Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Revansch som gäller”

För elva år sedan vann Annicka Svenskt Trav-Oaks. Jörgen Westholm väntar fortfarande på nästa stora treåringstriumf.
På lördag har han dubbla chanser i E3:s stoklass.
– Jag förväntar mig större framgångar framöver.
Av
Olof Persson
Jörgen Westholms Unique Juni var tvåa på Vincennes idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jörgen Westholms Unique Juni var tvåa på Vincennes idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Närmast en ny stor seger var det med White Lightning i korta E3 för ston 2017. Westholm såg ut att gå mot vinst i ett rivigt lopp, men passerades av Calamara’s Girl sista biten.

– Då var jag riktigt jävla sur! Jag var helt säker på att vinna 100 kvar. Det är revansch som gäller och någon dag ska vi få det.

Se Jörgen Westholm förlora E3 med White Lightning.

Att prispengarna som treåringarna kämpar om har ökat, delvis med premiechansningens hjälp, har gjort Jörgens sug efter segrar större.

– Mina framgångar har varit för få, men jag tar det ganska lugnt med treåringarna och många har utvecklats bra som äldre. I och med de större pengarna nu har jag höjt kraven lite på de unga hästarna. Jag förväntar mig större framgångar framöver.

Se Annicka vinna Svenskt Trav-Oaks 2008.

Nästa chans på lördag

På lördag kommer nästa chans. Jörgen Westholm har kvalat i två hästar till långa E3-finalen för ston. Scarlet Hello (e. Scarlet Knight) var tvåa i sitt försök bakom finska Mascate Match.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Oskar J Andersson sitter upp bakom Westholms andra E3-finalist, Scarlet Hello. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Global Amazone (e. Uniclove), som Jörgen väljer att köra själv, spurtade starkt till tredjeplatsen i sitt uttagningslopp. Duon får finna sig att att tillhöra skaran av lågprocentare inom V75-spelet.

– Båda har gjort det bra och tjänat fina pengar. De är fortfarande på väg uppåt. Jag tror inte att jag har de bästa hästarna i loppet, men det brukar kunna hända en hel del i de här loppen. Skulle det stämma för någon av mina kanske den hästen kan vara topp tre.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Jörgen Westholm kör själv Global Amazore i E3-finalen för ston. Foto Christer Norin/ALN

I och med att E3:s stoklass är med i premiechansningen får vinnaren, om det inte blir ”ickechansade” Mascate Match som tar hem det, hela två miljoner.

– Det gör att det är ett otroligt spännande lopp att vara med i. Därför är Scarlet Hello och Global Amazone de två treåringar som jag har pressat lite mer i träningen och balanserat lättare i tävling.

Årets kull ser jättebra ut

Annars har inte Westholm haft lika bråttom med treåringarna. Årets kull är han väldigt nöjd med.

– Det ser jättebra ut, men jag har inte vässat till de flesta treåringar än. Jag har flera fina hästar som jag hoppas ska kunna vara med under slutet av säsongen. Och så vill jag ju ha dem som fyra- och femåringar också. Överlag kan man säga att jag tar det ganska lugnt med treåringarna.

En jättespännande häst

Den av Westholms treåringar som imponerat mest på tävlingsbanan så här långt är Strong Heartbeat (e. Maharajah). Han har vunnit samtliga tre starter. I senaste starten på Solvalla segrade han väldigt enkelt på 1.14,8a/2.140.

– En jättespännande häst! Det är en grov modell som är lite klumpig och inte har den riktiga snabbheten än så länge, därför valde vi att stå över E3. Jag hoppas att han kan vara med i större lopp senare under säsongen.

Exteriören viktigare än stammen

Scarlet Hello är en egen uppfödning och Global Amazone hittade Westholm tidigt i hagen hos Global Farm. Det är ofta så det går till när Westholm finner sina hästar.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Jörgen Westholm. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Jag åker gärna ut och tittar på exteriören. Den är viktigare än stammen när man ska hitta hästar till rätt pris.

Många som jobbat hos Westholm, till exempel Fredrik Wallin och Markus B Svedberg, jobbar på liknande sätt när de scoutar unghästar.

– Det är många som är vakna på auktion numera. Ofta är många med och bjuder på de hästar jag gillar. Det har blivit lite svårare, helt klart.

Funderar över tävlingsprogrammet

Jörgen Westholm har gjort sig känd som en innovativ tränare med många idéer. Han är positiv till att det finns mer pengar att tävla om för treåringarna, men just nu grubblar han en del på hur tävlingsprogrammet för treåringarna kan förbättras.

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Takrakan, den stora byggnaden med rakbana under tak, har givit Jörgen Westholm nya möjligheter träningsmässigt. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Vinner man debuten och tjänar 50.000 kronor blir det väldigt svårt i andra starten. Då är man utestängd från de lägsta klasserna och måste nästan möta de bästa. Det gör att man måste träna hårt redan innan debuten för det krävs väldigt snabba tider. Jag har inte kommit på någon bra lösning än, men skulle vilja hitta ett sätt så att treåringarna får starta igång på lite lugnare sätt.

Då gick det också riktigt fort

Även om det inte krävdes några 1.14-tider i de första starterna förr i tiden kunde det gå snabbt även då.

– Eliten sprang fort även förr. Jag minns när jag var med i E3 med Criks Hurricane 1998. Vi slutade femma efter galopp bakom Viking Kronos och Gidde Palema. Då gick det också riktigt fort kan jag säga.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Starten blir väldigt avgörande”

Björn Goop har sitt scenario klart över hur årets Prix d’Amérique kommer att arta sig.
– Det är ett så jämnt lopp att starten blir väldigt avgörande. Det kommer förmodligen att bli väldigt tufft där uppe i startområdet innan vi är iväg.
Av
Lars G Dahlgren
Björn Goop vann med Alessandro Gocciadoros Always Ek idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop vann med Alessandro Gocciadoros Always Ek idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Senast en femåring vann Prix d’Amérique var Bold Eagle 2016; Face Time Bourbons stallkamrat hos Sébastien Guarato, och även Bold Eagle var då sin ungdom till trots i favoritposition. Bold Eagle hade varit sin kulls suverän från mitten på treåringssäsongen och motsvarade direkt förtroendet när han kom upp i äldre eliten.

Fakta

Face Time Bourbon

hingst fem år e. Ready Cash – Vita Bourbon e. Love You
21 st: 18–2–0
Rekord: 1.10,8m* – 1.10,6am*
Insprunget: 1.068.550 euro
Uppfödare: S.A.R.L. Haras Saint Martin
Ägare: Scuceria Bivans SRL
Tränare: Sébastien Guarato
Körsven: Björn Goop

Största segrar:
Grand Prix de l’U.E.T. 2019
Criterium des 3 Ans 2018
Cruterium Continental 2019
Prix de Sélection 2019
Championnat des 3 Ans 2018

Expandera

Face Time Bourbon har också gått fram som kullens bästa häst och jämförelsen mellan Bold Eagle och Face Time Bourbon är ofrånkomlig – de är dessutom båda Ready Cash-söner – och Sébastien Guarato har inte aktat sig för att själv jämföra hästarna när han fått frågor i ämnet.

– Face Time Bourbon är min nya Bold Eagle, sade han tidigt, och tillade direkt:

– Men lite snabbare!

Just snabbheten, speeden och tempoväxlingen, har varit Bold Eagles stora signum på väg upp till att nu stå vid tröskeln att bli vinstrikaste franskfödda häst någonsin (han har 50.000 euro kvar till Timoko och Bold Eagle passerar denne om han är fyra eller bättre på söndag). Face Time Bourbons uppfödare Rainer Engelke har sagt, i en intervju som återgavs på sulkysport.se igår, att Face Time Bourbon egentligen inte är som en fransk häst utan de ”amerikanska kromosomer” som finns i hans stamtavla har slagit igenom till hundra procent: ”Kanske ska man se Face Time Bourbon som en avvikelse!”

Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Björn Goop vill inte ge sig in på några sådana diskussioner men konstaterar:

– Face Time Bourbon kan ses som amerikansk i typen på det sättet att han är en naturtravare. Rund i gången och en enorm talang. Han är komplett egenskapsmässigt, går bra i alla positioner, både i ledningen och bakifrån och på olika bantyper och underlag. För mig har det varit en fantastisk resa att få vara och känna den utveckling denna topphäst haft sedan jag börjande köra honom när han gjort några starter som treåring, säger Björn Goop och kommer sedan in på något som kanske motsäger uppfödaren Engelkes tes om Face Time Bourbons hundraprocentiga amerikanska egenskaper: USA-hästar har inte så ofta utveckling kvar när de blivit fem-sex år, men det anser Björn Goop att Face Time Bourbon har.

Till nästa vintermeeting kommer hästen att lägga på sig ännu mer muskler

– Till nästa vintermeeting kommer hästen att lägga på sig ännu mer muskler, utvecklas, och förhoppningsvis är han då ännu bättre än han är nu.

 

Face Time Bourbon har känts väldigt fin i träningen, enligt tränare Guarato. Foto JLL/LeTrot

Egentligen har Face Time Bourbon redan bevisat att han kan allt; han är bra på lång distans på Vincennes och vann Grand Prix de l’U.E.T. på tusenmetersbana i Finland. Grand Prix de l’U.E.T., då det handlade om en enorm uppvisningsseger med en avslutning – åkandes – i 1.07-tempo sedan Goop satt in attacken 700 kvar, är ett av de hittills blott två tillfällen Face Time Bourbon varit toppad.

– Ja, i Finland och Criterium des 3 Ans är de två gånger htitills som hästen förberetts med toppningsupplägg inför loppen. Nu i Prix d’Amérique är det tredje gången hästen toppas. Jag har pratat med Guarato om hur hästen känns i träningen efter Criterium Continental och han har varit mycket nöjd, säger Björn Goop.

Pratat med Guarato om hur hästen känns i träningen efter Criterium Continental och han har varit mycket nöjd

I det sistnämnda loppet, genrepet inför Prix d’Amérique, var det nära att Face Time Bourbon åkt på sin blott fjärde förlust i karriären. Det är en öppen fråga hur det gått om inte Campo Bahia galopperat i ledningen vid upploppets början, även om Björn trodde att Face Time Bourbon skulle hunnit fram med den 1.07-avslutning som han ånyo var på väg att iscensätta.

Det alltså utan att hans häst då var toppad?!

– Face Time Bourbon var inte vässad inför Criterium Continental utan gick ut i det grundjobbad, säger Björn Goop.

Face Time Bourbon tränar på Sebastién Guaratos kurviga rakbana. Foto Jean Luc Lamaere/LeTrot

Den saken vidimerar väl också Sébastien Guaratos fokus på Prix d’Amérique för den nyblivne femåringen, ett fokus han haft sedan tidigt på fyraåringssäsongen. Normalt är Criterium Continental den viktigaste uppgiften under vintermeetinget för franska fyraåringar. Så var det nu alltså inte för Face Time Bourbon. Man hade toppningsplanen en månad längre fram i tiden.

De senaste två åren har Prix d’Amérique vunnits på 1.11,2/2.700 meter, en tid som Face Time Bourbon noterade redan som fyraåring då han i augusti vann grupp II-loppet Prix Jules Thibault. Att favoritskapet i Prix d’Amérique hamnar på den nyblivna femåringens manke är naturligt om man ser till vad han gjort, men Björn Goop ser inte loppet på söndag riktigt så.

– Alltså, jag ser ju positivt på uppgiften och vet att jag kan lita på min häst. Jag vet att Face Time Bourbon har fysik, speed och mentalitet för att kunna vinna. Men samtidigt är det ett jämnt lopp i år. Starten är alltid ett viktigt moment i Prix d’Amérique och just den här gången känns starten väldigt avgörande. Detta för att det är många som vet att deras chans att sluta långt framme ligger i att komma bra till från början.

Jag vet att Face Time Bourbon har fysik, speed och mentalitet för att kunna vinna

Det är väl lite ungefär samma läge som fjol, då du körde Readly Express med bra vinstchans mot ett ”helt batteri” Jean-Michel Bazire-hästar?

– Ja…och det är en av de saker som har att göra med att starten blir så avgörande. Kommer alla Bazirehästarna bra till blir det svårare för oss andra göra saker under loppet. Men det är en av förutsättningarna och jag tar mig mycket hellre an det med en bra häst som har egenskaperna som krävs för att vinna än med en som räknas med liten chans!

Som svåraste motståndaren räknar Björn just Bazires Davidson du Pont, och det har delvis att göra med storloppet Prix de Selection förra vintern. Då vann Face Time Bourbon med Davidson du Pont som raketspurtande tvåa.

– Då hade Face Time Bourbon 25 meters försprång på Davidson du Pont i starten. Nu är det lika start. Visst, Face Time Bourbon har utvecklats sedan dess och är bättre nu än för ett år sedan, men det kanske Davidson du Pont är också. Belina Josselyn måste man förstås räkna med bra chans att vinna när hon i Prix de Belgique visade att hon hittat toppformen igen. Dessutom har jag respekt för Delia de Pommereux. Hon ska också nämnas tidigt, säger Björn Goop.

Readly Express vid vinsten i Prix d’Amérique. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Björn Goop vann Prix d’Amérique 2018 med Readly Express; ett lopp där just starten blev ett kritiskt moment och där till slut huvudstartern tappade kontrollen över vad kuskarna gjorde. Björn Goop var en av de som ”tänjde på reglerna” och fick vidkännas 700 euro i böter och två dagars avstängning för det som hände innan starten till slut äntligen gick.

Som en konsekvens korrigerades reglerna så att det nu är väldigt dyrt att orsaka omstart i Prix d’Amérique: en procent av förstapriset (4.500 euro!) och avstängning, som dessutom acceleras om kusken har omstarter ”i bagaget” och dessutom kanske råkar bryta mot flera av startreglerna.

Samtidigt har en viktig justering skett allra senare tiden av hur startproceduren går till.

– Sedan ett par veckor tillbaka är det huvudstartern som bestämmer när kommandot ”30 sekunder till start” ska komma. Tidigare var det automatiskt 30 sekunder efter en omstart, säger Björn Goop.

Fakta

Björn Goops facit i Prix d’Amérique

9 st: 1–1–2

2006 Scarlet Knight (tränare: Stefan Melander) – 0
2007 Conny Nobell (Olle Goop) – d
2012 Iceland (Stefan Melander) – 0
2013 Quarcio du Chene (Björn Goop) – 0
2015 Timoko (Richard Westerink) – 3
2016 Timoko (Richard Westerink) – 2
2017 Timoko (Richard Westerink ) – 0
2018 Readly Express (Timo Nurmos) – 1
2019 Readly Express (Timo Nurmos) – 3
2020 Face Time Bourbon (Sébastien Guarato) – ?

Expandera

Det gjorde hela startproceduren mer chansartad och stressad än vad fallet är när huvudstartern kan ta hänsyn till ”hur det ser ut” efter en en eventuell omstart. För de (ofta fältets bästa) hästar som vill komma iväg fritt och ostört vill gärna vara långt ut i ytterkant av banan och alltså gå ut från startområdet som de första när skylten som visar sekundnedräkningen (från tio sekunder) tänds. De hästarna har haft längst väg tillbaka in i startområdet och sedan trafikproblem att hantera om de vill komma till samma framskjutna läge i ”startkriget” igen. Det var en viktig orsak till att startproceduren halvt om halvt bröt samman för två år sedan. Nu kan huvudstartern hålla kommoandot ”30 sekunder” tills han ser att det verkar vara (åtminstone någorlunda) ordning och reda bland ekipagen.

– Det här är väldigt nytt ännu, men jag har i alla fall upplevt det som en bra justering av reglerna, säger Björn Goop.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Wilda Fille – segerrikast i Sverige i år

Årets segerrikaste häst på svensk mark blir kallblodige montéstjärnan Wilda Fille. Han var nära att nå fram till den titeln redan förra året.
– Wilda Fille är nog det märkligaste förvandlingsnummer jag varit med om i hela min karriär, säger tränaren Jan-Olov Persson.
Av
Lars G Dahlgren
Wilda Fille har under Emila Leo tagit tio segrar under 2019. Med det är kallblodet segerrikast på svenska banor i år. Foto Christer Norin/ALN
Wilda Fille har under Emila Leo tagit tio segrar under 2019. Med det är kallblodet segerrikast på svenska banor i år. Foto Christer Norin/ALN

Tio segrar i år, inklusive monté-SM för kallblod, har Wilda Fille fått ihop tillsammans med Emilia Leo. Förra året blev det nio segrar, nästan fördelade lika med Emilia och Kim Boström som ryttare. Det räckte till delad andraplats gällande att bli segerrikaste häst på svenska bano. Det då treåriga Svante Båth-varmblodet Global Withdrawl (e. S.J.’s Caviar – Umbrella Broline) räknade ihop tio triumfer.

Fakta

Wilda Fille

valack åtta år e. Bork Odin – Järvsö Jahna e. Järvsöfaks
104 st: 27–9–8
Rekord: m1.24,6k* – m1.22,5ak
Insprunget: 1.335.750 kr
Uppfödare och ägare: Wilda HB, Sundsvall
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Ryttare: Emilia Leo, Gävle
Skötare: Linnea Holappa

Expandera

I år höll det dock hela vägen för Wilda Fille, sedan han avslutat året med att vinna ett lopp på Romme den 12 december. Åttaåringen hade dock ordentligt flås i nacken. Varmblodige Kriterievinnaren Power (e. Googoo Gaagaa – La Vici) har nio segrar, liksom fyraårige Simb Triumph (e. Pine Chip – Tindra Brick), vilken vann på Mantorps uppesittarkväll 23 december, och sexåriga kallblodet Silver Jossan (e. Klack Jo – Silver Lisa) som vann på Umåker juldagen.

Nio segrar fick också Stefan Melanders Prfix d’Amérique-aktuella storstjärna Milligan’s School (e, Yankee Glide – Tori Ann) ihop. Det hade inte hjälpt om han infriat favoritskapet i gulddivisionsfinalen på Solvalla annandag jul – Wilda Fille hade i så fall gått före om segerrikaste-titeln på sina tre andraplatser.

Samtidigt slapp Wilda Fille sin kanske allvarligaste utmanare om segerrikaste-titeln när varmblodiga montésstjärnan Ladyofthelake (e. Offshore Dream – Ally) drog till Frankrike. Hon har åtta segrar i Sverige, en i Frankrike och kan ta sin andra där i morgon lördag. Även i matchen mot Ladyofthelake har dock Wilda Fille flest andraplatser.

Räknas å andra sidan in vad svenskregistrerade hästar gjort på utländska banor toppar Jevgeni Ivanovs fyraåriga svenskfödda sto J.J.Allin (e. Allstar Hall – Gentle Queen) med dennas tolv segrar, inkluderande estländska Derbyt, tagna i Tallinn.

Räknar man enbart svenska banor är alltså Wilda Fille den med flest segrar i år. Det märkligaste förvandlingsnummer som Jan-Olov Persson varit med om, säger han. Det får Persson förklara lite närmare. Hästen kom till hans stall i början av femåringssäsongen efter att tidigare ha varit hos Thomas Claesson, Robert Bergh och Robert Skoglund.

– Wilda Fille hade mest galopperat då, och det var ingen enkel häst. Efter något år hade vi fått rätt bra ordning på honom, han tog fyra raka segrar då och kom väl till ungefär 200.000 i prissumma. Men sedan återföll han i gamla synder. Hästen var extremt kort i steget framför sulky, jag har liknat det vid att han såg lika kort ut som en Commerce-fimp från sidan, och rätt vad det var kom det en galopp. Det kändes som att han var på väg bli hopplöst fall. Men ägaren gillade sin häst, och det gjorde vi faktiskt också, så när ägaren undrade om vi inte skulle prova monté fick det bli så. Kim Boström provred i ett jobb nere på banan, hon sa att det funkade med hästen under sadel, och sedan anmälde jag till ett lopp i Östersund.

Såg lika kort ut som en Commerce-fimp

Jan-Olov Persson var inte där själv den kvällen och när han kopplade upp sig på ATG-live och tog fram värmningsbilderna på Wilda Fille trodde han inte sina ögon.

– Ärligt talat hade jag väl inga större förhoppningar gällande det här med montén för Wilda Fille. Men när jag såg honom på bildskärmen tänkte jag att det kan bara inte vara samma häst. Likadant var det i defilering, provstart och lopp. Wilda Fille verkade vara en meter längre under sadel än för sulky! Han hade ett helt annorlunda steg.

Verkade vara en meter längre under sadel

Bet bra gjorde det längre steget också, Wilda Fille vann med sex längder (till tolv gånger pengarna kan tilläggas) och förvandlingsnumret var ett faktum. När det här hände skrev vi december 2017 och sedan dess har Wilda Fille tagit sammanlagt 20 (!) segrar i monté och prissumman har klättrat upp till 1,3 miljoner kronor. Både 2018 och 2019 har han vunnit monté-SM för kallblod och på vägen har han skrivit in sig på två ställen i den svenska rekordtabellen för monté, 1.25,3m och 1.24,6am.

Emilia Leo, Wilda Fille och uppfödaren , tillika ägaren, Leif Lindholm. Foto Tom Jönehag/ALN

– Jag kan inte förklara det på annat sätt än att Wilda Fille slappnar av på ett helt annat sätt under sadel än vad han gör för sulky. När han spänner sig fungerar ingenting. Stammässigt ska det här vara en riktig travare, Bork Odin pappa, Järvsöfaks morfar och så fina stoet Remjahna som mormor med Remma där bakom, men som sagt, i sulky har han så kort steg att han nästan inte kommer någonstans…oftast. Han var faktiskt förra vintern sensationellt tvåa i Centaurs lopp på Solvalla när Erik Adielsson körde, säger Jan-Olov Persson.

Att Wilda Fille i takt med sina segrar hamnar på allt fler tillägg är inget som stört.

– Nej, det verkar inte spela någon roll. Men han är inte bara stark. I höstas gick han 1.22,5 i ett kortlopp med bilstart under sadel, som tvåa bakom norska Super Gullet (e. Moe Odin – Heidi Texa). Om någon för tre år sedan sagt till mig att Wilda Fille kommer att ta 1.22-rekord en dag, dessutom under sadel, hade jag nog varit beredd att satsa emot hur mycket som helst. Det fanns helt enkelt inte att han skulle kunna trava ett helt lopp i sådana farter, skrattar Jan-Olov Persson.

Han kan egentligen bara påminna sig ett annat tillfälle när han fått en liknande aha-upplevelse gällande att ”det är ju som en ny häst”.

– Det var första gången vi ryckte skorna på Hallsta Lotus, i ett lopp i Rättvik. Det var också en sådan där osannolik förvandling av hela hästens steg och sätt att röra sig.

Wilda Fille får förstås nu fortsätta på den inslagna vägen.

– Ja, det är inte mycket att fundera på. Han får vara med i de montélopp som är lämpliga. Hästen bara startar ju på också, han håller formen hela tiden och har väl i princip vunnit montélopp varenda månad sedan han fick börja med det, säger Jan-Olov Persson.

Wilda Filles segrar under 2019
Datum
BanaSegertidDistansFörstapris
25 janRomme1.26,2   
2.18030.000
22 febRomme1.24,61.68030.000
17 marsRomme1.27,2n2.18030.000
14 majÖstersund1.25,3g2.16025.000
30 maj   
Bergsåker1.24,6a2.140100.000
5 juliArvika1.26,6   
2.54050.000
8 augÖstersund1.26,32.18025.000
18 okt   
Bollnäs1.26,52.18025.000
29 nov  
Romme1.25,42.20030.000
12 decRomme1.25,62.20030.000
Tio segerrikaste hästar på svenska banor 2019
Häst
Kön, ålder
StarterStamInsprunget
Wilda Fillev 817 st: 10–3–0Bork Odin – Järvsö Jahna519.700
Powerh 315 st: 9–3–0Googoo Gaagaa — La Vici5.548.000
Simb Triumphv 420 st: 9–1–0Pine Chip – Tindra Brick382.700
Silver Jossans 611 st: 9–1–0Klack Jo – Silver Lisa360.000
Milligan’s Schoolh 618 st: 9–0–3Yankee Glide – Tori Ann2.792.000
Spik Lokev 620 st: 8–4–2Spikeld – Ösjö Trollet364.800
Sebastian Hall   
v 617 st: 8–3–2Nu Pagadi – Göta River534.000
Conrads Rödluvas 411 st: 8–2–1S.J.’s Caviar – Moviestar4.580.000
Copaca Bananav 615 st: 8–2–1Andover Andover – Evas Ellena429.500
Ladyofthelakes 918 st: 8–0–3Offshore Dream – Ally778.000

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Kör man tillräckligt fort har de väl inget kvar att spurta med”

För en dryg månad sedan vann Mats Holmstedt K.G.Bertmarks Minne med Porthos Race.
På lördag kan Sveriges formstarkaste amatörkusk bli svensk mästare.
Av
Olof Persson
Mats Holmstedt är hovslagare till professionen, bland annat åt hovet. Dessutom har han som kavallerist lett defileringar på Solvalla, som här under Elitloppsdagen för några år sedan. Foto Martin Langels/ALN
Mats Holmstedt är hovslagare till professionen, bland annat åt hovet. Dessutom har han som kavallerist lett defileringar på Solvalla, som här under Elitloppsdagen för några år sedan. Foto Martin Langels/ALN

Till vardags, om man kan säga det när man har självaste kungen som arbetsgivare, jobbar Mats Holmstedt som hovslagare. Dels åt hovet, försvarsmakten och polismyndigheten. Och dels under alla tävlingsdagar på Solvalla. Enligt Holmstedt är det ingen större skillnad om det handlar om Beridna högvakten eller Elitloppet.
– Enda skillnaden är egentligen att det är olika typer av beslag. Eller avsaknad av beslag i många fall inom travet numera.

Det handlar om att vara noggrann och inte göra några misstag.
– Vid parad i samband med statsbesök eller liknande gäller det att det inte tappas skor.

Mats Holmstedt i sulkyn. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Mats travkarriär började redan i tonåren.
– Jag har jobbat med trav sedan 70-talet. Jag började på Fituna stuteri och körde in en hel del hästar, bland annat Dartster F. (e. Dartmouth). Sedan jobbade jag åt Karl-Erik Nilsson på Solvalla, och där började det bli mycket skoning.

Förutom att ha en egen kuskkarriär följer han proffstränaren Svante Ericsson noga.
– Jag är inte tillsammans med hans mamma längre, men var bonuspappa till Svante när han var liten. Jag sätter stort värde vid när det går bra för honom. Jag äger en häst, Toreador, som Svante tränar.
Hästen startade på Solvalla i tisdags och slutade då tvåa bakom Rocky Tilly.

Sjunde gången gillt

Under Derbydagen på Jägersro för en dryg månad sedan tog Mats sin största seger när han vann K.G.Bertmarks Minne tillsammans med Porthos Race (e. Zola Boko).
– Jag hade tragglat länge och försökt sex gånger tidigare, mest i Sverige tror jag. Sjunde gången gick det vägen. K.G.Bertmarks Minne är, enligt mig, det finaste man kan vinna som amatör. Jag hoppas verkligen att loppet får vara kvar. Det sägs att det kanske är på väg bort.

Här tänder Holmstedt till.
– De som bestämmer anstränger sig sig för att döda sporten ordentligt. Ta bort amatörlopp!? Det är till den gruppen det dras någon form av folk att hålla på med sporten. De som styr är skrivbordsprodukter som inte har någon koll på verkligheten. Jag blir så irriterad! Det är skandal!

De som styr är skrivbordsprodukter som inte har någon koll på verkligheten

Det taktiska upplägget med lugn start från spår åtta och sedan resolut attack till spets halvvägs in i loppet var ingen slump.
– Det arrangeras alltid gemensam lunch för kuskarna i K.G.Bertmarks Minne, tidigare var även hans änka med. Under lunchen satt jag och lyssnade på de andra kuskarna. 80 procent sade att de skulle köra för ledningen. Då tänkte jag att jag tar det lugnt från början och kör till senare istället. Och det blev ju bra.

Lyssnar på Lindblom

På lördag tillhör Mats favoriterna i Amatör-SM tillsammans med U.B.Cool (e. Revenue). Både häst och kusk kommer med toppform. Hästen har två raka segrar, än värre är Mats med sina tre. Gemensamt för de tre vinnarhästarna är att alla tränas av Åke Lindblom – Mats Holmstedts frus kusin.

Fakta

Lindblom om SM-hästen

Så här säger Åke Lindblom inför lördagens start i Amatör-SM:

– Allt verkar bra med U.B.Cool efter segern senast. Han presterar bra även bakifrån, men hästen har perfekt spår och jag tror inte att kusken lägger sig på rygg här. Inga ändringar är planerade, säger Åke Lindblom.

I kvalet på Solvalla ledde U.B.Cool runt om efter riktig pangstart. Från spår ett i finalen hoppas Mats på repris.
– Han var väldigt fin i kvalet och otroligt startsnabb. Jag brukar lyssna på tränarna hur jag ska köra och troligen säger Åke åt mig att köra i ledningen. Nu finns open stretch, men kör man tillräckligt fort har de väl inget kvar att spurta med?

Och sko U.B.Cool – det behöver han inte göra. För skorna ska ryckas.
– Det går fort som fan!

Förutom tre raka kuskvinster har Mats en annan svit att hålla liv i. Han är obesegrad på Åby.
– Jag har bara kört ett enda lopp där. För flera år sedan (2007, reds. anm.) körde jag en häst som Loket ägde, Elviria (e. S.J.’s Photo). Jag vann med halva upploppet.

Fakta

Kuskstatistik

Mats Holmstedt i sulkyn:

År – Resultat – Prispengar

2019 – 27 st: 4–6–1. Inkört: 452.400 kr

2018 – 26 st: 4–2–1. Inkört: 228.500 kr

2017 – 24 st: 0–3–2. Inkört: 57.000 kr

2016 – 30 st: 5–2–1. Inkört: 145.700 kr

2015 – 16 st: 0–4–2. Inkört: 65.650 kr

Expandera