen beter sig.

”Kör till slut”

Om Demon Ima blir snuvad på ledningen av Pere Ubu tycks inte Untersteiner vara jättesugen på ett för offensivt upplägg.
– Jag är inte sugen på att sätta mig i dödens på Pere Ubu nu när min häst går upp två klasser. Det ska dock sägas att jag var nöjd med comebackinsatsen och han känns inte sämre efter det – han verkar minst lika bra – men jag fortsätter med järnskor och rycker inga växlar i det här skedet.

Inom V75-spelet har Untersteiner även egentränade Sharp Dream och bra koll på Lucky Truc (e. Truculent) i V75-inledningen.
– För Lucky Truc blir det försiktigt nu och så kör vi till slut. Vi har inga stora krav på honom här. Sharp Dream har gjort flera fina lopp i min regi, men här är det helt andra förutsättningar med dubbla tillägg. Jag tror att hon kommer gå bra, men vi får se hur långt hon kan räcka.

Nästa lördag blir det däremot ingen Johan Untersteiner på det svenska V75-spelet för då beger han sig till Finland.
Dear Friend (e. Orlando Vici) har blivit inbjuden till Seinäjoki Race där vinnaren kammar hem 70.000 euro och en kamp mot hingstar stundar.
– Det blir spännande att starta henne mot de här hästarna. Hon är van tufft motstånd sedan tidigare och även om de är bra här också så kunde det lika gärna vara en gulddivision i Sverige. Vi tävlar om mycket pengar så det känns givet att resa, men chanserna beror nog mycket på vad hon får för spår och löpningsförlopp, avslutar Johan Untersteiner.

Fokustema
Fokus: Matchning
Läs senare

Redén om sina högintressanta årsdebuter

Över elva miljoner på 27 starter under tre säsonger lyder facit för Conrads Rödluva.
Imorgon årsdebuterar hon i Pixies lopp på Solvalla med 220.000 kronor till vinnaren.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén och Conrads Rödluva. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén och Conrads Rödluva. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Siktar Daniel Redén ännu högre 2021 med fjolårets vinnare av EM för ston, Conrads Rödluva?

– Kanske startar jag henne i lite tuffare sammanhang i år, säger Daniel Redén, och utvecklar sitt resonemang kring den elvafaldiga miljonärskan:

– Känslan är att hon fick ett lugnt mellanår ifjol och därför är jag lite sugen…

Conrads Rödluva vann EM för ston under fjolåret. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar-Moviestar), 1.09,7ak/11.096.500 kr, har startat sparsamt under hela karriären och de tre säsonger hon visat sig på tävlingsbanan. Nio starter som treåring, elva framträdanden året efter och ifjol sju lopp.

– Hon har alltid haft problem med korsförlamningar och vi har ett speciellt schema för henne eftersom det krånglat för det mesta med ”Rödluvan”. Det går aldrig att planera några starter med henne som man kan göra med andra hästar. Nu verkar det – peppar, peppar – som det blivit bättre på den fronten, men det går aldrig att vara helt säker, säger Daniel, och fortsätter:

– Som treåring märkte vi inte alls mycket av detta. Fyraåringssäsongen var ren katastrof, ifjol var det bättre och nu ser det riktigt bra ut för hennes del.

I samma lopp som Conrads Rödluva årsdebuterar ett år yngre Alaska Kronos (e. Trixton-Illinois), 1.11,0ak/2.956.000 kr, vilken tjänade över en miljon kronor ifjol men som fick leva i skuggan av Diana Zet, fyraåringskullens stora stjärna på spinnsidan.

– Allting är jättebra med henne och det känns som hon utvecklats ytterligare. Det ska bli spännande och se om klarar av att ta ett steg till? Sådant går aldrig att veta, men det är en fin häst, stark och rejäl. Vi har ju inte ens dragit ryckhuvan på henne.

Invändiga Alaska Kronos höll undan för Ganga Bae i Margareta-loppet för fyraåriga ston 2020. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trots det starka fjolåret med en tredjeplats i Derbytstoet, försökvinster i sistnämnda loppet plus Drottning Silvias Pokal var det inte ett år som gick helt på räls.

– Efter finalen i Drottning Silvias Pokal blev hon sjuk och tappade en hel del. Tyvärr kom hon inte in riktigt i samma fas efter det. Nu känns Alaska Kronos i alla fall fin och jag tror att hon kommer få en bra säsong.

Pixies lopp (stoeliten) placerades utanför V75-spelet och inom kupongen startar Daniel Redén en duo. D.Day Zet (e. Trixton-Twigs Tiffany), 1.14,1am/257.500 kr, kvalade in till klass II-finalen (V75-3) via en andraplats i försöket bakom Pacific Kingdom efter ha inlett säsongen med två raka vinster.

– D.Day Zet har jobbat mycket med sig själv internt och psykiskt på grund av den traktorolycka han varit med om tidigare. Han blir hela tiden bättre och bättre. Dessutom känns han starkare och starkare i träningen. Bakspåret ser jag bara som positivt eftersom han är en duktig spurtare. Han är väldigt snabb till slut och inte alls beroende av att gå i spets. Sedan blir han mycket bättre barfota bak eftersom han är lite rullig i sig själv.

Han känns jättefin i träning och älskar att tävla utan skor

Sorbet (e. Super Photo Kosmos-Altar Bound), 1.09,7ak/8.766.526 kr, kommer närmast från seger i Nuncios lopp och dessförrinnan slutade han tvåa i gulddivisionen i Eskilstuna bakom Hawk Cliff. I lördagens final i gulddivisionen – tillika C.Th Ericssons Memorial (V75-7) – har Sorbet dragit spår sju bakom bilen.

– Synd på läget, men han har haft svåra spår tidigare och klarat av det. Annars är det mesta positivt…han gjorde ett topplopp senast, känns jättefin i träning och älskar att tävla utan skor. Han trivs också på Solvalla där han får stå i öppna boxar och det påverkar honom till det bättre.

Daniel Redén har även en annan högintressant årsdebut redo för start. På fredag startar Don Fanucci Zet (e. Hard Livin-Kissed By the West), 1.09,6ak*4.913.500 kr, efter ha varit ifrån tävlingsbanan sedan 6 september ifjol och dessutom ”extraknäcker” som avelshingst.

Don Fanucci Zet hade ett mycket starkt fjolår med seger i Sprintermästaren och andraplatser i såväl Svenskt Travderby som Konung Gustaf V:s Pokal.

Årsdebuten är förlagd till Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad med 250.000 kronor till vinnaren över sprinterdistans.

– Han känns jättefin i träningen, har lagt på sig mycket vikt och det ser väldigt spännande ut för hans del.

Don Fanucci Zet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fokustema
Fokus: Segermaskin
Läs senare

Storyn om stakethästen

Fem raka segerlopp som mer varit som träningsjobb än kraftprövningar.
I morgon är det färdiglekt för Amore Passo V.W. (V75-2) när "stakethästen" kliver in i STL-sammanhang för första gången.
– Han har inte gått i botten någon gång och jag ser fram emot loppet, säger Lars Brindeborg.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Amore Passo V.W. ska göra debut i STL-sammanhang under lördagen. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Amore Passo V.W. ska göra debut i STL-sammanhang under lördagen. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

När Amore Passo V.W. (e. Orlando Vici) kliv in Lars Brindeborgs stall för första gången var han fem år gammal. Karriären hade inletts hos Magnus Jakobsson med två segrar på sex starter, men tävlandet hade varit ytterst sporadiskt och galopperna många.
Fyra stycken på de där första loppen hos Färjestadtränaren för att vara mer exakt så det går på intet vis påstå att Lars Brindeborg kom till dukat bord och fick en färdig produkt som han bara kunde börja skörda med.

Fakta

AMORE PASSO V.W.

Sjuårig svartbrun valack e. Orlando Vici-Investera C.D. e. Revenue

St: 14: 7–1–1, 1.14,8am, 249.700 kr

Ägare: Easy KB, Uppsala
Uppfödare: T.V.W. Consulting i Karlstad AB

Tränare: Lars Brindeborg, Halmstad

– Jag hade några hästar åt samma uppfödare och fick chansen. Hästen hade inte travat alls, kusken hade bara fått sitta och hålla i honom. Jag tog direkt hjälp av veterinär Per Spångfors på EuroVets som hittade fel på hästen, men det tog tid innan vi kom rätt på det, medger Brindeborg.

Tävlingsdebuten för Halmstadtränaren ägde rum i Vaggeryd nästa exakt ett år efter att Brindeborg fått hästen till sitt stall.
– Jo då, jag minns det loppet väl. Han höll spets från innerspår, men sedan valde kusken att släppa till Silent Honor. Där bakom blev han fast och det kändes som en bra återkomst. I starten efter var han dock seg hela vägen och blev bara trea. Det visade sig att han hade virus i kroppen och det tog fem månader innan han blev bra igen. Hästen tränade strålande hemma, men så fort vi körde banjobb orkade han bara ett varv.

”Tillhör den absoluta eliten”

Till slut blev blodproven bättre. Något som även märktes på hur hästen tog sig ann träningen.
– I comebacken i november var han så överladdad att han galopperade från spår två i volten. Däremot gjorde jag en justering på huvudlaget och sedan dess har det bara rullat på. Det år han var ifrån tävlingsbanan hann ha få väldigt mycket grundträning, många mil i kroppen. Det ihop med att löpskallen finns kvar och att han tar striden häst mot häst gör det möjligt att han nu står här med fem raka segrar.

Lars Brindeborg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det ska dock sägas att av segerloppen så är senaste triumfen i Kalmar den 25 februari det lopp Halmstadtränaren varit minst nöjd med.
– Han höll på att galoppera flera gånger, men Stefan Persson höll i. Det var en stark kuskinsats och ytterligare ett bevis på att Stefan idag tillhör den absoluta eliten bland landets kuskar. Jag har vunnit tre lopp samma tävlingsdag med egentränat tidigare, men aldrig haft en häst med fem raka segrar så det kändes lite speciellt faktiskt.

Först fanns grundplanen att hästen skulle gjort debut i klass II nio dagar senare på Åby, men istället blir det morgondagens lopp i Mantorp som utgör STL-debuten.
– Jag kan inte påstå att jag siktat specifikt mot V75 en längre period utan det här har kommit naturligt i takt med att hästen bara fortsatt vinna och vinna. Nu står han ju helt perfekt inne på pengarna och ägarna vill givetvis ha ut sin häst i sådana här sammanhang. Distansen talar till min hästs fördel och han kändes riktigt fin i torsdagens jobb där han fick sträcka ut lite i 1.19-tempo på rakan.

Står över skoryck

Brindeborg har gått i ”skoryckstankar”, men låter skorna sitta kvar på Amore Passo V.W. denna gång.
– Hästen har tävlat med järnskor i de senaste loppen och de får sitta kvar även denna gång. Jag testade honom barfota runt om förra fredagen, men det gick inte alls trots tunga boots. Det blev alldeles för rulligt, men det kan vara så att det kommer kunna fungera med barfota bak framöver. Han tävlar dessutom med bomull och mössa och vi kommer inte sätta på något som går att rycka förrän det börjar kännas som vi behöver plocka fram extraväxlar, säger Brindeborg och fortsätter:

Lars Brindeborg ser en likhet mellan sin storstjärna Västerboonthenews och Amore Passo V.W. Foto Mia Törnberg

– Dessutom är det alltjämt vanlig vagn som gäller och det blir det även i morgon så… ja, där har vi tre växlar som kan ge extra fart framöver.

Trots åldern tror Brindeborg att Amore Passo V.W. kan ha mer utveckling i sig.
– Ger man Orlando Vici-avkommorna tid så kommer de nästan alltid förr eller senare och dessutom har ju inte den här hästen gjort så många starter. Det är en skön typ som kan koppla av och det bedömer jag som väldigt viktigt hos hästarna. Ta min VästerboOntheNews till exempel som sprungit in sex miljoner. Han har kunnat slappna av och aldrig lagt energi på onödiga saker, jag är övertygad om att det gör att hästarna håller längre upp i åldrarna när de har en sådan karaktär, avslutar Lars Brindeborg.

I morgon är det då dags för elddopet. Från spår åtta bakom bilen i ett tillsynes tufft klass II-försök blir det en prövning som heter duga.
Träningsjobben och ”träningsloppen” är avklarade.
Nu börjar allvaret!