Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Revansch som gäller”

För elva år sedan vann Annicka Svenskt Trav-Oaks. Jörgen Westholm väntar fortfarande på nästa stora treåringstriumf.
På lördag har han dubbla chanser i E3:s stoklass.
– Jag förväntar mig större framgångar framöver.
Av
Olof Persson
Jörgen Westholm berättar om hur han ändrat upplägget för sina unghästar. Resultatet? Två E3-finalister i Eskilstuna på lördag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jörgen Westholm berättar om hur han ändrat upplägget för sina unghästar. Resultatet? Två E3-finalister i Eskilstuna på lördag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Närmast en ny stor seger var det med White Lightning i korta E3 för ston 2017. Westholm såg ut att gå mot vinst i ett rivigt lopp, men passerades av Calamara’s Girl sista biten.

– Då var jag riktigt jävla sur! Jag var helt säker på att vinna 100 kvar. Det är revansch som gäller och någon dag ska vi få det.

Se Jörgen Westholm förlora E3 med White Lightning.

Att prispengarna som treåringarna kämpar om har ökat, delvis med premiechansningens hjälp, har gjort Jörgens sug efter segrar större.

– Mina framgångar har varit för få, men jag tar det ganska lugnt med treåringarna och många har utvecklats bra som äldre. I och med de större pengarna nu har jag höjt kraven lite på de unga hästarna. Jag förväntar mig större framgångar framöver.

Se Annicka vinna Svenskt Trav-Oaks 2008.

Nästa chans på lördag

På lördag kommer nästa chans. Jörgen Westholm har kvalat i två hästar till långa E3-finalen för ston. Scarlet Hello (e. Scarlet Knight) var tvåa i sitt försök bakom finska Mascate Match.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Oskar J Andersson sitter upp bakom Westholms andra E3-finalist, Scarlet Hello. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Global Amazone (e. Uniclove), som Jörgen väljer att köra själv, spurtade starkt till tredjeplatsen i sitt uttagningslopp. Duon får finna sig att att tillhöra skaran av lågprocentare inom V75-spelet.

– Båda har gjort det bra och tjänat fina pengar. De är fortfarande på väg uppåt. Jag tror inte att jag har de bästa hästarna i loppet, men det brukar kunna hända en hel del i de här loppen. Skulle det stämma för någon av mina kanske den hästen kan vara topp tre.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Jörgen Westholm kör själv Global Amazore i E3-finalen för ston. Foto Christer Norin/ALN

I och med att E3:s stoklass är med i premiechansningen får vinnaren, om det inte blir ”ickechansade” Mascate Match som tar hem det, hela två miljoner.

– Det gör att det är ett otroligt spännande lopp att vara med i. Därför är Scarlet Hello och Global Amazone de två treåringar som jag har pressat lite mer i träningen och balanserat lättare i tävling.

Årets kull ser jättebra ut

Annars har inte Westholm haft lika bråttom med treåringarna. Årets kull är han väldigt nöjd med.

– Det ser jättebra ut, men jag har inte vässat till de flesta treåringar än. Jag har flera fina hästar som jag hoppas ska kunna vara med under slutet av säsongen. Och så vill jag ju ha dem som fyra- och femåringar också. Överlag kan man säga att jag tar det ganska lugnt med treåringarna.

En jättespännande häst

Den av Westholms treåringar som imponerat mest på tävlingsbanan så här långt är Strong Heartbeat (e. Maharajah). Han har vunnit samtliga tre starter. I senaste starten på Solvalla segrade han väldigt enkelt på 1.14,8a/2.140.

– En jättespännande häst! Det är en grov modell som är lite klumpig och inte har den riktiga snabbheten än så länge, därför valde vi att stå över E3. Jag hoppas att han kan vara med i större lopp senare under säsongen.

Exteriören viktigare än stammen

Scarlet Hello är en egen uppfödning och Global Amazone hittade Westholm tidigt i hagen hos Global Farm. Det är ofta så det går till när Westholm finner sina hästar.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Jörgen Westholm. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Jag åker gärna ut och tittar på exteriören. Den är viktigare än stammen när man ska hitta hästar till rätt pris.

Många som jobbat hos Westholm, till exempel Fredrik Wallin och Markus B Svedberg, jobbar på liknande sätt när de scoutar unghästar.

– Det är många som är vakna på auktion numera. Ofta är många med och bjuder på de hästar jag gillar. Det har blivit lite svårare, helt klart.

Funderar över tävlingsprogrammet

Jörgen Westholm har gjort sig känd som en innovativ tränare med många idéer. Han är positiv till att det finns mer pengar att tävla om för treåringarna, men just nu grubblar han en del på hur tävlingsprogrammet för treåringarna kan förbättras.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Takrakan, den stora byggnaden med rakbana under tak, har givit Jörgen Westholm nya möjligheter träningsmässigt. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Vinner man debuten och tjänar 50.000 kronor blir det väldigt svårt i andra starten. Då är man utestängd från de lägsta klasserna och måste nästan möta de bästa. Det gör att man måste träna hårt redan innan debuten för det krävs väldigt snabba tider. Jag har inte kommit på någon bra lösning än, men skulle vilja hitta ett sätt så att treåringarna får starta igång på lite lugnare sätt.

Då gick det också riktigt fort

Även om det inte krävdes några 1.14-tider i de första starterna förr i tiden kunde det gå snabbt även då.

– Eliten sprang fort även förr. Jag minns när jag var med i E3 med Criks Hurricane 1998. Vi slutade femma efter galopp bakom Viking Kronos och Gidde Palema. Då gick det också riktigt fort kan jag säga.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag fastnade direkt för Usain Töll”

2016 vann Donatello Sisu den korta E3-finalen på 1.11,7a/1.609 meter.
På lördag har Admir Zukanovic en ny chans – med den minst rutinerade hästen.
Av
TOBIAS NILSSON
Admir Zukanovic. Foto Hanold/ALN
Admir Zukanovic. Foto Hanold/ALN

Admir Zukanovic har på lördag Usain Töll (u. Cotton Waste) till start i den korta E3-finalen för hingstar och valacker. Googoo Gaagaa-sonen är med sina fyra starter i karriären den minst rutinerade hästen i fältet.

– Usain blir bättre och bättre för varje start, säger Åbytränaren.

E3 Finalen 2016; Donatello Sisu och Stefan Söderqvist, Admir Zukanovic samt uppfödare och ägare. Foto Martin Langels/ALN

Slog Makethemark och Pastore Bob

Skulle det bli en skrällseger för Usain Töll är det inte Admirs första E3-seger eftersom han 2016 vann med Conway Hall-sonen Donatello Sisu. Hästen vann till nästan fem gånger pengarna och slog bland annat Makethemark (e. Maharajah) och Pastore Bob (e. From Above).

Fakta

Donatello Sisu

valack sex år e. Conway Hall – Dear Ans e. Muscles Yankee

25 st: 6-1-1
Rekord: 1.14,1 am – 1.11,0 ak
Insprunget: 1.348.600 kronor
Uppfödare:  Sisyfos Breeders AB, Sigtuna
Ägare:  Denco HB, Kållered
Tränare: Admir Zukanovic

Expandera

– Det är tre år sedan jag vann med Donatello. Vi har haft ett litet ”break” med unghästar, men i denna kullen har vi två fina. Förutom Usain Töll har vi också Make A Dream H.C (e. Dream Vacation).

Usain Töll gick aldrig på någon auktion utan det var uppfödaren Inge Karlsson som hörde av sig till Stall Denco.

Usain Töll har ett fantastiskt psyke och han är väldigt tacksam att arbeta med. Helt okomplicerad

– Det tar cirka 20 minuter från stallet att åka till Inges gård och han ringde för att bjuda oss på en kväll med unghästkoll och grillat. Jag fastnade direkt för Usain Töll och vi köpte honom där och då. I dagsläget känns det som att han var prisvärd, berättar 34-åringen.

Fakta

Usain Töll

valack tre år e. Googoo Gaagaa – Cotton Waste e. Smok’n Lantern

4 st: 1-2-0
Rekord: 1.16,2 am – 1.12,0 ak
Insprunget: 130.000 kronor
Uppfödare:  Carlsson Inge & Lindström Robert
Ägare:  Denco HB, Kållered
Tränare: Admir Zukanovic
Körsven: Stefan Söderkvist

Expandera
Usain Töll är efter den aktuelle hingsten Googoo Gaagaa som börjat aveln väldigt bra och en av kullens bästa treåringar Bythebook (u. Stellar Value) har samma pappa. Även Robert Berghs hårde hingst Power är efter Googoo Gaagaa.

Usain Töll från uttagningarna på Bergsåker. Foto Lars Jakobsson/TR Bild

– Usain Töll har ett fantastiskt psyke och han är väldigt tacksam att arbeta med. Helt okomplicerad, berättar Åbytränaren och fortsätter:

–  Inför E3-kvalet på Bergsåker stod han i stallgången med 38 i puls och generellt är han väldigt lågpulsad.

Nu är målet att försöka göra om bedriften från 2016 och vinna korta E3. Det kommer bli en svår uppgift eftersom hästar som Aetos Kronos (e. Bold Eagle), Belker (e. Scarlet Knight) och Global Adventure (e. S.J.’s Caviar) finns med i startlistan.

– Det är svårt att säga hur bra han kan bli då han bara startat fyra gånger i karriären, men tar han sig igenom detta lopp på ett bra sätt är givetvis nästa mål Kriteriekvalet.

Från dubbeljackpot till Derbykval

Fakta

Admir Zukanovic

Ålder: 34
Hemmabana: Åby
Licens: A-tränare
Hittills inkörda pengar 2019: 1.373.300 kronor
Segerprocent 2019: 12
Antal hästar i träning: 31

Expandera

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Från ön till fastlandet

Mikael Cedergren är en gotlänning som konstigt nog tränade ett kallblod på ön. Han är före detta hovslagare och i slutet av förra året flyttade han och familjen från Gotland till Runemo Gård strax utanför Bollnäs.
Av
TOBIAS NILSSON
Mikael Cedergren bytte Visby mot Bollnäs och på lördag jagar han V75-seger på Hagmyren. Foto Leif Norberg/ALN
Mikael Cedergren bytte Visby mot Bollnäs och på lördag jagar han V75-seger på Hagmyren. Foto Leif Norberg/ALN

Micke som han helst kallas har jobbat som hovslagare både i USA och i Sverige för bland annat Jim Frick.

– Jag har faktiskt skott Broadway Hall inför ett av hans lopp i USA, han var en helt fantastisk travare.

Micke har alltid varit intresserad av kallblodshästar och har länge drömt om att få träna ett kallblod uppåt i landet.

trav, travsport, sulkysport, intervju, v75, hagmyren
Mikael Cedergren bakom sitt kallblod Sundbo Bysen. Foto Christer Norin/ALN

– När min mor gick bort, köpte jag kallblodet Sundbo Bysen, säger Mikael Cedergren.

– Jag märkte ju ganska fort att det var jobbigt att träna och tävla med ett kallblod när man bor på Gotland.

– När jag hade tjatat till mig ett kallblodslopp på Gotland då kom Robert Skoglund ner med en bra häst och slog givetvis ”Bysen” och på den vägen är det.

Hyr Runemo Gård

Dagen efter loppet pratade Micke och Robert Skoglund med varandra och Skoglund berättade då att han skulle flytta från Runemo Gård till sin bror i Sundsvall och tipsade då gotlänningen att ringa ägaren till gården.

– När vi körde upp grabben till Wången svängde vi förbi och tittade på gården och hela familjen blev lyrisk. Det är verkligen ett toppenställe och naturen här är helt fantastisk, säger gotlänningen.

Till en början gick inte hästarna i stallet särskilt bra, men under juli har stallet kört in över 200.000 kronor och Micke har en intressant teori.

– Det enda vi gjort är ingenting. När vi flyttade upp hit var jag lyrisk över alla backar och de fina träningsmöjligheterna. Jag tränar normala fall väldigt hårt, men nu blev det nog alldeles för hårt för hästarna, säger 44-åringen.

Min gödselstack är större än deras backe

Naturen och träningsmöjligheterna är väldigt annorlunda i Hälsingland om man jämför med Gotland, där finns det till exempel knappt några backar att träna i.

– Jag vet att Visbytravet har byggt en backe, men min gödselstack är större än deras backe, skrattar Micke.

Köpt in sex Boko-hästar

Mikael äger en häst själv, Alvena Uni (e. Muscle Mass – Alvena Elise), men han deläger flera och tillsammans med en hästägare har de gjort en satsning för framtiden och köpt in ett antal unghästar från John Bootsman.

– Jag och en hästägare har köpt in sex Boko-hästar och tanken är att stona i framtiden ska verka i aveln.

Jag tror att Tale Of Jacks kommer bli min första miljonär

På lördag startar Mikael Tale Of Jacks (e.Intoxicated – S.J.’s Pirata) i V75-7. Han äger, är uppfödare och tränar hingsten själv.

– Historien om Tale Of Jacks är ganska intressant. Hans mamma var hästen jag tog min första kuskseger med. Jag var sist in på upploppet men lyckades ändå att vinna.

– Jag valde Intoxicated till S.J.’s Pirata och det är för att jag tycker han är en riktigt snygg hingst som inte riktigt fått chansen i aveln och han har väldigt bra stam.

– Elitloppet 1996 är bland det bästa av alla och Coktail Jet var helt fantastisk.

trav, travsport, sulkysport, intervju, v75, hagmyren
Kaj Widell sitter som vanligt upp bakom Mikael Cedergrens Tale of Jacks i klass I-försöket på Hagmyren. Foto Hanold/ALN

Intoxicated (e. Coktail Jet – Bourbon Eyes) tjänade över 4,5 miljoner kronor för Stefan Hultman och hans främsta merit är segern i Prix de la Cote d’Azur som femåring. Han har däremot inte fått många chanser i aveln och har bara 92 avkommor varav drygt 40 har startat. Hittills är just Tale Of Jacks bäst med 444.900 kronor. På lördag kan det fyllas på med ytterligare 125.000 kronor.

– Jag tror att Tale Of Jacks kommer bli min första miljonär och jag kommer avelsvärdera honom och ta ett föl undan min egen Alvena Uni.

– Jag håller på med det här för jag tycker det är roligt, konstaterar Mikael Cedergren.

Mikael Cedergren om Tale Of Jacks chanser på lördag

– Tale Of Jacks verkar ha tagit förra loppet bra och i förra starten tyckte jag han var fantastiskt duktig utvändigt om Robert Berghs (Macelleria).

– När Kaj Widell visade mig klockan såg jag att det stod 10 sekunder och förstod inte vad Kaj menade. Tydligen stod det 1.10,0. Det var tiden han sprang sista varvet på. Kan han springa den tiden på sista varvet över 2.140 meter borde han klara att göra någon liknande tid över 1.640 meter också.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Jag har sökt in till proffstränarkursen”

Rebecca Paulsson är inget namn som de flesta inom travsverige känner till, men på lördag kan hon ha sin första V75-vinnare på sin träningslista.
Av
TOBIAS NILSSON
Amatörtränaren Rebecca Paulsson i vinnarcirkeln efter en av Ready To Rolls segrar. Foto Lennart Kihlman/ALN
Amatörtränaren Rebecca Paulsson i vinnarcirkeln efter en av Ready To Rolls segrar. Foto Lennart Kihlman/ALN

Rebecca är en ensamstående tvåbarnsmamma på 36 år, hon bor i lilla Högboda som ligger norr om Kil mitt emellan Karlstad och Arvika. Förutom travet arbetar hon som personlig assistent och jobbar mycket nätter.

– Det fungerar kanonbra att jobba som personlig assistent och ha travet vid sidan om, berättar Rebecca.

36-åringen är från början en ridtjej. Hon kom i kontakt med travhästar när hon gick på Lillerudgymnasiet, ett gymnasium som har inriktat sig på utbildningar inom djur och natur.

– Det var på Lillerud jag fick upp ögonen för trav. Det var när jag fick prova på att köra en travhäst som jag fick intresset.

Granne med Björn Goops morbror

Det dröjde ett tag till innan hon började mer seriöst med travet.

– När jag flyttade till Högboda blev jag granne med Håkan Arvidsson, och jag fick Markatta (e. Muscles Yankee – Matina Ås) av honom, berättar 36-åringen glatt.

Håkan Arvidsson är ett namn som de flesta känner till, han är Björn Goops morbror och har jobbat för Olle Goop och jobbar nu för Björn. För några år sedan var det Håkan som var Stall Goops person travmedia kontaktade när man ville veta något om stallets hästar. Nu har han mest hand om tvååringarna.

Bästa hästen i stallet är Ready To Roll, han har väldigt lätt för sig

Rebecca har just nu fyra hästar på sin träningslista och stallet har i år börjat lysande med fem segrar på tio starter. Hon äger alla hästarna i stallet och har fött upp tre av de fyra hon tränar. Gemensamma nämnare för de hon fött upp är stoet Markatta.

trav, travsport, sulkysport, v75, årjäng
Ready To Roll och Jan Silvén. Foto Lennart Kihlman/ALN

– Bästa hästen i stallet är Ready To Roll, han har till skillnad mot sin bror väldigt lätt för sig, medan brorsan Roll The Dice (e. Dream Vacation – Markatta) har skalle men inte så lätt för någonting, berättar Rebecca.

Blåblodig stam

Ready To Roll är efter Classic Photo och undan Markatta. Markatta är efter Muscles Yankee. Han har lämnat flera avelshingstar bland annat avelsgiganten Muscle Hill och Muscle Massive. Han är även morfar till flera avelshingstar som Lucky Chucky och Explosive Matter. Muscle Massive är även morfar till Jerry Riordans nyblivne världsrekordinnehavare, Aetos Kronos (e.Bold Eagle – Will of a Woman). Markattas morfar är ingen mindre än Mack Lobell och han behöver behöver ingen längre presentation.

– Jag är intresserad av stamtavlor och just Classic Photo på ett Muscles Yankee-sto är intressant. Sedan är mödernet på Markatta oerhört bra med Mack Lobell med flera.

trav, travsport, sulkysport, v75, årjäng
Rebecca Paulsson. Foto Lennart Kihlman/ALN

36-åringen har spännande framtidsplaner.

– Jag har sökt in till proffstränarkursen och hoppas att jag kommer in. Sedan både hoppas och tror jag, att Anna Björlin i grannbyn kan inleda ett samarbete, berättar den framtida proffstränaren.

Rebecca Paulsson om Ready To Rolls chanser på lördag:

– Jan Silvén har hjälpt mig hela vägen och han har kört Ready de senaste starterna och gjort det strålande. I senaste starten lättade vi honom till aluminiumskor istället för järn. Då galopperade han i starten, men lyckades ändå  vinna. Nu blir det järnskor igen för att få honom lite mer stabil. Det är inte en helt enkel häst. Det är några tuffa hästar med i loppet, men formen är bra.